Anemia, cum o previi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Anemia, cum o previi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutareAnemia, cum o previi

Cea mai des intalnita forma de anemie in randul copiilor este cea cunoscuta sub numele de feripriva sau fierodeficitara si se caracterizeaza printr-o lipsa a fierului in organism.

Fierul ajuta la transportul oxigenului in tesuturi, intra in componenta hemoglobinei si regleaza cresterea celulara. In lipsa fierului, cel mic (dar si adultii, daca e cazul) sufera de oboseala, dureri de cap, iritabilitate, furnicaturi ale membrelor, scaderea imunitatii si a capacitatii de efort.

Cauzele care duc la aparitia anemiei tin in principal de alimentatie - a mamei care alapteaza si care se hraneste necorespunzator, si a copilului mic, dupa inceperea diversificarii.

Introducerea foarte devreme a laptelui de vaca in alimentatie are ca urmare producerea unei anemii, intrucat laptele de vaca nu acopera necesarul nutritional al unui copil la aceasta varsta, iar rezervele de fier ale organismului, primite de bebelus intrauterin, de la mama, in timpul sarcinii (asta daca alimentatia mamei a fost corespunzatoare), se imputineaza dupa 4 luni de la nastere.

Necesarul de fier al organismului variaza, evident, in functie de varsta si sex, iar capacitatea organismului de a asimila si utiliza fierul depinde de nevoile fiecarei persoane, in diferite etape ale vietii.

La copii, in afara de simptomele mentionate deja, lipsa de fier are ca urmari pe termen lung intarzieri semnificative in dezvoltarea cognitiva si performante scolare scazute.

Necesarul de fier stabilit de specialisti pentru copiii intre 1 si 7 ani ar fi de 7 mg pe zi, iar dupa 7 ani - de 8 mg pe zi. Anemia poate fi o cauza, dar si un simptom al mai multor boli; ca atare, se recomanda consultul unui medic, in conditiile in care suspectati ca cel mic ar putea fi anemic.

Suplimentele de fier vor fi prescrise tot de medic, intoxicatia cu fier avand urmari grave. De obicei, in cazul deficientei de fier sunt prescrise si suplimente de vitamina C, care ajuta fierul sa se fixeze. citeste mai mult[1]

Unelte personale