Alimentatie bebelusi
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Danuta [55 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
1.^ nou-nascuti.ro 2.^ nou-nascuti.ro 3.^ nou-nascuti.ro 4.^ nou-nascuti.ro 5.^ nou-nascuti.ro 6.^ nou-nascuti.ro 7.^ nou-nascuti.ro 8.^ nou-nascuti.ro 9.^ nou-nascuti.ro 10.^ nou-nascuti.ro 11.^ nou-nascuti.ro
Alaptarea sau biberonul?
Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. În mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat în primele sase luni de viata, urmând ca macar pâna la vârsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la sân.Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu înseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care îsi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv întruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului. ...mai multtopsanatate.ro
Hranirea cu biberonul: cantitati zilnice
Daca bebe, din diferite motive, este hranit din primele zile de viata artificial, veti intampina problema cantitatilor de lapte de care cel mic are nevoie zilnic si, implicit, la fiecare masa. Pentru a intelege mai bine care sunt portiile necesare celui mic, iata un grafic simplu al orarului meselor si al cantitatilor de lapte raportate la greutatea copilului.
Orarul meselor
Orarul meselor bebelusului variaza in functie de varsta, astfel:
Intre 0 si 2 luni:
6 mese/zi, o masa la 3 ore; in general, orele indicate sunt 6.00, 9.00, 12.00, 15.00, 18.00, 21.00.
Intre 2 si 4 luni:
5 mese/zi, o masa la 4 ore: in general, orele indicate sunt 6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00.
Incepand de la 4 luni:
4 mese pe zi, o masa la 5 ore: in general, orele indicate sunt 7.00, 12.00, 16.00, 20.00.
Nu este o regula ca bebelusul sa fie hranit la orele prezentate mai sus, acestea sunt doar orientative.
Cantitatea de lapte pentru fiecare masa
Cunoscand numarul necesar de mese al bebelusului, putem socoti cantitatea de lapte necesara intr-o zi si, deci, cantitatea fiecarei mese in parte. Calculul se face dupa urmatoarea formula: numarul rezultat din primele trei cifre ale greutatii nou-nascutului, in grame, se aduna cu 250. Va rezulta cantitatea de lapte necesara copilului in 24 de ore, divizata pe biberoane. Pentru ca formula sa fie mai usor de inteles, iata un exemplu concret.
Sa presupunem ca bebelusul are 5 000 de grame. Numarul format din primele trei cifre (500) se aduna cu 250. Suma obtinuta astfel este 750. Aceasta reprezinta, in grame, portia de hrana pentru o singura zi, si trebuie impartita la numarul de mese necesar bebelusului. Spre exemplu, la o varsta de 3-4 luni, numarul de mese zilnice este 5. Asadar, 750 g impartit la 5 mese pe zi, inseamna 150 de grame la fiecare masa. Cum fiecare copil are un ritm propriu de digerare, intervalul dintre mese poate sa nu fie acelasi, iar cantitatea de lapte consumata la o masa poate varia.
Daca aceasta metoda de calcul pentru stabilirea cantitatii de hrana a bebelusului vi se pare dificil de retinut, puteti utiliza, orientativ, indicatiile din tabelul de mai jos, care arata clar numarul de mese pentru fiecare varsta si cantitatile necesare de apa si de lapte praf. mai multe detalii[1]
Pomparea, pastrarea si alaptarea cu biberonul
Unii bebelusi sunt hraniti cateodata cu biberonul. Acest lucru este posibil daca mama si cei care se ocupa de ingrijirea bebelusului au programe flexibile. Astfel ca mama poate asteapta pana cand bebelusul este alaptat si apoi pleaca lasand bebelusul cu cineva, timp de cateva ore, inainte de a fi necesar sa fie alaptat din nou. Totusi, majoritatea femeilor considera ca este util sa poata alapta bebelusul cu biberonul din cand in cand.
Exprimarea manuala
Daca aveti nevoie numai de cate o sticla din cand in cand, v-ar putea fi usor sa folositi exprimarea manuala. Pentru a colecta acest lapte aplecati-va deasupra unei cani in timp ce exprimati laptele, si lasati picaturile sa cada in cana.
Pentru exprimarea manuala: Formati cu mana litera C, cu degetul mare deasupra areolei si primele doua degete la aproximativ 3 cm sub sfarc. (Celelalte degete se tin la distanta de san.) Impingeti mana catre cutia toracica, dupa care rulati degetele inainte, catre sfarc, exprimand cateva picaturi de lichid. Rotiti degetul mare si celelalte degete pentru a scoate lapte din toate rezervoarele, folosind ambele maini pe fiecare san.
Evitati sa stoarceti sanul, folosindu-va mainile sa alunece peste san, si tragand de san sau de sfarc.
Alegerea unei pompe
Daca planuiti sa folositi exprimarea mai des - de 5 sau 7 ori pe saptamana, o pompa manuala de calitate va poate intruni necesitatile. Daca pompati de mai multe ori pe zi, doriti sa pompati cat mai repede cu putinta, si doriti sa mentineti o cantitate de lapte multumitoare o pompa electrica de calitate superioara ar putea fi exact ceea ce va trebuie care poate pompa ambii sani in acelasi timp, permitandu-i mamei sa termine o sesiune de pompare in decurs de 10 sau 15 minute.
Cand si cum sa pompati
Spalati-va intotdeauna mainile inainte de exprimare. Spalati pompa si sticlele de colecare dupa fiecare utilizare. Pompati ori de cate ori ati sarit peste o masa sau ori de cate ori bebelusul primeste un biberon. Asigurati-va ca exprimati aceeasi cantitate de lapte ca atunci cand suge bebelusul pentru a mentine rezerva de lapte.
Ar putea fi mai usor sa pompati atunci cand simtiti sanul plin. Ar putea fi primul lucru pe are il faceti dimineata sau puteti pompa la inceputul serii. Unele femei pompeaza in timp ce bebelusul se hraneste la celalalt san.
Gasiti-va intai o pozitie confortabila, intr-un loc privat, sa nu fiti intrerupta, intr-o zona cu temperatura favorabila. Apoi incercati sa va relaxati respirand adanc de cateva ori.
Atingeti cu blandete sfarcurile inainte de a incepe pomparea. Masati sanul folosind miscari circuloare, de mica amploare, apoi loviti foarte usor sanul de la baza sa catre sfarc, chiar si in timpce pompati. Scuturati usor sanul in timp ce va aplecati in fata. Gravitatea ajuta reflexul de ejectie a laptelui. mai mult despre[2]
Depozitarea laptelui de san
Laptele matur apare mai subtire decat laptele de vaca, si poate avea o usoara tenta albastruie, desi culoarea poate varia. Laptele de baza se poate separa, si poate avea aparenta unei substante mai cremoase care pluteste deasupra laptelui (ca un caimac). Asta nu inseamna ca laptele este stricat; pur si simplu trebuie scuturat putin pentru a se reintegra.
Dupa pompare, transferati laptele in orice tip de container planuiti sa utilizati: sticle de biberon, pungute speciale (depozitati in pungute de 25 sau 50 ml) etc. Cantitatile mici se incalzesc mai usor si bebelusul va bea cel putin cantitatea pregatita. Daca planuiti sa congelati laptele, nu umpleti complet containerul deoarece laptele isi va mari volumul prin congelare. Unele femei congeleaza laptele in tavite de cuburi de gheata, care au aproximativ 25 ml.
Puneti intotdeauna o eticheta cu data laptelui. Rotiti rezerva de lapte, astfel incat sa folositi cel mai vechi lapte intai, pentru a va asigura ca este folosit inainte de expirare.
Timpii de depozitare: Daca stiti ca in cursul unei zile urmeaza sa folositi lapte de san in biberon, puteti sa il tineti la temperatura camerei, maxim 10 ore. In frigider puteti tine laptele maxim 8 zile. Daca laptele este congelat in decurs de 24 de ore de la pompare, il puteti pastra 3 luni in spatele congelatorului. In general, este bine sa puneti la frigider cat mai curand posibil dupa pompare, si sa folositi laptele cat mai curand.
Pregatirea unui biberon
Exista cateva tipuri de biberoane si mameloane din cauciuc pe piata, fiecare realizat special pentru bebelusi. Cumparati doua sau trei, modele diferite, si aflati care este cel mai bun model pentru bebelusul vostru.
Incalzirea biberoanelor: daca laptele este inghetat, puneti-l peste seara in frigider, puneti-l intr-un castron cu apa calda sau tineti-l sub robinetul de apa fierbinte de la chiuveta. Odata ce laptele s-a dezghetat si incalzit, serviti-l imediat, sau tineti-l la frigider pana la 24 de ore; nu il recongelati. Bebelusii pot bea laptele la temperatura camerei sau incalzit pana la temperatura corpului. Testati temperatura picurand un pic de lapte pe incheietura voastra. Daca este confortabil de cald, fara sa fie fierbinte, este gata pentru bebelus. Nu folositi cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele bebelusului, deoarece se pot forma puncte foarte fierbinti. De asemenea se pot altera unele substante nutritive sau anticorpi din structura laptelui.
Introducerea biberonului
Daca alaptarea la san reprezinta o prioritate pentru voi, este recomandat, in general, sa asteptati inainte de introducerea biberonului, ca alaptarea sa fie foarte bine sabilita: bebelusul se ataseaza la san cu usurinta, mama se simte confortabil in timpul alaptarii, iar rezerva ei de lapte este foarte buna. Cu alte cuvinte trebuie sa asteptati pana cand bebelusul are varsta de 3 - 5 saptamani. (Daca este recomandat medical sa folositi un supliment, puteti folosi dozatoare de medicamente cu picurator, linguri sau aparate speciale - SNS - care va ajuta sa alimentati bebelusul chiar cu lapte suplimentar exprimat de la san.)
Motivul pentru care se recomanda sa asteptati pana la aceasta varsta a bebelusilor este pentru a ajuta bebelusul sa nu faca confuzii intre san si tetina, fiindu-i greu sa treaca de la biberon la san si inapoi inainte de aceasta varsta. In primele saptamani, daca ii oferiti ambele optiuni, este posibil ca bebelusii sa aleaga biberonul si veti avea dificultati in a-i convinge sa revina la san. De asemenea, daca intentionati sa folositi biberonul la un moment dat, este bine sa nu asteptati mai mult de 12 saptamani, deoarece unii bebelusi dezvolta o puternica preferinta pentru mama si nu vor cu usurinta invata sa foloseasca biberonul.
La primele biberoane pe care le oferiti, incercati sa incepeti prin a alapta la san pentru a potoli putin foamea bebelusului. In felul acesta bebelusul este calm si gata sa invete ceva nou. In acest punct puteti sa ii oferiti biberonul. Este mai bine daca primele biberoane sunt oferite de o alta persoana decat mama citeste mai mult[3]
Introducerea laptelui praf
Pentru sanatatea bebelusului, este mult mai bine sa hraniti bebelusul cu lapte de san pus in biberon, decat cu lapte praf. In special, daca aveti un istoric familial legat de alergii, este recomandat sa intarziati cat mai mult cu putinta introducerea laptelui praf. Daca la un moment dat, alegeti sa introduceti laptele praf, intrebati-va medicul pediatru despre recomandarile sale.
De obicei, cel mai bine este sa incepeti prin utilizarea unui lapte praf bazat pe laptele de vaca, si sa folositi laptele de soia numai daca nu se poate altfel. In general, puteti amesteca alaptarea la san, cu laptele exprimat si laptele praf. De exemplu, mama alapteaza ori de cate ori ea si bebelusul sunt impreuna, bebelusul este hranit cu biberonul cu lapte exprimat cateodata, si alte dati numai cu lapte praf.
Spalarea biberoanelor
Inainte de a le folosi pentru prima oara, biberoanele si tetinele trebuiesc sterilizate punandu-le in apa clocotita timp de 5 minute. Dupa aceea, biberoanele se fierb dupa fiecare spalare. Cumparati o perie pentru biberoane pentru a curata bine laptele de pe fundul biberoanelor si din cutele tetinelor. Stoarceti apa din tetine pentru a va asigura ca sunt curate. Clatiti bine si apoi lasati biberoanele si tetinele sa se usuce pe un uscator.
Atunci cand bebelusii beau lapte praf, saliva lor poate contamina laptele ramas in sticla si de aceea se recomanda ca laptele respectiv sa fie folosit in urmatoarea ora sau aruncat la gunoi in caz contrar.
Cat lapte beau bebelusii din biberon?
Daca nou-nascutul vostru primeste biberon numai ocazional, planuiti sa ii oferiti 55 - 115 ml.
Daca bebelusul este alaptat numai cu biberonul, el va avea nevoie de 55 - 85 ml de lapte de san sau lapte praf pe zi, pentru fiecare 450 g greutate a lui. (asta inseamna 550 - 850 ml lapte pentru un bebelus cu greutatea de 4,5 kg)
Ragaitul unui bebelus alaptat la san
Bebelusii alaptati la san nu au intotdeauna nevoie sa ragaie dupa masa, pentru ca este posibil sa nu fii inghitit atat de mult aer ca un bebelus alaptat cu biberonul. Atunci cand bebelusul a terminat primul san, incercati sa il faceti sa ragaie. Daca nu o face in cateva minute, incercati din nou la sfarsitul mesei. Daca este somnoros si pare relaxat, pe punctul sa adoarma, probabil ca nu simte nevoia sa ragaie, asa ca nu trebuie sa insistati prea mult.
Pe de alta parte, daca un bebelus are multe gaze, puteti sa va orientati dupa urmatoarele indicii: burtica bebelusului este rigida si rotunda, se stramba si fae diferite grimase, corpul lui este teapan, si isi poate arcui spatele. Acest bebelus are cu siguranta nevoie sa ragaie!
Bebelusii au nevoie aproape intotdeauna sa ragaie dupa un biberon.
Pentru a ajuta bebelusul sa ragaie, scopul este sa punem putina presiune pe burtica lui in acelasi timp cu presiune usoara pusa pe spatele lui. Puteti sa il intindeti astfel incat burtica lui sa fie sprijinita de umarul sau piciorul vostru, apoi frecati cu fermitate spatele lui, sau faceti cercuri pe spatele lui pentru a determina bulele de gaz sa se ridiceciteste mai mult[4]
Lapte de la san sau Lapte praf?
Orice mama are dreptul de a alege
Mamele au dreptul de a alege ceea ce considera ca este mai bine pentru ele si copiii lor. Totusi, se recomanda insistent sa se informeze cât mai mult posibil, astfel încât sa ia o decizie bazata pe realitate.
De ce este mai bine sa alaptati?
Alaptarea este modul natural de a hrani un bebelus. Natura a creat o metoda inteligenta de a avea laptele la locul potrivit, având temperatura si compozitia ideale.
Laptele de mama contine cantitatile exacte de nutrienti de care are nevoie un bebelus, într-o forma pe care o poate digera usor. Asta înseamna ca bebelusul nu va suferi de probleme digestive cum ar fi constipatia.
Alaptarea - dosar complet
- A alapta sau a nu alapta?
* Alaptarea
* Ce manânca mama când alapteaza?
* 9 Mituri despre alaptare
* Alaptarea si fertilitatea
* Marirea productiei de lapte matern
Despre alergia bebelusului
- Alergia la lapte a bebelusului
- Alergia la lapte a bebelusului
* Alergia la bebelusi
* Alergiile
- Laptele mamei contine si anticorpi importanti – celule care lupta împotriva bolilor – care pot ajuta la protejarea bebelusului de infectii în timpul primelor sale luni de viata. Aceasta înseamna, de exemplu, ca micutul va raci mai rar.
Laptele de mama il va feri pe bebelus de alergii
Daca exista antecedente de alergie în familie, alaptarea are o alta functie importanta. Laptele de mama rareori provoaca o alergie. Daca bebelusul este alaptat cel putin sase luni, preferabil 12 luni, nu va fi expus alergenilor (factorii care provoaca alergiile) din alte produse de lapte.
Amânarea introducerii alergenilor în corpul copilului pâna când acesta este ceva mai mare reduce riscul dezvoltarii unei alergii.
Alaptarea este timp de calitate cu bebelusul tau
Alaptarea nu este doar un mod de a hrani copilul, este si un mod relaxant si placut de a petrece timpul pentru mama si bebelus. Cand alaptati, este creat si mentinut un contact apropiat cu copilul. In timpul alaptarii, mama are in mod automat contact vizual si tactil cu bebelusul. In acelasi timp, bebelusul asculta bataile inimii, respiratia si vocea linistitoare ale mamei.
Alaptarea este GRATIS
Alaptarea este usoara, incredibil de practica si este GRATIS. Nu este necesar sa pregatiti laptele in vreun fel, sa sterilizati biberoanele sau sa va faceti griji pentru temperatura si conpozitia laptelui. Laptele este mereu la indemana – chiar si noaptea.
Este vital sa cumparati laptele praf adecvat varstei bebelusului.
Este, de asemenea, extrem de important ca la prepararea laptelui sa folositi cantitatea corecta de lapte praf pentru varsta copilului. Cantitatile corecte sunt prezentate in indicatiile produsului. Folositi masurile pe care le gasiti in cutie. „O lingura“ inseamna o lingura rasa. Daca amestecul este prea puternic sau prea slab bebelusul se poate imbolnavi.
Igiena este importanta
La folosirea laptelui praf este important sa respectati curatenia si igiena. Tetinele si biberoanele trebuie sterilizate si fierte in fiecare zi. Cand amestecati laptele praf folositi intotdeauna apa fiarta si RACITA. Este posibil sa preparati mai multe biberoane o data dar amintiti-va ca daca apa este fierbinte, trebuie sa raciti imediat amestecul in apa rece curenta.
Atentie la pastrarea laptelui
Sticlele preparate pot fi pastrate in frigder dar niciodata mai mult de o zi. Daca bebelusul nu goleste biberonul, aruncati ce ramane. Resturile pastrate la temperatura camerei mai mult de o ora trebuie si ele aruncate.
Nu pastrati niciodata laptele preparat intr-un ambalaj vidat deoarece ii poate face rau la stomac bebelusului. Amestecul are temperatura de 37 grade Celsius si exact la aceasta temperatura bacteriile se dezvolta mai repede.
Un ambalaj vidat poate fi folosit pentru pastrarea apei fierte cand hraniti copilul in alt loc decat acasa, dar apa ar trebui sa fie amestecata cu cantitatea corecta de lapte praf atunci cand hraniti bebelusul. Nu uitati sa lasati amestecul sa se raceasca inainte de a-l da bebelusului.
Temperatura amestecului trebuie sa fie de 37 grade Celsius. Cea mai simpla metoda de a testa temperatura este sa puneti cateva picaturi pe mana sau pe antebrat. Laptele nu ar trebui sa para nici fierbinte nici rece pe piele. Daca nu sunteti sigura, folositi un termometru.
Atentie la microunde Daca folositi un cuptor cu microunde pentru a incalzi biberoanele, nu uitati ca laptele din centrul biberonului va fi mult mai cald decat cel din margine. Agitati bine biberonul inainte de a-i verifica temperatura. Intotdeauna verificati temperatura cu atentie astfel ca sa nu fie nevoie sa o „verificati“ pe bebelus.
Legatura de nepretuit cu mama
Si un bebelus hranit cu biberonul are nevoie de apropiere si de contact cu mama. Deci, intotdeauna cand hraniti bebelusul cu biberonul, tineti-l in brate si vorbiti-i, pastrand contactul vizual si tactil cu el. Daca bebelusului doar i se da biberonul in patutul lui, va simti lipsa contactului, a apropierii si a atingerii care sunt atat de importante pentru fericirea si dezoltarea lui.
Cand incepem diversificarea?
Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pina in jurul varstei de 5-6 luni. In jurul acestei varste, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul sau digestiv de maturizeaza si are nevoie de hrana din ce in ce mai variata. Bineinteles, diversificarea, se face cu atentie, cu rabdare si pe parcursul a citorva luni.
Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Pina la ce varsta este recomandata alaptarea?
Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).
Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana
7 mituri despre alaptare
Alaptarea este unul dintre domeniile in care preconceptiile, alaturi de ideile primite de-a gata si purtate din generatie in generatie fara o temeinica verificare, sunt foarte des intalnite. Exista multe asemenea sfaturi care, asezate sub deviza "asa se face", tind mai degraba sa deruteze tanara mamica decat s-o ajute cu adevarat. Iata cateva dintre ele.
1. Laptele nu este suficient. Fals. Marea majoritate a femeilor au mai mult lapte decat ar fi necesar. Daca bebe ia in greutate treptat sau deloc este din pricina ca nu reuseste sa bea laptele de care are nevoie, pentru ca nu a invatat inca sa suga corect.
2.Laptele nu hidrateaza. Bebe are nevoie de apa. Fals. Laptele matern contine apa si are proprietatea esentiala ca isi schimba compozitia in functie de temperatura inconjuratoare. Laptele este mai apos cand afara este cald, si mai gros, cu un plus caloric, cand temperatura este scazuta, acoperind perfect nevoile alimentare si de hidratare ale copilului.
3.Copiii alaptati au nevoie de suplimente de vitamina D. Fals. Cu exceptia unor cazuri speciale (de exemplu, daca mama a suferit de o carenta de vitamina D in timpul sarcinii), acest lucru nu este necesar. Numai copiilor hraniti artificial li se recomanda vigantol.
4. Alaptatul deformeaza sanii. Fals. Alaptatul nu provoaca schimbari dramatice in conformatia sanilor, ci variatiile bruste ale volumului acestora. Pentru a preveni aceste probleme, mama ar trebui sa nu ia foarte mult in greutate in timpul sarcinii (lucru recomandat, de altfel, din multe motive) si sa respecte trecerea treptata de la alaptare la intarcare.
5. Daca bebe are diaree, alaptatul trebuie intrerupt. Fals. Cel mai bun remediu in cazul unor infectii gastro-intestinale ale bebelusului este alaptarea.
6. Daca mamica se imbolnaveste, nu trebuie sa mai alapteze. Fals. Fie ca este vorba despre febra, tuse, eruptii, diaree etc., simptomele apar dupa perioada de incubatie, adica dupa ce infectia a fost deja transmisa copilului. Cea mai buna protectie impotriva contaminarii este tocmai alaptarea, stiut fiind ca laptele matern contine anticorpii necesari pentru a lupta cu infectia.
7. Mulgerea laptelui este cea mai buna metoda pentru a vedea cat lapte are mamica. Fals. Cantitatea de lapte mulsa depinde de numerosi factori, inclusiv de gradul de stres al mamei. Daca bebe suge corect, el poate papa mai mult lapte decat se extrage prin mulgerea cu pompa.
mai multe detalii[5]
Avantajele laptelui praf pentru bebelusi
Alaptarea este considerata cea mai buna solutie pentru nutritia sugarilor, dar nu este potrivita pentru toate mamele. Formulele de lapte din comert sunt o alternativa buna la laptele de mama si contin unele vitamine si nutrienti pe care bebelusii alaptati trebuie sa-i primeasca cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Fiind produse in conditii sterile, formulele din comert incearca sa copieze laptele de mama folosind o combinatie complexa de proteine, zaharuri, grasimi si vitamine, care ar fi imposibil de realizat acasa. Asadar, daca nu iti alaptezi copilul, este important sa folosesti doar formula de lapte din comert si sa nu incerci sa creezi acasa o formula. Dincolo de unele probleme medicale care ar putea impiedica femeile sa alapteze, unele considera acest proces prea dificil sau stresant. Mai jos vei regasi o lista cu motive care le determina pe femei sa aleaga hranirea copilului cu ajutorului formulei de lapte:
Comoditate. Oricare din parinti poate sa hraneasca bebelusul cu formula de lapte, desi acest lucru este adevarat si pentru mamele care folosesc pompa pentru san. Mama poate astfel sa imparta aceasta activitate cu partenerul si il ajuta pe acesta sa se implice mai mult in cresterea copilului si sa creeze o legatura emotionala intre bebelus si partener.
Flexibilitatea. O data ce biberonul este pregatit, mama poate sa lase copilul in grija partenerului sau a unei dadace si va stii ca bebelusul va fi hranit si ingrijit. Nu este nevoie sa pompezi lapte sau sa-ti programezi serviciul sau alte obligatii si activitati in functie de programul de hranire al bebelusului. In plus, nu trebuie sa gasesti un loc mai ferit pentru a alapta in public. Totusi, daca esti plecata de acasa impreuna cu bebelusul, trebuie sa duci toate lucrurile necesare pentru a prepara laptele.
Timpul si frecventa meselor. Deoarece formula de lapte se digera mai incet decat laptele de mama, bebelusii hraniti astfel trebuie sa fie hraniti mai rar decat cei alaptati.
Dieta. Femeile care aleg sa hraneasca bebelusii cu formula, nu trebuie sa se gandeasca daca alimentatia lor ar putea afecta bebelusii.mai mult...
Alergia la laptele artificial
Desi acest tip de alergie poate aparea si la sugarii hraniti mai intai la san si ulterior intarcati, aceasta se manifesta cu o frecventa mai mare in cazul copiilor hraniti exclusiv cu lapte artificial. La acestia din urma alergia se manifesta mai devreme, incepand chiar din prima luna de viata.
De ce apare?
In cazul in care unul din parinti prezinta o afectiune alergica, bebelusul prezinta un risc mai mare de a prelua aceasta mostenire si de a manifesta la randul sau o asemenea alergie. Aceasta stare se va manifesta prin respingerea proteinelor din laptele de vaca, baza pentru laptele praf obisnuit. Daca, pentru cei mai multi adulti, aceste proteine sunt inofensive, ele provoaca o reactie anormala la bebelusii alergici. Simptomele sunt de natura digestiva, manifestandu-se, in general, prin diaree si voma, asociate cu simptome respiratorii sau reactii cutanate, precum eczemele sau urticaria. Alte simptome care pot aparea sunt inflamarea cutanata generalizata sau hipotensiunea, desi acestea au o incidenta destul de scazuta. Alergia nu este definitiva. La varsta de 4 ani, majoritatea copiilor sunt total vindecati, ea putand disparea spontan si mult mai devreme.
Ce-i de facut?
Odata constatate simptomele, mama trebuie sa mearga cu bebelusul la un control pediatric, medicul urmand sa stabileasca diagnosticul. Daca se constata existenta alergiei, pediatrul va recomanda un lapte hipoalergic sau introducerea in alimentatie a unui lapte pe baza de soia. Ulterior, cam o data la trei luni, medicul poate recomanda reintroducerea laptelui obisnuit in alimentatie, pentru a stabili daca alergia a fost depasita. La inceput, va fi vorba despre cantitati foarte mici si, daca nu apare nicio reactie negativa, doza va fi crescuta treptat. In cazul copiilor mai mari, care au trecut la hrana solida, regimul trebuie adaptat corespunzator, prin eliminarea din alimentatie a alimentelor pe baza de lapte precum iaurturile, branza de vaci, biscuitii preparati cu lapte sau fulgii de piure.citeste mai mult[6]
Cu ce imi hranesc bebelusul? De la lapte la alimente solide
Cum sa faci trecerea de la alimentele lichide la mancarea solida in cazul bebelusului tau. Citeste mai jos despre trecerea treptata la dieta solida pe etape de varsta.
Una dintre cele mai complexe intrebari pe care le vei adresa pe parcursul primului an de viata al bebelusului este: Cu ce il hranesc si cand il hranesc? Copilul incepe cu cele mai simple cerinte, legate de alaptatul la san sau alaptatul cu lapte praf. Dar ce se intampla dupa hranirea cu lapte?
Acest articol te va ajuta sa inveti ce tipuri de mancare poti sa introduci in dieta copilului, la un anumit stadiu al dezvoltarii sale. Detaliile cuprinse in acest articol, au caracter informativ.
In primele 4-6 luni, din viata bebelusilor, hrana acestora consta doar in lapte, fie matern, fie formula de lapte praf.
Mai tarziu, ar trebui sa incepi sa oferi bebelusului si alimente solide, insa doar atunci cand el se simte pregatit. Este important sa stii ca nu toti copiii vor fi pregatiti pentru alimentele solide, in acelasi timp.
Cum iti dai seama cand este bebelusul tau pregatit, pentru a primi hrana diversificata? Iata cateva referinte, care indica acest moment:
Bebelusul si-a dublat greutatea pe care o avea la nastere
Bebelusul arata interes fata de mancarea pe care o mananci si incearca sa apuce mancarea, de la tine
Bebelusul consuma 960 ml de lapte de la san sau lapte praf si chiar mai mult, in fiecare zi.
Bebelusul pune adesea lucruri in gura.
Bebelusul se poate ridica singur si intoarce capul, cand este satul
Daca bebelusul poate face toate cele de mai sus, atunci este pregatit pentru dieta cu alimente solide. Un alt factor, care ar putea constitui inca un indiciu, cum ca ar fi momentul potrivit, este ca mereu, copilului pare sa-i fie foame.
Nu trebuie sa introduci alimentele solide, prea devreme, in dieta copilului! Daca alimentele solide sunt introduse prea devreme, in dieta copilului, creste riscul de a dezvolta alergie la mancare.
Un alt motiv pentru care introducerea hranei solide trebuie sa aiba loc dupa cele 4-6 luni, este acela ca bebelusii trebuie sa poata sa mestece si sa inghita corespunzator, inainte.
Sistemul digestiv al bebelusilor trebuie sa se maturizeze intr-o oarecare masura, astfel incat sa poata face fata noii diete.
Primele sase luni. Pe parcursul primelor sase luni, atat laptele mamei cat si laptele praf vor fi necesare pentru dezvoltarea copilului.
Daca alaptezi, urmareste semnalele bebelusului, pentru a intelege cand ii este foame.
Daca folosesti lapte praf, trebuie sa urmezi atent recomandarile, in ceea ce priveste cantitatea de lapte cu care bebelusul se va hrani, dar vei urmari si indiciile date de bebelus, atunci cand este satul sau cand ii este foame. Urmatorul tabel constituie o recomandare pentru hranirea cu lapte praf.
Patru pana la sase luni: Introducerea hranei solide. Ar trebui sa astepti pana cand bebelusul are cel putin patru luni, pentru a introduce si alte alimente, pe langa lapte. Poti incepe prin a-i oferi copilului, cantitati mici de cereale macinate, cu lapte, si de asemenea, suc de fructe, cu apa.
Este recomandat sa nu ii dai suc de portocala, inca o luna sau doua, deoarece acesta este prea acid pentru stomacul bebelusului.
Sase pana la sapte luni: Adaugarea de fructe si legume. Imediat ce bebelusul s-a obisnuit cu cerealele, in dieta va trebui sa adaugi fructe sau legume pisate. Incepe cu cantitati mici (o lingurita), crescand in mod gradual, pe parcurs ce bebelusul se familiarizeaza cu noile gusturi.
Este indicat, ca dupa fiecare aliment nou introdus, sa astepti 2 sau 4 zile, inainte de a introduce altul nou, daca bebelusul are vreo reactie alergica la un anumit tip de mancare.
Sapte pana la opt luni: Adaugarea de proteine. De la sapte pana la opt luni, poti sa adaugi proteine in dieta copilului. Mancarea cu proteine, include carne pisata, branza de vaci, galbenus de ou, iaurt si boabe uscate. La fel ca si in cazul legumelor si fructelor, va trebui sa introduci cate un nou aliment, la fiecare 2 sau 4 zile, incepand cu o lingurita si crescand treptat, cantitatea.
Opt pana la douasprezece luni: Adaugarea altor mancaruri. Pana la acest moment, bebelusul va fi pregatit sa inceapa sa manance aceleasi alimente precum restul familiei.
Incepeti prin adaugarea unor mancaruri de genul piure, carne moale, strivita si supe.
Pe masura ce bebelusul are din ce in ce mai multi dinti, vei putea adauga mai multe mancaruri, la dieta sa.
Exista unele lucruri de care ar trebui sa tii cont, in timp ce bebelusul incearca tot mai multe tipuri de mancare:
Bebelusii nu trebuie sa aiba in dieta lor, zahar, sare, desert sau dulciuri in mancare.
*
Vorbeste cu medicul despre momentul corect, pentru adaugarea de lapte pasteurizat, de vaca, in dieta bebelusului.
*
Evita hranirea bebelusului cu nuci, seminte, floricele de porumb, morcovi cruzi si alte mancaruri tari.
*
Asigura-te ca hranesti bebelusul cu o varietate de mancaruri astfel incat sa promovezi obiceiuri sanatoase in alimentatie.
*
Este foarte important sa permiteti bebelusilor sa se hraneasca singuri. Indiferent de cat de murdar va fi procesul, este un pas foarte important catre independenta copilului si a abilitatilor sale motorii.
Pe parcursul introducerii graduale, a mancarii bebelusului, in primul an, ar trebui sa tii cont de faptul ca fiecare bebelus este diferit si prin urmare, procesul de integrare a mancarurilor solide, este de asemenea, diferit.
Iti vei da seama ca bebelusul are feluri favorite de mancare, pe care abia asteapta sa le manance, dar si ca va exista mancare pe care o va refuza. Incearca sa fii receptiva la semnalele bebelusului, in ceea ce priveste mancarea. mai mult....
Alimentatia cu lingurita
Diversificarea este considerata de catre unii pediatri nutritionisti ca "a doua nastere", pregatind sugarul pentru alimentatia care-i va fi propie tot restul vietii. In esenta, se trece de la suctiune (supt - tragerea laptelui) la masticatie. Succesiunea dezvoltarii sugarului si adaptarea in functie de aceasta a tehnicilor de hranire destinate sugarilor normali, sanatosi, nascuti la termen sunt etape normale in viata unui copil.
Tehnica trecerii de la alimentatia cu lingurita se invata treptat atat de mama cat si de copil. Una dintre greselile cele mai comune este urmatoarea: prelungirea administrarii alimentelor cu biberonul, chiar dupa diversificare si chiar dupa varsta de 1 an, cand mesele de lapte continua sa fie administrate "traditional" tot cu tetina.
Tot timpul mesei, mama trebuie sa se afle in interactiune cu copilul, sa mentina contactul ochi in ochi. In jurul varstei de un an copilul incepe sa aiba manifestari de autonomie, de exemplu doreste sa manance singur.
Acceptarea acestor tendinte stimuleaza initiativa si obtinerea unei experiente personale, elemente esentiale pentru dezvoltarea cognitiva a copilului. Primele incercari de autoalimentare vor fi stangace, locul mesei nu va avea un aspect tocmai curat! In cazul acesta nu trebuie sa va enervati. Trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si dorinta de a va educa propriul copil.
Trebuie sa aveti grija la fiecare gest pe care-l face, pentru ca din neatentie, se poate lovi cu lingurita sau celelalte obiecte aflate pe masa. Primele gesturi pe care le face copilul nu sunt acceptate de cei din jur (ia mancarea cu mana din farfurie si apoi o duce la gura). Ulterior, cu tact, se poate obtine educarea copilului in spiritul unui comportament acceptabil social.
Interactiunea din timpul orelor de masa, pentru copilul mai mare de 18 luni, poate fi folosita ca prilej de educare si invatare. Administrarea fortata de alimente este cauza anorexiei psihogene (copiilor li se induce psihic repulsia fata de mancare), atat de frecventa in familiile cu copii hiperprotejati.
De la varsta de 2 ani, copilul va fi asezat pe un scaun special si va lua masa impreuna cu parintii.
Dupa 4 ani trebuie sa utilizeze corect lingurita si furculita, iar dupa 7 ani trebuie sa stie sa folosesasca si cutitul. Pentru orice perioada de varsta, este de dorit sa existe cel putin o masa pe zi cand familia mananca reunita, prilej de cunoastere si interactiune reciproca.
Masa trebuie sa ramana o experienta placuta pentru toata lumea. Ea va fi permanent utilizata ca prilej educational si pentru deprinderea regulilor de comportare in societate.
Pentru a veni cu o concluzie la cele scrise mai sus, va recomand, sa incepeti totul, cu foarte mult calm, cu incurajarea copilului si sa nu fiti dezamagite, atunci cand observati ca "elevul" dumneavoastra, arunca mancarea pe jos, sau nu duce lingurita cu mancare la gura ci la cap, sau isi murdareste hainutele.
Orice gest pe care-l faceti, atunci cand "initiati" alimentarea cu ajutorul linguritiei, trebuie sa fie ajutat de un zambet si de o vorba de incurajare precum " bravo puiul meu", chiar daca greseste.
In fond, nimeni nu a stiu sa manance corect de la inceput. Orice lucru nou se invata. La unii copii mai greu, la altii mai usor, pana la urma se va atinge si telul propus.
Insa nu uitati, totul depinde de dumneavoastra si de cat de bine stiti sa va coordonati copilul catre obiectivul propus. Atuul il reprezinta rabdarea, calmul, si incurajarea! mai mult despre[7]
Alimentatia cu biberonul
Un numar ingrijorator de mare de sugari, chiar sub varsta de 3 luni, nu beneficiaza de alimentatia naturala. Industria alimentelor pentru copii, ofera o gama foarte diversificata de formule ale caror principii de fabricare si compozitie au fost larg comentate.
Spre deosebire de formulele fabricate in SUA, care se comercializeaza "gata de administrare", in forma lichida, cu biberoane si tetine de unica folosinta, traditia europeana, la care se aliniaza si tara noastra, utilizeaza formule care se prezinta sub forma de pulbere, in cutii inchise ermetic. Pe cutie sunt inscrise compozitia produsului, destinatia, modul de preparare (alcatuirea dilutiilor).
Majoritatea formulelelor au o concentratie standard de o masura de 30 ml apa, dar exista si alte dilutii recomandate. Exista tendinta de a uniformiza dilutiile diferitelor preparate, pentru a nu se crea confuzii.
Toate formulele sunt instant, au o compozitie adecvata si se prepara prin dizolvare usoara in apa fiarta si racita la temperatura deadministrare, fara adaosuri sau fierbere dupa preparare. Acest mod "comod" de preparare presupune insa un intreg arsenal de vesela speciala pentru sugari (biberoane, vase de fiert apa, tetine, vase pentru sterilizarea biberonului si tetinelor, aparatura speciala cu sterilizare cu abur, electrica sau la microunde).
Manipularea igienica impecabila a veselei sugarului, sterilizarea prin fiebere sau cu abur cald dupa fiecare utilizare, prepararea produsului pentru o singura masa, sunt masuri elementare care trebuie respectate pentru a se evita orice neajuns.
Cea mai comuna eroare (in afara de nerespectarea igienei) este prepararea uni produs in concentratie necorespunzatoare, ceea ce are ca prim efect administrarea necorespunzatoare de calorii si substante nutritive, un spor ponderal inadecvat, tendinta de a schimba formula din motive neintemeiate ("nu-i merge bine"), stiindu-se ca formulele sunt foarte asemanatoare intre ele pentru aceeasi categorie de produs, avand o compozitie strict standardizata. Aceste greseli sunt evitate daca formula este comercializata in forma lichida, gata de administrat.
Spre deosebire de alimentatia naturala, alimentatia artificiala cu formule, se administreaza la ore fixe.
Cantitatea de produs pentru 24 de ore este egala cu nevoia de lichide, iar numarul de mese se stabileste in functie de varsta, greutatea, tiparul alimentar ale copilului, variind intre 7 mese/24 de ore la nou-nascut si scazand pana la 5 mese/24 ore la sugarul din al doilea semestru de viata.
Relatia afectiva dintre mama si sugar exista si in cazul alimentatiei cu biberonul. In timpul mesei, atat mama cat si copilul se examineaza reciproc, isi vorbesc. Cu timpul, sugarul manifesta o reactie de inviorare la vederea biberonului si devine nelinistit in apropierea orelor de masa.
O formula alimentara intermediara este reprezentata de alimentatia mixta, termen care defineste combinatia alimentatie la san (de obicei insuficienta cantitativ) si alimentatie cu biberonul (cu fomule). Exista 2 metode de administrare a alimentatiei mixte: metoda alternativa (mese la san alternand cu mese la biberon) si metoda complementara.
Este esential ca laptele uman sa fie administrat, pentru ca sugarul infometat sa fie "motivat" de a face efortul sa suga, dupa care i se administreaza formula de complementare, in mod ideal cu lingurita. Din experienta, se stie ca un sugar alimentat mixt devine curand alimentat artificial, daca nu exista o grija speciala din partea mamei si a medicului de a mentine, macar partial, alimentatia cu lapte matern. mai mult[8]
Cat de des trebuie hranit nou-nascutul
Treptate trebuie sa obisnuiesti bebelusul laptele matern, apoi cu laptele praf pana sa ajungi la mancarea solida.Iata o serie de indicatii utile privind frecventa meselor
Atunci cand se naste un copil, parintii se confrunta cu destul de putine responsabilitati si decizii importante trebuie sa fie luate cu privire la modul in care sa fie hranit copilul, de cate ori si de ce substante nutritive are nevoie.Alaptatul este cu siguranta cea mai buna si cea mai sigura optiune pentru bebe, pentru ca astfel bebelusul tau primeste de la mama, deci de la tine, toate substantele nutritive de care are nevoie.
Cu toate acestea, exista mai multe alternative pe piata pentru alimentatia sugarului, care acopera nevoile nutritive ale acestuia.
Primul obstacol cu care se confrunta parintii este de cate ori sa-si hraneasca bebelusul, daca ar trebui hranit la cerere sau daca ar trebui respectate anumite ore, chiar daca bebelusul plange.
Un bebelus plange din mai multe motive, la urma urmei aceasta este singura modalitate in care isi poate exprima nevoile dar acest lucru nu inseamna automat ca el trebuie hranit.
Copilul ar putea avea nevoie pur si simplu ca scutecul sa-i fie schimbat sau ar putea sa-i fie sete. Cel mai bun mod pentru a stabili daca copilului ii este foarte foame este prin observarea miscarilor sale.
In general, un semn clar de foame este atunci cand copiii isi pun mainile in gura, sau atunci cand isi misca capul dintr-o parte in alta sau chiar si atunci cand fac anumite zgomote sau plang.
Nou-nascutii trebuie hraniti in mod normal, la fiecare doua-trei ore, iar pe masura ce cresc mai mari si consuma cantitati mai mari de lapte, mesele vor fi mai distantate.
Pot exista momente cand copilul are nevoie sa fie hranit la intervale mai scurte, din cauza nevoilor de crestere, care apar periodic pana la varsta de aproximativ sase luni.
In termeni generali, nou-nascutii beau cate doua-trei portii de lapte la fiecare doua-trei ore, in timp ce sugarii care sunt deja de doua luni vor avea nevoie de 4-5 portii la fiecare 3 - 4 ore si pana la varsta de 6 luni, acestia vor bea pana la 8 portii, in functie de cazul in care consuma deja alimente solide.mai mult...
Totul despre alimentatia bebelusului
Alaptare sau biberon?
Diferite institutii internationale având ca obiect de activitate îngrijirea nou nascutilor, precum Asociatia Medicala Americana, Academia Americana de Pediatrie sau Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea drept alimentatia ideala pentru bebelus. În mod special, OMS considera ca este indicat ca micutul sa fie alaptat în primele sase luni de viata, urmând ca macar pâna la vârsta de un an sa se alterneze hrana diversificata cu alimentatia la sân. Cu toate acestea, unele femei nu pot alapta sau, din ratiuni de ordin fiziologic, nu agreeaza acest lucru, si nu înseamna ca nu sunt preocupate de bunastarea bebelusilor. Pentru acele femei care îsi hranesc micutii cu lapte achizitionat de pe piata, esential este sa se asigure ca produsul respectiv întruneste toate calitatile de ordin nutritiv necesare dezvoltarii normale a copilului.
Avantajele alaptarii Beneficiile alimentatiei la san sunt multiple. Poate cel mai important dintre ele este acela ca laptele matern constituie hrana ideala pentru sistemul digestiv al noului nascut. Toate componentele acestuia - lactoza, proteine si grasimi - sunt usor digerabile de catre sistemul digestiv imatur al unui prunc. Laptele existent pe piata încearca sa furnizeze aceste substante - si reuseste, în mare masura - însa asocierea de elemente nutritive din laptele matern este inimitabila si nu poate fi reprodusa cu exactitate prin mijloace artificiale.
Laptele matern contine vitaminele si mineralele de care nou nascutul are nevoie. Copiii care au fost hraniti la san sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta diferite alergii în cursul vietii. Mai mult decât atât, laptele matern furnizeaza bebelusului enzime si anticorpi care nu pot fi suplinite prin nici un produs obtinut în industrie. Prin urmare, gândeste-te ca laptele matern este prima hrana sanatoasa pe care o poti oferi micutului tau! Pe de alta parte, alimentarea la san este benefica si pentru tine, ca mama. Alaptarea contribuie la arderea grasimilor si la contractarea uterului - astfel încât îti vei reveni mult mai repede dupa nastere, recapatându-ti si silueta pe care o aveai înainte de sarcina.
Aceasta ca sa nu mai spunem ca alaptarea reprezinta un procedeu mult mai rapid de a hrani micutul, nemaifiind necesar sa încalzesti biberonul în mijlocul noptii, de exemplu... Privind lucrurile din punct de vedere psihologic, alaptarea contribuie la crearea unei legaturi emotionale unice între mama si copil, prin contactul fizic pe care îl implica.
De asemenea, capacitatea de a alimenta la san poate ajuta o tânara mamica sa se simta mai încrezatoare în posibilitatile ei de a avea grija de noul nascut. Avantajele alimentatiei cu biberonul Alaptarea reprezinta metoda optima de a hrani noul nascut, dar nu toate mamele au posibilitatea de a face acest lucru. Produsele preparate pentru copii si disponibile în comert constituie o alternativa fericita a laptelui matern - iar unele dintre acestea contin si fier.
Laptele pentru bebelusi este produs în conditii sterile si încearca sa reproduca laptele matern. Combinatia complexa de proteine, grasimi si vitamine nu poate fi realizata acasa. Asa încât, daca alegi sa-l hranesti artificial pe bebelus, foloseste lapte cumparat si, de preferinta, dupa ce te consulti în prealabil cu un specialist pediatru sau neonatolog.
Tinând cont de avantajele alaptarii, de ce unele mame prefera alimentatia artificiala? Dupa nastere, unele femei se confrunta cu asa-numita depresie postnatala si, epuizate, nu mai au energia necesara alaptarii. Dar este important sa privesti lucrurile din punctul de vedere al bebelusului: timp de noua luni, el a "locuit" în burtica ta, a fost permanent în legatura cu tine, auzindu-ti bataile inimii si vocea, primind caldura ta si alimentându-se din resursele furnizate de organismul tau. Dupa ce a aparut pe lume, el are înca nevoie de aceasta legatura si de hrana produsa de organismul tau - care, în acest caz, este laptele matern. Dupa câteva saptamâni, interval în care micutul a fost deprins cu alaptarea, poti sa scoti laptele (exista dispozitive speciale în acest scop) si sa-l hranesti pe bebelus cu lapte matern, dar din biberon. Din moment ce laptele matern este digerat cu usurinta de bebelus, acesta va începe sa manânce alimente diversificate mai repede decât daca ar fi hranit artificial si le va tolera mai bine. Desigur, alaptarea implica disponibilitatea mamei la fiecare 2-3 ore - cel putin în primele saptamâni de viata ale copilului - fapt care poate fi obositor, însa exista si aici un aspect pozitiv: aceasta situatie nu va dura mult timp iar avantajele sunt incontestabile. Pe de alta parte, tatii s-ar putea simti oarecum intimidati de aceasta rutina nou instalata a alaptarii si ar putea fi chiar putin gelosi din cauza legaturii unice stabilite între mama si bebelus.
De aceea, este important ca si ei sa fie implicati în aceasta activitate - de exemplu, roaga-l pe sotul tau sa-ti aseze în brate bebelusul, în pozitia pentru alaptare. Astfel, îl vei ajuta sa nu se simta exclus. Câteodata, femeia se poate simti jenata sau îngrijorata referitor la alimentarea la san a micutului. Aceste sentimente dispar însa, o data cu satisfactia si fericirea care însotesc alaptarea la sân.
Pentru eliminarea anxietatii, este bine sa ceri sfatul altor mame care au alaptat si sa le asculti relatarile si impresiile. Împartasirea sentimentelor lor se va constitui într-un argument suplimentar pentru tine, si te va ajuta sa te linistesti. Ai luat cea mai buna decizie pentru tine si bebelusul tau! Din nefericire, exista cazuri în care starea de sanatate a mamei nu permite alaptarea. Dar aceste situatii sunt foarte rare, pentru ca putine medicamente sau afectiuni interzic alimentarea la sân.
Daca ai început sa alaptezi si pe parcurs survine o problema care te împiedica sa faci, temporar, acest lucru, este bine sa-ti scoti în continuare laptele, cu dispozitivele special destinate, pentru ca secretia de lapte matern sa nu fie inhibata în organism. Daca urmezi un tratament medical, cere în prealabil sfatul medicului, pentru a te asigura ca laptele nu este nociv pentru sanatatea bebelusului. În alte situatii, alaptarea este imposibila din cauza situatiei copilului - de exemplu, unii micuti nascuti prematur nu au capacitatea de a suge, astfel încât sa-si poata lua singuri laptele de la sân. În acest caz, se va recurge la alimentatia pe cale artificiala, dar tot cu lapte matern.
De asemenea, în functie de sfatul medicului, ar putea fi necesar sa suplimentezi laptele si cu alte elemente nutritive, pentru ca bebelusul sa recupereze distanta parcursa de un copil nascut la termen. Daca ai o problema a mameloanelor (sunt înfundate, de exemplu) si nu poti alapta, un specialist în probleme de lactatie rezolva de obicei situatia. Mamele care urmeaza un tratament chemoterapeutic, precum si cele infectate cu virusul HIV nu ar trebui sa alapteze, iar cele care au hepatita ar trebui sa solicite avizul medicului înainte de a aseza bebelusul la sân. În general, este bine sa eviti suzeta, întrucât cel mic ar putea face o confuzie cu sânul matern si sa refuze, în timp, alaptarea.
Câteva reguli de care trebuie sa tii cont în alimentatia cu biberonul
Asa cum alaptarea îsi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. În primul rând, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat în frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. În general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea în frigider decât 24 de ore si încalzit cu grija înainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata încalzita în cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraîncalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.
Cât de mult si cât de des ar trebui hranit bebelusul meu? Raspunsul este relativ simplu: majoritatea specialistilor spun ca micutul trebuie hranit ori de câte ori îi este foame. În general, un nou nascut are nevoie de hrana la fiecare doua ore, sau chiar mai des, la început. Pentru a evita suprasolicitarea mamelonului, încearca initial sa alternezi sânii, punând copilul câte 10-15 minute la fiecare sân. Daca este hranit artificial, ar trebui sa manânce câte 70-100 de grame de lapte la fiecare masa. În cazul în care ti se pare ca nu manânca suficient, ori ca trebuie sa-l trezesti tu prea des pentru a-l hrani (cu alte cuvinte, nu cere el însusi de mâncare), cere sfatul medicului.
Dar cum poti fi sigura ca a mâncat suficient?
Îti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, îsi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal în greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi împreuna propriul ritm. Bebelusul va sti când îi este foame (si te va anunta si pe tine fara întârziere) si la fel va sti când s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care îti spune ca a mâncat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, întoarce capul de la san sau de la biberon.
Pe masura ce bebelusul acumuleaza în greutate, va începe sa manânce mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamând decât în mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pâna când îti da semnalul ca este suficient. Daca îl alaptezi, nu te îngrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pâna la vârsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manânce de sase pâna la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi vârsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa. În jurul vârstei de trei luni, va avea nevoie de înca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.
Indicii de subalimentare si supraalimentare
Indicii de subalimentare:
1. Pielea copilului ramâne "zbârcita" în prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza în greutate asa cum ar trebui); -
2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a încheiat.
Semnalele de alarma raportate la supraalimentare includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.
Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. În unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita îngrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va începe sa manânce si alimente solide (în jurul vârstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramâne principala componenta a mesei acestuia în primul sau an de viata. În cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.
Posibile probleme în alimentatia bebelusului
Alaptarea
Problemele pe care le pot întâmpina mamele când alapteaza la san constau în asezarea bebelusului în pozitia optima pentru supt si plasarea mamelonului în gura micutului. Aceste situatii se rezolva de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care îi va arata mamei cum trebuie sa procedeze. De asemenea, multe femei se confrunta cu probleme de genul: dureri si sensibilitate pronuntata a mameloanelor, mastita (o infectie a canalelor galactofore) sau un abces al sânilor (o colectie de puroi care formeaza un nodul rosu si foarte sensibil). Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie sa consulti un medic. Ceea ce are de facut proaspata mama este sa aiba grija atât de ea, cât si de bebelus.
De aceea, trebuie sa fie odihnita, sa bea multe lichide si sa aiba o dieta echilibrata. Este cu atât mai bine daca ceilalti membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel încât mama sa se poata relaxa si ocupa cât mai bine de noile sale îndatoriri.
Alaptarea prelungita - pana cand este bine sa alaptezi copilul?
Daca nelamuririle privind modul de alaptare si numarul de mese ale micutului au fost lamurite cu timpul, în apropierea vârstei de un an încep întrebarile cu privire la momentul întarcarii.
Daca nelamuririle privind modul de alaptare si numarul de mese ale micutului au fost lamurite cu timpul, în apropierea vârstei de un an încep întrebarile cu privire la momentul întarcarii.
Care este perioada optima de alaptare?
Unele mamici îsi doresc sa opreasca alaptarea de timpuriu, alte mamici însa se îngrijoreaza ca au depasit perioada de alaptare clasica (de un an) si copiii, desi sunt mari, înca mai cer sa fie alaptati.
Pentru a raspunde la întrebarea “Cât timp trebuie sa alaptam copilul?” trebuie sa întelegi mai întâi cât de importanta este alaptarea pentru dezvoltarea fizica, dar si cognitiv-comportamentala si emotionala a copilului.
Laptele matern contine nutrienti specifici care creeaza o legatura între mama si copil si sunt adaptati materialului genetic pe care copilul îl detine. Mama îi confera copilului inclusiv anticorpi prin laptele matern si totodata prin alaptare copilul se simte protejat, iubit, permitându-i o buna dezvoltare emotionala.
Studiile de specialitate au aratat ca prelungirea alaptarii peste vârsta de un an a copilului prezinta efecte benefice atât asupra mamei, cât si a copilului. Astfel un copil alaptat prelungit, pâna în jurul vârstei de 2-3 ani, prezinta o dezvoltare mult mai armonioasa, dar si cresterea inteligentei cu 5-10 puncte. Aceste puncte nu sunt evidente în cazul unui copil care s-a nascut cu o inteligenta mare, însa atunci când inteligenta înnascuta este scazuta, aceste puncte înseamna foarte mult.
Medicii sugereaza ca alaptarea sa fie întrerupta la un an, însa daca micutul accepta în continuare alaptarea iar mama este de acord sa continue, chiar daca celor din jur li se pare ciudat, trebuie sa aiba încredere ca nu face decât bine atât pentru ea, cât si pentru copil.
Alaptarea prelungita scade mult riscul cancerului la sân pentru mamica. Probleme care apar în cazul alaptarii prelungite pâna la 2-3 ani sunt sociale si familiale, spre exemplu cum raspunde copilul daca este dat la gradinita când afla ca alti copii nu sunt alaptati, caci el nu întelege înca inegalitatea între oameni.
Alaptarea poate face copilul mai inteligent?
Cei mai multi dintre noi cunosc multe beneficii ale alaptarii bebelusilor nostri: este mai bine pentru bebe, pentru digestie, imunitate, etc, este de asemenea bine pentru mama si are, de asemenea, avantajele evidente de comoditate si accesibilitate, deoarece este gratuit!
Ce este mai putin cunoscut, oricum, este faptul ca alaptarea ar putea, de asemenea, sa aiba alte beneficii, mai putin cunoscute la bebelus, acela de a avea un IQ mai mare decat un nou nascut care a fost hranit cu sticla.
11 studii diferite efectuate la peste 7000 de copii au fost in masura sa demonstreze ca alaptarea a fost insotita de un IQ cu 5 puncte mai mare, decat sugarii hraniti artificial.
Aceasta crestere a fost inclusa dintr-un avantaj pur nutritional, precum si beneficiul legaturii dintre un copil si mama.
Potrivit cercetatorilor, cele mai bune estimari sunt acea legatura materna si decizia de alaptare, considerata crescuta cu 40%, dar acei 60 % - 3,2 puncte, sunt legate de valoarea nutritiva reala a laptelui matern.
Desi exact cum se intampla acest lucru nu este clar inteles, este general acceptat faptul ca exista o corelatie intre dezvoltarea creierului si alaptare.mai mult...
De la lapte la apa. Cand poate sa bea bebe apa
Raspunsul la aceasta intrebare este "da". Raspunsul este, de asemenea, "nu"! Raspunsul complet este ca, la fel ca toate fiintele umane, copii trebuie sa bea apa pentru a supravietui.
Dar ei nu au nevoie de fapt sa bea apa. Pediatrii recomanda sa nu-i dai copilul apa plata sau apa distilata pana la varsta de sase luni. Bebelusii isi procura apa de baut din laptele matern sau laptele praf, ambele continand in cea mai mare parte apa.
Motivul pentru care medicul iti va spune sa nu-i dai copilului apa plata este pentru ca stomacul unui copil este foarte usor de umplut si cativa mililitri vor fi suficienti. Bebelusii ar trebui sa acumuleze nutrientii de care au nevoie la fiecare hranire.
Odata ce copilului tau ii apar primii dinti, el sau ea va avea nevoie de fluorura pentru a sprijini noii dinti si administrandu-i apa potabila este o modalitate buna de a indeplini aceasta nevoie. Dar pana atunci, lasa copilul sa obtina apa prin alimentatia obisnuita cu laptele matern sau laptele praf.
Daca bebelusul tau prezinta temperatura, medicul pediatru te va sfatui sa-i dai mai multe lichide. De obicei, medicul sugereaza un lichid ca Pedialyte, care contine elemente nutritive pentru a restabili echilibrul de electroliti al copilului.
Din nou mentionam sa nu dai copilului tau apa in loc de alte lichide cu exceptia cazului in care medicul o recomanda.mai mult...
Pozitionarea Corecta a Bebelusului la San
*Primele zile de alaptare
- Alaptati cât mai curând cu putinta dupa nastere. Bebelusii au o perioada foarte alerta la sfârsitul primei ore si acesta este momentul ideal pentru a începe alaptarea la sân. Daca pot petrece cât mai mult timp posibil în contact direct cu pielea mamei lor, s-ar putea sa înceapa sa lânga sau sa adulmece, ceea ce va stimula productia de lapte. Atunci când arata semne de foame, încurajati bebelusul sa se ataseze la sân. Daca bebelusul întârzie sa se arate interesat în hranire, puteti exprima câteva picaturi de colostrum si îi puteti freca buzele bebelusului cu el pentru a-i inspira foamea.
La spital, bebelusul va sta, în mod obisnuit, în aceeasi camera cu voi, ceea ce va va permite sa îl alaptati cât de frecvent va fi necesar. (cel putin de 8 ori pe zi, dar ideal este de 12 – 16 ori). Cu cât mai mult veti alapta cu atât laptele matur va veni mai rapid, iar bebelusul va începe sa câstige în greutate, si scad foarte mult sansele ca bebelusul sa faca icter.
* Asistentele va pot ajuta cu pozitionarea si atasarea bebelusului la sân. În primele câteva zile, este posibil sa simtiti crampe atunci când bebelusul se hraneste: acesta este un semn pozitiv care denota ca uterul vostru revine la marimea de dinainte de sarcina. Fiti sigura, aceste crampe sunt un disconfort temporar.
* Pozitii pentru alaptare: asigurati-va ca atât mama cât si bebelusul stau confortabil Mama: mai întâi, asigurati-va ca voi stati confortabil. Folositi o pozitie buna, folositi perne pentru a aduce bebelusul la sân, în loc sa va aplecati deasupra lui pentru a aduce sânul la bebelus.
Bebelusul: tineti bebelusul aproape de voi pe toata perioada Mai mult »
Alaptarea la San în Prima Ora dupa Nastere
October 29th, 2007 * Comentarii(1)
* Ideal, bebelusii se vor hrani pentru prima data în cursul primei ore dupa nastere. În timpul
acelei prime ore sau o ora si jumatate, bebelusii au tendinta sa fie foarte alerti. Dupa aceea probabil ca vor adormi pentru o perioada de 2 pâna la 6 ore, în timpul carora este greu sa îi convingem sa manânce.
* Unii bebelusi sunt gata sa manânce imediat dupa nastere, altii s-ar putea sa nu fie pregatiti pentru prima hranire decât pe la sfârsitul primei ore. Încercarea de a-i determina sa manânce înainte poate duce numai la frustrare din partea tuturor celor implicati.
* Multi experti recomanda urmatorul proces pentru a initia alaptarea la sân. Imediat dupa nastere, bebelusul este instalat în contact piele-pe-piele pe burta mamei. Pentru a mentine caldura corpului bebelusului asigurati-va ca temperatura din camera este relativ ridicata, sau poate fi acoperit cu o patura. Mai mult »
Anatomia si Fiziologia Alaptarii la Sân
October 26th, 2007 * Comentarii(3)
* Pentru a întelege mai bine alaptarea la sân si pentru a mari pe cât se poate cantitatea de lapte produs de sân, este util sa întelegeti care este structura sânului si care este procesul prin care este creat laptele.
Anatomia Sânului
anatomia sanuluiImaginea alaturata arata structura interna a sânului. Aleveolele reprezinta tesutul glandular
responsabil de producerea si înmagazinarea laptelui pâna la momentul în care este eliberat prin supt, de catre bebelus.
Laptele trece din alveole, prin ductele galactofore, în sinusurile galactofore (rezervoare aflate sub areola).
Exista câte 15 – 20 de ducte în fiecare sân, iar laptele curge prin ele pâna la deschiderea la nivelul sfârcului.
La exteriorul sânului, care nu apar în acest desen mai sunt: areola – este zona de culoare închisa care înconjoara sfârcul. Este foarte important ca bebelusul sa se ataseze la sân folosing areola, nu numai sfârcul, deoarece atasându-se numai la sfârc, gurita lui ar comprima sinusurile galactofore.
Glandele Montgomery sunt vizibile sub forma unor mici umflaturi situate pe areola atunci când unei femei îi este frig. Aceste glande produc o substanta lubrifinta care metine sfârcurile umede si suple, ajutând la prevenirea infectiilor. În timpul alaptarii, spalati-va sfârcurile numai cu apa calda, deoarece sapunul va îndeparta fluidul protector.
* Schimbari ale Sânilor în timpul Sarcinii
Probabil ca ati sesizat cum vi s-au schimbat sânii în timpul lunilor de sarcina. Pe masura ce se dezvolta structura de producere a laptelui, sânii celor mai multe dintre femei se maresc,
câstigând aproximativ 450 de grame fiecare, pe masura ce se formeaza tesut Mai mult »
Câtiva Termeni Utili
September 17th, 2007 * Comentarii(0)
* Sac amniotic sau „punga cu apa”. Membranele subtiri care tin în interior bebelusul si lichidul amniotic. Când sarcina ajunge la termen, apare o îngrosare a unui sfert din lichidul amniotic care înconjoara bebelusul. Aproximativ o treime din acest fluid este în mod constant împrospatat în fiecare ora.
* Contractii Braxton-Hicks. De obicei contractiile uterine nedureroase prezente înca din primele zile ale sarcinii pe care mama le poate resimti înca dintr-a cincea luna. Aceste contractii ajuta la largirea uterului. Pot sa apara mai frecvent si sa devina mai intense pe masura ce mama se apropie de începerea adevaratului travaliu.
* Contractii. Întarirea si relaxarea ritmica a muschiului uterului având ca rezultat stergerea si dilatarea colului si eventuala expulzie a copilului. Contractiile adevarate de travaliu, au un tipar regulat, sunt din ce în ce mai apropiate si cresc gradual în intensitate. Frecventa contractiilor este masurata de la începutul unei contractii pâna la începutul urmatoarei contractii; durata se refera la lungimea unei contractii; iar intensitatea se refera la forta contractiei.
* Cervix. Portiunea cea mai joasa a uterului care seamana cu un gât, pâna la nastere, când se deschide formând canalul de nastere (vaginul) care permite trecerea copilului
* Dilatare. Deschiderea cervix-ului astfel încât bebelusul sa poata trece din uter în vagin sau în canalul de nastere. Se masoara în centimetri de la 0 la 10.
* Dula. O persoana de ajutor, profesionista care ajuta în perioada de travaliu sau postpartum (imediat dupa nastere).
* Stergere. Subtierea si scurtarea cervix-ului. La primipare (N.T. femei care nasc pentru prima data), stergerea este de obicei completa înainte ca cervix-ul ss înceapa sa se deschida. Se masoara în procente de la 0 la 100.
* Endorfine. Inhibitorii de durere proprii organismului care Mai mult »
Sa fii sau Sa NU fii Îngrijorata?!
September 13th, 2007 * Comentarii(1)
* La timpul respectiv chiar si semnele normale ale sarcinii, cum ar fi oboseala, frecventaViitoare mamica urinara, durerile de spate sunt descrise de femeile gravide ca fiind diferite. Chiar si sentimentul ca ceva nu este în regula s-ar putea sa necesite atentia medicala. Atunci când îl viziteaza pe medicul curant, asistenta sau moasa care urmareste sarcina, mamei i se vor face diferite verificari cum ar fi cele pentru hipertensiune, anemie, diabet si preeclampsie. Bebelusul i se vor verifica bataile inimii, miscarile si cresterea. Faceti o lista cu întrebari sau cu îngrijorarile voastre – s-ar putea sa va scuteasca de un „telefon de panica” mai târziu.
Pentru a va asigura ca totul decurge normal, este important sa mâncati bine, sa beti multe lichide, sa va permiteti câte o atipeala sau o perioada de relaxare în fiecare zi, si sa petreceti timp vorbind cu bebelusul vostru. Dupa cea de-a cincea luna de sarcina, ar fi bine sa numarati periodic miscarile bebelusului vostru. În timpul Mai
Mancaruri interzise bebelusilor
De obicei, un nou-nascut este alimentat doar cu lapte matern. Asta pentru ca acesta contine toti nutrientii de care are nevoie bebelusul pentru o crestere sanatoasa. Totusi, dupa cateva luni, copilul incepe sa primeasca diverse tipuri de alimente, pe langa lapte. Dar bebelusul nu este inca dezvoltat suficient si de aceea unele alimente nu ar trebui sa fie parte a alimentatiei sale. Exista o serie de motive pentru care anumite alimente trebuie introduse mai tarziu in alimentatia bebelusului: un nivel insuficient de substante nutritive, reactii alergice, risc de sufocare etc. Totusi, exista si alimente care nu se incadreaza in niciuna dintre aceste categorii, dar nu trebuie adaugate in alimentatia bebelusului (de exemplu, sarea si zaharul).
Pe masura ce bebelusul tau creste va fi mai doritor sa incerce mancarea din farfuria ta si tu vei dori sa-i diversifici alimentatia. Dar daca tu sau sotul tau sunteti sensibili la unele alimente sau alergici la anumile produse, ar trebui sa dai mare atentie alimentelor pe care le introduci in meniul bebelusului.
Alimentatie pe stadii de dezvoltare
In cazul nou-nascutilor de pana la 4 – 6 luni, meniul nu trebuie alcatuit decat din lapte matern sau lapte praf. Copilul.ro iti prezinta cateva dintre alimentele care pot provoca probleme si cand e bine sa le introduci in alimentatia copilului tau.
• Laptele integral de vaca sau de capra – lactoza si proteinele din lapte pot cauza reactii alergice si probleme ale stomacului fiind mai dificil de digerat. Iaurtul si branza fac exceptie de la aceasta regula. Laptele de vaca sau cel de capra nu are toate substantele nutritive de care are nevoie bebelusul si contine minerale in cantitati care i-ar putea dauna la rinichi. Laptele impiedica si absorbtia fierului, care este esential in primul an de viata al bebelusului. Poate fi oferit bebelusilor dupa ce au implinit 12 luni.
• Laptele degresat – bebelusul tau are nevoie de toate grasimile si caloriile din laptele integral pentru a creste si a se dezvolta. Odata ce a implinit doi ani si nu are nici un fel de probleme de crestere, poti sa incepi sa-i oferi lapte cu un continut mai mic de grasime.
• Citricele sau fructele si legumele acide – doar pentru ca un fruct sau o leguma, cum este rosia, nu face parte din familia de citrice, nu inseamna ca nu este acida.
Nu este un alergen, dar poate cauza urticarie sau probleme digestive datorita aciditatii. A folosi putina zeama de lamaie sau suc de ananas in piureul de fructe, nu este acelasi lucru cu a da bebelusului piure sau felii de portocale sau ananas. Pot fi date bebelusilor dupa ce au implinit 12 luni.
• Albusul de ou
– bebelusul tau poate manca galbenus de ou la inceput, dar asteapta pana dupa un an pentru albusul bogat in proteine pentru ca si acesta poate provoca reactii alergice. De fapt, daca bebelusul tau prezinta un risc crescut pentru alergii va fi mai bine ca albusul de ou sa intre in meniul lui abia dupa doi ani. Ouale trebuie introduse in alimentatia unui bebelus sensibil abia dupa ce acesta implineste un an. Acestea cresc riscul dezvoltarii unei alergii.
• Mierea – anumite substante din compozitia acesteia pot provoca botulism. Tractul intestinal al unui adult este capabil sa previna dezvoltarea acestor substante, dar in cazul bebelusilor ele se pot dezvolta producand toxine periculoase. Asteapta pana dupa un an.
• Untul de arahide
– arahidele sunt produse cu posibilitati crescute de a dezvolta alergii. De aceea, este bine sa fie introduse in alimentatia bebelusului abia dupa un an. Daca tu sau tatal copilului prezentati o alergie la arahide, este mai bine sa astepti pana ce copilul implineste trei ani. Un alt motiv pentru care este bine sa intarzii putin introducerea untului de arahide in meniul bebelusului este consistenta lui lipicioasa care poate face ca, in cazul unui copil mic, inghitirea sa fie dificila, putand provoca chiar inecarea. Cea mai buna forma sub care i-l poti oferi este intins pe paine.
• Graul sau produsele care contin grau – multi considera ca, in cazul bebelusilor care nu au avut niciodata o intoleranta la gluten sau o alergie la grau, dupa 8 luni este in ordine sa-i dai bebelusului produse din grau. Dar graul este cel mai cunoscut produs alergen dintre cereale. De aceea este recomandat ca graul si produsele din grau sa fie oferite dupa noua – zece luni sau chiar un an.
• Scoicile sau melcii – pentru ca sunt alergeni puternici este bine sa fie introduse in alimentatia bebelusului abia dupa primul an. Amana pentru trei – patru ani daca banuiesti ca este predispus la alergii.
• Nucile – daca banuiesti ca bebelusul tau este expus alergiilor, ar fi bine sa astepti pana dupa trei – patru ani pentru a-i oferi nuci. Este posibil sa le poata suporta si dupa un an pasate in piure sau in unt. Nucile intregi sau bucatile mari de nuci cresc riscul de inecare.
• Alti alergeni posibili
– daca banuiesti ca bebelusul tau ar putea fi predispus alergiilor datorita sensibilitatilor tale sau ale partenerului tau, ar fi bine sa intarzii un pic introducerea in alimentatie si a altor alimente – precum porumb, soia, ciocolata sau orice altceva la care ai putea fi alergica – pana dupa un an
. In functie de severitatea alergiei tale si de alti factori, e posibil sa fie nevoie sa astepti si mai mult. Aceasta decizie o vei lua cel mai bine alaturi de medicul pediatru.
• Bucatile mari de alimente – cele mai sigure sunt bucatile de mancare de marimea unui bob de mazare. Cu acestea ai siguranta ca nu se vor bloca in gatul bebelusului inecandu-l. Legumele precum morcovii, telina sau fasolea verde ar trebui maruntite foarte bine sau gatite pentru ca se inmoaie. Strugurii, pepenele, carnea, branza, toate trebuiesc maruntite foarte bine inainte de a fi date bebelusului pana spre trei ani.
Semne ale alergiilor
Daca bebelusul vomita, are diaree, urticarie, umflaturi, dureri abdominale, tuse, este irascibil, are mancarimi, ii curge nasul, are o respiratie deficitara, gaze intestinale sau este ragusit e timpul sa-ti pui niste semne de intrebare. Simptomele apar de obicei la doar cateva ore dupa ce a fost consumat alimentul. Suna-ti medicul imediat daca crezi ca bebelusul tau are o reactie alergica la un aliment. sursa:http://crestereacopilului.ro/nou-nascut/mancaruri-interzise-bebelusilor
Alimente interzise pana la 1 an
Pe masura ce creste, puiul tau se poate bucura de noi gusturi. Afla ce are voie sa manance si ce-i face rau, in functie de varsta.
Intre 5 si 6 luni
- Alimente noi permise
Cereale fara gluten, supa de legume strecurata, piure de legume (morcov, cartof, dovlecel cu lapte sau unt) sau de fructe (banane, mar, para).
- Alimente interzise
Niciun alt aliment in afara celor permise nu este indicat.
6 luni
- Alimente noi permise
Carne de pui, peste, diferite produse lactate (iaurt natural, branza de vaci, branza topita), galbenus de ou fiert, compot de fructe, biscuiti fara gluten.
7-8 luni
- Alimente noi permise
Ficat de pasare fiert, fasole, soia linte, mazare (de la 8 luni), bucatele de paine prajita, biscuiti, carne tocata, piscoturi, morcovi (bucatele crude), cartofi copti, ciorba acrita cu bors sau cu lamaie.
9-12 luni
- Alimente noi permise
Mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine, sunca presata, aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri, paste, orez, orice fel de leguma cruda.
Alimente interzise intre 6 luni si 1 an
Pana la un an sunt strict interzise urmatoarele: mierea, laptele de vaca, albusul de ou, nucile, alunele, fructele cu seminte mici (capsune, fragi, mure, zmeura, kiwi), ciocolata, produsele cu cafeina, alimentele grase, prea condimentate si prajelile, bauturile racoritoare din comert. sursa : www.mami.ro/copilul-tau/sugar/alimente-interzise-pana-la-1-an.html
Ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diversificata a bebelusului?
Inainte de introducerea alimentelor solide, alte alimente in afara laptelui, pot fi sucul de fructe si supa de legume strecurata. Sucul de mere, piersici, lamai sau portocale poate fi introdus chiar incepand cu varsta de 6 saptamani, in cantitati progresive.
Atentie! Nu inlocuieste o masa. Este in schimb foarte important pentru aportul de vitamine.
Se recomanda in general, sa se inceapa cu vegetale, fainoase, apoi sa se introduca fructele, carnea de vaca, branza, galbenusul de ou, iaurtul cu biscuiti, ficatul de pasare etc.
Legumele, zarzavaturile si fructele
Ele nu au un foarte mare aport energetic, fiind sarace in proteine, lipide si cu un continut variabil de glucide, dar sunt bogate in saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu si fier, in combinatii usor asimilabile in organism. Contin cantitati importante de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A sub forma de provitamina (caroten), celuloza si pectine. Ele nu se digera, dar au un rol important in formarea bolului fecal. Continutul de celuloza poate fi iritant pentru mucoasa digestiva a sugarului, de aceea se dau la inceput sub forma de sucuri, apoi sub forma de supa de zarzavat, piureuri de fructe si zarzavaturi fin pisate. Nu se dau sugarului linte, varza si fasole boabe! | |
Fainoasele
Ele contin proteine in proportie de 7-12%, lipide 0,5-5%, glucide 65-75%. Fainoasele sunt sarace in vitamine si saruri minerale. Alegerea produsului se face in functie de varsta sugarului. Spre exemplu painea se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 6 luni. Cel mai usor si primul folosit in alimentatie este orezul, sub forma de fiertura de boabe sau faina. Stiut fiind faptul ca orezul are ca efect constipatia, acesta se recomanda ca un bun tratament pentru diaree. Atentie, fainoasele duc la retinerea apei in organism! | |
Carnea
Cele mai digestibile carnuri, pentru sugar sunt vita, vitelul, pasarile (pui, gaina), pestele slab, ficatul de vitel, vita si pasare (care se recomanda abia dupa 7 luni). Nu este indicata sub nici o forma carnea grasa, carnea provenita de la un animal batran, carnea de miel, porc sau vanat. | |
Branza de vaci
Orezul pasat, cu branza de vaci, dupa varsta de 6 luni, poate constitui deja o masa. Dupa 10 luni, se poate servi copilului branza de vaci in cantitate de 20-25 g, amestecata cu o lingurita de miere sau cu smantana si mamaliga. | |
Ouale
Au o importanta contributie calorica, 100calorii/ bucata si sunt foarte bogate in fier. Se folosesc doar cele de gaina, proaspete. Incepand cu luna a sasea, se introduce progresiv in alimentatie, doar galbenusul, fiert tare, pasat in supe sau piureuri, insa niciodata nefierte ca in maioneze sau creme. Dezavantajul oualor este ca provoaca alergii, de aceea se recomanda a se testa prin introducerea in piure sau supa a 1/8 dintr-un galbenus pentru a afla toleranta. |
- pozitii recomandate pentru alaptare: Gasirea unei pozitii cu care sa fii multumita iti va face mai usoara atasarea sugarului la piept.
Indiferent de pozitia pe care o alegi, asigura-te ca capul bebelusului poate sa se miste usor inapoi pe masura ce se hraneste.
Ai putea:
• sa stai intinsa - cu trupurile voastre paralele • sa-ti tii copilul in poala, sustinandu-l cu bratul opus sanului din care se hraneste • sa-ti tii copilul in poala, sustinandu-l cu bratul corespunzator sanului din care se hraneste • ai mai putea sa-l tii si la subrat • iar daca ai gemeni si vrei sa-i hranesti impreuna - orice combinatie este posibila. sursa: http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/pozitii-recomandate-pentru-alaptare/6811
Ce secrete ascund fructele exotice?
Anumite fructe exotice, cum ar fi banana si kiwi, nu sunt recomandate micutilor sub 1 an deoarece pot induce alergii.
Kiwi
Este un fruct subtropical (se mentine cel mai bine la frigider), originar din China, cu un aspect curios: oval dolofan, de culoare maronie, insa cand il tai dai de o pulpa verzuie suculenta (cand e copt) cu semintele negre. Este cel mai bogat in vitamina C (are o cantitate aproape dubla fata de lamaie) si exceleaza in fibre si vitamina E!
In stare proaspata, contine o enzima (intalnita si in ananas si papaya) care ajuta la digestia proteinelor: fragezeste mai repede carnea daca se gatesc impreuna. Daca ai nimerit fructe necoapte, le poti grabi coacerea punandu-le intr-o punga de plastic inchisa, impreuna cu un mar, o para sau o banana. Acestea din urma elibereaza un gaz (etilen) care accelereaza coacerea fructelor de kiwi si avocado.
Mango
In India, se cultiva peste 500 de specii de mango de peste 5000 de ani! Sincer, nu stiu de ce sunt asa de incrancenati pe mango - mie nu-mi plac deloc! Dar cum micutii au gusturi cu totul diferite de ale noastre, merita sa incerci oferindu-i macar o data mango, pentru ca este "cel mai tare" la vitamina A (foarte buna pentru ochii piciului) si nu sta rau deloc cu celelalte vitamine din tabelul nostru ("B-euri", vitamina C, fibre).
Alege fructe tari si fara pete. La temperatura camerei, se vor coace in 3-5 zile. Daca le tii la frigider dupa ce se coc, ele se vor pastra proaspete aproape o saptamana. Iar daca ai cumparat prea multe sau pustiulica imi impartaseste reactia, nu plange dupa banii "aruncati"! Dupa ce s-au copt, indeparteaza-le semintele si feliaza-le sau fa-le piure, apoi congeleaza-le. Vor putea fi folosite la prepararea unor deserturi foarte placute! sursa: www.mami.ro/scoala-mamicilor/despre-alimentatie/ce-secrete-ascund-fructele-exotice.html
Beneficiile fainoaselor in alimentatia copilului
Intre primele alimente care se administreaza sugarului si nelipsite din hrana copilului de orice varsta, fainoasele au cateva particularitati.
Noi ti le prezentam pe cele mai importante.
De foarte mici, copiilor li se administreaza fainoase, la inceput sub forma de pudra (faina de cereale) in amestec cu lapte, apoi in asociatie si cu alte alimente, sub forma de fulgi, paine, budinci, prajituri. Fainoasele sunt foarte importante pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a unui copil. Ele furnizeaza organismului mai multa energie, prin continutul lor bogat in vitamine, proteine si fibre alimentare.
Ca prim aliment solid
De obicei, fainoasele sunt primele alimente solide care se introduc in alimentatia unui sugar. Ideal este sa incepeti cu orez, ovaz, porumb sau orz, cu toate ca aceste fainoase au un aport nutritiv mai scazut. Graul este indicat numai dupa varsta de sase luni, deoarece poate genera alergii. Unii copii agreeaza fainoasele, altii insa le refuza categoric. Este bine sa nu fortati copilul sa manance cereale. Cu cat veti insista mai mult, cu atat va veti ciocni mai abitir de refuzul lui.
Lasati-i pe micuti sa se obisnuiasca treptat cu gustul fiecarui fainos in parte si sa manance doar atat cat doresc. Importanta este si consistenta. In general, copiii nu se dau in vant dupa alimentele lipicioase, pastoase. Cel mai bine este sa diluati cerealele cu mai mult lapte decat este indicat pe preparat, asa incat sa obtineti o pasta mai degraba curgatoare. Treptat, cresteti cantitatea de fainos, pana la a i-l oferi cu lingurita. sursa : www.mami.ro/copilul-tau/sugar/beneficiile-fainoaselor-in-alimentatia-copilului.html
E vremea linguritei!
Bebelusului tau i-au aparut dintisorii si este pregatit sa "atace" primele lui mese adevarate, cu mancare solida.
Trecerea de la pasat la bucati este foarte importanta pentru bebelus. El descopera acum noi gusturi, texturi, mirosuri. Fiecare bebelus are propriul ritm de dezvoltare. Nu te speria daca nu accepta bucatele de mancare de prima data. Asteapta o saptamana sau doua si apoi incearca din nou.
5 ponturi pentru prima masa cu mancare solida:
1. Pentru prima incercare de a-l hrani cu lingurita alege o zi in care bebelusul tau este vioi si plin de voie buna. Nu trebuie sa fie foarte infometat, in astfel de momente nu va avea rabdarea sa incerce mancaruri noi. Alege un moment in care este dispus sa manance incet.
2. Momentul trebuie sa fie prielnic si pentru tine. Este bine sa alegi o dimineata de week-end, cand nu trebuie sa pleci in graba spre alte sarcini pe care le ai de indeplinit. Vei avea nevoie de mai mult timp pentru masa bebelusului decat pana acum.
3. Nu reduce cantitatea de lapte matern sau lapte praf formula. Astfel, vei fi sigura ca micutul primeste elementele nutritive de care are nevoie pentru a creste, indiferent de cata mancare solida mananca.
4. Asaza-l aproape de masa.
5. Foloseste o lingurita din plastic, silicon, pentru a-I proteja gingiile fragile, si frafurii incasabile. sursa: www.mami.ro/copilul-tau/1-2-ani/e-vremea-linguritei.html
Alimentatia sugarului -- E-urile
E-urile bombardeaza organismul copiilor inca de la varsta de sugar si provoaca tulburari de crestere, impiedica asimilarea unor vitamine si minerale.
Fara dulciuri, mezeluri, bauturi carbogazoase! Acesta este indemnul nutritionistilor pentru femeile care au devenit mame de curand si isi hranesc bebelusii la san. Dulciurile, mezelurile, bauturile carbogazoase sunt pline de E-uri care ajung in laptele matern si de acolo in organismul copilului. Cu cat copilul este mai mic, cu atat E-urile sunt mai periculoase pentru el. E-urile care ajung in acest mod in organismul copilului se fac vinovate pentru lipsa de calciu, pentru imposibilitatea de asimilare a unor vitamine, dar si pentru unele tulburari de crestere.
In procesul de fabricatie al salamurilor, branzeturilor topite sunt folositi fosfatii si polifosfatii (E450, E451 si E452). Aceste E-uri interactioneaza cu asimilarea calciului, determinand atrofierea oaselor sau depuneri de calciu in articulatii de la varste din ce in ce mai mici. Tartrazina sau E102 se gaseste din abundenta in sucuri, biscuiti, fursecuri. S-a demonstrat ca tartrazina impiedica asimilarea vitaminei B6 si a zincului. ...mai multe despre...
Ce poate manca atunci cand are diaree
Potrivit recomandarilor scolii romanesti de pediatrie, alimentarea copilului in timpul si dupa un episod diareic acut se face tinandu-se cont de varsta, alimentatia premergatoare diareei, forma si severitatea bolii.
Se poate intampla ca diareea sa aiba o evolutie mai prelungita care, mai ales daca e prost tratata, sa evolueze in diaree cronica sau sa genereze alte complicatii. De aceea, colaborarea permanenta dintre mama si medicul pediatru care supravegheaza evolutia bolii este regula de baza in vindecarea rapida a copilului.
Sugarul alimentat la san
In cazul copilului alimentat natural, chiar in plin episod de diaree acuta, se recomanda mentinerea in continuare la san, fara sa se mai pastreze insa un anumit program de masa; medicii recomanda alimentarea bebelusului "la cerere". Daca e deja obisnuit, sugarul poate primi, in completarea meselor, supa de morcovi sau apa de orez. Totodata, este necesara administrarea de Gesol - 50 ml pentru fiecare scaun modificat, pana la normalizarea acestora.
Sugarii sub varsta de 5-6 luni...
...alimentati predominant cu lapte (natural sau artificial). Foarte importante sunt doua elemente: momentul introducerii preparatului dietetic si cantitatea: realimentarea trebuie sa inceapa dupa 4-6 ore de reechilibrare hidroelectrolitica (timp in care copilului i s-a dat Gesol pe cale orala).
Care sunt alimentele permise? In primul rand laptele dietetic sau asa-numitul asa-numitul lapte "medicament", adica fara lactoza. Cantitatea de lapte dietetic optima este de 40-50% din masa respectiva, restul de 60-50% completandu-se cu supa de morcovi sau mucilagiu de orez (in functie de caz).
In continuare se creste progresiv cantitatea de lapte dietetic (cu 30-40% la fiecare masa), astfel incat in 2-3 zile sa se ajunga la ratia completa. Abia dupa normalizarea certa a scaunelor se trece la alimentatia normala, obisnuita, de dinaintea episodului diareic. Reluarea "diversificarii" alimentatiei (cu sucuri sau pireuri de fructe) trebuie facuta insa prudent, prin reintroducerea cate unui singur aliment pe zi si in cantitati foarte mici. sursa: www.mami.ro/copilul-tau/sugar/ce-poate-manca-atunci-cand-are-diaree.html
Cand sa trezesti un bebelus pentru a manca
Cand este necesar sa trezim un bebelus pentru a-l hrani si cand este bine sa-l lasam sa doarma linistit? Folositi-va de intuitie si bun simt si urmati sfatul pediatrului dvs.
Sunt cateva motive pentru care ar trebui sa intrerupem somnul bebelusului. Acestea includ stabilizarea productiei de lapte a mamei, in cazul in care aceasta alapteaza, pentru a ne asigura ca bebelusul ia in greutate intr-un ritm corespunzator si pentru a-l invata care-i diferenta intre zi si noapte.
Stabilizarea productiei de lapte a mamei
Primul motiv pentru care trezim copilul ca sa manance este acela de a ne asigura ca mama produce lapte si ca productia de lapte se stabilizeaza. Sculand copilul ca sa suga la fiecare 2 ore in primele zile de viata in afara pantecului matern, vom ajuta hormonii mamei sa faca tranzitia de la producerea de colostru la cea de lapte.
In timpul acestor prime zile de viata este posibil ca bebelusul sa fie greu de trezit sau de mentinut treaz pentru a fi hranit, insa trebuie sa insistam intrucat este foarte important acest proces. Cateva idei care ne vor ajuta sa sculam sau sa mentinem treaz un bebelus atat cat este nevoie pentru a-l hrani includ:
- desfasarea (dezbracarea)
* gadilatul labutelor, picioruselor sau partilor laterale ale corpului bebelusului
* sa il atingem de-a lungul barbiei si al gatului
* sa-i vorbim
* sa-l ridicam (in aceste prime zile de viata, bebelusii au tendinta sa deschida ochii cand sunt ridicati si sa-i inchida cand sunt lasati jos)
* incercati o pozitie noua de alaptat
Cresterea corespunzatoare in greutate
Bebelusii pierd pana la 10% din greutatea de la nastere inainte ca productia de lapte a mamei sa se instaleze, iar apoi ei trebuie sa recastige greutatea pierduta si sa continue sa ia in greutate intr-un ritm corespunzator. Pediatrul dvs. va fi cel in masura sa va spuna daca bebelusul ia in greutate asa cum trebuie si daca este nevoie sa va treziti mai des bebelusul din somn pentru a-l hrani.
In medie, bebelusii au nevoie sa manance la fiecare 2-3 ore in primele zile de viata. Unii dintre ei vor avea tendinta de a dormi mai mult in timpul noptii, in timp ce alti copii vor continua sa se trezeasca la fiecare 2-3 ore in timpul zilei si al noptii pentru a se hrani. Daca bebelusul dvs. doreste sa doarma toata noaptea, este posibil sa trebuiasca sau nu sa-l treziti pentru a-l alimenta, in functie de sfatul pediatrului, care va lua o decizie in functie de ritmul de crestere al copilului.
Copilul doarme toata ziua si sta treaz noaptea
Prin trezirea unui bebelus in timpul zilei ca sa manance, va veti antrena copilul sa inteleaga ca ziua este se mananca si se joaca, iar noaptea se doarme. Daca bebelusul dvs. vrea sa traga un pui de somn de cateva ore de-a lungul zilei, il puteti lasa sa o faca, insa riscati sa confunde ziua cu noaptea daca nu incercati sa-i impuneti, pe cat posibil, un orar de hrana in timpul zilei, in loc sa-l lasati sa doarma cat doreste.
Daca va ingrijoreaza cantitatea de hrana ingerata de-a lungul unei zile, consultati medicul pentru a afla de cate ori ar trebui sa va treziti copilul ca sa manance. Altfel, aveti incredere in instinctele dvs. Daca bebelusul trebuie sa fie trezit permanent pentru urmatoarea masa conform programului de alimentare la fiecare 2 ore, atunci poate este timpul sa lasati 3-4 ore intre mese.
sursa:http://www.mamica.ro/copii/bebelusul/cand-sa-trezesti-un-bebelus-pentru-a-manca.html
Orarul meselor bebelusului
Vom dezbate astazi modalitatea potrivita de a forma un orar de hranire al bebelusului, indiferent daca este alaptat sau ii administram lapte praf.
In mod normal, un proaspat parinte este ingrijorat in privinta stabilirii unui orar de hranire al copilului si cauta, deseori, o ghidare in acest sens. Majoritatea parintilor au intrebari legate de cat de des trebuie sa-si hraneasca bebelusul si dau, de cele mai multe ori, peste sfaturi si informatii contradictorii. Asadar, hraniti-va copilul ori de cate ori ii este foame. Bebelusii au nevoie de mese dese: majoritatea specialistilor afirma ca un nou-nascut trebuie alimentat la fiecare doua-trei ore la inceput (in primele saptamani de viata), 24 ore pe zi.
Tineti copilul in camera voastra in timpul meselor noctorne
Este intelept sa luam in considerare sfatul specialistilor care spun ca este mai bine sa stam cu bebelusul in aceeasi camera. Cea mai mare problema a copiilor alaptati sau hraniti lapte praf este ca, in cazul celor alaptati, mama se adapteaza mai usor orarului de somn al bebelusului in cadrul hranilor nocturne. Mesele de noapte pot fi mai putin deranjante daca bebelusul este adus in camera mamei, fie prin instalarea patutului sau in camera noastra, fie prin impartirea patului conjugal cu noul membru al familiei; in momentul in care copilul se trezeste fometos, el poate fi alaptat fara ca mama sa fie trezita de-a binelea.
Cat de des i se va face foame bebelusului? Ar trebui sa urmez orarul de hrana impus de pediatrul meu?
Orarul de masa al bebelusului dvs. probabil ca va fi stabilit de el insusi. Majoritatea copiilor sanatosi, nascuti la termen, se trezesc flamanzi la fiecare 2 ore, asa ca probabil nu va fi nevoie ca mama sa tina o evidenta. Daca bebelusul dvs. are probleme de sanatate sau productia dvs. de lapte nu este suficienta, este posibil ca va trebui sa programati mesele astfel incat bebelusul sa fie hranit corect si sa va asigurati ca stimulati si productia de lapte. Daca va alaptati copilul dupa un program prestabilit la inceput, veti descoperi ca si productia de lapte se va regla conform orarului stabilit.
Unii copii trebuie hraniti mai des la anumite momente din zi sau din noapte sau pot sta nemancati o perioada mai mare de timp decat de obicei. Bebelusii alaptati mananca mai putin cantitativ si mai des. Primul an de viata al bebelusului dvs. constituie o serie de etape de dezvoltare: un nou nascut este posibil sa manance conform planului realizat de pediatrul tau, insa, in cateva luni, este posbil sa fie nevoie sa te adaptezi orarului in schimbare al copilului. Cantitatea de hrana ingerata de bebelusul dvs. depinde numai de el. Hraniti-l atat cat vrea si de cate ori vrea: scurtarea mesei va poate lasa copilul infometat.
Ce diferente apar in cazul hranirii unui prematur?
Mamele prematurilor sau noilor nascuti care nu mananca de 8-12 ori din proprie initiativa, se vor vedea puse in situatia de a fi nevoite sa tina seama numarului si cantitatii fiecarei mese de-a lungul unei zile, pentru a se asigura ca bebelusul castiga in greutate. Semnele de foame includ cautarea cu gurita a sanului sau tetinei biberonului, sugerea degetelor sau manutei si plansul. Daca prematurul dvs. prefera sa doarma in loc sa manance, va trebui sa il sculati pentru a-l hrani, chiar si pe timpul noptii. Instalarea copilului in camera dvs. este o metoda simpla de a usura procesul hranirii: un ceas cu o alarma inceata care sa sune la intervale regulate de timp este o cale usoara pentru a va hrani copilul fara a va trezi complet de fiecare data. Una dintre cele mai stresante probleme cu care se confrunta proapetele mame si tati este stresul de a nu mai avea o noapte completa de somn pentru luni bune: faceti, asadar, tot ce este posibil pentru a minimiza aceasta neplacere.
La ce schimbari va puteti astepta in orarul de masa al bebelusului dvs.?
Pe masura ce stomacul bebelusului creste, orarul de masa al copilului se va normaliza si timpul dintre mese se va mari. Este posibil sa renuntati la mesele de noapte in jurul varstei de 8-9 luni (unii specialisti recomanda varsta de 1 an, insa depinde de copil si, bineinteles, si de cat de mult va doriti sa va reveniti cu somnul). Intarcarea de noapte va trebui luata in considerare in cazul in care bebelusul este pregatit sa o faca din punct de vedere al dezvoltarii sale; altfel, puteti face totul corect si noaptea sa va treziti, totusi, sa va alimentati copilul. Dar puteti incerca sa-l hraniti mai des in orele ce preced momentul culcarii, precum si de-a lungul zilei, oferindu-i o ultima masa chiar inainte ca dvs. insiva sa mergeti la culcare sau crescand aportul cantitativ si nutritiv al hranirilor diurne. Cercetarile au scos la iveala faptul ca bebelusii vor manca cu pana la 25% mai mult in cadrul unei mese in cazul in care nu sunt distrasi de lucruri care se intampla in jurul lor. Hraniti-va, deci, bebelusul intr-o camera linistita unde nu se intampla nimic altceva. sursa:
http://www.mamica.ro/copii/bebelusul/orarul-meselor-bebelusului.html
Cresterea in greutate a bebelusului in primul an de viata
Parintii asteapta noua luni sa apara ghemotocul plin de voiosie, iar asteptarea nu-i usoara, e presarata cu ingrijorari de tot felul in orice stadiu al sarcinii. Totusi, ingrijorarile din perioada sarcinii sunt total diferite fata de cele pe care mamicile le experimenteaza odata cu aparitia bebelusului. Una dintre cele mai des intalnite preocupari ale noilor parinti este cresterea normala in greutate a copilului lor in fiecare luna.
Parintii vor sa stie ca bebelusul lor se dezvolta corespunzator, in caz contrar, vor sa fie siguri ca observa fiecare deficienta si o aduc la cunostinta medicului pediatru. Informatiile urmatoare va vor ajuta sa intelegeti mai multe lucruri despre cresterea normala in greutate a unui bebelus.
Alaptare versus Lapte praf
Chiar daca va vine a crede sau nu, laptele cu care va hraniti copilasul îi va influenta foarte mult cresterea în greutate. În general, copiii alaptati (beneficiile alaptarii) câstiga în greutate mai putin si într-un ritm mai încet decât cei hraniti cu lapte praf. Un copil alaptat la san ar trebui sa câstige între 115 si 200g în fiecare saptamâna din prima luna de viata. În primele sase luni de viata copilul ar trebui sa ia în greutate în jur de 450 - 1000g pe luna. Apoi, de la 6 luni la 1 an, rata normala de crestere este de 500g pe luna. Din punct de vedere al lungimii, bebelusii vor creste în jur de 3cm pe luna pâna la vârsta de 6 luni, iar de la 6 luni la 1 an vor creste în jur de 1 -2 cm în fiecare luna. De cele mai multe ori, tiparul de crestere pentru un copil alaptat si unul hranit cu lapte praf este aproximativ acelasi în primele luni de viata, urmând ca în lunile urmatoare, copii hraniti cu lapte formula sa creasca cu o rata usor mai mare decât cei alaptati. Aceasta diferenta ajunge la o valoare de aproximativ 500g în decursul primului an de viata al bebelusului.
O scadere în greutate de 5 - 7% în primele 3 - 4 zile dupa nastere este perfect normala. Câteodata, o scadere de chiar 10% e considerata acceptabila, însa acest procent mare este un semn ca trebuie reconsiderate conditiile în care se face alaptarea sau hranirea bebelusului. O solutie buna ar fi cântarirea copilului la 5 zile (copilul ar trebui sa înceapa sa creasca în greutate), astfel încât fiecare problema de crestere sa fie depistata si sa se actioneze imediat pentru redresarea ei.
Copilul ar trebui sa-si recâstige greutatea de la nastere în urmatoarele 10 - 14 zile. Daca bebelusul dvs. a pierdut mult în greutate în primele zile de la nastere, daca este bolnav sau nascut prematur, e posibil ca recâstigarea greutatii avute la nastere sa se faca mai anevoios. Daca bebelsusul nu revine la greutatea initiala în primele doua saptamâni, trebuie luate masuri serioase asupra modul de hranire al copilasului (alaptare sau lapte praf).
Întotdeauna considerati ca punct de plecare greutatea cea mai mica înregistrata de bebelus, nu pe cea de la nastere.
Retineti, totusi, ca bebelusii consuma caloriile într-un ritm diferit, în fuctie de metabolismul fiecaruia si de tonusul corpului. Unii copii iau în greutate mai repede decât altii, în timp ce altii câstiga mai multi cm în înaltime decât semenii lor. Toate aceste elemente trebuie avute în considerare atunci când afirmam despre copilul nostru ca nu are un ritm normal de crestere. Amintiti-va, de asemenea, si ca personalitatea fiecaruia va influenta rata de crestere. Daca este un copil caruia îi place sa-si petreaca timpul stând pe spate si observând ce se întâmpla în jurul lui, atunci va lua mai repede în greutate decât un bebelus activ care nu sta locului deloc.
Copilul trebuie cântarit întotdeauna pe acelasi cântar, cu acelasi tip de haine (de preferat ar fi sa fie cântarit fara haine), pentru a va face o idee corecta asupra graficului de crestere al copilului. Cantarele diferite pot indica masuratori diferite (chiar si de 500g), hainutele si scutecele pot varia în greutate, influentând cifrele afisate. Cantarul trebuie pozitionat la valoarea 0 înainte de cântarire, iar copilul trebuie centrat pe cântar. Nu este niciodata de prisos o a doua cântarire 9ar trebui ca valorile celor 2 masuratori sa fie foarte apropiate) si apoi faceti media cântaririlor. Daca bebelsusul dvs. e foarte activ, nu va asteptati sa înregistrati o masurare corecta a greutatii sale. Copiii cresc în salturi; de aceea, pentru a nu spori îngrijorarea, este bine sa nu cântariti copilul mai des de 1 data pe saptamâna.
Mai jos puteti consulta câteva date informative cu privire la gradul de crestere în grutate si în înaltime al bebelusului:
Nota: Un copil normal sanatos, alaptat la san, îsi dubleaza greutatea de la nastere la 3-4 luni. Pâna inplineste 1 an, copilul va avea o greutate de 2.5 - 3 ori mai mare decât cea de la nastere.
Nota: Pâna la 1 an, un copil normal sanatos, alaptat la san, îsi va mari înaltimea cu 50% fata de cea înregistrata la nastere, iar circumferinta capului va fi cu aprox. 33% mai mare decât la nastere.
Doctorul dvs. va poate da cele mai bune informatii despre ritmul normal de crestere al copilului dvs. În general, daca bebelusul dvs. creste în greutate si înaltime în intervalele considerate ca fiind normale, atunci aveti un copil perfect sanatos!
sursa: http://www.mamica.ro/copii/bebelusul/cresterea-in-greutate-a-bebelusului.html
Amanarea alaptarii sugarului
Copii ar putea cere sa fie alaptati in cele mai ciudate locuri sau in cele mai imposibile momente. Distragerea atentiei e cel mai bun truc pentru amanarea alaptarii
Copilasii care incep sa mearga sunt cei mai incantatori oameni de pe fata pamantului. Ei sunt energici, curiosi si insistenti, iar firea lor nerabdatoare necesita o satisfacere imediata.
Pentru copii este foarte dificil, mai ales in primii ani, sa inteleaga cuvintele “doar un minut”, “asteapta o secunda” sau “nu chiar acum”.
Cu toate ca este greu pentru mama al carei copil poruncitor vrea sa fie alaptat chiar in mijlocul unui magazin, trebuie sa stii ca il poti amana pana intr-un loc unde il poti alapta.
Ofera-i alternative
Bebelusii au multe motive pentru care cer sa fie alaptati: foamea, setea, incertitudinea, plictiseala, frica, epuizarea si durerea sunt doar cateva din aceste posibilitati.
Daca o mama alege sa refuze dorinta sugarului de a fi alaptat in anumite circumstante, ar fi bine sa inteleaga motivul pentru care copilul doreste sa fie alaptat, pentru a-i putea oferi o alternativa potrivita.
Multe mamici observa ca gustarile si bauturile sanatoase, sunt acceptate de catre bebelusi atunci cand motivul este foamea sau setea, dar ca devine agitat daca acestea sunt oferite inainte nevoii de alaptare.
Femeile trebuie sa devina foarte creative cand evita sa indeplineasca ceea ce doreste copilul, dar in realitate nu este atat de dificil.
Trucul este sa ai in apropiere mancare sau bauturi care pot tine locul alaptarii pana cand ajungi intr-un loc mai linistit, unde toata lumea se poate relaxa.
Maniere la alaptat
Invatarea manierelor pentru alaptat pana la varsta de un an poate insemna un drum destul de lung.
Faptul ca il atentionezi sa nu iti ridice bluza in public, chiar si inainte ca el sa inteleaga, va avea un rol important in invatarea limitele acceptate.
Totusi, nu e niciodata prea tarziu. Cand esti acasa sau intr-un mediu relaxant pentru alaptat, foloseste-te de acest timp pentru a-i explica manierele care iti sunt confortabile, cum ar fi sa iti sopteasca la ureche daca vrea sa fie alaptat si sa vorbiti despre cum veti face asta si despre faptul ca trasul bluzei nu este un lucru bun.
Sfaturi rapide
Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa te descurci in fata atacurilor de alaptare cu usurinta si gratie:
- Folosirea unei esarfe te poate ajuta sa iti alaptezi copilul mai discret, in public.
- Poarte cu tine un mic termos, mai ales pentru cand e nevoie sa ii distragi atentia copilului pana ajungi intr-un loc adecvat alaptarii.
- Ofera-i niste gustari sanatoase sau alte delicii pe care nu le primeste de obicei.
- Foloseste cuvinte codificate. Un copil care striga “san” va atrage cu siguranta mai multa atentie negative decat unul care striga sa il strangi in brate.
- Copiii agitati fac alaptarea dificila, mai ales daca obisnuiesc sa ridice bluza mamei. Da-i copilului tau un lantisor cu medalion cu care sa se joace si care il poate linisti pe durata alaptarii.
- Evita situatiile care te fac sa nu fii acasa cand e ora normala de somn a copilului. Nu este corect sa te astepti de la un copil sa se comporte bine si sa fie rabdator cand este obosit sau infometat, toate lucrurile care declanseaza, in general, dorinta de alaptare.
In ciuda celor mai bune intentii ale tale, s-ar putea sa te trezesti cu un copil excentric si cu toate privirile atintite catre tine. Inainte de a te panica, trage o gura de aer, zambeste si adu-ti aminte ca esti intr-o companie placuta.mai mult...
Au bebelusii alaptati nevoie de suplimente?
Laptele matern contine toti nutrientii si toate mineralele de care copilul tau are nevoie. Daca nu alaptezi copilul ar putea avea nevoie de niste suplimente alimentare.
Bebelusii exclusiv alaptati nu au nevoie de suplimente de fier, deoarece laptele uman contine fier si lactoferina. Absorbtia fierului din laptele uman este mult mai eficienta decat cel preparat. Absorbtia din laptele uman este de 49 de procente din fierul disponibil, avand in vedere ca din laptele preparat absorbtia este numai de 4 procente.
Bebelusii alaptati nu au nevoie de suplimente de fier, deoarece laptele matern contine fier si lactoferina.
Lactoferina este o proteina fixatoare de fier care ajuta la absorbtia si utilizarea fierului si impiedica dezvoltarea in stomac a unor microorganisme dependente de fier, cum ar fi e-coli, care pot cauza serioase probleme gastrointestinale la copii.
Cei mai multi medici spun ca nu este necesara administrarea de suplimente de fier sau alte alimente, laptelui mamei, cel putin in primele sase luni.
Potrivit studiilor, copiii care nu sunt hraniti exclusiv cu lapte de la mama, pentru cel putin sapte luni, si fara adaugarea de alimente bogate in fier sau vitamine suplimentare vor dezvolta o anemie pana la 12 luni de viata, .
S-a constatat si faptul ca cei exclusiv alaptati, pentru sapte sau mai multe luni, au o stare buna a fierului la verificarile de la varsta de 12 si 24 de luni.
Mamele ar trebui sa aiba suficient fier pentru a-l transmite copiilor prin laptele matern in primele sase luni, iar dupa aceea, cei mai multi bebelusi primesc necesarul de fier din alimentele solide.
Testul care este facut de multi doctori la varsta de 9 luni doreste sa verifice daca copilul nu cumva devine anemic sau sufera de alte probleme de dezvoltare din cauza deficientei de fier.
Deoarece depozitul intrauterin de fier este suficient pentru aproximativ sase luni de la acumulare, iar solidele sunt introduse dupa 6 luni, la aproximativ 9 luni sugarilor li se face testul de anemie.
Copiii sunt atunci tratati sau nu, depinde de rezultatul analizelor de sange. Tratamentul poate consta in alimente solide bogate in fier sau suplimente de fier, depinde de severitatea anemiei.
In mod normal, urmatoarea analiza de sange este facuta la cateva luni dupa inceperea tratamentului.
Este important sa tii minte ca dietele cu deficit de fier pot duce la o slaba crestere si dezvoltare cognitiva a copilului.
Doza zilnica necesara de vitamine si minerale pentru copii
Anemia cauzata de deficienta de fier este rar intalnita la copiii alaptati si ar fi intelept sa faceti un simplu test de sange pentru a stabili acest lucru inainte de a incepe suplimentarea cu fier.
Mamele pot cere acest lucru si cei mai multi doctori pot face asta in cabinetele lor.
Consultantii in lactatie le incurajeaza pe mame sa faca acest test, mai ales daca sunt ingrijorate de inceperea suplimentarii cu fier.
Este important pentru mamicile care alapteaza sa stie aceste lucruri, pentru a sti exact ce trebuie sa il intrebe pe doctorul copilului lor.
Cei mai multi experti cred ca este cel mai bine sa testezi copilul inainte de a incepe suplimentarea pe perioada alaptarii.mai mult...
Alaptarea si alte provocari cand ai gemeni
Gemenii inseamna mai multa munca, dar si satisfactia pe care o vei avea ca parinte va fi dubla. Nu iti fie teama sa ceri ajutorul celor dragi.
Multe mame de gemeni se straduiesc sa gaseasca cea mai buna varianta pentru alimentarea bebelusilor lor. Ele alapteaza cat pot si suplimenteaza hrana folosind lapte tip formula, lapte muls de la sani, sau ambele. Indiferent de combinatia pe care o alegi, pastreaza un carnetel in care sa notezi cine mananca, cand mamanca, pentru ca sa te asiguri ca fiecare bebelus primeste suficient.
Incearca sa-i hranesti, pe cat posibil, in acelasi program de masa, hranindu-i pe amandoi atunci cand unuia dintre ei ii este foame. Este mult mai eficient ca si timp si ajuta si la cresterea productiei de lapte.
Functioneaza foarte bine daca amandoi copiii au aceleasi dimensiuni. Daca unul dintre ei este mult mai mic decat celalalt, ar putea avea nevoie sa manance mai des decat fratiorul mai mare.
Incearca sa-i alaptezi pe amandoi deodata, pentru ca ajuta la producerea laptelui, dar nu te descuraja daca nu reusesti imediat. Alterneaza locurile in care ei sug, pentru ca s-ar putea ca unul dintre ei sa suga cu mai multa putere decat celalalt, in timp ce amandoi sanii tai au nevoie de aceeasi stimulare.
Cand este vorba de multiplii, hraneste-i pe rand, pentru nu a intra in capcana de a stabili cu ei o legatura ca si echipa si a nu avea cu fiecare dintre ei o conexiune individuala.
Ai putea sa-i hranesti la san numai cateva saptamani, pentru a le dezvolta obiceiul, inainte de a incepe sa-i hranesti cu biberonul. Roaga-l pe tatic sau pe bunica sa ii hraneasca pentru prima data cu biberonul, deoarece multi bebelusi il vor respinge, stiind ca sanul este doar la o manuta distanta.
Aceasta respingere ar putea continua chiar si dupa ce au fost hraniti in mod consistent cu biberonul, prin urmare s-ar putea sa-l rogi pe tatic sa-i hraneasca in continuare intr-o alta camera (asigura-te ca fiecare bebelus va primi o cantitate corecta de lapte matern).
Somnul
Este crucial sa imparti indatoririle nocturne, chiar daca taticul va merge la munca dimineata si mamica are suficient de multa treaba peste zi. Incercati sa puneti la cale un orar si respectati-l.
Organizarea acestui orar dificil solicita o precizie aproape militara. Adesea, mamicile care alapteaza se vor mulge pentru ca taticul sa poata da peste noapte un biberon de lapte, suplimentat poate cu lapte de tip formula. Multe cupluri fac cu schimbul.
Fiecare parinte este de serviciu o noapte si apoi in cealalta noapte se odihneste. O alta varianta este ca fiecare parinte sa-si asume responsabilitatea pentru anumite ore de hranire din timpul noptii, modalitate prin care fiecare dintre parinti reuseste sa doarma intre 4 si 6 ore pe noapte.
Pentru multe familii, incercarile de maximizare a somnului din timpul noptii fac parte dintr-un proces al incercarilor si erorilor. Nu-ti fie jena sa-ti rogi rudele sa vina si sa faca schimb cu tine.
Daca te duci la culcare imediat dupa ora 9 seara, soacra ta poate prelua schimbul de la miezul noptii, iar sotul tau pe cel de la ora 3 si ai putea gasi altfel solutia pentru un somn de toata noaptea.
Daca iti permiti, o bona pe timpul noptii ti-ar fi de mare folos in primele saptamani de viata ale bebelusilor tai.
Plimbarile
Se poate sa nu mai recunosti multe lucruri de pe strada ta atunci cand iesi pentru prima data din casa, dupa ce ai nascut. Sa gasesti o fereastra in perioadele de somn ale bebelusilor, este o adevarata provocare.
Trec saptamani si luni intregi, de la nastere, pana cand mamicile vor putea avea o astfel de ocazie. Dar orice efort pe care il faci ca sa iesi, merita facut. Iar cand ai iesit impreuna cu bebelusii tai pentru prima data, asta iti poate schimba complet dispozitia.
Chiar si ei devin bine-dispusi, pentru ca vad ceva cu totul diferit. Este un moment prielnic sa-ti inviti o buna prietena la plimbare, pentru ca o pereche de maini in plus vor fi de mare ajutor in aceasta excursie.
Daca iesi singura la plimbare, fara nici un ajutor, trebuie sa te hotarasti care mijloc de transport ti-ar fi cel mai bun. Uneori un carucior este suficient, o excursie pana la mall sau o plimbare placuta prin parc, in timp ce un purtator este foarte potrivit daca mergi doar pana la magazinul din colt.
Oricare ar fi modalitatea prin care vei iesi la plimbare, fa-o! Pentru ca sa observi reactia trecatorilor la bucuria imensa din tine, este un lucru pe care nu trebuie sa-l amani.
Inventariaza-ti binecuvantarile
Un lucru extrem de provocator este sa observi la fiecare dintre bebelusii tai felul in care devine constient de prezenta celuilalt. Unul dintre ei priveste catre celalalt, adormit in apropierea lui, avand o expresie a fetei care spune “Aha! Ce poate fi mai bun decat atat?”
Cand ii privesti pe amandoi cum stau de vorba unul cu celalalt, apoi rad la unele glume pe care numai ei par sa le inteleaga, atunci intelegi.
Atunci, multe amintiri legate de grelele si epuizantele perioade de inceput se vor fi risipit si le mai evoci doar ca prin ceata. Si vei gandi: “Aha! Ce poate fi mai bun de atat?” mai mult...
Bebelusul noaptea: doarme sau mananca?
Problemele cauzate de somn, reprezinta una din principalele nemultumiri ale parintilor, ce au fost relatate medicului pediatru. Cca 75% dintre parinti ar dori sa schimbe anumite aspecte legate de obiceiurile somnului bebelusilor.
Multe mamici intreaba, cand trebuie un sugar sa doarma neintrerupt noaptea, fara sa mai ceara o masa. Nu se poate spune cu certitudine, daca acest lucru se poate obtine pana la sfarsitul celei de-a doua luni.
La 6-8 saptamani, cei mai multi bebelusi nu se mai trezesc noaptea sau se trezesc o singura data pe noapte. Pana la 6 luni, ei reusesc sa isi faca un program de somn, de 10 ore pe noapte, astfel incat nu se mai trezesc decat in cazuri exceptionale.
Bebelusul poate renunta singur la aceasta masa de noapte sau mama va incerca anumite metode, pentru realizarea acestui lucru.
Mesele de lapte din timpul noptii, pot agita sugarul, ii pot determina un somn nelinistitior si in timp, poate ajunge sa isi inverseze ritmul circadian (somn/veghe), astfel incat el va manca si se va juca noaptea, iar ziua va dormi.
De asemenea, laptele baut noaptea, intre perioadele de somn, nu se digera foarte bine si face ca bebelusul, pe de o parte sa nu isi poata lua substantele necesare cresterii, din hrana, iar pe de alta sa aiba colici, disconfort abdominal, sa planga neintrerupt, sa fie agitat si nu se odihneasca.
De aceea, mama trebuie sa incerce sa faca astfel incat masa de seara sa fie substantiala. Daca este hranit la san, atunci i se va da sa suga din ambii sani sau se va avea in vedere si o completare cu lapte praf.
Aceasta completare, ca si in cazul in care sugarul primeste exclusiv alimentatie artificiala, este bine sa fie o formula de lapte, speciala de seara.
Laptele de seara/noapte (ex: Humana - lapte de noapte, cu prebiotice), contine faina de orez si hrisca. Astfel, este mai satios si face ca bebelusii sa nu mai simta nevoia sa se scoale noaptea, pentru a manca.
Daca totusi bebelusul se trezeste peste noapte si se considera ca are greutatea la limita, atunci el poate primi maxim o masa de lapte pe noapte, lapte de mama sau formula de noapte (ex: Humana lapte de noapte), pentru cei alimentati artificial.
Daca se trezeste de mai multe ori pe perioada noptii, atunci este bine ca mama sa ii ofere doar ceai si in timp, sugarul va renunta sa se mai trezeasca.
Exista un ceai special de noapte, care linisteste bebelusii, ii face sa doarma mai bine si sa se odihneasca corespunzator.
Acest ceai (Humana ceai pentru noapte), nu contine zahar, coloranti sau arome artificiale. Iar ingredientele sale active (roinita, nalba, flori de tei si cimbru), ii ofera bebelusului un somn linistitor.
Dupa 6 luni, bebelusii pot avea in alimentatia lor, la masa de seara, cereale cu lapte. Este bine ca si pentru ei, mama sa aleaga cereale speciale de seara, mai satioase, care dau un somn linistit, fara a mai simti nevoia de a se trezi noaptea, pentru a manca (ex: Humana cereale de noapte, cu lapte inclus).
In concluzie, unul din motivele pentru care bebelusul se trezeste noaptea, este hrana necorespunzatoare. De aceea, este bine ca masa de seara sa fie satioasa si formata din preparate concepute special pentru aceasta masa.
Si daca totusi, copilul se trezeste noaptea, oferiti-i ceai din aceeasi gama, "Humana de noapte" mai mult...
Cum sa il faci sa renunte la biberon
Este foarte comun pentru copii mici sa se ataseze de biberonul lor.Ei tind sa aiba biberoanele cu ei aproape tot timpul.Cum sa faci insa ca copilul sa renunte la biberon
Este firesc pentru copiii mici, sa se ataseze de biberonul lor. Ei tind sa aiba biberoanele cu ei majoritatea timpului, astfel ca, acestea pot deveni mai mult decat o sursa de hrana, conferind bebelusilor, siguranta si confort.
Dar este important ca parintii sa inceapa sa indeparteze bebelusii de biberoane, cam dupa un an, orientandu-i spre canute atractiv colorate. Cu cat parintii asteapta mai mult aceasta tranzitie, cu atat mai atasati devin copiii de propriile biberoane si cu atat mai dificil le va fi sa se dezobisnuiasca.
Trecerea de la biberon la cana poate fi complicata, dar exista cateva modalitati simple, de a o face mai usoara, atat pentru parinti cat si pentru copii.
Momentul trecerii de la biberon la cana
Cei mai multi medici recomanda inceperea obisnuirii copilului, cu cana, in jurul varstei de sase luni. La inceput, ceea ce ii veti oferi in cana, va sfarsi pe jos sau pe copilul dumneavoastra.
Dar la aproximativ 12 luni, cei mai multi copii isi vor fi dezvoltat deja, coordonarea si dexteritatea de a tine o cana in mana si de a bea din ea, foarte bine.
Dupa implinirea varstei de un an, medicii recomanda trecerea de la lapte praf, la lapte de vaca, astfel ca poate fi de asemenea, o trecere naturala, normala, sa ii oferiti laptele intr-o cana si nu in biberon. Daca inca alaptati si vreti sa continuati, evitati totusi obiceiul de a bea cu biberonul, oferind bebelusului, laptele, sucul diluat sau apa, intr-o cana.
Sfaturi pentru ca bebe sa renunte la biberon
In loc sa ii faci pe bebelusi sa renunte la biberon dintr-o data, incearca eliminarea acestuia gradual, cu planul de mese.
Daca bebelusul bea in mod normal, trei biberoane in fiecare zi, incepe prin a elimina biberonul de dimineata. In loc sa ii dai copilului biberonul imediat, adu-l la masa si dupa ce ai inceput hranirea, ofera-i lapte dintr-o cana. Poate va trebui sa ii oferi si niste explicatii si incurajari, spunandu-i ca este mare de acum si poate sa isi tina singur canuta.
Pe masura ce incerci sa elimini biberonul de dimineata, ofera bebelusului, in continuare, pe cel de dupa-amiaza si pe cel de seara, timp de o saptamana. In acest fel, daca bebelusul cere biberonul, poti sa il asiguri ca va veni unul, mai tarziu.
Saptamana urmatoare, elimina o alta masa cu biberonul si ofera laptele intr-o cana, preferabil atunci cand copilul sta la masa, pe un scaun inalt.
In general, ultimul biberon care se elimina, este cel de seara. Acesta tinde sa fie o parte din rutina de seara si este cel care ofera cel mai mult confort bebelusilor.
In locul biberonului, incearca sa ii oferi o cana cu lapte, impreuna cu gustarea de seara si continua cu restul rutinei de seara, de exemplu baia, povestea de seara, spalatul pe dinti. Poate ajuta sa ii oferi copilului un obiect, care sa inlocuiasca biberonul si cu care sa se cuibareasca in pat, cum ar fi o patura sau o jucarie preferata.
Planul B pentru a renunta la biberon
Iti prezentam in continuare, alte strategii pentru renuntarea la biberon:
Canutele cu dispozitiv antiscurgere, pot ajuta la usurarea trecerii de la biberon sau san, la cana.
Atunci cand copilul chiar foloseste cana, lauda-l si incurajeaza-l. Daca bunica este prin preajma, ii puteti spune, „Vezi, cine este o fetita mare, bea lapte din cana!”
Daca te tot roaga sa ii dai biberonul, incearca sa afli de ce anume are de fapt, nevoie copilul si ofera-i acest lucru, in loc. Daca bebelusului ii este sete sau foame, ofera-i ceva de baut, in cana sau ceva de mancare pe o farfurie. Daca are nevoie de confort sau siguranta, imbratiseaza-l, iar daca copilul este plictisit, atunci jucati-va ceva!
Pe masura ce il dezveti pe copil, de biberon, incearca sa ii diluezi putin si laptele, cu apa. Primele cateva zile, umple jumatate cu apa si jumatate cu lapte. Apoi gradual, adaugati tot mai multa apa, pana ce tot biberonul este plin numai cu apa.
In acest moment, este posibil ca el sa isi piarda interesul fata de biberon si sa ceara laptele foarte delicios, care vine in cana!
Renunta la biberoane sau asaza-le departe de privirile copilului.
Daca tot ai probleme sau intrebari, despre renuntatul la biberon, vorbeste cu medicul tau. mai mult...
Suzeta. Avantaje si dezavantaje
Care sunt avantajele si dezavantajele folosirii suzetei de catre bebelusi
Dintotdeauna au existat controverse legate de avantajele si dezavantajele pe care le are suzeta asupra dezvoltarii bebelusilor.
Unii specialisti sustin ca suzeta nu ar trebui data deloc bebelusilor, altii admit ca are si avantaje. Decizia de a oferi suzeta bebelusilor, le apartine parintilor. Daca totusi acestia se hotarasc sa o foloseasca, e important sa stie ca bebelusii trebuie sa renunte la suzeta, la vârsta la care încep sa vorbeasca.
Care sunt avantajele suzetei, pentru bebelusi?
- suzeta ajuta bebelusii sa adoarma;
- daca bebelusii se trezesc noaptea si o gasesc lânga ei, adorm repede, din nou;
- suzeta le confera bebelusilor un sentiment de securitate;
- daca la un moment dat se sperie, suzeta îi poate calma rapid;
- suzeta îi împiedica pe bebelusi sa-si suga degetelele, acest obicei cauzând mari probleme dentare mai târziu;
- unele cercetari au aratat ca bebelusii, care au folosit suzeta, au fost mai putin predispusi sa fumeze în adolescenta ori la maturitate.
Care sunt dezavantajele suzetei, pentru bebelusi?
- bebelusii care folosesc suzeta, în primele saptamâni de viata, nu mai învata sa suga corect la sân;
- folosirea suzetei ridica probleme de igiena - este extrem de dificil sa sterilizati suzeta de nenumarate ori într-o zi, deoarece bebelusii o scapa des din gurita;
- dintii bebelusilor pot sa creasca strâmbi sau sa se carieze foarte repede;
- suzeta poate atrage dificultati de vorbire – în cazul în care copiii folosesc suzeta, la vârsta la care ar trebui sa înceapa sa vorbeasca, acest obicei le poate afecta abilitatile naturale de pronuntie.
Cum determinam bebelusii sa renunte la suzeta?
- suzeta nu trebuie sa-i fie data bebelusului, ori de câte ori plânge;
- reduceti gradat timpul utilizarii suzetei.
Cresterea dintilor si muscaturile in timpul alaptarii
Exista cateva lucruri foarte importante de stiut, referitoare la cresterea dintilor si muscarea sanilor de catre bebelus, in timpul alaptarii. Daca intentionezi sa alaptezi o perioada mai indelungata de timp, mameloanele risca sa fie muscate de bebelus, mai devreme sau mai tarziu. Exista o gama larga de motive, pentru care se intampla acest lucru. Astfel, daca doresti sa te feresti de durerea cauzata de muscaturi, este recomandat sa inveti cate ceva despre aceste motive. Asta te va ajuta sa recunosti momentele in care bebelusul va incepe sa muste.
Bebelusului ii cresc dintii
Cea mai obisnuita perioada, in care bebelusul tinde sa muste, este in decursul primului an. In particular, aceasta este perioada de crestere a dintilor sai. Cresterea dintilor este un proces care face ca lucrurile sa fie inconfortabile pentru bebelus. De fapt, in anumite cazuri, poate fi un proces foarte dureros. Astfel, exista tendinta unora dintre bebelusi, de a mesteca unele obiecte, pentru a-si calma disconfortul sau durerea, cauzate de cresterea dintilor. In acest caz, obiectele pentru ei, sunt de obicei mameloanele.
De cele mai multe ori, in perioada cresterii dintilor si muscarii, mamele tind sa indeparteze in mod instantaneu bebelusii. Totusi, acest lucru va duce doar la o durere mai mare. Daca muscarea nu este foarte dureroasa, poti continua sa alaptezi.
Este mai important sa inveti tehnica ce poate opri bebelusul sa faca acest lucru. Spre exemplu, in loc sa il indepartezi, este mai bine sa il apropii mai mult. Trebuie sa faci acest lucru incet, dar in mod ferm. Aminteste-ti intotdeauna ca bebelusii inteleg limbajul mamei. Astfel, in cele mai multe cazuri, a spune „NU” este considerat drept insuficient. Trebuie sa ramai credincioasa procesului, de cateva ori. Aceasta inseamna ca daca bebelusul musca din nou, trebuie sa ii spui din nou „NU”, si sa intrerupi alaptarea cateva minute. Acest lucru va da bebelusului sentimentul de pedeapsa si el sau ea nu il va mai repeta.
In plus, in timp ce opresti alaptarea, poti incerca de asemenea, sa ii dai un morcov sa il mestece, folosind acel moment pentru a sterge mamelonul.
Daca muscatura a cauzat durere mamelonului, poti sa aplici lanolina modificata.
Dar cresterea dintilor este doar unul dintre motive. Unii bebelusi tind de asemenea, sa muste pentru a indica faptul ca au baut suficient lapte si ca nu mai vor. Totusi, aceasta se intampla de obicei in cazul gemenilor si tripletilor, iar mama trebuie sa alapteze mai mult de un copil. mai mult...
14 pasi pentru a determina bebelusii sa accepte alimentele solide
Diversificarea alimentatiei la bebelusi
Daca bebelusul da semne ca este pregatit pentru solide, incepeti treptat si incercati sa urmati aceste etape:
1. Alegeti timpul potrivit cand incepeti diversificarea.
2. Nu optati pentru momentul in care copilul este foarte infometat.
3. Incepeti cu cateva lingurite din noul aliment.
4. Alegeti un loc bun in care copilul poate sta comod: un scaunel inclinat ca cel de masina, in brate, pe canapea sau fotoliu sau rezemat la
spate cu o perna.
5. Nu lasati copilul culcat la orizontala cand il hraniti, deoarece riscati sa se inece.
6. Cind poate sta bine in fundulet il puteti muta in scaunelul de masa.
7. Incepeti cu alimente usoare precum cerealele de orez, imbogatite in fier, care sunt cel mai usor de digerat si care pot fi oferite de doua ori pe zi: dimineata si seara.
8. Nu puneti cerealele in biberon! Copilul stie deja cum sa bea, acum invata sa manance cereale.
9. Incepeti diversificarea incet: luati o cantitate mica in lingurita, introduceti-o in gura bebelusului iar daca scuipa tot afara, stergeti-i gurita si incercati din nou.
10. Nu renuntati cand vedeti ca bebelusul scuipa noul aliment sau il refuza intorcand capul - nu inseamana neaparat ca nu-i place, este mai mult o reactie la ceva nou in gura.
11. Incercati cu un aliment nou de cel putin 8 ori inainte de a-l elimina sau amana din alimentatia bebeluslui (cele la care apare reactie alergica trebuiesc eliminate).
12. Introducerea altor alimente se poate face daca bebelusul raspunde la diversificare si nu are nici un fel de reactie alergica la cereale.
13. Introduceti treptat legumele si fructele, incepand cu legumele pentru prima luna de diversificare.
14. Nu incepeti diversificarea cu fructele mai intai, deorece apoi copilul poate sa refuze legumele, care nu sunt la fel de dulci si gustoase si atunci diversificarea poate fi ingreunata.mai mult...
Argumente pro si contra dormitului impreuna cu copilul
Cand media de somn pe noapte e de cateva ore din cauza unui bebelus care plange neincetat, ati putea fi tentata sa il luati in pat langa dvs. Un somn mai bun si mai lung si pentru dvs si pentru copil, nu? Pare a fi o decizie usor de luat si chiar salvatoare. Cu toate acestea, gandul ca va puteti intoarce de pe o parte pe alta si sa dati peste el, ar trebui sa va faca sa va mai ganditi o data. Mai ales daca dormiti impreuna cu sotul dvs, riscul acesta se dubleaza.
Argumente impotriva dormitului cu bebelusul
1. Solutia pe termen scurt ar putea crea o problema pe termen lung. Doctorii afirma ca “impartirea patului” va face mai dificil si mai greu de suportat dormitul copiilor singuri.Deci, desi rezolvati problema somnului si a adormitului rapid al copilului, este posibil sa aveti probleme mai tarziu cu obisnuirea lui sa doarma singur in patutul lui.
2. Cresterea unor riscuri potentiale. Desi riscul sindromului subit la sugari sau SIDS este controversat, Academia Americana de Pediatrie sugereaza ca parintii sa evite dormitul impreuna cu copiii. De fapt, ei sunt total impotriva dormitului copiilor in paturi pentru adulti.
3. Scaderea intimitatii cu partenerul. Va puteti simti mai aproape de copil, dar mai indepartat de sotul dvs., deoarece veti pune, literalmente, copilul intre voi.
Daca alegeti sa nu dormiti cu copilul dvs, dar aveti in continuare probleme in a-l face sa adoarma, puteti incerca alte strategii ale somnului, cum ar fi sa-l lasati sa planga pana adoarme, sa ii creati un ritual inainte de culcare sau sa incercati metoda Ferber de dormit. Aceasta implica culcarea copilul cat inca e treaz, dar somnoros. Puteti, de asemenea, aseza patutul langa dvs pentru a nu va pierde de tot somnul in timp ce mergeti in partea opusa a camerei sau chiar in camera copilului.
Argumente pentru impartirea patului cu bebelusul
1. Cresterea timpului petrecut cu el si a imbunatatirii legaturii dintre dvs si el.
2. Este convenabil si comod atat cand doarme, cat si cand il alaptati.
3. Este linistitor pentru copil. Bebelusii care dorm langa mamele lor pot dormi mai linistit si plang mai putin.
Daca va decideti sa dormiti impreuna cu copilul dvs, nu uitati sa va luati toate precautile necesare si tineti cont de aceste sugestii: asigurati-va ca bebelusul e asezat pe spate, nu beti alcool si nu luati medicamente care va provoaca somnolenta si ameteala si puneti-i bariere adecvate, cum ar fi dvs si sotul dvs, nu perne pentru a-l impiedica sa cada din pat.mai mult...
Bebelusii si scuiparea hranei
Multi bebelusi au tendinta de a scuipa laptele dupa ce mananca. Afla care sunt cauzele si ce ar trebui sa faci in astfel de situatii dupa ce bebe mananca.
Multi bebelusi „scuipa” cantitati mici dupa mancare sau in timp ce ragaie. Acest lucru devine mult mai putin frecvent in mod gradual cand copilul are 6 luni si este aproape inexistent cand copilul are in jur de 10 luni. Scuipatul unei cantitati mici – mai putin de 30 ml – nu ar trebui sa fie o problema atat timp cat se intampla intr-o ora de la hranire si nu deranjeaza copilul.
Poti reduce scuipatul in aceste luni timpurii prin:
● a hrani bebelusul inainte sa-i fie foarte foame
● a pastra copilul intr-o pozitie semi-ridicata
● a provoca ragaitul in mod regulat
● a evita hranirea in exces
● a nu inghionti si a nu te juca prea mult cu copilul imediat dupa hranire
Daca bebelusul pare sa scuipe cantitati mari, scuipa in mod fortat, este iritabil in timpul si dupa hranire, sau pare sa piarda in greutate sau sa nu ia in greutate conform asteptarilor, trebuie chemat doctorul
Si daca bebelusul are febra, sau arata orice semne de dezhidratare (de exemplu nu uda scutecele), de asemenea trebuie sa apelezi la medic.
Retine aceasta este o etapa normala prin care trece orice bebelus deci nu trebuie sa te alarmezi cand acest lucru se intampla.mai mult...
9 trucuri mici pentru pofticiosi pitici
Puiul tau e bucalat si plin de "colaci"la picioruse? Pune-l pe cantar sa vezi daca nu a depasit cumva greutatea admisa.
Gras si frumos nu inseamna intotdeauna si sanatos.
La sfarsitul primului an de viata, copilul trebuie sa isi tripleze greutatea la nastere. Pentru a afla greutatea ideala a puiului tau in primul an de viata, iata una dintre formulele de calcul:
Formului lui Herman (3-6 ani)
G = 9 + 2V
(V = varsta in ani; G = greutatea in kg; 9 = greutatea la un an).
Retine: tot ceea ce depaseste greutatea ideala cu pana la 20% inseamna supraponderal si peste 20% - obez.
Cine de de vina?
S-a constatat ca 80% dintre cazurile de copii grasi apar din cauza obiceiurilor limentare defectuoase ale familiilor sau pentru ca mama nu are destul timp pentru copil.
Daca micutul plange, mai primeste un biberon cu lapte sa taca. Sau e o traditie bine inradacinata sa fie "gras si frumos", asa ca i se mai suplimenteaza masa cu ceva papica. Oricat ai vrea sa fii de linistita ca mananca bine, nu depasi cantitatea necesara varstei.
Da-i la cerere inca o cana cu lapte sau un corn, daca…asa vrea micul pofticios, dar fii foarte atenta cum ii prepari laptele praf! Dilutiile efectuate incorect, cu un aport caloric in exces, nu fac decat sa favorizeze ingrasarea copilului. Daca medicul indica 150 ml de lapte, atat ii dai! sursa : www.mami.ro/scoala-mamicilor/despre-alimentatie/9-trucuri-mici-pentru-pofticiosi-pitici.html
Hranirea bebelusul in varsta de 1-3 luni
Alimentatia bebelusului este importanta pentru aportul de vitamine si minerale necesar unei dezvoltari armonioase a copilului. Afla mai multe despre nutritia sa:
In timpul primelor 3 luni din viata bebelusului, laptele matern sau laptele praf vor furniza toata nutritia necesara.
Dar odata ce bebelusul se dezvolta fizic si mental, procesul de hranire va evolua. In general, bebelusii progreseaza prin consumul unei cantitati mai mari de lapte la fiecare masa, astfel copilul nu va trebui hranit atat de des, iar tu vei dormi noaptea mai mult.
Dar vor exista perioade de-a lungul urmatorului an – si in special in primele 3 luni – cand cresterea accelerata mareste pofta de mancare a copilului. Continua sa-l hranesti la cerere si mareste numarul de hraniri dupa cum e nevoie.
Copilul tau va deveni mai atent pe masura ce trec saptamanile, incepand sa gangureasca. Deci, probabil vor fi mai multe interactiuni intre tine si bebelus in timpul hranirilor.
Cele de mai jos sunt niste indicatii generale, bebelusul tau putand fi mai infometat sau mai putin infometat decat atat. De aceea, este important sa fii atenta la semnalele bebelusului in ceea ce priveste foamea sau de saturatia. Un bebelus care primeste suficient poate sa incetineasca, sa se opreasca sau sa-si miste capul de la san sau de la sticla.
Hranirea la san: Cat de mult si cat de des?
In timpul acestor luni, bebelusii hraniti la san incep sa se hraneasca mai rar si sa doarma mai mult noaptea. Poti sa fii sigura ca bebelusul tau hranit la san primeste destula mancare in cazul in care copilul:
● pare atent, multumit si activ
● castiga in greutate, creste si se dezvolta in mod regulat
● se hraneste de la sase la opt ori pe zi
● uda si murdareste scutecele in mod regulat
Bebelusul tau ar putea sa nu primeasca destula hrana cand el sau ea nu pare satisfacut, chiar si dupa hranire, si plange constant s-au este iritabil. Chema doctorul copilului daca observi vreunul din aceste semnale.
Aminteste-ti ca dupa aproximativ o luna, copiii hraniti la san tind sa aiba scaune mai putine decat aveau inainte. Cand copilul tau are in jur de doua luni, ar putea sa nu aiba scaun dupa fiecare hranire, nici macar in fiecare zi. Daca bebelusul tau nu a avut scaun timp de 3 zile, chema doctorul.
In timpul perioadelor de crestere, ai putea observa ca micutul tau vrea sa fie hranit mult mai des. Aceasta alaptare frecventa determina corpul mamei sa secrete mai mult lapte, iar in cateva zile cantitatea de lapte si cererea vor fi in echilibru.
Bebelusii hraniti exclusiv la san ar trebui sa primeasca suplimente de vitamina D in jurul varstei de 2 luni, dar suplimente aditionale, apa, suc si mancaruri solide nu sunt de obicei necesare.
Hranirea cu lapte praf: Cat de mult si cat de des?
Bebelusii digera laptele praf mult mai lent, deci daca ii hranesti din sticla, copilul s-ar putea sa fie hranit de mai putine ori decat bebelusul hranit la san.
Pe masura ce copilul tau creste, va fi in stare sa manance mai mult si perioada de timp dintre mese ar putea creste. De asemenea, vei observa ca bebelusul va incepe sa doarma mai mult in timpul noptii.
In timpul celei de-a doua luni, bebelusii ar putea lua in greutate de la 100-150 grame la fiecare hranire. Pe la sfarsitul celei de-a treia luni, copilul tau va avea nevoie, probabil, de cateva picaturi in plus la fiecare hranire.
O observatie despre hranirea cu lapte praf: Este mai usor sa-i dai prea multa hrana copilului cand folosesti laptele praf, deoarece este un efort mai mic sa bei dintr-o sticla decat de la san. Deci, asigura-te ca gaura din suzeta este de o marime potrivita. Lichidul trebuie sa picure incet din gaura si nu sa se reverse din sticla. De asemenea, rezista indemnului de-a termina tot continutul sticlei cand copilul arata aceste semne de saturatie.
Niciodata nu folosi o propta pentru sticla – este un pericol de sufocare. De asemenea, poate incuraja copilul sa doarma cu o sticla in gura, lucru care poate conduce la carii dentare.mai mult...
Diversificarea alimentatiei bebelusului
Pana la varsta de 6 luni laptele este alimentul de baza pentru copil. De la 5-6 luni, nevoile sale alimentare se schimba, si laptele nu mai ajunge. Copiii sunt diferiti, nu sunt toti pregatiti pentru mancarea solida in acelasi moment. Cateva semne care va pot ajuta: greutatea de la nastere s-a dublat, poate sa stea cu sustinere in sezut, isi inchide gurita atunci cand ii bagati lingurita in gura, stie sa va arate ca nu ii mai este foame intorcand capul sau refuzand sa deschida gurita, sau este interesat cand ii vede pe altii mancand.
Ce alimente corespund fiecarei varste? Va propunem un ghid in cinci etape care va va ajuta cu siguranta.
La patru luni, diversificati biberonul. Ar trebui sa diversificati mai ales biberonul de noapte, adaugand cateva cereale fara gluten.
La cinci luni, de la alaptare la lingurita. Incepeti sa ii dati copilului vostru o lingurita sau doua de compot de fructe, incercati sa ii dati si legume, fie puse in biberon, fie cu lingurita. Copiilor le plac fructele deoarece sunt dulci. Nu introduceti in alimentatia copilului decat un aliment nou pe zi, pe care sa i-l dati cateva zile, pentru ca sa detectati eventualele alergii. Trebuie sa ii si dati timp copilului sa se obisnuiasca si sa descopere noile gusturi. Pentru inceput puteti alege alimente cu un gust mai usor: para, mar, banane, morcovi, dovlecei sau fasole verde. Puteti apoi sa incercati sa ii dati prune, piersica, caisa, cartofi, sfecla, broccoli sau marar (care este foarte bun pentru digestie). Fructele si legumele sunt o adevarata sursa de vitamine si faciliteaza tranzitul intestinal. Este recomandat sa ii dati un fruct copilului dupa fiecare masa. In cazul fructelor care contin mai multa vitamina C va face poate cateva grimase dar cu timpul se va obisnui.
La sase luni incepe aventura gustativa. Copilul vostru incepe sa stea in fundulet si baga tot ce gaseste in gura. Este timpul sa inlocuiti alaptatul de la pranz cu o adevarata masa. Introduceti zilnic cate 20 de grame de carne sau de peste. Amestecati-le cu legume si alegeti carnea sau pestele care sunt mai slabe: pui, curcan sau vitel, iar pentru peste limba de mare, cod, etc.
La noua luni incepeti sa ii dati incet bucatele mici de mancare. Nu ii dati chiar la fiecare masa bucatele din mancare daca observati ca nu ii place acest lucru. Putin cate putin se va obisnui. Este momentul potrivit sa ii propuneti si cruditati, iaurt, branza, paine, paste sau orez.
La un an este deja mare! Au trecut 12 luni. Copilul vostru poate sa ia parte de acum inainte la mesele din familie. Propuneti-i sa manance acelasi lucru pe care il mancati si voi dar ajutandu-l: taiati-i in bucatele mici mancarea sau pasati-o dupa caz.
Bine de stiut: puteti sa adaugati in felurile de mancare ulei de masline, de floarea soarelui sau din samburi de struguri. Acestea vor contribui la dezvoltarea creierului copilului vostru. Aveti grija la proteinele animale: nu mai mult de o portie pe zi si asta in doze cat mai mici. Trebuie sa va faceti un obicei in a da numai produse proaspete copilului vostru. Puteti propune uneori insa si produe semi-preparate. Se va familiariza cu gustul si nu va va refuza mai tarziu. Lapte, lapte si iarasi lapte: intre 500 si 700 ml pe zi pana la varsta de aproximativ patru ani. Trebuie sa bea insa si apa. Aveti grija: inainte de varsta de un an evitati ardeiul, ouale, pestele, napul, varza, ceapa verde. Inainte de trei ani evitati: fructele de mare si fructele exotice. mai mult[9]
Cand incepe bebe sa manance carne?
Momentul in care incepem sa diversificam alimentatia micutilor reprezinta startul pentru noi obiceiuri alimentare ce vor influenta dezvoltarea organisumului pentru toata viata. Se stie cu exactitate ca primele 4-6 luni sunt dominate de alimentatia lactate, de preferat fiind laptele matern. Acesta aduce toate elementele nutritive si energetice necesare cresterii si dezvoltarii.
Mai mult, intervenind prea devreme, suprasolicitam functiile digestive ale micutilor si se pot creea astfel dezechilibre grave. Inainte de varsta mai sus amintita, deglutitia pentru solide nu este maturizata si pozitia insasi a corpului si capului poate predispune la accidente.
Va puteti ghida inainte de inceperea alimentatiei solide daca sugarul are urmatoarele achizitii:
- Isi tine capul si se sprijina destul de bine atunci cand sta in fundulet
- Urmareste cu ochii alimentele
- Deschide gurita cand vede ca se apropie mancarea
- Isi misca buza de jos atunci cand indepartati lingurita din gurita
- Poate sa impinga alimentele din lingurita pana in spatele gurii pentru a fi inghitite
In trecut, indicatia de introducere a alimentelor bazate pe carne era in jurul varstei de 7-8 luni, in functie de toleranta si complianta micutilor. Astazi, mizam pe scaderea acestui interval tocmai datorita unor beneficii de necontestat observate de-a lungul timpului.
Dupa varsta de 6 luni rezervele de fier si zinc ale organismului incep sa scada si laptele numai face fata noilor necesitati metabolice. Micro si macronutrientii din carne vin si suplimenteaza golurile nutritive din alimentatie si de aici recomandarea de a incepe administrarea de carne inca foarte devreme, aproape de 6 luni.
Aproximativ 90% dintre sugarii cu varsta de 10 luni au deficit de fier si zinc; aceste doua elemente, cu rol foarte important in dezvoltarea organismului, trebuie adusi din alimentative pentru a fi asimilati. Carnea este o sursa importanta si cam singura in acest sens.
Initial s-au introdus pe scara larga cerealele fortifiate cu fier, insa rezultatele nu au fost spectaculoase. La acestea se adauga si un deficient coexistent al zincului in alimentatia vegetala de la inceputul diversificarii. S-a stabilit ca produsele de origine animala satisfac aceste doua cerinte ale organismului in crestere.
Carnea reprezinta o sursa bogata de fier si zinc aducand totodata si un important aport proteic si vitaminic. Cercetatorii in domeniu au pus la cale un studiu pe un numar foarte mare de sugari si pe o perioada intinsa de timp pentru a compara beneficiile si impedimentele unei alimentatii precoce, bazata pe produse din carne. In mare, concluzia consta intr-o mai buna alimentare a organismului cu fier si zinc la copiii care au primit carne inca de la varsta de 6 luni. Anemia feripriva este prevenita astfel cu succes si acesta este cel mai important beneficiu.
Se incepe corect prin fierberea a 30 g de carne si mixarea acesteia. Este de dorit sa incepeti fierberea in apa deja incalzita astfel incat formarea unui strat gros la suprafata bucatii de carne sa protejeze de pierderea si dezintegrarea proteinelor. Sortimentele cele mai indicate sunt cele de pui, curcan sau vita. Specialistii recomanda folosirea materiei prime in stare prospata desi stim ca si cea congelata isi pastreaza din valoarea nutritiva. Multe mamici nu stiu ce sa faca cu surplusul de la o masa - poate fi acesta pastrat? Puteti diviza cantitatea ramasa in cubulete mici pe care le puteti congela in forme separate asigurandu-va astfel pe viitor o noua masa gata pregatita.
Daca sugarul refuza carnea la inceput, nu renuntati. Lasati un interval liber de cateva saptamani pana incercati din nou acest aliment. Adesea, copiii accepta carnea mai greu decat alte alimente; textura si gustul sunt foarte diferite. Sugestia este de a mixa carnea si legumele impreuna si apoi oferiti acest piure micutului.
Bazele unui organism sanatos se construiesc printr-o alimentatie sanatoasa. Nu ezitati sa contribuiti la acest fapt inca din primele luni de viata ale micutului bebelus. mai multe detalii[10]
Cand ii dau lui bebe primele cereale?
Cand este momentul sa introduceti in alimentatia sugarului cerealele pentru biberon, adica primul sau aliment de variatie dupa luni de zile de alimentare exclusiv pe baza de lapte? La ce sunt ele bune? Pot avea efecte negative asupra sistemului digestiv al lui bebe? De cate feluri sunt aceste cereale?
Iata numai cateva dintre intrebarile la care incercam sa va raspundem.
Cand?
Poate ati primit sfaturi legate de introducerea cat mai rapida a cerealelor in lapticul de seara. Avantajul invocat ar fi ca un laptic ingrosat cu aceste fainuri pentru bebei il va ajuta pe cel mic sa nu se mai trezeasca peste noapte pentru a papa.
Totusi, este indicat sa tratati cu precautie administrarea cerealelor de la o varsta prea mica. Inainte de 3 luni, sistemul digestiv al sugarului nu este pregatit pentru "gestionarea" unui astfel de aport. Cerealele pot conduce, astfel, la balonari, colici, conspitatie.
Cat?
Dupa varsta de 3 luni, puteti incepe sa ingrosati lapticul de seara cu o lingura de fainuri pentru bebe. Apoi, cresteti cantitatea cu o lingura in fiecare luna.
De ce?
In cursul primelor 12 luni, nevoile energetice ale copilasilor cresc continuu, pentru ca bebelusii cheltuie din ce in ce mai multa energie. Cerealele de noapte ii asigura un aport energetic suficient si completeaza aportul asigurat de lapte. Sporind consistenta laptelui, acestea va permit, intr-adevar, sa spatiati mesele.
De care?
Primele cereale introduse trebuie sa aiba o textura fina, fara adaosuri de arome, si sa nu contina gluten. Bogate in fier si imbunatatite cu vitamine (mai ales din grupul B) si calciu, acestea nu contin zahar si nici gluten. De la 7 luni, introduceti cerealele cu o textura mai gronjoasa, care contin bucatele. Pornind de la 9 luni, puteti prefera cerealele cu diverse gusturi (vanilie, cacao).
Tipuri de cereale
Din punctul de vedere al compozitiei, exista patru genuri diferite de cereale.
Cereale fara gluten: orez, porumb (sunt sigure si inainte de 6 luni).
Cereale cu gluten: grau, secara, ovaz (se recomanda administrarea dupa 6 luni).
Cereale fara celuloza si proteine: tapioca.
Cereale fara amidon, bogate in proteine: soia.
In ceea ce priveste modul de preparare, cerealele se impart in doua categorii:
Cerealele cu lapte: care se prepara prin adaos de apa in cantitatea recomandata de cereale.
Cerealele fara lapte: care necesita prepararea cu lapte formula pentru varsta copilului si etapa de hrana corespunzatoare.
mai multe detalii[11]
Alaptatul la san poate preveni aparitia bolilor de inima
De foarte multi ani, oamenii de stiinta si cercetatorii au descoperit ca alaptatul la san este important pentru sanatatea copilului, dar acum, un nou studiu in domeniu a venit cu o informatia surprinzatoare: alaptatul face bine nu numai copilului ci si mamei.
In fapt, cercetatorii de Scoala de Medicina Pittsburg au raportat ca femeile trecute de menopauza care au alaptat in decursul vietii cel putin un copil, prezinta riscuri mult mai mici de aparitie a unui atac cerebral sau atac de cord si, in acelasi timp, sunt mult mai putin susceptibile la aparitia unei boli cardiovasculare. De altfel aceste descoperiri au fost publicate in 2009 si in revista "Obstetrics and Gynecology" o prestigioasa publicatie de specialitate.'
Dupa ce au fost studiate 139.681 de femei aflate la menopauza, cercetatorii au descoperit ca femeile participante la studiu care au alaptat la san pentru cel putin o luna, aveau o presiune arteriala mai buna, un nivel mai scazut de colesterol si o rata de aparitie a diabetului mult mai scazuta decat la femeile care nu alaptasera.
Pe de alta parte, femeile care, in total, au alaptat mai mult de un an, au avut o scadere a riscului de aparitie a afectiunilor de natura cardiovasculara de pana la 10%. Practic, cu cat o mama isi alapteaza copilul mai mult, cu atat este mai bine pentru amandoi.
Tensiunea arteriala crescuta, nivelul ridicat de colesterol in sange si diabetul sunt toate factori de risc in aparitia bolilor de inima si de sistem circulator, aceste boli fiind si principala cauza de deces in randul femeilor. In aceasta situatia, este foarte important pentru femei sa constientizeze ca sunt necesare anumite masuri de protejare a sanatatii, una dintre ele fiind si alaptatarea la san.
sursa:
Cand poate fi intarcat sugarul?
Nu este un termen fix pentru cand poate fi facuta intarcarea, insa este indicat ca alaptarea sa se faca cat mai mult timp. O.M.S. ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ) recomanda mentinerea alaptarii cat mai mult, fiind practice singura modalitate pentru o dezvoltare normal a bebelusului si pentru evitarea imbolnavirilor. Ideal ar fi ca orice mama sa alapteze macar 3 luni, daca nu este posibil sa faca acest lucru 6-9 luni.
Sunt cativa factori care duc la intarcare: mama nu mai are lapte suficient ori bebelusul nu mai vrea/poate sa suga din diverse motive. Exista, din pacate, si situatiile in care, din motive financiare, mama este nevoita sa renunte la a mai sta acasa si sa-si reinceapa serviciul. In oricare dintre situatii trebuie sa se stie ca sunt sugari care renunta destul de repede la san, mai ales daca constat ca mama nu mai are lapte sufficient, altii insa renunta mai greu, si sug viguros chiar daca sanul are putin lapte.
Intarcarea trebuie facuta treptat, in decursul a catorva saptamani. Mama ii va pregati sugarului 2/3 lapte de vaca (sau lapte formula) si 1/3 mucilagiu de orez, obisnuindu-l astfel treptat cu biberonul. In prima zi , la una din mese, i se va da sugarului 50 ml din cantitatea preparata; in zilele urmatoare aceasta cantitate va fi crescuta cu alte 50 ml, pana cand se va inlocui complet suptul de la ora respectiva. Din momentul in care aceasta masa este inlocuita cu biberonul, se trece la inlocuirea celei de-a doua mese. Atentie! Daca apar varsaturile sau diareea se scade cantitatea data cu biberobul sau se renunta temporar la intarcare.
Primii pasi in alimentatia artificiala
Diversificarea alimentatiei se poate face incepand de la varsta de 3-4 luni, pentru ca din acest moment sugarul poate digera. Prima masa de acest gen implica multa rabdare din partea mamei, mai ales ca este ceva noua si pentru ea, si pentru bebelus. Sugarul trebuie sa se obisnuiasca atat cu gustul noului aliment, cat si cu lingurita.
Alimentul se da incet si cu multa rabdare.
Obisnuit cu subtul, sugarul va da la inceput alimentul respectiv afara din gurita cu limba, iar acest lucru il va face de multe ori pana cand se va invata ca trebuie sa sa il duca de la varful limbii catre baza ei, si sa il inghita. Este foarte important ca in aceste momente mama sa nu isi piarda rabdarea si sa inteleaga ca, prin repetarea acestei tehnici, sugarul se va obisnui in cele din urma sa manance din lingurita.
Primul preparat care i se va da trebuie pregatit cu grija, in functie de varsta, si de capacitatea lui de a mesteca sau inghiti.
Indicat este un mar ras si amestecat cu sucul care se scurge din acesta, si care se va da pentru inceput ca un adaus la masa de lapte de la ora 10.00. Se incepe cu o lingurita si se creste treptat cantitatea la 6-7 lingurite. Merele trebuie alese cu mare grija, sa fie de buna calitate, bine coapte, cu aciditate redusa, fara zone stricate sau lovite. Se mai pot da si banane, care la fel trebuie alese cu mare grija. Pulpa de banana se farama pana se formeaza o pasta omogena care se dilueaza la inceput cu ceai de plante neindulcit pentru a fi mai usor de mestecat si inghitit. In afara de mere si banane se mai pot da si morcovi, piersici, caise, afine, coacaze sau fragi, in functie de toleranta bebelusului.
Adaugarea unui nou fruct se face tot treptat, si timp de 4-5 zile se va da acelasi fruct.
Daca bebelusul il accepta atunci acest fruct poate fi dat in combinatie si cu altele . Atentie! Nu se vor da bebelusului prune sau cirese, pentru ca acestea pot da dureri abdominale si diaree. Mare atentie si la pere, struguri sau capsuni, pentru ca si acestea pot da diaree sau urticarie.
Cand si cum se adauga legumele si zarzavaturile?
Dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu fructele si le-a acceptat in alimentatia sa, se poate adauga supa de legume. Cum se obtine aceasta supa? Se fierb legumele cam 1 ½ - 2 ore; se poate incepe cu morcovii care sunt tolerati de orice sugar si putin patrunjel sau telina. In orice caz, mare atentie: ca si in cazul fructelor, legumele trebuie sa fie proaspete.
Asadar, alegem 3-4 morcovi proaspeti, de marime mijlogie si 1 radacina de patrunjel, care se spala foarte bine si se curata cu atentie; se adauga 1 litru de apa si se pun la fiert pana in momentul in care morcovii se pot sfarama usor. Daca apa scade, se va completa pana cand se constata ca morcovii sunt bine fierti. Dupa ce s-au fiert se scot separat pe o farfurie si se paseaza; din zeama in care au fost fierti se pun intr-un bol separat 150 ml peste care se adauga 10 lingurite de morcovi; se fierbe din nou aceasta cantitate timp de 5 minute si apoi se lasa la racit.
Mai tarziu se pot adauga in supa si alte zarzavaturi: cartofi, dovlecei, rosii, 1 ceapa sau mazare verde. Si in aceste cazuri se procedeaza la fel: morcovii, cartofii sau dovleceii se scot din zeama in care au fiert, se paseaza, se repun in zeama respectiva si se refierb inca 5 minute.
Bine de stiut este faptul ca sunt sugari care refuza supa de zarzavat. Nu trebuie insa ca mama sa isi piarda rabdarea sau sa renunte complet la a-i mai da bebelusului aceasta supa. Din contra. Trebuie incercat in mai multe randuri, cu rabdare, pana cand, intr-un final sugarul se va obisnui si o va accepta. Se poate renunta pentru o saptamana la supa de zarzavat, si se va reincepe cu piureul de morcovi dres cu suc de lamaie sau putin zahar.
sursa:
http://www.sarcina-nasterea.ro/alaptarea/cand-poate-fi-intarcat-sugarul.html
Alcoolul si mamele care alapteaza
Are bebelusul de suferit daca mama bea alcool in timp ce alapteaza? Desi alcoolul trece cu usurinta in lapte, cantitatea care va fi transferata micutului este mult mai mica decat cea pe care ai baut-o tu. Un pahar de vin din cand in cand sau un cocktail baut la o aniversare nu va face nici un rau bebelusului si nu va influenta cantitatea de lapte.
Ii va dauna copilului meu daca beau bere, vin sau alte bauturi alcoolice?
Asta depinde de cat de mult si de momentul in care ai consumat alcool. Nivelul de alcool din sangele tau ( si automat si cel din laptele matern) va fi in general la cote maxima la o ora/ o ora si jumatate dupa ultimul pahar, desi, aceasta este doar o estimare si in realitate totul depinde de la organism la organism si de la metabolism la metabolism.
Conform studiilor in domeniu, un pahar ocazional sau un cocktail la o zi de sarbatoare nu pare sa afecteze in nici un fel micutul pe care il alaptezi si nici nu va interveni pe termen lung in productia de lapte matern. Totusi daca un pahar nu afecteaza cu nimic, mai multe, te pot expune riscului de a pierde lactatia si de a nu mai putea sa iti alaptezi copilul pe cale naturala.
Pe de alta parte, un studiu efectuat relativ recent a aratat ca micutii expusi regulat (macar zilnic) la alcoolul din laptele mamei lor in primele trei luni de viata s-ar putea sa aiba o mica, dar totusi relevanta, incetinire a ritmului de dezvoltare.
Alt studiu a scos la iveala un fapt cel putin interesant si anume ca un copil al carei mama a consumat alcool recent, va consuma mult mai putin lapte matern la alaptare. De asemenea, un copil ce a supt de la mama sa lapte cu o concentratie oarecare de alcool, va dormi mult mai putin, reperul fiind un interval fix de trei ore si jumatate.
Daca vrei totusi sa te bucuri de o bautura sau mai multe, trebuie sa tii cont de urmatoarea regula: pentru fiecare pahar baut va trebui sa astepti cu doua ore mai mult pana cand sa alaptezi pentru a da o sansa alcoolului sa se disipe din organism. De asemenea tine cont de faptul ca alcoolul nu se depoziteaza in sani asa ca nu are nici un rost sa extragi prin metode artificiale laptele si sa il arunci.
Un pahar de bere pe zi imi va creste lactatia?
Exista o poveste, o legenda urbana, daca vrei, in care se spune ca bautul unei beri va stimula lactatia. Ei bine, desi s-au intreprins cateva studii pe aceasta tema, nu a reiesit de nicaieri ca aceasta afirmatie este adevarata.
In anii 1880 chiar a existat un sortiment de bere care era promovat pe baza argumentului ca poate chiar imbunatati lactatia. Ei bine, cercetatorii din ziua de azi stiu ca de fapt, cea mai buna solutie pentru o lactatie constanta si abundenta este un regim alimentar corect si echilibrat.
sursa:
http://www.sarcina-nasterea.ro/alaptarea/alcoolul-si-mamele-care-alapteaza.html
Cum se stabileste un orar de alaptare a nou-nascutului?
La sosirea din maternitate cei mai multi nou-nascuti isi anunta foamea din 3 in 3 ore. La inceput se va incerca alaptarea dupa orarul din maternitate, insa majoritatea bebelusilor vor dori 6-8 mese in primele 4-6 saptamani de viata. Copii mai mici, cu un stomac care evacueaza mai repede, cer sa manance la circa 3 ore; o mare parte se trezesc la miezul noptii si la ora 2 noaptea. Sunt destul de putine cazurile cand nou-nascutii nu mai cer inca o masa dupa miezul noptii.
Indicat este sa nu fie trezit nou-nascutul la ora 24, ci sa se astepte sa se vada daca el solicita aceasta masa. In loc sa se foloseasca ceaiul ( biberonul ), ceea ce presupune preparare, etc, mai comod si mai util este sa se puna nou-nascutul la san. Cu timpul sugarul va suge din ce in ce mai rar la aceasta ora si, spre varsta de 3-4 saptamani, ajunge singur sa nu se mai trezeasca noaptea, ci dimineata. Cateodata nou-nascutii renunta mai intai la masa de la ora 23-24 si mai tarziu la cea de la ora 2.
Nou-nascutul sanatos isi instaleaza rapid un interval de aproximativ 4 ore intre mese, ziua, cu o pauza de noapte mai prelungita. In timpul zilei pauza cea mai lunga este intre prima si a doua masa ( mama are lapte din abundenta, iar sugarul a avut linistea necesara pentru a dormi si a se odihni cum trebuie in timpul noptii ). Unele mamici se plang chiar ca dupa masa de dimineata sugarul doarme dus cateva ore in sir; zicala " copilul creste si cu somn " este cat se poate de reala, asadar este indicat ca nou-nascutul sa fie lasat sa doarma atat cat simte el nevoia intre prima si a doua masa.
Ritmul de 4 ore recomandat ca regula de unii medici nu poate fi in nici un caz util nou-nascutului care este flamand din 3 in 3 ore. In primele luni sugarul simte foamea ca pe o senzatie dezagreabila la care el reactioneaza prin plans dar tace de indata ce si-a potolit foamea. Aceste reactii nu au nimic in comun cu rasfatul sau cu incapatanarea. Dupa ce sugarul creste va avea din ce in ce mai rar senzatia de foame.
Avantajul unui program fix de alaptare este acela ca ofera mamei un indicator practic pentru orele de alimentatie. In plus ea poate urmari mai usor daca sugarul plange de foame sau din alte motive; acest program o ajuta pe mama la impartirea timpului, asa ca ea isi poate planifica si alte treburi casnice sau se poate odihni in timp ce sugarul doarme. Ideal ar fi ca mama sa ajunga sa hraneasca sugarul aproximativ la orele 6.00-10.00-14.00-18.00-22.00. La multi sugari acest orar se stabileste catre varsta de 6 saptamani.
Pentru nou-nascutii care nu dorm fara intrerupere 8 ore in timpul noptii unii medici recomanda ca, pana la instalarea completa a secretiei de lapte si mai ales pana cand curba greutatii incepe sa creasca ritmic, sa li se mai dea un supt intermediar ( la orele 2 sau 3 noaptea ); dupa circa 2 luni, in timpul noptii se va da ceai de musetel indulcit cu glucoza ( un pachetel de 5g la 100 ml ceai ) sau zahar ( o lingurita rasa la 100 ml) . Atentie! Ceaiul prea dulce il face pe sugar sa-l prefere in detrimentul laptelui.
Ratia de lapte in prima luna:
- la sfarsitul primei saptamani de viata nou-nascutul suge in medie 200-400ml/zi;
- la sfarsitul celei de-a doua saptamani suge aproximativ 400-500 ml/zi;
- la sfarsitul saptamanii a treia suge 450-600 ml/zi;
- la sfaristul celei de-a patra saptamani suge cam 500-650 ml/zi.
De retinut ca aceste valori privind orarul de alaptare si cantitatea de lapte, sunt medii, trebuie tinut cont ca fiecare copil are propriul sau ritm, si propriile sale necesitati, nu va speriati daca bebelusul dumneavoastra nu se incadreaza in aceste statistici.
sursa:
http://www.sarcina-nasterea.ro/alaptarea/cum-se-stabileste-un-orar-de-alaptare-a-nou-nascutului.html
Dificultati de alaptare din partea sugarului
Exista situatii in care apar tot felul de probleme in alaptarea sugarilor, iar mamica trebuie sa stie cum sa le faca fata si sa ofere nou-nascutului alimentatia de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta normal. Spre exemplu nou-nascutii prea slabi sau prematurii nu pot sa suga si adorm dupa cateva inghitituri, lasand sanul din gurita. In acest caz este necesar mulsul sau utilizarea unei pompe pentru colectarea laptelui.
Sugarii lenesi la supt au suferit adesea la nastere si sunt foarte somnolenti.
In timpul icterului fiziologic o mare parte dintre nou-nascuti se alimenteaza mai greu; de obicei ei trag de cateva ori din san, se opresc si adorm. In acest caz este nevoie de multa indemanare si rabdare din partea mamei care trebuie sa completeze cantitatea de lapte necesara bebelusului.
Nou-nascutii la care nasterea a fost prelungita, cei care s-au nascut in stare de asfixie sau nu au tipat dupa nastere refuza sa suga in primele zile, chiar daca au o greutate normala. Daca lezarea creierului nu a fost foarte grava, ei incep sa suga in decurs de cateva zile. Dupa ce dispar manifestarile patologice bebelusii vor fi pusi regulat la san, mulgandu-se apoi laptele ramas; daca insa in creier s-au produs dereglari mari, manifestate in primele zile prin convulsii si/sau cianoza, nou-nascutul va fi pus la repaus total, evitandu-se orice efort si facandu-se minimum de manevre. Se va incerca alimentatia cu laptele muls, dar cu pipeta, lingurita sau biberonul.
Refuzul de a suge
Daca nou-nascutul a supt cateva zile mai mult sau mai putin bine, iar apoi refuza dintr-o data sanul, inseamna ca a intervenit ceva deosebit : imbolnavire sau o greseala din partea mamei. De obicei este vorba de o obstructie nazala provocata de un guturai sau de o infectie a mucoasei bucale. Iata de ce, dupa ce este adus acasa din maternitate, bebelusul trebuie protejat de variatiile prea mari de temperatura si ferit de contactul cu persoanele racite.
Greselile pe care le poate face mama si care pot duce la dificultati de supt din partea nou-nascutului sunt
- rigiditatea orarului, fortarea nou-nascutului sa suga trezindu-l din somn, bruscarea orarului, bruscarea sugarului in timpul suptului, nervozitatea sau nepriceperea. Cauzele cele mai frecvente ale intarcarii precoce la nou-nascutul sanatos sunt lipsa de dorinta si de vointa de a alapta din partea mamei, greselile in tehnica alaptarii si utilizarea biberonului. Biberonul este dusmanul nr 1 al sanului pentru nou-nascutii care din primele zile sunt hraniti cand la san, cand la biberon.Exista si o explicatie cat se poate de simpla : sugarul, ca orice fiinta umana, are tendinta la comoditate, iar efortul depus pentru a trage din biberon este de sapte ori mai mic decat cel depus pentru supt. Cu timpul, cand este pus la san, bebelusul tipa sau pur si simplu refuza sa suga, iar atunci mamei nu ii mai ramane decat solutia de a-si mulge laptele si de a-l da nou-nascutului cu biberonul. In concluzie nu se va folosi biberonul concomitent cu alimentatia la san decat pentru un motiv intemeiat, iar orificiul tetinei nu trebuie sa fie prea mare.
Regurgitatiile si varsaturile
Regurgitatia este eliminarea pe gura de aer si de cantitati mici de lapte nemodificat, la scurt timp dupa supt. Varsaturile se deosebesc de regurgitatii prin faptul ca laptele este adesea modificat si proiectat la distanta, sunt mai abundente si survin de cele mai multe ori la un interval mai mare dupa masa. Daca nu sunt insotite de alte tulburari generale, sunt rare si neregulate, in cantitati mici si nu se insotesc de scadere importanta in greutate, se va continua alaptarea. Daca apar brusc varsaturi numeroase, se suspenda o masa de lapte si se inlocuieste cu ceai, pentru a pune in repaus tubul digestiv.
Falsa diaree
Multi sugari alimentati la san prezinta in primele saptamani scaune dese, moi sau lichide, verzi, cateodata explozive, care apar de obicei la fiecare masa. Daca bebelusul creste si are o stare generala buna, nu se va lua nici o masura dietetica sau de tratament; se va urmari daca nu cumva este vorba despre supraalimentatie, se va pastra o igiena riguroasa a pielii, iar aplicatiile de pudre sau crème se vor face cu discernamant, la indicatia medicului.
Unele malformatii ale gurii ( gura de lup si buza de iepure ) sau encefalopatii grave fac imposibila alaptarea. In cazul asta, mama este obligata sa isi extraga laptele si sa il dea nou-nascutului cu pipeta, cu sonda, cu lingurita sau, mai tarziu, cu biberonul.
Unii nou-nascuti adorm cand sunt pusi la san si constata ca nu gasesc suficient lapte. Foamea ii va trezi insa in momentul cand sunt asezati in pat, pentru ca este mai putin cald sau mai putin moale decat in bratele mamei. Altii, mai infometati si mai vioi, vor reactiona cu vehementa daca nu gasesc lapte suficient, tipa, se zbat si isi sucesc capul in toate partile, incearca din nou sanul, se enerveaza si reincep sa urle. In situatiile de genul acesta mamica poate incerca sa puna sugarul cateva minute la celalalt san, unde poate ca laptele vine mai usor; daca adoarme, mama va misca incet mamelonul in gurita nou-nascutului sau va bate usor cu un deget obrazul sau nasul acestuia.
In nici un caz nou-nascutul nu va fi mentinut la san mai mult de 15 minute. Mentinerea prelungita a sugarului la san il face sa-si formeze un reflex de somn la san si de cate ori va fi pus sa suga, va adormi imediat.
sursa:
http://www.sarcina-nasterea.ro/alaptarea/dificultati-de-alaptare-din-partea-sugarului.html
Cateva reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia cu biberonul
Asa cum alaptarea isi are regulile sale unice, hrana cu biberonul le are si ea pe ale sale. Cele mai importante sunt buna organizare si pregatirea corecta a biberonului. In primul rand, asigura-te ca dispui de suficient lapte si pregateste biberonul. Acesta, ca si suzeta, trebuie sa fie mentinute curate si gata de a fi folosite. Sticlele care nu au stat in frigider mai mult de o ora, precum si laptele ramas dupa masa copilului, trebuie aruncate. In general, laptele pregatit nu ar trebui sa stea in frigider decat 24 de ore si incalzit cu grija inainte de a-l hrani pe micut. O sticla de lapte, indiferent daca este artificial sau matern, nu ar trebui niciodata incalzita in cuptorul cu microunde - pentru ca exista riscul supraincalzirii, fapt ce poate provoca arsuri la nivelul gurii celui mic.
Bebelusul a mancat suficient?
Iti vei da seama de acest lucru daca pare multumit, isi uda scutecul de aproximativ sase ori pe zi, doarme bine si acumuleaza normal in greutate. Nu este nevoie sa stabilesti un program rigid de hranire a bebelusului - cu timpul, va veti gasi impreuna propriul ritm. Bebelusul va sti cand ii este foame (si te va anunta si pe tine fara intarziere) si la fel va sti cand s-a saturat. Fii atenta la semnalele prin care iti spune ca a mancat suficient: nu mai arata interes pentru a suge, intoarce capul de la san sau de la biberon.
Pe masura ce bebelusul acumuleaza in greutate, va incepe sa manance mai mult - drept urmare, intervalul dintre mese va creste treptat. Cu toate acestea, uneori poate fi mai flamand decat in mod obisnuit. Continua sa-l hranesti pana cand iti da semnalul ca este suficient. Daca il alaptezi, nu te ingrijora ca nevoia sa de hrana nu va putea fi satisfacuta pentru ca nu ai destul lapte. Suplimentele nutritive vor rezolva aceasta problema. Pana la varsta de 2-3 luni, un copil alimentat la san va avea nevoie, probabil, sa manance de sase pana la opt ori pe zi. Analog, un copil de aceeasi varsta care este hranit la san va avea nevoie de 120-150 de grame de lapte la fiecare masa. In jurul varstei de trei luni, va avea nevoie de inca aproximativ 30 de grame, iar la patru luni, va consuma aproximativ 900 de grame de lapte zilnic.
Indicii de subalimentare si supraalimentare
Indicii de subalimentare:
1. Pielea copilului ramane "zbarcita" in prima luna de viata, iar obrajii lui nu devin pufosi (acesta poate fi un semn ca nu acumuleaza in greutate asa cum ar trebui); - 2. Copilul nu pare multumit, chiar daca masa s-a incheiat.
Semnalele de alarma raportate la supraalimentare
Includ stari de voma dupa masa si scaune slab consistente, lichide. Multi copii regurgiteaza dupa masa, pentru ca sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelasi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.
Daca observi ca regurgiteaza prea des, cere sfatul medicului. In unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinta unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situatii care necesita ingrijire medicala. Cu toate ca bebelusul va incepe sa manance si alimente solide (in jurul varstei de 4-6 luni), laptele matern sau artificial va ramane principala componenta a mesei acestuia in primul sau an de viata. In cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrana mult mai variata, pentru a beneficia de caloriile si elementele nutritive necesare.
Subalimentarea şi supraalimentarea bebeluşului
Alimentaţia bebeluşului, în special în cazul cuplurilor care se află la primul copil, este o adevărată piatră de încercare. În cazul în care copilul regurgitează prea des, este nevoie sfatul medicului. În unele cazuri, mai rare, ar putea fi consecinţa unei alergii, a unei probleme de digestie sau alte situaţii care necesită îngrijire medicală. Cu toate că bebeluşul va începe să mănânce şi alimente solide - în jurul vârstei de 4-6 luni, laptele matern sau artificial va rămâne principala componentă a mesei acestuia în primul său an de viaţă. În cel de-al doilea an, va avea nevoie de o hrană mult mai variată, pentru a beneficia de caloriile şi elementele nutritive necesare.
Subalimentarea
În cazul subalimentării, pielea copilului rămâne "zbârcită" în prima lună de viaţă, iar obrazul nu este pufos - acesta poate fi un semn că nu acumulează în greutate aşa cum ar trebui. Copilul nu pare mulţumit, chiar dacă masa s-a încheiat, acesta poate fi un alt semn de subalimentare.
Supraalimentarea
Supraalimentarea este descrisă prin câteva semnale de alarmă care includ stări de vomă după masă şi scaune slab consistente, lichide. Mulţi copii regurgitează după masă, pentru că sistemul lor digestiv este imatur, dar nu este acelaşi lucru cu a vomita tot sau cea mai mare parte a hranei.
Posibile probleme în alimentaţia bebeluşului
Problemele pe care le pot întâmpina mamele când alăptează la sân constau în aşezarea bebeluşului în poziţia optimă pentru supt şi plasarea mamelonului în gura micuţului. Aceste situaţii se rezolvă de obicei repede, cu ajutorul unei surori medicale care îi va arăta mamei cum trebuie să procedeze. De asemenea, multe femei se confruntă cu probleme de genul: dureri şi sensibilitate pronunţată a mameloanelor, mastita - o infecţie a canalelor galactofore- sau un abces al sânilor -o colecţie de puroi care formează un nodul roşu si foarte sensibil. Pentru fiecare dintre aceste probleme, trebuie să consulţi un medic.
Ceea ce are de facut proaspata mamă este să aibă grijă atât de ea, cât şi de bebeluş. De aceea, trebuie să fie odihnită, să bea multe lichide şi să aibă o dietă echilibrată. Este cu atât mai bine dacă ceilalţi membri ai familiei o pot ajuta cu treburile casnice, astfel încât mama să se poata relaxa şi ocupa cât mai bine de noile sale îndatoriri.
Şi în cazul în care micuţul este hrănit cu biberonul, pot apărea probleme şi situaţii aparte. Mama trebuie să verifice de fiecare dată cu atenţie data expirării produsului şi trebuie să aibă grijă ca recipientul în care se află laptele să fie sigilat. Unii bebeluşi sunt alergici la proteinele pe care le conţine laptele de vacă. Simptomele unei astfel de alergii includ: stări de vomă, diaree, dureri abdominale, apariţia unor eczeme si chiar prezenţa sângelui în scaunul bebeluşului. În alte cazuri, copilul nu tolerează lactoza - ceea ce înseamnă că nu o poate digera complet. Simptomele intoleranţei la lactoză sunt: eructaţii excesive, sensibilitate şi dureri abdominale şi diaree.
Suplimente nutritive
Un copil sănătos, care este alăptăt de o mamă sănătoasă, poate să nu aibă nevoie de vitamine sau suplimente nutritive - deşi cel mai bine este ca medicul să fie cel care decide acest lucru. Laptele matern conţine combinaţia ideală de vitamina C, E, vitaminele din grupa B şi fier, care îi sunt suficiente copilului până când, în jurul vârstei de şase luni, va începe să mănânce cereale îmbogăţite cu fier. Vitamina D nu se găseşte în concentraţie prea mare în laptele matern, dar ea este sintetizată în organism odata cu expunerea la soare. Nevoia de vitamina D a copilului variază în funcţie de tipul său de piele şi de măsura în care este expus la soare. Medicul va decide dacă este nevoie de un supliment din această vitamină şi tot el te va sfătui cum să-l protejezi pe bebeluş de acţiunea nocivă a razelor de soare
Cum pot sti daca bebelusul are greutatea normala varstei?
Exista o serie de bareme pentru greutatea bebelusilor, in functie de grupa de varsta in care se incadreaza. Medicul pediatru il va cantari pe micut, dar nu trebuie sa te alarmezi daca bebelusul se situeaza la una dintre cele doua extreme - cu alte cuvinte, daca este prea grasut pentru varsta lui sau nu a acumulat corespunzator in greutate.
Unii copii asimileaza mai bine vitaminele si substantele nutritive, altii mai lent. Dar acest lucru nu inseamna ca este bolnav. Adreseaza-te insa medicului daca ti se pare ca micutul este apatic, nu pare sa se dezvolte bine din punct de vedere fizic sau intelectual, ori greutatea lui fluctueaza prea des.