Dezvoltarea copiilor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Dezvoltarea copiilor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter


Cuprins

Cresterea copiilor, dezvoltarea copiilor in primul an de viata

Este important sa stii ca fiecare copil are un ritm propriu de dezvoltare, ca nu exista un progres continuu si ca nu toti copiii trec prin toate stadiile de dezvoltare psihomotorie. Medicul care va examineaza copilul tine cont de anumiti factori constitutionali (copil activ, lenes, intermediar), factori afectivi sau morbizi (obosit, bolnav). Sa-ti urmaresti copilul in timp ce creste in viata este o experienta fascinanta deoarece fiecare perioada aduce ceva nou: zambeste, gangureste, isi tine singur capul, se rostogoleste, se taraste, sta in sezut, se ridica, merge, spune primele cuvinte. Daca copilul tau este putin mai incet in atingerea acestor abilitati, nu inseamna ca dezvoltarea lui este afectata. Trebuie sa-ti faci griji numai daca intarzierea este mare, situatie in care trebuie sa consulti medicul.

Pentru a-ti da seama daca totul este in regula trebuie sa tii cont de stadiile dezvoltarii psihomotorii ale sugarului:

  • Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la o luna
    La o luna se constata o mobilitate in regiunea bucala (atingerea buzelor declanseaza suptul). Mainile sunt stranse, nu apuca, dar daca le atingi devin active. Isi intoarce capul de pe o parte pe alta. Daca il ridici in brate devine linistit, tresare la zgomote, urmareste lumina cu privirea.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la doua luni
    Copilul la doua luni ridica pentru cateva secunde capul cand este asezat pe spate. Cand este ridicat, tine pentru scurt timp capul in acelasi plan cu corpul. Urmareste pentru scurt timp un obiect in miscare, zambeste, asculta sunetul de la un clopotel sau jucarie.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la trei luni
    Copilul la trei luni isi misca bine mainile si picioarele; daca este culcat pe burta isi ridica capul si trunchiul, sprijinindu-se pe brate, adus in pozitie sezand cade pe spate. Tot la trei luni zambeste la contactul cu persoanele din jurul sau, asculta vocea, gangureste si cerceteaza cu ochii in directia sunetului, isi muta privirea de la un obiect la altul.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 4 luni
    Copilul la patru luni asezat in decubit dorsal isi ridica capul si umerii, capul poate fi tinut drept cand copilul sta sprijinit. Executa miscari de aparare si reactii de retragere, atunci cand ceva nu-i convine. Un sugar de 4 luni este docil, raspunde prin zambet la zambetul celor din jur, realizeaza un contact social mai indelungat, intoarce capul la sunet, asculta muzica, agita jucariile, scapa obiectele din mana.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 5 luni
    Copilul la cinci luni tine capul fara sa-i mai cada pe spate, corpul ramane in axul vertical, impinge in picioare daca este tinut de sub axile. Prinde obiectele care i se ofera, urmareste cu privirea obiectele din jur pana ce dispar si asteapta revenirea lor. Se bucura cand isi vede mancarea, rade tare, zgomotos.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 6 luni
    Copilul la sase luni se ridica sprijinit de incheieturile mainii, sta in sezut, campul sau vizual se mareste si participa din ce in ce mai intens la viata din jurul lui, se intoarce de pe spate pe abdomen si invers, se sprijina pe coate si pe maini. Gangureste sau bolboroseste, ia singur o jucarie de langa el.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 7 luni
    Copilul la sapte luni se rasuceste de pe fata pe spate, manuieste singur jucariile, poate chiar sa bea cu cana, priveste un obiect in cadere, gangureste. Top
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 8 luni
    Copilul la opt luni incearca sa se tarasca, este foarte sigur pe el in ceea ce priveste statul in sezut, culcat isi ridica capul , se rostogoleste, isi suporta greutatea, sare activ, intinde mana, strange obiectele mari, trece o jucarie dintr-o mana in alta. Tot la opt luni se bucura cand se priveste in oglinda, tipa pentru atragerea atentiei, o prefera pe mama sa unde se simte mai in siguranta, emite sunete vocale polisilabice.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 9 luni
    Copilul la noua luni se ridica in picioare sustinut, face primii pasi sustinut, executa miscari cerute (da mana, duce mana la buze). Poate manca singur un biscuit, ajuta si chiar isi tine singur biberonul, duce obiectele la gura, limba fiind folosita pentru explorarea obiectelor din jur. La noua luni sugarul spune: "ma-ma", "ta-ta" sau "ga-ga". Top
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 10 luni
    Copilul la zece luni merge sprijinit de mana, apuca obiectele digital, reactioneaza atunci cand i se pronunta numele, rade cand priveste in oglinda, descopera jucaria ascunsa, incearca sa recupereze obiectul cazut, manipuleaza doua obiecte izbindu-le unul de altul.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la 11 luni
    Copilul la unsprezece luni sta singur in picioare cateva minute, apoi se aseaza fara sa se loveasca, isi suge degetul, emite doua cuvinte cu inteles.
    * Stadiile dezvoltarii psihomotorii ale copilului, la un an
    Copilul la un an merge in patut sau face plimbari prin camera, sustinandu-se de mobile, imita, stie "sa faca pa", se joaca cu jucariile si chiar cu mingea, emite mai mult de doua cuvinte. Raspunde la comenzi simple, returneaza un obiect sau il retine intentionat.

Cand bebe face primul pas

Daca astepti cu nerabdare ca bebe sa faca primii pasi, citeste mai jos pentru a afla etape de dezvoltare normala ale bebelusului.
Mersul este unul dintre cele mai importante aspecte ale dezvoltarii bebelusului tau, dobandirea capacitatii de a umbla reprezentand un imens pas spre independenta.

Momentul in care trece de la mersul sprijinit de marginea canapelei la miscarile nesigure inspre bratele tale si la alergat sau sarit reprezinta dovada ca pruncia sa ramane in urma.

Dezvoltarea bebelusului in primul an de viata

In timpul primului an de viata, bebelusul tau va dobandi progresiv, odata cu dezvoltarea muschilor sai si capacitatea de coordonare, invatand sa stea, sa se rostogoleasca sau sa se tarasca pana cand la aproximativ opt luni va fi capabil sa se ridice sau sa stea.

Din acest moment totul se reduce la o chestiune ce tine de castigarea increderii si a echilibrului, majoritatea bebelusilor facand primii lor pasi undeva intre noua si 12 luni, ajungand sa umble bine pe la aproximativ 14-15 luni de viata.

In cazul in care copilul tau nu se incadreaza in cele spuse anterior, nu-ti fa nicio problema. Unor copii le ia mai mult timp, unii copii perfect normali incepand sa umble in a 16-a sau chiar a 17-a luna de viata.

Cum se dezvolta bebelusii

Pentru primele sale saptamani de viata cand copilul isi balanseaza picioarele si le impinge pe o suprafata tare cu talpile, aproape pare sa mearga.

Dar acesta este doar un reflex al bebelusului, picioarele lui nu sunt indeajuns de puternice ca sa il sustina si va disparea dupa doua luni.

Cand copilul tau va avea in jur de cinci luni, daca il lasi sa isi balanseze picioarele pe coapsele tale, va sari in sus si in jos.

Saritul va fi o activitate favorabila pentru urmatoarele cateva luni, in timp ce muschii picioarelor copilului vor continua sa se dezvolte in timp ce va fi maestru in stat, rostogolit si tarat.

Pe la opt luni copilul tau va incerca sa se impinga in sus tinandu-se de mobila.

Daca il sprijini de canapea, va sta asa toata viata. In timp ce isi va perfectiona aceasta abilitate, va incepe sa plimbe in jur tinandu-se de mobila si va fi capabil sa se lase si sa stea fara sprijin.

Odata ce poate sa faca asta, va fi capabil sa faca pasi si s-ar putea sa incerce sa ia o jucarie din pozitia in picioare.

La 9 sau 10 luni copilul tau va incepe sa isi dea seama cum sa isi indoaie genunchii si cum sa se aseze dupa ce a stat in picioare.

La 11 luni copilul va fi maestru in statul in picioare nesprijinit, opritul si ghemuirea. S-ar putea si sa mearga tinandu-te de mana, chiar daca probabil nu va face primii pasi singur pentru inca cateva saptamani.

Majoritatea copiilor fac pasi pe varfuri cu picioarele intoarse in exterior.

La 13 luni, trei sferturi dintre copii merg singuri, desi nesiguri. Daca al tau inca nu s-a lasat de mobila, inseamna ca va tine mai mult pana va merge singur. Unii copii nu merg pana la 16 sau 17 luni sau chiar mai tarziu.


Ce urmeaza dupa primii pasi ai copilului

Dupa acei primi primi pasi magici spre independenta, copiii incep sa stapaneasca cele mai fine puncte ale mobilitatii:

- La 14 luni, copilul tau va fi capabil sa stea in picioare singur, sa se ghemuiasca si sa se ridice din nou si chiar sa lucreze la mersul cu spatele.

- La cinci luni majoritatea copiilor sunt destul de priceputi la mers si le place sa impinga si sa traga jucarii.

- La 16 luni copilul tau va incepe sa fie interesat de urcatul si coboratul scarilor, chiar daca nu le va „naviga” singur pentru inca cateva luni.

- Majoritatea celor de 18 luni sunt profesionisti in mers. Multi pot urca scarile cu ajutor si le place sa urce pe mobila. Poate copilul tau va incerca si sa loveasca o minge, chiar daca nu ii va reusi de fiecare data si probabil ii va placea sa danseze daca ii pui muzica.

- La 25 sau 26 de luni pasii copilului vor fi si mai siguri si va merge pe varfuri. La varsta asta va deveni mai bun si la sarit.

- Cand copilul tau va sarbatori varsta de 3 ani majoritatea miscarilor de baza vor deveni de natura secundara. Nu va mai trebui sa se concentreze pe mers, stat, fugit sau sarit, desi unele actiuni cum ar fi statul pe varfuri sau intr-un picior vor mai necesita concentrare si efort.


Rolul tau in dezoltarea bebelusului

Cand copilul tau invata sa stea in picioare, s-ar putea sa aiba nevoie de putin ajutor pentru a isi da seama cum sa se puna inapoi jos. Daca ramane blocat si plange dupa tine, nu il lua si il pune jos.

Arata-i cum sa isi indoaie genunchii ca sa se aseze fara sa se rastoarne si lasa-l sa incerce.

Poti sa incurajezi copilul sa mearga stand sau in genunchi in fata lui si tinandu-l de maini sa il tragi spre tine sau prin cumpararea unui camion pentru copii sau o conceptie asemanatoare de care sa se poata tine si sa impinga.

De asemenea puteti sa nu folositi pantofi pana cand copilul va merge regulat afara sau pe suprafete reci sau tari. Mersul descult il ajuta sa isi imbunatateasca echilibrul si coordonarea.

Ca de obicei, asigura-te ca copilul are un mediu moale si sigur unde sa incerce noile abilitati. Nu lasa copilul nesupravegheat niciodata, in cazul in care cade are nevoie de ajutorul tau.

Cum stii ca bebe se dezvolta normal

Cum am mentionat mai sus, niste copii perfect normali nu merg pana la 16 sau 17 luni. Important este progresul abilitatilor; daca copilul tau a invatat mai greu sa se rostogoleasca sau sa se tarasca, sansele sunt ca va fi nevoie de inca cateva saptamani sau luni pentru a merge, atata timp cat continua sa invete lucruri noi, nu trebuie sa iti faci griji.

Copiii isi dezvolta abilitatile diferit, unii mai repede ca altii, dar daca al tau ramane in urma semnificativ spune unui doctor. Nu uita ca copiii nascuti prematur pot atinge aceasta etapa sau altele mai tarziu decat restul.mai mult despre[1]

Aparitia primilor dinti la bebelusi

Schimbarea dintilor nu este una din acele etape la care copilul ajunge dintr-o data. Trebuie sa ai rabdare si sa stii la ce sa te astepti cand apar primii dinti la copii.

De la ranjetul stirb la o gura plina cu dinti sclipitori este un ritm care ii poate lua copilului tau trei ani pentru a fi complet.

Calatoria incepe in uter. In timpul sarcinii copiii dezvolta muguri de dinti, fundatia pentru dintii de lapte. Acei muguri incep sa iasa prin gingii candva intre trei si 12 luni.

O sa vezi primul dinte, semn ca micutul tau creste, in jurul varstei de sase luni, care este in general momentul in care regimul sau alimentar include si mancare solida.

Pana cand implineste trei ani, va avea o gura plina de dinti pe care va putea incepe sa ii perimeze singur, un pas important in drumul spre a se ingriji singur.


Cand se dezvolta dintii bebelusului

Unul din 2000 de copii se nasc cu un dinte sau doi! Dar vasta majoritate isi arata primul dinte la aproximativ sase, sapte luni.

Un copil care se dezvolta mai repede va vedea primul dinte la trei luni, in timp ce un copil care se dezvolta mai greu va trebui sa astepte pana la varta de un an. Ultimul dinti sunt in general iesiti la doi ani.

La varsta de trei ani, copilul tau ar trebui sa aiba un set complet de 20 de dinti de lapte.

Cum se dezvolta dentitia bebelusului

Pentru multi copii si parinti, iesirea primului dinte nu e tocmai distractiv si poate fi un proces lung. Primele simptome, care pot include multa durere, cel mai des precedeaza evenimentul cu o luna sau doua inainte.

S-ar putea sa stai treaz noaptea incercand sa consolezi copilul care asteapta ca primul dinte sa iasa. Pentru a ii usura suferinta, copilul tau s-ar putea sa inceapa sa muste, dar nu din furie.

Dandu-i ceva din care sa muste sau sa isi frece gingiile poate sa calmeze durerea primilor dinti de lapte.

De asemenea, gingiile pot sa se umfle cand copiii schimba dintii, ceea ce poate sa para ca obrajii copilului tau sunt mai umflati.

Desi unii parinti sustin ca copiii fac febra cand un dinte este pe cale sa iasa, majoritatea expertilor spun ca dentitia nu cauzeaza boala. Mai mult ca sigur copilul tau raceste sau are probleme cu burta, deci du-l la un control.

Pentru cei norocosi, dentitia poate fi nedureroasa. Intr-o saptamana copilul tau afiseaza un zambet stirb, iar in cealalta o margine alba apare la suprafata gingiei. Sarbatoriti iesirea primului dinte facand o multime de poze si noteaza ziua in caietelul copilului.

Dintii ies unul dupa celalalt, primii cei de jos din fata, apoi cei de sus din mijloc, apoi ceilalti din lateral si spate. Dezvoltarea dintilor este ereditara, asa ca daca ti-au iesit dintii devreme, sansele sunt ca si la copilul tau sa fie la fel.

Dintii de lapte nu vor cadea pana cand cei permanenti nu vor fi pregatiti sa iasa, in jurul varstei de 6 ani.

Cum poti sa grabesti aparitia primilor dinti ai copilului

Nu poti face nimic ca dintii sa apara, dar poti sa calmezi copilul dau are dureri. Intai, da-i copilului ceva sa roada, cum ar fi un inel pentru dinti tinut in frigider.

S-ar putea sa se relaxeze si mancand alimente reci, cum ar fi piureul de mere sau iaurtul, direct din frigider. Daca copilul tau sufera tare, poti s aii dai o doza corecta de paracetamol pentru copii. Unii parinti opteaza si pentru pudra de dinti homeopata.

Daca copilul tau face febra sau nu poate fi calmat du-te la un doctor, ar putea avea o infectie de ureche sau o alta boala.

Odata ce dintii au iesit, este de datoria ta sa ii tii curati. In primul an, nu va fi nevoie sa periezi dintii copilului, dar incearca sa ii cureti o data pe zi, poate inainte de culcare.

Poate ca copilul tau nu va fi deschis inca la ideea de a avea o perie in gura, asa ca sterge-i gingiile si dintii cu o bucata curata de material.

De asemenea, nu ar trebui sa pui niciodata copilul cu o sticla in pat. Laptele de san poate cauza putrezirea dintilor.

Consulta-te cu doctorul tau sau un dentist daca sa ii dai copilului tau fluoride (aceste dropsuri pentru combaterea cariilor sunt necesare daca locuiesti intr-o zona cu apa nefluoridata).

Pe la 18 luni, copilul tau ar trebui sa fie pregatit sa invete sa isi perieze dintii singur. Va trebui sa il ajuti si sa verifici inca cativa ani daca curatatul lui a fost eficient.

Arata-i cum sa miste peria pe dinti. Foloseste o perie moale si un pic de pasta de dinti. Nu este nevoie sa periezi intr-o anumita directie, doar incearca sa scoti orice particule de mancare si sa cureti suprafetele dintilor si a gingiei.

Daca copilului tau nu ii place gustul pastei de dinti, incearca alta sau treci peste. Nu este nevoie sa folosesti pasta de dinti numai daca regimul alimentar al copilului tau include multe alimente cu zahar, care oricum ar trebui evitate.

Daca se rasfata cu dulciuri, de exemplu la o petrecere, spala-i dintii cat de repede dupa ce a mancat sau incurajeaza-l sa manance ceva bun cum ar fi o bucata de branza.

La a 3-a aniversare, fa o programare la dentist pentru ca copilul tau sa se obisnuiasca cu ideea de verificare a dintilor.

Cand sa te ingrijoreze aparitia primilor dinti ai copilului

Copiii nascuti prematur pot fi cu cateva luni in spate la iesitul dintilor. Daca la sfarsitul primului an nu vezi niciun semn de aparitie a unui dinte, adu vorba de asta la urmatoarea verificare a copilului tau.

Daca copilul tau are toate semnele de dentitie, dar are dureri exagerate, du-te la un doctor. Dentitia nu ar trebui sa fie un chin pentru un copil.mai mult...



Tot ce trebuie sa stii despre dintii bebelusului

Pentru noii parinti, iesirea dintilor pare unul dintre cele mai dificile aspecte in primul an de viata al copiilor. Vei auzi tot felul de povesti ale colegelor de la serviciu care isi iau timp liber ca sa stea acasa cu bebelusul. Dar iesirea dintilor este atat de problematica? Parintii cu experienta iti vor spune cu siguranta ca iesirea dintilor poate sa fie problematica.

Reactiile la iesirea dintilor

Copiii vor avea reactii diferite la iesirea dintilor.

Unii vor fi nepasatori pe masura ce vor saliva peste tot, in timp ce dintii ii vor iesi peste noapte. Alti copii dorm putin, au diaree, saliveaza timp de cateva luni si, intr-un final, va iesi cate un dinte. Felul in care ii ies dintii copilului este genetic. Astfel, vei putea doar sa tratezi simptomele problemei si nu vei putea impiedica reactiile la iesirea dintilor.

Simptomele iesirii dintilor

Salivare- cel mai important semn al unui dinte nou este salivarea. Nu trebuie sa crezi ca daca bebelusul saliveaza, atunci iesirea dintelui este iminenta. Saliva care insoteste dintele nou poate sa dureze cateva saptamani sau chiar o luna inainte ca dintele nou sa fie vizibil.

Somn putin – copilul se va trezi mai des si va adormi mai greu. Copilul va dormi prost si inainte ca dintele sa fie vizibil, dar trebuie sa fii atenta sa nu fie o raceala sau o infectie a urechii.

Mestecare- copilul va simti durere din cauza faptului ca dintele iese din gingii. Il vei vedea bagandu-si degetele in mana, mestecand pumnul sau bagandu-si obiectele in gura. Dar acest semn nu este unul evident, deoarece copiilor le place sa exploreze astfel lumea din jur.

Plansete- bebelusii au putine moduri de a se exprima. Cei mici te vor anunta cat de nefericiti sunt din cauza durerilor si vor plange si se vor vaita toata ziua.

Febra- de obicei, febra este mica, in jur de 38°C. Febra insoteste de obicei procesul de iesire a dintilor si apare de obicei cand dintele iese din gingii. Va trece curand dupa ce dintele a iesit.

Diareea- toate aceste simptome ale iesirii dintilor contribuie la declansarea diareii. Aceasta poate sa cauzeze si o iritatie in zona scutecului.

Solutii pentru abordarea acestei probleme

Incearca sa nu-i dai copilului niciun fel de medicamente. Acest proces poate dura cateva zile sau chiar saptamani si nu trebuie sa-i dai medicamente in fiecare seara. Compresele reci sau orice lucruri pe care copilul le poate mesteca cu gingiile il vor ajuta sa combata durerea. Bebelusul are nevoie de sprijinul tau in timpul acestei perioade frustrante si este bine sa lasi deoparte alte griji si sa te ocupi doar de cel mic.mai mult...


Aparitia dintilor. Bebelusi cu dintisori

Copilului ii dau dintii incepand cu jumatatea primului an de viata, pana la 8 luni, cand micutul se procopseste cu dintisori incisivi mediani inferiori. Pana la 10 luni, averea lui bucala creste si mai apar 2 dinti incisivi mediani superiori. Pana la un an, mai apar 2 dintisori laterali superiori, iar pana la un an si doua luni alti doi. Nu va alarmati daca apar intarzieri sau daca dintisorii isi fac aparitia ceva mai devreme; nu uitati insa de igiena lor dupa fiecare masa.

Pentru o dentitie buna este foarte importanta nutritia copilului: minerale, proteine. Laptele de mama ofera cea mai buna alimentatie pentru bebelusi.In afara durerii gingiilor, aparitia dintilor nu provoaca febra, diaree, voma sau spasme. Acestea inseamna aparitia unei probleme la copil, alta decat aparitia dintilor.

Un lucru foarte important este sa obisnuiti copilul cu stomatologul. Deci este indicat ca de la o varsta frageda (nu neaparat inainte de un an) sa duceti copilul la consult stomatologic.

Cu totii cred ca am trecut prin chinul mersului la stomatolog, prin faptul ca parintii ne obligau, iar pe noi ne lasa durerea (de frica) chiar cand intram in cabinet. Erau clipe grele, de aceea e indicat ca la primele drumuri la stomatolog, sa vorbiti cu medicul (care in mod normal stie sa se poarte cu copii la varste fragede), iar micutul sa nu ramana cu traume. mai mult...

Avantajele masajului la bebelusi

Introducere
Simtul tactil a fost detectat la embrionii umani cu o varsta de pana la 8 saptamani. In acest stadiu, fetusul are o inaltime mai mica de 2.5 cm, nu prezinta ochi si urechi, insa pielea lui este foarte sensibila. Plutind in lichidul amniotic, fetusul este obisnuit cu stimularea tactila. Pe masura ce contractiile pantecului devin mai intense, ele imping si trag ritmic bebelusul .

Care sunt avantajele masajului copilasilor prematuri
Intr-un studiu realizat la University of Miami Medical Center, 20 bebelusi prematuri au fost masati de trei ori pe zi, cate 15 minute fiecare. Rezultatele au aratat ca au castigat, in medie, 47% din greutate pe zi, erau mult mai activi si mai alerti si prezentau o activitate neurologica intr-un stadiu mai avansat decat bebelusii nemasati. Pe langa acestea, s-a micsorat durata ramanerii lor in spital cu 6 zile.

Masajul poate ajuta la alinarea stresului la copii?
Parasind siguranta regasita in pantecul mamei, copilul gaseste lumea noastra ca fiind un loc imens si nemaipomenit. Totul ii este straniu si nefamiliar. Adaptarea la noile imprejurari si raspunsurile la stimulii senzoriali pot constitui o experienta destul de stresanta pentru copilas. La fel ca toate celelalte lucruri, masajul este, de asemenea, o experienta noua pentru bebelus. Ajuta copilul sa se obisnuiasca cu atingerile si sa raspunda acestora prin relaxare. In vreme ce masajul aduce noi imagini, noi sunete si mirosuri, el este destinat a fi placut prin confortul fizic si prin vocea linistitoare a mamei.

Masajul poate fi un mijloc de a relationa cu bebelusul meu?
Atingerea joaca un rol cheie in relationarea umana, fie ca se realizeaza intre mama si copil, iubiti sau prieteni. Masajul efectuat copilasului constituie, probabil, metoda primara care sta la baza relatiei dintre parinti si copil. Masajul iti da posibilitatea sa devii mai aporpiata cu bebelusul, cu modul in care corpul lui arata si se simte si sa te familiarizezi cu raspunsul lui la stimuli. Masajul zilnic este o modalitate perfecta pentru a mentine relatii afective si de a crea legaturi durabile intre parinte si copil.  sursa:  citeste mai mult[2]


Ce sa faci cand copilul tau e mofturos?

Pentru a te asigura ca bebelusul tau beneficiaza de toti nutrientii necesari, are nevoie de o dieta foarte variata care sa includa mese regulate, dar si gustari.
Are de asemenea nevoie de o sursa de lapte.

Laptele de ovaz, orez si soia, chiar si îmbunatatit cu calciu, nu asigura energia necesara, proteinele si nutrientii esentiali asa cum le asigura laptele matern sau cel praf.

Daca ai nevoie de sfaturi în privinta alegerii laptelui potrivit pentru bebelus, discuta cu un medic sau un nutritionist.

Acestia te pot sfatui sa continui sa alaptezi sau sa îi dai bebelusului lapte praf pentru o perioada mai lunga de timp dect planuiai initial.

Daca bebelusul refuza anumite alimente, este recomandat sa le reintroduci la cteva saptamni deoarece este posibil sa mannce pna la urma. Schimbarea texturii alimentelor care nu îi plac poate fi de asemenea o solutie.


Cum poti sa iti inveti bebelusul cu dieta vegetariana

Acest tip de dieta este mai restrictiva decat cea a vegetarienilor obisnuiti deoarece exclude laptele si produsele din lapte, ouale, precum si alte alimente deja excluse din orice dieta vegetariana.

Unii vegetarieni convinsi nu consuma nimic de origine animala, inclusiv rosu de cosenila (un pigment alimentar rosu), miere de albine si multe alte alimente derivate de origine animala.

Este posibil ca bebelusul tau sa creasca sanatos chiar si cu o dieta vegetariana stricta, însa trebuie sa fii foarte atenta si sa îi dai alimente care sa îi asigure necesarul de elemente nutritive si în plus trebuie sa fie foarte variata.

Trebuie sa incluzi multe alimente bogate în nutrienti, în proteine, calciu, vitamina B12 si vitamina D.


Proteine

Boabe, seminte, nuci, soia si cereale integrale, toate sunt o sursa de proteine intr-o dieta vegetariana stricta.

Calciu

Tofu, lapte, brnza si iaurt din soia la care s-a adaugat calciu, legume verzi, seminte, nuci si alimente imbunatatite, sunt surse de calciu.

Vitamina B12

Produse din soia, cereale ameliorate, margarine imbunatatite, burgeri vegetali (este necesara verificarea continutului de sare), sunt surse folositoare de vitamina B12.

Vitamina D

Margarinele vegetale, unele produse din soia si lapte din soia, alimentele îmbunatatite cum ar fi cerealele pentru micul dejun, toate asigura vitamina D necesara pentru copilul tau.

Actiunea razelor solare asupra pielii produce de asemenea vitamina D naturala în organism, astfel ca si aceasta metoda este una folositoare (învata cum sa îl protejezi totusi de arsuri).

Tine minte ca pna la varsta de 1 an, majoritatea nevoilor nutritionale ale bebelusului sunt asigurate de laptele matern sau laptele praf.

Daca bebelusul tau e mofturos sau daca dieta sa este restrictionata din alte motive, poti continua sa il alaptezi si sa ii dai lapte praf si daca trece de un an.

Discuta cu medicul si asigura-te ca bebelusul tau primeste cea mai buna nutritie posibila.mai mult...

Este bine sa tinem bebelusul in brate, sau nu?

Noi cercetari sugereaza ca timpul prea lung in care bebelusul vostru plange si capacitatea lui de a dormi peste noapte, ar putea fi corelate cu timpul pe care bebelusul il petrece in bratele dumneavoastra.

Bebelusii tinuti in brate foarte mult timp, 15 pana la 16 ore pe zi, au plans mult peste noapte si au avut probleme cu adormitul cand au ajuns la varsta de 3 luni, in timp ce bebelusii tinuti in brate foarte putin plangeau foarte mult la 2 si la 5 saptamani. Parintii care au adoptat o tehnica de mijloc, au avut bebelusi mai linistiti atat in primele saptamani cat si mai tarziu, dincolo de prima luna de viata.

Fiecare dintre abordari a avut "diferite costuri si beneficii", spune autorul studiului Ian St. James-Roberts, cercetator la Universitatea din Londra.

St. James-Roberts si colegii sai au studiat trei grupuri de parinti in total 275 care si-au tratat bebelusii diferit in primele saptamani de viata.

  • Un grup de parinti au ales sa stea foarte aproape de bebelusii lor pana la 10 zile, tinandu-i in brate 80% din timpul cuprins intre 8 dimineata si 8 seara, si raspunzand imediat la plansul lor. Multi dintre acesti parinti dormeau cu bebelusii lor.
    * Al doilea grup de parinti traiau in Londra si erau distanti cu bebelusii lor: ii tineau in brate, in medie, 8,5 ore pe zi. Conform cu St. James-Roberts, acest comportament este similar parintilor din Statele Unite ale Americii.
    * Al treilea grup de parinti erau din Copenhaga, Danemarca si isi tineau bebelusii in brate aproximativ 9,75 ore pe zi.

Cercetatorii au examinat apoi obiceiurile de dormit si de plans ale bebelusilor. Rezultatele studiului apar in revista Pediatrics, numarul din luna iunie 2006.

Bebelusii din Londra au fost mai agitati si au plans cu 50% mai multe in 24 de ore decat celelalte doua grupuri la 10 zile si la 5 saptamani. Autorii studiului au scris ca aceste rezultate sustin suspiciuni cu privire la ingrijirea bebelusilor britanici care poate duce la bebelusi care plang mai mult.

La 12 saptamani, parintii care si-au tinut bebelusii in brate cel mai mult au fost cel mai predispusi sa doarma peste noapte 5 luni sau mai multe, fara sa se trezeasca si sa planga. Ei au raportat o medie de 5 nopti de somn linistit in saptamana premergatoare raportului.

Parintii care si-au tinut bebelusii cel mai putin in brate au raportat o medie de 4,6 nopti de somn fara griji, fata de cel mai scazut raport de 3,4 nopti in grupul mediu.

Per total, autorii studiului raporteaza ca bebelusii plang totusi destul de mult indiferent de ce fac parintii lor. Aceasta adaugare "pentru a evidentia ca sesiunile de plans neconsolat, care sunt comune in primele saptamani, nu sunt foarte mult afectate de variatiile aplicate de parinti, oferind reasigurari ca acest aspect al vietii nou-nascutilor nu este din vina parintilor".

Dr. George J. Cohen, medic pediatru si editor sef al revistei "Ghid pentru somnul copilului vostru" publicata de catre Academia Americana de Pediatrie, spune ca aceste rezultate sunt rezonabile, chiar daca studiul a analizat numai anumite grupuri de bebelusi si parinti, ceea ce face ca "rezultatele sa nu fie universal aplicabile".

Ce este de facut?
Fiti flexibili atunci cand este vorba de tiparele de somn ale bebelusilor vostri, va sfatuieste Cohen. "Cele mai frecvente 'greseli' ale parintilor constau in necunoasterea varietatii de tipare normale si de aceea ei incearca sa determine tiparele de somn ale bebelusilor atunci cand ei nu sunt pregatiti," mai spune el.

De asemenea, spune, in timp ce –diferite stiluri de parinti pot determina diferite comportamente ale copiilor,– bebelusii vor fi diferentiati individual. –Parintii nu trebuie sa se acuze pe ei insisi daca bebelusii lor nu par sa se adapteze la dorintele parintilor de dormit,– a adaugat el

Toate mamicile sunt doritoare de sfaturi in aceasta privinta. Teama ca nu vor mai putea rezolva problema unui copil "prost obisnuit" este mare, mai ales ca majoritatea mamicilor doresc sa se intoarca cat mai repede la serviciu. Si atunci apare intrebarea: "Ce facem cand micutul plange?".

Unele mame chiar intreaba disperate medicul pediatru: "Am voie sa-l tin putin in brate, ca mi-e mila sa-l las in patut cand plange asa de mult!"

Poate mai folositor ar fi ca fiecare mama sa tina seama de ceea ce simte, sa-si tina puiul in brate ori de cate ori vrea, fara a se teme de "proaste" obiceiuri! In aceeasi ordine de idei se pune si problema leganatului.

Multe sunt vocile pe care tinerele sau chiar viitoarele mamici le aud in jurul lor "Nu-l legana ca apoi nu mai adoarme altfel!" Altfel spus sa nu faci exact ce este mai natural: sa tii pruncul in brate si sa-l legeni? Daca nu atunci cand este mic, atunci cand sa-l tii in brate?...

Sa nu uitam cat de linistitor este leganatul si ca bebelusul este deja "obisnuit" cu el din perioada in care statea in burtica si mersul mamei il legana.

Este normal sa se simta bine si in siguranta, sa nu mai planga si sa adoarma la pieptul mamei, cand ii simte caldura si ii aude bataile inimii.

Poate linistea si bucuria lui din acele momente inclina balanta mai mult decat teoriile privind metodele moderne de crestere a copilului, in care nu ne este permis sa-l adormim in brate! Ce ziceti?

De fapt, pentru copilul mic nu este catusi de putin daunator tinutul in brate ci dimpotriva. Este modul cel mai direct in care mama ii arata dragostea.

Este metoda cea mai eficienta pentru a linisti un copil care plange, pe care il doare burtica sau este speriat.

Chiar si copilul mai mare are nevoie sa fie consolat cand este trist, linistit atunci cand este agitat, impacat daca este suparat iar a-l tine mama in brate, a-l mangaia, a-i canta sau vorbi sunt modurile cele mai naturale si mai autentice de a face aceste lucruri pentru copilul nostru.  sursa: http://babycafe.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=106


Introducerea alimentatiei solide

Scaunul copilului poate fi primul indiciu ca ceva nu functioneaza cum trebuie la aparatul digestiv. Daca problema aparuta nu trece in 24 de ore trebuie consultat un medic
Scaunul copilului va suferi cele mai mari schimbari in momentul in care ii introduci alimentatia solida.

Vor fi amintiri acele scaune usor de sters si cu miros dulceag.

Odata introdusa alimentatia solida, ce intra trebuie sa si iasa.

Asta inseamna ca la patru luni, cand ii introduci piureul de morcovi, continutul urmatorului scutec va fi de un portocaliu deschis.

Pe masura ce ii vei introduce alimentele, scaunele copilului vor fi mai groase, mai inchise la culoare si mai urat mirositoare.

Odata ce va gusta alimentele bogate in fibre, cum ar fi stafidele sau fasolea fiarta vei descoperi ca acestea vor trece cu totul in scaun pana ce sistemul digestiv se va obisnui cu ele.

Simptomele diareei sunt: scaune foarte moi, dese si apoase care cresc in volum si frecventa. Un copil hranit exclusiv la san e putin probabil sa sufere de diaree, deoarece laptele matern ajuta la inhibarea microorganismelor care o provoaca.

Copiii hraniti cu biberonul sunt mai predispusi insa, de aceea se recomanda sterilizarea sticlelor si tetinelor precum si spalarea mainilor.

Alte cauze pot fi: gastroenterocolite, prea multe fructe sau sucuri de fructe, aparitia dintisorilor, unele medicamente sau o sensibilitate ori alergie la vreo mancare.

Diareea ar trebui sa dispara fara tratament in aproximativ 24 de ore, insa daca nu dispare ar trebui vazut un medic. Uneori mamele spun ca principala cauza a diareei este marca de lapte praf, insa inainte de a schimba produsul ar trebui sa vorbiti cu medicul

Constipatia. Se poate intampla nu odata ca bebelusul tau sa se inroseasca tot si sa impinga cu toata forta cand are scaun.

Alte simptome ale constipatiei includ dificultate in impins, scaune mici, uscate, dureri abdominale si burtica intarita, iritabilitate si cateodata aparitia unor mici firisoare de sange, cauzate de eventuale fisuri anale.
Diareea la copiii hraniti la san apare mult mai rar fata de cei hraniti cu biberonul, pentru ca laptele matern contine substante nutritive necesare in mentinerea scaunelor moi.

Daca bebelusul tau are probleme cu constipatia si mai ales daca observi firisoare de sange in scaun, ar fi bine sa consulti medicul pentru a te asigura ca totul e in regula.

Probabil vei fi sfatuita sa cresti aportul de lichide sau sa-i introduci fibre in cazul in care mananca alimente solide. Un exemplu bun in acest sens, pentru imbunatatirea alimentatiei bebelusului, dar si a scaunului, este piureul de prune sau de caise.

Scaun verde. Daca scaunele copilului tau sunt de culoare verde si spumoase, probabil ca e de vina lactoza (zaharul natural din lapte).

Acest lucru se poate intampla ori de cate ori este hranit prea des, dar nu primeste laptele consistent de la sfarsit pentru a se satura cu el. De asemenea poate fi un semn de supra sau sub alimentare, ori o infectie la stomac.

Asigura-te ca bebelusul goleste primul san, inainte de a-l oferi pe celalalt. Daca in 24 de ore simptomele persista, consulta un medic pentru a gasi sursa problemei care poate fi o sensibilitate ridicata la mancarea sau medicamentatia ta.

Firisoare de sange. Acestea apar in scaunul copilasului in caz de constipatie, din cauza fisurilor anale, dar pentru a elimina alte cauze mai grave, consulta un medic.mai mult...


Scaunele copilului tau

Aspectul scaunului copiilor difera in functie de mai multe variabile: varsta, alimentatie, dar si starea generala de sanatate a bebelusului
Mamicile trebuie adesea sa acorde atentie continutului scutecelor copiilor. Insa ce e normal pentru bebelusul tau poate depinde de varsta lui, de felul in care este hranit, la san sau cu lapte praf respectiv daca a trecut la hrana solida.

Scaunele copilului tau se vor schimba cu regularitate, trecand prin toate etapele, de la nou nascut spre primul an de viata si vei sti curand ce e normal pentru el.

Nu exista nici un fel de frecventa a scaunelor copilului tau. In primele luni acestea vor depinde in mare parte de felul in care copilul este hranit: la san sau cu lapte praf.

Sugarii hraniti cu lapte matern pot avea pana la 4 scaune pe zi sau chiar mai multe insa chiar si o data la trei zile, dar nu trebuie sa te ingrijorezi atata timp cat consistenta lor e moale si usoara.

In schimb, copiii hraniti cu lapte praf ar trebui sa aiba cel putin un scaun pe zi pentru a preveni constipatia.
Scaunele copilului tau isi pot schimba frecvent consistenta si culoarea, pornind de la moale si galben-mustariu, pana la galben cu pete verzui. Acestea sunt absolute normale.

In primele lui zile de viata, bebelusul va elimina meconiul. Aceasta e o substanta lipicioasa, neagra-verzuie, secretata de intestinele copilului, in timpul sarcinii si e compusa din fiere, mucus, celule din peretii intestinului, secretii si lichid amniotic.

Desi meconiul poate fi greu de sters de pe funduletul bebelusului, prezenta lui e un semn bun. Vei sti ca intestinele functioneaza cum trebuie.

Peste o zi sau doua, dupa ce bebelusul tau incepe sa fie hranit corespunzator si meconiul este eliminat, scaunul se va transforma in verde maroniu, avand o textura granulata, inainte de-a deveni galbui.

Scaunul copilului hranit cu lapte praf

Scaunele copilului hranit exclusiv cu lapte praf vor fi galbene sau maro-galbui, resturile de lapte praf le vor face mai consistente decat scaunele copilului hranit la san, deoarece laptele praf nu se digera complet precum cel de mama.

Mirosul va fi destul de intepator, foarte apropiat de mirosul scaunului unui adult.

Copiii hraniti cu biberonul cu lapte praf ar trebui sa aiba au scaun pe zi pentru ca sa se simta bine, si asta deoarece acestea sunt mai consistente. Cu cat sta mai mult in intestine cu atat mai greu va fi de eliminat ceea ce poate duce la constipatie.

Stai de vorba cu medicul daca ai impresia ca bebelusul tau are o problema.

Scaunele copiilor alaptati si hraniti cu lapte praf vor arata complet diferit. Colostrul sau “primul lapte” are actiunea unui laxativ, ajutand meconiul sa fie eliminat din sistemul bebelusului.

Odata ce lactatia se instaleaza, cam in trei zile de la nastere, scaunele se schimba incet devenind deschise la culoare, galben-mustarii si cu miros dulceag. Vor fi moi dar texturate, uneori aparent granulate sau bine inchegate.

In primele saptamani, bebelusul va avea scaun in timpul sau dupa fiecare masa dar odata cu trecerea timpului se va stabiliza si isi va gasi propriul ritm, deseori avand scaun la aceeasi ora, in fiecare zi.

Aceasta rutina insa se poate schimba in momentul in care sunt introduse mesele solide sau copilul nu se simte bine ori mananca mai putin.

Trecerea de la lapte matern la praf

Daca faceti trecerea de la lapte matern la cel praf e foarte important sa o faceti incet, intr-o perioada de cel putin doua saptamani.

Astfel sistemul digestiv al bebelusului va avea timp sa se obisnuiasca si astfel va fi prevenita constipatia precum si micile neplaceri ale intarcarii pe care le poti intampina.

Odata ce copilul se va obisnui cu biberonul, programul scaunelor se va modifica.mai mult...



Iritatia de la scutec



Bebelusi

iritatie de la scutecAcest gen de iritatie nu arata mereu la fel, dar daca zona in care pielea bebelusului tau intra in contact cu scutecul este rosie, atunci exista mari sanse ca si micutul tau sa aiba o iritatie provocata de scutec. De asemenea, in zona iritata vei putea observa ca piele este ceva mai calda si putin umflata.

Trebuie sa stii, insa, ca iritatia de la scutec poate fi atat restransa la cateva puncte rosii intr-o zona destul de mica cat si extinsa,

Nu trebuie sa te sperii, iritatiile provocate de scutece sunt aproape imposibil de evitat in primul an de viata al bebelusului, important este sa inveti cum se poate trata aceasta problema.
In primul rand, cum a aparut iritatia?

Aici, pot exista mai multe cauze, vinovate de aparitia iritatie putand fi atat o schimbare in alimentatia copilului, ceva ce nu i-a priit, cat si propria-i urina. iata insa, cateva cauze din cele mai des intalnite:

- UMEZEALA: chiar si cele mai absorbante scutece nu reusesc sa prinda toata umezeala, iar pielea bebelusului este foarte delicata. Iar atunci cand urina ramasa se combina chiar si in mica masura cu bacteriile scaunele pe care le elimina, se formeaza amoniacul, o substanta foarte iritanta.

De mentionat ca, desi orice copil care este lasat prea mult intr-un scutec murdar este astfel expus riscului de aparitie a iritatiei, chiar si un bebelus schimbat la timp, daca are pielea mult prea sensibila poate dezvolta o astfel de iritatie.

- SENSIBILITATEA CHIMICA: aici vorbim despre posibilitatea ca, micutul sa fi dezvoltat iritatia de la simplul contact cu scutecul, mai ales daca bebelusul este deosebit de sensibil la chimicale, cum ar fi parfumurile din scutecele de unica folosinta sau detergentii folositi pentru a spala scutecele de panza. De asemenea, vinovata pentru aparitia rosetii poate fi si o lotiune sau o pudra de talc folosita in zona si pe care piele copilului nu o tolereaza.

- ALIMENTE NOI: este destul de intalnita situatia in care bebelusii dezvolta iritatii in momentul trecerii la alimentatia solida sau atunci cand, in meniul lor este introdus un nou fel de mancare. Practic, orice nou fel de mancare schimba compozitia scaunelor. De altfel, daca inca alaptezi, copilul tau poate fi iritat chiar si de ceva ce tu ai mancat.

- INFECTII: Zona in care este pus scutecul este una calda si relativ umeda adica exact mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, in special in ridurile care exista in piele copilului.
Cum se prezinta iritatiile de scutec?

Iritatiile de scutec pot aparea sub mai multe forme:

  • Iritatiile de scutec debuteaza, de obicei, prin inrosirea usoara a zonei de scutec
    * De obicei, nu afecteaza cutele pielii
    * Zone precum fesele si partea superioara a coapselor se inrosesc si devin umede
    * Pielea se poate inflama, apar pete, iar zona respectiva este fierbinte la atingere
    * Pot aparea portiuni de pielea uscata, cu scuame
    * In cazurile mai severe, pot aparea basici si pustule.

Ar trebui sa imi duc copilul la medic din cauza unei iritatii cauzate de scutec?

De obicei nu este necesar, deoarece o asemenea iritatie, tratata corect se vindeca in 3-4 zile. insa daca iritatia pare sa fie infectata este bine sa iti suni doctorul de familie pentru a te indruma ce sa faci mai departe.
Care este cea mai buna metoda de a trata o iritatia cauzata de scutec?

In primul rand trebuie sa pastrezi piele bebelusului tau curata si uscata tot timpul, schimbandu-l si spalandu-l frecvent. Asta inseamna chiar trezirea lui peste noapte pentru a-i schimba scutecul.

Pentru curatarea zonei iritate ai grija sa tamponezi zona cu o carpa curata de bumbac fara sa freci (deoarece asta ar accentua si mai mult iritatia).

Se recomanda si folosirea unui unguent care sa actioneze ca o bariera in calea umezelii si pe care ar trebui sa o aplici la fiecare schimbare de scutec.

Pentru a permite o mai buna circulatie a aerului, leaga-i scutecul in asa fel incat sa ii fie putin mai larg (fara insa a cadea de pe el).

Atunci cand temperatura si mediul o permit, lasa-ti copilul fara scutec. In aer liber, pielea se va vindeca mult mai repede.
Cum pot preveni iritatia cauzata de scutec?

Iata cateva excelente masuri de preventie:

- Curata zona organelor genitale ale bebelusului tau la fiecare de scutec. Foloseste o carpa de bumbac si tamponeaza zona, niciodata nu freca pielea.

- Schimba scutecele cat mai des cu putinta adica de fiecare data cand se murdaresc.

- Daca micutul tau este predispus la iritatii foloseste o crema de protectie.

- Renunta la pudra de talc, este toxica. Mai bine apeleaza la pudrele pe baza de amidon de porumb.

- Atunci cand copilul tau incepe sa consume si alimente solide, introdu-le treptat in dieta lui, cu aceasta ocazie putand determina si daca este alergic la anumite alimente.

- Niciodata nu strange scutecul prea tare, lasa pielea sa respire.

- Spala scutecele de panza cu detergenti speciali care nu creeaza iritatii

- In cazul in care iti lasi copilul in grija unei bone sau la un centru de zi ai grija sa explici problemele pe care le are.  mai multe detalii[3]

Joaca-te de-a schimbatul scutecului cu bebe

Articolul a fost comentat de 2 persoane

Pana cand bebelusul va incepe sa ajunga la performanta de a face la olita, vei avea de schimbat foarte multe scutece (mai multe pentru baieti decat pentru fetite si mult, mult mai multe pentru gemeni), astfel incat cu cat esti mai indemanatica si mai eficienta, de la inceput, cu atat vei trece mai usor prin miile de scutece.


Insa trebuie sa recunoastem, ca deseori bebelusul nu este nici el incantat de acest proces, de aceea va oferim cateva idei de a va ajuta pe amandoi sa treceti mai usor de acest moment.

Si papusa are scutec!

Pentru ca bebelusul tau este inca la varsta la care imita cu usurinta actiunile adultilor, acest joc poate oferi o alta perspectiva schimbatului de scutece, o prima lectie amuzanta in care bebelusul tau va afla cum sa aiba grija de cineva.

Calitatile pe care acest joc le dezvolta sunt abilitatile fine motorii si afectiunea. Ai nevoie doar de o papusa cu haine care se pot detasa foarte usor si repede.

Nu trebuie decat sa gasesti o papusa sau chiar o papusa-bebelus cu scutec pe care bebelusul tau sa o poata schimba in timp ce ii schimbi si tu scutecul. Desigur, acest lucru va fi mai usor pentru micut atunci cand este mai mare, insa si la cateva luni el poate desface un scutec, posibil chiar si o rochita sau fusta de pe o papusa, iar daca nu reuseste singur, il poti ajuta tu.

Ofera-i servetele umede pentru a putea si el sa stearga funduletul papusii in timp ce tu il cureti pe al lui. In final si bebelusul tau si papusa sa sunt acum curati, schimbati si se pot intoarce la jucat.

img/director_img/servetele_nivea.jpgScutecul nedorit

In apropierea varstei de 8 luni, bebelusii incep sa se razvrateasca impotriva scutecelor. Prin acest lucru, bebelusul tau incearca sa iti comunice ca nu este partea lui preferata a zilei, sau pur si simplu s-a plictisit sa observe acelasi tavan mereu. O schimbare de peisaj poate il va face sa se razgandeasca.

Acest joc ii va dezvolta abilitatile auditive si puterea de explorare. Ai nevoie doar de o masa de schimbat care se poate muta.

Incearca sa il schimbi de fiecare data in alta camera, pornind impreuna intr-o aventura amuzanta. In momentul in care observi ca trebuie sa ii schimbi scutecul ii poti spune: “Mami, esti ud, oare unde sa mergem sa ne schimbam?”.

Apoi ia-l pe bebelus impreuna cu necesarul de schimbat intr-o plimbare prin casa, balcon sau gradina (daca stai la casa), intr-o adevarata cautare a locatiei perfecte. Acest lucru il va distrage cu siguranta de la primul sau gand de nemultumire.

De exemplu, daca iesiti pe balcon sau in gradina, aerul neasteptat pe funduletul sau gol il va calma pentru cateva momente, exact cat ai nevoie sa ii schimbi scutecul. citeste mai mult[4]

Unelte personale