Bebe - in camera lui sau cu parintii in camera? - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Bebe - in camera lui sau cu parintii in camera?

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Bebe - in camera lui sau cu parintii in camera?


Aparitia unui nou membru al familiei aduce cu sine numeroase modificari ale rutinei zilnice. Unii viitori parinti anticipeaza cum le va schimba viata acest eveniment important si pregatesc lucrurile pana în cel mai mic detaliu. Altii, poate mai superstitiosi, sau invadati de bucuria de a avea un copil, uita aspecte practice, esentiale.

Unul dintre cele mai importante astfel de aspecte este locul bebelusului în casa. Chiar daca în primii ani va sta mai mult în preajma mamei, el trebuie invatat ca un anumit spatiu, un anumit colt din casa aceea este al lui. Astfel, el isi formeaza mai usor sentimentul de sine, eul, personalitatea.

Sunt cazuri în care nu exista posibilitatea ca bebelusul sa aiba camera lui. Sunt familii numeroase, care locuiesc în apartamente mici, impreuna cu bunici si alte rude. Chiar si asa, bebelusul poate avea un loc numai al lui (de exemplu, patutul lui langa acela al parintilor si o etajera pentru jucarii).

În general, daca nu sunt probleme materiale sau de sanatate (bebelusul trebuind monitorizat permanent), acesta este bine sa aiba camera lui. Când bebelusul este adus de la maternitate, mai ales când este primul copil, pare atat de fragil incat parintii se tem sa-l lase singur în camera. Insa, avand grija sa nu doarma pe burta (el nu se intoarce singur în primele 2-3 luni de viata), sa auziti daca plange sau s-a trezit, el poate fi lasat cu incredere în camera lui, în patul lui.

Unele mame, justificand ca astfel sunt mai aproape de bebe pentru a-l hrani, il tin în patul conjugal sau dorm ele separat cu copilul pentru a-si proteja sotul de trezirile din timpul noptii. În spatele acestui comportament se ascunde, de fapt, anxietatea mamei care se teme sa-si lase copilul singur sau dorinta ei inconstienta de a se separa de sot. Ambele sunt daunatoare copilului, generandu-i teama de viata, neincredere în sine, sentimente de culpabilitate. Mai tarziu, unor copii care au fost de la inceput culcati în patul parintilor, le va fi foarte greu sa se desprinda de acolo si, implicit, sa renunte la dependenta materna. De asemenea, o astfel de hotarare afecteaza si viata de cuplu, unul dintre parteneri, de obicei barbatul (nefiind tot atat de acaparat de copil) cautand sa primeasca atentie si afectiune intr-o alta relatie.

Chiar daca, atat de mici fiind, bebelusii va trezesc dorinta de a-i proteja, nu trebuie sa uitati ca rolul dumneavoastra de parinti este si acela de a le calauzi pasii in viata, prezentandu-le si obisnuindu-i cu lumea care ii inconjoara si ajutandu-i sa devina persoane mature si independente. Iar a le acorda incredere ca pot singuri (sa stea în camera lor, de exemplu) constituie o conditie esentiala a dezvoltarii.mai mult[1]


Zambetul bebelusului. Cum evolueaza?

Daca in primele saptamani de viata zambetul nou-nascutului nu este decat un gest reflex, evolutia surasului in urmatoarele 12 luni este spectaculoasa. Acesta va ajunge sa exprime placere, intentia de a comunica cu dumneavoastra sau chiar manifestarea spiritului glumet al micutului.

0-6 saptamani


Primul zambet il veti surprinde, probabil, in timpul somnului nou-nascutului. Explicatia este ca, in timpul starii REM de somn, organismul trece prin modificari de natura psihologica, un efect al acestora fiind activarea unor reflexe. Printre ele, zambetul.

6-8 saptamani


Bebelusul va incepe sa zambeasca pentru ca anumite lucruri ii provoaca placere: mangaieri, vocea sau chipurile celor apropiati. Acest zambet este o reactie la o experienta senzoriala, si nu un raspuns de natura sociala.

2-3 luni


Pana acum, zambetul bebelusului dumneavoastra nu era decat o reactie interioara la lucrurile care ii atrageau atentia. De acum inainte, bebelusul va zambi la vederea dumneavoastra sau atunci cand scoateti sunete amuzante. De asemenea, el va incepe sa inteleaga ca, daca zambeste, va obtine o reactie identica de la dumneavoastra.


6 luni


Desi bebelusii se dezvolta fiecare in propriul sau ritm, iar unii sunt, pur si simplu, mai zambareti decat altii, pana la aceasta varsta aproape toti sunt experti in zambete. Acum este perioada in care bebelusul va zambi indiferent de ce veti face. De asemenea, bebelusul va zambi tuturor celor pe care ii vede, daca observa ca primeste un raspuns.

9 luni

Bebelusul incepe sa inteleaga ca mamica lui este speciala si o va diferentia clar de alti oameni. El nu va mai zambi tuturor, fara discriminare, ci va fi mai reticent cu strainii. Acesta este, de fapt, un semn de dezvoltare sanatoasa.

12 luni

Pe masura ce bebelusul dumneavoastra incepe sa reproduca sunete, dezvoltandu-si capacitatile lingvistice, se formeaza si simtul umorului. Bebelusii aflati la varsta aceasta rad de se prapadesc daca scoateti sunete amuzante. Atunci cand el considera ca ceva este amuzant, vrea sa obtina o reactie din partea dumneavoastra, asa ca puteti rade impreuna.mai multe detalii[2]



Unelte personale