Arsurile solare
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Arsurile solare la copii
Soarele poate fi periculos pentru pielea sensibila a copiilor. Iata cum iti poti proteja copilul de efectele nocive ale razelor solare:
- Daca bebelusul tau are arsuri solare, atunci pielea este rosie si fierbinte la atingere, chiar daca incerci sa o racesti.
- Daca arsura este severa, se pot forma basici, pielea se poate inflama si bebelusul poate face febra.
Arsurile solare sunt cauzate de expunerea indelungata la razele ultraviolete ale soarelui.
Ceea ce trebuie avut in vedere este ca nu se intampla numai atunci cand este temperatura foarte ridicata, arsurile solare pot aparea si atunci cand soarele este reflectat de zapada.
Metode de a trata arsurile de pe pielea copilului tau
- - Este posibil ca bebelusul sa fie deshidratat datorita faptului ca a stat la soare, asa ca trebuie sa te asiguri ca bea suficiente fluide (laptele matern sau laptele praf sunt cele mai recomandate lichide, daca bebelusul are sub sase luni).
- - Calmeaza-i zona de piele arsa. Umezeste in apa rece o bucata de material, stoarce-o bine si pune-o pe zona inrosita timp de 10-15 minute, de cateva ori pe zi (asigura-te ca nu ii este frig copilului).
- - Lasa-ti copilul sa stea in apa calduta, in care ai adaugat o lingurita cu bicarbonat de sodiu, acesta ii va calma pielea. Nu pune gheata sau apa foarte rece pe pielea copilului.
- - Aplica pe piele o lotiune hidratanta pe baza de apa, gel de aloe vera sau lotiune pe baza de calamina, aceasta din urma va inlatura senzatia de mancarime care creste atunci cand incepe pielea sa se cojeasca.
Nu trebuie folosite produse pe baza de petrol pe pielea arsa a copilului deoarece acestea ingreuneaza eliberarea caldurii si transpiratiei, ceea ce inrautateste arsura.
Evita de asemenea folosirea sprayurilor din trusa de prim ajutor si a unguentelor ce contin benzocaina, acestea putand determina aparitia iritatiilor si a reactiilor alergice.
Decojirea pielii apare de regula intre 3 si 10 zile dupa ce s-a produs expunerea la soare. Nu trebuie sa te alarmezi atunci cand se intampla asta; este un fenomen normal a procesului de vindecare.
Asigura-te doar ca bebelusul sta la un loc ferit de soare pana cand se vindeca pielea, de asemenea trebuie sa il imbraci in hainute subtiri, din bumbac, care sa nu irite pielea sensibila.
Arsurile solare pot fi la bebelusi mai severe decat ai crede, asa ca este bine sa discuti cu medicul daca ai motive de ingrijorare.
Cheama medicul daca se formeaza basici pe piele in primele 24 de ore dupa expunerea la soare, deoarece poate avea o arsura destul de severa, de gradul 2.
Daca aceste basici se transforma in pustule, nu le acoperi si nici nu incerca sa le spargi deoarece se pot infecta. In schimb, mergi cu micutul tau la un medic, acesta le va examina si daca este necesar va aplica tratamentul corespunzator.
Alte semne de arsura serioasa sunt febra sau durerea foarte mare. In cazurile foarte severe de arsura solara o complicatie importanta este atacul de caldura. Daca bebelusul vomita sau isi pierde cunostinta, cheama imediat ajutoare.
Deteriorarea pielii datorita arsurilor solare
Peste 80% dintre arsurile solare cu care se va confrunta o persoana in intreaga sa viata au loc in primii 18 ani de viata. Expunerea la radiatiile ultraviolete ale soarelui este principala cauza a cancerelor de piele, oricare ar fi tipul acestora.
Unele studii arata sa arsurile severe din timpul copilariei cresc riscul de melanom, forma de cancer cu cea mai mare rata de decese.
Copiii cu parul blond, cu pielea palida, cu pistrui sau cu ochii verzi sau albastri, sunt mai expusi riscului deteriorarii pielii ca urmare a expunerii la soare, dar si riscului de aparitie a cancerului, razele solare pot afecta de asemenea si copiii cu pielea mai inchisa la culoare.
Cum iti poti proteja copilul impotriva arsurilor solare
Este destul de usor. Evita expunerea copilului la soare si foloseste regulat lotiuni cu factor de protectie solara. Acesti doi pasi pot preveni arsurile si pot reduce riscul aparitiei anumitor forme de cancer de piele.
Desi este foarte devreme sa iti faci griji pentru asa ceva, masurile de preventie luate vor avea consecinte pozitive in viitor prin intarzierea aparitiei ridurilor si a altor semne de imbatranire.
Cu totii stim ca este imposibila evitarea completa a soarelui, insa este indicat totusi sa nu iti lasi copilul la soare intre orele 11 si 13, perioada in care razele ultraviolete sunt mai puternice. In rest, imbraca-l cu hainute care sa impiedice trecerea razelor, foloseste palarii cu borul mare si bluze cu maneca lunga.
Doctorii recomanda de asemenea folosirea unei lotiuni cu factor de protectie solara de cel putin 15, rezistenta la apa, pe acele portiuni de piele expuse la soare.
Daca bebelusul are mai putin de sase luni, nu trebuie folosita lotiunea pe suprafete mari. Este indicata protejarea cu palarie si hainute lejere din bumbac, iar apoi pe zone precum fata sau partea posterioara a bratelor, se poate utiliza lotiunea pentru protectieciteste mai mult[1]