Ce trebuie sa stim despre jucarii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Ce trebuie sa stim despre jucarii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Ce trebuie sa stim despre jucarii

Este foarte important ca cei care cumpara jucarii sa le aleaga potrivit cu varsta copiilor carora le sunt destinate. Cele prea complicate, ca si cele prea simple, ajung sa fie folosite altfel decat au fost proiectate, ceea ce nu este indicat. In prezent, in intreaga lume se vand miliarde de jucarii din care doua treimi parasesc rafturile magazinelor in perioada sarbatorilor de iarna. Din pacate sute de mii de copii se accidenteaza din cauza lor. Cele mai frecvente accidente sunt sufocarea cu obiecte mici, cazaturile de pe jucarii cu roti, cum sunt tricicletele sau lovirea copiilor de catre proiectile sau jucarii zburatoare.

Un exemplu autohton sunt pistoalele cu bile de plastic care au provocat numeroase leziuni copiilor de diferite varste ajungandu-se la internari pe perioade destul de lungi, si care desi au fost interzise de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, se mai comercializeaza inca.

Inainte da a scoate portofelul, asigurati-va ca ceea ce vreti sa cumparati nu va pune in pericol sanatatea sau chiar viata micutilor.
Iata cateva lucruri la care trebuie sa fiti atenti:

  • Cititi cu atentie etichetele pentru a va asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei copilului. Pe unele jocuri sunt inscrise si alte avertismente legate de modul de folosire;
    * Evitati jucariile care "trag" cu obiecte sau proiectile, ca si pe cele deosebit de zgomotoase;
    * Asigurati-va ca obiectele cumparate sunt solide si durabile;
    * Evitati jucariile cu muchii sau varfuri ascutite;
    * Nu cumparati truse (in special de chimie) pentru copii mai mici de 12 ani;
    * La cumpararea unei "arme", asigurati-va ca ea este viu colorata si nu poate fi confundata cu una adevarata.sursa:citeste mai mult[1]


Prin ce poate fi periculoasa o jucarie necorespunzatoare?

  • poate rani pielea copilului prin taiere, datorita muchiilor si varfurilor ascutite;
  •   poate sa produca sufocare, datorita unor piese mici din componenta sa, daca sunt inghitite de copil;
  • poate produce strangulare, datorita snururilor elastice, orbire datorita jucariilor cu proiectile (pusti, pistoale) sau jucariilor cu sageti;
  • poate provoca arsuri, in cazul in care este confectionata din textile infamablile.

De aceea, dragi parinti, trebuie sa fiti foarte atenti la jucariile care ajung in mana copilului d-voastra, procedand astfel:

  • cititi cu atentie instructiunile de pe ambalajul jucariei si respectati varsta pentru care este recomandata;

nu cumparati jucarii cu piese mici care pot fi detasate cu usurinta de copil si pot fi inghitite in timpul jocului;

    • verificati ca jucariile electrice si electronice sa aiba instructiuni de utilizare in limba romana si asigurati-va ca ele functioneaza;
  •   nu cumparati jucarii pentru placul d-voastra ci dupa placul copilului.

Daca copilul d-voastra este prea mic pentru a realiza ce jucarii ii plac, atunci alegeti o jucarie care sa-i stimuleze curiozitatea si imaginatia. Nu-i cumparati ceva care sa-i starneasca plansul sau groaza.


De unde cumparam jucarii

In ziua de azi jucariile sunt comercializate in cele mai diferite tipuri de unitati comerciale. Peste tot in tara, in capitala si in orasele mai mari se gasesc magazine specializate in vanzarea jucariilor cat si raioane specializate din cadrul marilor magazine universale. Se raspandesc intr-una mai ales in capitala si in orasele mai mari, magazine numai pentru copii care ofera o gama larga de produse destinate numai copiilor. In aceste magazine parintii pot cumpara din acelasi loc carucioare, jucarii pentru copii, mobila pentru copii, produse vestimentare pentru copii deci orice este necesar unui copil. Acestea se numesc magazine specializate.

Este indicat sa se faca cumparaturi dinainte programate (zi de nastere, Craciun, etc.) in aceste magazine. Aici pe langa o bogata gama de produse exista si vanzatori specializati care va ajuta la alegerea produsului corespunzator. Cumparatorul este instruit cu referire la manuirea jucariei, la modul de functionare, curatire. In cele mai multe cazuri jucaria astfel aleasa cu grija va fi si cumparata. La nivel da tara sunt insa relativ putine magazine specializate numai in jucarii. In numeroase cazuri comercializarea jucariilor este numai o activitate auxiliara. Deseori este asociata articolelor de papetarie, tutungerie si cadouri dar se poate intampla in localitatile mici sa se gaseasca in magazine alimentare sau bacanii. In aceste magazine sortimentul este mult mai redus si nu putem primi sfaturi de specialitate ca in marile magazine.

Aici sunt cele mai mari posibilitati sa cumparam marfuri de calitate proasta , neverificate. Sa tinem cont ca nu primim instructiuni corespunzatoare despre marfa, iar eventuale reclamtii nu mai avem cui le adresa, caci de cele mai multe ori nu-l mai putem gasi pe vanzatorul ocazional.

Ca o lege de aur va putem recomanda sa cumparati numai din locuri de incredere. Pot fi considerate de incredere magazinele specializate, raioanele pentru jucarii a magazinelor universale si numeroase firme private cinstite, corecte in care puteti cumpara linistiti. sursa:mai multe detalii[2]


Importanta pedagogica a jucariilor

Jucaria dezvolta multilateral personalitatea copilului. Se formeaza gandirea, vocabularul, vorbirea, capacitatea de a imita, memoria, totodata le imbogateste capacitatea emotionala, fantezia. In timpul jocului li se dezvolta indemanarea si atentia. In timpul jocurilor colective, copilul vine in contact si invata sa se adapteze la partenerii de joaca.
Cu cat este mai mare copilul cu atat are nevoie de prezenta a adultului ca partener de joaca. Joaca impreuna creeaza posibilitatea ca adultii sa modeleze comportamentul copiilor, capacitatea de imaginatie, sa-i inteleaga comportamentul, sa-i gaseasca greselile mai ascunse, totodata sa duca la rezolvarea de la sine a starilor de tensiune.

Clasificarea jucariilor


Jucariile se pot clasifica in modul urmator:


  1.   jucarii pentru exersare. In acesta categorie se afla jucarii care pot fi asezate in diferite feluri sau cer repetarea unor zicatori sau cuvinte;
  2. jucarii compuse (din mai multe parti). Includ jocuri de constructii diferite, traforaj si papusi;

jucarii cu regulament. Cum sunt jocurile de societate, domino, sah etc.

3. Este foarte important sa-i invatam pe copii sa se joace si sa le cumparam intotdeauna jucarii corespunzatoare varstei lor.

4. Jucarii pentru grupa de varsta 0-1 an
5. Jucarii pentru grupa de varsta de 1-3 ani sursa:

http://www.nou-nascuti.ro/puericultura.html?id=18

Jucarii pentru grupa de varsta 0-1 an

Bebelusii cu varsta pana la trei luni dorm cea mai mare parte a timpului intre mese, mai tarziu insa creste tot mai mult timpul in care raman treji. In aceste situatii, daca nu ne ocupam de ei, se intristeaza usor si ne anunta prin plans ca au nevoie de un partener de joc. Pe panglica prinsa deasupra patutului atarnati zurgalai, figurine miscatoare, colorate, batistute colorate, papusi lavabile.

Aveti mare grija ca acestea sa nu poata fi inghitite, sa nu raneasca sau sa produca accidente. La raionul de jucarii se pot gasi separat asezate, jucarii pentru varsta de la 0 � 1 an si articole pentru intretinerea lor. Sunt practice jucariile miscatoare fixate pe patut. Aceste jucarii se pot schimba si vor fi intotdeauna o sursa de bucurie pentru bebelus. Jucariile pufoase din plus ii produc copilului senzatii pozitive si-i confera o siguranta placuta, asemanatoare cu atingerea mamei. Sunt practice jucariile lavabile care se gasesc in forme si culori diferite. Dupa ce bebelusul si-a descoperit mainile si a invatat sa apuce, putem sa-i dam zornaitoare, cuburi care canta, mingi de ping � pong, figurine cu fluier sau pahare de plastic care se pot aseza unul in celalalt. Mai tarziu se poate largi sortimentul de jucarii cu mingii mai mari, cu carti cu poze pe suport moale, din plastic sau panza cauciucata..


Pe masura ce copilul creste, in timpul zilei va fi pus in tarc. Sa avem grija la jucariile mai mari puse in patut sau tarc pe care copilul le-ar putea cladi si folosindu-le ca pe o scara s-ar produce accidente. Un sfat util: sa grupam jucariile in galetuse si in fiecare zi sa le dam altele si din acelea, pe care inca nu le cunoaste.

In viata copilului este un eveniment foarte important imbaiatul. In timp ce se balaceste se joaca bucuros cu jucarii cum sunt morile de apa, vaporase de plastic, diferite forme de burete, ratuste si crocodili care pot merge cu cheie. Copii care merg de-a busilea pe podele, se joaca de ascunsa, pot imita vocea animalelor. Le plac foarte mult reprezentatiile improvizate de marionete cu papusi cumparate sau confectionate acasa. Se uita cu placere la cartile cu poze de animale care au coperti tari. Pentru copilul de 1 an atat jucariile pentru imitarea vocii animalelor cat si repetarea unor cuvnite apartin de categoriei jucariilor pentru dezvoltare.sursa:mai multe detalii[3]


4 jocuri haioase pentru bebelusul tau

1. Sus-jos


Foarte simplu, dar si foarte apreciat de copilasii, acest joc imbina veselia cu surpriza asteptarii, starnind hohote de ras din parte celui mic. Mamica sau taticul sta pe spate, cu micutul in brate, iar bebe este succesiv ridicat si coborat, prin inaltarea si lasarea bratelor. La fiecare coborare, copilasul va primi si un mic bonus: un sarut din partea parintelui.

2. Rostogoliri


Bebe este asezat pe o parte, cu mama langa el. Cu gesturi delicate, fetita sau baietelul este "rulat" pe burtica, pe o parte si apoi pe spate. Nu este un "exercitiu" dificil, dar trebuie vegheat ca miscarea de rotatie sa fie urmata de intreg corpul bebelusului, iar manuta pe care acesta sta sa nu fie asezata intr-o pozitie nefireasca.

3. Leaganul


Cu bratele intinse si usor indoite pentru a forma un caus, ca un leagan, balansati copilul dintr-o parte in alta si inainte-inapoi. Este un joc distractiv pentru cei mici si deloc periculos. La aceasta varsta, copilasii sunt foarte flexibili, dar trebuie sa aveti o grija deosebita pentru a sprijini cum trebuie gatul si capul copilului.


4. Reprize de gadilat


Gadilatul este una dintre dintre cele mai mari distractii ale un mic pui de cateva luni. Nu va trebuie mari indicatii pentru a reusi sa obtineti efectul dorit - hohotele fericite ale micutului. Trebuie insa sa va luati cateva precautii: degetele nu trebuie sa preseze excesiv, mai ales in zona burticii, si nici sa ciupeasca. Pielea bebelusilor este foarte fragila si sensibila.

Cateva precautii:


  • este de preferat ca toate jocurile sa se desfasoare in pat sau pe o saltea moale, pentru a evita caderile cu efecte neplacute.
    * evitati orice jocuri imediat dupa masa copilasului, pentru ca exista un risc crescut de regurgitare.
    * daca bebe incepe sa planga, inseamna ca a obosit si vrea ca jocurile sa inceteze.sursa:mai mult[4]


Unelte personale