Gripa la copii
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Gripa la copii
Gripa este o infectie respiratorie foarte contagioasa care afecteaza atat copiii, cat si adultii. Este cauzata de virusul gripal si apare de obicei in epidemii in scoli si comunitati, mai ales intre lunile decembrie si martie.
Infectia se raspandeste in aer prin tuse sau stranut sau prin contact direct cu persoana bolnava.
Simptome si semne de gripa la copii
Gripa incepe ca o raceala normala, dar simptomele acesteia se dezvolta mai repede si sunt mai grave.
Simptomele respiratorii includ stranuturi, dureri de gat si tuse seaca. Simptomele generalizate sunt febra mare cu frisoane, durere de cap, dureri musculare, posta scazuta de mancare, oboseala, diaree sau ameteala.
Simptomele gripei dureaza in general cateva zile, iar tusea si oboseala persista cateodata pentru cel putin o saptamana.
Complicatii in caz de gripa la copii
Gripa dispare pe cont propriu dupa o saptamana. Totusi, pot sa apara complicatii, inclusiv pneumonie, infectii ale urechii sau infectii ale sinusurilor.
Pneumonia este periculoasa pentru bebelusi, copiii cu boli cronice de inima si de plamani sau pentru cei cu rezistenta imunitara scazuta (copii cu leucemie sau HIV). In aceste circumstante, copiii trebuie internati in spital daca au contactat virusul gripal.
Posibile complicatii in caz de gripa la copii
- Otita este cea mai frecventa complicatie la bebelusi. Este posibil ca din urechiusa sa ii curga o secretie galben-verzuie si sa faca febra, chiar si dupa disparitia racelii. Faringita streptococica, pneumonia, crupul sunt si ele posibile complicatii ale racelii.
Semne de alarma:
- febra peste 40 grade Celsius
- transpiratii puternice sau frisoane
- febra care dureaza mai mult de 72 de ore in ciuda tratamentului
- il deranjeaza lumina
- durere la nivelul urechii
- respiratie dificila
- tuse persistenta
- plansul nestavilit
- stare de somnolenta anormala
- varsatura sau durere abdominalamai mult[1]
Tratament
Deocamdata nu exista un leac pentru gripa, iar deoarece este cauzata de un virus, antibioticele nu ajuta la vindecarea bolii.
Medicamentele pentru descongestionare (administrate oral sau sub forma unui spray nazal) ajuta la diminuarea inflamarii membranelor mucoase din nas usurand respiratia copilului.
Copilul trebuie sa bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. In plus, trebuie sa se odihneasca. Trebuie sa ia mai multe randuri de haine pe el ca sa poata sa le dea jos cand ii este cald si sa le ia inapoi atunci cand ii este frig.
Paracetamolul si ipubrofenul usureaza durerile si febra. NU trebuie sa dai copilului aspirina, decat daca medicul a prescris-o!
Prevenire gripa la copii
Contractarea virusului gripal este greu de impiedicat, dar poti sa faci unele lucruri pentru a scadea riscul infectarii.
Vaccinul anti-gripal reduce sansele de infectare si este recomandat in special copiilor cu varsta intre 6-23 de luni si copiilor cu boli cronice.
Vaccinul contine o forma inofensiva a virusului care nu ne infecteaza, dar provoaca crearea de anticorpi care ne protejeaza de virus. Desi vaccinul nu este efectiv la 100% din cazuri, boala nu este la fel de grava in cazul in care copilul vaccinat s-a infectat cu virusul gripal.
Vaccinarea trebuie repetata in fiecare an, deoarece virusul se modifica anual. Pentru a fi eficient, vaccinul trebuie administrat cu 2 saptamani inainte de o posibila expunere. Copiii sub 9 ani trebuie sa fie vaccinati de 2 ori intr-un interval de o luna.
- Contacteaza medicul de familie pentru sfaturi despre vaccinare.
Gripa si alti virusi se raspandesc prin picaturile eliberate in aer de catre persoanele bolnave si prin contact direct cu bolnavul.
Spalarea frecventa pe maini reduce riscul infectarii.
Copilul trebuie sa stea acasa de la scoala daca are gripa pentru ca riscul de infectare este ridicat.
Daca o persoana din familie are gripa, trebuie luate urmatoarele masuri pentru reducerea riscului infectarii:
- spalarea frecventa pe maini
- acoperirea nasului si a gurii cu un servetel de unica folosinta atunci cand bolnavul tuseste sau stranuta. mai mult despre[2]