Cordonul ombilical - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Cordonul ombilical

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Cordonul ombilical

Ramasitele cordonului ombilical

Ramasitele cordonului ombilical dupa nastere, citeste despre cum sa tratezi aceasta zona si despre riscurile infectiilor cordonului ombilical la copii, cum ar fi hernia.
Desi cordonul ombilical al nou-nascutului tau pare iritat si dureros, poti fi sigura ca nu-l deranjeaza cu nimic. Dar pentru a preveni infectiile, este indicat sa mentii zona curata si uscata. Mai jos gasesti cateva sfaturi pentru ingrijirea ombilicului:

  • - Indoieste talia scutecului, pentru ca zona ombilicala sa fie cat mai mult expusa la aer si pentru ca scutecul sa nu irite aceasta zona.
  • - Curata zona cu vata inmuiata in spirt, mai ales la baza cordonului. Repeta de 3 ori pe zi (sau cat de des iti recomanda medicul pediatru).
  • - Evita baile in cada pana cand cordonul uscat cade de la sine. Cufundarea in apa ar putea irita zona si favorizeaza infectiile.

La cateva zile dupa ce aduci bebelusul acasa de la maternitate, vei observa ca ramasita cordonului a inceput sa se usuce. Nu te ingrijora, este normal – asta inseamna ca zona se vindeca si intr-o saptamana sau doua va cadea. Uneori, insa, cordonul ombilical se infecteaza. Daca observi vreuna din urmatoarele simptome, contacteaza de urgenta medicul pediatru:

Secretie purulenta la baza cordonului.

  • - Un miros suparator (un miros usor este normal, dar unul puternic nu).
  • - Roseata, caldura, inflamatie sau sensibilitatea in jurul cordonului. Daca bebelusul plange cand cureti zona cu spirt, este normal pentru ca alcoolul este rece. Dar nu este normal ca bebelusul sa planga atunci cand atingi usor zona cu mana.

In cazul in care cordonul ombilical se infecteaza, medicul iti recomanda un tratament de uz extern sau antibiotice pe cale orala.
Daca observi ca in zona buricului apare o umflatura umeda si carnoasa, o afectiune cunoscuta sub denumirea de “granulom ombilical”, doctorul va folosi nitrat de argint pentru tratament, iar in unele situatii este necesara o interventie chirurgicala minora pentru a indeparta protuberanta (aceasta procedura are loc la cabinetul medicului).

In cazul in care ombilicul este iesit in afara, mai ales atunci cand bebelusul plange, s-ar putea sa aiba hernie ombilicala (o fisura in peretele abdominal, atunci cand copilul plange, din cauza presiunii, o portiune de tesut este impinsa in afara prin acea fisura).

Hernia ombilicala este de doua ori mai des intalnita la baieti decat la fete si in aproape toate cazurile se vindeca de la sine pana la prima aniversare a copilului. In caz contrar, doctorul va recomanda repararea peretelui abdominal pe cale chirurgicala mai mult despre[1]]

Infectia cordonului ombilicat la bebelusi

Infectia din jurul cordonului ombilicat la bebelusi este denumita omfalita si se manifesta prin aparitia aparitia infectiilor bacteriene in jurul cordonului ombilical.Aceasta infectie poate aparea in timpul nasterii sau imediat dupa nastere in primele zile.Bacteriile care provoaca aceasta infectie sunt:stafilococul auriu;streptococul de grupa B;streptococul piogen E.coli;Aceasta infectie poate aparea din cauza atingerii de catre personalul medical in timpul nasterii a bebelusului si dispar in aproximativ 5 zile de la inceperea tratamentului.Cel mai bine este sa mergem cu copilul la doctor pentru ca numai acesta ii poate prescrie bebelusului ce anume medicamente ii trebuiesc administrate pentru a scapa de aceasta infectie.

Bontul si plaga ombilicala

Dupa sectionarea cordonului ombilical ceea ce ramane atasat la nivelul ombilicului (buricului) este bontul ombilical .In decurs de 5-10 zile bontul ombilical se usuca si cade.In toata aceasta perioada si cateva zile dupa cadere atat timp cat plaga ombilicala mai prezinta secretie,regiunea respectiva trebuie ferita de infectie prin aplicarea unui pansament steril. Tehnica aplicarii pansamentului este urmatoare : cu mainile curate se desface pansamentul care eventual il aveti de la maternitate.Daca compresa aplicata pe bont este lipita se umezeste usor cu o alta comprea imbibata in apa oxigenata sau alte substante speciale ,apoi se desprinde usor fara a tractiona bontul .Se sterge regiunea respectiva cu o compresa sterila imbibata in substante dezinfectante speciale. Dupa curatirea regiunii si a bontului o alta compresa sterila crestata la mijloc si usor imuiata intr-o substanta dezinfectanta se aplica trecand-o pe sub bontul ombilical si apoi invelind bontul in ea.Astfel bontul nu atinge pielea pe care ar putea s-o irite .Pune-ti deasupra inca o compresa sterila (nu vata ,care mentine prea mult umiditatea).Fixati totul cu o fasa lata de 5-6 cm si lunga de un metru ,de preferat confectionata din panza.Fasa nu trebuie stransa prea tare,dar suficient pentru a nu se deplasa .Pansamentul ombilical se schimba o data pe zi dar evident si de cate ori se murdareste. Dupa caderea bontului ombilical daca plaga prezinta inca secretie continuati sa stergeti cu o substanta dezinfectanta si mentineti plaga pansata.Daca secretia capata aspect purulent galben-verziu si mirositor sau daca cand fundul plagi ombilicale a aparut o formatie ca un neg (granulom) apelati la medic.

NU FIXATI IN NICI UN CAZ PANSAMENTUL OMBILICAL CU LEUCOPLAST.Baia generala o veti face numai dupa vindecarea completa a plagi ombilicalemai multe detalii[2]

Unelte personale