Ingrijirea bebelusilor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Ingrijirea bebelusilor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Ingrijirea ochilor bebelusului

Ingrijirea ochilor bebelusului este foarte importanta pentru igiena generala. Ochii micuti si delicati ai bebelusului necesita o ingrijire speciala deoarece este important sa fie curati si sanatosi pentru a preveni infectiile.


Unii bebelusi se nasc cu canalul lacrimal blocat. Un canal lacrimal blocat face ca lacrimile sa se formeze si sa curga pe obraji. Un canal lacrimal normal va trage lacrimile formate pe suprafata ochiului, prin nas. Canalul lacrimal blocat ar trebui evaluat de un medic pediatru, pentru ca exista riscul ca ochii sa se infecteze. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, canalele lacrimale se deschid singure in primul an din viata. Un bebelus cu canal lacrimal blocat va avea nevoie de o curatare mai temeinica a ochilor.


Chiar si fara canalul lacrimal blocat bebelusii tind sa formeze o crusta in coltul ochilor. De cele mai multe ori crusta se va intari acolo si un servetel uscat nu va ajuta la remedierea problemei, ba mai mult, ar putea sa irite pielea sensibila din jurul ochilor.


Cu ce se pot curata ochii bebelusului?



img/director_img/ochi_bebe.jpg Cei mai multi specialisti recomanda folosirea apei fierte si racite pentru a curata ochii delicati ai bebelusului. Apa in care face baie bebelusul nu este cea mai buna optiune pentru ca poate contine spuma de baie, urme de sapun sau impuritati. De asemenea, daca bebelusul tau sta deja in apa cu care vrei sa ii stergi ochii trebuie sa tii cont de faptul ca ea nu este in totalitate curata, ceea ce poate duce la infectii.Reducerea riscului infectiilor

Poti reduce riscul infectiilor oculare prin stergerea ochilor bebelusului in mod regulat. Cel mai bun moment pentru a sterge ochii bebelusului este inainte sau dupa baie. Prepara un bol cu apa fiarta si lasa-l sa se raceasca pana ajunge la o temperatura potrivita. Spala-ti mainile bine la chiuveta inainte sa il stergi pe bebelus. Daca vrei sa fii super-precauta, poti strecura apa printr-un tifon curat.

Inmoaie o bucata de material moale din bumbac sau o discheta de vata din bumbac in apa si stoarce-o pana cand ramane umeda. Sterge delicat ochiul bebelusului, atunci cand este inchis, din interior spre exterior, cu o singura miscare. Repeta miscarea pana cand ochiul este curat, folosind o alta parte a materialului sau o alta discheta de vata pentru a evita transferarea infectiei de la ochi pe fata. Nu folosi colturile materialului, foloseste doar partile din mijloc. Tamponeaza la sfarsit fata bebelusului cu un prosop moale.mai mult[1]

Ingrijirea unghiilor

La nastere, unghiile bebelusilor sunt uneori lungi si trebuie taiate inca din primele zile cu ajutorul unei unghiere speciale pentru copii si apoi dezinfectate.
Unghiile nou-nascutului pot fi mai moi si mai subtiri decat ale unui adult, dar sunt foarte ascutite. Nou-nascutul nu isi poate controla mainile si poate sa se zgarie.

Unghiile de la maini cresc foarte repede si trebuie sa fie taiate de mai multe ori pe saptamana. Cele de la picioare necesita mai putina atentie si ingrijire.

Cel mai bun moment pentru taierea unghiilor este in timp ce bebelusul doarme. Un alt moment potrivit este dupa baia generala, cand unghiile sunt mai moi.

Folositi o unghiera speciala pentru copii si asigurati-va ca aveti suficienta lumina.
Nu taiat unghiile prea scurt pentru a nu cresta pielea si tineti manuta copilului ferm in timpul operatiunii.
Dupa taierea unghiilor, folositi o pila pentru rotunjirea marginilor.

Daca vreti sa faceti manichiura copilului in timp ce acesta este treaz, acesta trebuie tinut de o alta persoana si impiedicat sa se miste prea mult. Sau, cealalta persoana ii poate distrage atentia astfel incat bebelusul sa nu-si miste mana, si sa va lase sa-i taiati unghiile in liniste.
Unii parinti isi folosesc dintii pentru a taia unghiutele copilului. Dar, prin aceasta metoda exista riscul de a introduce germeni in orice mica taietura pe care copilul o poate avea la deget.

In eventualitatea in care ii taiati putin pielea, nu va invinovatiti prea tare – acest lucru se intampla multor parinti. Infasurati un servetel curat in jurul degetului si tineti putin apasat. Sangerarea se opreste de obicei in cateva minute.

Rezistati tentatiei de a pune un pansament pe degetul copilului. In mod sigur, acesta se va desprinde atunci cand copilul isi baga degetul in gurita, si exista riscul de inghitire a pansamentului sau de asfixiere. mai mult[2]

Ingrijirea urechilor

La ingrijirea urechilor bebelusului, nu utilizati niciodata un betisor de bumbac pentru curatarea pavilionului, ci mai degraba o compresa, fara a incerca sa o introduceti in conductul auditiv, deoarece exista riscul de perforare a timpanului.
Niciodata nu se introduce un betisor de bumbac sau orice alt obiect in conductul auditiv al copilului. Timpanul poate fi usor perforat in urma acestei operatiuni. In schimb, spalati partea externa a urechilor copilului (pavilionul) cu o compresa inmuiata putin in apa calduta.

De altfel, nu exista niciun motiv de a indeparta cerumenul (ceara) din urechile copilului. Acesta este de fapt o o protectie naturala a conductului auditiv. Daca va ingrijoreaza formarea unui dop de cerumen, consultati medicul.


In timpul unui control pentru o infectie a urechii, de exemplu, medicul va indeparta dopul de cerumen pentru a putea vedea timpanul. Introducerea unui betisor in urechea copilului nu va face decat sa impinga dopul de cerumen si mai departe. citeste mai mult[3]

Ingrijirea dintilor de lapte


Ideea conform careia dintii de lapte nu trebuie sa ingrijiti deoarece sunt temporari si vor fi inlocuiti mai tarziu de dintii definitivi este o grava eroare. Cunostintele stiintifice si practice din ultimii ani au demonstrat ca ereditatea nu joaca niciun rol in aparitia cariilor. Daca parintii au probleme dentare nu este obligatoriu ca si copiii sa fie in aceeasi situatie: fiecare dinte care apare este sanatos si neafectat de carii.


Doar o dantura de lapte sanatoasa permite cresterea dintilor definitivi fara dificultati. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate duce la cresterea gresita si lipsa de spatiu pentru dintii permanenti.

Doar doua treimi din dintii de lapte sunt in totalitate constituiti in interiorul maxilarului copilului la nastere. Pentru a putea dezvolta dintii ramasi, copilul are nevoie de material de "constructie", care se gaseste in laptele matern.
Dintii de lapte ii permit copilului sa aiba o alimentatie sanatoasa si sunt o condite pentru cresterea normala a maxilarului. Caria dentara la copii poate duce la infectii, malnutritie, crestere deficitara in greutate si pierderea prematura a dintelui – ceea ce poate afecta dezvoltarea dintilor permanenti. In plus, alte probleme ale sanatatii orale precum sangerarea gingiilor si cariile cresc riscurile aparitiei acestor probleme la dintii permanenti.

O buna igiena orala, inceputa de la o varsta frageda creste sansele de a avea dinti frumosi si sanatosi din copilarie si pe toata durata varstei adulte.
Igiena orala poate incepe inca inaintea aparitiei dintilor de lapte prin curatarea gingiilor.
Gingiile (superioare si inferioare) pot fi curatate cu ajutorul unei bucati de tifon curate si inmuiate in apa de cel putin doua ori pe zi – dupa prima si ultima masa a zilei.
La fel ca in cazul adultilor, zaharul este cel mai mare inamic al dintilor de lapte, astfel incat:
» nu puneti zahar sau miere pe suzete
» nu oferiti copilului dulciuri inainte de culcare
» nu sunt indicate dulciurile intre mese; in schimb sunt recomandate fructele si legumele proaspete si laptele
» profilaxia periodica cu fluor conform indicatiilor dentistului mai mult[4]


Ingrijirea nasucului la bebelusi

Fiecare mamica isi doreste ca bebelusul ei sa se simta cat mai confortabil, iar un aspect important in aceasta privinta este curatirea nasucului celui mic.


Ca si in cazul urechilor, interiorul nasului se curata practic singur si nu are nevoie de o ingrijire speciala.


Totusi, daca bebelusului ii curge nasul, sterge-l pe exterior, dar nu folosi betisoare igienice, servetele rasucite sau propriul tau deget pentru a incerca sa indepartezi mucusul in cazul unui nas foarte infundat.


Este posibil sa nu faci decat sa impingi secretiile nazale mai mult in nasul bebelusului si chiar sa-i ranesti interiorul narilor.

Daca bebelusul are nasul infundat din pricina unei raceli, este recomandat sa folosesti un aspirator nazal pentru bebelusi.


Pentru a usura misiunea aspiratorului nazal poti folosi un spay nazal pentru bebelusi, care sa faciliteze eliminarea mucoasei din nasucul bebelusului. Spray-ul nazal de la NIVEA Baby este insotit de un micro-dispozitiv pentru difuzare, potrivit pentru bebelusii de la trei luni in sus.


Pentru cei mai mici de 3 luni se recomanda utilizarea fiolelor cu doza unica. Dezvoltat impreuna cu medici pediatri si dermatologi, spray-ul nazal NIVEA Baby este delicat si eficient atat pentru copii, cat si pentru adulti, ajutand la mentinerea mucoasei nazale in stadiul sau natural.


La baita, pentru a curata nasul bebelusului este suficient sa folosesti o carpa umeda cu ajutorul careia sa stergi nasucul bebelusului pe exterior si zona apropiata acestuia. mai mult despre[5]

Unelte personale