Bebelusii gemeni - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Bebelusii gemeni

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Bebelusii gemeni

Sarcinile gemelare aduc parintilor de doua ori mai multa bucurie, dar si de doua ori mai multe nelinisti si ingrijorari.
Atunci cand ai primit vestea ca vei avea gemeni, probabil ca reactia ta a fost undeva intre bucurie si panica.


Mai mult mai mult[1]

Gemenii, mici secrete ale cresterii si ingrijirii lor

Ai aflat ca vei avea gemeni! Sa fie aceasta veste o dubla bucurie sau duble motive de ingrijorare? Parintii intra cel mai adesea in panica la auzul acestei vesti, dar cel mai probabil nu stiu cateva secrete ale ingrijirii si cresterii gemenilor care i-ar face sa isi dea seama ca nu este atat de greu sa ai grija de doi copii deodata.


Organizarea si planificarea te pot ajuta sa nu te suprasoliciti!

Se stie cat de greu este sa ai grija si de un singur bebelus, daramite de doi si in acelasi timp. Trebuie sa stii sa te organizezi si sa incerci sa ii hranesti si sa ii adormi pe amandoi deodata! Cu multa rabdare, se va crea o rutina, cei doi micuti adaptandu-se programului stabilit de tine.

doi micuti adaptandu-se programului stabilit de tine.

Acesta este un mod de a-ti injumatati grijile si timpul dedicat unui simplu hranit sau adormit!

Cauta-ti prieteni sau vorbeste cu mamici de gemeni si impartasiti experiente!

Poate fi de mare ajutor o asemenea relatie cu o mamica care deja a trecut prin ceea ce urmeaza sa treci tu. Te va ajuta cu sfaturi si te va indruma spre cele mai utile metode de crestere. Intotdeauna este bine sa stii ca nu esti singura care trece prin asa ceva!

Daca nu ai in cercul tau astfel de mamici, cauta-le prin parculetul pe care-l frecventezi sau chiar pe internet in comunitatea de mamici Copilul.ro. Iata mai multe mamici care impartasesc ganduri despre astfel de provocari intr-un subiect interesant: Mamici de gemeni, tripleti sau mai mult!

Poti alapta gemenii in acelasi timp

Daca alaptezi la san cu atat mai bine! Poti pune ambii copii, fiecare la cate un san, iar hranirea va fi concomitenta! Sa nu crezi ca acest lucru va fi usor din prima: iti trebuie rabdare si coordonare, dar cu siguranta vei reusi!

Poti opta ca unul sa se hraneasca la san, iar celuilalt sa ii dai biberonul pentru a manca: stai jos atunci cand il alaptezi pe cel de la san, iar pe celalalt aseaza-l intr-un pat care sa ajunga la nivelul sanului tau. In acest fel vei hrani mai bine ambii copii - cu o mana va fi sustinut cel de la san, iar cu cealalta mana biberonul cu care il hranesti pe fratior.

Un patut (e valabil si pentru carucior) este suficient pentru amandoi

Cel putin pana mai cres, ii poti culca pe amandoi intr-un singur patut. Daca se obisnuiesc unul cu prezenta celuilalt atunci cand dorm, este posibil sa economisesti spatiu si banuti pentru achizitionarea unui nou mobilier de dormit, pana tarziu in copilarie, cand nu vor mai avea loc!


Citeste si Cum sa-i faci pe gemeni sa doarma in acelasi timp.


Acelasi lucru este valabil si pentru carucior, mai ales ca atunci cand iesi la plimbare trebuie sa ai mereu mana libera pentru a preintampina probleme si pentru a le preveni. Este mult mai practic si efcient si un ajutor de nadejde pentru tine in deplasarea cu usurinta a ambilor bebelusi!


Majoritatea gemenilor au probleme respiratorii

Gemenii se nasc adesea inainte de termen si sub greutatea normala. Acest lucru afecteaza dezvoltarea plamanilor, de unde apar aceste insuficiente respiratorii. Totusi, nu inseamna ca ambii copii trebuie sa sufere de aceasta problema. Exista posibilitatea ca doar unul sa aiba plamanii subdezvoltati si sa manifeste aceste probleme. Asadar, intereseaza-te asupra starii plamanilor gemenilor tai si acorda-le atentia cuvenita.

Gemenii impart totul: chiar si germenii si bacteriile

Cei doi frati vor imparti de-a lungul timpului multe lucruri, inclusiv bolile. De aceea, daca vreunul dintre copii sau chiar dintre parinti sufera de o boala contagioasa, exista riscul ca unul dintre frati sa se contagieze si sa o dea mai departe si celuilalt. De aceea, se recomanda precautie cu privire la bolile infectioase si contagioase si separarea fratilor pe toata perioada de recuperare a bebelusului bolnavior (ca de exemplu in cazul varicelei, pojarului etc.).Poate ca gemenii au un aspect asemanator, dar in rest sunt atat de diferiti

Exista o tendinta a parintilor de a trata gemenii de la egal la egal in tot ceea ce fac: atat cat mananca unul trebuie sa o faca si celalalt, culorile si modelele hainutelor trebuie sa fie identice, clasele de dans trebuie sa fie aceleasi pentru ambii etc. Este o mare greseala din partea parintilor, pentru ca fiecare dintre copii are un sistem de functionare propriu si isi filtreaza preferintele si dorintele separat de geamanul lui.

Pe cat de asemanatori sunt din punct de vedere fizic, pe atat de diferiti pot fi ca personalitate, atitudine, forma fizica. Nu trebuie sa compari niciodata copiii intre ei si nici sa nu te axezi pe asemanari. Incurajeaza diferentele dintre gemeni si lasa-i sa-si formeze propriul fel de a fi.

Separarea copiilor la un moment dat poate fi in beneficiul lor: la gradinita, la scoala, in cercul de prieteni. Petrecerea separata a timpului cu parintii incurajeaza capacitatea lor de a lua decizii de unii singuri si independenta.


Gandeste-te si la avantaje!


Exista si multiple avantaje ale cresterii gemenilor, mai ales cand incep sa creasca. De cate ori nu tanjeste un parinte cu un singur copil ca acesta sa aiba un fratior cu care sa se joace, sa manance, sa imparta lucruri si jucarii si asa mai depart? Acum ai scapat de grijile acestea: se vor avea mereu unul pe altul, se vor juca si vor manca impreuna, vor invata ce inseamna sa imparti lucruri, exact ca si cu un alt fratior mai mare sau mic.sursa:

mai mult[2]



Cum sa-i faci pe gemeni sa adoarma in acelasi timp

Daca ai primit o "doza dubla" de copii, este foarte probabil ca te-ai intrebat adeseori cum sa-i faci pe gemeni sa adoarma in acelasi timp. Desi a avea gemeni este distractiv, acest lucru iti va ocupa foarte mult din timpul tau. Pentru a reusi sa te mai si odihnesti in primele luni, este important sa inveti cum sa-i culci pe copii in acelasi timp.

Pune-i la culcare pe amandoi in acelasi timp


Primul pas este sa ii pui la culcare pe amandoi in acelasi timp pentru a-si dezvolta o rutina de dormit. Chair daca unul dintre cei doi adoarme mai repede decat celalalt sau doarme mai mult si fara intreruperi, poti incerca totusi sa-i pui in patut in acelasi timp pentru ca ei sa-si dezvolte propriul ritm de dormit.

Daca ai impresia ca cel care adoarme mai greu sau se trezeste mai repede il va deranja pe celalalt, poti sa stai linistita. Bebelusii se pare ca nu sunt deranjati de zgomotele facute de alti bebelusi, nici chiar atunci cand plang.
Poti sa ii culci si separat si sa dezvolti o rutina individualizata pentru fiecare, daca ai impresia ca astfel vor dormi mai bine, dar iti va rapi mai mult din timpul tau. Daca aceasta este calea pe care vrei sa mergi, este bine sa ii inveti de cat mai mici asa, pentru ca mai tarziu va fi foarte greu sa ii dezveti de obiceiurile lor.

Creeaza o rutina de seara


Rutina de seara poti sa o incepi de cand bebelusul tau are intre 3 si 6 luni. Poti sa incorporezi in rutina de seara o baita calda, cititul unei povestioare si cateva minute de vorbit in soapta, in penumbra. Pune gemenii in pat cand sunt pe cale sa adoarma, nu cand au adormit deja, pentru ca ei sa invete sa adoarma singuri.

Poti sa ii culci pe amandoi in acelasi patut, daca este destul de mare pentru doi. Lor le place contactul fizic si se vor apropia in felul acesta unul de celalalt.

Nu ii pune niciodata intr-un patut conceput pentru un sigur copil, deoarece se pot sufoca, si pune-i la culcare intodeauna pe spate. Cand devin mai marisori si se pot rostogoli de pe o parte pe cealalta, muta-i in patuturi separate, dar asigura-te ca se pot inca vedea unul pe celalalt.

Tine minte ca gemenii identici (monozigoti) vor avea obiceiuri de dormit mai asemanatoare, pe cand cei dizigoti vor fi mai independenti si vor fi mai diferiti ca temperament.sursa:

mai mult[3]


Alaptarea gemenilor

Alaptarea gemenilor poate speria la primul gand unele mamici.

Este drept, alaptarea a doi sau mai multi bebelusi este obositoare si necesita mai multa implicare, insa merita sa accepti provocarea. Si, chiar daca vei fi nevoita sa suplimentezi cu lapte formula, sentimentul de implinire sigur va veni cand iti vei vedea bebelusii fericiti si dezvoltandu-se corect.

Cum sa te pregatesti pentru alaptarea gemenilor

Citeste si informeaza-te despre cum ar trebui sa decurga o alaptare si care sunt semnele care iti arata ca ceva nu ar fi in regula. Beneficiile alaptarii se aplica si la gemeni: vor fi mai sanatosi, in cazul tau va scade riscul de cancer la san si vei economisi banii dati pe o cantitate dubla de lapte formula.

Cu cat afli mai devreme ca ai sarcina gemelara, cu atat te poti pregati pentru sosirea bebelusilor si te poti obisnui cu ideea. In functie de data posibila a nasterii (DPN), exista posibilitatea sa fie nevoie de exprimarea sanilor (strangerea usoara a mamelonului manuala sau cu pompa) si stocarea laptelui.

Sa ai gemeni presupune o investitie mai mare de timp, energie si bani decat daca ai avea un singur bebelus. Dar primesti o rasplata dubla!
Grijile mamicii de gemeni

Majoritatea mamicilor de gemeni se ingrijoreaza la gandul ca nu vor produce suficient lapte pentru a hrani mai mult de unul dintre bebelusi sau ca ingrijirea gemenilor ia foarte mult timp. Insa, daca ceri ajutorul medicului tau, al unui specialist in lactatie si sustinerea familiei si prietenilor, poti alapta cu succes. Iata cele mai intalnite intrebari:

• Alaptatul dureaza mai mult timp fata de hranirea cu biberonul?

Sa urmez un program strict sau unul flexibil de alaptare?

Un program flexibil este cel mai indicat si hranirea simultana a bebelusilor salveaza timp, insa gemenii pot avea tabieturi diferite in ceea ce priveste intervalul de timp la care sa fie hraniti. Asa ca mamicile de gemeni se ghideaza de obicei dupa nevoile celui mai infometat dintre ei in timpul zilei si urmeaza un program fix noaptea.

• In ce pozitie pot sa alaptez?


Pozitia "minge de fotbal american" este indicata pentru alaptarea a doi copii concomitent. Poti incerca si pozitionarea de-a lungul abdomenului sau o combinatie intre cele doua.

• Pot produce suficient lapte pentru amandoi?

Iti ia la fel de mult timp sa alaptezi bebelusii simultan, cat iti ia si sa-i hranesti cu biberonul. Biberoanele insa au nevoie de mai mult timp pentru spalare, sterilizare, plus timpul pentru prepararea laptelui si incalzirea lui.

Producerea laptelui matern functioneaza pe regula cerere si oferta. Daca alaptezi bebelusii ori de cate ori au nevoie, corpul tau va produce cantitatea de lapte necesara. Nu uita sa alternezi sanii, deoarece unul dintre gemeni poate fi mai flamand decat celalat, iar productia va fi diferita la fiecare san. In cazul in care ai nascut prematur, iar unul dintre bebelusi este nevoit sa ramana mai mult timp in spital, poti alapta la un san in timp ce il exprimi pe celalalt, pentru a pastra cantitatea de lapte pe care o produci pentru doi.

• Vor fi sanii mai durerosi?

Numarul de copii alaptati nu conteaza. Problemele sanilor provin dintr-o alaptare incorecta, in care copilul nu apuca toata areola.

• Voi mai avea timp si pentru mine?

Incearca sa dormi cand dorm si gemenii, iar daca simti ca ai obosit, roaga pe cineva sa te ajute, incepand cu sotul tau. Invata-ti bebelusii sa foloseasca biberonul si lasa pe altcineva sa ii hraneasca cu laptele matern exprimat. Astfel, o data ce orarul de hranire s-a mai stabilizat, poti lasa gemenii in grija familiei si poti iesi in oras uneori.
Relaxarea este cea mai practica solutie


Incearca sa te relaxezi si aminteste-ti ca hranirea bebelusilor tai este prioritatea ta, iar altceva nu conteaza. Gaseste un loc linistit unde nu vei fi distrasa, inchide telefonul, lasa pe altcineva sa spele rufele si vasele. Daca ai si copii mai mari, da-le jucarii, carti sau desene animate pentru a-i tine ocupati.

Nu te mai gandi la nimic care sa te ingrijoreze, sa te streseze sau sa te faca nefericita si concentreaza-te la alaptare: priveste-ti gemenii, mangaie-i, canta-le si bucura-te de timpul petrecut atat de aproape de ei.

Lasa-ti sotul sau pe cineva apropiat sa schimbe scutece si sa ajute bebelusii cu eructatia. Nu uita sa te ingrijesti:

• Bea multe lichide (apa, lapte etc.);
• Consuma nutrienti: fructe, legume, proteine;
• Odihneste-te cand ai posibilitatea, chiar si cateva minute de somn isi fac treaba.

Chiar daca pare ca toata ziua stai, corpul tau este pus la munca grea producand laptele matern. Alaptarea mai multor copii este o provocare si, chiar daca suplimentezi cu biberon sau casa e un dezastru, tot ce conteaza este ca bebelusii tai cresc frumosi si sanatosi.sursa:

http://www.copilul.ro/sugar/alaptare/Alaptarea-gemenilor-a6348.html


Cum sa-i faci pe gemeni sa adoarma in acelasi timp

Daca ai primit o "doza dubla" de copii, este foarte probabil ca te-ai intrebat adeseori cum sa-i faci pe gemeni sa adoarma in acelasi timp. Desi a avea gemeni este distractiv, acest lucru iti va ocupa foarte mult din timpul tau. Pentru a reusi sa te mai si odihnesti in primele luni, este important sa inveti cum sa-i culci pe copii in acelasi timp.

Pune-i la culcare pe amandoi in acelasi timp


Primul pas este sa ii pui la culcare pe amandoi in acelasi timp pentru a-si dezvolta o rutina de dormit. Chair daca unul dintre cei doi adoarme mai repede decat celalalt sau doarme mai mult si fara intreruperi, poti incerca totusi sa-i pui in patut in acelasi timp pentru ca ei sa-si dezvolte propriul ritm de dormit.

Daca ai impresia ca cel care adoarme mai greu sau se trezeste mai repede il va deranja pe celalalt, poti sa stai linistita. Bebelusii se pare ca nu sunt deranjati de zgomotele facute de alti bebelusi, nici chiar atunci cand plang.

Ingrijirea nou-nascutilor gemeni sau multipli


Nu este de mirare ca esti ingrijorata. Pana la urma, pentru multi parinti este indeajuns de greu sa aiba grija de un singur copil si ideea de a avea doi (sau mai multi) in acelasi timp poate fi tulburatoare.

Deseori, astfel de griji sunt din nefericire sporite de prieteni si familie. Nu uita ca nu toti parintii primesc ajutorul de care au nevoie; fiecare noua mama si nou tata are nevoie de mai mult timp, ajutor, pregatire, de mai multi bani si mai mult sprijin emotional.


In cazul gemenilor, aceste nevoi sunt duble, ba mai mult de atat. Vei avea nevoie de mult mai mult ajutor decat cel pe care ti-l poate oferi partenerul tau, asa ca pentru a evita sa il invinuiesti pe el – sau pe tine insati – cand stresul incepe sa se acumuleze, planuieste din timp lucrurile si gaseste o sursa de ajutor inainte.

Asigura-te ca poti sa ii suni pe prietenii tai sau membrii familiei tale daca ai nevoie de ei.

Spune-le politicos sa plece daca nu vrei sa fie acolo, dar nu fi prea mandra sa ceri ajutor daca ai nevoie.

Pot sa mai alaptez daca am gemeni?


Desigur. Nu este mai greu sa hranesti doi sugari deoarece cererea mare creste productia de lapte. Totusi, gasirea unei metode bune necesita exercitiu si rabdare. Secretul este sa gasesti o pozitie confortabila pentru tine.

Cat de lung ar trebui sa fie concediul de maternitate?


Pe scurt, cat de lung se poate. Dar factorii decisivi se vor reduce la ce este mai bine pentru tine si familia ta, sanatatea bebelusilor tai, cum te simti fizic si emotional, situatia financiara si mediul tau de lucru.sursa:

http://www.copilul.ro/bebelusi/cu-bebelusul-acasa/Ingrijirea-nou-nascutilor-gemeni-sau-multipli-a4289.html


Alaptarea gemenilor si a tripletilor

In ultima perioada, a avea gemeni sau tripleti este la moda. Dar intervine si o mare problema: Cum ii aleptez? La inceput pare un lucru destul de dificil, de aceea specialistii recomanda sa practicati in continuu.

Alaptarea gemenilor
Cum alaptez gemenii?
Daca sunteti una dintre mamicile cu gemeni, ii puteti alapta la san pe amandoi odata. Trebuie doar sa gasiti o pozitie comoda si sa va relaxati. Pentru a-i hrani pe cei doi micuti impreuna, expertii dau urmatoarele sfaturi:

1. Stati pe un scaun cu spatar drept si cu suport pentru brat. Asigurati-va ca stati comod, cu spatele si bratele sprijinite. Puteti folosi si un tamburet pentru a sprijini picioarele. In acest fel poti sa stii bebelusii foarte bine si sa-i alaptezi.
2. Asezati fiecare bebelus pe o pernuta sau chiar pe bratul dvs. In acest fel, micutii au manutele amplaste spre fata lor si nu pe langa corp. Fiind pozitionati pe o pernuta, ii puteti aduce mai usor de dvs. Insa, trebuie sa va asigurati ca nou-nascutul ajunge la san. Tineti ambii bebelusi (capul, umerii, spatele si piciorusele) in linie dreapta.
3. Daca este necesar sprijiniti sanul cu mana.
4. Aduceti bebelusi in dreptul sanului, pana cand atinge cu gurita mamelonul.
Este posibil ca la inceput, sa se produca un mic accident vascular, deoarece nou-nacutul are gurita mica.

Pozitii de alaptat gemenii
Pentru a alapta doi bebelusi in acelasi timp exista trei pozitii. Specialistii recomanda sa le incercati pe toate si sa alegeti care va place.
1. "Minge de fotbal", dubla.
Se tine fiecare capusor la fel cum se tine in mana o minge de rugby. Corpurile celor doi trebuie sa fie sub fiecare brat; in acest fel ii veti sustine mai bine.
2. Leagan dublu.
Tineti fiecare bebelus remand capusorul lor pe pieptul dvs. Mai intai, nou-nascutii trebuie culcati pe abdomen. Unul dintre ei va fi "presat", deoarece va sta la mijloc. Aceasta pozitie este recomandata atunci cand bebelusii au muschii si gaturile mai puternice.
3. Combinatie: leagan si "minge de fotbal"
Cu ajutorul unui brat tineti un bebelus, exact ca in pozita de leagan, iar cu celalalt brat folosind poztia "mingii de fotbal".

Cand pot sa alapez gemenii?
Nu exista un anumit program, insa pentru inceput ar fi bine sa se incepa cu unul. In acest mod veti putea invata cum sa tineti micutul si sa alaptati.
a) . In aceasi timp.
Puteti sa alapati gemenii in acelasi timp, iar acest lucru va va ajuta la cresterea fluxului de lapte in ambii sani. Daca un bebelus este mai "activ", lapte va curge mai usor si mai repede.
b) . La "cerere" individuala.
Puteti sa alaptati pe rand sau doar atunci cand plange. Acest lucru nu este intocmai benefic, deoarece ii veti acorda atentie numai unuia. In plus, acest program poate lua mult timp si va fi obositor.
c) . Unul dupa altul.
Unele mame isi hranesc micutii unul dupa altul, indiferent de situatie (se trezeste sau plange) .

Cum stiu daca bebelusii au suficient lapte?
La inceput, in timpul alaptarii veti simti un disconfort, deoarece bebelusul nu a apucat bine mamelonul. In acest mod, bebelusul va obtine suficient lapte matern.
In timpul alaptarii veti auzi cum suge sau cum inghite.
Sanii se simt diferit, dupa ce ati alaptat. Inainte de a-i alapta sanii sunt tari, iar dupa mai moi. Durerea si disconfortul pot fi prezente cam o saptamana.
Dupa doua saptamani, veti avea un sentiment cum curge lapte. De asemena, este posibil sa simtiti si niste furnicaturi sau "intepaturi"mai multe detalii[4]


Gemenii – o mare provocare

Vestea unei sarcini duble este primită de viitorii părinţi cu entuziasm, dar şi cu o îngrijorare dublă. Îngrijirea unui singur nou-născut implică resize-of-gemeni.jpgfoarte multă dedicare din partea mamei şi a tatalui, dar şi o modificare a prorităţilor zilnice ale acestora. Înmulţite cu doi, aceste îndatoriri ar putea crea dureri de cap înainte de vreme. Nu trebuie uitat că întotdeauna strădania este răsplătită pe măsură, cu tot atâta bucurie, mai ales în cazul copiilor.

10 Sfaturi pentru a “face faţă” primelor luni cu gemenii

1. Atunci când vine vorba de alegerea medicului pentru nou-născuţi, cel mai indicat este ca evoluţia acestora să fie observată de un doctor pediatru şi/sau de un medic de familie. În funcţie de nevoile speciale ale sarcinii multiple, după naştere bebeluşii pot fi luaţi în evidenţă şi de un neonatolog sau de un alt specialist. Dar de obicei, doctorii pediatrii sunt familiarizaţi cu problemele bebelusilor, sunt mai prietenoşi şi au mai multă răbdare cu copiii. Unii gemeni sau tripleţi necesită o continuă atenţie din partea specialiştilor, precum a cardiologilor, pneumologilor, ortopezilor, neurologilor sau în specialiştilor în terapie fizică.

2. Ţineţi legatura cu alte familii care au gemeni, tripleţi sau mai mulţi copii, acest lucru ar putea să vă redea încrederea în sine şi să vă încurajeze. Nu numai că veţi observa ca viaţa cu mai mulţi copii este posibilă, dar aveţi ocazia să vă informaţi şi despre modalităţile de creştere şi necesităţile gemenilor. Dacă timpul o permite, nu strică să ţineţi legătura cu părinţi de bebelusi on-line. Cu aceştia vă puteţi împărţi atât temerile, cât şi realizările bebeluşilor.

3. Asiguraţi-vă stocuri pentru o cerere dublă în materie de alimentaţie şi îngrijire, ca să nu rămâneţi în pană. Cu consumatori la dublu, nu e foarte greu să se termine una şi alta… Stocurile cu pamperşi,şerveţele, sticle şi lapte formulă nu va vor prisosi niciodată. Ţineţi siropurile în recipientele originale, pentru a putea turna înapoi cantităţile nefolosite şi de a evita risipa. Unele magazine pentru copii au anual promoţii la diverse produse vestimentare şi echipament. Puteţi profita de aceste perioade ca să le luaţi din timp copiilor cele necesare.

4. Dormiţi când dorm şi copiii! Chiar dacă aveţi foarte multe treburi casnice de făcut în afara îngrijirii bebeluşilor, faceţi-vă timp şi pentru Dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât aveţi parte şi de nopţi albe. Dacă vă extenuaţi şi vă pierdeţi energia, oricum nu veţi avea spor în ceea ce faceţi, iar micuţii au darul de a simţi că nu sunteţi în apele cele bune şi vor fi iritaţi şi ei.

5. Cumpăraţi-vă un cărucior de calitate! Una dintre principalele probleme ale creşterii gemenilor, tripleţilor etc. este logistica pe care o are un părinte în dotare. Oriunde mergeţi realizaţi adesea că aveţi mai mulţi copii decât mâini, aşa că trebuie să luaţi măsuri. Acum există diverse variante de cărucioare pentru gemeni şi chiar şi pentru tripleţi, care chiar scumpe – vor merita investiţia.

6. Concentraţi-vă asupra priorităţilor! Încercaţi să luaţi lucrurile aşa cum vin. Primele luni de îngrijire ale gemenilor nu sunt foarte po0trivite pentru a găti meniuri complexe – soţul ar trebui să îşi amâne şi el pretenţiile după perioada “critică” – pentru a face curăţenie de primăvară sau pentru a învăţa un nou hobby. Veţi avea timp berechet pentru restul activităţilor după ce gemenii Dvs îşi vor fixa un program zilnic.

7. Ajutorul “organizat”
De obicei, lumea iubeşte gemenii şi adesea îşi oferă amabilitatea de a fi de ajutor, chiar şi pentru o clipă. Profitaţi de aceste ocazii, chiar şi dacă acestea se referă la coborâtul căruciorului pe scări sau căratul sacoşelor în faţa uşii, sau la aprovizionare cu alimente. Poate pare greu de crezut, dar mai există şi oameni cu inimă mare.

8. Acordaţi-vă puţin timp şi pentru Dvs.! Chiar dacă întreaga situaţie familială este alta, părinţii trebuie să îşi acorde timp zilnic şi pentru vechile obiceiuri personale, pe cât posibil. Acest lucru poate avea loc doar ca rezultat al muncii în echipă şi prin organizarea de “schimburi” în meseria de părinte. Dacă sarcinile sunt preluate doar de mamă, cum există tendiţa de a se întâmpla de obicei, chiar echilibrul familiei poate fi în pericol, din cauza extenuării.

9. Fiţi flexibili! Nici o carte sau recomandare strictă despre “Cum se cresc gemenii” nu va putea fi pusă ad literam în practică. Fiecare familie are reguli proprii, iar ceea ce este bine de fpcut reprezintă de fapt ceea ce se potriveşte pentru fiecare caz în parte. Chiar dacă există concepţia că gemenii sunt aproape identici în comportament, puteţi avea surpriza ca un tratament aplicat unui să nu funcţioneze în cazul celuilalt. De aceea, este bine să fiţi dispuşi să încercaţi alternanţa de metode.

10. Priviţi în perspectivă! Chiar daca situatiile dificile nu va vor ocoli, încercati sa faceti un salt imaginar în timp. Orice dificultate întâmpinati, indiferent de natura ei, VA TRECE!citeste mai mult[5]



Incurajeaza individualitatea la copiii gemeni

Fiecare copil este unic, iar faptul ca micutii tai au privilegiul de a fi gemeni, nu inseamna ca trebuie sa fie tratati ca un intreg. Chiar daca acum ti se pare dragut sa ii imbraci la fel si sa ii inscrii la aceleasi activitati, mai tarziu iti vei dori ca fiecare sa isi urmeze cursul propriu in viata. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, incurajeaza individualitatea la copii, inca din momentele copilariei.

Striga-i pe nume


Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa nu ii mai tratezi ca pe un intreg, ci ca pe o individualitate. Pentru acest lucru, inceteaza sa ii mai strigi pe copii „gemenii”, „fetitele”, „baieteii” etc. Variaza de asemenea, ordinea in care le folosesti numele, pentru ca altfel, vei observa cum cele doua nume ale copiilor devin o singura propozitie, intrand intr-un obicei. In plus, vei evita astfel comparatiile intre copii; nu se vor mai simti jigniti atunci cand doar unul dintre acestia este strigat primul de mami sau tati.

Evita etichetarea


Etichetarile limiteaza potentialul gemenilor; chiar daca ai tendinta sa spui ca unul dintre acestia este "scolarul casei", unul "artistul", ar fi indicat sa renunti la aceste denumiri.


Diferentiaza-i in fata celorlalti


O alta problema vine si din partea celor din jur, care incearca intotdeauna sa gaseasca un element ajutator prin care sa ii identifice pe fiecare dintre gemeni. Pentru a evita iarasi etichetarea, incearca sa le oferi niste elemente de identificare, ce tin de imbracaminte sau tunsoare: parul prins intr-o coada pentru o fetita si in doua codite pentru cealalta fetita, sireturi de diferite culori pentru fiecare copil, toate acestea ii vor ajuta pe cei din jur sa ii distinga mai usor.

Imbraca-i diferit


Cea mai mare tentatie atunci cand ai gemeni este sa ii imbraci la fel, insa nu incurajezi cu nimic personalitatea fiecaruia. Incearca mai bine sa le oferi posibilitatea de a alege. De asemenea, pe cat posibil, organizeaza-le dulapuri separate cu hainute pentru fiecare. Ii lasi astfel sa simta ca hainutele le apartin si nu sunt nevoiti sa le imparta, daca nu doresc acest lucru.


Petrece timp cu fiecare in parte


Fiecare copil are nevoie de atentie, iar gemenii nu fac exceptie. Pe cat posibil, incearca sa petreci timp cu fiecare, separat. Cat timp tati se joaca acasa cu unul dintre copii, mami merge la cumparaturi cu celalalt. Mai mult, inlatura preferintele si petrece timp in mod egal cu fiecare dintre copii. Chiar si atunci cand ii lauzi, ii alinti sau ii certi, fiecare trebuie sa primeasca pedepsele sau laudele in conformitate cu ceea ce au facut, fara ca acestea sa fie conditionate de celalalt fratior.

Observa-le preferintele


Nu ii forta sa desfasoare activitati care nu le fac placere, doar pentru ca trebuie sa fie impreuna oriunde. Lasa-i sa se exprime; observa care sunt interesele si preferintele fiecaruia si inscrie-i la activitati care le sprijina pasiunile. Incurajeaza-i sa aiba si prieteni diferiti. Timpul pe care gemenii il petrec acasa impreuna este suficient pentru a stabili o legatura emotionala puternica intre cei doi frati.mai mult despre[6]

Unelte personale