Ingrijirea pielii bebelusului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Ingrijirea pielii bebelusului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Pielea bebelusului

Pielea bebelusului este fina, fragila si sensibila. La nou-nascut, epiderma (stratul superficial al pielii) contine putine melanocite – celule responsabile pentru pigmentarea pielii. Astfel se explica faptul ca pielea bebelusilor este alba si sensibila la radiatiile ultraviolete. De aceea, ea trebuie protejata, evitand pana la 6 luni -1 an expunerea directa la soare.

Produsele aplicate pe pielea bebelusului se vor gasi in organism intr-o concentratie mai mare decat la un adult. Din acest motiv riscul de toxicitate este mai ridicat daca produsul nu este adaptat pentru bebelusi si contine agenti chimici sau alcool.


Glandele sudoripare si sebacee din pielea bebelusilor nu isi indeplinesc inca toate functiile. De aici si importanta mentinerii unui pH neutru al pielii in lupta impotriva dezvoltarii microorganismelor patogene. Glandele sudoripare, inca imature la bebelusi, se concentreaza la nivelul palmelor, talpilor si capului. Prin urmare, copilul nu isi regleaza in mod eficient temperatura si reactioneaza exagerat la frig sau cald.


Pe masura ce creste bebelusul, pielea sa isi indeplineste functiile, sensibilitatea dispare si pielea se protejeaza din ce in ce mai bine de impotriva factorilor externi. Inaintea varstei de 2 ani, varsta la care pielea bebelusului este maturizata, trebuie utilizate produse adaptate. ...mai mult[1]

Pielea bebelusului se exfoliaza

Pielea bebelusului se dezvolta continuu, iar celulele moarte trebuie indepartate. De aceea, pielea se exfoliaza si este uscata sau deshidratata. Lotiunea de corp pentru bebelusi sau uleiul pentru bebelusi iti poate fi de ajutor.

Pentru ca pielea bebelusului este mai sensibila, este chiar mai predispusa uscarii decat cea a unui adult. Soarele, aerul conditionat, apa sarata si substantele folosite in apa din piscine pot fi factori care duc la uscarea si chiar exfolierea pielii bebelusului.

Sfaturi pentru pielea fina a bebelusului:

  • Nu lasa sarea sau clorul sa se usuce pe pielea lui: dupa ce inotati impreuna in piscina sau in ocean, clateste-l cu apa de la robinet si apoi aplica o crema hidratanta pe pielea umeda;
  • Pastreaza-l pe copilul tau hidratat: pielii uscate ii lipseste apa. Ofera-i bebelusului tau multe lichide care sa inlocuiasca umezeala ce se evapora din pielea lui;
  • Daca aerul din casa ta este uscat, foloseste un aparat de umidificare a aerului in camera copilului.
  • Scutecul se shimba de cel putin 6-7 ori pe zi.

E timpul pentru baita!

Baita este un moment delicat. Atat produsele de curatat, cat si apa pot usca pielea bebelusului. Nu este neaparata nevoie sa facem baita in fiecare zi, pentru ca sugarii nu prea au unde sa se murdareasca. Ajunge sa spalam funduletul de fiecare data cand schimbam scutecul si zona din jurul guritei, dupa fiecare masa.

Apa poate sa usuce pielea, mai ales daca este fierbinte, asa ca baita nu trebuie sa dureze prea mult si temperatura trebuie sa fie potrivita. Produsele folosite trebuie sa fie speciale pentru bebelusi, atat sapunul cat si samponul, hipoalergenice, cu Ph echilibrat.

Dupa orice baita stergem bine pielea, prin tamponare sau asteptam sa se usuce la aer, daca temperatura ambianta o permite. Oricum, pielea nu trebuie sa ramana uda. Dupa baie, hidratam pielea cu un produs special pentru bebelusi sau cu ulei de masline fiert si racit. ...mai mult[3]

Produse pentru ingrijirea pielii micutului

Lotiuni

Pielea micutilor se poate deshidrata foarte repede, si ca urmare apar iritatiile, senzatia de piele uscata si pruritul. Cum sa pastram pielea la un nivel optim de hidratare? Din fericire, oferta de lotiuni este destul de variata si in prezent exista chiar si game intregi de produse dermatologice adresate exclusiv bebelusilor.

Care este diferenta intre unguente, creme, lotiuni, cum le diferentiem, cum le aplicam?

Diferenta principala intre ele este reprezentata de consistenta si de procentul de apa din fiecare. Cremele si unguentele sunt ceva mai grase, mai vascoase, mai groase si au capacitatea de a pastra pentru mai mult timp senzatia de hidratare. Procentul lor in apa este foarte redus. Lotiunile sunt in schimb, ceva mai fluide, sunt absorbite foarte rapid in piele, dar se si evapora la fel de repede.

Specialistii sunt de parere ca pentru bebelusi cele mai recomandate sunt cremele intens hidratante si unguentele, si mamicile ar trebui sa evite lotiunile, tocmai datorita fatului ca ele nu vor satisface nevoia de hidratare indelungata a pielii bebelusului. Pe masura ce copilul creste, se poate alterna folosirea cremelor si a lotiunilor. Copii mai mari pot refuza in mod explicit unguentele datorita senzatiei de piele lucioasa si grasa.

Sfat de aplicare: hidratarea se mentine pentru mai mult timp, daca unguentele, cremele si chiar lotiunile sunt aplicate in cel mult 3 minute dupa baie. ...mai mult[4]


Pudre

Foarte multi specialisti sunt de parere ca, indiferent de varsta bebelusului, ar trebui sa incercam sa nu aplicam pudre cosmetice si nici chiar clasicele pudre cu talc pe pielea sau pe funduletul lui. Unele pudre pot promova aparitia infectiilor fungice, insa toate au marele risc de a fi inhalate de copil. Pulberile pot ajunge in contact cu mucoasa tractului respirator si pot determina aparitia alergiilor si chiar a unor probleme pulmonare grave, daca particulele ajung in plamani.

Deocamdata nu s-a stabilit o legatura exacta intre talc si aparitia ulterioara a cancerului pulmonar, insa intotdeauna este mai bine sa prevenim decat sa tratam.

In cazul in care apar iritatii de scutec, aceasta fiind de fapt principala indicatie pentru utilizarea pudrelor, se pot aplica, cu incredere, unguente speciale. Acestea pot sa previna dar si sa trateze eventuale iritatii. Concluzia este ca pudrele ar trebui inlocuite cu unguente si creme speciale pentru prevenirea si tratarea iritatiilor de scutec, sanatatea bebelusului fiind mai bine protejata astfel. ...mai mult[4]


Sapunuri

Datorita faptului ca bebelusii au o piele atat de sensibila, este normal ca si produsele pe care le folosim pentru ingrijirea lor sa fie deosebit de delicate.

Specialistii ne sfatuiesc ca pana cand bebelusul nu se face mai mare, sa evitam:

  • Sapunurile parfumate, lotiunile si sampoanele;
  • Sapunurile si lotiunile antibacteriene;
  • Sapunurile cosmetice;
  • Sapunurile de rufe cu coloranti si parfumuri.

Este foarte importat ca pielea bebelusilor sa fie mentinuta mereu curata, insa nu trebuie sa incercam sa fim prea agresivi. Cat timp bebelusul este inca foarte mic, trebuie sa folosim sapunuri speciale pentru el.

Acestea sunt sapunuri care respecta urmatoarele conditii:

  • Curata delicat pielea;
  • Sunt hipoalergenice;
  • Nu contin substante toxice, parfumuri si coloranti;
  • Nu contin SLS (laureal sulfat de sodiu).

Pentru bebelusi, cele mai bune sapunuri sunt cele pe baza de ingrediente naturale. Ele stimuleaza efectul de catifelare al pielii si pot, in acelasi timp, sa curete adecvat pielea. ...mai mult[4]


Creme cu factor de protectie solara

Bebelusii si copiii mici sunt foarte sensibili la radiatiile solare. Specialistii sunt insa de parere ca bebelusii sub 6 luni nu ar trebui sa intre in contact indelungat sau exagerat cu produsele cu factor de protectie solara datorita pericolului de alergii. Aceasta recomandare inseamna ca putem aplica foarte putina crema cu FPS de minim 15 pe obraji si pe maini, daca hainele nu pot feri piele de radiatiile solare.

In vederea sporirii protectiei antisolare a pielii copiilor, specialistii recomanda si urmatoarele:

  • Purtarea unor palarii cu boruri largi care sa le protejeze capul, fata dar si umerii;
  • Purtarea unor haine largi, din materiale naturale;
  • Tinerera bebelusilor la umbra sau in carucioare acoperite.

In cazul bebelusilor mai mari de 6 luni si a copiilor mari, specialistii sunt de parere ca putem aplica liber creme cu factor de protectie solara. Cremele sunt recomandate atat in zilele de vara insorite, dar si in cele de iarna. [...mai mult[4]

--By Dorothyna @ 24 martie 2010 12:14

Unelte personale