Caria de biberon - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Caria de biberon

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [4 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Caria de biberon

Inca de la aparitia primului dintisor, dantura si gingiile copilului trebuie ingrijite cu aceeasi atentie cu care le ingrijim pe ale noastre. Multe mamici stiu asta deja. Asa ca vom vedea de ce este atat de important sa facem asta si de insista specialistii atat de mult pe igiena dentara a copiilor.

Cariile sunt rezultatul interactiunii dintre flora bacteriana normala a gurii si carbohidratii din alimentatie. Zaharurile (fie ca provin din dulciuri sau din laptic), fermenteaza sub actiunea bacteriilor si se transforma in acizi care pot sa "consume" smaltul dintilor daca raman prea mult timp in contact cu el. Saliva descompune acizii si ii spala de pe dinti, astfel ajutand la prevenirea cariilor. Este modalitatea naturala de a curata dintii pentru ca, oricat de mult am tine la ei, nu putem sa-si periem dupa fiecare masa. Problema este ca, atunci cand dormim, productia de saliva scade (de aceea ne trezim uneori cu gura uscata), inghitim mai rar decat in stare de consptienta si asa lichidul prezent in gura in momentul cand adormim tinde sa ramana acolo. Chiar daca este intr-o cantitate foarte mica, e de ajuns ca sa dauneze dintilor.

La bebelusi, toate acestea reprezinta o problema din cauza biberonului pe care, unii dintre ei, il primesc chiar inainte de culcare. Pentru copii, poate fi un ritual care ii ajuta sa adoarma linistiti. Suptul este un reflex natural care ii calmeaza si ii linisteste, iar lapticul dulce le aminteste de cel al mamei. Problema este ca acest obicei, de a adormi cu biberonul in gurita, este foarte, foarte nociv pentru dinti. Caria de biberon este singura problema dentara majora la copiii sub trei anisori, dar este foarte des intalnita. Responsabil nu este doar laptele ci si alte lichide dulci pe care le-am putea pune in biberon: sucul, ceaiul indulcit etc.

Fata de cariile adultilor care sunt, in mare parte, invizibile din afara, caria de biberon tinde sa afecteze suprafata vizibila a dintilor din fata. Cei patru dinti frontali de sus sunt cei mai afectati. Cei patru de jos, care sunt protejati de limba in timpul suptului, apoi spalati de saliva, raman neatinsi.citeste mai mult[1]



Unelte personale