Pojarul - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Pojarul

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Petruta [3 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter
un indicator al rujeolei sunt petele Koplikciteste mai mult[1]

Cuprins

Pojarul

Pojarul sau rubeola este o infecte respiratorie des intalnita a copilariei care se manifesta prin simptome asemanatoare racelii si o eruptie caracteristica.
Este cauzat de un virus si se raspandeste cu usurina de la o persoana la alta prin contact direct cu bolnavul sau prin picaturile pe care le transmite acesta dupa stranuturi si tuse.
Infectia este mai contagioasa inainte de aparitia eruptiei. Perioada de incubare a bolii este de 10 zile.

Simptome si semne

Primele simptome sunt febra mare (40°C), stare generala proasta, iritabilitate, oboseala, roseata ochilor, sensiblitate la lumina (fotofobie) si tuse. Dupa cateva zile de la izbucnirea acestor simptome asemanatoare racelii, pot sa apara niste pete albastrui in gura si pe obraji. Acestea se numesc pete Koplik.
Eruptia caracteristica apare la 2 saptamani dupa infectie, dar petele rosii nu provoaca mancarimi. Eruptia debuteaza pe frunte si fata, se deplaseaza in jos si curpinde intreg corpul. Eruptia sta 3 zile pe fiecare parte a corpului si dispare de obicei dupa o saptamana.

Complicatii

Cele mai des intalnite complicatii sunt diareea, starea de voma, infectii ale urechii, Convulsii febrile si pneumonie.
In cazuri rare pot sa apara inflamatii ale creierului, cum ar fi meningita sau encefalita.
Complicatiile ale pojarului apar mai des la adulti decat la copii. Contractarea pojarului in timpul sarcinii poate sa cauzeze avort spontan sau nastere prematura.

Tratament

Medicul trebuie sa consulte copilul, in cazul in care suspectezi ca copilul are pojar.
Deoarece pojarul este o infectie virala, antibioticele nu functioneaza in cadrul tratamentului. Poti sa-l ajuti pe copil sa se simta mai bine daca ii dai paracetamol sau ibuprofen, medicamente care reduc febra si durerea. Aspirina nu trebuie administrata copilului cu febra, deoarece aceasta poate cauza sindromul Reyes, o boala care implica ficatul si creier.
Daca starea copilului nu se imbunatateste trebuie sa contactezi medicul.
In cazul in care copilul are pojar, nu trebuie sa mearga la scoala timp de 5 zile dupa ce eruptia a aparut.

Tratamentul pojarului se face sub supravegherea medicului. Daca afectiunea este lipsita de complicatii, copilul poate fi tratat la domiciliu – dar, formele severe sau complicatre de pojar se trateaza in spital.

Daca copilul dumneavoastra a fost diagnosticat cu rujeola, este important sa il monitorizati de aproape: urmariti evolutia febrei sau a altor simptome, pentru a putea depista orice alte complicatii.

Prevenire

Cea mai buna cale de a-l proteja pe copil impotriva pojarului este vaccinarea. Acesta se administreaza in doua doze, prima la 12-15 luni si urmatoarea la 4-6 ani. Copiii trebuie sa primeasca acest vaccin inainte de a fi expusi la virus.
Copiii care au fost expusi la virus pot sa primeasca vaccinul in termen de 3 zile de la expunere.
Vaccinul este facut dintr-o forma slaba a virusului si nu trebuie administrata copiilor cu probleme imunitare.
Aproximativ 10% din copii vor avea febra sau o eruptie intre 5-14 zile dupa vaccinare; aceasta nu este periculoasa si copilul nu este contagios.

Pojarul sau rubeola este o infecte respiratorie des intalnita a copilariei care se manifesta prin simptome asemanatoare racelii si o eruptie caracteristica.
Este cauzat de un virus si se raspandeste cu usurina de la o persoana la alta prin contact direct cu bolnavul sau prin picaturile pe care le transmite acesta dupa stranuturi si tuse.
Infectia este mai contagioasa inainte de aparitia eruptiei. Perioada de incubare a bolii este de 10 zile.mai mult[2]

Evolutia pojarului

In a 2-a, a 3-a zi, temperatura scade, iar guturaiul si tusea se intensifica.

Atunci e cazul sa ne intrebam: e totusi gripa sau pojar?

In aceasta faza, un indicator al rujeolei sunt petele Koplik, mici pete albe, proeminente, comparabile cu grauntele de gris, situate in dreptul primului molar inferior, mai rar pe gingii.

Apar in ultimele zile ale perioadei de incubatie si dispar cand apare eruptia pe corp.

Zilele a 4a si a 5a
Temperatura creste - poate atinge chiar si 40 de grade Celsius. Apare acum si eruptia cutanata, intai la nivelul fetei, apoi pe trunchi si membre. Eruptia este formata din macule congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la inceput mici apoi mai mari cu margini dintate; petele usor reliefate si catifelate la pipait de obicei conflueaza, lasand portiuni de piele sanatoasa.

Dupa 2-3 zile elementele eruptive palesc si dispar in ordinea in care au aparut lasand in urma lor pete galbui-cafenii, urmand apoi o descuamare finala.

Sursa:http://www.desprecopii.com/info.asp?id=826

Rujeola

Rujeola Cei mai multi copii sunt vaccinati de mici impotriva pojarului, asa ca in tarile dezvoltate rar apare aceasta boala. Exista cazuri cand pot aparea si grave complicatii.

Este rar in ziua de azi ca un copil sa faca rujeola, totusi daca copilul tau nu a facut vaccinul pentru rujeola, oreion sau rubeola, el are sanse sa faca aceasta boala virala urata.

Chiar daca in tarile dezvoltate rata de rujeola este scazuta, boala inca izbucneste in toata lumea.

Conform Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS), rujeola infecteaza peste 30 de milioane de oameni din intreaga lume in fiecare an. In anul 2006, 242.000 de oameni, majoritatea copii au fost omorati de aceasta boala.



Cauzele aparitiei rujeolei/pojarului

  • virusul rubeolei.


  • Daca cineva infectat stranuta sau tuseste, virusul se transmite in aer, sau pe suprafete, el ramanand activ aproximativ 2 ore si oricine intra in contact cu aerul sau cu suprafetele contaminate se poate infecta.
  • Daca copilul tau nu este imunizat si nu a avut inca boala, are 90% sanse sa obtina virusul in cazul in care intra in contact cu cineva care este infectat. Dupa 21 de zile dupa ce copilul a fost contaminat apare boala.

O persoana cu rujeola este contagioasa timp cu 2-4 zile inainte si 5 zile dupa aparitia eruptiilor cutanate.


Simptomele rujeolei

Daca bebelusul tau are rujeola va avea febra mare, nas infundat, tuse, gat rosu si ochii umflati.

  •  pete mici albe in gura, mai ales pe partile laterale, pe linia obrajilor.
  • eruptiile cutanate pe fata si pe gat si se raspandesc pe tot corpul.
  • bubitele sunt rosii si plate, iar cand se dezvolta sunt umflate.
  • febra care poate sa ajunga si la 40.6 grade C
  • senzatia de mancarime.

Copilul tau se va simti bolnav si obosit, cu dureri, iar tusea poate sa devina suparatoare, iar el se va simti foarte rau.

Eruptia cutanata dureaza aproximativ 5 zile si dispare cand aceasta are o culoare maronie. Aceasta dispare in ordinea in care a aparut pe corpul copilului si ii va lasa pielea uscata.


Este pojarul contagios?

Pojarul (rujeola) este este extrem de contagioas. Cand cineva cu rujeola stranuta sau tuseste, acea persoana poate raspandi particule virale prin intermediul aerului, infectand si pe altii.

Transmiterea virusului se realizeaza prin aer, prin picaturi de saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis.
Contagiozitatea este mare 4-5 zile inainte si 6 zile dupa aparitia eruptiei.


Posibilele complicatii

  •  diareea
  • infectie a urechii.

Alte complicatii

  • pneumonia,
  • meningita,
  • encefalita (inflamarea creierului)
  • foarte rar apar complicatii grave ale creierului.

Prima data afara cu bebelusul

Daca esti mamica pentru prima data, probabil ca esti un pic tematoare in ceea ce priveste prima plimbare a bebelusului tau afara. Chiar si daca mai ai copii, prima data cand iesi cu bebelusul afara este destul de dificil.

Cand iesim prima data afara?


Cei mai multi dintre cei care sunt parinti pentru prima data nu stiu cand este cel mai potrivit moment pentru a-si scoate bebelusul afara prima data. Trebuie spus in primul rand ca nu exista un moment potrivit general valabil. De fapt, este foarte imporant ce simti tu. Daca te simti pregatita sa iesi cu bebe la plimbare, probabil ca asa si este.

Ai putea cere sfatul medicul pediatru chiar si in aceasta privinta. El iti va spune cu siguranta daca bebelusul tau are o situatie speciala si necesita un tratament special in aceasta privinta sau daca depinde doar de tine cand il vei scoate la plimbare pentru prima data.

Multi dintre parinti prefera ca in primele zile de dupa nastere sa nu aiba persoane straine in preajma pentru a facilita dezvoltarea legaturii dintre ei si cei mici. Pe de alta parte, exista si parinti care isi doresc cat mai multi musafiri care sa ureze bun venit nou-nascutului. Procedeaza asa cum simti tu ca este mai bine!

E in ordine sa iesi cu bebelusul tau la plimbare in parc, dar este de preferat sa eviti locurile de tipul mall-urilor. Nu e nici o problema, ba este chiar indicat, sa rogi strainii sa nu-l atinga pe cel mic. Bebelusul tau nu se va imbolnavi daca il scoti afara, dar este posibil sa contactacteza un virus daca ia contact cu o persoana bolnava.

Riscuri atunci cand iesi cu bebelusul afara


  •  virusi de la persoanele cu care cel mic intra in contact.


sa tii cont de

  • conditiile meteo.
  • vant puternic,
  • soarele arde foarte tare
  • bebelusul tau sa fie imbracat potrivit vremii si temperaturii. Bebelusii simt mai bine decat noi variatiile de temperatura.
  • Daca ti se pare ca este racoare afara, imbraca bebelusul cu inca un rand de haine. Daca, insa, vremea este foarte calduroasa si razele soarelui sunt puternice, incearca sa mergi cu bebelusul doar pe la umbra si nu uita sa-l protejezi cu hainute subtiri cu maneca lunga si cu o palariuta de soare cu boruri largi.
  • Daca vremea iti permite, iesi cat mai des cu bebelusul tau afara. Aerul proaspat si lumina naturala de afara va vor ajuta si pe tine si pe bebelusul tau sa fiti mai linistiti.

sursa:mai mult despre[3]


Unelte personale