Alimente minune in primul an - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alimente minune in primul an

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Alimente minune in primul an

Abia invata care este gustul mancarii? Nu inseamna ca-i va placea automat orice, insa pri­mii pasi spre o alimentatie sanatoasa incep chiar de pe acum...


„Miam-miam“ si „cah-cah“ sunt pri­mele onomatopee care iti lauda sau dimpotriva, infirma, calitatile de bucatareasa. De multe ori, daca ajungi sa te confrunti cu vreun refuz, dai vina pe aliment („Ei, nu-i plac morcovii, ce sa fac?“) si nu ne­aparat pe felul in care a fost gatit.

Adevarul este ca, inclusiv la adulti, refuzul de a manca o anumita mancare sau alta nu e legat de alimentul in sine, ci de fe­lul in care a fost preparat sau de o anu­me obisnuinta alimentara (desi auzim multi care refuza cu obstinatie sa ma­nan­ce varza, de pilda, pe motiv ca „li s-a aplecat“ odata, in copilarie, de la un anume fel de mancare pe baza de varza...).

Sa-l obisnuiesti, deci, pe copilul tau cu anumite alimente sanatoase nu ar trebui sa fie o problema, atat timp cat, inca de pe cand incepi diversificarea, ai grija la ce ii dai.

Altfel, pe viitor, poti sa alergi cat vrei cu lingurita plina dupa el: deja si-a format - cu mai mult timp inainte decat ai crede - parerea despre morcovi.

Daca bebelusul intoarce capul atunci cand ii dai o lingurita cu mancare, nu inseamna neaparat ca nu ii place gustul acelui aliment. Mai degraba, gestul se va traduce prin „sunt satul“.

Sau va in­semna ca cel mic nu si-a format inca reflexul de a lua imbucatura din lingurita, din simplul motiv ca l-ai hranit cu biberonul si s-a invatat asa. Refuzurile nu trebuie totusi sa te impiedice sa il hranesti sanatos.

Merele imunizeaza
La „concurenta“ cu bananele pentru primul loc ca fruct in alimentatia bebelusilor, merele sunt o alegere inspirata, din multe motive. Bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, si con­tinand o cantitate semnificativa de cuercitina, ele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea celulelor cerebrale.

mai multe detalii[1]

Unelte personale