Abilitati de viata independenta - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Abilitati de viata independenta

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Vasileion [5 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Abilitati de viata independenta

  Inca de la primii pasi pe care ii face micutul nostru, incepem, ca parinti, sa ii planificam viitorul, sa il pregatim pentru viata si pentru momentul in care, intr-un fel sau altul, va pleca de langa noi si va incepe viata pe cont propriu. Se spune ca fiecare dintre noi aducem in viata de adult macar o parte din obiceiurile si conduitele din familia de origine. Tocmai de aici pornesc mare parte dintre conflicte in cadrul cuplului.

Pregatirea pentru viata independenta este un process continuu, pe perioada copilariei si adolescentei. Reusita acestui proces depinde in mare masura de calitatea relatiei dintre parinti si copii, de gradul de libertate pe care fiecare parinte il acorda copilului astfel incat sa ii modeleze comportamentul in directia dorita fara a-i afecta trasaturile de personalitate, fara a-l transforma intr-o dublura a parintelui si fara a-l oblige sa respecte niste reguli si obiceiuri cu care copilul nu simte ca rezoneaza sau care sunt, in esenta, inutile.

Vom aborda in cele ce urmeaza, cateva arii in cadrul carora putem incepe de timpuriu sa modelam comportamentul copilului astfel incat sa ii dezvoltam abilitatile de viata independenta.
Deprinderile de autoangrijire. In prima parte a perioadei cuprinse intre 1-3 ani, copilul este in relatie de dependenta totala cu mama, deci nu putem vorbi despre deprinderi de autoangrijire, caci adultii sunt raspunzatori de ingrijirea copilului. Catre finalul acestei etape insa, copilul poate fi incurajat si sprijinit sa se hraneasca singur si sa foloseasca olita, daca nu si-a format inca aceasta deprindere.

A descuraja incercarile copilului de a manca singur pe motiv ca nu poate sau se murdareste inseamna a-l mentine intr-o stare de dependenta care ii va dauna mai tarziu.

Dupa varsta de 3-4 ani, deja putem extinde interventia la alte deprinderi. Copilul poate incepe sa-si aleaga singur tinuta de a doua zi si sa invete sa si-o pregateasca de seara, el poate fi invatat ce fel de haine sunt adecvate anotimpului in care ne aflam. mai mult[1]


Unelte personale