Somnul bebelusului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Somnul bebelusului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Comportamentul bebelusilor in ceea ce priveste somnul

Somnul bebelusului
Mai mult ca sigur ca nu vrei sa dormi “ca un copilas”. Somnul bebelusilor , mai ales in primele luni se desfasoara in reprize scurte, pentru ca ciclul de somn este mult mai scurt la bebelus decat la un adult.

Cand suntem in perioada de somn superficial ne putem trezi de mai multe ori dar stim cum sa adormim la loc. Bebelusii au de doua ori mai multe cicluri de somn superficial decat adultii, au cicluri mai scurte de somn si majoritatea sunt de somn superficial.

Ce inseamana asta? De cele mai multe ori, somn interupt pentru toata lumea. Bebelusii se trezesc des si trebuie sa te trezesti si tu pentru a-i adormi din nou. Mai mult, aceasta activitate iti va lua destul de mult timp. Multi parinti s-au confruntat cu situatii in care si-au leganat bebelusii, au crezut ca dorm iar cand i-au asezat in patut micutii s-au trezit. Problema? Bebelusii erau intr-o faza de somn superficial atunci cand au fost asezati in pat.

In primele zile de viata, trebuie sa ai grija ca bebelusii sa doarma adanc inainte sa ii asezi in patut. Un semn al acestui tip de somn este relaxarea totala a membrelor. ...mai multsuntmamica.ro

Cat timp va dormi bebelusul?

Program de somn in functie de varsta

In prima luna de viata, nou-nascutul doarme aproximativ 20 de ore pe zi, in reprize de cate 2-4 ore, trezindu-se pentru a manca. Somnul bebelusului se desfasoara in etape scurte,mai mult superficial decat profund. De aceea, se poate trezi foarte usor, chiar la cel mai mic zgomot.

Pana la varsta de 3 luni, durata somnului total scade la 15 ore, din care 8-9 ore pe timpul noptii. Durata somnului pe parcursul noptii variaza, astfel ca in primele 6 luni copilul se va trezi de cateva ori pe noapte, iar spre sfarsitul primului an somnul pe timpul noptii va fi intrerupt doar o data si de asemenea mesele pe timp de noapte tind sa dispara.

La 9 luni copilul doarme aproximativ 14 ore si incepe sa viseze cu adevarat, creierul procesand evenimentele petrecute pe parcursul zilei.

Pana la varsta de 1 an, durata somnului scade la 13 ore. Pe masura ce creste, bebelusul va avea nevoie de mai putin somn si va dormi mai mult timp fara sa se trezeasca. ...mai mult[1]

Cum si unde trebuie sa doarma?

Specialistii recomanda ca bebelusii sa doarma pe spate, nu pe o parte sau pe burta deoarece exista pericolul de asfixiere. De asemenea, nu este recomandat sa fie invelit cu plapuma, ci cu o paturica care sa nu fie trasa mai sus de trunchi pentru a evita ca printr-un accident paturica sa-i acopere fata si sa nu mai poata respira.

Nou-nascutii nu nevoie de perna sub cap. Este bine ca toate asternuturile folosite sa fie din bumbac. Foarte utila este suzeta, care obliga micutul sa respire pe nas si nu pe gura, scazand riscul eventualelor accidente.

In primele luni de viata, patutul trebuie plasat in camera unde dorm parintii, pentru a fi cat mai aproape de micut si a-l supraveghea mereu. ...mai mult[1]

Somnul pe timpul zilei vs. somnul noaptea

Somnul pe timpul zilei
Bebelusul trebuie invatat devreme care perioada este pentru somn si care pentru joaca. De aceea trebuie sa faceti inca de la inceput o delimitare clara intre modul cum tratati somnul de zi si pe cel de noapte.

In timpul zilei, asezati-l intr-un cos cu manere sau puneti-l sa doarma intr-un carucior, eventual afara, intr-un loc cu umbra, caruia sa nu-i lipseasca plasa impotriva insectelor si franele puse.

E bine sa folositi patutul doar pentru somnul de noapte.

Nu este nevoie sa pastrati o liniste deplina, astfel ii veti creste sensibilitatea la zgomote, se va odihni mai greu si va deveni mai irascibil.

Noaptea e bine ca bebelusul sa fie infasurat caci se sperie de propriile maini si picioare care se agita si-l trezesc. In camera trebuie sa fie intuneric.

Faceti in asa fel incat treptat sa invete ca mesele din timpul noptii nu sunt perioade de contacte sociale si astfel programul lui de somn va deveni tot mai asemanator cu al vostru. ...mai mult[2]

Stabilirea unei rutine

Stabilirea unei rutine de somn
Daca nu ai procedat deja asa, acum e momentul ca creezi o rutina. Ritualul tau poate include oricare sau toate dintre urmatoarele: sa ii faci o baie, sa il schimbi, sa ii citesti o poveste sau doua, sa ii canti un cantec de leagan si sa il saruti de noapte buna.

Sfaturi ca sa il ajuti pe bebelusul tau sa doarma bine:

  • Stabileste o ora de culcare fixa si ore regulate de somn in timpul zilei.
  • Alege o ora de culcare rezonabila care sa se potriveasca programului familiei tale.
  • Pastrati cat mai scurta distanta pana la patut, asa incat sa nu va fie prea greu sa o parcurgeti cu copilul adormit in brate.
  • Plasati din vreme in patut o perna care sa incalzeasca locul copilului.
  • Lasati copilul din brate foarte incet, in asa fel incat contactul cu corpul dvs. sa nu se intrerupa brusc.
  • Inganati-i incetisor un cantec de leagan inainte de a-l lasa singur. ...mai mult[3]
Unelte personale