Hernia la copii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Hernia la copii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Petruta [1 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins


Hernia la copii

Hernia apare atunci cand un organ iese in afara intr-o parte a corpului. Pentru ca acest lucru sa aiba loc, trebuie ca peretele muscular, tesutul sau membrana care tin organul in sacul sau sa fie deschise sau slabite.

Exista mai multe tipuri de hernie, dar cea mai des intalnita la copii implica doua puncte slabe a peretelui abdominal. Acestea se numesc hernii ombilicale (zona in jurul buricului) si inghinale (zona unde testiculele coboara spre scrot in timpul dezvoltarii).

Daca aceste zone sunt presate, se dezvolta hernia sau sacul care contine intestine sau tesut adipos. Aceste hernii sunt prezente la nastere, dar pot aparea si in timpul copilariei. Isi schimba marimea o data cu miscarile corpului, adica pot sa creasca mai mari cand copilul plange sau se ridica in picioare.

Herniile la copii sunt adesea rezultatul obezitatii, constipatiei cronice sau al tusei prelungite si a oricarui fenomen care creste presiunea in interiorul abdomenului.

Simptome si semne in caz de hernie la copii

Herniile ombilicale si inghinale apar ca niste noduli sub piele. Hernia ombilicala apare in zona buricului in primele saptamani sau luni de viata. Hernia devine mai vizibila in timpul zilei si poate sa creasca atunci cand copilul plange sau cand are scaun. Acest lucru are loc deoarece aceste fenomene cresc presiunea in interiorul abdomenului, fortand in afara tesutul din jurul partii slabite a peretelui abdominal. Hernia nu doare la atingere.

Hernia inghinala apare in timpul primelor luni de viata in zona inghinala atat la fete, cat si la baieti. Sunt mai des intalnite la baieti, pot sa aiba dimensiuni diferite si pot aparea intr-una sau in ambele parti ale acestei zone. Baietii nascuti prematur au un risc mai mare de a avea hernie inghinala. De obicei hernia nu il deranjeaza pe copil, iar continutul sacului intra la loc cu usurinta.

In cazuri rare, intestinul se poate bloca in sacul herniei. Acest blocaj este dureros si periculos si necesita interventie chirurgicala.

Complicatii

Majoritatea herniilor ombilicale dispar in primii ani de viata fara tratament.

Herniile inghinale nu dispar cu usurinta si pot sa creeze blocaje. Acestea au loc atunci cand continutul sacului nu se poate intoarce in abdomen.

Desi majoritatea herniilor nu prezinta simptome, herniile blocate sunt dureroase, se umfla, au o culoare albastra sau rosie si provoaca senzatia de voma. Daca intestinul este blocat in sacul herniei, sangele nu poate circula in aceasta parte, iar intestinul poate fi lezat.

Aceasta problema este grava si este necesara o operatie de urgenta pentru a preveni leziunile permanente ale intestinelor.

De ce trebuie sa ne facem griji din cauza herniei?

Se poate intampla ca acea parte exteriorizata a intestinului sa se intepeneasca si sa nu se mai poata retrage. Aceasta inseamna ca intestinul nu mai poate fi impins usor inapoi in cavitatea abdominala. Daca acest lucru se intampla, bucata de intestin poate sa nu mai fie irigata cu sange. Insa pentru ca intestinul sa fie sanatos si sa functioneze corect este necesara o buna irigare cu sange.


Care sunt simptomele herniei?

Herniile apar de obicei la nou-nascuti insa pot trece neobservate saptamani sau chiar luni de la nastere.

Efortul, plansul nu cauzeaza hernii; totusi, presiunea crescuta in abdomen poate face o hernie sesizabila.

  • Herniile inghinale apar ca o protuberanta sau umflatura in zona abdomenului sau a scrotului. Umflatura se poate remarca mai bine atunci cand bebelusul plange si se poate micsora sau chiar dispare atunci cand bebelusul este relaxat. Daca pediatrul va apasa usor aceasta umflatura, atunci cand bebelusul este relaxat si intins pe spate, ea se va micsora sau chiar se va retrage inapoi in abdomen.
    * Herniile ombilicale apar ca o protuberanta sau umflatura in regiunea buricului. Umflatura se poate remarca mai bine atunci cand bebelusul plange si se poate micsora sau chiar dispare atunci cand bebelusul este relaxat. Daca pediatrul va apasa usor aceasta umflatura, atunci cand bebelusul este relaxat si intins pe spate, ea se va micsora sau chiar se va retrage inapoi in abdomen.

Daca hernia nu se retrage, este posibil ca o parte a intestinului sa fie prinsa in zona slabita a muschilor abdominali. In acest caz, apar urmatoarele simptome:

  • abdomen plin, rotund
    * voma
    * durere sau stare de nervozitate
    * roseata sau decolorare
    * febra

Simptomele herniei pot sa se asemene cu cele ale altor probleme medicale. Consulta intotdeauna pediatrul pentru diagnostic.


Cum sunt diagnosticate herniile?

Herniile sunt diagnosticate in urma unei examinari fizice efectuate de catre pediatru. Copilul va fi examinat pentru a se determina daca hernia este reductibila (se poate retrage inapoi in abdomen) sau nu. Poate fi necesara o examinare radioscopica sau cu ultrasunete, in special daca hernia nu este reductibila.


Tratamentul herniilor

Tratamentul specific va fi stabilit de catre pediatru si va fi bazat pe:

  • varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical
    * tipul herniei
    * reductibilitatea herniei (daca hernia poate fi impinsa inapoi in abdomen sau nu)
    * toleranta copilului la medicamente, proceduri sau terapii specifice
    * opiniile si preferintele tale

Hernia inghinala

Pentru tratea herniei inghinale este nevoie de interventie chirurgicala. Pentru a preveni blocarea intestinului in canalul inghinal, operatia va fi efectuata cat mai repede dupa descoperirea herniei. Partea din intestin care se blocheaza in canalul inghinal nu mai este irigata cu sange, aceasta putand duce la vatamarea intestinului. Operatia de hernie inghinala este de obicei efetuata inainte ca aceasta vatamare sa se produca.

Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. In zona herniei va fi efectuata o mica incizie iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati.

O operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit operatia de herniei inghinala.

Hernia ombilicala

In jurul varstei de 1 an, multe hernii ombilicale se inchid de la sine fara a necesita interventii chirurgicale. Aproape toate herniile ombilicale se inchid singure pana la varsta de 5 ani.

Plasarea unei monezi sau a unei legaturi peste hernie nu ajuta.

Parerile sunt impartite referitor la momentul in care este nevoie de operatie in cazul herniei ombilicale. In general, daca herniei se mareste cu varsta, nu este reductibila, sau daca este inca prezenta la varsta de 3 ani, este posibil ca pediatrul sa sugereze o interventie chirurgicala. Consulta intotdeuna pediatrul pentru a determina ceea ce este mai bine pentru copilul tau.

Pe parcursul operatiei de hernie, copilul va fi anesteziat. Va fi efectuata o mica incizie in ombilic (buric) iar bucata de intestin va fi introdusa inapoi in cavitatea abdominala. Muschii sunt apoi cusuti impreuna. Cateodata, este folosita o bucata de material pentru a intari zona unde muschii vor fi reparati.

O operatia de hernie este relativ usoara. Deseori, copiii pot pleca acasa in aceeasi zi in care au suferit operatia de hernie ombilicala.


Care sunt previziunile pe termen lung?

O data ce hernia este inchisa, spontan sau in urma unei interventii chirurgicale, posibilitatea de recurenta este foarte mica. Aceasta posibilitate poate creste in cazul in care intestinul a fost vatamat

Tratament

Hernia trebuie evaluata de un medic. Hernia ombilicala va disparea pe cont propriu fara niciun tratament special. In cazul in care nu dispare, creste in dimensiuni sau provoaca unele simptome, este necesara operatia pentru inchiderea peretelui abdominal.

Herniile inghinale care blocheaza in sac o parte a intestinului trebuie tratate cu ajutorul unei interventii chirurgicale.

Prevenire

Hernia este imposibil de prevenit la copii.

Totusi, poti sa scazi riscul de aparitie a herniei daca tratezi problemele care pot cauza hernii. Tratarea constipatiei sau prevenirea cresterii excesive in greutate sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti face pentru a scadea riscul aparitiei herniilor.mai mult despre[1]

Unelte personale