Ce alegem: bona sau bunicii
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
1.^ copiii.ro 2.^ mamici.ele.ro 3.^ perfectnanny.ro 4.^ perfectnanny.ro 5.^ perfectnanny.ro
Cuprins |
Ce alegem: bona sau bunicii?
Ideal ar fi ca nou-nascutul sa stea cat mai mult timp cu parintii si mai ales cu mama sa. De abia dupa varsta de trei ani, copilul este pregatit din punct de vedere psihologic sa petreaca mai multe ore departe de familie. Exista cazuri nefericite, insa, cand mama nu se poate ocupa decat foarte putina vreme de bebelusul sau (cateva luni, uneori cateva zile sau deloc). Atunci, familiile recurg fie la bona - o femeie platita pentru a avea grija de copil - fie la bunici. Ambele variante prezinta avantaje si dezavantaje.
De ce am alege bona, in detrimentul bunicilor - presupunand ca parintii isi pot permite, din punct de vedere financiar, angajarea unei bone:
- de regula, bona respecta instructiunile si cerintele parintilor; sunt putine cazuri in care aceasta incearca sa-si impuna propriul punct de vedere in legatura cu cresterea si educarea copilului;
* bona poate avea o calificare profesionala sau studii in domeniul educarii si cresterii copiilor;
* este probabil ca bona sa aiba o experienta mai vasta si mai actuala in ceea ce priveste ingrijirea si cresterea copiilor;
* bona tinde sa rasfete mai putin un copil decat ar face-o bunicii;
* daca parintii nu sunt multumiti de activitatea bonei sau daca exista incompatibilitati intre bona - copil sau bona - parinti, contractul de munca al acesteia poate fi incetat.
Iata, de asemenea, cateva aspecte care sustin "varianta bunici":
- increderea prezentata de bunici (parintii stiu cum va fi ingrijit si educat copilul lor); daca relatia parinti - bunici a fost in general o relatie linistita, presarata de putine conflicte, ei au siguranta ca isi lasa copilul pe maini bune;
* siguranta ca bebelusul va fi inconjurat de dragoste si afectiune;
* intimitate;
* posibilitatea de "a cere" mai mult, de "a supralicita" (copilul poate fi lasat peste noapte sau in weekend la bunici, etc.)
De asemenea, ambele variante comporta si dezavantaje. Daca optiunea "bona" prezinta intotdeauna un risc, prin introducerea in familie a unei persoane straine, careia ii este incredintata cea mai de pret "posesiune" - copilul, apelarea constanta la bunici genereaza amestecarea rolurilor in familie si, nu in putine cazuri, infantilizarea parintilor.
Cei care aleg bona pornesc de la premisa onestitatii ei si a dragostei acesteia pentru copii. Sunt, insa, cazuri, cand in lipsa unei consilieri de specialitate si a unei testari psihologice prealabile a bonei, parintii fac o alegere gresita. Bona se poate dovedi o persoana tulburata psihic, agresiva, care nu are ce cauta in preajma unui copil (in ciuda experientei pe care o are sau sustine ca o are).
Daca mai ales bunicile tind sa uzurpe si sa acapareze rolul matern, unele bone pot fi neimplicate emotional sau dezinteresate de evolutia copilului.
Cand bunica isi asuma rolul matern, fara a i se explica bebelusului cum s-a ajuns la aceasta situatie, in mintea celui mic se va crea o confuzie referitoare la rolurile parentale. Confuzia va persista mult timp, inconstient, ducand la pervertirea proceselor psihice firesti in dezvoltarea copilului.
Este stiut ca bunicii isi rasfata nepotii - poate pentru a compensa, uneori, lipsurile din relatia cu proprii copii atunci cand acestia erau mici. Rasfatul nu este exclus nici in cazul bonelor, insa acesta poate fi limitat cu mai mare usurinta de catre parinti.
De asemenea, bunicii pot sustine, involuntar, perpetuarea transgenerationala a anumitor greseli in educatie. Atat bunicii, cat si bonele mai in varsta si lipsite de experienta actuala pot folosi metode educative perimate, care si-au dovedit in timp ineficacitatea.
De regula, persoana care isi petrece cel mai mult timp cu copilul devine ca un fel de a doua mama, ajungand, uneori, chiar sa ocupe primul loc in sufletul acestuia. Daca mama este nevoita sa-si lase bebelusul in grija cuiva, trebuie sa ia in considerare o perioada de acomodare de 1-2 luni, in care ingrijirea sa fie facuta in paralel de mama si de succesoarea acesteia. Mama trebuie sa-i explice bebelusului ca de el se va ocupa bunica sau doamna X, deoarece ea trebuie sa mearga la serviciu sau are o alta problema care o impiedica sa stea cu el; de asemenea, ca ea ramane mama lui si il va iubi la fel de mult ca si pana acum.mai mult..;nou-nascuti.ro
Cu mama, cu bona sau la gradinita
Exista o expresie care spune ca mamele se impart in doua categorii: cele acuzate ca si-au abandonat copiii ca sa mearga sa munceasca si cele acuzate ca nu au facut altceva toata viata decat sa stea acasa si sa creasca copii.
Adevarul este ca in viata fiecarei mame exista un moment in care se intreaba ce sa faca mai departe, sa ramana acasa cu copilul sau sa isi continue viata avuta inainte de nasterea copilului, sa mearga la serviciu.
In primii ani de viata, copilul isi doreste mama alaturi, dar in acelasi timp este importanta calitatea timpului petrecut impreuna. Decat o mama obosita, stresata, depresiva dar permanent alaturi, este de preferat petrecerea a cateva ore impreuna, seara, alaturi de o mama disponibila afectiv, calma, implinita emotional.Intrebarea care apare este: cu cine ar trebui lasat copilul, cu o bunica, cu o bona sau ar trebui dus in colectivitate. Atunci cand parintii prefera lasarea copilului alaturi de o bunica sau de o bona, problemele care se pun sunt:
Este capabila bunica sa asigure ingrijirea copilului intreg timpul, adica aproape 10 ore zilnic?
Ø Bona este placuta de copil?
Ø Copilul are conditiile necesare unei dezvoltari psihologice adecvate?
Ø Pentru ca dincolo de hrana, de caldura, de o plimbare in parc, copilul simte nevoia sa comunice, sa alerge, sa isi consume energia, sa faca “mici prostioare”.
Ø Este persoana alaturi de care lasam copilul disponibila si calma incat sa inteleaga si sa accepte un copil care exploreaza si care descopera lumea?
O alta solutie este ducerea copilului in colectivitate, unde alaturi de alti copii, acesta se dezvolta, invata, este ingrijit de un personal de specialitate. Temerile principale ale parintilor sunt legate de imbolnavirile frecvente ale copilului expus in colectivitate dar si de posibilitatea ca acesta nu se va adapta. Chiar daca ni se pare ca este mic si nu intelege, copilul se adapteza in general bine atunci cand i se explica ce se intampla cu el: ca parintii trebuie sa munceasca, ca el va ramane cateva ore impreuna cu alti copii de varsta lui, ca nu este abandonat si ca parintii il iubesc chiar daca nu sunt tot timpul cu el. Sentimentul de vinovatie al mamei atunci cand “face ceva pentru ea” si permanentul conflict intre nevoia de implinire personala si dragostea pentru copil, produce o tensiune in randul parintilor, care de multe ori este transmisa inconstient si copiilor.citeste mai mult[1]
Bona sau cresa?
Cei mai multi dintre parinti isi planifica un copil dupa ce considera ca indeplinesc cel putin conditiile de baza necesare: un camin si o situatie materiala acceptabila. Insa pentru o situatie materiala adecvata, trebuie de cele mai multe ori sa isi sacrifice timpul liber. Iar atunci cand apare un copil, timpul acesta devine imperios necesar.
Odata trecuta perioada in care mama sta tot timpul langa bebelus, apare confruntarea cu o noua provocare. Aceea in care ea se vede nevoita sa reinceapa munca si sa isi lase copilul cu altcineva.
In lipsa unui ajutor din partea bunicilor sau a altor rude, optiunile cele mai avantajoase par sa fie bona si cresa. Ambele au avantajele si dezavantajele lor, iar mamica trebuie sa se gandeasca la cea mai buna alegere pentru copilul sau.
Angajarea unei bone nu presupune o atat de mare schimbare in viata copilului. Mediul in care acesta va sta pe timpul zilei are o mare influenta in dezvoltarea lui ulterioara, iar acesta nu se modifica. Schimbarea cea mai importanta insa este determinata de lipsa mamei si de modul in care copilul va reactiona la contactul cu o persoana total straina lui.
Pe de alta parte, exista alternativa cresei. Definita ca structura care ofera servicii sociale specializate pentru cresterea, ingrijirea si educarea timpurie a copiilor in varsta de pana la 3 ani, ea se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza ca centru cu program de lucru zilnic sau saptamanal, in sistem public ori privat.
In momentul actual, copiii europeni beneficiaza de sisteme cuprinzatoare de crese, gradinite sau centre de zi. Educatori, logopezi, profesori de limbi straine si arte, cadre medicale, nutritionisti, psihologi, instructori de sport si ingrijitori au grija ca potentialul de realizare personala al micutilor sa se dezvolte.
Cresele in sistem public se infiinteaza prin hotarare a consiliului local iar cele in sistem privat se infiinteaza de catre societati comerciale, organizatii neguvernamentale sau persoane fizice si juridice, cu respectarea prevederilor legale in vigoare referitoare la serviciile sociale. Insa conditiile oferite de cele doua sisteme difera inca pregnant.
Familiile mai bine situate financiar vor opta, fara indoiala, pentru o cresa privata, in care, pe langa serviciile oferite micutului, familia poate beneficia de servicii de informare in timp real asupra activitatilor copilului. Tot mai multe crese sunt dotate acum cu camere de supraveghere performante, ceea ce determina o scadere a anxietatii parintilor care sunt nevoiti sa se desparta de copil in orele in care aceste este la cresa.
Insa o problema ramane oarecum nerezolvata in sufletul parintilor. Comunicarea cu copilul. Indiferent de cata pregatire ar avea sprecialistii angajati intr-o cresa, fie ea publica sau privata, nu se vor putea ocupa de fiecare copil cu aceeasi atentie si devotament cu care ar face-o parintele. Si atunci e normal ca intrebarea « Oare am ales cea mai buna solutie pt bebelus sau doar cea mai convenabila pentru mine ? » sa sape indoieli in sufletul mamei.
Modelele traditionale de crestere a copilului, in care tatal reprezenta persoana care aducea banii in casa si in care cresterea copilului ramanea in indatorirea mamei s-au schimbat, sub influenta unor factori contextuali actuali precum cresterea economiei si a locurilor de munca disponibile pentru femei.
Daca in trecut, odata cu nasterea copilului, mama era obligata sa-si ia cel mult o slujba cu jumatate de norma, de anul trecut statul a incearcat sa vina in ajutorul acesteia, prin oferirea de facilitati concretizate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, menita sa stimuleze parintii sa aiba copii si sa ofere posibilitatea femeilor de a combina responsabilitatile profesionale cu cele familiale. Potrivit acesteia, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei.
Disponibilitatea serviciilor de educatie si ingrijire a copilului pe timpul zilei contribuie la cresterea participarii femeilor pe piata muncii, la imbinarea responsabilitatilor profesionale si familiale intr-un mod mai echitabil pentru femei. Insa aceasta oferta la ora actuala este insuficienta si prost incadrata din punct de vedere al calificarii.citeste mai mult[2]
In cautarea bonei perfecte
Cautarea si gasirea bonei perfecte incepe cu un pas esential, si anume: stabilirea clara a cerintelor si preferintelor tale, precum si a responsabilitatilor si sarcinilor pe care bona le va avea de indeplinit.
In continuare, cateva sugestii...
Defineste detaliile legate de varsta, experienta, studiile bonei perfecte pentru familia ta; de asemenea poate ai preferinte legate de aspecte ca: fumatoare/nefumatoare, o anumita orientare religioasa, status familial etc.
Lista ta trebuie sa cuprinda si:
- data inceperii colaborarii
- programul (part-time, full-time sau interna)
- sarcini si responsabilitati legate atat de copii cat si de casa, mai ales daca soliciti ceva mai mult decat simpla ingrijire a copilului ( de ex: cumparaturi, plata unor facturi etc)
- programul copiilor tai, lectii la care trebuie sa se deplaseze cu ei (pian, inot etc)
- daca trebuie sa gateasca mancarea copiilor, atentie la dietele speciale ale copiilor
- daca copilul tau are anumite alergii sau probleme medicale, ele vor trebui aduse la cunostinta bonei din faza de intervievare deoarece unele dintre ele nu se simt confortabil in a avea grija de copii mai sensibili
- salariul
- zilele libere si concediul – stabileste daca isi va lua concediu atunci cand voi veti fi in concediu sau alte aranjamente
- stabileste regulile casei referitoare la vizitele cunostintelor bonei, folosirea telefonului
- daca doresti o bona interna trebuie sa consideri spatiul in care aceasta va fi cazatamai mult despre[3]
- Intrebarile pe care sa le adresezi bonei in timpul interviului
Incearca sa folosesti intrebari deschise pentru care raspunsurile sa cuprinda mai multe informatii, cum ar fi: "Ce? Cand? De ce? Cum? Unde?" sau "Spune-mi mai multe despre…". In felul acesta poti evita sa ti se raspunda doar cu DA si NU.
Mai jos sunt cateva intrebari pe care ai trebui sa le ai in vedere, lista nu este completa si nici ordonata dupa importanta intrebarilor:
Ce inseamna sa fii bona
• De ce ai ales sa devii bona?
• Care crezi ca sunt calitatile necesare pe care ar trebui sa le ai ca sa fii o bona buna?
• Ce iti place cel mai mult la meseria de bona?
Educatie si activitati care ajuta la dezvoltarea copiilor
• Avand in vedere varsta copiilor nostri, care sunt aspectele principale in dezvoltarea lor asupra carora te vei concentra si ce fel de activitati crezi ca sunt potrivite pentru ei?
• Cum iti imaginezi o zi obisnuita?
• Care sunt activitatile tale preferate cu copiii?
• Cum ii vei tine ocupati pe copiii nostri pe parcursul unei zile?
• Ai nevoie de anumite materiale?
Mesele
• Ce fel de mancare vei pregati pentru copilul nostru?
• Cum te gandesti sa planifici felurile de mancare si sa cumperi cele necesare pregatirii unei mese?
• Daca este cazul: Cum ai pregati biberonul unui bebelus? Stii sa folosesti un sterilizator?
Disciplina
• Cum vei reactiona daca te afli intr-un supermarket si unul dintre copiii nostri incepe sa arunce cu marfa de pe rafturi?
• Cum ii vei deprinde pe copiii nostri bunele maniere?
• Disciplina este un subiect care trebuie discutat franc, fara ocolisuri, pentru a evita diferentele de opinii privind modul in care copiii sunt / ar trebui disciplinati – ca parinte trebuie sa-i spui bonei ce consideri ca este acceptabil si ce NU este acceptabil in educatia disciplinara a copiilor tai.
Cititul si statul la televizor
• Ce carti consideri ca sunt potrivite pentru copilul nostru?
• Cat de des folosesti biblioteca?
• Ce parere ai despre copiii care se uita la televizor?
Cum reactionezi in cazul unei urgente?
•De exemplu ce ai face daca un copil mic se incuie singur in masina?
•Cum reactionezi daca un copil se inneaca cu mancare/bautura?
•Cand a fost ultima oara cand ai urmat un curs de prim ajutor?
Putem conta pe tine?
•Da-mi un exemplu despre o situatie in care ai intarziat!
•Cate zile de concediu din motive de sanatate a fost necesar sa iti iei in ultimul an?
Intrebari personale legate de familie
•Provii dintr-o familie numeroasa?
•Consideri ca exista aspecte familiale care te-ar putea impiedica in meseria de bona?
Cum sa parcurgi CV-ul bonei
Este extrem de important sa-i ceri bonei sa detalieze experientele anterioare pe care aceasta le-a avut in ingrijirea copiilor.
Parcurgand relatarile privind joburile anterioare, poti sa pui urmatoarele intrebari legate de fiecare experienta in parte:
• Cum iti petreceai zilele cu copiii?
• Ai fost pusa in situatia de a te descurca singura cu copiii, sa iei decizii pe cont propriu?
• De ce ai plecat de la locul de munca anterior?
• Ce ti-a placut cel mai mult la jobul respectiv?
• Ce ti-a placut cel mai putin la jobul respectiv?
Ar trebui de asemena sa parcurgi referintele scrise ale bonei, si sa pui intrebari legate de ele.
Daca bona are calificari obtinute in ingrijirea copiilor, ar trebui sa-i ceri sa-ti descrie cursurile pe care aceasta le-a urmat, cat timp au durat, daca au fost part-time sau full-time, ce aspecte au acoperit acestea.
Incurajeaza bona sa-ti puna intrebari despre tine si despre familia ta, sa ceara detalii specifice despre cerintele postului, obiceiurile casei, ore, etc. Nu fi surprinsa daca bona va veni la interviu inarmata cu o lista de intrebari.
Dupa ce interviul s-a incheiat te rugam sa anunti reprezentantul agentiei noastre cum doresti sa procedam.
Daca doresti sa angajezi bona, atunci urmatorul pas ar fi sa-i facem o oferta cat mai repede posibil; daca mai doresti sa vezi si alte bone, putem sa aranjam acest lucru pentru tine.
De fapt suntem in mod deosebit interesati sa aflam parerile tale despre bona si despre modul in care a decurs interviul, indiferent de rezultat. mai mult[4]
Acomodarea bonei in viata voastra
Atunci cand angajezi pe cineva sa aiba grija de copiii tai in propria casa, este de datoria ta sa-ti fie foarte clar care ii vor fi atributiile si indatoririle.
Daca bona va prelua postul altei persoane, poate ca ar fi o idee buna ca timp de o saptamana sau doua cele 2 bone sa lucreze impreuna.
Sau in calitate de angajator, s-ar putea sa fie nevoie sa-ti iei liber o sapatamana de la serviciu pentru a te ocupa cum trebuie de introducerea bonei in viata familiei voastre si in caminul vostru.
Cateva aspecte pe care sa le iei in calcul:
Copiii tai
1. Ce le place si ce le displace?
• Jucarii preferate, carti si personaje preferate
• Jucarii de plus speciale sau diverse lucruri care ii aduc alinare
• Daca exista alergii sau o anumita medicatie de urmat – cum se administreaza
• Mancare – care sunt felurile lor preferate si ce ai vrea ca ei sa consume
• Cine sunt persoanele cele mai apropiate si dragi lor: bunici, verisori, unchi, matusi si prieteni
2. Parcurge urmatoarele:
• Obiceiurile copiilor (dormit, joaca, baie, mancat)
• Care sunt regulile disciplinare
• Uitatul la televizor
• Daca au voie sa preia mesaje la telefon sau sa sune pe cineva
• Cum sa se poarte cu cei care vin la usa casei
• Cheltuielile marunte
• Cum vor comunica parintii cu bona (de cate ori pe zi, etc).
Chestiuni generale
1. De-ale casei:
• Bucataria – cum functioneaza cuptorul cu microunde / masina de spalat vase / storcatorul de fructe si alta aparatura electrocasnica?
• Unde se tin aspiratorul si alte produse de curatat?
• Unde se gaseste trusa de prim ajutor si unde se tin medicamentele?
• Unde este trusa de cusut?
• Cum se incuie casa – codul de la alarma
• Daca bona este interna are nevoie de un loc anume unde sa-si tina lucrurile, etc.
2. Prezinta bona urmatoarelor persoane:
• Vecinilor
• Colegilor de joaca, colegilor de la inot, etc.
• Profesorilor / Educatorilor copilului
• Prietenilor copilului si parintilor lor, precum si celor care au grija de cei mici
• Oricaror altor persoane care sunt importante pentru familia ta
3. Pregateste o lista de contacte:
• Numerele de telefon (fixe si mobile) ale parintilor, precum si numarul unde parintii pot fi gasiti la serviciu; numerele de telefon ale: vecinilor, doctorilor, bunicilor, prietenilor si cel de la scoala.
• Va putea bona sa va contacteze intotdeauna la serviciu?
4. Arata-i cum functioneaza echipamentele/aparatura si care sunt imprejurimile casei
• Demonstratie cum se instaleaza scaunul pentru copil/copii din masina
• Carucioare, buggies – demonstratie cum se strang si se desfac
• Turul zonei: parcul, gradinita, biblioteca, magazinele, bazinul de inot, scoala, spitalul, cabinetul doctorului.citeste mai mult[5]