Categorie:Bebelusi
De la Portal semantic Pagini Favorite
Gemeni, tripleti, cvadrupleti
Astazi numarul de gemeni sau tripleti din intreaga lume este estimat la 125 milioane (1.9%) din intreaga populatie, dintre care doar 10 milioane sunt gemeni "adevarati". Se nasc in medie o pereche de gemeni la 85 nasteri.
Venirea pe lume a gemenilor sau a tripletilor este de multe ori considerata un eveniment magic, fascinant, dar care ridica probleme practice cum ar fi " cum sa faci fata unei familii numeroase? ". Stim in ce masura ne bulverseaza viata venirea pe lume a unui copil, asadar ne putem imagina cu usurinta cata energie si organizare implica sa ai gemeni sau chiar tripleti. Tocmai de aceea nu trebuie sa ezitati sa cereti ajutor la prieteni sau chiar o bona, ajutor care va permite sa petreceti momente deosebite cu fiecare copil in parte. In felul acesta nu veti fi frustrate de sentimentul ca nu puteti dedica timpul necesar fiecarui copil.
Mai mult de 2/3 dintre parinti primesc vestea unei astfel de sarcini chiar la prima ecografie; bucurie fara margini pentru unii, ingrijorare pentru altii, aceasta informatie este perceputa in moduri diferite insa, indiferent de situatie, cu certitudinea ca vor fi nevoiti de acum incolo sa se organizeze serios. Atat viitorul tata cat si viitoarea mamica trebuie sa fie din acest moment foarte atenti la toate explicatiile ginecologice, pentru ca la o sarcina gemelara, chiar daca in esenta decurge foarte bine, pot apare probleme neprevazute, mai mult sau mai putin grave. Riscurile complicatiilor sunt mult mai importante in cazul sarcinilor multiple: sangerare in cazul mamei sau nastere prematura.
Sa ai gemeni sau tripleti era un lucru exceptional in anii 1970. Astazi insa peste 1% dintre sarcini sunt sarcini multiple. Diagnosticul este pus inca de la prima ecografie care evidentiaza prezenta mai multor "saci gestationali" in uter; la o treime din cazuri este vorba de gemeni "adevarati: ( monozigoti ) iar in doua treime din cazuri vorbim de "falsi" gemeni ( dizigoti ).
Pentru medici gemenii "adevarati" sunt gemenii monozigoti ce provin din fecundarea aceluiasi ovul de un unic spermatozoid; apoi acest ou se imparte in doua. Fetii se pot dezvolta intr-un singur sac amniotic sau in doi, placenta putand fi unica pentru cei doi bebelusi. Acesti doi copii au acelasi patrimoniu genetic, acelasi sex si seamana ca doua picaturi de apa. Gemenii "falsi" sau "dizigoti" provin din fecundarea a doua celule de catre doi spermatozoizi in timpul aceluiasi ciclu menstrual. Fiecare fat se dezvolta in propriul sau sac amniotic iar placentele sunt distincte. Patrimoniul genetic este deci total diferit la cei doi feti, ceea ce explica faptul ca bebelusii pot sa nu fie de acelasi sex si ca se aseamana doar in masura in care un frate seamana cu sora sa.
Sarcinile multiple au nevoie de o supraveghere mult mai atenta. In majoritatea cazurilor vor avea loc nasteri inainte de termen, uneori chiar inainte de 8 luni. Riscul de a naste un copil prematur este mult mai mare, la fel si cel de hipotrofie fetala ( bebelusi cu greutate redusa ). Iata de ce viitoarea mamica va trebui sa aiba un regim de viata mult mai strict, cu si mai mult repaus.
Educatia gemenilor ridica semne de intrebare specifice, incepand cu aceasta: "sa incurajam aceasta infratire?" Psihologii ne sfatuiesc sa incurajam diferentele dintre cei doi inainte de a fi considerati o dublura a celuilalt. Acest proces de individualizare se face zi de zi, pas cu pas, inca din primele zile de viata. De exemplu: nu alegeti prenume cu sonoritati apropiate, asigurati fiecarui copil spatiul propriu in casa, evitati sa va amestecati in jocurile lor si imbracati-i in hainute diferite. Atunci cand vor creste reamintiti-le ca sunt unici fiecare in felul sau, ca au propria identitate, si incurajati-le visurile si idealurile fara insa sa ii comparati. De asemenea este foarte important sa ii invatati sa se joace cu alti copii si chiar sa ii puneti in clase diferite la scoala.
(anterioarele 200) (următoarele 200)
Articole din categoria "Bebelusi"
Următoarele 199 pagini se află în această categorie, dintr-un total de 625.