Cerealele, cum le alegi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Cerealele, cum le alegi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cerealele, cum le alegi

Cu atatea instruc­tiuni pe etichete si sfaturi din partea specialis­ti­lor, adesea iti vine greu sa decizi?

Cerealele sunt sanatoase, nimic de zis! Insa pentru ca am tot vorbit despre ele la modul general, ar trebui sa detaliem ce inseamna ele.

Sa existe, oare, cate o calitate pentru fiecare cereala in parte, ceva ce o poate recomanda in defa­voarea altora? Sau este mai bine sa folosesti la masa „mixuri“, pe baza de mai multe cereale? Copiii pot manca orice fel de cereale? Ori asta tine de varsta si de pre­fe­rinte?

Asadar, cum alegi cerealele potri­vite pentru micutul tau? Sa o luam pe rand: dupa cum ti-am zis deja in paginile anterioare, bebelusii care incep diversificarea au voie la inceput doar orez si porumb, datorita faptului ca acestea nu au gluten.

Dar asta nu e sin­gura lor calitate, iar copiii de toate varstele ar trebui sa consu­me surse de orez si porumb. Orezul este hipoalergenic, avand risc scazut de intolerante alimen­tare. Contine potasiu, fier, calciu, fosfor, fibre (in cantitati mari, in cel nede­corticat) si este bogat in proteine ce pot fi asimilate cu usu­rinta, avand o valoare biolo­gica ridicata: 86 dintr-un maxim posibil de 100.

In plus, orezul mai contine aminoacizi esentiali. De notat si ca amidonul din orez are o structura mult mai usor de asimilat prin digestie decat alte tipuri de amidon.

Porumbul contine cantitati importante de magneziu, are in plus fier, fosfor si alte minerale, foarte multe vitamine din grupa B (mai ales vitamina B1, care ajuta la functio­na­rea sistemului nervos, la formarea muschilor si stimu­leaza productia de globule rosii) si vitamina E, unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti.

In preparatele speciale pentru be­belusi, orezul si porumbul sunt transformate in faina si amestecate cu faina de tapioca, pentru a rezulta un amestec usor de combinat cu lapte sau cu apa. Tapioca, un amidon nutritiv, cu valoare calorica, extras din rada­cina de manioc, are aceeasi calitate: nu contine gluten.mai mult[1]

Unelte personale