Atentie la dermatita atopica! - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Atentie la dermatita atopica!

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutareAtentie la dermatita atopica!

Frecventa cazurilor de dermatita atopica in randul copiilor s-a triplat in ultimele doua decenii. Unul din zece copii sufera in prezent de aceasta boala, ceea ce face ca ea sa fie una dintre cele mai raspandite afectiuni cutanate.

Boala ii afecteaza pe cei cu predispozitie genetica spre alergii si se poate declansa dupa cea de-a treia luna de viata.

Bubitele pruriginoase (care dau senzatia de mancarime) apar, de obicei, pe obraji, dar se pot intinde pe tot corpul, ocolind de obicei zona scutecului, unde pielea este mai bine hidratata.

Eczema este agravata de uscaciunea pielii, de intoleranta sau alergia la anumite produse alimentare, substante chimice, fibre sintetice, praf si blana de animale.

Cand copiii incep sa mearga de-a busilea si sa se tarasca pe covoare, eczema se intinde si in zona genunchilor, in urma contactului cu lana.

In aproape jumatate din cazuri, eczmele mai putin severe pot disparea de la sine dupa ce copilul implineste un an si jumatate.

Sunt cazuri cand prima manifestare a afectiunii apare dupa varsta de un an, fara ca anterior copilul sa fi avut vreo problema. La copiii intre un an si sapte, bubitele pot aparea la incheietura mainilor, a coatelor si a genunchilor.

Cum se poate preveni
Dat fiind ca afectiunea apare la cei care au o predispozitie spre alergii, nu se pot face foarte multe pentru a preveni aparitia dermatitei atopice. Cateva masuri pot fi luate totusi, si ele tin de evitarea tuturor factorilor potential declansatori.

Se recomanda, de exemplu, evitarea textilelor iritante in contact direct cu pielea. Este de preferat sa imbracati copilul in haine cu croiala mai ampla, nu foarte lipite de corp si, neaparat, din fibre naturale – bumbac, in special. In camera copilului trebuie mentinuta o temperatura medie – intre 17 si 22ºC –, pentru ca in multe cazuri, transpiratia poate declansa eruptiile.mai mult[1]

Unelte personale