Convulsii febrile
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Convulsii febrile
Convulsiile febrile reprezinta un tip de criza care are loc atunci cand copiii mici au febra. Au loc mai ales intre varsta de 6 luni si 3 ani, dar rareori se prezinta si la copiii cu varste pana la 6 ani. Aceste convulsii apar in prima zi de febra sau insotesc o crestere brusca a temperaturii.
Desi nu se cunoaste cauza exacta a convulsiilor febrile, acestea au tendinta de a se mosteni.
Majoritatea cazurilor de convulsii febrile sunt declansate de infectii virale, cum ar fi o raceala sau o infectie a cailor respiratorii superioare. In cazuri mai rare, convulsiile febrile insotesc o boala mai grava, cum ar fi meningita.
Convulsiile febrile sunt cea mai des intalnita manifestare convulsiva la copiii. Aproximativ 5% din copii au cel putin o criza febrila.
Simptome si semne la convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt convulsii generalizate care apar la copiii cu febra. Crizele generalizate se manifesta ca o schimbare a activitatii electrice a intregului creier. Corpul copilului devine rigid, ochii ii privesc in gol si nu va raspunde la sunetul vocii tale. Apoi va cadea inconstient la pamant si va tremura din picioare si maini.
Convulsiile afecteaza respiratia, iar pielea e posibil sa devina albastruie din cauza lipsei de oxigen. In majoritatea cazurilor, copilul va avea totusi destul aer pentru a respira. Convulsiile se manifesta si cu urinare spontana.
Majoritatea crizelor se incheie dupa 3-4 minute. Dupa ce criza s-a incheiat, va dura cateva minute pana cand copilul se trezeste. Va fi confuz si dezorientat si nu va intelege ce i s-a intamplat. Aceasta se numeste perioada postictala.
Complicatii
Desi aceste crize par grave si ii ingrijoreaza pe parinti, nu sunt periculoase pentru sanatatea copilului. Circulatia sangelului catre creier este afectata doar cand convulsiile dureaza mai mult de 20-30 minute.
Daca o astfel de criza dureaza mai mult de 15 minute si este urmata de inca una in urmatoarele 24 de ore, sau daca implica doar o portiune a corpului, atunci poarta numele de convulsie febrila complexa.
In cazul unei astfel de crize, copilul trebuie spitalizat pentru observatii. Daca a avut doar o singura criza generalizata care a durat mai putin de 15 minute, atunci inseamna ca a avut o criza febrila simpla si spitalizarea nu este necesara.
Majoritatea copiilor au doar o singura criza febrila, dar aproape o treime din copii au inca o criza in timpul unei boli cu febra.
Convulsiile febrile pot duce la epilepsie pentru aproximativ 2-4% din copii. Anumiti copii sunt mai predispusi sa devina epileptici: copiii care au mai avut convulsii febrile complexe, cei cu paralizie sau intarzieri in dezvoltare sau alte probleme neurologice.
Tratamentul la convulsii febrile
Trebuie sa contactezi doctorul daca bolnavul are o criza febrila. Medicul va vrea sa-l examineze pe copil si e posibil sa-l trimita pe spital. Este important sa gasesti cauza febrei copilului.
Febra este cauzata in general de infectii virale, dar ocazional este cauzata si de o infectie bacteriana. Daca acesta este cazul, copilul va primi tratament cu antibiotice.
Trebuie sa fii calma si sa stii ce trebuie sa faci in cazul unei convulsii febrile.
In cazul in care copilul tremura si este inconstient, trebuie sa-l asezi intr-o parte cu capul pe spate, pentru a-i tine deschise caile respiratorii.
Protejeaza capul de posibile lovituri.
Trebuie sa desfaci hainele stramte pe care le poarta copilul. Nu trebuie sa-i bagi nimic in gura, deoarece e posibil sa se loveasca la dinti.
Trebuie sa stai cu copilul pana cand acesta se trezeste, deoarece va fi confuz si nu va intelege ce s-a intamplat.
Daca are o criza localizata fara a-si pierde cunostinta, trebuie sa-l asezi pe copil intr-un loc linistit si sa-l calmezi, pana cand se va trezi.
Nu incerca sa opresti convulsiile in timpul unei crize punand mainile in jurul copilului, deoarece nu va ajuta cu nimic.
Pentru a scadea febra, administreaza-i copilului un supozitor. Nu trebuie sa-i dai medicamente pe cale orala, deoarece nu le va putea inghiti in timpul unei convulsii.
Poti sa scazi temperatura corpului copilului daca il infasori intr-un prosop umed cu apa calduta. Nu folosi spirt sau apa rece ca sa scazi febra, deoarece acesta ii vor provoca frisoane care vor creste temperatura corpului.
In cazul in care copilul a mai avut convulsii febrile, doctorul va recomanda administrarea unor medicamente impotriva convulsiilor in timpul urmatoarei convulsii.
Trebuie sa-i administrezi copilului doar doza recomandata de catre medic.
Daca episodul convulsiv dureaza mai mult de 5 minutre, trebuie sa suni la Urgenta.
Prevenire
Prima convulsie febrila este extrem de dificil de prevenit. Poate fi la fel de dificil de a anticipa convulsiile atat la copiii care au mai avut astfel de episoade, cat si la copiii care nu au mai avut convulsii. Crizele debuteaza extrem de repede, cateodata inainte de a-ti fa seama ca cel mic are febra.
Medicamentele trebuie sa fie intr-o forma lichida sau comprimate pentru supt. Baia in apa calduta va ajuta la reducerea febrei. Atentie! Nu trebuie sa folosesti apa rece sau alcool!mai mult...[1]