Cresterea in greutate
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Petruta [2 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Cresterea in greutate
De la nastere pana la 4 luni sugarul creste in greutate cu 25-30 g/zi ,in medie cu 750-800 grame pe luna .La 4 luni isi dubleaza greutatea.
De la 4 la 8 luni creste in greutate cu 16-18 g/zi in medie 500 grame pe luna.
De la 8-12 luni creste cu 8-10 g/zi respective cu 250 g pe luna .In jurul varstei de un 1 an isi tripleaza greutatea.Media cresterii in greutate in primul an este de 6-8 kg. Copiii nascuti sub 3000 grame (subponderali sau imaturi) au ,in general ,o crestere in greutate mai rapida in primele luni,dar si la copiii nascuti in greutate normala exista variatii in ritmul de crestere in greutate.
Intre 1 an si 2 ani copilul creste cu 2500 grame ;intre 2 si 3 ani cu 2000 grame.
La sugarul mic scaderea sau stagnarea in greutate mai mult de 7-10 zile trebuie semnalata medicului.Poate fi semnul unei alimentatii defectuase sau a unei imbolnaviri.
Pierderea in greutate
Pierderea in greutate acuta in cateva ore sau zile prin varsaturi sau diaree,in julul a 10 % din greutatea initiala ,este un semn de mare gravitate.Copilul trebuie prezentat urgent la spital
Exista si cazuri de crestere exagerata in greutate.Desi obezitatea sugarului si a copilului mic este mai rar mentionata , ea exista si concesintele ei sunt dezavantajoase pentru copil.Prezentarea la medic si un regim alimentar adecvat pot rezolva aceste situatiiciteste mai mult[1]
Cresterea in greutate
Cresterea ponderala a bebelusului pana la 1 an
In primul an de viata, bebelusii cresc mult in greutate. Descopera valoriile medii ale cresterii in greutate a bebelusului , in primele 12 luni.
Greutatea aproximativa la nastere este de 3000-3500 de grame. O greutate normala se incadreaza intre 2500 si 4500 de grame.
Bebelusii nascuti sub 2500 de grame sunt subdezvoltati si in general sunt aceia nascuti prematur. Cei care la nastere depasesc 4500 de grame sunt considerati supraponderali, copii uriasi.
Imediat dupa nastere, este normal ca nou-nascutii sa piarda in greutate, in general cam 100-150 de grame, greutate pe care o vor recupera in urmatoarele zece zile.
Scaderea in greutate se observa in primele 3-5 zile. Aceasta se datoreaza trecerii traumatizante de la viata intrauterina la cea extrauterina, efortului de a se adapta si faptului ca pierderile prin urina, scaun, piele si plamani, adica prin respiratie, sunt mai mari decat cantitatea de lichide pe care o primeste.
Daca nu depaseste o zecime din greutatea corpului la nastere, adica 300 de grame din 3000, pierderea in greutate nu este alarmanta si nu prezinta importanta. Este ceea ce se numeste scaderea ponderala fiziologica.
De obicei, bebelusii incep din nou sa creasca din ziua a 4-a sau a 5-a, atingand in ziua a 10-a sau cateodata mai tarziu, chiar greutatea de la nastere.
Atentie! Daca bebelusul nu a atins la inceputul saptamanii a 4-a greutatea de la nastere, atunci trebuie sa luam in calcul aspectele care pot provoca aceasta situatie, precum subalimentatia sau chiar boala. In aceste conditii, trebuie anuntat imediat medicul.
In urmatoarele treisprezece saptamani, sugarul creste in greutate cu 150-200 de grame pe saptamana, dupa care cresterea devine mai lenta si continua fara oscilatii prea mari.
Este foarte important acest aspect caci evaluarea dezvoltarii normale a copilului, in prima faza dupa nastere, se face prin urmarirea acestui proces de crestere in greutate.
Greutatea la nastere depinde de mai multi factori.
Spre exemplu :
-baietii au o greutate mai mare decat fetele;
- primul nascut are o greutate mai mica decat fratii nascuti mai tarziu.
- in functie de ereditate, cei cu parinti inalti si bine facuti, vin pe lume cu o greutate mai mare decat cei ai caror parinti sunt de statura mica
- de asemenea factorii de mediu, sau fumatul in timpul sarcinii pot influenta greutatea corporala la nastere.
Pentru a aprecia felul in care se dezvolta copilul vostru si de asemenea, daca ratia zilnica de lapte este suficienta, recomandam cantarirea regulata, dar saptamanal sau lunar, nu zilnic.
Caci un sugar, chiar foarte sanatos, nu creste zilnic. De aceea e bine sa-l cantariti saptamanal, la inceput, apoi la 2 saptamani si apoi lunar.
Daca vreti sa aflati greutatea exacta a bebelusului, il dezbracati de tot. Cantarirea este indicata fie dimineata inainte de masa, fie seara inainte de baie, oricum e bine sa se faca la aceeasi ora, dar niciodata imediat dupa masa.
Foarte multe mame tin sa-si vada copilul dolofan, bucalat, plin de pernute. Acesta nu este nici pe departe un semn de sanatate.
Sanatatea copilului este apreciata de catre medic dupa cu totul alte criterii, cum ar fi starea generala, buna dispozitie a copilului, gradul de dezvoltare, taria musculaturii, culoarea si calitatile pielii.
Un copil gras nu este in niciun caz mai ferit de boli, ci dimpotriva, mai expus, grasimea facandu-l mai putin rezistent. Mai gras sau mai slab, important este ca bebelusul sa fie sanatos, vioi si bine dispus.
Incercati sa nu-l indopati, dar nici sa-l subalimentati, ambele extreme fiind periculoase.
O schema care sa va ghideze orientativ o vom etala mai jos, cu mentiunea ca datele reprezinta o medie si nu sunt absolut obligatorii.
Unii copii cresc mai repede, altii mai incet. Sunt copii care cresc in salturi, recuperand rapid stagnarea. Deci nu aveti motive de ingrijorare daca bebelusul vostru nu creste dupa aceasta schema.
Ritmul de crestere este influentat de modul de hranire, spre exemplu un copil alimentat cu lapte matern va inregistra o crestere mai regulata, spre deosebire de cel hranit artificial.
Recuperarea greutatii de la nastere presupune atingerea ratiei alimentare optime. In general un sugar cu greutatea medie de trei kilograme si jumatate, trebuie sa consume 700 de grame pe zi de lapte, astfel are nevoie de 80-100g de lapte pe kilogram-corp.
Fie cand atinge greutatea de cinci kilograme, fie la varsta de trei luni, copilului i se poate completa hrana cu alimente solide.
Cresterea ponderala medie, a unui sugar sanatos:
- In primele 4 luni va creste cu 750-800 de grame pe luna sau 175-200 de grame pe saptamana;
- intre 4 si 8 luni va creste cu 500-600 de grame pe luna sau 100-125 de grame pe saptamana;
- din luna a 8-a pana la 1 an creste cu 250-300 de grame pe luna sau 60-75 de grame pe saptamana.
Calculand pe zile, un sugar ar trebui sa creasca in medie:
- in primul trimestru cu 25 de grame pe zi;
- in al doilea trimestru cu 20 de grame pe zi;
- in al treilea trimestru cu 15 grame pe zi;
- in al patrulea trimestru cu 10 grame pe zi.
- In lunile 4-6, greutatea de la nastere se dubleaza, iar in jurul varstei de 1 an se tripleaza.
La optsprezece luni, greutatea unui copil cu dezvoltare medie este de douasprezece kilograme. La varsta de 3 ani, poate ajunge la 13,5 - 14 kilograme.
La cei nascuti prematur, greutatea de la nastere se dubleaza pe la 3 luni si jumatate si se tripleaza catre a 6-a luna, la 1 an ajungand sa se cvadrupleze. In general copiii cu greutate mai mica la nastere, cresc ulterior mai repede, recuperand ramanerea in urma.
Un sugar care nu ia in greutate 1-2 saptamani reprezinta un semnal de alarma si trebuie examinat de catre medic pentru a depista eventualele cauze ale stagnarii ponderale.
Reamintim, toate aceste cifre sunt orientative, cresterea presupune variatii si diferente de la copil la copil, ritmul de parcurgere a etapelor fiind diferit.
Sursa:http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/cresterea-ponderala-a-bebelusului-pana-la-1-an/4554/
Creşterea în greutate: în primele trei luni
Prima componentă esenţială pentru a obţine monitorizarea în greutate a bebelusului este cât de mult iese afară. În cazul în care alăptează, frecvenţa şi durata este crucială pentru a urmări greutatea. Acest lucru va determina daca bebelusul tau mananca suficient de des.
Monitorizarea nevoilor copilului tau este la fel de importanta. Un nou-nascut ar trebui să ude patru-şase scutece pe zi, şi caca, de obicei, de mai multe ori în fiecare zi. Varietatea este infinită.
Verificarea greutatății la prima vizita la medicul copilului dumneavoastră la fiecare două săptămâni va fi un factor important. Prin această vizită majoritatea copiilor au recâştigat greutatea lor de naştere şi, uneori, chiar a depăşit. Nu vă alarmaţi dacă copilul dumneavoastră este o uncie câteva timid de greutatea la naştere până la acel moment. Toţi bebeluşii sunt diferiţi şi nici un număr pot să vă spun în cazul în care ar trebui să fie a ta.
După acest moment, copiii pot câştiga cât mai puţin de 4 oz pe săptămână şi la fel de mult ca o jumătate de kilogram pe saptamana. Totul depinde de cât de des asistente copilul şi într-adevăr, ceea ce bebelusului model individual este în creştere.mai multe detalii[2]
Este copilul meu la greutatea corecta?
Ca toți copii sanatosi, copilul dumneavoastră s-a născut cu un anumit surplus de greutate. Până când începe să se dezvolte şi să folosească muschii, copilul este perfect natural.
Dacă copilul dumneavoastră câştigă în greutate în timpul primului an, atunci el creşte în mod corespunzător. Atâta timp cât copilul câştigă în înălţime şi greutate, creştere în greutate nu ar trebui să fie o problemă. De aceea, medicul pediatru (sau o asistentă medicală) măsoară copilul la înălţime şi greutate la fiecare vizită , şi unul dintre motivele pentru care vizitele iniţiale sunt programate atât de des. Dar dacă creşterea în greutate a copilului este mai mare decât câştigul său constant în înălţime , pediatru dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi una sau mai multe măsuri pentru a încerca să încetinească creşterea în greutate a copilului tau.
În cazul în care medicul pediatru nu sugerează faptul că aveţi nevoie pentru a monitoriza greutatea copilului, încearcă să reglementezi luarea bebelusului în greutate:
- Nu încercaţi de a calma bebelusul tau folosind altceva decât biberonul (sau sau mai târziu, alimente solide sau sucuri).
- Nu alimenta în mod automat cu produsele alimentare copilul tau atunci cand el este suparat. El poate dori altceva, dar acceptă totuşi alimente ca un substitut. Această situaţie poate crea un model nesanatos de a manca și din păcate, poate dura o viata.
- Nu oferi apă copilului în loc de formula sau lapte matern "între" alaptari. Daca bebelusul tau pare că vrea să bea sau suge într-o oră sau două de hrănire anterioare, el poate fi sete, mai degrabă decât foame, sau poate doar dori ceva pentru a suge.
- Nu se diluează formula laptelui (prin adăugarea de apă mai mult), cu excepţia cazului în pediatru dumneavoastră vă recomandă în mod special să facă acest lucru.
A se dilua sucul cu apă. Nu a alapta (sau feed-l cu o sticlă), la fel de mult atunci când începe să-l pe alimente solide , dar nu -l dezvăţa cu totul, fie. Creşterea în alimente solide ar trebui să fie echilibrat cu o scădere echivalentă în valoare de formula sau lapte matern bea. Nu încurajați copilul dvs. să fie mai activ. Dă-i mai mult timp liber pe podea. Nu calistenice copilului , îndoire e copilul tau articulaţiile şi exercitarea muschii lui de mână. Ajuta-l practică, trăgând în sus la şedinţă (sau chiar în picioare). Încurajaţi-l să sară în timp ce în picioare şi-i ţineți mâinile.mai mult despre[3]
Slaba cresterea in greutate, după primele câteva luni
- Uneori, copiii care se descurcă foarte bine cu alaptatul numai pentru primele cateva luni, nu începe să câştige, precum şi, după 2-4 luni doar cu alăptează. Acest lucru poate fi normal, deoarece bebelusii alaptati nu cresc de-a lungul curbelor de aceeaşi creştere ca bebelusii alimentati cu formule, şi că poate apărea ca acestea cresc prea încet, când de fapt, aceasta este formula hranit copilul, care este în creştere prea repede. Alaptarea este modul normal, natural de hranire a sugarilor şi copiilor mici. Folosind formula hrănirea copilului ca normal este iraţională şi ne conduce de a face erori în consilierea mamelor cu privire la hrănirea şi creşterea economică.
- În unele cazuri, o boală a copilului poate duce la creşterea în greutate mai lentă decât se aşteaptă. Suplimentarea cu formula nu vindeca boala, si poate jefui copilul de efectele benefice ale alăptării exclusive. Puteţi spune când un copil ajunge la lapte şi atunci când el nu este . Dacă el nu este, este puţin probabil că bebeluşul are o boală, şi mai probabil de aprovizionare laptele mamei este în jos. Cele mai frecvente cauze de creştere în greutate neobişnuit de lent după primele săptămâni sau luni este că de aprovizionarea mamei cu lapte a scăzut.mai mult[4]