Baia bebelusului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Baia bebelusului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Baita, o provocare pentru incepatori

Poate ca te-ai intrebat de multe ori cum se face baia unui bebelus. Iata ce trebuie sa stii!

  • Una dintre cele mai importante regului ale imbaierii unui bebe este ca acesta sa nu ramana nici o secunda lipsit de supravegherea unui adult in timpul cand i se face baie.
  • Pana la varsta de 1 an, bebelusul trebuie imbaiat zilnic, iar apoi cel putin din doua in doua zile.
  • Baia copilului mic se face inainte de masa de seara, dupa care trebuie sa isi faca somnul. Baia il reaxeaza pe cel mic, pofta de mancare ii creste si tot datorita baitei, bebelusul va avea un somn mult mai linistit.
  • Ideal ar fi ca baia sa se faca in fiecare zi, la aceeasi ora, respectandu-se un program prestabilit.
  • Este preferabil ca baita celui mic sa se faca intr-o cadita speciala, cu fundul usor inclinat.
  • Baia unui nou-nasacut nu trebuie sa dureze mult, timpul alocat ei fiind de la 5 la 10 minute.
  • La inceput, cand inca nu stiti exact cum se precedeaza, cereti mai bine ajutorul unei persoane mao experimentate. ...mai multelady.ro
  • Inainte de a umple cadita cu apa, asigurati-va ca aveti la indemana hainutele si prosoapele bebelusului, precum si telefonul, pentreu cazuri de urgenta.
  • Pastrati incaperea in care faceti baia bine incalzita si aerisita.
  • Asigurati-va ca apa din cadita nu este prea fierbinte pentru copilul dumneavoastra.
  • Este recomandat ca pana in momentul in care cordonul ombilical cade, nou-nascutul sa fie doar sters cu buretele. Deasemenea, daca ati udat din greseala cordonul ombilical, aplicati putin alcool medicinal dupa terminarea baii.
  • Nu folositi decat produse concepute pentru copii; este indicat sa nu aplicati aceste produse pe fata bebelusului.
  • Incepeti intotdeauna cu fata bebelusului si terminati cu parul.
  • Nu curatati si interiorul pavilionului urechilor bebelusului.
  • In timpul baii, incercati sa acoperiti fiecare parte a corpului copilului inainte si dupa ce a fost spalata.
  • Pentru a curata scalpul de cojite, aplicati ulei pentru copii in aceasta zona si lasati-l sa actioneze timp de 30 de minute, dupa care indepartati-l cu sampon si clatiti cu apa calduta.
  • Imediat dupa baie, este foarte important sa acoperiti capul copilului cu un prosop uscat.

Alege cadita potrivita

Hamac pentru baie
Termometru electronic pentru baie
Cadita cu orificiu de avacuare
Leagan pentru baie
burete absorbant pentru baie
Covoras antiderapant cu indicator de temperatura

Pentru inceput va trebui sa achizitionezi:

• un termometru pentru camera de baie si un termometru pentru apa

• un covoras antiderapant, un prosop sau scutec din bumbac pentru asezat bebelusul in cadita

• o cadita

Cadita pentru bebelusi este realizata pentru a face mai simpla manevrarea bebelusului ud si de a-l aseza intr-un loc sigur. In ziua de astazi, poti alege din o multitudine de modele de cadite pentru bebelusi. Multe dintre ele sunt realizate strict pentru confortul bebelusului, altele prezinta inferior un burete moale.

In alegerea unui model, iti recomandam sa ai in vedere urmatoarele:

  • cauta un material care sa nu se modifice odata cu greutatea bebelusul sau a apei.
  • caditele retractabile sunt mai indicate pentru carat si stocarea lucrurilor.
  • cadita destinata atat bebelusului, dar si copilului mic iti poate servi pe o perioada mai lunga de timp.
  • o scurgere la baza caditei poate usura spalarea ei; ai grija sa nu aiba margini care ar putea sa raneasca pielea delicata a bebelusului. ...mai multcopilul.ro

Cum se tine bebelusul in timpul baitei?

Sprijiniti bebelusul cu mana stanga pe sub gat si cu dreapta pe sub fundulet si puneti-l in apa usor cu funduletul. Pe tot parcursul baii sprijiniti-i capul cu mana stanga in timp ce cu mana dreapta il spalati. Sapuniti-l usor cu dreapta si apoi clatiti.

Pe cap spalati-l fara sa apasati (datorita faptului ca fontanele nu s-au inchis - acestea se inchid mai tarziu). Cand il spalati pe cap aveti mare grija sa nu ii intre apa in urechi copilului. Dupa ce mai capatati un pic de dexteritate il putei intoarce in cadita si pe burta. Tinandu-i permanent capul deasupra apei, sprijinit pe antebratul dumneavoastra, cu mana il tineti, pe sub piept, de subsuoara opusa mainii cu care dumneavoastra il tineti (daca il tineti cu dreapta, o petreceti pe sub piept si il tineti de subsuoara stanga). Aveti mare grija - micul omulet este acum foarte fragil. ...mai multcopilulmeu.ro

Cum se usuca bebelusul dupa baie?

In nici un caz nu il frecati cu prosopul. Imediat dupa ce l-ati imbaiat inveliti copilul in prosop. Nu il frecati cu prosopul, stergerea se face prin tamponare cu prospoul si trebuie avut grija la stergerea tuturor cutisoarelor, funduletului si organelor genitale pentru ca apa ramasa poate produce iritatii (are totusi pielea foarte fina si sensibila). Fiti atenta sa il stergeti bine la ochisori, sa ii curatati nasul si sa il stergeti bine in urechi.

Dupa stergere faceti un usor masaj bebelusului (exceptand capul) folosind o crema sau un gel de masaj si pentru a nu se irita se unge pe la cute, fundulet si in zona organelor genitale cu o crema antiiritanta - discutati cu medicul pentru a alege crema potrivita. ...mai mult


--By Dorothyna @ 29 martie 2010 18:56

Spalatul pe dinti

Ce faci daca copilul tau se agita si tipa cand vrei sa-l speli pe dintisori?
Psihologii spun ca va dori mai mult sa se spele pe dinti daca intreaga experienta este distractiva. Este bine sa incepi cat mai devreme, chiar daca are doar cativa dintisori. In felul acesta igiena dentara va deveni parte din rutina zilnica a copilului inainte de perioada disperantului “nu” sau “nu vreau”.

a) Copiii iubesc sa imite aproape tot ce fac parintii lor, asa ca ai grija ca unul dintre aceste lucruri sa fie spalatul pe dinti. Poti cumpara perii de dinti la fel colorate pentru tine si copilul tau. Aseaza-te la nivelul lui ca sa te poata vedea. Se pare ca partea lor favorita este clatitul si scuipatul apei.

b) Daca este dispus sa foloseasca periuta, il poti lasa sa te spele el pe dinti. Transforma procesul intr-un joc: el te spala pe tine si tu pe el. Daca strategia nu merge, nu insista. Asa cum ai descoperit deja, nu-l poti spala pe dinti cu forta fara sa-l ranesti sau cel putin sa-l sperii.

c) Daca tu ai perie de dinti electrica este posibil sa vrea si el una la fel (daca nu se sperie de zgomot) si in cazul acesta periuta va face mult din treaba. In plus, ar putea sa foloseasca chiar periuta ta, daca schimbi rezerva (sa fie pe placul lui, fie asemanatoare cu a ta sau mai colorata). Daca preferi perie de dinti obisnuita, il poti duce la cumparaturi si il lasi pe el sa-si aleaga periuta favorita. Sunt atatea cu persoanaje indragite din desene animate.

d) Foloseste pasta de dinti care ii place cel mai mult, de regula nu are legatura cu ce este in tub, ci mai degraba cu ce este pe tub, Tweety de exemplu. Foarte important, spun expertii, nu-l lasa sa foloseasca pasta de dinti cu fluor macar pana la 2 ani, apoi nu mai mult decat marimea unui bob de mazare.

e) S-ar putea sa ajute daca le da nume dintilor si daca il incurajezi sa nu ramana nici un “prieten” nespalat. Daca se vede in oglinda de la baie si mai bine, il ridici atunci cand se spala sau ii dai voie sa se urce pe un scaunel (intotdeauna cu tine in spate pentru siguranta).

f) Uneori si povestile (sau desenele animate) cu personaje favorite care se spala pe dinti si distrug cariile (personaje negative) pot fi de mare ajutor.

Indiferent de strategia aplicata, nu presupune ca va fi usor si nu te astepta la perfectiune. Putini sunt copiii care coopereaza constant la spalatul dintilor. Important este ca va fi incantat sa-si spele dintii si treptat va dobandi dexteritatea manuala pentru un periaj corect. Fa din spalatul dintilor activitate de familie, daca te porti ca si cum pentru tine este una dintre cele mai placute activitati zilnice sunt sanse mai mari sa-i starnesti interesul.  sursa:http://www.mamica.ro/copii/spalatul-pe-dintisori.html


Cand sa ii dai copilului bucati de alimente

Obiceiul de a mesteca alimentele si formarea gustului copiilor in privinta alimentelor este un proces ce decurge in etape. Iata ce trebuie sa incluzi in dieta copilului.
Unii copii prefera sa manance bucati din alimente, decat sa li se dea mancarea cu lingura. Bucati din alimente pot insemna o bucatica de paine prajita cu unt sau o bucata moale si decojita de para.
Daca micutul tau este asa, nu iti face griji si lasa-l sa manance singur.

Sau ai putea sa ii lasi copilului o bucata de mancare in mana in timp ce intai il hranesti cu lingura.

Intre sapte si noua luni, majoritatea copiilor sunt pregatiti pentru bucatile de alimente taiate bucatica cu bucatica.

Bucatile de alimente ideale pentru aceasta etapa sunt:

- Cartofi fierti si cartofi dulci;
- Paste fierte;

- Cereale pentru micul dejun;

- Banane coapte;

- Paine;

- Pepene.

Stai intotdeauna langa copilul tau cand mananca pentru ca exista riscul sa se inece.

Bucatile de alimente favorizeaza inecarea copilului, chiar daca nu are dinti. Copilul tau va suge sau va musca mancarea folosindu-si gingiile, acest lucru ajutand muschii vorbirii sa se dezvolte.

Bucatile de alimente ar trebui sa aiba forma de bat, pentru ca sa usureze luarea si tinerea de catre copil.


Alaptarea copilului

Laptele de la san este mancarea perfecta pentru copil in primele sase luni. Laptele de la san furnizeaza vitamine importante, fier si proteine intr-o forma usor de digerat.

Laptele de la san va ramane cea mai importanta sursa de nutritie pana cand va implini un an. Asta chiar daca mancarea solida va inlocui treptat unele din hranirile cu lapte.

De la sase luni, ai putea sa ii dai copilului tau dropsuri care contin vitaminele A si D. Este o cale de a te asigura ca are indeajuns din vitaminele de care are nevoie.

Acest lucru este important mai ales pentru copiii alaptati si copiii care beau mai putin de 500 de ml de lapte.

Cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte obiceiul de a manca sanatos

Da-i copilului sa manance cate putin o data. Daca incerci sa ii dai prea mult, s-ar putea sa incerce si alte alimente.

Si da-i o varietate din cele patru grupe importante de mancare:

- Fructe si legume;

- Paine, orez, cartofi, paste;

- Lapte si lactate;

- Carne, peste, oua, fasole.

Este bine sa eviti zaharul, sarea si mancarea foarte grasa sau condimentata. Unor copii le place mancarea putin condimentata, dar nu tolereaza mancarea foarte condimentata.

Da-i copilului la pranz cateva inghitituri de apa dintr-o cana. Daca ii dai suc de fructe, pastreaza-l pana la pranz si dilueaza-l bine. Adauga o parte de suc la 10 parti de apa.

Incearca sa nu folosesti mancarea ca mita sau recompensa. In schimb, ofera-i copilului tau imbratisari, saruturi si atentie.

Sunt o multime de lucruri legate de hranit pe care le poti cumpara, doar cateva fac mancatul mai usor.

O lingura cu varf de cauciuc ajuta la protejarea gingiilor copilului.

Odata ce copilul tau poate sa stea drept singur, este timpul pentru un scaun inalt pentru copii. Daca un copil care se taraste are o bucata de mancare se poate ineca.

Si daca copilul tau invata sa asocieze mancatul cu statul la masa, este mai probabil sa invete obiceiurile bune care fac din mancat o placere in familie.

O farfurie de plastic cu ventuze poate sa tina mancarea copilului pe scaun si nu pe jos. Pentru a iti proteja podeaua, aseaza pe jos ziar. Va face curatenia mai usoara.

O sa observi ca mancarea solida va face ca fecalele copilului sa isi schimbe culoarea si mirosul.

Daca crezi ca fecalele sunt asa de solide incat pare sa ii dea dureri, s-ar putea sa fie constipat. Asigura-te ca ii dai destule fructe si legume si lichide. Daca problema persista, vorbeste cu doctorul tau.mai mult...


Ce poti sa faci cand copilul tau plange

Copiii plangaciosi ii exaspereaza cu usurinta pe noii parinti.Nu trebuie sa intri in panica si trebuie sa intelegi ca nu esti tu de vina.
Sunt lucruri pe care poti sa le incerci pentru a calma un copil care plange.

Nu toate vor functiona pentru toti copiii, asa ca va fi nevoie sa iti cunosti treptat copilul si personalitatea lui pentru afla ce e bine pentru el si pentru tine.

Importanta de a tine copilul in brate

Nou nascutii arata o preferinta pentru a se simti confortabil, asa cum erau in uter, asa ca ai putea sa incerci sa il infasori intr-o patura sa vezi daca ii place.

Multi parinti descopera ca daca isi tin copilul aproape, mai ales ca el sa auda bataile inimii lor, il calmeaza. Alti copii gasesc infasuratul prea restrictiv si raspund mai bine la alte forme de calmare cum ar fi leganatul sau cantatul.


Muzica pentru bebelusi

In uter, bebelusul tau auzea bataia regulata a inimii tale: acesta este motivul pentru care multor copii le place sa fie tinuti aproape. Totusi, celelalte zgomote repetitive si regulate pot, de asemenea sa aiba efect calmant.

Ai putea sa pui muzica sau sa canti un cantec de leagan. Multi parinti observa ca micutii lor adorm usor cand aud zgomotul masinii de spalat, zgomotul aspiratorului sau al uscatorului de par.

Leagana copilul

Majoritatea copiilor iubesc sa fie leganati usor si s-ar putea sa observi ca si copilul tau este calmat de acest lucru, chiar daca te plimbi leganandu-l sau stai cu el intr-un leagan.

Leaganele pot calma unii copii, in timp ce altii se calmeaza fiind in miscare rapida si adorm imediat ce sunt dusi undeva cu masina.

Masajul copiilor

Masajul sau frecarea burticii copilului il poate calma. Daca pare sa aiba dureri din cauza gazelor, incearca sa ii dai de mancare intr-o pozitie mai ridicata si invarte-l dupa ce i-ai dat de mancare tinandu-l langa umarul tau. Copiii cu colici pot fi uneori calmati prin masarea burticii.

Nevoie de supt la nou nascuti

La unii nou nascuti, nevoia de supt este foarte puternica si suptul unei jucarii sau a degetului poate calma. Suptul poate sa relaxeze stomacul unui copil, sa il ajute sa se linisteasca.

Nu cere prea mult de la tine
Un copil care plange aproape constant nu isi va face un rau de durata, dar poate sa provoace mult stres si grija pentru parinti. Daca copilul tau pare destul de nefericit sa fie aici si rezista la orice efort pe care il faci ca sa il inviorezi sau sa il calmezi, este greu sa nu te simti frustrat.

Cateodata, parintii dau vina pe ei insisi simtind ca incompetenta lor parinteasca cauzeaza plansul, dar acesta este rar motivul.

Daca stii ca nevoile sugarului au fost indeplinite, ca nu este nimic fizic ce cauzeaza plansul copilului si daca ai incercat tot la ce te-ai putut gandi ca sa il calmezi, dar nimic nu a functionat, este timpul sa ai grija de tine ca sa nu fii depasit de situatie.

Uite cateva sugestii:

- Respira adanc.

- Pune copilul undeva si scoate-ti plansul din cap pentru cateva momente.

- Daca te ajuta, pune muzica linistita si relaxeaza-te pentru 10 minute.

- Suna un prieten sau o ruda pentru sprijin. Ia o pauza si lasa pe altcineva sa se ocupe de copil pentru catva timp.

- Vorbeste cu doctorul tau despre grupurile de sprijin locale unde poti sa iti impartasesti sentimentele si sa discuti despre cum sa invingi plansul impreuna cu alti parinti.

- Daca merge prea departe, suna la unul din ajutoarele prin telefon.

- Aminteste-ti ca nu este nimic in neregula cu copilul tau si ca plansul nu ii face rau. Cateodata doar acceptarea ca ai un copil care plange poate sa ajute, ca sa nu cauti motive petru plans dand vina pe tine sau oferind remedii care nu functioneaza.

- Aminteste-ti ca este doar o faza si ca va trece.

Sa fii parintele unui nou nascut este o sarcina grea. Sa fii parintele unui copil care plange mult este si mai greu. Cere ajutor si sprijin cand ai nevoie.

Si stai calm gandindu-te ca in fiecare zi, in timp ce copilul tau creste, va invata noi moduri de a-si comunica nevoile. Treptat, plansetul se va opri.mai mult...


De ce plang copiii

Motivele pentru care plang copii sunt diverse. De la simplele nevoi fiziologice ca foamea sau oboseala, plansetele pot insemna si nevoia de afectiune, de atentie.
Toti copiii plang cateodata. Chiar si nou nascutii complet sanatosi vor plange intre una si trei ore in fiecare zi. Pentru ca nu pot sa faca nimic pentru ei insisi, bebelusii se bazeaza pe altcineva pentru mancarea, caldura si confortul de care au nevoie.

Plansul este calea prin care sunt comunicate acele nevoi.

Ca si parinte, poate fi greu cateodata ca sa iti dai seama ce iti spune copilul tau, ca ii este foame, frig, sete, ca se plictiseste, ca ar vrea o imbratisare.


In primele zile, cand inca nu ai invatat de ce are nevoie bebelusul tau, acest planset poate fi suparator.

Totusi, treptat vei incepe sa recunosti diferitele feluri de planset ale copilului tau si in timp il vei cunoaste mai bine si vei fi capabila sa ii anticipezi nevoile.

In timp ce copiii cresc, treptat invata si alte cai de comunicare. Incep sa se priceapa mai bine la contactul vizual, la facutul de zgomote si chiar la zambit, toate astea reducand nevoia de plans.

Cele mai comune motive pentru care copiii plang sunt listate mai jos. Daca ai un bebelus greu de calmat, incearca una din modalitatile de mai jos. In acest fel, poti sa fii sigur ca ai incercat sa ii intelegi nevoile pe cat de mult posibil.

Am nevoie de mancare

Copiii mici vor protesta foarte vehement daca hainele sunt prea stramte sau daca sunt uzi. Unii copii nu par sa fie deranjati daca scutecele lor sunt pline pentru ei se simte cald si confortabil in timp ce altii vor „striga” sa fie schimbati imediat, in special daca sunt iritati.

Verificarea scutecului copilului tau si schimbarea lui poate sa multumeasca nevoile lui, asa ca merita sa incerci.

De asemenea, iti da oportunitatea sa vezi daca scutecul nu e prea stramt sau ca nu este nimic altceva in imbracamintea lui care il incomodeaza.

Am nevoie de caldura. Nici prea cald si nici prea rece

Unii nou nascuti nu suporta sa le fie schimbat scutecul sau sa fie spalati. Nu sunt obisnuiti cu aerul pe pielea lor si prefera sa le fie cald.

Daca micutul tau este asa, vei invata cum sa pui repede un scutec ca sa il poti calma din nou. Nu imbraca prea tare copilul incat sa i se faca prea cald. O regula buna de retinut este ca trebuie sa poarte cu un strat mai mult de haine decat tine ca sa se simta confortabil.

In patut, incearca sa folosesti un cearsaf si paturi ca asternut ca sa poti sa scoti si sa adaugi straturi daca e necesar. Poti sa verifici daca copilului tau ii este prea cald sau prea rece punandu-i mana pe stomac, daca este prea cald, ia o patura de pe el si daca este prea rece, mai adauga una.

Nu te ghida dupa maini sau picioare, pentru ca e normal sa fie usor reci. Tine temperatura din camera copilului la 18 grade C si pune-l sa doarma pe spate cu picioarele la capatul patutului ca sa nu se tot miste sub paturi si sa se incalzeasca.

Am nevoie sa fiu imbratisat

Unii copii au nevoie de o portie mare de imbratisare si linistire. Un copil mai mare poate fi calmat prin faptul ca te vede in camera sau ca iti aude vocea, dar nou nascutii au mai des nevoie de contact fizic pentru a se simti confortabili.

Daca l-ai hranit si i-ai schimbat scutecul, o sa iti dai seama ca acum vrea doar sa fie tinut in brate. Unii parinti isi fac griji ca isi vor rasfata copiii daca ii tin prea mult in brate, dar in primele cateva luni acest lucru este imposibil.

In timp ce unii copii par sa nu aiba nevoie de asa mult contact fizic, altii vor sa fie tinuti in brate aproape tot timpul.

Daca copilul tau are nevoie de multa imbratisare, ar trebui sa incerci un ham pentru bebelusi care iti permite sa tii copilul aproape in timp ce ai mainile libere pentru alte lucruri, asta ar putea fi o solutie care sa va multumeasca pe amandoi.


Am nevoie de odihna

Este usor sa crezi ca micutii adorm oricand au nevoie, oriunde ar fi, doar pentru ca multi dintre ei fac asta. Totusi, daca copilul tau a primit multa atentie s-ar putea sa se simta supra stimulat si sa ii fie greu sa adoarma.

Nou nascutii fac fata cu greu la prea multa stimulare si pot fi coplesiti de tot. Multi parinti si-au gasit copiii plangand mai mult decat de obicei atunci cand vin rudele sau cateodata la sfarsitul zilei.

Daca pare sa nu existe un motiv pentru plansetul copilului, s-ar putea sa spuna „M-am saturat”. Daca il duci intr-un loc linistit, retragandu-se treptat stimularea, s-ar putea sa inceapa sa planga si apoi sa adoarma.

Am nevoie de ceva care sa ma faca sa ma simt mai bine

Daca ai hranit copilul si ai verificat daca se simte confortabil, dar totusi continua sa planga, s-ar putea sa te intrebi daca este bolnav sau il doare ceva.

Parintii noi isi dau seama greu daca copilul lor plange pentru ca este un copil nefericit din fire (si unii sunt pentru ca au nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda cu faptul de a fi pe lume) sau daca este ceva in neregula.

Un copil care este bolnav plange de obicei altfel decat un planset normal. La fel, pentru un copil care plange de obicei, linistea neobisnuita poate fi un semn ca nu e bine.

Cel mai important lucru este sa iti amintesti ca nimeni nu iti cunoaste copilul cum il cunosti tu. Daca simti ca ceva nu e in regula, suna-ti medicul. Profesionistii in sanatate iti vor lua tot timpul grijile in considerare si va fi o asigurare pentru tine ca nu este vorba de o problema fizica.

Suna intotdeauna medicul daca copilul tau are probleme cu respiratia in timpul plansului, sau daca plansul este acompaniat de voma, diaree sau constipare.mai mult...

Bebelusii plang. Nu ai cum sa eviti asta. Este un mod al lor de a comunica. La inceput va fi dificil dar in curand vei invata sa ii anticipezi nevoile si sa ii stergi lacrimile.



Cum pot sa imi dau seama din ce cauza plange bebelusul meu?


Mi-e foame!

De indata ce vei incepe sa-ti dai seama ca bebelusului tau ii este foame (se foieste, face galagie, si se intoarce dupa sanul tau cand il iei in brate) vei incepe sa il hranesti inainte sa inceapa sa planga. Cand incepe sa planga incearca intai sa vezi daca nu cumva ii este foame. S-ar putea sa nu se opreasca imediat din plans dar lasa-l sa manance daca vrea. Se va opri din plans cand va fi satul.

Schimba-mi scutecul!

Unii bebelusi te anunta imediat ca trebuie schimbati. Pe altii nu ii deranjeaza scutecul murdar - este cald si confortabil. Acest lucru este usor de verificat si se poate remedia rapid.

Imi este frig (sau cald)!

Nou-nascutilor le place sa fie infasati in ceva calduros. Asadar cand ii este frig te va anunta ca nu se simte tocmai confortabil. Vei invata sa schimbi scutecul si sa imbraci copilul mai repede. Ai grija sa nu il imbraci prea gros pentru ca s-ar putea sa inceapa sa planga pentru ca ii este prea cald.

Vreau sa ma tii in brate!

Copiii au nevoie de afectiune. Le place sa vada fetele parintilor, sa le asculte vocile si bataile inimii si chiar sa le simta mirosul(in special pe cel al laptelui de mama). Dupa ce au mancat si au fost schimbati, multi bebelusi vor sa fie tinuti in brate. Te vei intreba poate daca nu cumva iti rasfeti prea mult copilul. Dar in primele saptamani de viata nu se poate vorbi de rasfat. Unii bebelusi au nevoie de foarte multa atentie, in vreme ce altii pot petrece mult timp singuri fara sa planga. Daca bebelusul tau face parte din prima categorie, tine-l mult in brate sau aproape de tine.

Sunt obosit!

Bebelusii pot fi deranjati de zgomot, multa lumina si aglomeratie. De aceea la sfarsitul unei zile in care a avut parte de multe vizite s-ar putea ca el sa planga aparent fara nici un motiv. De fapt ei sunt coplesiti de toata agitatia si plansul este modul lui de a spune "m-am saturat!" du-l intr-un loc linistit si incearca sa il adormi.

Nu ma simt bine!

Dupa ce l-ai hranit si ai verificat daca totul este in ordine (il pot deranja si lucruri marunte precum un fir de par infasurat in jurul unui degetel), iar el plange in continuare verifica-i temperatura pentru ca este posibil sa fie bolnav. Plansetul unui bebelus bolnav suna diferit fata de cel prin care iti spune ca ii este foame sau ca trebuie schimbat. In curand vei invata sa deosebesti aceste sunete si sa iti dai seama cand trebuie dus la doctor.

Nici una dintre cele de mai sus

Se poate intampla sa nu reusesti sa iti dai seama de ce plange bebelusul. Multi bebelusi au perioade in care sunt mai agitati din cauza colicilor sau din cauza aparitiei dentitiei. Daca nu reusesti sa il linistesti incearca trucurile de mai jos:

Bebelusul meu plange si nu mai stiu ce sa fac

Infasa-l bine si tine-l in brate

Nou-nascutilor le place sa se simta la fel de in siguranta ca in pantec. Asadar infasa-l bine si tine-l pe umarul tau. Ai insa grija pentru ca unii bebelusi nu apreciaza atat de tare infasatul si imbratisatul fiind mai atrasi de alte lucruri care le aduc confort cum are fi o suzeta sau leganatul.

Lasa-l sa asculte muzica

Bebelusii sunt obisnuiti sa auda bataile inimii de aceea le si place atat de mult sa fie tinuti in brate. Incearca sa pui o melodie lenta sau canta-i un cantec de leagan.

Plimba-l prin casa

De multe ori numai faptul ca il plimbi prin casa il poate calma. Dar daca acest lucru nu functioneaza legana-l sau iesi la plimbare cu caruciorul sau cu masina.

Freaca-l pe burtica

Masatul spatelui sau al burticii poate fi unul dintre lucrurile care il calmeaza repede mai ales daca plange din cauza colicilor.

Da-i o suzeta

Chiar daca nu ii este foame suptul degetului sau al suzetei il poate calma.

Ai grija de tine

Plansul bebelusului poate fi stresant pentru proaspetii parinti. Esti in urma rau cu somnul si nu esti sigura ca iti ingrijesti bine copilul. Esti foarte emotiva si sensibila datorita hormonilor tai care au luat-o razna dupa nastere. Tatal nu este sigur de rolul sau in cresterea copilului sau daca va mai beneficia de atentia sotiei sale vreodata. Adauga un planset de copil la toate astea si vei fi coplesita de sentimente si frustrari. Daca stii ca ai facut tot posibilul pentru a-ti linisti copilul dar el plange in continuare a venit momentul sa ai grija de tine:

  1. Pune bebelusul in patut si lasa-l sa planga o vreme!
  1. Suna o cunostinta sau o prietna care te poate sfatui!
  1. Ia o pauza si lasa pe altcineva sa se ocupe de el!
  1. Asculta muzica ca sa te relaxezi!
    Inspira adanc!
  1. Aminteste-ti ca nu i se intampla nimic daca plange putin!
  1. Aceasta este doar o faza peste care va trece oricum.

sursa:http://www.copilul.ro/bebelusi/plansul/Sapte_motive_pentru_care_plang_bebelusii-a2115.html

Simptomele deshidratarii la copii

Copilul tau consuma suficiente lichide? Citeste despre efectele deshidratarii in cazul copiilor si cum poti combate deshidratarea in randul celor mici.
Deshidratarea la copii se poate intampla mai repede si mai grav decat in cazul adultilor. Parintii ar trebui sa cunoasca semnele deshidratarii atunci cand copilul e bolnav.

In cazul in care se imbolnaveste, un copil pierde o cantitate mai mica de fluide decat un adult.

Cand copilul tau sufera de o boala care ii cauzeaza diaree si varsaturi, riscul deshidratarii este foarte mare.



Cauzele deshidratarii la copii

Cele mai des intalnite cauze sunt varsaturile si diareea impreuna cu anumiti virusi sau infectii.

O astfel de infectie virala intestinala, care afecteaza in general copiii sub 5 ani, poate provoca o deshidratare foarte grava datorita diareei.

Simptomele deshidratarii la copii

Simptomele ce trebuiesc urmarite de catre parinti sunt urmatoarele:

- Lacrimi putine sau de fel, atunci cand copilul plange;

- Cearcane;

- Suprafete moi si adancite pe capul bebelusului;

- Daca bebelusul nu isi “uda” scutecul cel putin o data la sase ore;

- Cand copilul nu urineaza cel putin o data la douasprezece ore;

- Urina e inchisa la culoare;

- Pielea uscata;

- Pielea foarte rece;

- O fire morocanoasa;

- Oboseala;

- Letargie;

- Ameteli.

Prevenirea deshidratarii la copii

Parintele trebuie sa substitue cantitatea de fluide pe care o pierde copilul prin varsaturi si/sau diaree. Lichidele incolore sunt cele mai bune.

Cand copilul prezinta semne de deshidratare, i se mai poate da si un supliment electrolit lichid.

Sucurile par a fi o idee buna, dar nu sunt, deoarece continutul ridicat de zahar ii vor agrava diareea si il vor deshidrata in loc sa il hidrateze.

Cuburile de gheata sunt iarasi o idee buna pentru copiii care nu pot bea apa fara sa verse.

Ele topindu-se incet, nu il vor coplesi pe copil cu o cantitate mare de fluide. La fel de bune sunt si pentru copiii care au diaree, deoarece ii lipseste concentratia de zahar, prezenta in inghetata.mai mult...


Dezvoltarea armonioasa a copilului

Fiecare copil este unic si se va afla intr-o etapa de dezvoltare mai repede sau mai tarziu decat ceilalti copii. Poate i-ai auzit pe altii spunand lucruri ca “a inceput sa umble inainte de a avea 10 luni, cu mult mai devreme decat fratele sau” sau “nu a zis prea multe pana pe la 2 anisori, dupa care nu se mai putea opri din vorbit.”.

Asta pentru ca fiecare copil e unic si se dezvolta in ritmul sau.

Exista, totusi, momente definite in care copiii isi vor atinge bornele. De exemplu, copiii invata sa umble intre luna 9 si luna 15.

Asa ca, daca copilul tau are 13 luni si nu umbla inca, nu e nevoie sa te ingrijorezi daca se taraste sau se sprijina pentru a se ridica. A capatat calitatile de care avea nevoie pentru a invata sa umble si va umbla cat de curand.

Totusi, daca ai un copil de 15 luni care nu umbla inca, ar fi o idee buna sa vorbesti cu pediatrul pentru a te asigura ca nu exista probleme medicale sau de dezvoltare, deoarece varsta de 15 luni este in afara perioadei de normalitate in care copii invata sa umble.

Oricand ai o intrebare, nu ezita sa intrebi un profesionist, cum ar fi doctorul copilului tau, medic rezident sau un specialist in dezvoltarea infantila. Exista si specialisti clinici, antrenati special in anumite arii de dezvoltare, care pot fi consultati. Acestia includ medici patologi de vorbire, terapeuti ocupationali si fizici, psihologi pentru dezvoltare.


Cum iti poti ajuta copilul sa se dezvolte armonios

Ca parinti, toti vrem sa avem copii de succes si care sa fie cei mai buni dintre cei mai buni. Stim, din cercetari, ca doi factori influenteaza felul in care copilul tau creste si evolueaza: genele si mediul.

Unul dintre factori sunt genele. Unii ii spun “natura”. Genele sunt materialul genetic pe care il transmitem copiilor nostri. Copiii se nasc cu genele in ei.

Ele se comporta ca un plan pentru caracteristicile pe care le vor detine. De exemplu, genele hotarasc daca un copil se va naste cu ochi albastri sau ochi caprui; hotarasc, de asemenea, daca va fi dreptaci sau stangaci.

Celalalt factor care influenteaza dezvoltarea copilului este mediul inconjurator. Acesta include experientele traite acasa, la scoala si in comunitate.

Unii o numesc “educare”. Mediul poate influenta pozitiv sau negativ planul genetic al unui copil. De exemplu, copii malnutriti din tarile Lumii a Treia pot sa nu isi atinga potentialul de IQ din cauza impactului mediului asupra dezvoltarii creierului.

Deseori, consideram ca e nevoie sa cumparam jucarii, muzica si jocuri pentru a stimula dezvoltarea copiilor nostri, dar trebuie sa ne reamintim ca este mai important sa le oferim urmatoarele activitati zilnice pentru a incuraja dezvoltarea creierului uman.

Ofera-i copilului tau multa dragoste si atentie. Indiferent de varsta copilului, strangandu-l in brate si ascultandu-l sunt modalitati importante de a-i arata ca iti pasa.

Interactioneaza cu micutul tau, vorbindu-i, cantandu-i, jucandu-te cu el, mancand cu el si citindu-i. Copilul tau va creste simtindu-se special si important pentru tine. Vei invata multe despre interesele si calitatile lui.

Citeste, citeste, citeste. Cercetarile arata ca acei copii carora parintii le citesc au un vocabular mai bogat decat altii. Cititul le ofera copiilor si alte perspective asupra lumii in care traim.

Invata niste lucruri elementare despre ce inseamna sa fii parinte pentru a putea sa iti ajuti copilul sa invete sa se comporte.

Cele mai importante calitati ca parinte, ar trebui sa fie existenta unor reguli, recompensarea unor comportamente pe care vrei sa le vezi mai des la el si niste consecinte pentru comportamentele pe care nu vrei sa le mai intalnesti.

Limiteaza timpul de televizor la 1-2 ore pe zi.mai mult...


Dezvoltarea infantila la bebelusi

Dezvoltarea infantila este un proces prin care trece fiecare copil. Acest proces presupune invatarea unor lucruri de baza ca mersul, vorbirea si legatul sireturilor
Copiii invata aceste calitati, numite si borne de dezvoltare, la perioade previzibile ale vietii lor.

Copii dezvolta calitati in cinci arii principale de dezvoltare:

Dezvoltarea cognitiva. Acest lucru se refera la abilitatea copilului de a invata si rezolva probleme.

De exemplu, un copil de doua luni invata sa exploreze mediul cu mainile si ochii, sau un copil de 5 ani care invata cum sa rezolve probleme de matematica elementara.

Dezvoltare sociala si emotionala. Aceasta este abilitatea copilului de a interactiona cu ceilalti, inclusiv sa se ajute singuri si sa se controleze.

Exemple de acest tip de dezvoltare ar fi: un copil de 6 ani care zambeste, un copil de 10 luni care saluta cu mana sau un copil de 5 ani care stie cand ii vine randul la scoala.

Dezvoltarea vorbirii si a limbii. Aceasta este abilitatea copilului de a invata si de a folosi limba.

Ca exemplu, un copil de 1 an rostind primele cuvinte, un copul de 2 ani numind diferite parti ale corpului sau un copil de 5 ani care invata sa spuna “picioare” in loc de “picioruri”.

Dezvoltarea musculaturii fine. Aceasta este capacitatea copilului de a folosi muschii mici, de la maini si picioare, pentru a ridica diferite obiecte, a tine o lingura, a intoarce paginile dintr-o carte sau a folosi un creion pentru desenat.

Dezvoltarea musculaturii principale. Aceasta este abilitatea copilului de a folosi muschii superiori.

Spre exemplu, un copil de 6 luni invata sa stea in picioare sprijinit, un copil de 1 an invata sa se ridice sprijinindu-se de mobila si un copil de 5 ani care invata sa sara.

Borna de dezvoltare a copiilor

O borna de dezvoltare reprezinta o calitate pe care copilul o primeste intr-o anumita perioada de timp. De exemplu, o borna de dezvoltare este data de invatarea mersului. Majoritatea invata aceasta trasatura intre luna 9 si 15.

Bornele se dezvolta intr-o maniera secventiala. Asta inseamna ca un copil trebuie sa dezvolte niste trasaturi inainte de a putea invata sa dezvolte altele.

De exemplu, copiii trebuie mai intai sa invete sa se tarasca si sa se ridice in picioare inainte de a putea sa umble. Fiecare borna pe care o dezvolta un copil se dezvolta pe una anterioara.

Principalele borne de dezvoltare la copii

Stim, acum, ca avem creierul slab dezvoltat la nastere. De fapt, creierul unui copil cantareste aproximativ un sfert din creierul unui adult.

Creierul creste foarte repede in timpul primilor ani de viata. In acest timp, copilul tau invata multe lucruri noi.

Deoarece copiii ating borne de dezvoltare la anumite perioade de timp, putem prezice la ce varste vor invata copiii diferite trasaturi.mai mult...

BAITA

Contrar opiniei generale, majoritatea copiilor nu necesita imbaiere zilnica. Avand in vedere schimbarea frecventa a scutecelor si curatarea fetei (in special in zona gurii si a nasului) dupa fiecare alaptare, cei mai multi copii necesita imbaiere de 2-3 ori pe saptamana sau din doua in doua zile.
Baia poate fi facuta in orice moment al zilei. Imbaierea inainte de alaptare este, de obicei, binevenita. Multi parinti prefera sa-si imbaieze copilul seara, ca fiind o parte a ritualului zilnic de ingrijire a copilului. Astfel, baia este un moment de relaxare si calmare a copilului inaintea somnului de noapte. (Nu este recomandata imbaierea imediat dupa alaptare intrucat poate cauza discomfort digestiv si regurgitari sau voma, se recomanda un interval de circa 20 de minute dupa alaptare.)
Buretii de baie sunt necesari pentru inceput. Imbaierea in cada trebuie amanata pana in momentul in care buricul este complet vindecat, iar in cazul baietilor circumcisi pana cand operatia este vindecata, prevenindu-se astfel posibilele infectii. (Pana atunci se recomanda baia “uscata”, care presupune curatarea copilului cu un burete de baie sau un prosop umezit, fara introducerea copilului in apa.)
Ce echipament este necesar imbaierii “uscate” a nou-nascutului?


- prosoape groase sau o perna de baie de tip burete
- prosoape din material fin pentru spalare sau burete natural de baie
- cadita sau chiuveta curata (sau un lighean)
- tampoane de vata
- sampon si sapun pentru copii (neiritante, pentru piele sensibila)
- halat de baie pentru copii
- scutec curat si imbracaminte
Cum se face imbaierea “uscata”:
- asigurati-va ca incaperea este incalzita corespunzator (23-24C).
- organizati din timp spatiul si lucrurile necesare.
- turnati apa calda in cadita (sau chiuveta) – temperatura apei trebuie verificata si ajustata intre 35-37C (prin “metoda cotului” sau cu un termometru de baie).
- puneti copilul pe perna de baie sau pe prosoapele groase asa incat mijlocul sa-i fie ridicat.
- in timpul imbaierii, acoperiti copilul cu un prosop (acest lucru ii confera o senzatie de siguranta, stiut fiind faptul ca nou-nascutilor le displace sa ramana complet dezbracati).
- SUB NICI O FORMA, NU lasati copilul nesupravegeat si nesustinut de maini, nici macar pentru o secunda! Daca ati uitat un obiect care va trebuie, inveliti copilul intr-un prosop si luati-l cu dumneavoastra!
- incepeti imbaierea de la fata – folositi cate-un tampon de vata curat, inmuiat in apa, ca sa stergeti fiecare ochi, dinspre nas spre coada ochiului.
- spalati fata copilului cu un prosop fin, umezit, fara sa folositi sapun.
- curatati paviloanele urechilor cu un prosop fin. NU introduceti betisoare cu vata in ureche intrucat puteti vatama timpanul.
- adaugati o cantitate mica de sapun de copii in apa sau pe prosop si sapuniti cu grija restul corpului, dinspre gat in jos. Dezveliti cate-o singura parte a corpului, fara a lasa copilul complet dezvelit. Clatiti cu un prosop curat sau cu un mic recipient (poate fi o cana, un vas de la bucatarie). Feriti zona buricului de a fi udata.
- spalati la final capul copilului cu sampon si un prosop. Clatiti cu atentie, fara ca apa sa curga peste fata copilului. Tineti copilul cu grija, sprijinindu-i spatele pe antebrat, iar gatul si capul in palma.
- nu este necesar sa frecati pielea copilului, dar multi copii prefera ca mainile si picioarele sa le fie masate in timpul imbaierii.
- inveliti copilul in halatul de baie si tineti-l strans in brate ca sa-i oferiti o senzatie de comfort si siguranta.
- urmati sfaturile de ingrijire a buricului oferite de medicul pediatru. Poate fi necesara curatirea cu alcool si uscarea locului.
- periati parul copilului cu o perie moale. NU folositi uscatorul de par pe treapta superioara intrucat exista riscul de ardere a pielii.
- asteptati-va ca copilul dumneavoastra sa planga la primele baite. Este o noua experienta pentru copil. Daca copilul plange brusc, asigurati-va ca apa are temperatura potrivita si ochii ii sunt protejati de sapun.
Cum se face imbaierea in cada:
Dupa ce buricul copilului e complet vindecat sau, dupa caz, circumcizia e vindecata, puteti imbaia copilul in cada. O astfel de baita poate fi o experienta foarte placuta pentru copil si parinti. Exista, insa, copii carora, pentru inceput, le poate displace baita in cada. Daca copilul protesteaza, vorbiti-i incet sau cantati-i si incercati sa-i atrageti atentia cu jucarii.
Ce lucruri sunt necesare pentru baia in cadita:
- o cadita pentru copii (de preferat sa aiba scurgere cu dop)
- e indicat sa puneti pe fundul caditei ceva nealunecos, de exemplu un scutec sau o bucata de material
- termometru de baie (de obicei, aceste termometre au marcat intervalul de temperatura al apei indicat imbaierii copilului).
La imbaierea in cadita:
- asigurati-va ca in imediata apropiere nu exista obiecte care se pot sparge sau aparate electrice.
- umpleti cada cu apa calda si folositi termometru de baie pentru a regla temperatura apei.
- urmati aceleasi sfaturi generale de imbaiere oferite si-n cazul imbaierii uscate.
- SUB NICI O FORMA, NU lasati copilul nesustinut de maini, nesupravegheat, nici macar pentru un minut.
- curatati cadita dupa fiecare folosire.
Si in cazul imbaierii in cadita, este recomandat sa nu lasati copilul complet dezvelit, acoperiti-l cu un prosop peste corp, pe care il veti indeparta inainte de clatire.

Este cunoscut ca apa le face mare placere bebelusilor, intrucat primul mediu, cel din burtica mamei este unul lichid. Pornind de la aceasta premisa, prima baita a bebelusului trebuie sa fie o reusita, si o incercare prietenoasa de a-i insufla micutului baby-bath.jpgrespectul pentru igiena. Desigur ca aceste lucruri le va invata mai tarziu, cand va putea sa si inteleaga, deocamdata experienta primelor bai trebuie sa fie placuta la nivel senzorial. In acest context, prima impresie este cea care conteaza. Asadar, proaspete mamici, luati-va inima-n dinti si oferiti-i micutului prima balaceala!

Chiar daca pare relativ simplu, prima imbaiere a bebelusilor este o chestiune minutioasa. In primul rand trebuie sa se tina cont de buricut, daca e vindecat sau nu. Daca nu a picat cu totul, este recomanadata doar baia partiala. Inainte de baita propriu-zisa, mama trebuie sa-si pregateasca toate ustensilele necesare (tampoane pentru spalatul fetei, ceai de musetel, prosop, ulei de baie, hainele de schimb pentru copil, scutece, crema etc.) Apoi se pregateste apa pentru imbaiere, turnata intr-o cadita speciala, pe fundul careia se pune un prosop sau un burete, pentru a impiedica alunecarea bebelusului. Temperatura camerei, inainte de baie, trebuie crescuta cu 2-3 grade, fata de normal, in special in sezonul rece. In momentul imbaierii, este de preferat o temperatura intre 22 si 24 de grade Celsius. La inceput se pune putina apa in vanita, 10-15 cm, verificandu-se cu cotul daca este potrivita.
Dupa ce se dezbraca si se sterge regiunea fesiera, daca este murdar, se pune bebelusul treptat, in apa. Bebelusul se sprijina pe antebrat, prinzandu-l sub axila, astfel incat capul si spatele sa fie stabile. Cu cealalta mana, cu un scutec sau manusa de baie, imbibata in sapun pentru copii, se spala. La prima baita, bebelusul poate fi lasat intr-o camasuta subtire, care va fi indepartata ulterior, procedeu care il impiedica sa se sperie de contactul direct cu apa.
Se spala mai intai gatul, apoi bratele, mainile, pieptul, abdomenul, picioarele, regiunea genitala si fesiera, in cele din urma. Se poate intoarce apoi pe burta, folosind ambele maini, copilul fiind tot sprijinit pe antebrat. Se spala apoi pe spate si pe fundulet. Daca nu se intoarce, copilul poate fi inclinat un pic in fata si spalat pe spate. Parutul trebuie udat in prealabil, samponat cu sampon special, care nu provoaca lacrimi, apoi clatit cu apa calduta, dintr-o cana. Bebelusul se scoate intr-un prosop cald si se usuca prin tamponare, intrucat pielea acestuia este sensibila si se poate inrosi.

Toaleta fetei se lasa la sfarsit, stergandu-se ochisorii cu tampoane separate, inmuiate la inceput in apa fiarta, apoi in apa obisnuita. Unghiile se taie cu o forfecuta cu varful bont. Daca bebelusul este agitat, unghiutele pot fi scurtate si in timpul somnului, cand acesta nu face miscari necontrolate. Pentru a indeparta crustele, parul este uns intr-un strat subtire cu ulei special pentru bebelusi si se piaptana cu o perie moale. Inainte ca bebelusul sa fie imbracat in haine curate, este de preferat sa fie dat cu ulei special sau cu crema, mai ales ca in primele zile de viata unii nou-nascuti au pielea descuamata.

Medicii recomanda ca prima baita a bebelusului sa nu dureze mai mult de 5 minute. Treptat, durata acesteia se va mari, copilul fiind lasat mai mult timp in apa, dar niciodata nesupravegheat. Cu timpul, cand bebelusul poate sta in sezut, baita va fi unul dintre momentele zilei pe care acesta le va astepta cu sufletul la gura. Copiii adora, in general, sa se joace cu jucariile, sa plescaie cu mainile si sa-si balaceasca picioarele in apa. Desigur, acesta se refera la o etapa ulterioara. Pana atunci, este ideal ca imbaierea sa fie programata in acelasi moment al zilei, mai ales seara, pentru ca, se zice, baia il oboseste pe copil. De aceea, dupa ce va fi reimprospatat, bebelusul va putea dormi linistit o buna perioada din noapte.

Dupa baie, dar si in functie de dispozitia copilului, se poate face masaj, cu ulei special pentru copii. Cu mainile calde, prin mangaiere, se maseaza pielea bebelusului, circulrubberduck.jpgar, de la degetele copilului, catre coapsa si brate. Copiii care beneficiaza de masaj, arata studiile, plang mai putin si dorm mai linistiti.

Baita copilului are un rol foarte important pentru mentinerea igienei corporale, dar contribuie si la o buna socializare, in cadrul familiei. Pentru ca bebelusul sa se simta confortabil in apa, este important ca baia sa fie transformata intr-un adevarat ritual, la care sa participe ambii parinti. Tatal poate veni in ajutorul mamei, poate colabora la manevrele pe care aceasta le face bebelusului. De asemenea, este important ca in timpul baii, mai ales cand bebelusul nu este inca acomodat cu apa, sa i se vorbeasca pe un ton bland, sau chiar sa i se cante. Toate acestea au rolul de a-i crea un sentiment de siguranta, in compania parintilor si o dorinta de a repeta aceasta experienta placuta.

Baita lui bebe il mentine curat, ii stimuleaza pielea si ii imbunatateste circulatia, dar te ajuta si sa creezi o legatura deosebita intre tine si bebe. Este bine ca nu numai mama sa-i faca baie bebelusului, ci si tatal, baita fiind un moment special ce ii ajuta sa se familiarizeze unul cu celalalt.


Bebelusul este sensibil, si de aceea, trebuie sa fii atenta si sa il atingi cu grija atunci cand ii faci baie.


La inceput, pana ce cicatricea ombilicala se va vindeca, nou-nascutul nu trebuie spalat propriu-zis, ci doar sters cu o carpa moale si curata imbibata in apa. Abia dupa ce toate ranile s-au cicatrizat bebe poate incepe sa faca baie in cadita. Tine minte, nou-nascutul nu are nevoie sa faca baie generala in fiecare zi, este deajuns doar sa ii cureti fata, gatul si zona scutecului atunci cand sunt murdare.


Pentru baita poti folosi cada de baie sau o cadita speciala din plastic- aceasta trebuie sa fie bine curatata inainte de fiecare baita a lui bebe. Daca in cada de baie ai un covor de cauciuc care impiedica alunecarea este bine sa-l scoti inainte de baia lui bebe, pentru a preveni inmultirea si transmiterea germenilor. Nu trebuie sa folosesti detergent sau spumant de baie in apa in care se va scalda bebelusul, pentru a nu-i cauza vreo iritatie.


Umple cada de baie sau cadita lui bebe cu apa calda, careia poti sa-i verifici temperatura cu incheietura mainii sau cu cotul, deoarece apa nu trebuie sa fie nici prea rece, dar nici sa-l opareasca pe bebelus.


Daca ii faci baie in cadita, du cadita in camera in care doresti sa-i faci baie, pregatindu-ti de asemenea carpa curata si moale cu care il vei spala, sapunul sau samponul special pentru baia bebelusului, un prosop cu care sa-l stergi dupa baie si produse de ingrijire cu care sa-l ungi pe micut dupa ce ai terminat sa-l speli. Camera in care se face baia nu trebuie sa fie racoroasa sau sa fie curent, astfel bebe ar raci.


Dezbraca-l pe micut si baga-l in apica- o ratusca de apa ar putea fi foarte folositoare pentru a-i alunga teama de apa. Inmoaie carpa in apa, stoarce-o pana ramane doar umeda si apoi incepe sa-l speli pe copilas.


Baita bebelusuluiCu o carpa special destinata pentru baia micutului, curata, moale, fara sapun, sterge-l pe odorul tau pe urechi si in spatele acestora, dar si pe gat, deoarece acestea sunt zone sensibile.

Ce as mai adauga:

- Nu renunta la baita zilnica decat daca este absolut necesar! Daca bebe e bolnavior rau, are temperatura, e prea agitat, nu esti cu el acasa sau ajungi acasa cu el la o ora tarzie etc. Baie e sfanta, ca si curatenia si igiena corporala!

- Cat e el de mic, bebe transpira f mult, la ceafa, la manute, la picioruse…. Sa nu mai vorbim ca sta toata ziua cu pipi la fundulet, chiar daca il stergi cu servetele umede speciale sau il speli la fund de cateva ori pe zi, nu se compara cu o baita zdravana. In plus, resturile de ulei/crema de la masajul de cu o seara in urma sau chiar de peste zi, trebuie indepartate! Pielea lui bebe este foarte sensibila si are nevoie de toata atentia si grija ta!

- Daca bebe are tempreratura mare, o baie sau un dus cu apa calaie ii pot scadea febra. Indicat este insa ca atunci sa nu il speli si pe cap.

- Fara miscari bruste la baita! Cu siguranta iti doresti ca baita sa fie o placere si pentru tine si pentru bebe, asa ca ai grija cum il manevrezi pe bebe la inceput… el se sperie f usor si poate ramane cu amintiri neplacute de la baita, ducand chiar pana la refuzul acesteia pe viitor…

- Ai grija la temperatura din camera si la temperatura apei: cca 25 de grade in camera si cca 36-37 de grade in apa de baita.

- Nu aerisi prin casa dupa ce i-ai facut baie lui bebe! Ei pot raci f usor, mai ales dupa baie. SURSA:tusibebe.wordpress.com



Baia generala, la bebelusi

Scopul baii este de a indeparta unele secretii specifice pielii, transpiratia, praful sau alte substante ori produse toxice, rezultate din insasi activitatea organismului si de a da pielii posibilitatea de a respira. Prima baie generala, este indicat sa aiba loc la 2-3 zile dupa caderea cordonului ombilical. In general, acest lucru se intampla cam a 8-a, a 10-a zi de la nastere. Pana atunci se va folosi baia partiala. Dupa acest eveniment, bebelusul se va imbaia in fiecare zi, pana la varsta de un an, baia zilnica fiind o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii copilului si pentru asigurarea unei bune dezvoltari. A nu se renunta la baie nici macar atunci cand copilul este bolnav si are febra. Se pare ca este gresita conceptia conform careia baia ar trebui evitata cand bebelusul este racit. Cu exceptia anumitor boli de piele, nu exista nici o alta boala pentru care sa fie nevoie sa se intrerupa baia bebelusului. Inainte de imbaiere trebuie sa aveti pregatite si la indemana toate cele ce va vor fi necesare pe parcursul baii si dupa. In cazul in care uitati ceva, nu va mai puteti deplasa de langa copil, caci a-l lasa singur in baie este o mare imprudenta si poate reprezenta un moment fatal. In general aveti nevoie de imbracaminte curata, scutec, prosop, sapun sau gel de dus pentru copii, o manusa de baie, un termometru de baie, betisoare de urechi pentru copii, din acelea cu opritor, o forfecuta de unghii fara varf, eventual pudra de talc, daca bebelusul are vreo iritatie in regiunile pliurilor. Altfel uleiurile, lotiunile, cremele, foarte la moda astazi in ingrijirea bebelusilor, nu sunt indicate decat la sfatul medicului. Aceasta deoarece glandele sebacee sunt active inca din perioada intrauterina, eliberand grasimea naturala, sebumul, drept pentru care inlocuirea sa cu grasimi sau uleiuri artificiale, nu este justificata, tulburand chiar echilibrul secretiei. Faceti in prealabil dezinfectia caditei, cu apa fiarta sau solutie de cloramina. Sunt indicate caditele de plastic, speciale, cu dubla pozitionare, in care beblusul poate sa stea inclinat pe spate, pana la 6 luni, iar de la 6 luni in sezut, in partea cealalta a caditei. Cadita e turnata pe formele bebelusului, astfel ca nu-i permite sa alunece si sa se scufunde. Dar in lipsa acesteia, puteti improviza, pentru o mai mare siguranta, punandu-l spre exemplu in cosul cu rufe, pe fundul cazii din baie. Copilul va fi asezat intotdeauna in apa, pe un scutec, un prosop sau chiar pe hainutele de care tocmai l-ati dezbracat. Daca aveti dureri de spate si va este greu sa il spalati in cada, puteti pune copilul in chiuveta, pe fundul careia asezati un prosop care va impiedica bebelusul sa alunece. Atentie insa, vigilenta trebuie sa se dubleze fiindca ne poate scapa usor din mainile sapunite existand pericolul sa se izbeasca de materialul dur al chiuvetei. Daca sugarul este murdar de materii fecale, este spalat in regiunea fesiera inainte de a fi introdus in baie. Dupa baie, copilul se pune intr-un cearceaf sau un prosop mare din bumbac, care absoarbe bine.. Se acorda o deosebita grija uscarii cutelor pielii. Se vor tampona foarte atent pliurile din jurul gatului, cele de la picioare, in spatele urechilor, sub brat etc. In aceste cute nu trebuie sa ramana nici umezeala, nici resturi de murdarie sau de pudra, caci pielea respira mai greu si este mult mai predispusa iritatiilor Sfaturi si reguli de baza, legate de baia bebelusilor - Foarte important! Nu lasati niciodata copilul singur in baie caci se poate ineca in foarte putin timp si in foarte putina apa. Deconectati telefonul sau puneti in functiune robotul pentru a nu fi distrasa si tentata astfel, sa raspundeti.

Daca este totusi o urgenta si trebuie neaparat sa raspundeti fie la telefon, fie la soneria de la intrare, infasurati bebelusul in ceva si luati-l cu voi, ori asezati-l undeva unde nu risca nimic, cel mai sigur jos. - Cea mai buna perioada din zi pentru baie, este seara, fara insa ca celelalte momente ale zilei sa fie contraindicate. Aceasta alegere a momentului se justifica prin faptul ca bebelusul manifesta dupa baie, o stare de totala relaxare, cu tendinta catre un somn lung si linistit. - In mod obisnuit, la sugarul mic se face baie, inainte de penultima masa si anume intre orele 20 si 21. La sugarul mai mare, baia se face inainte de ultima masa, adica intre orele 21 si 22. - Nu faceti in niciun caz baie copilului imediat dupa masa! - Este bine ca baia sa fie facuta in fiecare zi la aceeasi ora. - In timpul baii, temperatura camerei trebuie sa fie in jur de 22-24 de grade. Supraincalzirea camerei poate fi riscanta nu numai pentru copil, ci si pentru cei care participa la realizarea baii, stiut fiind faptul ca raceala poate fi determinata mai degraba de caldura decat de frig. De asemenea, usile si ferestrele trebuie sa fie inchise pentru a nu se crea curent. - Temperatura apei trebuie sa nu depaseasca pe cea a corpului copilului, 37-38 de grade. Se spune ca apa poate fi incercata cu cotul, acesta reprezentand o zona mai sensibila a pielii, spre deosebire de mana care este un indicator mai slab, avand o mai mare rezistenta la stimuli extremi. Dar s-a dovedit ca si aceasta este o greseala, caci introducerea in apa a unei suprafete limitate a pielii cotului, face ca perceptia sa fie redusa si deci inselatoare. Verificata ulterior cu termometrul, s-a constatat ca uneori urca la 39-40 de grade. Atentie! Si termometrul trebuie citit in apa, caci odata scos, isi modifica cifra instantaneu, dupa temperatura inconjuratoare. Baia poate fi un moment foarte placut atat pentru bebelusi, asigurandu-le distractia si relaxarea in acelasi timp, cat si pentru toti participantii la baie. Poate reprezenta momentul vessel al intregii case. mai mult...


15 sfaturi pentru baita bebelusilor

Un moment special pentru intreaga familie este imbaierea bebelusului. Acesta atrage insa dupa sine si o multime de intrebari. Cata apa trebuie sa contina cadita bebelusului si care este temperatura ideala? De cate ori pe saptamana trebuie imbaiat cel mic?

Iata 15 sfaturi care va explica metoda corecta pentru baita bebelusilor.

1. Achizitionati o cadita speciala pentru bebelusi; astfel, va veti bucura impreuna de un plus de confort si de igiena si, in felul acesta, nu va trebui sa va aplecati sau sa stati intr-o pozitie inconfortabila, atunci cand il imbaiati pe bebelus.

2. Alege locul unde iti vei imbaia bebelusul

3. Asezati langa dvs toate produsele de care aveti nevoie pentru baia bebelusului: sapun, sampon, prosoape, scutec, lotiune pentru bebelus, pijamalute etc.

4. Umpleti cadita cu apa: mai intai apa rece, apoi calda, pentru a evita accidentarile.

5. Testati mai intai apa - aceasta ar trebui sa aiba in jur de 32 de grade Celsius.

6. Pentru a sti exact temperatura apei, foloseste un termometru, pe care il poti achizitiona odata cu cadita.

7. Cadita trebuie sa contina aproximativ 5-8 cm apa

8. Obisnuiti-l pe bebelus cu apa: Introduceti-l treptat in cadita, aruncand putina apa calduta peste pielea acestuia in mod regulat, pentru a-l obisnui cu temperatura si pentru a nu ii fi frig in timpul baitei.

9. Sustineti-i in permanenta gatul si capul, cu mana.

10. Folositi un burete moale pentru a-l spala pe bebelus

11. Aplicati sampon special pentru copii: masati-i scalpul si parul si clatiti apoi, folosind buretele.

12. Este suficienta o baie de doua ori pe saptamana, insa in fiecare zi trebuie sa ii curatati fata, gatul si zona genitala.

13. Nu folositi produse de curatare in exces - acestea pot usca pielea bebelusului, ducand la aparitia iritatiilor.

14. Dupa scoaterea bebelusului din apa, inveliti-l intr-un prospop uscat.

15. Dupa imbaiere, se recomanda masajul bebelusului si, pentru zonele sensibile si iritate, este indicat sa aplicati apoi o lotiune cu un Ph neutru.mai mult...utilecopii.ro

Unelte personale