Sistemul reproducător - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Sistemul reproducător

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare



Sistemul de reproducere feminin

Cuprins

Cum funcţionează la femeie sistemul de reproducere?

Sistemul de reproducere a unei femei

  • Organele sexuale şi reproductive pe partea exterioară a corpului sunt numite organele genitale externe. Există trei deschideri in zona genitala.
  • -In fata este uretra, vine din urină în cazul în care, sub aceasta este deschiderea a vaginului care este numit introitus, iar a treia este anusul pe unde conținutul intestinal părăseşte corpul.
  • Zona exterioară genital se numeste vulva.
  • Vulva cuprinde clitorisul, labiile mari şi a labiile mici. Partea cea mai sensibilă din zona genitală este clitorisul. Acesta este un organ în formă de bob de mazăre, care este plin de terminatii nervoase de la scopul său este de a oferi doar placerea sexuala. Clitorisul este protejat de o capota de piele, şi este echivalentul penisului barbatului.
  • Labiile mari, sau buzele exterioare, încadrează deschiderea a vaginului. Acestea sunt realizate din tesut gras ca niște perne si protejeaza deschiderea vaginală. Între aceste buzele exterioare sunt labiile mici, sau buzele interioare. Acestea sunt sensibile la placerea sexuala. Cînd sunt stimulate, ele se colorează pregnant şi se umfla.

Vaginul este un tunel muscular care se conectează la uter la partea exterioară a corpului. Acesta oferă o ieşire pentru fluidul menstrual; şi o intrare pentru materialul seminal. În mod normal este ca un balon dezumflat, vaginul se poate întinde pentru a se potrivi un tampon, un penis sau un cap de copil. Peretii vaginului sunt muscuosi, neted şi moale. Vaginul este un spaţiu închis care se termină la colul uterin.citeste mai mult[1]

Organele reproductive masculine

Testiculele sunt asociate organelor de reproducere în scrot, care atârnă în afara corpului uman.

  • Producţia normală de sperma necesită cooler temperatura de afara.
  • Fiecare testicul conţine material spermă (celulele reproducatoare masculine). Între nivelul tubilor seminiferi sunt celule Leydig, clustere de endocrine (secretorii) celule. Celulele Leydig produc androgeni (hormonii sexuali), cea mai mare parte testosteron.


  • Fiecare spermatozoid are trei părţi: un cap, piesă de mijloc, şi coadă.
  • O acrosome la vârful capului produce enzime care ajuta la patrunderea ovulului feminin (ou). In timpul conceptiei, cromozomii (material genetic) dinn nucleu (centrul de control de celule) se alătură cu cromozomi ai ovulului. Piesa de mijloc conţine mitocondrii, structurile care furnizează energie pentru sperma. Mitocondriile sunt strâns spiralate în jurul filamentului axial (porţiunea contractilă) din flagel (coada). Centrioles formează coada, care dirijează sperma spre ovul. O ejaculare (ejecţie a spermei din penis) are 300 - 500 milioane de spermatozoizi.
  • Epididim, un tub rasucit de lângă fiecare testicul, primeste sperma de la nivelul tubilor seminiferi. Epididimului are trei părţi: un cap, corp, si coada. Sperma epididimului înmagazinnează şi-l propulsează spre penis. Contracţiile musculare din pereţii epididimului face ca sperma să treacă prin canal.
  • Odată ajuns în abdomen, canalele deferente trece in spatele vezicii urinare şi se extinde pentru a forma o fiolă (extins partea de sfarsit). Fiecare fiolă se alătură, cu o veziculelor seminale (o glanda accesoriu) pentru a forma o conducta de ejaculare.
  • Pereții conţin trei straturi ale musculaturii netede inervate de nervi simpatic. Stimularea acestor nervi propulsează sperma în canalele ejaculatorii.
  • Din această joncţiune, ductele ejaculatorii trec prin prostată, în cazul în care le primesc secreţii mai mult, apoi se alăture cu uretra (tubul prin care trece sperma si urina din organism).
  • Uretra este secţiunea finală a sistemului de conducte. Se trece de la vezica urinară şi capetele de canalelor ejaculatorii prin intermediul glandei prostatei şi în penis. Uretra primeste secretiile din canalele ejaculatorii, prostatei, şi glandele bulbouretrale . Uretra poarta sperma prin penis in timpul actului sexual, in timpul urinarii, urina trece prin ea. Uretra nu poate executa simultan ambele funcţii. In timpul ejacularii, un sfincter muscular (inel de muşchi) inchide vezica urinara.mai multe detalii[2]

Hermafroditism

  • Hermaphroditism: care are organe de ambele sexe într-un singur corp

(Hermes = Mercur, zeul mesager = Afrodita şi Venus, zeiţa dragostei au avut un fiu, Hermaphroditus care, în timpul uneor scufundări în apă, s-a unit într-un singur corp cu o nimfă de apă)mai mult[3]

Reproducerea

Este una din funcţiile esenţiale ale organismului animal şi vegetal .Constă în capacitatea părinţilor de a da naştere la urmaşi asemănători cu ei ,datorită eredităţii ,când ajung la maturitate .
Reproducerea sexuală presupune : participarea a două organisme de sex opus : posibilitatea gonadelor de a forma gameţi masculini (spermatozoizi ) şi feminini (ovule); fecundarea încheiată cu formarea celulei ou ; segmentarea celulei ou şi formarea embrionului uni sexual şi ulterior, a fătului.
Pentru a înţelege mecanismul transmiterii sexelor la om trebuie să cunoaştem ; numărul de cromozomi din celulele somatice (2n= 46 ); gameţi formaţi prin diviziune meiotică vor avea jumătate din acest număr de cromozomi ,deci n = 23; tipul de cromozomi din gameţi(autozomi sau cromozomii somatici şi heterozomii , sau cromozomi ai sexului )
Spermatozoizii sunt heterogamici (diferă de cromozomul sexual ): uni au configuraţia n = 22 autozomi + X iar alţii , n = 22 autozomi + Y ; ovarul este în totdeauna homogametic , n = 22 autozomi + X

Tulburari de dezvoltare ale tractului reproductiv feminin

  • anomalii cloacale - este o cloacă, ca structură tub. În stadiile timpurii ale copilului o dezvoltare, ale tractului urinar, rect, vagin ,care, toate se golesc în același tub. Dar, mai târziu în dezvoltare, cele trei zone separate îşi fac propriile deschideri. În cazul în care persistă cloaca cînd o fetiţă creste in uter, toate deschiderile nu se refac.

De exemplu, un copil poate fi născut cu o singura deschidere pe partea de jos a corpului lângă zona rectala. Urina si fecalele nu se poate scurge din corp. Acest lucru poate cauza dureri severe, umflarea stomacului, şi probleme de respiraţie. Unele anomalii cloacale poate provoca o fetiţă să arate ca ea are sex masculin este un penis. Aceste defecte congenitale sunt rare.

  • Probleme cu exteriorul organelor genitale - probleme de dezvoltare ar putea duce la un clitoris umflat sau labiilor topită (în cazul în care pliurile de ţesut în jurul deschiderea vaginului sunt unite). Cele mai multe alte probleme ale organelor genitale exterioare sunt legate de ambiguitatea organelor genitale intersex.
  • himen imperforabil - himenului este un ţesut subţire care acoperă parţial deschiderea vaginului. Un himen imperforabil complet blochează deschiderea vaginală, sange menstrual sau mucus deci nu poate circula din corp. Acest lucru duce adesea la edem dureros la nivelul vaginului. Uneori himenul are doar o deschidere foarte mică. Această problemă nu poate fi descoperite până la pubertate . Unele fetiţe se nasc fără himen.
  • anomalii ovariene - probleme de dezvoltare poate provoca o fetiţă de a avea un ovar plus, ţesutul suplimentar ataşat la un ovar, sau structuri numite ovotestes care s-au ţesut atât de sex masculin şi feminin.
  • anomalii ale uterului si cervixului - probleme de dezvoltare poate provoca o fetiţă să se nască cu un cervix suplimentar la uter, un uter jumătate format, sau un blocaj al uterului. De obicei, fetelor născute cu o jumatate de uter şi o jumătate de vagin le lipsește rinichiul pe aceeaşi parte a corpului.
  • anomalii vaginale - O fetita poate fi născut fără un vagin sau au deschiderii vaginale blocat de un strat de celule care sunt mai mari în vagin decât în cazul în care himenul este. Un vagin lipseşte este cel mai adesea datorită sindromului de Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser. În acest sindrom, copilul lipseşte o parte sau toate organele interne de reproducere (, colul uterin uter, si a trompelor uterine).
  • Alte anomalii includ având două vagine sau un vagin care se deschide în tractul urinar.mai mult despre[4]
Unelte personale