Constipatie bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Constipatie bebelusi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Cum sa indepartezi constipatia la sugari

  • poate indica afectiuni mai grave
  • sfaturi
    • o baie fierbinte
  • masaj al stomacelului
    • in mod delicat dar si ferm
    • in directia acelor de ceasornic, in cercuri largi.

Alterneaza asta cu miscarea de “bicicleta a picioarelor.”

Aseaza bebelusul pe spate si ridica-i usor picioarele, pe jumatate indoite.

Incepe sa misti picioarele bebelusului cu delicatete, ca si cand el ar pedala la o bicicleta.

Alte idei includ:

Apa: Cresterea cantitatii de apa pe care o oferi bebelusului tau, este eficace in mod obisnuit in tratarea constipatiei.

Sugarilor trecuti de doua luni ofera-le de la 60 la 120 ml de apa de doua ori pe zi in plus fata de lichidul ingerat in mod obisnuit.

Daca constipatia nu se amelioreaza, da-le de la 60 la 120 ml de suc de fructe (grapefruit, pere, mere, cirese sau prune) de doua ori pe zi.

Zaharul: Zaharul functioneaza prin metoda extractiei lichidului aditional din intestinul bebelusului in scopul de a inmuia scaunele.

Poti adauga cateva tipuri de zahar (brun sau sirop de porumb) in formula bebelusului tau. Sau ii poti oferi zaharul, dizolvat intr-o cantitate mica de apa fiarta si racita.

Sucul de fructe: Sucul de mere, pere sau prune poate fi extrem de eficace pentru indepartarea constipatiei. Cu toate acestea, nu este recomandat pentru sugari daca au sub 3 luni.

Fructele si legumele: Daca bebelusul tau a inceput sa manance hrana solida, adaugarea mai multor fructe si legume la dieta lui va ajuta in primul rand, in cazul constipatiei in dezvoltare.

Medicamentele: Laxativele trebuie folosite doar daca remediile naturiste au esuat sau daca constipatia este severa. Multe laxative nu sunt potrivite pentru sugari. Asigura-te ca iti consulti doctorul inainte de a folosi medicamente.

Cheama imediat medicul daca:

- Constipatia ramane o problema persistenta.

- Bebelusul tau nu creste in greutate.

- Numarul scutecelor ude din fiecare zi este sub 6.

- Scaunul copilului tau are sange in el.

- Daca ai observat orice sangerare din anus.mai mult...


Manifestarile si metodele de tratament pentru diaree


Manifestarile si metodele de tratament pentru diaree - des Cum iti poti da seama daca bebelusul are diaree

Daca se intampla cateodata ca scaunul sa fie mai putin consistent decat de obicei, nu-ti face griji. Dar, daca scaunele devin din ce in ce mai frecvente, sunt apoase, cu urme de mucus sau sange si sunt de culoare galbena, verde sau foarte inchisa, bebelusul are diaree. Un nou nascut va avea in mod normal 8-10 scaune pe zi, iar un bebelus mai mare de la 2-3 ori pe zi pana la 1-2 ori pe saptamana. Scaunul diareic poate avea cateodata un miros neplacut.

Scaunul normal la un bebelus care este alaptat are o culoare galbuie si o consistenta apoasa. Pentru ca scaunul bebelusului isi va schimba caracteristicile pe masura ce dieta lui se schimba, o observare atenta a modificarilor ce survin iti va spune daca ceva nu este in ordine.

Un bebelus care este hranit cu lapte praf are 1-2 scaune pe zi, de consistenta untului de arahide, cu un miros specific. Aceasta categorie de bebelusi este mai predispusa acestui tip de afectiuni pentru ca nu beneficiaza de anticorpii care se afla in laptele matern.

Cand bebelusul va trece la hrana solida si consistenta scaunului se va modifica. Daca dupa aceasta schimbare consistenta devine din nou apoasa inseamna ca bebelusul are diaree.

Cum sa tratezi diareea

Daca banuiesti ca bebelusul are o parazitoza, prima grija este sa il mentii hidratat. Daca bebelusul nu vomita, continua sa il alaptezi. Oricum, dupa ce ai luat aceste masuri trebuie sa consulti si pediatrul.

Evita lichidele indulcite cum ar fi sucurile, apa cu zahar si sucurile nediluate de fructe.Toate acestea contin zahar care atrage apa in intestine si diareea se va inrautati.

Diareea nu este, de cele mai multe ori o afectiune grava, cu toate astea, aproximativ 9% din copii sub 5 ani ajung la spital, majoritatea din cauza deshidratarii, asa ca hidratarea trebuie sa fie principalul obiectiv atunci cand tratezi diareea unui bebelus.

Cand e nevoie sa chemi doctorul

Bebelusii se deshidrateaza foarte repede, asa ca trebuie sa chemi doctorul atunci cand copilasul:

  • Are trei luni sau mai putin
    * Vomita
    * Are semne de deshidratare, cum ar fi gura uscata sau nu a mai udat un scutec de trei ore sau mai mult.
    * Poti observa urme de sange in scaun
    * Daca bebelusul are mai mult de trei luni si are o forma usoara de diaree insotita de febra, apeleaza la medicul pediatru.
    * Semnele deshidratarii includ o scadere a frecventei urinarii cu urina inchisa la culoare, ochi injectati, refuzul de a bea, scaderea cantitatii de saliva, buze uscate, letargie sau stare de agitatie.
    * Ar trebui sa consulti pediatrul si daca bebelusul refuza sa bea sau sa manance, are febra mai mult de 24 de ore, sange in scaun, abdomenul este moale la palpare si vomita.  sursa:http://www.suntmamica.ro/Manifestarile-si-metodele-de-tratament-pentru-diaree.html

Top 10 sfaturi privind mancarea pentru copii

1. Nu lasa niciodata copilul singur in apropierea mancarii.

Stai aproape in timpul hranirii, pentru a interveni daca acesta se ineaca.

2. Nu-ti hrani copilul cu nuci, hot dog, covrigi, chipsuri, morcovi nefierti si alte mancaruri care pot provoca inecul.

Hraneste-ti bebelusul cu mancaruri sub forma piureurilor, sau care se dizolva usor in gura.

3. Niciodata sa nu oferi miere unui copil sub 12 luni. Unii pediatri recomanda sa astepti chiar pana la implinirea varstei de 18 luni.

4. Fii precauta cu mancarurile care pot provoca alergii, cum ar fi untul de arahide, sucul de portocale, ouale, porumbul, produsele din grau. Daca in familia ta au fost cazuri de alergii, consulta-ti pediatrul despre mancarurile solide pe care ar trebui sa le eviti si pentru cat timp.

5. Nu pastra portiile de mancare neterminate in frigider, arunca-le. Saliva bebelusului ramasa in mancarea neterminata poate determina cresterea bacteriilor in aceasta.

6. Niciodata sa nu incalzesti mancarea copilului in cuptorul cu microunde. Chiar daca este bine amestecata, pot ramane parti mai fierbinti care-l pot arde. Majoritatea mancarurilor din borcan, nu necesita sa fie incalzite, iar restul pot fi incalzite in cuptor sau pe plita.

7. Sa nu reduci cantitatea de grasimi cand iti hranesti bebelusul cu mancaruri solide. Copilul tau nu va beneficia de pe urma mancarurilor “light” sau reduse in grasime, el are nevoie si de grasimi in mancare.

8. Sa nu pui niciodata cereale pentru bebelusi sau orice alta mancare solida in sticluta. Poate fi un pericol de inec si nu este indicat nici pentru dinti.

9. Nu-ti hrani copilul in masina. Il poti hrani doar daca esti atenta la el tot timpul (caz in care nu esti atenta la condus), altfel s-ar putea sa nu-l auzi cand se ineaca.

10. Ai grija cu mancarurile care pot ramane intre dinti (cum ar fi stafidele). Dupa fiecare masa, sa-i stergi gura, dintii si gingiile copilului cu o laveta umeda, asta pana cand poate sa se spele pe dinti si singur. mai mult...

Cauzele constipatiei la bebelusi

Constipatia apare rar la bebelusii de varsta frageda, in special la cei hraniti la san. Acest disconfort este mai des intalnit la bebelusii de varste mai mari, o data ce in dieta acestora au fost introduse alimentele solide. In primele saptamani de viata, copiii hraniti la san pot avea de la cateva scaune pe zi, pana la unul sau doua in cursul unei intregi saptamani....citi mai mult despre constipatie bebelusi[1]

Limite constipatie:

Pediatra mi-a spus ca e ok.un bebe poate sta fara sa faca kk pana la 5-7 zile....mai mult despre constipatie bebelusi[2]

Constipatia functionala la bebelusii sugari

La bebelusi, miscarile de contractie ale intestinelor, care favorizeaza eliminarea continutului, sunt mai lente datorita imaturitatii tubului digestiv. Asta face ca sugarul sa aiba scaune mai rare, consistenta lor sa fie mai crescuta, fara insa ca acest lucru sa se incadreze in definitia constipatiei. Este asa-zisa "falsa constipatie", care are acelasi tratament ca si constipatia functionala propriu-zisa.

Constipatia functionala in schimb, se bazeaza pe masuri dietetice. In cazul bebelusilor alimentati natural, este indicata o dieta corespunzatoare mamei, mai ales ca in majoritatea cazurilor si mama sufera de aceasta dereglare a functiei digestive.

Se mai poate folosi, fara niciun risc pentru mama care alapteaza si de asemenea fara niciun risc pentru bebelus, lactoza naturala care se gaseste in farmacie, sub forma de Humana Milchzucker. Acesta este un laxativ natural si fiziologic, ce ajuta la rezolvarea constipatiei atat la mama cat si la copil, prin eliminarea unei parti in laptele matern. Se poate administra pe termen lung, nu da scaune explozive, colici abdominale si nici dependenta. Timpul scurs pana la reglarea in totalitate a scaunelor poate fi de cateva zile, o saptamana.

Ideal ar fi ca orice problema de constipatie sa fie rezolvata pe cat posibil, pe cale naturala. ...mai mult[3]






Boala diareica acuta

Diareea acuta este una dintre cele mai neplacute afectiuni ale verii la copiii mici si sugari. Copilul mic are o rata mai mare de imbolnavire datorita sistemului imunitar imatur si expunerii crescute la germeni. Contaminarea fecal-orala, tendinta de a duce obiecte si mana murdara la gura sunt numeroase ocazii de infectare enterala.

Vara, acest pericol creste prin contaminarea mai rapida a alimentelor expuse caldurii, inghitirea apei de mare, bazin sau piscina sau a nisipului de pe plaja, transformand concediul si vacanta, din perioade relaxante intr-unele neplacute, pentru parinti si copiii lor.

Simptomul principal, ce apare la copilul mic si sugar, este cresterea numarului de scaune pe care il are in mod obisnuit sau scaderera consistentei lor (continut apos crescut sau/si scaun cu aspect particular: mucos, sangvinolent, mucopurulent, de culoare verde). De asemenea devin agitati, fara pofta de mancare, cu dureri abdominale si somn superficial.

Cu o atitudine terapeutica adecvata, care include restabilirea echilibrului hidro-electrolitic si o alimentatie corespunzatoare, episodul diareic se autolimiteaza intr-un interval de aproximativ 72 ore. Prin accentuarea simptomelor, fara controlul corespunzator al pierderilor de lichide si fara a le putea inlocui, se instaleaza sindromul acut de deshidratare.

Boala diareica acuta are 2 riscuri majore: deshidratarea si scaderea in greutate a copilului.

Tratamentul este atat dietetic cat si medicamentos, pentru a trata posibila cauza infectioasa a bolii.

In primele ore, dupa scaunele diareice, foarte importanta este asigurarea aportului de apa si electroliti si evitarea deshidratarii. In acest sens, se pot folosi solutii de rehidratare orala (ex: Humana Elektrolyt - cu un continut corespunzator de Na, K, Cl, glucoza si gust placut de fenicul sau banane), dizolvate in apa fiarta si racita sau in ceai, dupa indicatiile de pe folie.

Administrarea acestor solutii de rehidratare hidro-electrolitica se face in functie de copil, aproximativ 100 ml/kgc/24h.

Dieta de tranzitie, de la dieta hidrosalina cu sarurile de rehidratare orala, la realimentarea ulterioara, se face cu vegetale antidiareice bogate in pectine: morcov (supa de morcov), orez (mucilagiu de orez), banane, mar copt.
La sugarul sub 6 luni, alimentat artificial sau mixt, cat si la cei mai mari, care au inceput diversificarea, se inlocuieste formula de lapte administrata anterior, cu o formula cu un continut scazut in lactoza, formula dietetica (ex: Humana HN Prebiotic, care are in plus 2 avantaje majore: contine atat prebiotice cu rol in normalizarea rapida a scaunului, cat si fibre din banane, ce ii confera proprietati suplimentare antidiareice, dar si un gust placut).

De asemenea, puteti prepara Humana HN si sub forma de piure, devenind mai satios, cu o consistenta crescuta si un continut caloric mai mare. Curba ponderala ajunge astfel la valorile dorite, intr-un timp mai scurt.

Aceasta dieta de tranzitie trebuie pastrata 4-7 zile, trecandu-se treptat la alimentatia avuta inaintea episodului de boala, tatonand toleranta digestiva.

Daca starea sugarului sau a copilului se inrautateste, are mai mult de 10 scaune/zi, consultati medicul. De asemenea pentru tratamentul medicamentos, cereti sfatul medicului.mai mult...



Probleme digestive comune sugarilor

Scuipatul hranei, reflux gastric, vomitatul. Iata ce trebuie sa faci cand copilul tau are probleme de sanatate.
Solutii pentru scuipatul hranei, reflux si alte necazuri ale burticii copilului

Este ceva care sa te ingrijoreze?

Stii ca esti un parinte atunci cand discutiile despre scuipat, reflux si despre continuturile scutecului copilului devin subiectul comun al mesei principale!

Daca esti o proaspata mamica sau un proaspat tatic, sigur iti griji pentru sanatatea digestiva a copilului tau, care este mai obisnuita decat gandesti.

Iata cateva necazuri obisnuite ale burticii cu care se confrunta copilul si cum poti sa iti dai seama cand problemele copilului sunt destul de serioase pentru a consulta un medic.


Refluxul

Uneori necesita saptamani pentru ca tiparul de compresie normal al stomacului sa intre in ritm. Pana cand aceasta se intampla, laptele poate sta in stomacul lui mai mult decat este normal apoi poate veni sus. Acesta este numit reflux.

Cand sa iti faci griji: cele mai multe cazuri de reflux dispar odata ce bebelusul are intre 4 si 12 luni. Pe de alta parte, urmatoarele simptome pot indica probleme la copilul tau:

- apetit scazut

- sughituri frecvente

- congestie si probleme de respiratie

Ce este de facut: daca cumva copilul tau prezinta oricare dintre simptomele de mai sus, pediatrul poate recomanda tratamentul copilului

Pe de alta parte, poti ajuta foarte mult problema in sine, facandu-l sa eructeze des (dupa fiecare canita de formula sau dupa fiecare grup de minute de alaptare) si tinandu-l in pozitie verticala pentru 20 de minute dupa fiecare hranire

Vomitatul

Cea mai comuna cauza a vomatului in pruncie este o contaminare a tractului intestinal cu orice virus care se intampla a fi prin apropiere.

Boala incepe in mod obisnuit cu un acces neasteptat de voma, adesea cu febra sau diaree (nu neaparat in acea ordine).

Cele mai multe infectii isi urmeaza cursul doua sau trei zile, in ciuda faptului ca un stomacel de copil adesea nu este in regula si pentru cateva zile dupa.

Cand sa iti faci griji: daca notezi scaderea numarului normal de udari a scutecelor si o lipsa a salivei, copilul vostru e foarte posibil sa fie deshidratat.


In cazuri rare, vomitatul in pruncie poate indica si ca bebelusul a fost nascut cu, sau a dezvoltat, o malformatie a tractului digestiv.

O stare obisnuita este numita stenoza pilorica, care obtureaza atunci cand muschiul de la iesirea din stomac se ingroasa, impiedicand laptele sa treaca prin el.

Nimeni nu cunoaste ce cauzeaza aceasta, dar apare de obicei la bebelusi cu varsta intre 3 si 5 saptamani. Semnul care indica o stenoza pilorica este o voma proiectil – varsaturi care sunt destul de puternice pentru a fi proiectate prin camera.

Daca cumva copilul tau este diagnosticat cu stenoza pilorica, in mod obisnuit, prin ultrasunet, el va avea nevoie de o operaţie pentru a deschide blocajul de la iesirea din stomac.mai mult...


Primul control medical al bebelusului: Imunizarea copilului

Citeste sfaturile de mai jos legate de sanatatea bebelusului si vaccinele pentru imunizarea bebelusului.
Imunizarea (vaccinarea)

Tot in timpul controalelor medicale periodice va avea loc si imunizare copilului. Ce vaccinuri i se vor administra depinde de varsta copilului si de ce alte vaccinuri a mai primit.

Doctorul iti va explica ce vaccinuri sunt necesare, dar nu va fi el cel care le administreaza. In timpul injectarii propriu-zise, incerca sa linistesti copilul vorbindu-i sau tinandu-l in brate.

Discutiile cu medicul

In timpul programarii, vei discuta cu doctorul despre copil si despre activitatile voastre. Cu cat ii impartasesti mai mult doctorului, cu atat acesta va reusi sa inteleaga mai bine cum decurge o zi normala pentru tine si copilul tau.

Daca observa anumite nereguli, iti poate recomanda un specialist sau poate cere diverse analize. Doctorul este cel mai in masura sa te sfatuiasca in legatura cu dezvoltarea copilului. Orice ingrijorari ai, adreseaza-te medicului.

Tot medicul te va sfatui si in ceea ce priveste siguranta copilului. La primele vizite iti va explica cum trebuie sa asezi copilul pe spate la culcare si iti va vorbi despre importanta unui scaun auto pentru copii indreptat spre spate.

Pe masura ce bebelusul creste, medicul iti va vorbi despre securizarea locuintei pentru copii, de ce este importanta si cum se realizeaza. Tot doctorul te poate sfatui si in legatura cu introducerea alimentelor solide in dieta copilului, pe masura ce acesta inainteaza in varsta.

Tot in timpul acestor vizite este momentul potrivit sa pui si tu intrebari, daca ai. Nu exista lucruri nesemnificative atunci cand vine vorba de ingrijirea copilului; daca ai nedumeriri, clarifica-le, pentru ca nimic nu este mai important decat sanatatea si bunastarea copilului.

Poti profita de aceste vizite pentru a discuta cu doctorul daca te simti obosita, stresata sau epuizata. Medicul te poate sfatui in privinta masurilor pe care le poti lua.

Dupa terminarea consultului, treci pe la biroul asistentei pentru a face urmatoarea programare. De asemenea, este indicat sa te interesezi si in legatura cu un numar pentru urgente al doctorului; unii medici au linii telefonice separate pentru astfel de cazuri, altii apeleaza la receptioniste. Te vei simti mai linistita stiind ca ai acel numar la indemana.mai mult...



Copii plangaciosi

Copilul tau plange mereu?Bebelusii plang din mai multe motive: pentru ca le e foame,pentru a le schimba scutecul sau pentru a comunica.Afla care pot fi cauzele lacrimilor:

De ce plang copii?

Copii plang in general din doua motive. Unul dintre aceste motive, este lipsa de confort, in momentul in care ii deranjeaza ceva, iar celalat motiv este nevoia de comunicare.

Chiar daca plansul bebelusilor ni se pare foarte stresant, ar trebui sa stim, ca pentru ei este exact invers, plansul este un mod de a-si reveni dupa o zi stresanta.

Uneori parintii ar face orice pentru copilul lor ca sa inceteze cu plansul lui atat de stresant si sa-l poata face sa doarma.

Trebuie sa tii minte ca, motivul principal pentru care un copil plange, de cele mai multe ori este din cauza unei probleme cu scutecul.

Un alt lucru pe care trebuie sa ti-l amintesti este ca cea mai buna metoda de a-ti face copilul sa inceteze din plans este sa-i oferi jucaria potrivita.

Linisteste-ti copilul satisfacandu-i urmatoarele nevoi de baza:

1. Bebelusului tau ii este foame sau sete?

Pregateste-i o sticla de lapte caldut.

2. Copilului tau ii este prea cald sau prea rece?

Asigura-te ca tinuta copilului tau este adecvata pentru vreme.

3. Copilul tau are nevoie sa-i schimbi scutecul?

Verifica scutecul bebelusului tau pentru a depista orice semn de disconfort, cum ar fi umiditatea.

4. Este copilul tau prea obosit, sau a sarit peste somnul de pranz?

Incerca sa il legeni intr-un balansoar pana cand adoarme

5. Copilul tau se simte speriat sau vulnerabil?

Incearca sa-l privesti in ochi si sa mentii contactul cateva secunde.

6. Bebelusul tau prezinta simptome specifice colicilor, sau trebuie sa ragaie dupa mancare?

Ia copilul in brate, pune-l pe umarul tau si bate-l usor pe spate.

7. Copilului tau ii ies dintisorii?

Incearca sa-i cumperi un inel special sau alimente masticabile.

8. Copilul tau este plictisit?

Incearca un joc de tip cucu-bau, sau citeste-i cu entuziasm o poveste.

9. Este copilul tau iritabil?

Incearca sa-i canti un cantec pentru copii sau mergeti la o plimbare intr-un loc unde se joaca copii.mai mult...


Sanatatea copilului.Primul control medical al bebelusului

Primul control medical al bebelusului este important pentru a te asigura ca copilul este sanatos. Iata ce se va intampla la prima vizita a medicului pediatru.
Doctorul va face un control fizic complet, din cap pana-n picioare, al copilului la fiecare vizita. Acesta este momentul potrivit pentru a discuta despre orice ingrijorari ai legate de dezvoltarea copilului.

De asemenea, poti cere medicului sa verifice cu mai multa atentie anumite zone ale corpului care te ingrijoreaza. Iata la ce te poti astepta in timpul unui control fizic:

Capul – medicul va verifica zonele moi ale capului copilului, pentru a se asigura ca acestea nu au inceput sa se sudeze prea devreme. Aceste puncte moi sunt gropite in craniul copilului care permit creierului sa se dezvolte.

Acestea incep sa dispara in mod normal la varsta de 12-18 luni. Doctorul va verifica si forma capului. Daca observa zone aplatizate, medicul iti va recomanda sa-i alternezi pozitiile capului atunci cand se joaca, dar sa-l culci tot pe spate.

Urechile – cu ajutorul unui otoscop, doctorul va examina urechile copilului pentru lichide sau infectii. Daca nici tu nici medicul nu aveti motive de ingrijorare, atunci un test de auz oficial nu este necesar la controalele medicale periodice; medicul poate in schimb observa reactiile copilului la diverse sunete, cum ar fi vocea ta.

Ochii – doctorul va verifica daca nu cumva canalele lacrimale sunt infundate sau daca exista secretii oculare care ar putea indica o infectie. Cu ajutorul unui oftalmoscop, doctorul va observa interiorul ochiului. Pe masura ce copilul creste, se va folosi si o lampa sau o lanterna pentru a urmari miscarea ochilor.

Cavitatea bucala – doctorul va examina cavitatea bucala pentru semne de stomatita candidozica, o candidoza bucala usor de tratat. Pe masura ce copilul creste, medicul va verifica si eruptia dintilor.

Pielea – in timpul controalelor medicale perioadice pot fi depistate o serie de afectiuni ale pielii, cum ar fi semnele din nastere, eruptii cutanate sau icter. In functie de afectiunea descoperita, doctorul va recomanda o forma de tratament medicamentos.

Icterul, o decolorare galbuie a pielii si ochilor, apare la scurt timp dupa nastere si in majoritatea cazurilor dispare de la sine in cateva saptamani. In alte situatii de icter poate fi necesar un tratament usor.

Inima si plamanii – cu ajutorul unui stetoscop, doctorul va asculta inima si plamanii copilului pentru a detecta batai anormale ale inimii sau dificultati in respiratie. In general, suflul cardiac depistat la copii este inofensiv, dar uneori este indicat un control de specialitate.

Abdomenul – medicul va apasa usor pe abdomenul copilului pentru a depista posibilele zone dureroase, organe marite sau o hernie ombilicala.

Hernia ombilicala apare atunci cand o portiune a intestinului sau o portiune de grasime strapunge peretele abdominal si in majoritatea cazurilor se vindeca de la sine pana la varsta de 1-2 ani.

Soldurile si picioarele – doctorul va misca picioarele copilului pentru a depista posibilele dislocari sau alte probleme asociate incheieturii soldului.

Organele genitale – doctorul va verifica pentru a depista posibile zone dureroase, noduli sau semne de infectie. Va verifica, de asemenea, daca bebelusul nu sufera de hernie inghinala, o slabire a peretelui intestinal.

Daca ai o fetita, te va intreba de posibile secretii vaginale. Daca ai un baietel, doctorul va verifica daca ambele testicule au coborat in scrot si daca nu exista zone cu lichid in jurul testiculelor.mai mult....



Primul control al bebelusului.Ghid pentru controlul medical al bebelusului

Iata ce se va intampla la prima vizita a copilului la medicul pediatru. Intrebari pe care medicul le va pune pentru a testa sanatatea copilului. In primii ani din viata copilului tau vei avea senzatia ca esti tot timpul la doctor. Si asta pentru ca se recomanda ca in primii 3 ani din viata, bebelusul sa fie dus la un control medical periodic cel putin de 9 ori. Majoritatea dintre aceste controale vor avea loc in primul an de viata.

Iata la ce te poti astepta in timpul controlului medical periodic:

Masuratorile

Acesta va fi primul lucru pe care il va face asistenta la fiecare control medical periodic. Copilul va fi cantarit, va fi masurat in inaltime si i se va masura circumferinta capului.

Pentru a obtine masuratori cat mai precise, copilul va trebui sa ramana doar in scutec, asa ca este indicat sa ai la indemana o patura in caz ca i se face frig.

Odata incheiate masuratorile, acestea vor fi notate pe un grafic al cresterii copilului. Acest grafic va va permite, atat tie cat si medicului, sa verificati ritmul de crestere al copilului comparativ cu alti copii.

Nu ar trebui totusi sa faci o fixatie pentru aceste procentaje, doar pentru ca bebelusul tau se incadreaza in limita superioara a acestor procentaje, nu inseamna ca este mai sanatos sau mai bolnav decat altii copii de varsta lui. Importanta este constanta cresterii.

Dezvoltarea

La fiecare control, doctorul se va interesa de functiile motorii ale copilului, atat de cele fine cat si de cele generale si va verifica daca procesul de dezvoltare avanseaza cum trebuie.

Pentru a stabili aceste lucruri, doctorul iti va pune o serie de intrebari, in functie de varsta copilului. Si asta pentru ca exista anumite lucruri pe care un copil ar trebui sa le poata face la anumite varste, astfel doctorul isi va da seama daca dezvoltarea copilului este normala.

Iata cateva dintre intrebarile pe care doctorul le va pune:

- Cat de bine isi controleaza copilul capul?

- Imita anumite expresii faciale si sunete?

- Introduce obiecte in gura?

- Incearca sa se intoarca de pe o parte pe alta?

- Poate sta in fund fara ajutor?

- Se poate ridica in picioare?

- Se foloseste de degete pentru a ridica diverse obiecte?mai mult...



Cauze ale diareei la copii

1. Infectiile bacteriene: Mai multe tipuri de bacterii provenite din alimente contaminate sau apa pot provoca diaree. Bacteriile cele mai raspandite includ: Salmonella, Escherichia coli (E. Coli), Campylobacter.

2. Multi virusi provoca diaree la sugari. Unii dintre acestia sunt rotavirus, virusul herpes simplex, Cyptomegalovirus. Rotavirus este cea mai comuna cauza a diareei acute la sugari si copiii mici.

Acest virus afecteaza de obicei copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 2 ani.

Cand copiii au rotavirus, scaunul lor, contine un numar mare de germeni. Rotavirus se poate raspandi cu usurinta. Se poate raspandi prin atingerea unui scutec infectat si nespalatul corespunzator al mainilor, sau prin atingerea unei jucarii, care are germeni pe ea.
3. Parazitii: Parazitii pot patrunde in organism prin alimente sau apa si se stabilesc in sistemul digestiv. Printre parazitii care provoaca diaree la sugari se numara: Giardia lamblia, cryptosporidium si entamoeba histolytica.

4. Reactie la medicamente: Antibioticele, medicamentele pentru tensiunea arteriala, antiacidele ce contin magneziu si medicamentele pentru cancer pot provoca diaree la sugari.

5. Tulburari intestinale: diareea infantila poate fi un simptom al sindromului de colon iritabil.

6. Boli intestinale cum ar fi: boala crohn, boli intestinale inflamatorii si boala celiac conduc adesea la diaree.

7. Dentitie si schimbarea dietei mamei in cazul in care copilul este alaptat.

Tratamentul diareei la sugari.

Solutia diareei infantile este sa-i dai copilului o multime de lichide pentru a preveni deshidratarea.

Poti sa dai copilului tau o solutie de rehidratare orală (SRO) pentru a inlocui fluidele care sunt pierdute in timpul diareei.

Urmeaza urmatorul plan alimentar in cazul in care copilul tau sufera de diaree.

Dieta pentru copii care sufera de diaree:

1. Solutie pe cale orala de rehidratare, ca de exemplu Pedialyte, la fiecare 4-6 ore;

2. Copii sugari intre 4 si 9 luni: Poti sa-i dai copilului alimente blande. Daca cumva copilul tau a inceput deja sa manance mancare solida, atunci da-i suc de mere, banane, morcovi razuiti, piure de cartofi (fara aditivi), orez, cereale si faina de ovaz;

3. Daca cumva copilul are peste 9 luni: Poti sa-i dai paine prajita, biscuiti, covrigei, orez, piure de cartofi (fara aditivi), fidea (fara aditivi), banane, sos de mere, morcovi, dovlecei, cereale, faina de ovaz si iaurt;

4. Fara produse lactate;

5. Fara uleiuri sau unt;

6. Fara alimente condimentate sau sosuri pana cand diareea copilului dispare.

Sfat: Aminteste-ti de urmatoarea dieta in timpul diareei: banana, cereale din orez, sos de mere, paine prajita

Nota: Inainte de a incepe orice fel de medicamentatie, sau daca ai orice fel de indoieli, intreaba medicul.mai mult...


Cum sa tratezi diareea la sugari si la copii

Diareea infantila

Atunci cand avea un an de zile, fiul meu s-a confruntat cu un caz sever de diaree, care a durat trei zile. Am sfarsit prin a merge la medic de urgenta deoarece era complet deshidratat si pot sa spun ca a fost o experienta foarte dureroasa.

Din fericire, si-a revenit complet dupa ce medicii i-au injectat lichide, dar si asa a trebuit sa stea in spital timp de 2 zile.

Este foarte greu sa gasesti o vena pentru injectarea de fluide, in cazul in care persoana este complet deshidratata si pot sa spun ca pur si simplu mi s-a frant inima cand am vazut modul in care asistentele medicale incercau sa gaseasca o vena.

Am invatat foarte multe lucruri din aceasta experienta si de accea am alcatuit un fel de ghid pentru a te ajuta sa faci fata diareei infantile si de asemenea, am incercat sa gasesc mai multe modalitati de a trata diareea la copii.

Unii sugari pot dezvolta intoleranta la lactoza in timpul diareei, iar in aceste cazuri, este recomandabil sa se evite orice fel de produs lactat, inclusiv alaptarea.

Dupa recuperare, fiul meu nu a avut probleme cu bautul si digerarea laptelui. Insa, nu uita, inainte de a te decide sa opresti alaptarea sau hranirea copilului cu lapte, consulta-te cu medicul pediatru.
Este foarte important sa hranesti copilul cu cat mai mai multe fluide in timpul diareei.

Diareea inseamna scaune moi si apoase, care apar de mai mult de 3 ori pe parcursul unei perioade de 24 de ore. Cauzele diareei infantile variaza de la dentitie, infectii gastro-intestinale pana la antibiotice.

In cele mai multe cazuri, diareea la sugari va trece de la sine. Cu toate acestea, diareea poate duce la deshidratare, care este o problema foarte grava.

Sugarii cu diaree se pot deshidrata intr-o perioada scurta de timp. Solutiile pe cale orala de rehidratare precum Pedialyte pot ajuta la prevenirea deshidratarii.

Una din cauzele frecvente ale diareei la sugari este gripa stomacala (cunoscuta in termeni medicali ca si gastroenterita virala). O multime de virusi diferiti pot provoca gripa stomacala la sugari.

Cei mai frecventi virusi sunt rotavirus, adenovirus, astrovirus.

Suna imediat medicul pediatru daca:

1. Copiii sub 3 sau 4 luni au diaree.

2. Diareea la sugari persista timp de 3 zile sau mai mult.

3. Scaunele contin sange sau puroi.

4. Bebelusul tau are febra si varsa.



Semne ale deshidratarii:

Deshidratarea la copii este o problema foarte grava si ar trebui sa-ti urmaresti intotdeauna copilul, ca sa fii sigura ca nu se deshitrateaza.

Urmatoarele semne iti arta daca copilul tau este deshidratat:

• scaderea nivelului de urina:

- Daca bebelusul tau nu are scutecul ud in decursul a 4-5 ore.
- Mai putine scutece ude decat de obicei in decursul a 24 de ore.

• copilul are ochii uscati sau plange cu lacrimi putine sau chiar fara lacrimi.

• febra mare.

• abdomenul, ochii si obrajii sunt foarte trasi.

• este mai putin activ decat de obicei.

• este insetat.

• piele uscata, uscaciunea gurii şi limbii.

• oboseala.mai mult...





Unelte personale