Reflexe bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Reflexe bebelusi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Reflexe bebelusi comune cu adultul

Unele reflexe sunt prezente pentru doar cateva luni, iar altele dureaza o viata intreaga. In cea de-a doua categorie intra reflexe pe care le avem si noi, adultii:

  • Clipitul sau inchiderea ochilor, la lumina puternica sau cand un obiect este foarte aproape de ochi.
  • Cascatul, atunci cand avem nevoie de mai mult oxigen.
  • Stranutul, atunci cand caile nazale sunt iritate de un miros, de raceala sau de un corp strain.
  • Tusea, atunci cand caile respiratorii sunt iritate.
  • Inecul, atunci cand gatul sau fundul gurii sunt iritate. nou-nascuti.ro mai mult


Reflexele neconditionate

Stiai ca bebelusul se naste cu niste reflexe, numite reflexe neconditionate care dureaza numai cateva luni? Este bine sa stii cate ceva despre reflexele unui bebelus pentru a nu te ingrijora atunci cand ele isi fac aparitia. Stiai ca bebelusul se naste cu niste reflexe, numite reflexe neconditionate care dureaza numai cateva luni? Este bine sa stii cate ceva despre reflexele unui bebelus pentru a nu te ingrijora atunci cand ele isi fac aparitia.

In ceea ce priveste dezvoltarea psihica a nou-nascutului, inca din prima luna de viata apar reflexele. Exista reflexe neconditionate (cu care micutul s-a nascut) si reflexe conditionate. Printre reflexele neconditionate se numara: reflexul de alimentare, de orientare (tresare la zgomot), de agatare (daca i se da un pix in mana, il strange), reflexul de aparare (clipitul). Reflexele conditionate sunt cele pe care le invata nou-nascutul in aceasta prima luna de viata, si ele sunt in principal legate de alaptare, de cautarea sanului si de supt.

Reflexul de orientare (tresaririle)

Acest reflex intervine atunci cand micutul schimba pozitia capului brusc, cand simte ca ii cade capul pe spate, cand il sperie cineva sau ceva (un zgomot puternic). Bebelusul intai va departa mainile si picioarele si isi va arcui gatul, iar apoi va aduce mainile si picioarele in pozitia initiala, ca si cand s-ar apara. Este posibil ca acest reflex sa fie insotit si de plans.


Reflexul de alimentare

Pentru cateva luni acest reflex va fi in permanenta prezent, deoarece cu ajutorul sau bebe “cauta” sanul mamei si hrana ce i se ofera. Vei vedea ca atunci cand il mangai usor pe obraz va intoarce capul spre degetele tale, crezand ca este vorba de sanul mamei.


Reflexul de agatare

Vei vedea ca bebelusul va strange pumnul daca ii vei pune vre-un obiect in palma. Acesta este modul prin care micutii incep sa exploreze lumea, dar va disparea la varsta de 5- 6 luni, atunci cand intervin reflexe mai complexe ce suplinesc aceste functii.


Reflexul de a pasi

Vei oberva ca atunci cand sta la orizontala, micutul da mult din picioare, iar daca il iei in brate (de subsuoara) si il sprijini cu piciorusele de o suprafata plana, vei vedea ca va incerca sa faca cativa pasi in ciuda faptului ca va invata sa mearga peste mult timp.


Discuta cu medicul pediatru si cere-i informatii despre reflexele pe care ar trebui sa le aiba bebelusul tau, asa vei sti daca se dezvolta armonios fizic si psihic.mai mult despre[1]

Reflexe bebelusi primitive

  • Pe langa aceste cinci reactii, nou-nascutii au si alte reflexe primitive care dureaza numai cateva luni.
  • Important: In primele saptamani de viata ale bebelusului, medicul pediatru va analiza in mod constant aceste reflexe pentru a se asigura ca sistemul nervos central al micutului functioneaza corect.[2] mai mult despre reflexe bebelusi

Reflexul Moro

Reflexul Moro sau reflexul de speriere se declanseaza cand nou-nascutul se sperie de un zgomot puternic sau cand capul ii cade pe spate...mai mult

Reflexul suptului si de cautare

Este un reflex care ajuta copilul sa se hraneasca. Asa vaneaza el sanul mamei. Daca ii atingi usor unul din obraji, va intoarce capul in partea respectiva, cautand obiectul care l-a atins. Apoi, daca acel obiect ii atinge buzele va incerca sa-l traga in gurita, apoi va incepe sa suga. Acest reflex functioneaza timp de 3-4 luni de la nastere si este cel mai puternic atunci cand lui bebe ii este foame.


Pentru nou-nascut, suptul sau miscarea de cautare si apucare a mamelonului nu reprezinta actiuni voluntare. Din aceasta cauza, ele se numara si printre primele verificate de mediciciteste mai mult[3]

Reflexul de apucare

  • Consta in strangerea pumnului {{#jtip:Consta in strangerea pumnului de cate ori ceva atinge palma nou-nascutului}}.
  • Daca il atingi cu un deget in palma vei vedea ca iti apuca degetul si-l tine strans in pumnul lui. {{#jtip:Poate ca e tentant sa tragi apoi in sus ca sa ii testezi forta, dar este un joc periculos. Bebe poate oricand sa desfaca pumnul si sa cada.}}
  • pana la cinci luni {{#jtip:Reflexul de apucare funtioneaza pana la cinci luni.}}


Pediatrul apasa in palma si pe talpa puiului pentru a vedea daca acestea se curbeaza in jurul degetului sau. E un reflex ce dateaza de pe cand primii oameni se desparteau de verisoarele lor maimute. Bebelusii isi pierd acest reflex pe la varsta de 5 luniciteste mai mult[4]

Reflexul mersului

Se manifesta atunci cand tii copilul de sub brate, cu piciorusele pe o suprafata tare. Picioarele lui vor incepe automat sa faca miscari asemanatoare mersului, desi mai sunt cateva luni bune pana cand va merge cu adevarat. Acest reflex functioneaza timp de cateva luni de la nastere.


Atunci cand puiul e ridicat in pozitie verticala, are tendinta sa faca niste pasi exagerati de mari. Acest reflex dispare in cateva saptamani.mai mult despre[5]

Reflexul Babinski

Se declanseaza atunci cand atingi talpa bebeluslui. Vei vedea ca degetul mare se indoaie catre exterior, iar celelalte degetele se deschid ca un evantai. Arata ca un raspuns la gadilat si este foarte haios de urmarit.

Reflexul Galant

Daca bebelusul sta pe burtica si il mangai de o parte si de alta a coloanei vertebrale (zona paravertebrala), dinspre mijloc catre partea inferioara, corpul i se va indoi catre partea pe care o atingi. Acest reflex este prezent a nastere si dispare dupa 3-6 luni.

Reflexul inotului

Se declanseaza atunci cand copilul ajunge in apa. Incepe sa isi miste bratele si picoarele ca pentru a inota, iar daca ajunge cu capul sub apa isi tine automat respiratia. De aceea exista piscine speciale pentru nou-nascuti unde ei pot sa-si exerseze abilitatea de a inota. Din motive de siguranta, reflexul inotului nu trebuie testat acasa ci doar intr-un centru specializat, in prezenta unor specialisti. [6] mai mult

Reflexul de tarare

Atunci cand copilul sta intins pe burta el va lua pozitia de tarare cu funduletul sus si piciorusele putin indoite. Folosind ca suport manutele si piciorusele, micutul va incerca sa isi impinga corpul pentru a inainta. Acest tip de automatism este prezent la bebelusi pana aproape de implinirea varstei de 3-4 luni.

Reflexul de aparare

Se manifesta atunci cand copilul asezat pe spate isi intoarce imediat capul intr-o parte, isi intinde in afara bratul si piciorul din aceeasi parte si indoaie la incheieturi bratul si piciorul de pe partea opusa. Acest tip de miscare dispare in jurul varstei de 6 - 7 luni. [2] mai mult


Reflexele nou-nascutului

  Ca nou-nascut si proaspat bebelus, majoritatea reactiilor fizice si de dezvoltare vor fi determinate de reflexe primitive.

  Ca nou-nascut si proaspat bebelus, majoritatea reactiilor fizice si de dezvoltare vor fi determinate de reflexe primitive. De exemplu, daca ii atingi obrajorul, probabil isi va intoarce capul (reflexul de rotire), care il va ajuta sa gaseasca sanul sau biberonul, pentru a fi hranit. Sau, daca ii pui sfarcul in gurita, cand ii atinge cerul gurii, va incepe sa suga (reflexul de sugere). Exista multe alte tipuri de reflexe, majoritatea fiind deja prezente la nastere, de exemplu reflexul Moro sau reflexul de tresarire, reflexul de a pasi sau merge, reflexul tonic al gatului si reflexul palmar sau reflexul de apucare.

  Nu sunt intotdeauna usor de demonstrat aceste reflexe si nu toti bebelusii le au, deci nu fiti surprinsa daca tu sau pediatrul nu distingeti toate reflexele. Mai importanta ar fi cresterea si dezvoltarea in ansamblu, a bebelusului. Totusi, reflexele absente, asimetrice sau constante pot fi un semn al unei probleme neurologice si au nevoie de o evaluare, in viitor.

Reflexul Moro

  Este numit si reflex de tresarire. Acest reflex este declansat in momentul in care bebelusul este speriat de un sunet puternic, daca ii cade capul pe spate sau isi schimba brusc pozitia. Raspunsul copilului tau, la tresarire, va fi desfasurarea bratelor si picioarelor si intinderea gatului. Apoi, isi va apropia din nou, manutele si va incepe sa planga.

  Reflexul  Moro este de obicei, prezent la nastere si dispare dupa 3-6 luni.


Reflexul de apucare


  Acest reflex poate fi verificat prin plasarea degetului tau sau a unui obiect, in palma deschisa a bebelusului, determinand astfel apucarea. Daca incerci sa te retragi, stransoarea va deveni mai puternica. In plus fata de reflexul palmar, mai exista si reflexul plantar, care apare daca ii atingi copilului, talpa piciorului. Atingerea il va face sa-si indoaie talpa si degetelele de la picioare. Reflexul palmar dispare de obicei, pe la 5-6 luni, iar cel plantar, pe la 9-12 luni.

Pasitul/Mersul

  Majoritatea parintilor sunt surprinsi de acest reflex, la bebelusii lor. Daca tii copilul de subrate, ii sustii capul si ii lasi picioarele sa atinga o suprafata plana, pare ca vrea sa faca pasi si sa mearga. Acest reflex dispare de obicei, dupa 2-3 luni, apoi reapare, pe masura ce invata sa mearga, pe la 10-15 luni.


Reflexul pozitiv de sprijin

  La fel ca la reflexul de pasire, daca tii bebelusul de subsuori, ii sustii capul si ii lasi picioarele sa atarne, pe o suprafata plana, isi va intinde (indrepta) picioarele, timp de 20-30 secunde pentru a se sprijini, inainte sa-si indoaie din nou picioarele si sa se aseze. Acest reflex dispare de obicei, dupa 2-4 luni, pana spre varsta de 6 luni (ce) cand devine un reflex mai matur, in care picioarele sunt extinse sustinut si corpul la fel.

Reflexul tonic al gatului

  Reactie a posturii, reflexul tonic al gatului sau reflexul de aparare, este prezent inca de la nastere. Acesta se manifesta astfel: in timp ce bebelusul sta pe spate, isi intoarce capul pe o parte, facand ca bratul si piciorul, de pe partea inspre care isi indreapta capul, sa se extinda sau sa se indrepte, in timp ce celalalt brat si picior se vor indoi. Acest reflex, de obicei dispare dupa 4-9 luni.

Reflexul Galant

  Daca bebelusul sta pe burtica si il mangai de o parte si de alta a coloanei vertebrale (zona paravertebrala), dinspre mijloc catre partea inferioara, corpul i se va indoi catre partea pe care o atingi. Acest reflex este prezent a nastere si dispare dupa 3-6 luni.


  Bebelusii au reactii posturale de reflex, care de obicei apar ma tarziu, in primul an de viata.
  Aceste reactii posturale includ:

  Reactia de rotire

  Aceasta reactie apare in jurul varstei de 4-5 luni si ii determina pe bebelusi sa isi intoarca corpul, pentru a urmari directia capului, ajutandu-i astfel sa se rostogoleasca.

  Raspunsul parasuta

  Acesta este un raspuns protector, care apara bebelusul in timp ce cade. Incepe pe la varsta de 5-6 luni: daca micutul cade, isi va extinde bratele pentru a incerca „sa se prinda” pe el insusi.

  Sprijinirea

  Incepand la varste diferite, reflexele de sprijinire iti ajuta copilul sa invete sa stea in fundulet. Primul este „reflexul anterior de sprijinire”, care incepe de la 4-5 luni si consta in extinderea bratelor, in timp ce este tinut in pozitia stand, permitandu-i bebelusului sa capete pozitia de tripod.


  Apoi, „reflexul lateral de sprijinire”, care apare pe la 6-7 luni si care il face sa-si extinda bratele intr-o parte, daca este aplecat.


  In cele din urma, „reflexul posterior de sprijinire”, care il face pe bebelus sa-si desfasoare bratele catre spate, daca este aplecat spre spate.

  In plus fata de observarea prezentei unui reflex, vizitele timpurii la pediatru, te ajuta sa depistezi daca reflexele dispar cand ar trebui sa dispara, intrucat persistenta unui reflex poate indica o problema neurologica.


  Este totodata important, ca reflexele sa fie simetrice, adica sa fie la fel, pe ambele parti ale corpului. Un reflex Moro asimetric, de exemplu, poate insemna ca bebelusul are o problema pe o parte a corpului.mai mult...





Masuri antireflux (AR) pentru bebelusi

Masuri antireflux (AR) pentru bebelusi

Regurgitarea reprezinta evacuarea fara efort, prin gura, a unei cantitati mici (sub 20 ml) din continutul gastric. De obicei, laptele regurgitat este nemodificat, nedigerat sau partial digerat.

Cauza cea mai frecventa este suptul lacom, cu aerofagie (inghitire de aer), eventual inghitirea unei cantitati mai mari de lapte decat capacitatea gastrica, imaturitatea sfincterului eso-gastric. Acest sfincter este situat la jonctiunea dintre esofag si stomac si impiedica refluxul alimentar prin contractiile fibrelor musculare. Contractiile sunt imature in primele luni de viata si nu pot sa exercite functie antireflux normala. De aceea in aceasta perioada poate aparea refluxul continutului gastric in esofag si apoi in gura.

Regurgitatiile, fara alte manifestari si repercusiuni asupra curbei de greutate a copilului pot fi considerate fiziologice, normale si nu se intervine cu nici o masura speciala. Pe masura ce copilul creste, sfincterul eso-gastric devine mai tonic, regimul alimentar devine semisolid si solid prin diversificare si aceste probleme par sa dispara.

Daca totusi regurgitatiile devin dese, copilul incepe sa refuze alimentatia si curba ponderala este nesatisfacatoare, atunci trebuie sa faceti anumite schimbari in comportamentul alimentar si sa consultati un medic, pentru a inlatura orice suspiciune de boala. De asemenea trebuie sa se faca distinctie intre regurgitatii si varsaturi. Varsaturile reprezinta eliminarea brusca a unui continut gastric crescut de alimente digerate si suc gastric.

Masurile igieno-dietetice care ar trebui respectate sunt urmatoarele:

- fractionati mesele: se vor face 3-4 pauze pentru a permite bebelusului sa scoata aerul inghitit in timpul suptului - faceti bebelusul sa scoata aerul la sfarsitul fiecarei mese - dupa masa, bebelusul trebuie asezat intr-o parte, cu capul usor ridicat - evitati alimente care sporesc aciditatea stomacului si favorizeaza regurgitatiile (suc de citrice, compoturi) - ingrosati laptele din biberon cu anumite substante (pectina, extras de roscove) si astfel nu va mai regurgita atat de mult si atat de frecvent.

Un lapte deja ingrosat cu faina de roscove se gaseste si in farmacii: Humana AR (anti regurgitatii). Este un lapte special, care poate servi drept hrana pentru copilul dumneavoastra, atat timp cat exista regurgitatiile. Faina de roscove este un ingredient natural, care face laptele mai vascos si mai greu de regurgitat. Compozitia acestui lapte asigura cresterea normala a sugarilor.

Daca aceste masuri igieno-dietetice, inclusiv folosirea unui lapte special nu rezolva problema, adresati-va medicului curant al copilului. mai mult...



Miscarile bebelusului in burta mamei

Bebelusul incepe sa se miste in saptamana a 10-a a sarcinii, de indata ce grupele mari de muschi s-au dezvoltat, formand un strat subtire intre oase si piele. In mod normal, mamica nu simte miscarile fatului asa repede. Uneori aceste miscari se pot monitoriza la un control cu ultrasunete. Odata ce sistemul muscular al fatului s-a fortificat miscarea este resimtita in mod frecvent, acest lucru se intampla intre 16 si 26 de saptamani.

Daca aceasta este prima ta sarcina, poate fi dificil sa percepti aceasta miscare la inceput. In sarcinile urmatoare, multe mame cunosc deja senzatiile. Multe femei descriu aceste miscari precum” fluturi in stomac” sau “mici bule de aer” langa cordonul ombilical. Dupa cateva saptamani de miscari frecvente si sporadice, senzatia devine mai puternica si se aseamana tot mai mult cu lovituri si miscare.

Constitutia corpului mamei poate afecta abilitatea de a simti miscarile bebelusului. Cand ai un strat subtire de tesut adipos pe burta, nervii din piele sunt mai aproape de copil. Daca stratul de tesut adipos este mai gros s-ar putea sa simti miscarile putin mai tarziu fata de momentul in care se produc.

Partenerul tau si alti oameni nu vor simti aceste miscari daca ating buricul tau pana cand sarcina avanseaza la 2 sau 4 saptamanii dupa ce tu ai avut aceste senzatii. Daca ai mai mult de 22 de saptamani de gravidie sau simti ca copilul tau este activ, un truc pentru a face observate aceste senzatii si pentru ceilalti este sa pui un servetel de hartie pe burta cand stai culcata. Cu miscarile copilulului servetelul se va muta, aducand un zambet pe fata celor care observa aceasta minune. mai mult...


Bebelusi fericiti! Cum se dezvolta un zambet

Acele prime grimase sunt de fapt niste reflexe, dar in decursul urmatoarelor 12 luni bebelusul tau va incepe sa zambeasca ca o cale pentru a-si exprima placerea, comunicarea cu tine si, in final, dezvoltarea unui simt al umorului. Te vom conduce prin diversele etape existente.

0-6 saptamani: zambet reflexiv

Ai observat prima grimasa a nou-nascutului tau pe cand dormea. Il vezi zvacnind, tresarind – este acesta un zambet? In timpul somnului REM corpul bebelusului tau trece prin schimbari psihologice care activeaza anumite reflexe si una din acestea este un zambet. In acest punct este probabil doar o reactie fizica, nu un semn emotional.

6-8 saptamani: zambet sensibil

In timp ce copilasul creste, va incepe sa zambeasca la anumite lucruri pe care le va considera placute – imbratisari, voci si fete. Dar nu te astepta la prea multe in aceasta etapa. Zambetul lui este o reactie la experientele senzoriale, nu un raspuns social. Poate ti-ar placea sa crezi ca acest zambet este un fel de constientizare ca tu esti cea mai buna mama din lume. Desigur ca esti! Dar aceste zambete nu sunt dovada acestui lucru, nu inca. “Bebelusul tau inca nu intelege exact cine esti.”


Totusi, il poti incuraja sa zambeasca. Vei invata ce zgomote si ce expresii il vor face sa raspunda. Ofera-i copilului o multime de oportunitati sa-ti studieze fata in timp ce-i vorbesti frumos. Imita-i expresiile si poate va incepe si el sa te imite.

2-3 luni: zambet social

Pana acum zambetele copilului erau reactii interne la lucrurile care ii atrageau atentia. Nu va fi asa de acum inainte. In aceasta faza el vrea sa se conecteze. Bebelusul va zambi cand te va vedea si va reactiona cand vei scoate sunete ciudate (incearca sa faci ca o vaca, oaie). De asemenea, el va invata ca va putea scoate o reactie de la tine prin faptul ca zambeste – nu doar prin plans.

Prin galgaire, grohait, zbarnait ciudat, toate aceste incercari ale copilul vor fi ca sa incerce sa se exprime. Acum nu mai exista nicio indoiala. Tu esti favorita lui. El va rade cand te vei juca cu el. De asemenea, el va raspunde miscandu-si intregul corp – mainile si picioarele, pentru empatie.

Retine: copilul nu va zambi de fiecare data cand vei dori tu si ca el va trebui sa-si exprime si alte emotii. Dar daca el inca nu a zambit deloc pana la 12 saptamani, spune-i pediatrului pentru a putea verifica intarzierea dezvoltarii.

Pe la 6 luni: zambet nediferentiat

In timp ce toti bebelusii se dezvolta in modul lor si unii bebelusi sunt mai zambitori decat altii, pe la jumatatea primului an el va fi un expert al zambetului. Bebelusii de sase luni zambesc la tine orice ai face.

Copilasul va incepe sa zambeasca la toata lumea din jur cand va observa ca va primi un raspuns. In acelasi timp, zambetele lui vor avea o insemnatate mai mare. poate va zambi pentru ca a invatat o noua abilitate sau pentru ca se bucura ca te vede. Copilului i se dezvolta memoria, asa ca placerea poate fi mai mare cand te vede deoarece va constientiza ca tu ai fost plecata.

Pe la 9 luni: zambet selectiv

Aceasta este varsta la care bebelusul va incepe sa te cunoasca si sa te distinga de alte persoane, dar exista si un dezavantaj. Poate sa apara anxietatea de straini. Bebelusul tau prietenos poate va inceta sa zambeasca la straini. In timp ce acest lucru poate fi dezamagitor, distingerea fetelor este de fapt un semn de dezvoltare sanatoasa.

De asemenea este bine de notat: Deoarece sentimentul copilului de permanenta este mai puternic, stie ca ceva exista chiar daca nu-l poate vedea, il poti incuraja jucandu-te cu el de-a v-ati ascunselea. “Acum ma vezi, acum nu” este ultima reproducere a zambetului la 9 luni.

La 12 luni: un simt al umorului

In timp ce copilasul incepe sa dezvolte abilitati de limba, simtul sau umoristic se poate dezvolta. Bebelusi de la aceasta varsta pot rade si rad daca scoti sunete ciudate. Cand bebelusul crede ca ceva este amuzant el va dori sa scoata o reactie de la tine asa ca razi impreuna cu el. Arunca ceva pe jos sau fa o fata ciudata, va fi interesant pentru el.

Surpriza este un element important in a face bebelusii de 12 luni sa rada. Pune-ti copilasul pe genunchi, canta-i un cantec si apoi incet lasa-l sa cada putin. Profita de aceasta etapa a vietii; nu in fiecare zi gasesti pe cineva care sa te cosidere ca fiind cea mai amuzanta persoana de pe pamant! mai mult...


Cum sa implici tatal in ingrijirea bebelusului

Atat mama cat si tatal sunt direct implicati in cresterea copilului. Iata cum se poate implica tatal in cresterea bebelusului si sa fie de ajutor mamei.

Este important ca tatii sa aiba grija de bebelusi – astfel familia poate fi mai unita, mama nu se simte singura si s-a demonstrat ca exista beneficii atat pentru tati cat si pentru copii.


Pasul 1

Asigura-te ca tatal este prezent la nastere. Intre tati si copii se formeaza pentru prima oara o legatura atunci cand acestia ajuta la taierea cordonului ombilical. Daca ai avut probleme la nastere sau ai nascut prin cezariana, tatal poate sa petreaca timp impreuna cu bebelusul pana cand iti revii.

Pasul 2


Da-i tatalui o sarcina doar a lui. In multe familii tatal se ocupa de imbaiere, de schimbatul scutecelor sau de eructatie.

Pasul 3

Lasa-l sa descopere singur anumite lucruri (atata vreme cat toata lumea e in siguranta). Poate ca nu va reusi sa duca la bun sfarsit unele sarcini la fel de bine ca tine, dar diferentele nu sunt mereu notabile. Si ce daca, de exemplu, hainele bebelusului nu se asorteaza?

Pasul 4

Lasa-l sa ia parte si la lucrurile mai putin placute. Desi dansul, alintatul si leganatul pot fi sarcini placute si prin schimbarea scutecului in miezul noptii se poate dezvolta o relatie paterna de durata.

Pasul 5

Incurajeaza-l sa se joace cu bebelusul. Chiar si nou-nascutii au de castigat in urma timpului petrecut impreuna cu tatii.

Pasul 6

Lasa-l sa poarte copilul intr-un marsupiu sau port-bebe. Dupa ce creste, tatal poate purta copilul in spate.

Pasul 7

Da-i material de lectura, se gasesc numeroase carti despre paternitate care il pot ajuta sa se obisnuiasca cu rolul sau.

Sfaturi si avertizari:

· Cauta un marsupiu ajustabil, pentru a putea fi folosit si de tata. Se gasesc si marsupii mai mari care se potrivesc barbatilor inalti.

· Filmeaza si fotografieaza tatal impreuna cu bebelusul. Astfel vei putea inregistra momentele speciale si vei incuraja tatal sa se implice in continuare in cresterea copilului.

· Daca alaptezi, rezista tentatiei de a lasa si tatal sa hraneasca artificial bebelusul, mai ales la inceput; Folositea suzetei, mai ales in primele 3, 4 saptamani, poate crea confuzie si poate ingreuna alaptarea.mai mult...



Cum ii influenteaza pe copii violenta de la tv

Copiii petrec mult timp in fata televizorului, iar ceea ce vad ii poate influenta. Violenta de la tv poate fi perceputa in mod gresit astfel copii trebuie supravegheati.
Ceea ce vedem la televizor a evoluat extrem de mult. Si chiar daca peisajul de ansamblu a suferit modificari enorme, ingrijorarile referitor la efectele programelor TV asupra psihicului si comportamentului copiilor au ramas aceleasi.
La fel, nici intrebarile referitoare la ce pot face parintii responsabili pentru a-si tine copii departe de programele nepotrivite.

In ciuda cresterii nivelului violentei prezenta la posturile TV, este extrem de important sa rezistam tentatiei de a da vina pe acestea pentru dezvoltarea unui comportament violent.

Studiile arata ca vizionarea unor programe violente nu dezvolta comportamentul violent la copii, insa creste riscul ca cei mici sa adopte in viata reala ceea ce vad la TV.

Majoritatea copiilor au puterea de a face diferenta intre ceea ce vad la TV si realitate, insa e important sa ii faci sa gandeasca.

Care dintre cele doua rele e mai mic? Cateodata este de preferat sa le permiti urmarirea anumitor programe, dupa care sa le discuti cu ei decat sa nu ii lasi deloc sa se uite la televizor.
Supravegherea timpului petrecut de copii la tv

Parintii ar trebui sa isi monitorizeze copii si in general sa se implice mai mult. De prea multe ori, televizorul ajunge sa fie un fel de dadaca pentru copii.

Fii atenta la ce urmareste copilul la TV si nu ii lasa sa faca asta toate ziua, sunt atat de multe alte activitati pe care un copil le poate avea.

Expertii in materie, sunt de acord ca implicarea parintilor este cheia succesului, in ciuda presiunilor care se pun pentru reglementarea mai stricta a televiziunilor.

Nu spun ca trebuie sa recurgem la cenzura, insa o arma eficienta in prevenirea violentei la copii o reprezinta parintii vigilenti.

Cenzura se manifesta la nivel guvernamental, nu la cel al parintilor care isi exprima un punct de vedere. Dezvoltarea valorilor copiilor este responsabilitatea parintilor.mai mult...


Rivalitatea dintre gemeni

Copiii gemeni au adesea tendinta de a incerca sa compare si sa se compare. Iata ce poti face ca parinte pentru a stimula acesta dorinta de cunoastere:
Rivalitatea dintre copiii tai, desi uneori subtila, e un lucru normal care face parte din viata de familie. Putine familii, cu exceptia acelora care au un singur copil, nu trec prin astfel de situatii.Copiii, fete si/sau baieti, concureaza mai tot timpul intre ei, fie pentru mai multa atentie si afectiune, fie pentru lauda si recompense.

De cele mai multe ori aceasta rivalitate nu e recunoscuta in mod deschis, ci mai degraba e o parte subtila a vietii de familie.

Parintii nu isi dau seama ca, de exemplu, atunci cand ofera o recompensa unuia dintre copii pentru diferite motive, ei au creat o situatie care poate fi perceputa ca un fel de concurs tacit intre frati.

Gemenii nu fac exceptie de la aceste competitii. Majoritatea recunosc ca sunt competitivi, ei concurand in diferite domenii ale vietii, precum scoala, sport, afaceri, dragoste.

n cazul gemenilor e mai usor sa descoperi un tipar al acestor competitii. Uneori, chiar parintii sunt cei care pornesc aceste competitii, cu sau fara voia lor.

De cele mai multe ori, aceste competitii au un rol negativ atat asupra vietii copiilor cat si asupra vietii familiei. In unele cazuri insa, poate avea un efect pozitiv, aceasta concurenta ajutand gemenii sa isi perfectioneze abilitatile si invatatura.

In unele cazuri, aceasta competitie se poate transforma chiar in munca de echipa.

Din nefericire, competitiile dintre gemeni se pot extinde si asupra activitatilor de zi cu zi. Activitati mici, din rutina de zi cu zi se pot transforma in adevarate intreceri in care castigatorul ia tot.

Uneori e chiar greu sa duci o astfel de viata. Care e partea buna? Competitiile dintre gemeni pot fi un mod bun de a-I motiva.

Activitati pentru copii

E minunat sa castigi, indiferent in ce domeniu sau cine esti. Oricine se bucura atunci cand trece primul linia de sosire. Fie ca esti mai tanar sau mai invarsta, toti simtim acea mandrie atunci cand realizam ceva frumos.

La majoritatea gemenilor insa, e un alt sentiment ce insoteste victoria, care nu poate fi ignorat. Pentru multi copii, concurenta poate avea un efect pozitiv in dezvoltarea lor si poate ajuta eforturilor lor de a se dezvolta individual.

Uneori, competitia apare pur si simplu, crescand intr-un oras mic, la o scoala mica sau daca ambii sunt pasionati de sport, de acelasi instrument muzical, sau daca au aceleasi hobby-uri.

Competitia poate continua si de-a lungul vietii lor de adulti. Dar, o data cu inaintarea lor in varsta, apare si intelepciunea.

Uneori, legaturile dintre gemeni pot transforma competitia in munca de echipa chiar si fara stirea lor.

In cele mai multe cazuri, competitia intre gemeni e benefica. Pot invata unul de la celalalt, dar se si pot mandri cu realizarile lor. Se pot ajuta reciproc sa exceleze fie la scoala, fie la diferite sporturi, fie in gasirea unei slujbe bune.

Competitiile dintre ei sunt mai mult “amicale” si distractive, deoarece, stiu ca la urma urmei ce conteaza e dragostea lor reciproca, singurul lucru care va dura o viata intreaga.mai mult...


Bebelusul la 4 luni

La patru luni, ritmul dezvoltarii bebelusului este tot mai accelerat. Micutii se misca mai mult, efectuand miscari tot mai variate.

Teoretic, greutatea unui bebelus de patru luni, sanatos si dezvoltat normal, ar trebui sa fie dubla fata de greutatea de la nastere.

Deci daca la nastere a avut 3000g, la 4 luni bebelusul va cantari in jur de 6000 g.

Comparand greutatea actuala cu graficul vostru, veti putea observa ca linia cresterii a fost continuu ascendenta.

Si cresterea in lungime este marcata de o mare diferenta. Daca la nastere masura 50 de cm, la varsta de 4 luni, bebelusul va masura in jur de 62 de cm.

Fie ca este mai scund sau mai inalt, ori are o greutate mai mica sau mai mare, important este ca micutul sa fie sanatos si sa creasca de la luna la luna.

Sa nu faceti greseala de a-l compara cu bebelusii prietenilor sau ai vecinilor. Fiecare are ritmul sau prorpiu de crestere si asa cum adultii nu seamana unul cu altul, asa nici bebelusii, avand metabolismul si structurile diferite.

Ce stie bebelusul sa faca in a 4-a luna


Ritmul dezvoltarii psihice si motorii la bebelusii de 4 luni se desfasoara tot mai accelerat.

Muschii sunt acum suficient dezvoltati pentru a permite copilului miscari tot mai variate.

In aceasta luna a 4-a, bebelusul se intoarce singur de pe burta pe o parte.

Isi tine capul destul de bine cand este ridicat in brate, iar culcat pe spate, reuseste sa isi ridice capul si umerii si chiar incearca sa se aseze.

Culcat pe burta, isi ridica toata jumatatea superioara a corpului, sprijinindu-se pe coate.

Miscarile mainilor sunt mai sigure, iar unele dintre ele chiar articulate voluntar.

Este curios si tot mai interesat de tot ce-l inconjoara.

Zambeste persoanelor cunoscute si poate rade chiar zgomotos.

Murmura si incearca deja inflexiuni ale sunetelor pe care le emite.

Cauta sa prinda cu mana tot ce gaseste in jur.

La 4 luni, bebelusul urmareste cu privirea tot ce se misca.

Cand ii aratati un obiect interesant sau o jucarie noua, se bucura tare mult si isi manifesta bucuria scotand sunete stridente si dand din picioare.

Cand ii fredonati un cantec, face o figura foarte uimita si uneori se linisteste brusc.

Intelege “momentul masa” si si-a format deja reflexul de a deschide gura, cand ii oferiti mancarea, chiar inainte de a-i atinge buzele cu lingurita.

Inca de la varsta de 4 luni si chiar de mai devreme, trebuie sa vorbiti cat mai mult bebelusului, pentru a-l obisnui cu sunetele articulate.

De asemenea, trebuie sa-i oferiti jucarii, fie ele si confectionate din obiecte casnice, pe care nu le mai folositi. Astfel isi dezvolta vazul si interesul pentru mediul inconjurator.

Daca bebelusul vostru de 4 luni nu corespunde descrierii anterioare, nu trebuie sa va faceti niciun fel de grija.

Caci sunt copii perfect normali, care se dezvolta psihic si motor ceva mai tarziu, dar care recupereaza foarte bine, fara nicio diferenta fata de ceilalti.

Oricum ar fi insa, trebuie sa va ocupati din ce in ce mai mult de copil si sa-i ajutati dezvoltarea, fara a-l obliga totusi sa sara peste etape in mod fortat si artificial.

Nu asezati copilul intre perne, inainte de a se aseza el in sezut.

De asemenea nu ridicati copilul in picioare, inainte de a se ridica el singur.

Acestea pot constitui o mare greseala, fiind posibil sa duca la deformari ale coloanei vertebrale. mai mult despre[7]


Testează reflexele bebeluşului tău

Un copil sănătos îşi manifestă reflexele înnăscute din prima zi de viaţă. El reacţionează la anumiţi stimuli cum sunt lumina sau atingerea


Reflexele îl ajută pe nou-născut să facă tranziţia de la viaţa intrauterină şi să înveţe să supravieţuiască în noul său mediu de viaţă. Unele dintre acestea dispar după câteva luni, altele rămân pentru mai multă vreme. Părinţii pot verifica aceste reflexe încă din primele ore de viaţă ale bebeluşului. În acelaşi timp, ei trebuie să le folosească pentru a interacţiona cu el.

Cele mai importante reflexe:

Suptul este un gest reflex. Dacă atingi delicat copilul în zona guriţei, în mod automat va întoarce guriţa spre locul în care a fost atins şi va mima suptul. De altfel, el asociază atingerea în zona gurii cu hrana, cu sânul mamei sau cu biberonul.
Plânsul este o altă manifestare reflexă prin care transmite că are nevoie de ceva. Dacă îi este foame, simte nevoia să fie luat în braţe (nevoia de afecţiune) sau îl deranjează ceva bebeluşul începe imediat să plângă. Cu timpul, părinţii ajung să distingă diferitele moduri în care plânge bebeluşul. Ei învaţă că nu plânge niciodată degeaba şi că întotdeauna le comunică un anumit lucru.
Reflexul de prindere este foarte dezvoltat la bebeluşi. Dacă îţi pui un deget în mânuţa lui, va reacţiona strângând cu foarte multă putere şi având tendinţa de a se ridica.
Reflexul de târâre este şi el prezent din primele zile de viaţă. Pune bebeluşul întins pe pat pe burtică. În această poziţie vei vedea că-şi va ridica funduleţul şi îşi va îndoi picioruşele ca şi când ar dori să se târască.
Aşa-numitul reflex Moro sau reflexul de surprindere se declanşează la bebeluşi atunci când sunt luaţi prin surprindere. Dacă faci o mişcare bruscă sau un zgomot puternic (cu care copilul nu este obişnuit) vei vedea că bebeluşul îşi va depărta rapid mânuţele şi picioruşele, apoi le va aduce la fel de repede în poziţia iniţială după care începe să plângă.
Reflexul mersului - chiar dacă încă sunt departe de a începe să meargă, ţine bebeluşul în poziţie verticală cu picioruşele sprijinite pe un obiect plat (pat, masă). În acel moment vei vedea că el face gestul reflex de a merge.


Creează-i spaţiu

Toate aceste gesturi reflexe fac parte din procesul normal de dezvoltare şi dispar pe măsură ce bebeluşul creşte. Pentru a şi le manifesta în voie, micuţul trebuie să aibă suficient spaţiu pentru a-şi mişca mâinile şi picioarele deoarece aceste mişcări îi întăresc musculatura.

ATENŢIE!

Dacă îi testezi aceste reflexe şi constaţi că unele îi lipsesc, consultă medicul pediatru pentru a te asigura că totul este în regulă cu micuţul tău. mai mult[8]

Despre reflexele bebelusului

Chiar daca puiul de om pare o fiinta extrem de firava, sa stii ca nu e chiar lipsit de aparare. Natura l-a inzestrat cu o serie de miscari reflexe, care-l ajuta sa supravietuiasca


Procese de baza ale activitatii nervoase prin intermediul carora diversele excitatii senzoriale capata un raspuns, actele reflexe indeplinesc, in cazul nouna scutilor, un rol de instrument de supravietuire pe de o parte, iar pe de alta, unul de semnalizare, atragand atentia asupra dezvoltarii copilului. Tocmai de aceea, in primele luni de viata, micutii trebuie consultati periodic de catre medicul pediatru, pentru evaluarea constanta a acestor automatisme. Prezenta, apoi inlocuirea lor cu alte functii corticale mai importante arata ca bebelusul se dezvolta normal din punct de vedere neurologic. Nu ai de ce sa te ingrijorezi, caci stimulii prin care sunt verificate reflexele nu provoaca durere sau iritatie. Sa le luam in ordine:

Reflexul de aparare

Numit si reflexul „spadasinului”, este poate cel mai amuzant. Cand copilul sta intins pe spate, intoarce-i usor capul intr-o parte. El va intinde piciorul si bratul de pe partea respectiva si le va indoi pe cele de pe partea opusa. Va arata exact ca un spadasin in atac. Acest tip de miscare dispare in jurul varstei de 6 - 7 luni.

Reflexul de orientare

La atingerea usoara sau la mangaierea unuia dintre obrajori, bebelusul se întoarce cu gurita usor
deschisa catre partea respectiva. Astfel se orienteaza în directia stimulului si va începe sa caute sanul mamei. Acest reflex se manifesta pana in jurul varstei de 4-5 luni.

Reflexul de apucare

Odata orientat spre sanul mamei, nou-nascutul se prinde de acesta. Acest reflex favorizeaza comuniunea dintre mama si prunc, stimuland, totodata, secretia de lapte. Reflexul se declanseaza ori de cate ori copilul simte ceva în palma. Astfel ca, daca-i vei da un deget, acesta il va strange automat cu degetutele. Apucarea este atat de puternica incat atunci cand ii dai cate un deget in ambele manute, il poti ridica cu totul, el ramanand agatat ca un atlet de inele. Reflexul, mai pregnant la prematuri, dureaza doar trei luni, fiind inlocuit de miscari voluntare de apucare a diverselor obiecte.

Reflexul de tarare

Cand bebelusul este întins pe burtica în timp ce este treaz, el va lua pozitia de tarare cu funduletul sus si piciorusele putin indoite. Folosind ca suport manutele si piciorusele, micutul va incerca sa-si impinga corpul pentru a inainta, asemeni unei rame. Acest automatism este prezent pana pe la 3-4 luni si trebuie sustinut de parinti, deoarece ajuta latonifierea musculaturii cefei, coloanei vertebrale, a feselor si membrelor, cu rol important în dobandirea pozitiei verticale.

Reflexul pasirii

Se activeaza atunci cand copilul este sustinut de torace în pozitie verticala si atinge cu talpile o suprafata dura. Ca raspuns la aceasta atingere el va intinde piciorusele încercand sa paseasca. Acest act reflex se manifesta pana la varsta de 3-4 saptamani, copilul incepand sa mearga cu adevarat in jurul varstei de un an.

Reflexul inotului

Copilul este capabil înca de la nastere sa pluteasca si sa-si coordoneze respiratia. Pana pe la varsta de 6 luni, el isi misca automat mainile si picioarele cand este pus în apa, ridicand capsorul pentru a nu o inghiti. Medicii recomanda stimularea acestui reflex înca de la varsta de 2 luni, dar numai sub supravegherea unui specialist în aquagimnastica. Atentie, nu incercati testarea acestui reflex acasa!

Efectul de suctiune(supt)

Este unul dintre cele mai importante reflexe, care ii asigura micutului posibilitatea de a se hrani. Introducerea în gurita a sanului, degetului sau a tetinei determina nou-nascutul sa înceapa imediat miscari ritmice de suctiune. Cu cat bebelusul este adus mai devreme la sanul mamei, cu atat este mai bine stimulat acest reflex vital pentru sugar, care se mentine pana in jurul varstei de un an. Din pacate, exista cazuri de copii nascuti la termen, fara probleme neurologice, dar care nu au reflex de supt. Unii dintre acesti micuti învata încet-încet sa suga, cu multa rabdare si atentie din partea mamei. Altii, ce-i drept, putini la numar, nu reusesc sa se hraneasca singuri oricat s-ar stradui mamele si medicii, în cele din urma ei fiind hraniti prin sonda gastrica. mai mult[9]

Unelte personale