Constipatia functionala la sugari si copii mici - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Constipatia functionala la sugari si copii mici

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Constipatia functionala la sugari si copii mici

Introducere
Mai putin de 3 scaune pe saptamana si/sau cresterea consistentei lor definesc constipatia.
In cele mai multe cazuri, constipatia este o tulburare functionala si mai rar, reprezinta o manifestare a unei boli organice.

Tablou clinic
In cazul sugarilor, constipatia poate fi usor confundata sau interpretata gresit datorita peristaltismului intestinal mai lent al acestora.
Miscarile de contractie ale intestinelor care favorizeaza eliminarea continutului sunt mai lente datorita imaturitatii tubului digestiv la aceasta varsta.
De aceea, sugarul are scaune mai rare, consistenta lor este mai crescuta, fara insa ca aceste simptome sa se incadreze in definitia constipatiei, fiind vorba doar de asa-numita ”falsa constipatie” care are acelasi tratament ca si constipatia functionala propriu-zisa.
Ulterior, constipatia poate fi determinata de factori: genetici, familiali, constitutionali si favorizata de:
-sex-ul copilului (este mai frecventa la fetite)
-factori alimentari (exces de proteine si deficit de fibre)
-igiena defecatiei (orar neregulat, mai ales in perioada de instalare a controlului sfincterian)
-factori psihologici (constipatia consecutiva unei defecatii dureroase sau retinerea de a folosi toalete cu care copilul nu este obisnuit).
Constipatia de cauza organica necesita control medical riguros si tratament specific afectiunii ce determina constipatia.
Constipatia functionala in schimb, se bazeaza pe masuri dietetice.

Masuri dietetice
In cazul sugarilor alimentati natural este indicata o dieta corespunzatoare mamei, mai ales ca in majoritatea cazurilor si mama sufera de aceasta dereglare a functiei digestive.
Astfel mamei ii este recomandat sa manance mai multe fibre, sa evite alimentele ce pot determina cresterea consistentei scaunului (banane, orez fiert, morcov fiert, ceai de menta etc), sa bea multe lichide si sa faca exercitiu fizic.
Se mai poate folosi fara nici un risc pentru mama care alapteaza si nici pentru bebelus lactoza naturala care se gaseste in farmacie sub forma de Humana Milchzucker.
Acesta este un laxativ natural si fiziologic ce ajuta la rezolvarea constipatiei atat la mama cat si la copil (prin eliminarea unei parti in laptele matern).
Lactoza contribuie in mod natural la formarea scaunului avand un efect osmotic la nivelul colonului. Adaugarea de lactoza naturala in alimentatie determina reglarea fiziologica, naturala a constipatiei. Lactoza se poate adauga in mancare sau orice lichid.
Ea poate fi administrata si bebelusului intr-o cantitate mica de lapte muls sau ceai.
Daca sugarul beneficiaza deja de o alimentatie diversificata, este de preferat ca in alimentatia lui sa nu fie prezente in cantitate mare alimente care constipa (banane, orez fiert, morcov fiert, ceai de menta etc).
Este indicata administrarea sucului de pere, prune, fructe crude (sortimentul administrat este in functie de varsta), cereale bogate in fibre.
Si in acest caz, se poate folosi lactoza naturala administrata o singura data pe zi. Avand o actiune naturala, fireasca, fiziologica lactoza naturala (ex: Humana Milchzucker) se poate administra pe termen lung, nu da scaune explozive, colici abdominale si nici dependenta.
Timpul scurs pana la reglarea in totalitate a scaunelor poate fi de cateva zile, o saptamana.

De evitat
In nici unul din cazuri, nu este indicata folosirea laxativelor. Acestea pot elimina pe moment problema constipatiei, dar multi devin dependenti de ele.
De asemenea, laxativele pot determina pierderea contractilitatii normale a intestinelor, iritatii si chiar afectiuni cronice ale aparatului digestiv.
Stimularea sfincteriana (ex. cu termometrul) poate si ea sa fie daunatoare, determinand lezarea si afectarea plexurilor nervoase de la acest nivel, putand afecta chiar si contractia normala a sfincterului anal.
Ideal ar fi ca orice problema de constipatie sa fie rezolvata pe cat posibil pe cale naturala.mai mult despre[1]

Unelte personale