Comunica cu bebelusul - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Comunica cu bebelusul

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Comunica cu bebelusul

Orice medic neonatolog te va sfatui, inca din primele clipe in care ii vei spune ca iti doresti un copil, sa ai o anumita alimentatie, sa te lasi de fumat, sa consumi alcool cu masura, sa dormi mai mult, sa faci miscare, sa iti faci analizele, sa iei anumite vitamine sau sa nu iei unele medicamente...

Toate sunt gesturi esentiale pentru a naste un copil perfect sa­na­tos fizic si cu cat mai putine riscuri. Dar putini medici (si chiar si mai pu­tini parinti) se gandesc la starea emotionala a bebelusului. Si, totusi, aceasta este atat de importanta!

E dovedit deja ca emotiile mamei, fricile sau angoasele ei ori, dimpotriva, starea ei de echilibru si liniste (la fel ca si muzica ori vocile din „exterior“) influenteaza formarea celulelor neuronale ale micii fiinte aflate in burtica ta... Ai grija, deci: in aceste noua luni, bebelusul e o fiinta cu care vei impartasi cele mai ascunse sentimente si stari.

Primele trei luni
In prima luna, se formeaza baza cerebelului. In a doua, cele trei zone principale, iar in luna a treia se formeaza nervii responsabili de ochi, nas, limba si piele.

De-a lungul acestor luni, mica fiinta care se formeaza incetul cu incetul traieste, practic, doar prin intermediul... mintii. Inainte de a capata o forma fizica, i se for­meaza personalitatea: copilul are o identitate (sau personalitate) inainte de a avea trasaturi, maini, picioare sau organe sexuale.

Nimic nu il impiedica, deci, sa aiba senzatii de bine sau de rau, stari de neliniste identice cu ale ma­mei sau chiar sa ii transmita mamei propriile lui stari de teama ori de... veselie.

Aflata inca la inceput, stiinta care studiaza viata intrauterina a fiintei umane e capabila sa declare totusi cu certitudine: creierul format la varsta de 18 saptamani este un predecesor al creierului adult. La sase luni de viata intrauterina, copilul e deja capabil sa invete lucruri, cum ar fi sa recunoasca vocile din preajma voastra. Suna a SF?citeste mai mult[1]

Unelte personale