Alimentatia artificiala - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alimentatia artificiala

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Alimentatia artificiala

  • Si în cazul în care micutul este hranit cu biberonul, pot aparea probleme si situatii aparte.

Verifica de fiecare data cu atentie data expirarii produsului si ai grija ca recipientul în care se afla laptele sa fie sigilat. Urmeaza întocmai instructiunile de utilizare atunci când amesteci laptele praf sau substanta concentrata. Unii bebelusi sunt alergici la proteinele pe care le contine laptele de vaca.

Simptomele unei astfel de alergii includ: stari de voma, diaree, dureri abdominale, aparitia unor eczeme si chiar prezenta sângelui în scaunul bebelusului. În alte cazuri, copilul nu tolereaza lactoza - ceea ce înseamna ca nu o poate digera complet. Simptomele intolerantei la lactoza sunt: eructatii excesive, sensibilitate si dureri abdominale si diaree.

  • Toate aceste situatii trebuie anuntate medicului, care va decide schimbarea laptelui.

Suplimente nutritive

Un copil sanatos, care este alaptat de o mama sanatoasa poate sa nu aiba nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - desi cel mai bine este ca medicul sa fie cel care decide acest lucru.

  • Laptele matern contine combinatia ideala de vitamina C, E, vitaminele din grupa B si fier, care îi sunt suficiente copilului pâna când, în jurul vârstei de sase luni, va începe sa manânce cereale îmbogatite cu fier.

Vitamina D nu se gaseste în concentratie prea mare în laptele matern, dar ea este sintetizata în organism o data cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variaza în functie de tipul sau de piele si de masura în care este expus la soare. Medicul va decide daca este nevoie de un supliment din aceasta vitamina si tot el te va sfatui cum sa-l protejezi pe bebelus de actiunea nociva a razelor de soare.

Daca îti hranesti copilul artificial, nu ai motive de îngrijorare: aceste produse contin proportia optima de vitamine necesare micutului, si probabil nu va fi nevoie sa-i administrezi suplimente nutritive. Pentru primul an de viata, sunt recomandabile produsele care contin fier - dar nu mai mult de 12 miligrame la litrul de lapte. Academia Americana de Pediatrie considera ca bebelusii, indiferent daca sunt alaptati sau hraniti artificial, nu au nevoie de suplimente de fluor în primele sase luni de viata. În intervalul cuprins între vârsta de sase luni si trei ani, micutii au nevoie de acest element numai daca apa nu contine suficient fluor.

Bebelusii care primesc lapte gata preparat (deci, care nu se combina cu apa) au nevoie de supliment de fluor. Însa tot medicul te poate edifica în aceasta privinta. Apa, sucul si alte alimente nu sunt de obicei necesare în primele sase luni de viata ale copilului. Laptele matern sau cel fabricat furnizeaza tot ceea ce are nevoie copilul din punct de vedere al nutritiei, pâna când va începe sa consume si alimente solide.

Nu este recomandat sucul de fructe pentru bebelusii cu vârsta de pâna în sase luni. De altfel, chiar si dupa ce micutul mai creste, nu trebuie sa primeasca mai mult de 100 de grame pe zi. În cazul în care bea prea mult suc de fructe, va avea o senzatie de satietate si va refuza sa manânce. De asemenea, exista riscul cariilor, dupa aparitia primilor dintisori. În tot cazul, ai grija ca sucul de fructe sa fie pasteurizat si încearca sa-l diluezi putin cu apa.

Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala vârstei?

Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, în functie de grupa de vârsta în care se încadreaza. Medicul pediatru îl va cântari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru vârsta lui sau nu a acumulat corespunzator în greutate.

Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu înseamna ca este bolnav. Adreseaza-te însa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des....

Avantajele alaptarii

Laptele matern este de mult cunoscut ca fiind ideal pentru bebelusi si copii. Aceste prezinta multe beneficii:

  • Este ieftin, sigur, ecologic si gata de folosire în orice moment.
  • Este o mâncare perfecta si usor digerabila, caci este facut special pentru copii. Copiii hraniti la san au mult mai putine sanse sa se îngrase. Si au si mai putine sanse sa se constipe.
  • Se schimba în functie de nevoile schimbatoare ale copilului – un copil alaptat la san consuma doat atât lapte cât are nevoie.
  • Protejeaza copilul împotriva infectiilor – primul lichid care iese înaintea laptelui (colostrum) are un continut foarte ridicat de anticorpi de la mama.
  • Reduce riscul aparitiei alergiilor. Poate proteja împotriva diabetului, astmului, etc. citeste mai mult[1]
Unelte personale