Alimente periculoase - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Alimente periculoase

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Alimente periculoase

Mitul sucului
Incep acest minidictionar de alimente daunatoare organismului copilului cu unul dintre pro­dusele cel mai des folosite de proas­petele mamici: sucul de fructe. Chiar daca be­be­lu­sul ia in greutate bine, asta nu inseam­na ca trebuie sa ii diversifici alimentatia hao­tic, cel putin nu ina­inte de a implini un ani­sor. Doar nu vrei ca micutul tau sa aiba colonul iritat, nu-i asa?

Chiar si dupa varsta de un an, este recomandat sa nu ii dai suc mai mult de doua – trei ori pe sapta­ma­na, iar atunci cate 90-100 ml. Si, pentru ca tot suntem la capitolul bauturi, tre­buie sa eviti sa-l hra­nesti pe cel mic cu lapte de bi­vo­lita sau cu sucuri car­bo­gazoase. Unele dintre aces­tea, mai ales cele care au in con­tinutul lor cofeina, devin preferatele copiilor si cu greu ii vei putea dezlipi de ele

Alergiile
Tot pana la varsta de trei ani, trebuie evitate si cap­sunile, zmeura, caisele si piersicile, pentru ca pot provoca alergii destul de grave. In randul alergenilor se mai numara si lap­tele de vaca, oua­le, alunele, nucile, soia, pes­te­le si fructele de mare, responsa­bile pentru aproape 90% din alergiile alimentare.

Fara spic
Mamicilor, mare grija si la cerealele cu spic (grau, ovaz sau secara)! Acestea contin o substanta numita gluten (liant alimentar din grau care ii da painii ca­pa­citatea de dospire) care, administrata copiilor mai mici de noua luni, poate cauza aparitia unei boli numita celiachie.

Glu­tenul afecteaza intes­tinul subtire, apar du­reri abdominale, ur­ma­te de pierderea pof­tei de mancare, dia­ree si scadere in greu­­tate. Cu siguranta vei gasi in comert cereale care se spune ca ar fi recomandate si bebelusilor de sase luni, insa cel mai bine ar fi sa le eviti.

Atentie: Pericol de alergie!
Proteinele din laptele de vaca pot provoca alergii bebelusilor, acestea numarandu-se, de altfel, printre cele mai frecvente tipuri. Intre 2% si 3% dintre cei mici prezinta o alergie la lapte care, insa, cu timpul, dis­pare.mai mult despre[1]

Unelte personale