![]() |
Cerealele, cum le alegi
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cerealele, cum le alegi
Cu atatea instructiuni pe etichete si sfaturi din partea specialistilor, adesea iti vine greu sa decizi?
Cerealele sunt sanatoase, nimic de zis! Insa pentru ca am tot vorbit despre ele la modul general, ar trebui sa detaliem ce inseamna ele.
Sa existe, oare, cate o calitate pentru fiecare cereala in parte, ceva ce o poate recomanda in defavoarea altora? Sau este mai bine sa folosesti la masa „mixuri“, pe baza de mai multe cereale? Copiii pot manca orice fel de cereale? Ori asta tine de varsta si de preferinte?
Asadar, cum alegi cerealele potrivite pentru micutul tau? Sa o luam pe rand: dupa cum ti-am zis deja in paginile anterioare, bebelusii care incep diversificarea au voie la inceput doar orez si porumb, datorita faptului ca acestea nu au gluten.
Dar asta nu e singura lor calitate, iar copiii de toate varstele ar trebui sa consume surse de orez si porumb. Orezul este hipoalergenic, avand risc scazut de intolerante alimentare. Contine potasiu, fier, calciu, fosfor, fibre (in cantitati mari, in cel nedecorticat) si este bogat in proteine ce pot fi asimilate cu usurinta, avand o valoare biologica ridicata: 86 dintr-un maxim posibil de 100.
In plus, orezul mai contine aminoacizi esentiali. De notat si ca amidonul din orez are o structura mult mai usor de asimilat prin digestie decat alte tipuri de amidon.
Porumbul contine cantitati importante de magneziu, are in plus fier, fosfor si alte minerale, foarte multe vitamine din grupa B (mai ales vitamina B1, care ajuta la functionarea sistemului nervos, la formarea muschilor si stimuleaza productia de globule rosii) si vitamina E, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti.
In preparatele speciale pentru bebelusi, orezul si porumbul sunt transformate in faina si amestecate cu faina de tapioca, pentru a rezulta un amestec usor de combinat cu lapte sau cu apa. Tapioca, un amidon nutritiv, cu valoare calorica, extras din radacina de manioc, are aceeasi calitate: nu contine gluten.mai mult[1]