Bebelusii nascuti prematur
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Danuta [3 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Bebelusii nascuti prematur
Se spune ca cei nascuti prematur sunt mai destepti, mai determinati si reusesc in viata. Poate pentru ca s-au antrenat pentru asta de la nastere?! Sau poate pentru ca au fost priviti ca un miracol.
Copilul nascut prematur nu este dezvoltat, are anumite vulnerabilitati - fie nu poate respira bine, fie nu poate digera laptele, este mult prea sensibil la temperatura mediului, e foarte vulnerabil la infectii etc., aspecte ce recomanda supravegherea lui atenta pana in momentul in care ajunge la numarul de saptamani si la greutatea la care ar fi ajuns daca statea cat trebuie in burtica mamei lui.
De aceea, el are nevoie de o atentie speciala din partea parintilor si pe perioada spitalizarii, si dupa aceea, cel putin in primele luni de viata.
De multe ori, in mintea parintilor (in special a mamei) unui copil nascut prematur apar sentimente de vinovatie - e ceva ce am facut sau nu am facut eu, de s-a nascut copilul meu mai devreme?
De ce mi se intampla mie asta? O mamica imi spunea, la un moment dat, ca era convinsa ca daca nu bea alcool, nu fumeaza si are o viata sanatoasa pe perioada sarcinii, nu are cum sa nasca prematur. Si iata ca s-a intamplat. Dupa ce depasesc faza vinovatiei (daca o fac), parintii trebuie sa faca fata unei ingrijorari cvasipermanente.
Oare procedez cum trebuie, copilul e bine? Mai mult decat parintii copiilor nascuti la termen, parintii acestui copil sunt nesiguri si mereu in alerta. De aceea, e bine sa isi gaseasca un pediatru care sa fie dispus sa comunice des, rabdator si cu program flexibil.
Au nevoie de suport si de consiliere. Poate ca nu ar fi rau (spre binele copilului) sa caute si consiliere psihologica.
In viata parintilor de prematur pot aparea tot felul de probleme - incepand cu situatia de a nu gasi hainute potrivite, continuand cu protejarea lui speciala de infectii (igiena temeinica a casei, eliminarea din anturajul copilului a persoanelor bolnave, uneori chiar a propriilor parinti), pana la evaluarea dezvoltarii copilului (reperele de dezvoltare normala), nu la termenele stabilite pentru ceilalti copii, ci la varsta corectata, cu ingrijorarea de rigoare: oare este bine asa sau e totusi ramas in urma?mai mult despre[1]