Neonatologie - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Neonatologie

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Danuta [222 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=Danuta
Vasileion [143 editari]
Iulian [10 editari]
Totul despre telefoanele mobile: modele, tehnologii, jocuri, decodari
Kyuly [9 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=Kyuly
Bebeshm [8 editari]
Inscrie siteul tau in director web
Danac [7 editari]
Rocksefa [4 editari]

Mitza [2 editari]
http://www.muzica-free.ucoz.net
Papusik [1 editari]

Afiseaza tot
Noutati- ultima ora
Salvati Copiii strange fonduri pentru dotarea spitalului Grigore ... 12 August 2014 Raman aici, in sectia de terapie intensiva, pana cand capata suficiente forte sa-si ia viata pe cont propriu. Pentru ei, incubatorul este un mod de viata”, spune Ana-Maria Bradeanu, medic neonatolog in cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu”....mai mult
O noua campanie marca „Salvati Copiii”, in beneficiul spitalului ... 9 August 2014 campanie ce are ca scop dotarea cu aparatura performanta a sectiilor de neonatologie din spitale, astfel incat copiii nascuti inainte de termene sa poata avea o sansa la viata. salvati copiii Sectia de Terapie Intensiva Neonatala a spitalului ......mai mult
Organizaţia Salvaţi Copiii demarează campania de dotare a celui ... 8 August 2014 Rămân aici, în secţia de terapie intensivă, până când capătă suficiente forţe să-şi ia viaţa pe cont propriu. Pentru ei, incubatorul este un mod de viaţă”, spune Ana-Maria Brădeanu, medic neonatolog în cadrul spitalului „Grigore Alexandrescu”....mai mult
Perchezitii DNA la Ministerul Sanatatii, Spitalul Cantacuzino si ... 8 August 2014 Procurorii DNA fac perchezitii, intr-un dosar care vizeza fapte de coruptie privind achizitii, la Ministerul Sanatatii, Spitalul Cantacuzino si Asociatia de Neonatologie. Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile in acest dosar vizeaza si achizitii ......mai mult
Mama bebeluşului abandonat în Parc este din Iaşi | Ziarul de Roman 7 August 2014 Din fericire, starea copilui era una bună, dar acesta a rămas internat în secţia de Neonatologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman până vineri, 1 august, când a fost luat acasă de o familie cu suflet mare, din zona Piatra Neamţ, care a ......mai mult
Criza de vaccinuri contra hepatitei si tuberculozei - ARADON 7 August 2014 Stoc epuizat de vaccinuri la maternitatea arădeană. E vorba de vaccinul anti-hepatitic şi cel împotriva tuberculozei, care se administrează bebeluşilor imediat după naştere. Dr. Angelica Filimon, medic şef Secţie neonatologie, detaliază:...mai mult
VIDEO Cum va puteti hotari daca aveti nevoie de un implant mamar ... 6 August 2014 VIDEO Cum va puteti hotari daca aveti nevoie de un implant mamar? Dr. Radu Ionescu prezinta kitul pentru augumentarea mamara: Pacientele pot previzualiza rezultatele unei operatii de marire a sanilor. Dr. Radu Ionescu, medic primar ......mai mult

News powered by: Google Blog Search

Neonatologia este specialitatea medicala care se ocupa cu studiul nou-nascutului sanatos, cu depistarea , diagnosticarea si tratarea bolilor specifice acestei grupe de varsta, precum si cu ingrijirea si protezarea pentru mentinerea in viata a nou-nascutului prematur...mai multe detalii[1]


Cuprins

Alaptarea trebuie inceputa in prima ora de la nastere

Nou-nascutul trebuie sa primeasca san cat mai repede posibil dupa nastere, de preferat in prima ora. Nu trebuie sa-i dam nimic altceva in afara laptelui matern.


- Alaptarea cat mai timpurie si mai frecventa conduce la instalarea mai rapida a secretiei lactate a mamei.


- Copilul va beneficia imediat de efectul protector al unei cantitati concentrate de anticorpi din colostru. Colostrul are un efect similar cu prima vaccinare.


- Mama va avea si ea avantaje. Suptul contribuie la decolarea pacientei, diminuand hemoragia post-partum.


- Timp de noua luni, copilul a facut parte din corpul mamei. Nasterea inseamna momentul separarii celor doua fiinte. Alaptarea face ca acest moment sa fie depasit mai usor si ajuta la stabilirea legaturii emotional-afective intre mama si copil.


- Nou-nascutul nu trebuie sa primeasca nici un alt aliment, nici macar apa. Acestea nu sunt necesare, pot fi contaminate si pot intarzia stabilitatea alimentatiei la san.


- Atunci cand copilul s-a nascut prin operatie cezariana, puneti-l la san de indata ce mama redevine constienta.

NU UITATI:

Chiar si atunci cand mama simte ca are foarte putin lapte, acesta este totusi de ajuns pentru nou-nascut, cu conditia sa fie alaptat frecvent.  




Lungimea si Greutatea in primul an de viata

GREUTATEA PÂNA ÎN LUNA A PATRA


La nastere, bebelusul cântareste între 3100 si 3800 de grame daca e baietel si între 2800 si 3760 grame daca e fetita.

Baietei În primele 3-4 luni de viata, sugarul adauga la greutate circa 900-1000 de grame lunar, în luna a doua de viata mai mult.

Fetite Si la fetite în primele 4 luni cresterea în greutate este, în medie, undeva în jurul valorii de 900 de grame lunar, poate chiar un kg, un kg si 200 g.

LUNGIMEA (înaltimea), în lunile 1, 2, 3 si 4

În prima luna bebelusul va creste pâna la 4 centrimetri, chiar 4,6 cm, dar cel putin 2 cm - 2,2 cm.

În lunile 2 si 3 câte 3 cm în medie, baieteii între 2,8 - 3,8 cm, iar fetitele între 2,8 si 3,5 cm

În luna a patra cresterea este mai mica, la baietei fiind în jur de 2,6 cm, iar la fetite între 2,3 si 2,5 cm

Sa vedem ce se întâmpla în perioada urmatoare:

Cresterea medie în greutate în lunile urmatoare, pâna la 1 an, este de 1,3 kg pe luna si la fetite si la baietei

Media de crestere în lungime a bebelusului pâna la un an este de 1,5 - 2 cm, poate chiar mai putin

Evident, fiecare copil are propria lui dezvoltare iar aceste cifre sunt doar orientative.

Copilul trebuie cântarit la intervale de timp regulate, de preferat saptamânal, înainte de masa, dezbracat, la aceeasi ora. Fara sa îl stresam pe medic, dar nici sa nu uitam de el, îl vom anunta valorile acestea, iar el ne va spune daca totul este în parametri mai mult despre[2]



Momentul recunoasterii bebelusului in oglinda

Cresterea Ponderala a Bebelusului Pana la 1 An

Greutatea aproximativa, la nastere este de 3000-3500 de grame. O greutate normala se incadreaza intre 2500 si 4500 de grame. Bebelusii nascuti sub 2500 de grame sunt subdezvoltati si in general, sunt aceia nascuti prematur. Cei care la nastere depasesc 4500 de grame sunt considerati supraponderali, copii uriasi.

Imediat dupa nastere, este normal ca nou-nascutii sa piarda in greutate, in general cam 100-150 de grame, greutate pe care o vor recupera in urmatoarele zece zile. Scaderea in greutate se observa in primele 3-5 zile. Aceasta se datoreaza trecerii traumatizante de la viata intrauterina la cea extrauterina, efortului de a se adapta si faptului ca pierderile prin urina, scaun, piele si plamani, adica prin respiratie, sunt mai mari decat cantitatea de lichide pe care o primeste. Daca nu depaseste o zecime din greutatea corpului la nastere, adica 300 de grame din 3000, pierderea in greutate nu este alarmanta si nu prezinta importanta. Este ceea ce se numeste scaderea ponderala fiziologica.

De obicei, bebelusii incep din nou sa creasca din ziua a 4-a sau a 5-a, atingand in ziua a 10-a sau cateodata mai tarziu, chiar greutatea de la nastere.
Atentie! Daca bebelusul nu a atins la inceputul saptamanii a 4-a, greutatea de la nastere, atunci trebuie sa ne sesizam, gandindu-ne la subalimentatie sau chiar boala. In aceste conditii, trebuie anuntat imediat medicul.

In urmatoarele treisprezece saptamani, sugarul creste in greutate cu 150-200 de grame pe saptamana, dupa care cresterea devine mai lenta si continua fara oscilatii prea mari. Este foarte important acest aspect caci evaluarea dezvoltarii normale a copilului, in prima faza dupa nastere, se face prin urmarirea acestui proces de crestere in greutate.

Greutatea la nastere depinde de mai multi factori.

Spre exemplu :

- baietii au o greutate mai mare decat fetele;

- primul nascut are o greutate mai mica decat fratii nascuti mai tarziu.

- in functie de ereditate, cei cu parinti inalti si bine facuti, vin pe lume cu o greutate mai mare decat cei ai caror parinti sunt de statura mica

- de asemenea factorii de mediu, sau fumatul in timpul sarcinii pot influenta greutatea corporala la nastere.

Pentru a aprecia felul in care se dezvolta copilul vostru si de asemenea, daca ratia zilnica de lapte este suficienta, recomandam cantarirea regulata, dar saptamanal sau lunar, ci nu zilnic. Caci un sugar, chiar foarte sanatos, nu creste zilnic. De aceea e bine sa-l cantariti saptamanal, la inceput, apoi la 2 saptamani si apoi lunar.
Daca vreti sa aflati greutatea exacta a bebelusului, il dezbracati de tot. Cantarirea este indicata fie dimineata inainte de masa, fie seara inainte de baie, oricum e bine sa se faca la aceeasi ora, dar niciodata imediat dupa masa.

Foarte multe mame tin sa-si vada copilul dolofan, bucalat, plin de pernute. Acesta nu este nici pe departe un semn de sanatate. Sanatatea copilului este apreciata de catre medic dupa cu totul alte criterii, cum ar fi starea generala, buna dispozitie a copilului, gradul de dezvoltare, taria musculaturii, culoarea si calitatile pielii. Un copil gras nu este in niciun caz mai ferit de boli, ci dimpotriva, mai expus, grasimea facandu-l mai putin rezistent. Mai gras sau mai slab, important este ca bebelusul sa fie sanatos, vioi si bine dispus.

Incercati nici sa-l indopati, dar nici sa-l subalimentati, ambele extreme fiind periculoase.

O schema care sa va ghideze orientativ, o vom etala mai jos, cu mentiunea ca datele reprezinta o medie si nu sunt absolut obligatorii. Unii copii cresc mai repede, altii mai incet. Sunt copii care cresc in salturi, recuperand rapid stagnarea. Deci nu aveti motive de ingrijorare daca bebelusul vostru nu creste dupa aceasta schema.

Ritmul de crestere este influentat de modul de hranire, spre exemplu un copil alimentat cu lapte matern va inregistra o crestere mai regulata, spre deosebire de cel hranit artificial.

Recuperarea greutatii de la nastere presupune atingerea ratiei alimentare optime. In general un sugar cu greutatea medie de trei kilograme si jumatate, trebuie sa consume 700 de grame pe zi de lapte, astfel are nevoie de 80-100g de lapte pe kilogram-corp.

Fie cand atinge greutatea de cinci kilograme, fie la varsta de trei luni, copilului i se poate completa hrana cu alimente solide.

Deci cresterea ponderala medie, a unui sugar sanatos:

in primele 4 luni va creste cu 750-800 de grame pe luna sau 175-200 de grame pe saptamana; intre 4 si 8 luni va creste cu 500-600 de grame pe luna sau 100-125 de grame pe saptamana; din luna a 8-a pana la 1 an creste cu 250-300 de grame pe luna sau 60-75 de grame pe saptamana.

Sau calculand pe zile, un sugar ar trebui sa creasca in medie:

in primul trimestru cu 25 de grame pe zi; in al doilea trimestru cu 20 de grame pe zi; in al treilea trimestru cu 15 grame pe zi; in al patrulea trimestru cu 10 grame pe zi. In lunile 4-6, greutatea de la nastere se dubleaza, iar in jurul varstei de 1 an se tripleaza.

La optsprezece luni, greutatea unui copil cu dezvoltare medie este de douasprezece kilograme. La varsta de 3 ani, poate ajunge la 13,5 – 14 kilograme.

La cei nascuti prematur, greutatea de la nastere se dubleaza pe la 3 luni si jumatate si se tripleaza catre a 6-a luna, la 1 an ajungand sa se cvadrupleze. In general copiii cu greutate mai mica la nastere, cresc ulterior mai repede, recuperand ramanerea in urma.

Un sugar care nu ia in greutate 1-2 saptamani reprezinta un semnal de alarma si trebuie examinat de catre medic pentru a depista eventualele cauze ale stagnarii ponderale.

Reamintim, toate aceste cifre sunt orientative, cresterea presupune variatii si diferente de la copil la copil, ritmul de parcurgere a etapelor fiind diferit. mai multe detalii[3]




Aer si soare. Calirea organismului bebelusului.

Cura de aer

Foarte importanta este expunerea copilului la aer si soare. Profitati de timpul frumos si cultivati plimbarile in aer liber. In restul timpului, tineti geamurile larg deschise, mai ales in perioada verii chiar si in cursul noptii. Aerul curat intareste organismul bebelusului si il protejeaza de infectii ale cailor respiratorii. Daca nu este posibil sa scoateti copilul la aer, apropiati-i patul de geamul deschis sau duceti-l intr-un balcon acoperit.

Inca de la varsta de doua luni, bebelusii au nevoie de 3-5 ore in aer liber. Tot incepand de acum e bine sa se demareze fortificarea organismului si intarirea rezistentei lui. Calirea organismului se face mai ales prin factori naturali de mediu ca aerul, apa, soarele, la care se adauga si exercitiile fizice. Calirea trebuie sa se faca treptat, progresiv, sistematic si continuu, tinandu-se cont de anumite reguli.

Prima etapa in calire o presupune actiunea aerului sub forma bailor de aer. Acestea pot incepe in camera bebelusului care trebuie sa fie bine aerisita si cu o temperatura de 20-22 de grade. In prima faza copilul se pune pe burta pe un plan tare, complet dezbracat, timp de 2-3 minute, ajungandu-se in timp la jumatate de ora.

Cand mergeti la plimbare, nu tineti caruciorul complet inchis. Acoperisul caruciorului este menit sa-l apere de ploaie nu si de aer sau soare. Caruciorul inchis intretine o atmosfera sufocanta, mai ceva decat intr-o camera neaerisita.

Cura de soare

Trebuie sa profitati cat mai mult de soare si sa-l oferiti din belsug bebelusilor. In camera, prin geamul inchis, patrund numai razele calde si luminoase, dar nu si ultravioletele. Acestea fabrica in corpul copilului vitamina D antirahitica, care fixeaza calciul. Lipsa vitaminei D imbolnaveste organismul de rahitism, o boala cu consecinte foarte grave la copii.

Rahitismul este de fapt o afectiune a intregului corp si face imposibila asimilarea calciului. Chiar si atunci cand alimentatia ofera calciu in cantitate suficienta, acesta nu poate fi absorbit si fixat. Se manifesta prin pierderea din tarie a oaselor si inmuierea tesuturilor. De asemenea organele digestive participa la acesta suferinta. Copilul isi pierde pofta de mancare si digera prost alimentatia. Copiii care sufera de rahitism sunt mai expusi, mai vulnerabili se imbolnavesc mai usor si fac mult mai usor infectii.

Soarele fereste copilul de rahitism. Expusi suficient timp la razele soarelui, inca de bebelusi, copiii capata oase si dinti sanatosi. De asemenea soarele mareste rezistenta si in fata altor afectiuni. De aceea este bine ca in camera bebelusilor si in restul locuintei, razele soarelui sa patrunda din plin, pe tot parcursul zilei si in orice anotimp.

In primele 3 luni de viata, pielea copiilor este foarte sensibila la actiunea razelor solare, de aceea trebuie expusi progresiv si cu prudenta. Timpul de expunere variaza in functie de anotimp, iar in cadrul aceluiasi anotimp, in functie de intensitatea razelor solare. De asemenea se tine cont de modul de reactie a copilului.

Cele mai potrivite ore de expunere la soare sunt intre 10 si 15, cand atmosfera contine cea mai mare cantitate de ultraviolete. Dar cea mai eficienta si mai sanatoasa cura de soare este in primele ore ale diminetii, cand razele ultraviolete sunt mai bogate, iar cele calorice mai reduse. Vara, expunerea se face treptat pentru a nu pricinui bebelusului arsuri sau insolatie cu manifestari ulterioare total neplacute ca febra, agitatie, varsaturi etc.

Se incepe ca si la curele de aer cu doua minute, pentru bebelusii de pana in 2 luni, timpul de expunere marindu-se apoi zilnic cu un minut, pana ce copilul se obisnuieste si se bronzeaza suficient. Intai se expun picioarele, a doua zi abdomenul iar in urmatoarea zi pieptul si bratele. La copiii de 3-4 luni, in prima zi se pot expune fata si mainile timp de 5 minute. In a doua zi bronzarea revine picioarelor si gambelor pana la genunchi, tot 5 minute. In a treia zi se descopera coapsele, iar in a patra toracele si bratele. Timpul de expunere se va prelungi zilnic cu 3-5 minute, astfel incat dupa zece zile tot corpul copilului sa fie descoperit timp de jumatate de ora. E bine sa nu se depaseasca 1-2 ore pe zi. Nu uitati sa feriti capul bebelusului acoperindu-l cu o palarioara.

Vara e bine sa lasam bebelusii complet dezbracati la soare, preferabil in orele de dimineata, sau dupa-amiaza, cand soarele e la asfintit, dar numai dupa ce pielea este suficient bronzata. In restul zilei, copilul va sta la umbra, in curte, gradina sau in parc. In zilele fierbinti de vara, cu temperaturi care depasesc 25 de grade celsius, sugarul se va tine in miezul zilei, intr-o camera umbrita, racoroasa, unde isi va face somnul de la pranz.
In zilele mai reci, toamna sau primavara, bebelusul se scoate in orele de pranz cand soarele este sus. Si in timpul iernii fata ramane descoperita, fiind singura zona care se po ate bronza.

Daca pielea copilului se inroseste, se poate renunta cate o zi la plaja. In aceste conditii nu mai sapuniti copilul in timpul baii si nici nu-i frecati pielea atunci cand il stergeti. Puteti folosi lotiuni impotriva insolatiei sau uleiuri.

Copiii blonzi sau roscati au pielea mai alba si mult mai sensibila la razele soarelui, piele care nu se bronzeaza, ci se inroseste fiind foarte predispusa la arsuri. Acesti copii se vor expune la soare cu multa prudenta, avand nevoie de creme si uleiuri protectoare. Copiii cu pielea de culoare inchisa se bronzeaza mai repede si mai bine, neavand nevoie de lotiuni impotriva razelor prea puternice.

Pentru bebelusii care nu-si pot schimba singuri pozitia, soarele prea puternic care le bate in fata, direct in ochi, poate crea disconfort, stari de agitatie, de iritare si chiar repulsie pentru soare. Nu uitati sa protejati copilul, daca doarme, aplicandu-i o batista sau o panza deasupra ochilor. Daca este treaz, ii tineti capul la umbra sau intr-o pozitie incat razele sa nu-l deranjeze.

Razele soarelui reprezinta unul dintre cele mai pretioase medicamente. Bucurati-va de actiunea lor foarte benefica, dar evitati neplacerile, prin exces. mai mult despre[4]




Cum sa incetati sa alaptati un bebelus

Cea mai buna modalitate de a creste un nou-nascut este sa il alaptati. Doar dumneavoastra sunteti capabila sa apreciati cand trebuie sa incetati alaptarea. Cand vine momentul potrivit sa incetati alaptarea bebelusului, veti descoperi ca acest lucru nu este atat de usor de realizat. Incercati sa puneti in aplicare sfaturile de mai jos.

Bebelusul se obisnuieste cu rutina zilnica, asa ca incercati sa nu schimbati prea mult si brusc obiceiurile zilnice. Cu alte cuvinte, cand este timpul sa il hraniti, hraniti-l cu biberonul. Hraniti copilul in acelasi scaun si in aceeasi camera ca de obicei. Bebelusul se va simti linistit si va trece mai usor de la san la biberon.

Treptat si in mod consistent, reduceti numarul de hraniri pe zi. Uneori este dificil sa incetati brusc sa alaptati bebelusul; acesta nu va intelege si nu se va adapta usor. Daca aveti un bebelus pretentios, veti ceda si il veti alapta. Este astfel o idee buna sa incetati alaptarea gradual, si nu sa renuntati brusc. La inceput, renuntati la o alaptare pe zi, indiferent daca este una din timpul zilei sau din timpul noptii. Daca bebelusului ii este foame, hraniti-l cu biberonul. Se poate ca bebelusul sa vrea si hrana solida, asa ca reduceti numarul de alaptari si oferiti bebelusului si hrana solida atunci cand este pregatit. La un moment dat bebelusul nu se va mai astepta sa fie alaptat si va trece la hrana solida.

Aveti grija de sanii dumneavoastra. Chiar daca incetati sa alaptati bebelusul in mod gradual, se poate sa continuati sa produceti lapte in cantitati destul de mari. Fiti atente cu sanii dumneavoastra in perioada aceasta de tranzitie pentru a evita riscul aparitiei unei infectii dureroase. Daca simtiti o durere la nivelul sanului, in loc sa alaptati, faceti un dus. In timp ce faceti dus, masati sanii pentru a reduce riscul aparitiei nodulilor. Trebuia sa ii masati insa cu grija, pentru a nu declansa eliberarea laptelui.

Lasati lucrurile sa decurga in mod natural. Uneori bebelusii vor face mai usor tranzitia la alimente solide si vor renunta la alaptat. Atunci cand bebelusul nu mai vrea sa fie alaptat, va face acest lucru cunoscut.

Lasati tatal sa ajute, pe cat poate. De obicei mamele sunte cele care calmeaza bebelusul atunci cand acesta plange; si de multe ori folosesc alaptatul pentru a calma bebelusul. Si tatal poate sa se duca sa linisteasca bebelusul atunci cand acesta plange. Tatal se poate duce in toiul noptii sa adorma copilul, daca acesta se trezeste. Cu timpul bebelusul va gasi mai multe lucruri linistitoare. Daca bebelusul nu este atasat doar de mama, va fi mai usor sa incetati alaptarea atunci cand acest moment vine.mai mult despre[5]

Cum ne incurajam sugarul sa manance singur

In ceea ce priveste dorinta bebelusilor de a se hrani singuri, capacitatea de a tine lingurita in mana si constientizarea acestei activitati nu evolueaza intotdeauna in acelasi ritm. Adesea sugarii isi manifesta vehement dorinta de a se hrani singuri, insa incapacitatea de coordonare a membrelor si de sustine greutatea linguritei cu ajutorul mainii impiedica acest lucru. La sfarsitul mesei micutul dumneavoastra va fi murdar din cap si pana in picioare.

In prima situatie, cea in care sugarul manifesta dorinta de a se hrani singur insa acest lucru nu se poate concretiza inca, nu exista prea multe masuri pe care mamica sa le ia. Astfel, este necesar ca relfexul de apuca obiectele cu degetele sa fie bine dezvoltat, pentru a putea sa apuce mancarea si sa o duca pana la gura. Inainte de reflexul de a apuca obiectele cu degetele, se dezvolta cel a apucare cu ajutorul palmelor, motiv pentru care cel mai adesea sugarii isi vor umple pumnii cu mancare si vor incerca sa o duca pana undeva in apropierea gurii.

Exista cateva metode prin care mama poate ajuta la dezvoltarea reflexelor micutului sau. In acest sens este recomandat sa ii asezati sugarului in palma acele mancaruri sau gustari pe care acesta le poate apuca. Deasemenea, in timpul mesei, oferiti-i copilului dumneavoastra o lingura asemanatoare celei pe care o folositi pentru a-l hrani. In lingura pe care o dati copilului puteti pune mancaruri lipicioase, precum cereale, fructe pasate sau piure de cartofi. Nu va pierdeti calmul chiar daca la sfarsitul mesei micutul dumneavoastra va avea nevoie de o baie, iar masa din bucatarie arata dezastros.

Pe masura ce observati ca reflexul de a apuca obiectele intre degete incepe sa se dezvolte, este recomandat sa va incurajati sugarul sa apuce mancarea cu propria manuta. Conform medicilor specialisti sugarii cu o motivatie puternica in aceasta privinta suporta mult mai usor tranzitia spre hrana solida, si de cele mai multe ori incep sa se hraneasca singuri fara a intampina probleme majore.

In cazul sugarilor care detin capacitatea de a se hrani singuri, dar refuza acest lucru sau prefera sa fie hraniti in continuare cu biberonul este bine ca mama sa actioneze cu fermitatesi in acelasi timp cu multa diplomatie astfel incat tranzitia sa nu reprezinte un moment traumatizant. Pentru aceasta este recomandat ca prima schimbare sa se produca la micul dejun, cand copilul dumneavoastra este odihnit si pregatit pentru o noua provocare, prin eliminarea biberonului.

Incurajati-va copilul sa manance singur fructele sau cerealele pasate, oferindu-i lingurita preferata. Odata ce acest pas a fost facut puteti introduce in alimentatia copilului dumneavoastra mancaruri cu o textura adecvata varstei acestuia. Exista, bineinteles, mancaruri asa cum sunt fructele si legumele pasate sau piureul de cartofi care nu vor disparea cu desavarsire din alimentatia micutului. Important este ca programul alimentar sa fie diversificat in conformitate cu varsta copilului.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizeze orice parinte este faptul ca fiecare copil are propriul ritm de crestere. In consecinta nu trebuie sa va faceti probleme daca micutul dumneavoastra nu se incadreaza in clasificarea prezentata in acest articol. mai mult[6]



Nervozitatea bebelusilor

Pana la varsta de 7 luni, bebelusul are multe motive sa planga, insa cele mai multe sunt de natura fiziologica, precum colicile, foamea, iritatiile, frigul, caldura excesiva, oboseala etc.

Unele dintre ele se vor pastra si dupa varsta de 7 luni, dar in plus vor aparea si cele ce tin strict de afirmarea personalitatii.

Dupa varsta de un an, urmeaza o perioada ceva mai dificila deoarece apare si plansul de frustrare. Este momentul in care incepe sa se manifeste pregnant dorinta de independenta, infranata de tot felul de oprelisti, venite din partea noastra, a parintilor, dar mai ales din faptul ca majoritatea incercarilor sale ii depasesc posibilitatile si se soldeaza cu nereusite. Toate acestea genereaza frustrare si bineinteles ca reactia cea mai la indemana este plansul.

Uneori nu se poate preintampina nici acest plans, nici sentimentul de frustrare. Ii puteti face totusi bebelusului, viata mai usoara, facandu-i mai accesibile obiectele pe care si le doreste.

Copilul insa, asimileaza prin explorare si propria osteneala, altfel nu face progrese in a invata. Eforturile sale, propriile incercari si experiente, il formeaza cu adevarat.

Odata declansat accesul de furie, din cauza neputintei, poate fi temperat fie cu putin ajutor in stradania sa, pentru a-si duce la bun sfarsit incercarea, fie prin distragerea atentiei cu un joc sau o jucarie noua, ce-l va face sa-si uite repede lacrimile.

NU faceti insa totul in locul lui, scutindu-l de efort, caci in timp se va dovedi a nu fi fost un real ajutor.

In jurul varstei de un an, bebelusii incep sa mearga in "patru labe" sau chiar in picioare. Acum, preocuparea cea mai interesanta va fi sa puna mana pe tot felul de lucruri periculoase sau murdare.


Desi este indepartat si certat, bebelusul va reveni dupa cateva clipe. Si tot asa, pana cand se enerveaza parintii, dar mai ales el.

Dulapul cu vase, frigiderul, sertarele, vasul de toaleta, telefonul, telecomanda etc., vor deveni cele mai atractive obiective. Mustrarile vor fi degraba uitate, fiindca nu a atins inca varsta la care poate sa inteleaga, sa discearna si sa retina ca nu are voie sa faca ceva anume.

Dezastrul pe care-l va produce in jur, nu-l percepe nici pe departe ca pe ceva gresit. Pentru bebelus, e doar o forma de explorare. Si pe masura ce avanseaza in varsta, curiozitatea creste, iar experimentele sale devin cu atat mai nefericite pentru adulti..

Si bineinteles ca se enerveaza si plange cand i-a fost luata punga de cornflakes, pe care cu atata placere o imprastia pe covorul proaspat aspirat. In fond, ce poate fi atat de rau in zborul gratios al fulgilor de porumb, fie ei si cu ciocolata?!

Bebelusul independent

Dupa varsta de un an si jumatate, pana spre 3 ani, se manifesta perioada marilor contradictii. Pe de o parte, apare o mare dorinta a copilului de a fi independent, ignorand dominatia adultilor, iar pe de alta, nevoia sa de protectie si sentimentul de siguranta, pe care aceeasi adulti i-l confera.

Aceste doua ipostaze il fac sa fie foarte contrariat si sa izbucneasca in crize de anxietate, normale insa pentru aceasta perioada. Acum copilul incepe sa descopere legatura stransa cu parintii..Ei sunt sprijinul sau, pe ei se bazeaza si va fi fericit sa exploreze lumea inconjuratoare, cata vreme ii are sub ochi. Insa, indata ce nu ii mai vede, intra in panica, se simte parasit, neajutorat, invadat de temeri si neliniste. Cand striga sa fie lasat in pace, cand plange fiindca ramane o clipa singur si crede ca este abandonat.

Parintii trebuie sa aiba o atitudine ingaduitoare pentru ambele extreme si sa inteleaga lupta care se da in sufletul copilului, in aceasta etapa de dezvoltare. Atentia si protectia excesiva, dar si numeroasele interdictii, transforma nevoia sa de independenta intr-o mare criza de furie. Insa cand libertatea ce i se acorda, depaseste posibilitatile sale de a face fata singur unor situatii, acesta incepe sa se nelinisteasca si sa se teama.

Contributia parintilor la nervozitatea bebelusului

Unii bebelusi sunt mai linistiti, altii mai agitati, mai ambitiosi, mai temperamentali. Trebuie actionat tinand cont de personalitatea fiecaruia. Dar dincolo de predispozitia interioara, copiii devin nervosi si din cauza mediului in care traiesc, a unor greseli de ingrijire sau a unor deficiente in comportamentul parintilor. Cei mai nervosi, devin copiii prea rasfatati, asupra carora atentia familiei se concentraza in exces. Bunicii, in general, sunt foarte sensibili la plansul copiilor si sunt tentati sa le satisfaca toate pretentiile. Ii vor lua in brate imediat ce plang, ii adorm prin leganat si se lasa usor in voia micilor speculanti. In bratele bunicilor, orice mustrare din partea parintilor, isi gaseste alinarea si nicio boacana nu e de neiertat..

Nervozitatea mamei reprezinta inca o sursa de alimentare a nervozitatii bebelusului. De asemenea conflictele dintre parinti, desfasurate in fata copilului, atmosfera din familiile dezorganizate, nu fac decat sa formeze un copil nervos, anxios.

Predispus la nervozitate este si copilul prost hranit, fie subalimentat, fie supraalimentat, dar si acela care nu se odihneste indeajuns.

Formele de manifestare ale furiei si modul in care trebuie tratata starea

La copiii mai ambitiosi, crizele de furie pot imbraca forme violente, cu agitatie extrema, pe care nu o mai pot controla: urlete stridente, tavaleala la pamant, trantitul lucrurilor din jur, izbituri cu picioarele etc.

Atunci cand urla, respiratia i se opreste cateva secunde, timp in care fata ii poate deveni vinetie. Aceasta nu reprezinta inca, un pericol, fiindca intervin reflexele proprii, care-i redau respiratia, dupa care se linisteste. Insa in timp, se poate ajunge uneori, chiar si la pierderea cunostintei.

In momentul in care se produce spasmul hohotului de plans (oprirea respiratiei), e de ajuns sa suflati pe obrazul copilului. Datorita unei reactii reflexe, copilul va inspira imediat, regasindu-si suflul si linistindu-se.

Atentie! Este important ca in timpul crizei, sa supravegheati copilul, impiedicandu-l sa se loveasca sau sa sparga lucrurile din jur, devenind astfel periculoase. Trebuie tratat cu delicatete, fara sa-l pedepsiti sau sa tipati la el, altfel nu veti face decat sa-i inrautatiti starea. Fiti amabila, rabdatoare, iubitoare, adresandu-va cu o voce calda. Prin modul in care actionati, ii sunteti in primul rand, exemplu.

Nu este bine nici sa radeti de el, umilindu-l si imitandu-i tipetele. Dar nici sa cedati, oferindu-i spre compensatie, ceea ce inainte de a incepe sa tipe, i-ati refuzat. Caci asa va descoperi ca tipand, obtine ceea ce vrea, facandu-si in timp, un obicei din asta.

Discutiile care vin cu explicatii si se vor convingatoare si reconciliante, sunt de asemenea inutile, copilul fiind complet coplesit de emotiile sale.

Sfatul specialistului este sa ignorati accesul de furie, verificand totusi daca se afla in siguranta si ca manifestarea nervoasa nu il pune intr-un pericol sau altul. Cea mai buna solutie este sa-i distrageti degraba atentia.

Unii copii nu depasesc usor criza de nervozitate, avand nevoie sa interveniti luandu-i in brate si managaindu-i. Atentie insa ca gestul sa nu fie speculat si transformat in teatru de control. Este varsta la care directia modelarii personalitatilor este foarte importanta.

Dupa trecerea crizei urmeaza relaxarea, copilul renunta la incordare si incapatanare si se lasa mangaiat, luat in brate, leganat, iar tipetele de mai devreme se transforma in suspine, apoi se linisteste.

Prevenirea acceselor de furie

Puteti preveni starea de furie, reducandu-i motivele de frustrare cat mai mult posibil. Apelati la mai mult tact atunci cand vine vorba de a face un lucru care nu-i place sau atunci cand este oprit sa faca exact ceea ce-i place.

Poate ca uzati de prea multa autoritate, poate ca ii interziceti inutil sau in mod exagerat unele lucruri. Ar trebui sa aveti mai multa permisivitate cu lucrurile care nu il pun neaparat in pericol, ci doar va cauzeaza voua, parintilor, disconfort, precum placerea de a face zgomote stridente, trantitul, bocanitul, murdaritul, balacitul, pana la desenatul peretilor cu mare arta.

Copiii nu o fac, in niciun caz, pentru a va soate pe voi din sarite. Nu insira crema de pantofi prin toata casa pentru a va provoca, ci pentru ca au descoperit ceva ce le face placere.

Evident, nu trebuie lasati sa faca doar ce vor, dar amintiti-va ca nu aveti de-a face cu un monstru teribil, care vrea sa va faca in ciuda, ci cu un copil mic, dornic sa exploreze lumea prin toate mijloacele si care este extrem de vulnerabil la emotii. mai mult despre[7]


Au bebelusii ardeleni gangurit tipic ardelenesc?

Bebelusii au propriul lor mod de a se exprima. Chiar daca sunt prea mici pentru a folosi cuvintele, modul in care ei ganguresc este diferit in functie de zona in care creste copilulul.

Modul in care bebelusul gangureste este preluat prin imitatia limbajului celor din jur.

Bebelusii participa la dialog in mod pasiv, o aud pe mama vorbindu-le, aud discutiile intre parinti, intre frati. Desi Limbajul bebelusilor pare indescifrabil, acest mod de a comunica a fost studiat.

Astfel copii din mai multe parti ale lumii precum Franta, Japonia si Marea Britanie, au fost inregistrati in prezenta mamelor lor gandurind. Cercetatorii au analizat cu ajutorul unui spectograf limbajul bebelusilor si au studiat cele 1047 de vocale exprimate de acestia.

Modul in care bebelusii pronuntau aceste vocale era asemanator cu modul in care se exprimau parintii acestuia.

Astfel desi nu se poate stii cu siguranta despre ce vorbesc bebelusii este cert faptul ca bebelusii sunt atenti la modul in care vorbesc cei din jurul lor si sunt influentati de accentul acestora.

In concluzie poti fi sigura ca bebelusul tau te asculta. Chiar inainte de a rosti primele cuvinte ei pot sa recunoasca caracteristicile lingvistice ale mediului in care creste. mai multe detalii[8]




Nou-nascutii si rutina somnului

De cate ore de somn au nevoie nou-nascutii?

Nou-nascutii pot dormi până la 16 ore zilnic sau mai mult. Câteodată, nou-nascutul doarme chiar şi 4 ore neîntrerupt.

Ca la toţi oamenii, şi somnul bebeluşilor are mai multe faze: somnolenţă, faza REM (REM = rapid eye movement, mişcări rapide ale ochilor sub pleoapa închisă), somnul superficial, somnul adânc şi somnul profund.

Cu cât bebelusul creşte, cu atât perioadele în care acesta este treaz, devin mai lungi. Pentru părinţi, ritmul de 3 – 4 ore de somn al bebeluşului, este la început obositor, dat fiind că le perterurbă propriul lor ritm de somn, în timpul nopţii. Este nevoie deci de ceva răbdare, căci situaţia se schimbă pe măsură ce bebelusul creşte şi se adaptează tot mai bine ritmului de viaţă din afara pântecului matern.

E permis ca nou-nascutul să doarmă în patul părinţilor?

În primele săptămâni, majoritatea părinţilor preferă ca bebeluşul lor să doarmă în cameră cu ei, de exemplu într-un patut gen leagan. Răspunsul la această întrebare rămâne controversat. Este neîndoielnic faptul că nou-nascutii preferă apropierea fizică de părinţi, care le oferă confort şi îi linişteşte.De asemenea, mamele care alăptează nu sunt nevoite să se scoale din pat, pentru a hrăni copilul.

Cu toate acestea, pediatrii nu recomandă ca nou-nascutul să doarmă în patul părinţilor, deoarece există riscul ca acesta să se supraîncălzească, nou-născuţii neputând la început, să-şi regleze eficient temperatura corporală.

Un legănuş cu rotile poate fi deplasat fără probleme, pe timpul zilei în living, astfel încât nou-nascutul să fie permanent în apropierea mamei. In caz că pătuţul bebeluşului nu este mobil, acesta poate fi lăsat să doarmă ziua în landoul căruciorului, pentru a-l avea aproape.

Indiferent unde doarme nou-născutul, siguranţa acestuia trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Nu puneţi nimic în pătuţ care l-ar putea împiedica să respire!


Cum este indicat sa doarma nou-nascutul?

Puneţi nou-nascutul să doarmă pe spate. Studiile referitoare la moartea infantilă subită, arată că riscul scade dacă bebelusul doarme în poziţia pe spate. Se pot folosi sprijinitori de genul unui prosop rulat, care să menţină nou-nascutul în această poziţie, când doarme.

Somnul pe burtă nu este recomandat, deoarece există riscul unui blocaj al căilor respiratorii. Micuţii nu îşi pot ridica aproape deloc capul şi inspiră în această poziţie o mare parte din aerul tocmai expirat şi deci consumat.

Pentru copiii născuţi prematur sau cei care salivează mult, poziţia din timpul somnului trebuie stabilită împreună cu pediatrul.mai mult despre[9]

Sfaturi pentru ca bebelusul sa adoarma

In ciuda dorintei tuturor mamelor nu este posibil sa bati din palme si bebelusul sa adoarma instant, desi acest lucru ar fi minunat!
Somnul nu e ceva ce poti induce cu forta, indiferent de cat de mult ti-ai dori acest lucru. Totusi a forma un cadru propice pentru ca bebelusul sa adoarma mai repede poate fi o modalitate eficienta pentru formarea unui astfel de obicei, facand copilul sa stie ca noaptea el trebuie sa doarma.

Recunoastele semnele de oboseala ale copilului

Ora 19 poate sa fie ora de somn in cele mai multe nopti, insa daca bebelusul prezinta semne de oboseala mai devreme, trimite-l la culcarea mai repede. Un bebelus supraobosit este mai greu de linistit si este cu atat mai probabil sa se trezeasca des in timpul noptii. Este foarte posibil sa trebuiasca sa petreci jumatate de ora cu el, ajutandu-l sa se calmeze dupa o zi agitata.
Fa-i patutul confortabil si primitor
Patul copilulul ar trebui sa fie pozitionat intr-un loc cald din camera, care ar trebui sa fie curat si uscat. Totodata decoreaza-i patutul cu asternuturi pufoase.
Asigura-te ca bebelusul este curat, uscat si hranit. Un bebelus care a fost imbaiat, imbracat in haine curate, pijamale confortabile, are scutecul schimbat si a fost hranit nu are niciun motiv sa nu doarma.

Creaza un ambient care induce somnul

Stinge lumina sau creaza o lumina diafana. Daca camera copilului are rolete, jaluzele sau draperii care blocheaza lumina din exterior, cu atat mai bine. Intunericul total nu este necesar si daca putina lumina este prezenta, spre exemplu de la o veioza sau de la un bec lasat aprins pe hol vei putea sa il verifici fara a-l deranja.
Aromoterapia poate fi folositoare in a ajuta copilul sa se calmeze. Uleiurile esentiale de lavanda si musetel sunt recomandate.
Sunete care produc somnolenta. Acestea evoca perioada in care bebelusul a petrecut 9 luni in pantec si a ascultat bataile inimii tale si alte sunete de acest fel. Linistea completa nu este necesara pentru a dormi si bebelusul tau se va simti confortabil ascultand sunete ambientale, linistitoare.
Muzica clasica poate sa fie de asemenea relaxanta. De asemena un ceas care ticaie poate fi un sunet placut. Cel mai bun lucru din a asculta muzica este ca induce o stare de liniste.

Persista in a incerca sa adormi bebelusului

Copii raspund pozitiv la rutina. Incercand sa mentii o rutina a somnului nocturn, bebelusul tau va stii ce trebuie sa faca la venirea noptii. Chiar daca nu vei reusi de prima data, persista folosind chiar aromaterapia si muzica. mai mult despre[10]




10 Metode usoare pentru relationarea tatalui cu bebelusul

Tatii se simt deseori lasati la o parte atunci cand vine vorba despre relationarea cu copiii. Aici se regasesc cateva idei pentru a asigura cele mai puternice legaturi!

Tatii si viitorii tati se simt deseori ca si cum au fost „lasati pe dinafara” atunci cand vine vorba despre legatura cu copiii lor. Un tata nu poate simti cum creste bebelusul in interiorul sau (probabil cea mai importanta legatura dintre mama si copil), nici nu poate simti aceeasi experienta privind legatura mamelor, atunci cand alapteaza. Dar, aceasta nu inseamna ca tatal nu poate relationa cu bebelusul.


Vorbiti cu bebelusul chiar si in perioada intrauterina

O cercetare revolutionara impreuna cu o echipa de psihologi de la Queens si obstetricieni din Hangzhou, China,au atestat faptul ca bebelusii pot distinge vocile parintilor lor de cele ale strainilor, incepand de la 30 de saptamani de cand se afla in uter. Vocile masculine, care sunt mai joase ca tonalitate sunt mai usor de receptat pentru bebelusi decat vocile cu tonalitate mai inalta ale femeilor. Acelasi studiu a descoperit ca daca tatii le vorbesc bebelusilor inainte de nastere, nou-nascutii vor recunoaste vocea tatalui.


Participati la Nastere

Fiti alaturi de sotie in timpul travaliului, tinand-o de mana si amintindu-i ce bine va fi cand isi va strange copilul in brate. Ofera-i un sprijin in aceste clipe si fii alaturi de ea zi si noapte, deoarece amandoi ati participat la conceperea copilului si este normal sa fiti amndoi implicati cand acesta se va naste.

Masajul bebelusului

Masarea bebelusului il stimuleaza si poate ajuta un tata sa realizeze o legatura cu copilul sau. Masajul ajuta, de asemenea, bebelusii la digestie, diminueaza colicele, calmeaza tensiunea, ajuta la respiratie si accelereaza cresterea. Cere sfatul unor mamici sau chiar medicului referitoare la masajul bebelusului. Informeaza-te ce uleiuri si lotiuni sunt sigur de utilizat pe pielea delicata a acestuia.

Aratati afectiune copilului

Intrati in cada impreuna cu bebelusul dvs.! Acesta este un mod fantastic pentru a relationa cu bebelusul.

Multi bebelusi sunt speriati atunci cand sunt asezati in cada si s-ar putea sa nu le placa acest lucru, astfel incat intrarea unuia dintre parinti in cada impreuna cu bebelusul poate deveni o experienta foarte linistitoare.

Tineti Bebelusul in Brate

O alta idee buna este ca tatal sa puna bebelusul pe umeri sau intr-un carucior si ss mearga cu el pentru a-si indeplini sarcinile din ziua respectiva. Acest lucru poate parea evident, dar poate fi omis ca mijloc eficient pentru tata, atat de a face treaba, cat si de a-i oferi bebelusului sprijin in timp ce pastreaza contactul apropiat.
Ridicati-va in picioare si Dansati!

Copiii adora sa danseze, fie lipiti de pieptul parintilor, fie tinuti in brate. Cei mici se bucura atunci cand sunt leganati usor, si acest lucru nu numai ca ajuta tatal si bebelusul sa relationeze, dar poate, de asemenea, sa aline si sa linisteasca un bebelus agitat. Cu putin noroc, poate chiar sa il adoarma!

Contribuiti la encesitatile bebelusului


Plimbari in parc

Daca sunteti genul de barbat bine dispus si sanatos, nu exista nici o scuza pentru a nu pregati caruciorul si a merge la o plimbare de inviorare sau de a face jogging. Acestea vor adormi un bebelus capricios si va vor ajuta sa va clarificati gandurile, in timp ce beneficiati amandoi de aer curat. mai mult[11]

Întelegerea Sughiturilor Bebelusului

Ce sa facem cand bebelusul sughita des?

Sughitul regulat este cu siguranta, normal si nu reprezinta o cauza de ingrijorare. Aminteste-ti momentele in care bebelusul sughite si daca bebelusul prezenta acest sughit in timp ce erai insarcinata

In timpul sarcinii, mama poate simti miscari regulate, ritmice, care dureaza de la cateva minute pana la 30 de minute. Aceste sughituri pot incepe inca din primul trimestru, dar majoritatea mamicilor nu stiu despre ce e vorba, pana in momentul in care copilul se dezvolta mai mult – in general, in al doilea trimestru.


De ce sughite copilul?

Sughiturile apar atunci cand diafragma (muschiul care ne ajuta la respiratie) se contracta puternic. Cauza sau motivul pentru care copiii sughita atat de mult nu este cunoscuta. O teorie referitoare la sughiturile intrauterine sugereaza faptul aceasta miscare regulata, ritmica a diafragmei poate ajuta bebelusul sa respire atunci cand se naste.

In general, sughiturile par sa ii deranjeze pe parinti mai mult decat il deranjeaza pe copil insusi. Daca sughiturile sunt prelungite si intrerup alaptatul, unii bebelusi vor incepe sa se agite. Dar, de obicei, pe masura ce bebelusul creste, sesiunile se vor rari. in general, dupa primul an de viata, ele vor fi mult mai putin frecvente. Unii bebelusi care au reflux gastro-esofagian pot fi mai expusi la sughit.

Tratarea Sughiturilor Bebelusului

Unele lucruri pe care trebuie sa le incerci pentru a opri sughitul bebelusului:


Sa alaptatezi sau sa il lasi sa soarba dintr-o cana sau o sticla. Acest lucru poate ajuta uneori diafragma sa se relaxeze.
*

Sa il legeni si sa il mangai pana cand acestea trec.

In general, elementul – cheie pentru a scapa de sughit este timpul. Sughitul va trece, insa daca mai sunteti totusi, ingrijorata in legatura cu bebelusul, consulta medicul pediatru. citeste mai mult[12]



Cum protejam bebelusul de soare vara?

Pielea extrem de sensibila a bebelusului este o tinta sigura pentru razele ultraviolete ale soarelui, chiar si la cea mai mica expunere. Iata ce criterii trebuie sa urmezi in alegerea produselor de protectie solara pentru bebe, pentru a fi sigura ca micutul tau este protejat impotriva efectelor nocive ale soarelui!

Chiar daca ai impresia ca intr-o anumita zi "soarele nu este asa puternic pentru a necesita protectie" trebuie sa fii constienta ca, pentru pielea micutului tau, expunerea neprotejata la soare poate fi un adevarat pericol, fie si la temperaturi mai scazute. Protectia solara este obligatorie la bebelusi, iar felul in care alegi produsele poate fi hotarator pentru sanatatea pielii la maturitate!

Crema de protectie solara si varsta bebelusului

Specialistii recomanda ca bebelusii mai mici de 6 luni sa fie feriti pe cat posibil de razele soarelui, astfel incat sa nu fie nevoie nici de creme sau lotiuni de protectie solara. Pielea extrem de fragila de la aceasta varsta este extrem de expusa putand fi arsa foarte usor.

Factorul de protectie

Factorul de protectie

Primul care iti vine in minte cand te gandesti la astfel de produse pentru bebelusi este factorul de protectie solara . Acesta reprezinta puterea pe care o are crema impotriva radiatiilor solare.

Factorul de protectie recomandat pentru micuti este de 15, variind in functie de culoarea pielii, pistruii pe care-i are etc., putand ajunge si pana la 30.

NIVEA Baby iti pune la dispozitie o Crema de protectie solara pentru bebelusi cu factor de protectie 30 care ofera o protectie completa impotriva razelor UV.

Continutul cremelor si lotiunilor

Lotiunea de protectie solara pentru bebelusi are un continut diferit fata de cea a adultilor. Recomandat este sa alegi o lotiune pe baza de oxid de zinc si dioxid de titaniu. Acestia sunt mult mai usor absorbiti de pielea bebelusului si il protejeaza eficient impotriva radiatiilor solare. In plus, combinatia este inofensiva in cazul in care micutii pun manuta pe piele si apoi o baga in gurita, neprovocand reactii adverse periculoase.

img/director_img/sun-protection-lotion.jpgOrienteaza-te catre lotiuni cu un continut bogat de vitamine. Acestea favorizeaza hidratarea si hranirea pielii in timp ce este protejata de soare. O combinatie de vitamina E, pro vitamina B5 si de filtre UV este ideala pentru efectul de protectie impotriva razelor nocive ale soarelui.

Un astfel de produs intalniti in gama NIVEA Baby - Lotiunea de protectie solara pentru bebelusi constituind o formula delicata care catifeleaza, hidrateaza si protejeaza pielea sensibila a copiilor. Factorul de protectie al acesteia este 30.

Protectie dubla: UVA+UVB

Atunci cand alegi crema potrivita pentru micutul tau, asigura-te ca are efect de protectie dublu: UVB (radiatii care produc arsuri si insolatie) si UVA (radiatii solare care provoaca imbatranirea si ridarea pielii, precum si aparitia cancerului de piele).

Majoritatea produselor ofera doar protectie UVB, dar este important ca in cazul bebelusilor sa existe o protectie egala, atat UVA, cat si UVB. De aceea, produsele bazate pe dioxid de zinc si de titan sunt recomandate pentru ca asigura aceasta protectie totala.

Testarea produsului

Dupa ce alegi produsul care se potriveste cel mai bine pielii copilului tau, este esential sa il testezi. Aplica o cantitate foarte mica de lotiune sau crema pe o portiune restransa din pielea bebelusului. Las-o cateva minute pentru a observa daca exista vreo reactie alergica la nivelul pielii (inrosire, bubite). Daca pielea nu "raspunde" in niciun fel, inseamna ca produsul este sigur si poate fi folosit pe intreg corpul. mai multe detalii[13]



Cum se schimba scutecul bebelusului?

Este foarte usor sa devii expert in schimbarea scutecelor bebelusului tau – trebuie doar sa te speli pe maini, sa-ti iei urmatoarele lucruri la indemana si sa te asiguri ca tii totul la distanta de bebelus:

  • Un scutec nou: Daca folosesti un scutec din panza, vei avea nevoie fie de o invelitoare de scutec curata sau de ace de siguranta si de pantalonasi impermeabili.
    *Cele necesare pentru spalarea bebelusului: servetele umede sau, in cazul in care bebelusul tau e mai mic de o luna sau are o eruptie cutanata din cauza scutecului. Tot ce trebuie sa faci este fa folosesti cocoloase de vata si apa calduta pentru a-l curata si de un prosop mic pentru a-l usca.
    *Crema: Daca este necesara, pentru eruptiile cutanate cauzate de scutece (este de preferinta una care sa contina oxid de zinc)
    *Pudra pe baza de amidon de porumb: Daca este necesara, aceasta ar trebui aplicata intai pe mana ta, si nu scuturata deasupra bebelusului tau, pentru a nu ii intra in plamani.
    Sfaturi pentru schimbarea scutecelor:
  • Fa din momentul de schimbat scutecul o acticitate distractiva, vorbind sau cantand bebelusului tau in timp ce il schimbi. Sau distrage-l cu muzica sau cu o jucarie, in cazul in care are nevoie de ceva linistitor.
    *Pana cand se desprinde cordonul ombilical, impatureste scutecul mai jos de acesta, pentru a expune zona la aer si pentru a nu-l umezi.
    *Arunca scutecele de plastic astfel: impatureste-le, leaga-le si arunca-le intr-o punga de plastic. Pastreaza scutecele din panza intr-o galetusa pentru scutece bine acoperita pana cand urmeaza sa le speli sau sa le trimiti la spalat. Alege o galetusa pentru scutece care sa aiba un capac cu blocare, astfel incat bebelusul tau sa nu o poata deschide.
    *Dupa ce ti-ai schimbat bebelusul, spala-te pe maini cu apa si sapun.


Schimbarea scutecului pas cu pas

1. Daca folosesti o masa speciala de schimbat scutece, asigura siguranta bebelusului. Nu lasa nici o clipa bebelusul nesupravegheat.

2. Dupa ce ai desprins scutecul, utilizeaza-l sa stergi cea mai mare parte a scaunului, din fata spre spate. Apoi, curata urina si fecalele ramase cu un cocolos de vata ud sau un servetel umed. Daca ai folosit un cocolos de vata, tamponeaza bebelusul cu un prosop uscat. Daca schimbi scutecul unui baietel, incearca sa tii un scutec nou peste penisul lui atat de mult cat poti si indreapta-i-l in jos cand ii schimbi scutecul ca sa nu isi ude hainutele.

3. Pune-i scutecul curat. Daca folosesti scutece din panza, acestea sunt, probabil, deja impaturite si gata de utilizare, dar s-ar putea sa fie nevoie sa le mai impaturesti, pana mai creste bebelusul tau. (Materialul in plus trebuie pus in fata la baietei si in spate la fetite.) Strecoara scutecul sub bebelus astfel incat marginea de sus sa fie aliniata cu talia lui.


4. Adu partea din fata intre picioarele bebelusului si tine-o pe loc in timp ce aduci partile spre centru si le prinzi, fie cu un invelis de scutec cu scai sau cu un ac de siguranta pentru scutece.


5. Apoi, daca nu folosesti o invelitoare de scutec, pune-i o pereche de pantalonasi impermeabili peste scutec. Pantalonasii impermeabili ar trebui sa-i vina confortabil - dar nu prea strans ca sa nu irite pielea copilului.


6. Daca folosesti scutece de unica folosinta: aseaza scutecul cu benzile pe spate. Strecoara-l sub bebelus, astfel incat partea de sus sa-i vina pe talie. Adu partea din fata intre picioarele bebelusului tau si pliaz-o in jurul stomacelului. Desprinde benzile de protectie a lipiciului de pe sistemul de prindere, trage-le ferm peste partea din fata si prinde scutecul. (Ai grija sa nu fixezi banda de prindere pe pielea bebelusului.) Scutecul trebuie sa i se potriveasca confortabil, fara sa fie foarte bine strans.

7. Cand ai terminat, ridica-l usor bebelusul de pe masa.
Ajutor in cazul de iritatie provocata de scutec:


Daca ai grija ca bebelusul tau sa fie uscat si curat, poti preveni eruptiile cutanate provocate de scutece. Cu toate acestea, daca pe funduletul bebelusului apar puncte mici si rosii, piele inflamata sau puncte cu puroi, fa cum te sfatui:


  • La primul semn de piele iritata, aplica o crema, de preferat una cu oxid de zinc. Freaca-i funduletul, dupa ce l-ai schimbat si spalat.
    *Lasa-ti bebelusul sa stea in funduletul gol ori de cate ori ai ocazia.
    *Limiteaza numarul de substante iritante pe care le aplici pe funduletul bebelusului tau. Foloseste sapunul doar o data pe zi si evita sa folosesti servetele umede pana cand ii trece eruptia. intotdeauna usca cum trebuie bebelusul dupa ce i-ai facut baie.

Gandeste-te sa ii schimb tipul de scutec – de la cele de unica folosinta la cele din panza sau invers – pana cand ii trece eruptia. Daca folosesti pantalonasi de unica folosinta sau din material plastic, asigura-te ca i-ai pus destul de largi, astfel incat aerul sa poata circula in interiorul scutecului.
*Daca iritatia sau eruptia nu dispare intr-o zi sau doua, intreaba medicul. citeste mai mult[14]




Cum sa te pregatesti pentru alimentatia bebelusului?

Primele zile ale bebelusului acasa pot sa fie un motiv de neliniste.

Trebuie sa ai totul pregatit din timp pentru clipa in care te vei intoarce de la maternitate cu bebelusul in brate.

Alimentatia bebelusului in primele luni de viata este asigurata de faptul ca il alaptezi.

Este foarte important sa incepi alaptarea cat mai repede pentru a intari legatura dintre mama si copil.

Cand iti alaptezi copilul acasa, asigura-te ca ai o pozitie comoda, in acest scop exista perna de alaptat care iti sprijina spatele si pe cel mic, asigurand confort maxim in timpul hranei.

Evita sa hranesti bebelusul in locuri agitate din casa. Cand vine momentul sa il alaptezi du-te in camera bebelusului sau in dormitor, deoarece aceste locuri sunt ferite de lumina puternica si de zgomote care v-ar putea deranja.

Asigura-te ca ai langa tine toate obiectele care iti sunt utile. Pozitioneaza pe o masuta sau pe o noptiera un pahar cu apa sau cu ceai de anason pentru a te mentine hidratata si nu uita de tampoanele pentru san, de pompa de muls, servetele, tampoane si un prosop sau o bavetica pentru cel mic.

Inltercaleaza sanii

Incepe mereu alaptarea cu sanul de la care bebelusul a supt ultima data si nu uita sa il alaptezi la fiecare masa din ambii sani.
Timpul de alaptare

Nu trebuie sa iti alaptezi copilul mai mult de 20-30 de minute. Medicii concluzioneaza ca in primele 10 minute de alaptare, copilul consuma mai mult de jumatate din cantitatea de care are nevoie.

Daca ai prea mult lapte

In cazul in care ai prea mult lapte, foloseste pompa de muls si pastreaza laptele in exces in frigider. Ai mare grija insa sa nu il tii pentru mai mult de 2 zile si sa il incalzesti la temperatura camerei. mai mult despre[15]

Mersul copiilor explicat in 8 pasi simpli

Primul pas al copilului este mereu un lucru grandios pentru parinti. Sunt insa cateva etape de urmat inainte ca bebelusul sa inceapa sa umble

Informatii de baza despre mersul copilului tau:

In perioada de la 4 la 15 luni, bebelusul trece de la a sta jos, la mersul prin casa, de unul singur. In timpul acestui exercitiu, poti sa iti ajuti bebelusul sa prinda incredere si sa faca primii pasi, prin jocuri simple si incurajari.

Pasul 1: Asezatul

Cand bebelusul sta singur asezat, fara ajutor, inseamna ca a intrat in prima etapa a dobandirii mobilitatii. Asezarea il va ajuta pe micut, sa isi intareasca muschii de care va avea nevoie, cand va trebui sa se ridice in picioare.

Varsta: 4-7 luni
Pentru a ajuta copilul sa faca primii pasi, in timpul perioadei de joaca, arunca o minge in fata si in spate sau joaca jocuri prin care sa adune diferite lucruri, exersandu-i astfel, muschii.
Pasul 2: Mersul de-a busilea


Cel mai important lucru pentru un bebelus in acest stadiu, este sa isi sincronizeze mainile si picioarele, chiar daca merge de-a busilea. Va avea nevoie de aceste aptitudini atunci cand va fi timpul sa mearga.

Varsta: 7-10 luni
Ce poti face. Ajuta-l sa se dezvolte, facandu-l sa mearga dintr-o parte a camerei, in cealalta. Apoi lauda-l pentru aceste miscari.


Pasul 3: Ridicarea

Pe masura ce bebelusul devine tot mai puternic si mai curios, va incepe sa se sprijine de mobila, pentru a se ridica sau de mama ori tata. In aceasta etapa, poti incepe sa lucrezi la echilibru si la obisnuirea copilului cu pozitia „in picioare”.

Varsta: 8 luni
Ce poti face. Ajuta copilul sa se ridice, apoi arata-i cum sa isi indoaie genunchii, pentru a se aseza din nou pe podea. Acest lucru ii va usura caderile, cand va incepe sa faca primii pasi.

Pasul 4: Mersul cu ajutor

Pe masura ce incepe sa se tina singur si sa isi mentina echilibrul cu mainile, ajuta-l sa se miste cativa pasi. Acest lucru il va sustine in urmatoarea etapa si il va determina sa prinda curaj in a face primii pasi.

Varsta: 8-9 luni
Ce poti face. Exerseaza, exerseaza, exerseaza – exercitiul reprezinta cheia, in aceasta etapa. Cu cat se obisnuieste sa stea in picioare mai mult, cu atat mai bine se va simti cand va face primii pasi.

Pasul 5: Plimbarea

Copilul va incepe sa se plimbe, folosindu-se de pereti si de mobila. Pe masura ce copilul este tot mai mobil, ai grija sa iti modifici casa, facand-o mai sigura pentru copii. De asemenea, ai grija ca tot mobilierul sa fie prins de perete.

Varsta: 8-9 luni
Ce poti face. Incurajeaza copilul sa devina tot mai increzator, in timp ce se plimba si incearca sa-l faci sa nu se mai tina de mobila sau perete. Ai grija ca locul de aterizare sa fie unul moale.

Pasul 6: Ridicarea in picioare fara ajutor

Echilibrul este un aspect foarte important pentru mersul copilului. Daca acesta poate sa stea in picioare si sa isi mentina echilibrul, pentru cateva secunde, se va simti in stare sa faca si primul pas.

Varsta: 9-12 luni
Ce poti face. Transforma echilibrul intr-un joc. Stai cu copilul pe podea si ajuta-l sa stea in picioare. Apoi numara cat poate sa stea in picioare, pana se impiedica. Lauda-l dupa fiecare incercare.

Pasul 7: Primii pasi

Primii pasi reprezinta un moment esential pentru micut – asa ca fa o sarbatoare din acest eveniment. Mersul are legatura cu increderea de aceea, orice lucru facut pana in acest moment, trebuie laudat si incurajat.


Varsta: 9-12 luni
Ce poti face. Lauda copilul pentru primii pasi, asezandu-te pe podea si ghidandu-l incet, pana ce prinde curaj si isi tine echilibrul pentru a merge singur.


Pasul 8: Mersul


Poate dura cateva caderi si o serie de alte evenimente, pana capata increderea pentru a se pune in miscare. Continua sa il lauzi, pe masura ce incepe sa experimenteze mersul. Tine minte ca unii copii prefera sa mearga de-a busilea si probabil ca le va face pe amandoua, pana ce se va tine pe picioare, singur.

Varsta: 12-15 luni
Ce poti face: incurajeaza mersul, pe cat posibil. De exemplu, cand il lasi jos din brate, pune-l intr-o pozitie de mers si nu in pozitia sezut.

Premergatorul, o metoda controversata

Academia americana de Pediatrie (AAP), descurajeaza total folosirea premergatoarelor. Acestia spun ca premergatoarele nu numai ca le intarzie dezvoltarea mersului, dar sunt si foarte periculoase. Mii de copii au ajuns la spital in fiecare an, din cauza acestui obiect. Canada a interzis comercializarea premergatorului, in tara si AAP recomanda Statelor Unite, sa ia aceeasi masura. mai mult[16]


Cum sa ingrijesti pielea bebelusului tau

Pielea bebelusului tau este mai subtire, mai fragila si mai putin grasa decat a unui adult. De asemenea, produce mai putina melanina, substanta care ajuta la evitarea arsurilor solare. Este mai putin rezistenta la bacterii si la substantele nocive din mediu, in special daca este iritata.
Bebelusii transpira mai putin decat noi, deci e mai greu pentru ei sa-si mentina temperatura interioara a corpului. Pe de alta parte, majoritatea bebelusilor e mai putin probabil sa reactioneze la substante alergogene. In primele saptamani dupa nastere, bebelusul tau va retine hormoni de la tine. Ca urmare, pot rezulta cateva probleme minore ale pielii care de obicei dispar destul de repede. In plus, exista unele probleme minore ale pielii care sunt frecvente si normale in copilarie si care, adesea se rezolva usor :

Iritatia produsa de caldura. Mici cosuri de culoare roz, de obicei pe corp. Aceasta stare apare din cauza caldurii si umiditatii ridicate precum si a glandelor sudoripare nedezvoltate inca. Nu imbracati prea tare copilul si nu supraincalziti camera, imbracati-l cu haine largute, curatati si uscati pielea complet.

Acneea bebelusului. Pete roz pe fata. Cand se nasc, copiii retin hormonii mamelor pentru un timp si ca urmare, rezulta acneea. De obicei trece de la sine in primele saptamani. Daca nu, vorbeste cu medicul igienist.

Crusta de lapte. Portiuni cu crusta pe scalp. Glandele hiperactive de pe scalpul bebelusului cauzeaza crusta de lapte. Tamponeaza usor cu ulei de copii, lasa-l sa actioneze cateva minute, spala-l cu sampon pentru copii, apoi foloseste o perie sau un pieptene pentru copii.

Iritatiile. Cand hainutele se freaca de piele sau daca doua zone ale pielii se ating, apare iritatia. indeparteaza tot ce e aspru sau care freaca pielea, ca de exemplu chiloteii de cauciuc sau bretelele. Curata, clateste si usuca pielea complet apoi aplica o pudra, lotiune sau crema pentru copii pe baza de malai.

Eczema : Piele rosie, iritata, descuamata. Dermatita atopica sau eczema este o afectiune frecventa a pielii cu cauze genetice. Curata si usuca pielea complet. Vorbeste cu pediatrul sau medicul igienist ; vrei poate sa incerci produsele pentru piele sensibila, speciale pentru bebelusi. mai mult[17]


Cum sa cureti nasucul bebelusului in mod natural

1. Plaseaza un vaporizator sau un umidificator in camera bebelusului tau. Asigura-te ca schimbi apa zilnic pentru a preveni aparitia mucegaiului.

2. Ia bebelusul cu tine in baie si pune-l in scaunelul de baie. Da drumul la apa fierbinte in cada si stai cu bebelusul in abur timp de 5-10 minute. Fa asta de 2 ori pe zi. Aburul functioneaza ca un decongestionant natural

3. Cumpara un produs de baie care contine eucalipt sau mentol si foloseste-l pentru baia bebelusului, in special inainte de culcare. Vaporii de apa vor desfunda caile respiratorii ale bebelusului. ATENTIE! Aceste produse sunt recomandate bebelusilor mai mari de 3 luni.


4. Aplica Spray-ul nazal NIVEA Baby pentru a preveni deshidratarea excesiva a mucoasei si pentru a elimina secretia in exces care ingreuneaza respiratia.


Pentru o buna respiratie, mucoasa nazala este prima bariera impotriva agentilor externi daunatori (praf, alergeni, polen, microorganisme). Aceasta filtreaza si incalzeste aerul inhalat, daca este mentinuta in stadiul ei natural de umezeala. Spay-ul poate fi aplicat de pana la 4 ori pe zi.


5. Pentru a folosi solutia, inclina usor capul bebelusului pe spate, pune o picatura sau 2 de solutie in fiecare nara, asteapta cateva secunde si apoi absoarbe secretiile nazale cu ajutorul aspiratorului nazal.


6. Ridica salteaua bebelusului tau cativa centimetri astfel incat capul sa-i fie mai sus decat corpul. Acest lucru il va ajuta respire si sa doarma mai bine. mai mult despre[18]


N


Problemele pielii deschise la culoare a bebelusului

Multe mamici se plang de faptul ca au probleme cu pielea deschisa la culoare a bebelusului lor, care devine mai cenusie sau are semne produse de expunerea la soare sau din cauza iritatiilor. Nou-nascutii au o piele delicata, care se adapteaza inca la mediul inconjurator. Ei au la inceput pielea deschisa la culoare, aproape nepigmentata, spre roz.


Spre varsta de un an pielea bebelusului tinde sa capete culoarea sa naturala, ce depinde foarte mult de factorii genetici. Cu toate acestea, bebelusii cu pielea deschisa si foarte deschisa la culoare au mai multe probleme, mai ales cand vine vorba de expunerea la soare sau de anumite iritatii care pot lasa semne vizibile.



Expunerea prelungita la soare. Daca iti iei copilul la plaja, cu siguranta ca se va alege cu un bronz, chiar daca este putin observabil. Nu este sfarsitul lumii, dar trebuie sa tii cont de faptul ca bebelusii se deshidrateaza foarte repede asa ca ofera-i mai multe lichide decat de obicei. Nu uita nici de crema cu factor de protectie solara pentru a evita riscul cancerului de piele. Poti folosi Crema de Protectie Solara pentru Bebelusi de la Nivea BABY.


Boli ale pielii de tipul eczemelor, dermatita sau impetigo. Pielea unui bebelus este foarte sensibila si astfel de boli pot cauza probleme.

img/director_img/piele_deschisa_nivea.jpg


Lipsa unor minerale si vitamine. Fii foarte atenta la dieta alimentara a bebelusului tau. Include in dieta lui (daca ai inceput diversificarea) fructe si legume colorate ce contin beta caroten, ce ajuta la mentinerea unei culori sanatoase a pielii.


Folosirea unor produse cosmetice prea dure sau astringente. Sapunul dur sau produsele cosmetice cu alcool pot irita pielea sensibila a unui bebelus.

Remedii pentru pielea deschisa la culoare


Daca ai observat ca pielea copilului tau nu mai este la fel de stralucitoare, moale si luminoasa ca inainte sau ca are pete sau urme de la iritatii, poti incerca urmatoarea metoda neinvaziva pentru a-i reda culoarea naturala: aplica lotiuni si creme hidratante pe pielea bebelusului tau dupa ce ii faci baita de seara. Ai grija la reactiile alergice. Alege produsele hipoalergenice, eventual pe baza de musetel, foarte bun pentru pielea deschisa la culoare. Incearca Crema Nutritiva Nutrisensitive de la Nivea BABY sau Laptele de Corp Nutrisensitive de la Nivea BABY. mai multe detalii[19]


Tinuta bebelusului tau primavara

Bebelusul tau, ghiocel de primavara


A trecut iarna cea friguroasa si gerul care inrosea obrajorii bebelusului tau dupa primele minute petrecute afara. Totusi, primavara este si ea un anotimp capricios si tu trebuie sa fii prevazatoare si sa iei toate masurile pentru ca bebelusul tau sa nu raceasca acum. Ar fi si pacat dupa ce ai reusit sa-l mentii sanatos toata iarna sa se imbolnaveasca tocmai cand soarele incepe sa-si arate mai mult razele.

Regula de imbracare a bebelusului ramane in principiu aceeasi: decat un singur rand de haine foarte gros, mai bine mai multe randuri mai subtiri pe care le poti da jos in functie de variatiile vremii si de locurile in care mergeti.

Sa recapitulam:


Primul strat este cel de crema hidratanta pentru pielea bebelusului. Vantul si variatiile de temperatura fac ca pielea sa fie mai predispusa uscarii, iar lotiunile hidratante sunt un factor important de protejare a pielii sensibile a bebelusului. Noi iti recomandam Crema hidratanta pentru corp de la NIVEA Baby, potrivita pentru utilizare zilnica pe fata si corpul bebelusului. Aceasta ofera o protectie indelungata impotriva deshidratarii.

Nu uita de crema de protectie solara pe care trebuie sa o aplici pe acele parti ale corpului bebelusului care vor fi expuse: fata si manutele. Crema de protectie solara pentru bebelusi de la NIVEA Baby contine vitamina E si minerale care nu patrund in stratul de piele si formeaza o pelicula protectoare la suprafata, oferind protectie ridicata impotriva razelor UV.

Urmeaza body-ul care va sta lipit de corpul bebelusului si-i va asigura caldura. Mai departe, o pereche de pantalonasi subtirei (daca body-ul nu este unul cu picior) vor fi acoperiti de pantalonii care alcatuiesc tinuta bebelusului. Sigur ca salopeta groasa de iarna poate fi inlocuita acum ori cu una ceva mai subtire, ori cu un pantalonas si o hainuta de primavara.

Chiar daca soarele straluceste mai mult acum, caciula, fularul, manusile si ghetutele nu pot iesi inca din tinuta celui mic. Organismul lui este mult mai sensibil decat al unui adult si de aceea, trebuie inca sa-l protejezi de temperaturile nu foarte ridicate. Inca o veste buna pe care o aduce primavara este aceea ca poti petrece ceva mai mult timp cu bebelusul tau afara, dar nici acum nu trebuie sa exagerezi. Vremea e inca capricioasa, iar tu trebuie sa fii atenta la orice semn care poate pune in pericol siguranta bebelusului tau: daca vantul este prea puternic, obrajorii lui ar putea fi afectati daca il tii prea mult afara, iar daca se joaca foarte mult este posibil sa transpire si atunci este mai predispus racelii. mai mult despre[20]

Pielea capului bebelusului, o zona sensibila

Fie ca bebelusul tau s-a nascut cu putin par sau deloc, este un lucru special la capsorul lui atat de mic si la mirosul pielii capului sau. E posibil sa te trezesti uneori mirosind pur si simplu capul bebelusului tau.

Totusi, pielea capului unui nou-nascut este o zona destul de dificila: este posibil ca fontanela sa nu fie inchisa si sa simti o zona moale in partea de sus a capului si inca una in partea de la ceafa. In primele saptamani de viata, bebelusul poate prezenta la nivelul pielii capului o crusta sau cojite asemanatoare matretii.


Nasucul bebelusului atunci cand este racit

In primele 3 luni de viata, bebelusii nu pot respira decat pe nas. In cazul in care aceste cai respiratorii sunt infundate, bebelusul plange pentru a comunica faptul ca nu poate respira.

Pentru a-i ajuta pe micuti sa respire usor, NIVEA Baby a conceput Spay-ul nazal pentru igiena zilnica a bebelusilor. Cu extracte de apa de mare purificata si solutie izotonica, acesta curata delicat si protejeaza impotriva uscarii mucoasei.

Atunci cand bebelusul raceste, nu vei reusi sa aplici un tratament care sa asigure vindecarea rapida si este foarte probabil ca respiratia bebelusului sa fie ingreunata de nasucul congestionat.

Iata ce ar trebui sa faci pentru ca bebelusul tau sa se simta ceva mai bine chiar si atunci cand este foarte racit.

Asigura-te ca bebelusul tau se odihneste suficient.

dotAdu-i bebelusului tau un aport mai mare de lichide: fie ca este vorba de apa sau ca il alaptezi mai mult astfel incat sa suplinesti pierderea de lichide din corp.

dotFoloseste Spay-ul nazal NIVEA Baby pentru a curata narile bebelusului si pentru a ajuta la decongestionarea nasucului celui mic.

Sistemul imunitar al bebelusilor este unul imatur, mai ales in primul an de viata, asa ca este posibil sa contacteze 4 pana la 10 raceli intr-un an.

Un alt factor care poate ingreuna respiratia bebelusului tau este temperatura camerei. Cu cat aceasta este mai ridicata, cu atat aerul este mai uscat si mai dificil de respirat. Este bine stiut faptul ca in camera bebelusului este necesat un umidificator pentru mentinerea unei atmosfere optime micutului. mai multe detalii[21]

Cum sa ingrijesti scalpul bebelusului

Foloseste un prosop moale umed pentru a curata capul si fata bebelusului. La primele baite cel mai probabil nu o sa fie nevoie, dar apoi poti incepe sa folosesti sampon delicat pentru pielea sensibila a capului bebelusului tau. Formula imbogatita cu musetel si vitamina B3 din Samponul extra-delicat NIVEA Baby sunt la fel de delicae cu pielea copilului ca si apa pura.

Dupa ce ai spalat parul bebelusului, sterge-l cu blandete cu un prosop moale si absorbant. Astfel, vei usca parul bebelusului, iar cel putin o parte dintre cojite vor fi indepartate. Avand in vedere ca bebelusul nu prea are cu ce sa se murdareasca, este bine sa nu ii speli capul mai des de o data sau de doua ori pe saptamana.

Daca pielea capului bebelusului tau pare cam uscata, dupa baie, picura putin ulei de masline pe mana ta, apoi freaca usor scalpul bebelusului. Daca scalpul bebelusului devine rosu in zona cojitelor si este iritat, este recomandat sa mergi la medic. Avand in vedere ca bebelusul nu prea are cu ce sa se murdareasca, este bine sa nu ii speli capul mai des de o data sau de doua ori pe saptamana.citeste mai mult[22]


Jocul in zapada

Prima iarna alaturi de bebelusul tau este cu siguranta o experienta de neuitat. Si atat timp cat sunteti cu totii pregatiti pentru frigul iernii, nimic nu va mai poate sta in cale sa descoperiti impreuna taramul de vis de afara.

Primul strat: pielea sanatoasa
Pielea bebelusului tau este cel mai important factor, iar in timpul conditiilor vitrege ale iernii necesita o protectie suplimentara. Pielea bebelusului este mai predispusa uscarii si iritatiilor in timpul iernii, in special datorita curatarilor repetate si a expunerii la conditii de frig si vant. De aceea, este recomandat sa aplici zilnic o crema sau o lotiune hidratanta pe pielea bebelusului.

Laptele de corp NIVEA Baby Nutrisensitive hidrateaza imediat pielea bebelusului dupa imbaiere. Formula sa contine pantenol cu rol de protectie si uleiuri hidratante cu rol nutritiv.

Al doilea strat: maioul, bluzita de corp sau body-ul
Trebuie sa stii ca cele din lycra sau din matase vor tine mai cald bebelusului si se vor usca mai repede.

img/director_img/cold_protection.jpg Al treilea strat: tinuta
Hainutele bebelusului trebuie sa fie calduroase, din materiale potrivite bebelusilor si, bineinteles, trebuie sa fie asortate. Carei mamici nu-i place ca bebelusul ei sa fie cat mai modern?

In zilele mai reci poti adauga inca un strat sau doua la tinuta bebelusului. Vor fi usor de dezbracat atunci cand intri cu bebelusul intr-o incapere.

Al patrulea strat: caciulita, manusile si ghetutele
Ai grija de manutele si piciorusele copilului tau. Extremitatile sunt primele care sunt expuse frigului si sunt cele mai expuse degeraturilor.

Ia cu tine o pereche de manusi in plus pentru cel mic daca are obiceiul sa se joace mult in zapada sau sa bage mainile in gurita, chiar si cu manusi pe ele. Nu uita, de asemenea, ca cea mai mare parte din caldura corpului se pierde la nivelul capului, asa ca tine tot timpul o caciulita pe capul bebelusului.

Protejeaza piciorusele nelinistite ale bebelusului tau cu o pereche de ghetute de iarna, special facute pentru a suporta frigul si umezeala.

Al cincilea strat: salopeta de fas
Salopetele de iarna pentru bebelusi sunt, in majoritatea cazurilor, confectionate din fas. Acestea reprezinta cea mai buna protectie inmpotriva frigului. Daca bebelusul tau este foarte mic si nu poate merge inca, poti alege salopetele cu picior.

Carutul bebelusului
Carucioarele pentru bebelusi care sunt dotate cu aparatoare de iarna, cozoroc suplimentar si aparatoare de ploaie sunt cele mai potrivite pentru sezonul rece. Un accesoriu important pentru carut in timpul iernii este si husa pentru picioarele bebelusului.

Paturica
In zilele foarte friguroase (sau daca nu ai inca o salopeta de iarna sau o husa pentru picioare la carut), poti opta pentru o paturica moale si calduroasa in care sa infasi bebelusul.mai multe detalii[23]



Prima tunsoare a bebelusului

La un moment dat, va veni momentul sa aranjezi buclele de par dulci ale bebelusului tau. Cu aceasta ocazie s-ar putea sa versi o lacrima sau doua pentru ca iti vei da seama ca bebelusul tau a crescut. Ca sa eviti lacrimile si agitatia copilului tau, o planificare in avans nu strica.

Cum sa il ajuti sa nu planga

dotDaca poti, du-te la un salon care ofera servicii pentru copii – un mod excelent de a-i distrage atentia de la foarfece este sa stea pe un cal de jucarie sau intr-o masinuta;

puf_bebedotDaca optezi pentru un salon normal, asigura-te ca programezi o intalnire cu un stilist care are experienta in tunsul copiilor. Ai nevoie de cineva care se va stradui din rasputeri sa il faca pe copilul tau sa se simta confortabil si in siguranta. La un salon normal, copilul tau va trebui sa stea pe un scaun reglabil. Daca refuza sa se aseze in "scaunul infricosator" – roaga-l pe stilist sa il lase sa stea in poala ta;

dotEste foarte dificil pentru un copil asa de mic sa stea 10-15 minute nemiscat, pe scaun. Va suporta mult mai bine vizita la salon daca inainte doarme sau mananca;


Nasucul bebelusului are nevoie de o ingrijire deosebita

Iarna aduce cu ea nasul infundat si stranuturile bebelusului care pot duce la nopti nedormite pentru parinti. Din pacate, datorita faptului ca sistemul imunitar al bebelusului nu este inca suficient dezvoltat, nu sunt prea multe lucruri pe care le poti face pentru a tine racelile departe de bebelusul tau. Iar el sigur ca nu stie inca sa-si sufle nasul.

Daca nasucul bebelusului este infundat, exista cateva lucruri pe care este bine sa le faci pentru a-i oferi confort. Intreaba medicul pediatru daca poti folosi o seringa pentru curatarea nasului bebelusului.


img/director_img/nose_cleanset.jpgCa si urechiusele bebelusului, nasucul se curata de la sine si nu necesita o curatare deosebita. Daca totusi se intampla ca bebelusului sa-i curga nasul, sterge zona exterioara, dar nu folosi betisoare igienice, servetele sau degetul tau pentru a incerca sa indepartezi mizeria din interiorul nasucului.

Exista riscul sa impingi mizeria mai mult inauntru sau sa zgarii membranele sensibile din nasucul copilului. Daca bebelusul este racit si ii curge foarte tare nasul, este recomandat sa folosesti un aspirator nasal pentru bebelusi.

Pentru a usura situatia, este bine ca in camera bebelusului sa ai un umidificator de camera sau sa lasi tot timpul un recipient cu apa.

De asemenea, poti cumpara produse pentru baia bebelusilor care sa contina mentol sau eucalipt, substante care ajuta la decongestionarea nasului. mai mult despre[24]

Dintisorii lui bebe se dezvolta sanatos?

Odata cu aparitia dintisorilor copilului tau, vine si o noua responsabilitate pentru tine. Va trebui sa ai grija de dantura copilului si sa eviti carierea dintilor.

Dezvoltarea dintilor de lapte
Dintii de lapte care apar prima data la copii sunt in numar de 20, urmand sa fie in locuiti de un set nou de 32 de dinti permanenti.

Incisivii centrali apar la 8-12 luni si cad la 6-7 ani
Incisivii laterali apar la 9-13 luni si cad la 7-8 ani
Caninii apar la 16-22 luni si cad la 10-12 ani
Primii molari apar la 13-19 luni si cad la 9-12 ani
Molarii secundari apar la 25-33 luni si cad la 10-12 ani

De obicei, dintii de jos sunt cei care apar primii.

Sigur ca nu toti copiii se dezvolta la fel, dar, in general, acestea sunt varstele la care apar si la care cad dintii de lapte pentru a fi inlocuiti de cei definitivi.

Dintisorii bebelusului pot iesi drepti sau mai putin drepti, parand chiar incovoiati, dar cel mai probabil se vor indrepta.

Intarzierea dezvoltarii
In timp ce dezvoltarea dintilor poate fi putin grabita in cazul unui copil cu tendinta de obezitate, intarzierea in dezvoltarea danturii poate duce la aparitia directa a dintilor permanenti. Intarzierea aparitiei dintilor poate fi cauzata de:

Factorii ereditari;
Malnutritia cronica;
Problemele de dezvoltare;
Hiperdontia (un numar mai mare de dinti);
Sindromul Dawn;
Radiatiile sau chimioterapia;
Chisturile sau tumorile;
Absenta incisivilor laterali sau a maselelor de minte.

Slabirea dintilor
Smaltul dintilor de lapte este mai subtire si mai sensibil decalt in cazul dintilor permanenti si, de aceea, sansele de slabire si macinare a dintilor sunt mai mari. Unii copii dezvolta carii inca de cand erup dintii si un procent de 50% dintre copiii de doi ani au cel putin un dinte cariat.

Cariile de biberon apar atunci cand lichidele cu continut de zahar, inclusiv laptele, sucul sau laptele praf se prind de dintisorii bebelusului, mai ales cand cel mic este lasat sa adoarma cu biberonul in gura. Cariile apar cel mai adesea la dintii de sus din fata, dar si alti dinti pot fi afectati. Daca un dinte cariat este pierdut prea devreme, dintele de langa acesta se poate „muta” in locul lui, cauzand aparitia dintilor permanenti strambi.

Malocluzia dentara
Pe un maxilar perfect, toti dintii se incadreaza exact si nu exista dinti strambi sau spatii goale intre ei. Dintii nu sunt indreptati altfel decat ar trebui. In cazul unei muscaturi perfecte, dintii de sus vin putin peste cei de jos, in timp ce molarii se suprapun perfect.

Malocluzia dentara poate fi cauzata de urmatorii factori:

dotEreditate;
dotAglomerarea si nealinierea dintilor bebelusului;
dotPierderea prematura a dintilor din cauza cariilor netratate sau a accidentelor;
dotLovirea dintilor soldata sau nu cu spargerea lor.

img/director_img/bebe_masinuta.jpgStudiile au aratat, ca la copiii care sunt alaptati, coroana dentara se dezvolta mai bine decat in cazul celor hraniti cu lapte praf.

Care este legatura dintre smalt, fluorura si sanatatea dintilor?
Smaltul, cea mai tare substanta din corpul uman, este stratul cel mai exterior al dintelui care ii ofera protectie in fata macinarii si a cariilor. Fluorura poate intari smaltul dintilor, facandu-i si mai rezistenti.

Nu uita ca obiceiurile sanatoase de alimentatie ajuta la formarea unor dinti sanatosi. Prea multe bomboane sau alte gustari pe care copiii le adora pot duce la producerea cariilor. Incearca sa limitezi consumul de astfel de produse. Daca cel mic simte nevoia unei gustari, ofera-i mai bine fructe, legume, iaurt degresat sau alte branzeturi slabe. citeste mai mult[25]


Lucruri amuzante despre simturile nou-nascutului

Una din modalitatile cele mai bune de a te distra cu un nou-nascut este jocul stimul-raspuns, in care ii faci cunostinta cu diverse obiecte sau senzatii si astepti o reactie. Si da, privirea fixa, absenta, este considerata o reactie. Urmatoarele jocuri se centreaza pe dezvoltarea senzoriala:

Vazul bebelusului

Ochii nou-nascutului se fixeaza cel mai bine, pe obiecte aflate la 25-30 cm departare de fata. Acestia nu disting culorile;
- Trefla si pica: Ia un set de carti, separa cartile trefla de cele pica si pune-le in fata copilului tau. Desfa-le incet, ca pe un evantai si apoi inchide-le la loc si desfa-le iar. Arata-i o chinta regala si vezi cum reactioneaza!

Auzul bebelusilor

Auzul este complet dezvoltat la bebelusi si se pare ca acestia prefera vocile cu un timbru inalt, celor cu timbru jos, de aici limbajul infantil cu care ne adresam copiilor.

Depistarea sunetelor

Pe o parte a bebelusului, strange o punga in maini, scutura o cutie cu alune si agita-ti cheile, pana ce isi intoarce capul catre sunet, apoi fa acelasi lucru pe partea opusa.


Simtul tactil al bebelusilor

Atingerea este primul simt, care incepe sa se dezvolte inca din uter, pana la nastere, este bine-dezvoltata. Unele zone sunt mai receptive decat altele, palmele, talpile si zona din jurul buzelor fiind cele mai sensibile.

Textura pielii

Atinge diferite zone ale pielii bebelusului, cu materiale diferite. Poti folosi un burete umed curat, o cravata de matase, captuseala unei manusi de blana sau o pompa de bicicleta pentru a sufla aer asupra lui.

Mirosul la bebelusi

Nou-nascutii au un simt ascutit al mirosului si chiar in primele zile dupa nastere, isi manifesta distinct preferinta pentru parfumul laptelui mamei.

Inventarul frigiderului

Scoate din frigider o serie de alimente care au miros: branza, ceapa, muraturi, pestele e o buna alegere si tine-le aproape de nasucul nou-nascutului. Asteapta reactia. Atunci cand nu esti sigura daca iaurtul s-a stricat, fata copilului iti va da raspunsul.

Gustul bebelusilor

Papilele gustative ale bebelusilor, au inceput sa se dezvolte inca din uter, iar acum isi vor exprima preferintele pentru gustul dulce sau acru. Dar intrucat nou-nascutii nu pot manca altceva decat lapte matern sau lapte praf, pentru aproape sase luni, va trebui sa-ti limitezi impulsurile, la o feliuta de lamaie. citeste mai mult[26]

Cum sa ai un bebelus inteligent

Ce poti face pentru a dezvolta inteligenta bebelusului tau inca din sarcina

Daca esti insarcinata si te gandesti la cat de talentat va fi copilul tau si la cate premii va lua cand va ajunge la scoala., adu-ti aminte ca bebelusul se afla inca in burtica iar, intelegenta este in plina formare si depinde in mare masura de tine.

Studiile pentru a masura coeficientul de inteligenta a bebelusului, au subliniat rolul crucial al genelor parintilor. Alte cercetari pe aceeasi tema, au relevat ca factor principal in stimularea inteligentei, muzica clasica.

Toate acestea, dar mai ales starea psihica a mamei si alimentatia acesteia, din perioada sarcinii, duc la formarea creierului celui mic si la dezvoltatea conexiunilor sistemului nervos central.

Pe scurt, iata de ce anume trebuie sa tii cont, in sarcina, pentru a avea un copil destept, inca din burtica:
Alimentatia sanatoasa in sarcina

Vitamina B este indispensabila in sarcina, pentru formarea sistemului nervos al copilului, indeosebi in procesele de invatare si memorare.

Necesarul de vitamine pentru o femeie insarcinata este de 450mg. In timpul alaptarii insa, aceasta cantitate creste pana la 550mg.

De aceea curele de slabire, tinute in aceste perioade critice pentru organism, sunt nerecomandate, cele mai multe dintre acestea generand grave carente de minerale si vitamine.

Rolul miscarii in sarcina si efectele sale pentru mama si bebelus

Chiar daca trebuie sa ai grija de tine in timpul sarcinii si sa nu depui eforturi mari, nu exclude sportul din rutina zilnica. Important este sa nu exagerezi cu miscarea. Corpul tau va semnala, in fiecare trimestru de sarcina la cat efort se poate supune. In plus, studiile arata ca acei copii ale caror mare au facut sport in timpul sarcinii, au un punctaj mai mare la testele de inteligenta.

Importanta unei danturi sanatoase in sarcina

Desi vizitele la medicul stomatolog nu sunt pe placul nimanui, nu poti contesta cat de importanta este verificarea sanatatii danturii. Chiar daca tu consideri ca ai un zambet sanatos, doar medicul stomatolog este in masura sa verifice daca suferi de peridontita. Aceasta inflamatie duce la eliberarea hormonului prostaglandin, ce cauzeaza nasterea prematura.

Eliminarea stresului din perioada sarcinii

Incerca sa eviti stresul si toate activitatiile care iti provoaca disconfort. Stresul in sarcina are un efect negativ asupra bebelusului si incetineste dezvoltarea conexiunilor intre sinapsele cerebrale.

Cum poti continua dezvoltarea inteligentei bebelusului, dupa nastere

Alaptarea un factor important in dezvoltarea inteligentei bebelusului

In primele luni de viata, nutritia bebelusului este asigurata de laptele matern. Alaptarea trebuie sa dureze pana la minim 6 luni si chiar pana la 1 an conform Institutului de Ocrotire a Mamei si a Copilului. In plus, studiile au demonstrat diferente vizibile intre coeficientul de inteligenta al bebelusilor hraniti la san si al acelora care au fost hraniti cu formule de lapte.

Importanta fierului, pentru inteligenta bebelusului

Acumularea de minerale si vitamine esentiale pentru copil, continua sa se stabilizeze in primii doi ani de viata.

In primul an de viata, laptele matern ii asigura necesarul de fier, iar apoi formulele de lapte imbunatatite cu acesta, contribuie la cantitatea de fier din organismul bebelusului. Daca iti hranesti bebelusul cu lapte de vaca, trebuie sa stii ca acest tip de alimentatie il priveaza de fier. Vorbeste cu medicul tau despre aceste metode de nutritie, pentru a lua decizia cea mai buna in ceea ce il priveste pe cel mic.

Optimismul stimuleaza inteligenta bebelusului

Fii increzatoare si optimista, zambeste cat mai mult si bucura-te de ceea ce ti se intampla! Se pare ca aceasta este formula pentru a avea un bebelus armonios, sanatos, energic, echilibrat psihic si afectiv, dar mai ales, inteligent.

Daca ai trecut cu bine peste stresul din timpul nasterii, acorda importanta si depresiei postnatale . Desi acest tip de depresie este frecvent in randul proaspetelor mamici, se intampla, in unele cazuri, sa genereze dificultati de atentie, iritabilitate si moleseala. Aceste stari, influenteaza negativ bebelusul, deoarce micutul are nevoie in primii ani de viata, de multa atentie si afectiune. Nu uita sa ii oferi in fiecare moment, ce e mai bun, bebelusului tau. mai mult[27]



Taierea unghiilor la bebelusi

Bebelusii au nevoie de o ingrijire atenta in toate aspectele printre care si taierea unghiilor. Citeste despre cum ar trebui sa decurga taiatul unghiilor pentru bebe.
Desi taierea unghiilor la bebelusi este dificila, mai ales la inceput, pastrarea unghiilor mici este importanta pentru siguranta copilului tau.

Din cauza lipsei controlului muscular, copiii se pot zgaria usor sau chiar se pot taia deoarece au o piele foarte delicata, in timp ce isi misca picioarele si mainile. Este foarte important sa pastrezi unghiile copilului mici odata ce incepe sa interactioneze si sa se joace cu alti copii care ar putea fi zgariati sau raniti.

Unor parinti le este mai usor sa indeplineasca sarcina de taiere a unghiilor cu un partener: o persoana sa tina copilul ca acesta sa nu se miste si alta sa taie unghiile. Primul lucru este gasirea unei pozitii care iti permite un acces usor la mainile copilului, acesta insemnand tinerea copilului in poala, punerea lui intr-un scaun sau in timpul cand copilul doarme.

Tine palma copilului si degetul fix cu o mana si cu cealalta poti taia. Unghiile bebelusului trebuie taiate cu foarfeca de unghii sau unghiera pentru copiii, de asemenea trebuie avut grija ca acestea dupa taiere sa fie cat mai scurte si rotunjite pe margine. Multe seturi de ingrijire a copilului contin si pila de unghii, dar aceasta se foloseste doar in cazurile cand copilul are unghiile zimtate, cazuri mai rare, totusi daca eziti sa utilizezi unghiera sau foarfeca pentru unghii si copilul tau sta destul incat sa colaboreze poti folosi pila de unghii.

Daca din greseala ii curge sange (un eveniment comun, deoarece copii se misca), nu iti face griji, foloseste un tampon din tifon steril, apasand cu presiune pe locul sangerarii. Dupa oprirea sangerarii nu pune plasture peste mica taietura deoarece bebelasii isi pun in mod inevitabil degetele in gura si exista riscul de a-l inghiti si a se sufoca cu el.

Pentru ca unghiile bebelusilor cresc mai repede decat in adoloscenta, va trebui sa le tai o data pe saptamana. La nou nascuti taierea unghiilor este necesara si mai des in primele saptamani de viata. mai mult despre[28]

Ghid de ingrijire a pielii sensibile la bebelusi

Pielea bebelusilor este foarte sensibila inca de la nastere. Chiar daca are in mod natural o piele catifelata si sanatoasa, bebelusul tau are nevoie de produse de ingrijire a pielii care sa-l tina departe de iritatii provenite de la scutece, de la mancare sau chiar de la hainute si diverse obiecte cu care intra in contact.




Contactul cu apa. Pot bebelusii sa inoate?

Pot bebelusii sa invete sa inoate? Probabil multe mamici isi pun aceasta intrebare cand se afla cu cel mic la piscina si copilul e curios sa atinga apa.Afla mai multe:
Copiii mici pot sa se bucure de apa, dar acestia nu inoata!

Cu totii am vazut cat se bucura si cat de bine se simte un copil mic, bebelus, intr-un bazin cu apa, dar acesta nu invata sa inoate, el invata sa se bucure de apa.

Bebelusii au un procent mare de grasime corporala, ceea ce-i face pe unii parinti sa creada ca acestia pot sa inoate. Copiii mici doar cu o supraveghere foarte buna trebuie lasati sa intre in bazine.

Distreaza-te cu cei mici in apa, dar nu-i lasa singuri chiar daca acestia au anumite dispozitive de plutire, cum ar fi un colac, stai la maxim o distanta de un brat departare de copilul tau.

Programele acvatice pentru sugari sau copiii ajuta?

Parintii care isi inscriu copii in programe acvatice trebuie sa stie ca acestea nu sunt lectii de inot, dar ele pot fi foarte distractive.

In timpul lectiilor, copilul trebuie sa fie insotit de un adult, iar timpul petrecut in piscina il va face pe copilul tau sa se bucure de apa si il pregateste pentru viitoarele lectii de inot care vor incepe la varsta de 4-5 ani.
Programele bune nu-i incurajeaza pe parinti sa-si forteze copilul sa intre cu capul sub apa sau sa-l puna sa faca ceva ce pe acesta il sperie. Programul trebuie sa fie placut atat pentru copil cat si pentru parinte, cu multe jocuri si cantece.

Chiar daca un copil a facut un curs acvatic, aceasta nu inseamna ca el este in siguranta singur in apa, el are inca nevoie de supravegerea unui adult atat in piscina cat si in cada din baie.

Chiar daca multi cred ca aceste programe il vor face pe copil sa invete sa inoate mai repede, acest lucru nu este garantat, dar il vor face pe copil sa nu-i fie frica de apa ca unui alt copil care nu a participat la un astfel de program.

Programele acvatice ii invata pe parinti masurile de siguranta de care au nevoie copii cand acestia sunt in apa, lucru foarte important deoarece inecul la nou-nascuti e o cauza de deces des intalnita.

Daca ai grija, atat tu cat si copilul tau va puteti bucura de apa oricand si oriunde. mai multe detalii[29]


Sfaturi pentru vizitarea unei proapete mamici si a bebelusului ei

Sfaturi despre prima vizita la o proaspata mamica si bebelusulul ei, ce trebuie sa faci cand vizitezi o mamica care a adus pe lume un copil.

Aducerea unui copil nou-nascut in lume este o perioada interesanta pentru familie si prieteni. Este de asemenea una foarte stresanta si totusi interesanta pentru copil si pentru mama.
Dupa nastere, mama si copilul vor putea veni acasa in cateva zile, daca nu chiar imediat. Deoarece este nevoie de o perioada de timp pentru ca mama si copilul sa se adapteze dupa ce ajung acasa, ar putea fi o perioada ceva mai solicitanta pentru mama si tata.

Mama si copilul vor fi destul de obositi din cauza efortului nasterii, dar mama va continua sa fie obosita deoarece va fi lipsita de somnul atat de necesar. Fara sa stie, mama ar putea fi un pic mai irascibila decat de obicei.

Pastreaza cateva sfaturi in minte, daca ai de gand sa faci o vizita unei mame care tocmai a nascut si copilului ei:

Asigura-te ca suni cu mult timp inainte de momentul planificat pentru vizita, deoarece altfel, fiind o familie care se adapteaza la viata impreuna cu un nou-nascut, nu vor avea timp suficient sa pregateasca casa pentru vizitatori.

Copilul si mama pot fi, de asemenea, in pat majoritatea timpului. Daca ai anuntat familia din timp de sosirea ta, mama va fi mai putin extenuata in cazul in care i-ai lasat destul timp pentru a putea face casa sa arate decent.

O proaspata mama si copilul ei sunt in principal ocupati cu o serie de diferite lucruri, dar, in general, mama nu are suficient timp pentru a manca, deoarece ea este prea ocupata sa-si hraneasca nou-nascutul. In plus fata de faptul ca nu are destul timp sa manance, mama va fi lihnita de foame, deoarece alaptatul constant ii face o foame foarte mare.

Ar fi foarte apreciat de mama daca ai aduce un fel de mancare care este gata de consumat imediat. In acest fel, surprinzand mama cu ceva foarte necesar, atat copilul cat si mama vor fi multumiti de sosirea ta. Daca te gandesti sa le aduci si orice alt cadou asigura-te ca acesta este unul practic. Lucruri foarte necesare copilului si mamei includ scutecele, servetelele umede si jucariile pentru copii.

Trebuie sa fii sigura ca esti curata atunci cand te afli in vecinatatea unui proaspete mame si a copilului ei. Asigura-te ca mainile sunt curate si spalate inainte de a te apropia de copil. Proaspata mama va fi preocupata de acest lucru, asa ca asigur-o ca mainile iti sunt curate pentru a o scuti de un pic de nervozitate.

Evita sa porti orice lotiuni sau parfumuri puternice, deoarece il vor deranja sau irita pe copil. Odata ce copilul incepe sa planga si nu stii ce sa faci, pur si simplu da-l mamei.
Bunul simt este un element cheie atunci cand vine vorba de a vizita un copil nou-nascut si mama lui in acest stadiu. De asemenea, incearca sa ajuti prin casa, daca ai timp. Inainte de a pleca asigura-te ca nu lasi in casa mai mult deranj. mai mult[30]




Ghid practic pentru ingrijirea bebelusului iarna

Vremea rece nu este un motiv de spaima daca ai un bebelus care trebuie scos afara.

Iata un ghid practic despre cum trebuie ingrijit cel mic in lunile lungi de iarna.

Adevarat, bebelusii nu sunt chiar atat de "buni" la reglarea temperaturii corpului asa cum sunt adultii ori copiii mai maricei. Asta nu inseamna ca bebe trebuie echipat mai ceva decat un astronaut daca vrei sa-l plimbi prin gerul de ianuarie.

Este de ajuns o hainuta in plus fata de ce porti tu. Iar aceasta regula este valabila nu numai afara, ci si in casa.
Tinuta de iarna

O caciul e importanta - in zilele geroase trebuie sa folosesti o caciulita care ii acopera capsorul in intregime si urechile. De preferat una care se leaga sub barbie.

Paturica si in carucior - oricat de important ti s-ar parea, costumul de schi din fas cu captuseala groasa nu e obligatoriu sa faca parte din garderoba lui bebe decat atunci cand incepe sa mearga.

Pana la acel moment, imbraca-l cu hainutele obisnuite, peste care pune pantaloni si o hainuta groasa. In carucior acopera-l mereu cu o patura calduroasa. Tine-l in portbebe - este mult mai bine decat in carucior. Se va incalzi mai repede la pieptul tau. mai multe detalii[31]

Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului

In primele zile dupa nastere, organele genitale ale bebelusilor de ambele sexe sunt tumefiate. Acest lucru se datoreaza mai multor factori, printre care expunerea la hormonii materni sau traumatismele din timpul nasterii.
La fete, se constata uneori o secretie vaginala albicioasa, sau chiar o sangerare usoara, la 2 -3 zile dupa nastere. Aceste manifestari sunt normale si se datoreaza hormonilor la care a fost expus fetusul in uter. In schimb, contactati pediatrul daca secretia este urat mirositoare, ceea ce ar putea indica o infectie. De asemenea, o sangerare abundenta sau care nu se opreste necesita atentie medicala.
Organele genitale trebuie curatate la fel ca orice alta zona a corpului. Se sterg cu un servetel umed, indepartand usor labiile pentru a curata pliurile, intotdeauna din partea anterioara spre anus.

La baieti, scrotul poate parea tumefiat, datorita unei colectii de lichid in jurul testiculelor nou-nascutilor, numita hidrocel, care dispare de obicei in primele 3 -6 luni de viata. Se recomanda consultarea medicului in cazul unui edem al scrotului care persista dupa 3 -6 luni sau care apare cu intermitente. Aceste semne pot indica prezenta unei hernii inghinale, care necesita in general tratament chirurgical.


Pentru toaleta baieteilor nu este nevoie de astringenti, betisoare de bumbac sau alte produse speciale de toaleta – apa calda si sapunul sunt suficiente pentru ingrijirea corespunzatoare a zonei.

Nu fortati niciodata decalotarea preputului pentru curatarea zonei - acest lucru este dureros si poate duce la formarea de cicatrici permanente si de aderente. In schimb, degajati usor extremitatea glandului, pentru a curata smegma (substanta albicioasa formata din celule moarte si din secretiile glandelor sebacee ale preputului, care se acumuleaza intre gland si preput).


In timp, preputul se va retracta de la sine, acest lucru producandu-se la momente diferite de la un copil la altul. Odata ce preputul este retractabil (de obicei la varsta de 5 ani), copilul poate fi invatat sa isi faca singur toaleta locala cel putin o data pe saptamana. La baietii mici aceasta igiena personala nu va deveni un obicei decat daca este incurajata de catre mame. citeste mai mult[32]

Unelte personale