Aparitia dintisorilor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Aparitia dintisorilor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Dintisorii - de la formare pana la erupere

Dintisorul
Majoritatea parintilor au impresia ca aparitia dentitiei are loc numai in perioada de sugar si consta in umflarea gingiei si dureri inainte si dupa ce dintele erupe. De fapt procesul nu este asa de simplu. Dezvoltarea dintilor de lapte are loc devreme, in viata intrauterina, cand ei se formeaza sub gingie pentru a erupe mai tarziu pe masura ce bebe creste.

In jurul lunii a5a de viata intrauterina incep sa se formeze mugurii dintilor de lapte sub gingie. De aceea, dieta bogata in lactate si legume verzi, care contin calciu, in timpul sarcinii, poate influenta sanatatea dintilor bebelusului.

Data aparitiei primilor dinti, precum si ordinea aparitiei acestora sunt foarte diferite de la un bebelus la altul; exista chiar copii care se nasc cu un dinte. La unii bebelusi primul dinte poate aparea pe la 3 luni, la altii dupa prima aniversare. Deci, aveti rabdare, caci un lucru este sigur: dintisorii vor apare singuri inainte ca bebelusul sa implineasca 2 ani.

S-a observat ca la bebelusii cu membrele mai lungi, precum si la cei care sunt alaptati, dintii le apar mai devreme decat la bebelusii mai dolofani. ...mai mult[1]

Simptome eruptiei dintisorilor

Simptomele aparitilor dintisorilor
Iata cateva dintre simptomele puseurilor dentare :
  • bebelusul saliveaza din abundenta, mai mult decat de obicei;
  • cauta sa muste (in joaca);
  • are gingiile umflate si rosii;
  • are obrazul rosu in locul unde apare dintele;
  • se poate sa fie mai suparacios, mai agitat noaptea si/sau ziua;
  • eritem la fese;
  • febra moderata (37,5-38 grade C).

Trebuie sa stiti ca varsaturile, diareea, guturaiul si febra mare... nu au legatura cu aparitia dintilor. Aceste simptome indica prezenta unei boli. In general, puseurile dentare nu se manifesta prin aproape nici un simptom, sau doar prin cele enumerate mai sus, si sunt lipsite de gravitate (cu anumite exceptii). ...mai mult[2]

Ordinea aparitiei dintilor la bebelusi

Aparitia dintisorilor

Incisivii mediani inferiori sunt primii dinti care apar. Sunt urmati apoi de incisivii mediani superiori si incisivii laterali superiori. La varsta de un an, bebelusul are deja 6 dinti.

Dupa eruptia primilor dinti, urmeaza o perioada de cateva luni pana la eruptia urmatorilor 6. Acestia sunt: incisivii laterali inferiori si primii molari de lapte. Aparitia acestor dinti are loc succesiv, la un interval nu prea mare de timp. Intre molari si incisivii laterali, pe care ii urmeaza cronologic, ramane un spatiu liber pentru canini, a caror eruptie se face mai tarziu. Mai intai apar caninii superiori si apoi cei inferiori.

Dentitia de lapte se incheie cu eruptia celui de-al doilea molar de lapte. De data aceasta primii erup molari inferiori si apoi cei superiori.

Eruptia dentara poate fi uneori atipica, unii dinti intarziind sa apara si fiind astfel depasiti de urmatorii. Exista cazuri in care incisivii laterali superiori ii preceda pe cei mediani.

Primii dinti, incisivii, nu servesc la masticatie, ci la muscat. Copilul poate sa mestece chiar si cand are numai un singur dinte, deoarece masticatia o face cu gingiile, cu mult timp inainte de aparitia molarilor. Aparitia incisivilor face ca bebelusul sa poata musca de acum tetina sau mamelonul. ...mai mult[3]

Calmarea durerilor de aparitie a dintilor

  • Puteti sa-i dati copilului o doza corespunzatoare de Paracetamol, sub forma de sirop sau de supozitor, in functie de varsta si de greutatea lui.
  • Dati-i, de asemenea, ceva de muscat, in plus fata de suzeta sau de pumnul sau.
  • Copiilor care au implinit 6 luni, si doar acestora, dati-le o bucata de morcov (destul de lunga ca sa nu o inghita), sau un coltuc de paine, un biscuit pentru bebelusi.
  • Daca aveti un bebelus destul de voinic, dati-i doar o jucarioara pentru sugari sau un inel special pentru dinti, pe care le va putea musca cat de mult doreste.
  • Masati-i gingia cu degetul curat si cu un gel dentar cu efecte anestezice, prescris de un medic. Uneori, este suficient pentru calmarea durerii. ...mai mult[2]

Cum se ingrijesc dintisorii in primele luni de viata?

Ingrijirea dintilor
O data dintele iesit, bebelusul a scapat, in sfarsit, de dureri, cel putin pana va apare urmatorul dinte!

Pentru a avea bine grija de dintii noi ai copilului, trebuie inceput prin protejarea viitorului sau dentar. Fluorul, care intareste smaltul dintilor, este foarte util, dar numai medicul dumneavoastra va poate face recomandarile de urmat in aceasta privinta.

De asemenea, trebuie sa invatati copilul sa aiba o igiena alimentara buna; evitand sa-i dati zahar (nu adaugati zahar in alimentele pe care le consuma, sau adaugati foarte putin, nu-i dati siropuri aromate, prea mult suc de fructe, biscuiti, dulciuri…) mai ales, inainte de culcare. ...mai mult[2]

Unelte personale