Sistemul endocrin
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Ce este sistemul endocrin?
- În general, sistemul endocrin este responsabil de procese ale organismului care se petrec lent, cum ar fi creşterea celulelor.
- Procesele de respiraţie şi mişcarea corpului sunt controlate de sistemul nervos. Dar, chiar dacă sistemul nervos şi sistemul endocrin sunt sisteme separate, ei lucrează deseori împreună pentru a ajuta organismul sa functioneze corect.
- Bazele sistemului endocrin sunt hormonii si glandele. Fiecare tip de hormon este conceput pentru a afecta doar anumite celule.
- O glanda este un grup de celule care produce si secreta, sau emite, produse chimice. O glanda selectează şi elimină materiale in sânge, procesele-le, şi secreta produs chimic finite destinate uzului undeva în organism. Unele tipuri de glande eliberează secreţiile lor în domenii specifice. De exemplu, exocrine , glande , cum ar fi sudoare şi salivare, glande de presă în secretiile pielii sau in interiorul gurii., glandele endocrine , pe de altă parte, de presă mai mult de 20 de hormoni majori .
Anatomia sistemului endocrin
Endocrinologie Sistemul endocrin este compus din şapte glande diferite (grupuri de celule) care fac substante chimice numite hormoni. Hormonii sunt substanţe care acţionează ca "mesageri" pentru a controla mai multe funcţii organismului. Sistemul endocrin are peste 20 de hormoni care ajuta la controale majore:
- creştere
- reproducere
- dezvoltarea sexualeă
- utilizare şi stocare a energiei
- raspuns la stres fizic sau traume
- nivelurile de lichid, sare şi zahăr din sânge
Hipotalamus
Hipotalamusul este situat în centrul creierului. Se produc hormoni pentru a mări sau micşora eliberarea de hormoni făcuți în glanda pituitară. Aceasta face, de asemenea, hormoni care ajuta la controlul balantei de apa, somn, temperatura, poftei de mâncare şi tensiunii arteriale.
Ganda pineală
Glanda pineală este, de asemenea, situată în centrul creierului. Aceasta produce hormonul numit melatonina, care este folosit de organism pentru a menţine ciclul de somn normal.
Pituitara
Glanda pituitara este situată la baza creierului si este de aproximativ de mărimea unui bob de mazare. Este glanda master în sistemul endocrin. Acesta reglementează sumele de hormoni făcuți de către glanda tiroidă, glanda suprarenală, şi testicule sau ovare. Se face, de asemenea, prolactina hormoni, vasopresină, şi hormon de creştere.
Tiroida şi Paratiroida
Glanda tiroida si glandele paratiroide sunt situate în partea din faţă a gâtului, sub laringe (caseta de voce). Tiroida joaca un rol important în creşterea şi dezvoltarea organismului, precum şi metabolismul. Atât glandele tiroide si paratiroide, de asemenea, joacă un rol în controlul nivelului de calciu din organism.
Glanda suprarenală
Glandele suprarenale sunt situate în partea de sus a fiecărui rinichi. Glandele suprarenale face hormoni care ajuta organismul sa facă față stresului şi controlul dezvoltării sexuale. Hormoni făcuți de către glanda suprarenală menţine, de asemenea, alte niveluri chimice din organism.
Pancreas
Pancreasul este situat in spatele stomacului. Acesta joacă un rol in digestia alimentelor, dar face, de asemenea, hormoni. Pancreasul face insulina, ceea ce este important pentru controlul de zahăr din sânge.
Ovarele
La o femeie ovarele sunt amplasate pe ambele părţi ale uterului, mai jos de deschiderea trompelor uterine (tuburile care se extind de la uter la ovare). În plus față de celulele ou necesare pentru reproducere, de asemenea, ovarele produc hormonii estrogen şi progesteron. Acesti hormoni regleaza ciclul menstrual.
Testiculele
La un mascul testiculele sunt situate in scrot care atarna suspendat în afara corpului său. Testiculele produc sperma si testosteron.citeste mai mult[2]
Boli endocrine
În cazul în care nivelurile hormonilor dvs. sunt prea mari sau prea mici, este posibil să aveţi o tulburare hormonala. Hormonul de boli, de asemenea, să apară în cazul în care organismul dumneavoastră nu răspunde la hormoni în modul care aceasta ar trebui să răspundă. Stresul, infecţiile şi modificări în sângele dumneavoastră şi echilibrul hidro-electrolitic pot influenţa, de asemenea, nivelul hormonilor.
În Statele Unite, cea mai frecventă boală endocrină este diabetul . Există multe altele. Ele sunt de obicei tratate prin controlul de hormoni pe care corpul tau îi face. Suplimentele hormonale poate ajuta în cazul în care problema este doar de la un hormon.mai mult[3]