Alimente minune in primul an
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Danuta [3 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Alimente minune in primul an
Abia invata care este gustul mancarii? Nu inseamna ca-i va placea automat orice, insa primii pasi spre o alimentatie sanatoasa incep chiar de pe acum...
„Miam-miam“ si „cah-cah“ sunt primele onomatopee care iti lauda sau dimpotriva, infirma, calitatile de bucatareasa. De multe ori, daca ajungi sa te confrunti cu vreun refuz, dai vina pe aliment („Ei, nu-i plac morcovii, ce sa fac?“) si nu neaparat pe felul in care a fost gatit.
Adevarul este ca, inclusiv la adulti, refuzul de a manca o anumita mancare sau alta nu e legat de alimentul in sine, ci de felul in care a fost preparat sau de o anume obisnuinta alimentara (desi auzim multi care refuza cu obstinatie sa manance varza, de pilda, pe motiv ca „li s-a aplecat“ odata, in copilarie, de la un anume fel de mancare pe baza de varza...).
Sa-l obisnuiesti, deci, pe copilul tau cu anumite alimente sanatoase nu ar trebui sa fie o problema, atat timp cat, inca de pe cand incepi diversificarea, ai grija la ce ii dai.
Altfel, pe viitor, poti sa alergi cat vrei cu lingurita plina dupa el: deja si-a format - cu mai mult timp inainte decat ai crede - parerea despre morcovi.
Daca bebelusul intoarce capul atunci cand ii dai o lingurita cu mancare, nu inseamna neaparat ca nu ii place gustul acelui aliment. Mai degraba, gestul se va traduce prin „sunt satul“.
Sau va insemna ca cel mic nu si-a format inca reflexul de a lua imbucatura din lingurita, din simplul motiv ca l-ai hranit cu biberonul si s-a invatat asa. Refuzurile nu trebuie totusi sa te impiedice sa il hranesti sanatos.
Merele imunizeaza
La „concurenta“ cu bananele pentru primul loc ca fruct in alimentatia bebelusilor, merele sunt o alegere inspirata, din multe motive. Bogate in vitamine, mai ales in vitamina C, si continand o cantitate semnificativa de cuercitina, ele ajuta la intarirea sistemului imunitar si la dezvoltarea celulelor cerebrale.