Comportamentul social al copilului mic - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Comportamentul social al copilului mic

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Comportamentul social al copilului mic

Pentru ca de mul­­te ori trecem cu ve­derea peste anumite pro­bleme, dificul­tati de relationare, si pes­te cati­va ani ne po­me­nim cu un psiholog sau un psihiatru care ne anunta cu ochii tristi ca avem un copil cu sindrom Asper­ger sau cu au­tism, sau cu alte tulbu­rari de re­la­tionare, pe care noi, pa­rintii, le se­si­zam, din pa­cate, foarte tarziu.

Tot in categoria comportament social intra socializarea, adica acel proces prin care micutul devine independent si se adapteaza la mediul social in care traieste.

Primele etape in acest sens nu se intampla nea­parat acum, pana in 12 luni, ci putin mai tarziu, si acestea constau si in deprinderile de auto­servire: a manca singur, a bea singur, a se imbraca singur, a se incalta singur, a-si controla functiile excretorii.

Bazele acestor deprin­deri trebuie sa fie puse in primul an de viata. La 12 luni, copilul isi poate exploata abilitatile dobandite pentru a-si castiga independenta.

El poate manca anumite alimente ajutandu-se cu propriile maini, poate tine cana, sticla, lingura. Uneori stie sa isi scoata incaltarile.

Nou-nascutul -

sta­bi­leste contact cu lumea inconjuratoare prin in­termediul pielii, in special. De aceea, prin atingere blan­­da a pielii nou-nas­cu­tului, acesta se li­nis­teste, in special cand este luat in brate sau cand pie­lea lui atinge pie­lea calda a mamei.

Daca copilul este sanatos, se va linisti la contactul cu bratele calde ale mamei, daca nu are nici o du­rere sau nu ii este foa­me.
O alta cale de cu­noas­tere este suptul - un mod de a se hrani, si de a ca­pata siguran­ta, liniste, echilibru.

Prima luna de viata

- deja vede destul de bine chipul mamei in timpul suptului, fata sa este intoarsa direct catre corpul fiintei care i-a dat nastere.

Contactul pielii este insotit de contactul vizual plin de dragoste, acceptare. Este foarte im­portant ca momentul alaptatului sa fie unul dedicat in intregime co­pilului.

A doua luna

- in aceas­ta etapa copilul reuseste sa isi dea „examenul de admitere“ in socializarea umana: zambetul!

Luna a treia

- micutul realizeaza ce putere fermecata are zambetul asupra celorlalti: cum mama devine brusc foarte fericita, cum toata lumea exclama uimita la vederea zambetului, cum reuseste el, doar printr-un gest, sa o aduca aproape pe mami.

Acest gest minunat, „zambetul social“, are darul de a intensifica relatiile sociale si ii da o oarecare putere de a-i controla pe ceilalti.

Luna a patra

- daca avem un copil sanatos si mul­tumit, care zambeste des, acum face o noua des­coperire: rasul in hohote!

El rade din fiecare celula a corpului sau, un ras minunat, care parca zguduie tot trupusorul copilului. Bucurati-va acum de acest ras

adevarat, caci, pe masura ce creste, copilul va deveni din ce in ce mai „serios“.sursa:citeste mai mult[1]


Cat de mult creste cand doarme?

Cum adormi un bebelus

 • Verifica „perimetrul“, sa fie sigur: nou-nascutul trebuie sa doarma pe suprafata tare, fara paturi, cuverturi, perne si multe animale de plus inghesuite in pat.
  * Stinge lumina puternica, lasa o lampa de veghe in priza.

  * Creeaza un ritual de noapte - cites-te-i incetisor o poveste sau canta-i ceva de fiecare data cand mergeti la culcare. Daca ti-a adormit in brate (nu e de preferat), verifica sa fie in faza de somn profund, inainte de a-l pune in pat. Muta-l incetisor si tine mana pe burtica lui inca 2 minute, sa-ti simta caldura.

  * Pune intotdeauna copilul in pat pe spate, nu cu fata in jos.
  * Daca dormi intr-o alta camera, lasa un monitor deschis, ca sa auzi miscarile suspecte.
 • Programul de somn
  • Este dictat de cel de masa: bebelusii hraniti la san vor sa manance cam la trei ore.

   * Pe la doua luni, bebelusii vor sta mai mult treji in timpul zilei. Daca vezi ca al tau doarme mai mult de patru ore dupa-amiaza, va trebui sa-l trezesti, fiindca programul de seara ii va fi dat peste cap.

   * Dupa trei luni, este bine sa-l inveti sa adoarma dupa-masa, nu in timpul ei. Asta poate fi dificil la inceput, dar e bine sa-l pui in pat cat e macar partial treaz.

   * Pe la cinci-sase luni, nu mai simt nevoia de masa de noapte daca au mancat bine seara. Asta inseamna ca pot - si chiar o fac - sa doarma toata noaptea. Teoretic, la fel si tu!
   sursa:mai mult[2]


Unelte personale