Vaccin - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Vaccin

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Danuta [40 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=Danuta
Iulian [10 editari]
Totul despre telefoanele mobile: modele, tehnologii, jocuri, decodari
Vasileion [8 editari]
Vioreldfb [6 editari]
Iullyy 87 [5 editari]
Castiga o cartela de 4 euro....
Danac [3 editari]
V all3x [1 editari]
http://www.cartela.eu/gratis?invitat_de=V_all3x

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Vaccinarile

Majoritatea mamicilor stiu ca bebelusul lor va primi o multime de injectii pe durata primilor doi ani de viata la controalele periodice.
Dar nici cele mai experimentate dintre ele nu stiu specificul fiecarui vaccin sau pentru ce sunt ele.

 Pregatirea sistemului imun uman pentru a apara organismul impotriva unui agent patogen specific, de obicei o bacterie, un virus sau o toxina, se face de regula cu ajutorul vaccinului.

In functie de agentul infectios impotriva caruia se prepara, vaccinul poate fi o bacterie slabita sau un virus care si-a pierdut virulenta, sau o toxina modificata/inofensiva, sau o particula din agentul patogen.

Orice vaccin facut din bacterii sau virusuri omorate sau doar din parti ale bacteriei sau virusului nu poate genera boala.

Doar imunizarile facute cu vaccinuri din virusuri vii slabite (adesea denumite inactivate), precum virusul varicelei, al rujeolei, oreionului, rubeolei – pot provoca la copil o forma de boala cu severitate medie dar aproape intotdeauna este mai putin severa decat daca ar aparea la o persoana infectata cu virusul in sine.

Cum se dobandeste imunitatea?
Sistemul imunitar recunoaste particulele din vaccin ca straine, distrugandu-le si „memorandu-le”. Cand versiunea virulenta a agentului apare, sistemul imunitar este pregatit pentru o lovitura rapida, neutralizand agentul inainte ca acesta sa se poata raspandi si multiplica in numar mare.

Copii : La nastere, nou-nascutii au imunitate la anumite afectiuni datorita anticorpilor care au trecut prin placenta de la mama la fat.
Dupa nastere, sugarul beneficiaza in continuare de anticorpi suplimentari din laptele de la san. Dar in ambele cazuri imunitatea este doar temporara.

Ingrijirea in timpul vaccinarii si dupa vaccinare
Copii trebuie ajutati sa treaca mai usor peste episodul vaccinarii.
Uneori e greu de spus cine se inspaimanta de vaccin mai mult – parintele sau copilul. Iata cateva trucuri pentru a face vaccinarea mai usoara pentru amandoi:

Spuneti copiilor mai mari ce se va intampla si faptul ca injectia ii ajuta sa ramana in siguranta si sanatosi.
Spuneti-le copiilor mai mici ca este in regula sa planga, dar sa le spuneti sa incerce sa fie curajosi.
Calmul sau starea de agitatie de care veti da dumneavoastra dovada va unfluenta comportamentul copilului.

Laudati-va copilul dupa ce s-a facut injectia.
Planuiti ceva distractiv dupa injectie. O plimbare in parc poate face ca imunizarea sa fie o experienta mai putin neplacuta.
Reactiile comune dupa vaccinare sunt minore si includ:

- inrosirea si edematierea locului unde a fost facuta injectia
- febra
- o eruptie

 Vaccinul poate provoca durere de intensitate medie si roseata la locul intepaturii; acestea pot fi tratate cu analgezice ( antiinflamatoare ) ca paracetamol sau ibuprofen.

Vaccinul antigripal

Gripa este o infectie virala foarte contagioasa a tractului respirator. Vaccinul antigripal se administreaza sub forma de injectie. Copilul dumneavoastra nu se poate imbolnavi de gripa prin vaccin deoarece acesta contine virusi care sunt morti. Acest vaccin se face la inceputul perioadei de gripa, de obicei in octombrie sau noiembrie. Deoarece virusurile se schimba de la an la an, este foarte important pentru copilul dumneavoastra sa faca vaccinul in fiecare an pentru a fi protejat.
Vaccinul este sigur pentru copiii peste 6 luni. Intre 6 si 23 de luni este important ca vaccinul sa fie facut in fiecare an. In aceasta perioada copiii sunt expusi complicatiilor gripei.

Urmatoarele grupuri, care prezinta risc crescut de imbolnavire, ar trebui sa se vaccineze in fiecare an pentru a se proteja impotriva gripei:

- copii cu varste cuprinse intre 6 si 23 de luni
- orice copil sau adult cu boli cronice, ca astmul, fibroza chistica, diabet, siclemie si HIV si SIDA
- copii de la 6 luni la 18 ani – care au urmat o terapie prelungita cu aspirina

Vaccinul impotriva rubeolei, rujeolei si oreionului

Vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei se administreaza sub forma de 2 injectii.
Rujeola ( pojarul ) se manifesta prin febra, eruptie caracteristica, tuse, nas care curge si lacrimari. Poate provoca infectii ale urechii si pneumonie. Rujeola poate da complicatii foarte serioase cum ar fi edemul cerebral si chiar moartea.
Oreionul provoaca febra, migrene si umflaturi dureroase ale glandelor salivare mari.
Oreionul poate duce la meningita (infectia meningelui care acopera creierul si maduva spinarii) si, foarte rar, edem cerebral. Rareori, poate produce la baieti si barbati umflarea testiculelor sau imposibilitatea de a avea copii.
Rubeola provoaca febra usoara, eruptie cutanata si umflarea glandelor din gat. Rubeola poate provoca edem cerebral sau probleme de sangerare.

Daca o femeie insarcinata se imbolnaveste de rubeola, poate pierde sarcina ori poate naste un copil cu deficiente de vaz sau auz, sau cu dificultati la invatare.
Unii oameni au sugerat ca vaccinul poate provoca autismul. In orice caz, studiile medicale au aratat ca nu e nici o legatura intre autism si vaccinurile facute in copilarie.


- cand copilul este bolnav, desi daca sunt doar simple raceli sau afectiuni minore imunizarea nu ar trebui amanata
- cand copilul este alergic la oua, gelatina, sau la antibioticul neomicina – lucru pentru care este nevoie de tratament medical
- cand copilului i se administreaza gamaglobuline
- cand copilul are probleme cu sistemul imunitar
- cand copilul ia prednison, steroizi sau medicamente imunosupresoare
- cand copilul urmeaza chimioterapie sau radioterapie

Vaccinul impotriva varicelei
Vaccinul impotriva varicelei previne varsatul de vant ( varicela ), o boala virala obisnuita a copilariei. Vaccinul este administrat copiilor dupa ce au implinit 12 luni sau mai tarziu daca nu au avut niciodata varsat de vant sau nu au fost vaccinati. Vaccinari suplimentare pot fi administrate daca se dovedesc necesare.

Cand trebuie amanata sau evitata vaccinarea?

- cand copilul are mai mult decat o raceala, imunizarea trebuie amanata
- cand copilul este alergic la gelatina, sau la antibioticul neomicina, e nevoie de tratament medical
- cand copilului i se administreaz gamaglobuline
- cand copilul are probleme cu sistemul imunitar
- cand copilul ia prednison, steroizi sau medicamente imunosupresoare
- cand copilul urmeaza chimioterapie sau radioterapie mai multe detalii[1]

Hepatita B

Vaccinul impotriva hepatitei B, care se face la nastere si periodic in primul an de viata, este un vaccin menit sa se lupte impotriva virusului hepatitei de tip B.

Acest virus afecteaza ficatul si circula in corp prin sange si alte fluide corporale.

Cum fatul este hranit prin Cordonul ombilical, fiind in contact cu sangele mamei pe durata nasterii, acest vaccin se administreaza nou nascutilor cat mai devreme posibil.

DTP

Vaccinul DTP este impotriva difteriei, tetanosului si pertussis-ului. Difteria este o boala grava care poate duce la moartea prin sufocare, blocand caile respiratorii, la pneumonie, crize de inima si paralizia muschilor gatului.

Tetanosul este cauzat de o toxina producatoare de spori, care traieste in sol si fecale umane sau animale. Nu este contagios, dar se transmite daca o persoana calca pe obiecte taioase, prin muscatura de animale sau abraziune/frecare.

Pertussis, sau tusea convulsiva, magareasca cum ii mai zice in popor, este o infectie contagioasa bacteriana, care provoaca tuse la bolnav. Copilul nu mai poate manca, vorbi sau respira.


Hib

Vaccinul Hib, impotriva Haemophilus influenzae de tip B, care este o bacterie ce afecteaza straturile exterioare ale creierului si poate duce la meningita. Se raspandeste prin tuse sau stranut si apare destul de des la copii sub un an, desi poate fi regasit la copii pana la cinci ani. La copii peste cinci ani nu s-au gasit cazuri de acest fel.
Gripa

Vaccinul antigripal se face anual pentru a proteja milioane de sugari, copii, varstnici, cei cu grad de risc in a contacta aceasta boala, pentru a evita imbolnavirea cu acest virus inspaimantator.

De obicei se aprovizioneaza in farmacii pe durata toamnei sau inceputului de iarna, desi pot sa se gaseasca in cantitati limitate si primavara. Este recomandata vaccinarea copiilor intre 6 si 23 de luni cu acest vaccin.

RPO – vaccin antirubeolic

Vaccinul impotriva rubeolei, pojarului si oreionului este un vaccin obisnuit, care sa protejeze copilul impotriva acestor trei virusi. Pojarul este o boala serioasa si contagioasa si poate cauza infectii ale creierului la 1 din 1000 de cazuri, care pot duce la sechele.

Oreionul se transmite prin tuse si stranut, duce la umflarea glandelor salivare. Acest lucru poate duce la asurzire temporara si in rare cazuri definitiva.

Rubeola este de asemenea transmisa prin tuse si stranut si in mod normal este o boala usoara. In forma cea mai grava poate cauza artrita temporara sau dureri.
VAP – vaccin antipolio

Numele complet este vaccin anti-poliomelitic inactivat si este unul foarte important pentru imunizarea sugarului. Acest vaccin previne imbolnavirea copilului de poliomelita.

Aceasta boala cauzeaza dureri de gat, febra, greata si varsaturi. In cazuri severe poate provoca paralizia permanenta. Se transmite prin scaun si saliva, ceea ce o face foarte contagioasa, asadar este foarte important ca sugarul sa primeasca vaccinul.

Varicela

Vaccinul impotriva varicelei sau varsatului de vant este un alt vaccin relativ nou, dar a eliminat multe zile lipsa de la scoala a copiilor. Fiind un virus foarte contagios, varicela afecta de obicei mii de copii in fiecare an.

Cand un adult ia aceasta boala, este mult mai periculos. Rareori poate cauza pneumonie si devine fatal.

Acestia au fost cele mai cunoscute vaccinuri pe care un bebelus le va primi in primul an de viata la controalele periodice la pediatru.mai mult...

Vaccinurile - dureroase, dar sanatoase!

De ce se fac vaccinurile? Cine plateste? Nu te impacienta, iata informatiile de care ai nevoie.

Il tii cu greu imobilizat, asistenta se aproprie cu seringa pregatita si i-o infige in piciorus. Daca pana acum puiul tau era cumintel si vesel, interesat de fetele noi din jur, intepatura acului il transforma intr-un pui de dragon! Dumnezeule, cum poate sa planga! E rosu tot, lacrimile curg fluviu, insa cele mai dureroase sunt privirile pe care ti le arunca. Tu stai insa "nemiloasa " si impasibila pentru ca stii cat bine se afla in seringa buclucasa. Nimic nu-l va proteja mai mult decat vaccinul, arma moderna de a tine departe bolile transmisibile!
Care-i mecanismul?

La nastere, sistemul imunitar al copilului este asa de slab si de nestiutor, incat poate deveni o prada usoara pentru milioanele de germeni diferiti prezenti in jurul nostru - germeni care in marea lor majoritate sunt inofensivi pentru adulti. Prin lapte (colostru), mama isi ajuta pruncul, transmitandu-i legiuni intregi de anticorpi care-l vor proteja pe parcursul primelor luni de viata. Treptat, sistemul imunitar al copilului se dezvolta si incepe sa lupte din ce in ce mai eficient cu "invadatorii". Vaccinurile au tocmai rolul de a arata sistemului imunitar cum arata dusmanul, dandu-i astfel posibilitatea sa pregateasca strategiile de aparare impotriva unei posibile invazii! sursa:  www.mami.ro/copilul-tau/nou-nascut/vaccinurile-dureroase-dar-sanatoase.html

Vaccinuri
Reactii adverse dupa vaccinare

Oricare tip de vaccin, oricat de sigur si eficient ar fi, poate conduce la aparitia unor efecte adverse, mai mult sau mai putin grave. Deciza utilizarii unui anumit tip de vaccin, trebuie luata dupa analiza atenta a terenului imunologic particular, in cazul fiecarui individ.


Oricare din componentele vaccinului (antigenul bacterian, antibioticele, stabilizatorii, conservantii) poate declansa, la unele persaone inoculate, reactii alergice. Severitatea reactiilor alergice variaza in limite largi, de la o simpla reactie locala, pana la urticarie (alergie urmata de manifestare tegumentara, cu roseata si prurit tegumentar) si soc anafilactic (reactie alergica severa, care pune in pericol viata pacientului).


Unele vaccinuri (vaccinul antigripal, antirujeolic sau antioreionic) sunt preparate pe oua embrionate; proteinele din oua, introdu-se in produsul final, pot declansa reactii alergice dupa inoculare. Vaccinurile DTP si anti-rabic, pot declansa dupa administrare, reactii adverse locale sau sitemice, cauzate de complexele antigen-anticorp circulante.


Orice reactie adversa aparuta in urma inocularii unui vaccin, trebuie raportata; de aceea, programele de imunizari vor fi monitorizate continuu pentru a minimaliza posibilele efecte secudare aparute in populatie.


Cateva exemple de reactii adverse postvaccinare:
-administerarea DTP: soc anafilactic la 4 ore de la inoculare.
-administrarea ROR: encefalita (la 72 ore de la inoculare), tulburari convulsive (la 10 zile postvaccinare), artrita cronica (dupa 42 de zile).
-administrearea VPO: poliomielita paralitica la o persoana imunocompetenta (la 30 zile dupa inoculare) si poliomielita paralitica la o persoana imunocompromisa (dupa 6 luni de la inoculare).
-administrarea VPI: soc anafilactic (la 4 ore postvaccinare). sursa: www.romedic.ro/vaccinuri/reactii-adverse-dupa-vaccinare

la bebelusi

Vaccinarea este de obicei un act lipsit de riscuri, cei mai multi copii neavand nici un fel de probleme dupa imunizare. Exista insa si multi copii care au reactii adverse imediat dupa vaccinare. Iritabilitatea si febra asociate vaccinurilor pot fi reduse semnificativ, administrand copilului un supozitor cu paracetamol imediat dupa vaccinare, iar acest lucru se poate repeta la interval de 4 ore. In cazul in care copilul plange fara oprire, iar temperatura depaseste 39 grade C, poate fi vorba de o reactie adversa mai severa si trebuie consultat medicul pediatru. Este bine de stiut ca vaccinurile nu produc tuse sau alte simptome specifice racelii. De asemenea, in locul unde s-a efectuat injectia pot sa apara un nodul sau o mica umflatura, care persista uneori mai multe saptamani si care, de cele mai multe ori, dispar de la sine. In zona respectiva se aplica, de-a lungul intregii zile, comprese reci sau se pot aplica cuburi de gheata. De regula, insa, aceste simptome neplacute dispar in maximum 24 de ore. Atentie! Nu se face baie copilului in ziua in care s-a efectuat vaccinarea! Urmareste cu mare atentie cele mai mici modificari ale starii psihice si fizice ale copilului si suna medicul la cele mai mici semne de ingrijorare.sursa: www.121.ro/articole/art5653-vaccinarea.html

Pro vaccinare

Pozitii radicale vaccinare bebelusi

Nici nu pot sa cred ca in secolul XXI exista parinti care refuza vaccinarea copilului. Mai bine va nasteati acum 1000 de ani, inseamna ca medicina nu inseamna nimic pentru cei care nu-si vaccineaza copii, care ii expun la riscuri atat de mari. Copii vostrii sunt un pericol pentru societate. Imi pare rau, nu vreu sa jignesc pe nimeni...citeste despre vaccinare bebelusiparinti.com

12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinare!

Orice copil trebuie sa treaca prin trauma vaccinului. si nu o data. si orice mama responsabila trebuie sa cunoasca cateva reguli de baza ce o vor ajuta sa-si ingrijeasca corespunzator copilul inainte si, mai ales dupa vaccinare.

1. Indiferent de varsta copilului, in primul rand, trebuie sa-ti ingrijesti bebelusul cat mai atent, mai ales in saptamana premergatoare datei cand trebuie sa primeasca vaccinul, deoarece in cazul aparitiei unei boli acute febrile vaccinarea trebuie amanata, iar vaccinul va trebui recuperat mai tarziu.
12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinare!
Foto: Shutterstock


2. Informeaza-te asupra vaccinurilor obligatorii si optionale de care poate benficia copilul tau, asupra indicatiilor, contraindicatiilor si posibilelor reactii adverse ale vaccinurilor, astfel incat atunci cand ajungi la cabinetul pediatrului sa fii in cunostinta de cauza asupra vaccinului pe care urmeaza sa-l primeasca copilul si sa pui intrebarile cele mai relevante.

3. Nu uita sa iei cu tine si carnetul de vaccinari al copilului.

4. Pentru momentul cand medicul va administra vaccinul, mamele care alapteaza pot sa-si alapteze copilul, si pot sa o faca pentru a scadea durerea si stresul copilului. Altfel, ramai calma, deoarece copilul iti preia din anxietate citindu-ti expresia fetei. Poti sa stai langa cel mic si sa-l tii de o manuta, in timpul injectiei. Pregateste-te si cu o jucarie cu care sa-i atragi atentia micutului, sau mai bine canta-i un cantecel sau spune-i niste cuvinte incurajatoare, caci, nu-i asa, nu-i esti de nici un folos daca stai si plangi impreuna cu el... Daca copilul e suficient de mare, explica-i ca vaccinarile il ajuta sa ramana sanatos si previn imbolnavirile serioase.

5. Dupa ce doctorul a terminat de administrat vaccinul, poti sa-ti iei puiul in brate, si sa-l strangi usor la piept, aceasta pozitie sigur il va face sa se simta in siguranta si-l va linisti. Bineinteles ca poti sa-l si alaptezi dupa vaccinare. Poti sa te joci cu copilul dupa vaccinare, sa-i spui o poveste sau un cantec vesel.

6. Asteapta 30 de minute si abia apoi poti pleca de la cabinetul pediatrului. De cele mai multe ori, reactiile alergice apar in primele cateva minute dupa vaccinare, mai rar dupa cateva ore, iar in cazul in care acestea apar, personalul medical antrenat iti va acorda masurile terapeutice specifice.

7. E bine sa cunosti simptomele unei reactii alergice, pentru ca in caz ca ele apar, sa stii sa ceri ajutor imediat, iar acestea sunt respiratia dificila, suieratoare, raguseala, edemul limbii, starea de slabiciune, ameteala, paloarea, eruptiile cutanate.

8. Daca copilul dezvolta febra moderata (de obicei in jur de 38°C, rareori depaseste 39°C), creste-i aportul de lichide si da-i paracetamol sau ibuprofen, in doze corespunzatoare pentru varsta si greutatea sa, care-i vor scadea febra si-i vor diminua durerea la locul injectiei. Niciodata nu-i da aspirina, din cauza riscului aparitiei sindromului Reye.

9. Daca apar roseata si tumefactie la locul vaccinului, o compresa rece aplicata 10-20 de minute, este binevenita.

10. Dupa vaccinurile ROR sau antivaricelic, la 7-14 zile dupa vaccinare, poate aparea o eruptie cutanata care dureaza de obicei mai multe zile si dispare singura, fara a necesita nici un tratament.

11. Pot aparea iritabilitatea, agitatia, refuzul alimentatiei, de cele mai multe ori, in primele 24 de ore, iar in acest sens suplimentele pe baza de lichide si pastrarea unei temperaturi de confort termic in camera copilului pot fi de ajutor.

12. Suna-ti medicul pediatru daca copilul dezvolta febra peste 39,5 °C, devine palid, lipsit de energie, plange continuu mai mult de 3 ore, are un tipat ciudat sau dezvolta convulsii sau alte miscari involuntare. Ai incredere in instinctele tale si du copilul la cea mai apropiata camera de garda. sursa: http://www.superbebe.ro/articol_2611/12_reguli_de_urmat_inainte_si_dupa_vaccinare.html

Contra vaccinare

  • Acest subiect este unul care a suscitat interesul parintilor din Romania, mai ales in conditiile in care in majoritatea tarilor din UE, vaccinarea bebelusilor, nu este integral obligatorie, adica vaccinuri contra pojarului sau rujeolei nu sunt obligatorii, fiind extrem de multe cazuri raportate de bebelusi care au suferit vatamari sau chiar au decedat din cauza acestor vaccinuri.mai multurbaniulian.ro
  • In afara de virusii,vii sau morti,continuti de vaccinuri,acestea mai contin si:SARURI DE ALUMINIU SI MERCUR(sau saruri de mercur)care la rindul lor provoaca reactii ca:autismul si sindromul de moarte subita la sugari!!! mai mult desprecopii.com

Argumente

  1. Cea mai mare amenintare legata de bolile copilariei isi are originea in efortul periculos si ineficient facut pentru de a le preveni
  2. Nu exista dovezi stiintifice convingatoare ca vaccinarea in masa a dus la eradicarea vreunei boli a copilariei.
    • Timp de 30 ani, copiii au murit din cauza vaccinului anti-variola, desi nu mai erau amenintati de boala naturala.
  3. Exista riscuri semnificative asociate cu fiecare vaccin si numeroase contraindicatii care fac ca administrarea vaccinurilor sa fie riscanta pentru copiii dvs.
    • Nici un copil n-ar trebui vaccinat fara a se investiga initial existenta unei posibile contraindicatii.
  4. Exista suspiciunea crescanda ca vaccinarea impotriva bolilor relativ inofensive ale copilariei este responsabila de cresterea dramatica a bolilor autoimune, crestere aparuta dupa introducerea vaccinarii in masa a copiilor.
    • O boala autoimuna poate fi definita simplu ca o situatie in care mecanismele de aparare ale organismului nu pot face distinctia intre invadatorii straini si propriile tesuturi si, in consecinta, isi distruge propriile structuri. Am dat oare oreionul si pojarul pe cancer si leucemie ?citeste mai mult despre riscuri vaccin bebelusincnn.net

Ce trebuie sa stii despre VACCINARE

De ce are nevoie copilul meu de atatea vaccinari?

Imediat dupa nastere copiii sunt protejati fata de multe boli infectioase datorita anticorpilor pe care ii au in sange, primiti in viata intrauterina, de la mama. Cantitatea acestor anticorpi se diminueaza in timp si copilul devine vulnerabil la boala. Vaccinarea determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. Injectia este lucrul care ii sperie foarte tare pe parinti. Dar daca stii ce trebuie sa faci dupa vaccinare, vei putea sa-i diminuezi durerea.

Cum actioneaza vaccinurile?

Vaccinurile sunt facute din bacterii sau virusi care determina bolile respective, dar cu actiune diminuata sau chiar morti. Atunci cand acesti virusi sau aceste bacterii modificate sunt injectate in corpul copilului, sistemul imunitar actioneaza in sensul stimularii organismului in a produce anticorpi.

Odata produsi, acesti anticorpi ramani activi in corpul copilului tau si sunt gata de actiune daca apare pericolul unei boli reale.

De exemplu, daca in zona apare virusul tusei convulsive (cineva il aduce din alta tara), copilul tau nu se va imbolnavi sau va face o forma mult mai usoara a bolii comparativ cu un copil nevaccinat.

Una din mamele al carei copil a avut una din bolile respective scrie pe forumul Desprecopii.com : “Copilul meu a petrecut 8 zile in spital cu oxigen, I s-a monitorizat imima, perfuzii, etc. Intrebandu-te daca toate acestea ar fi putut fi evitate prin vaccinare, vei realiza de ce vaccinarile sunt atat de importante”.
Problemele legate de vaccinarile copiilor:

Majoritatea vaccinurilor se administreaza prin injectare. In plus pentru a obtine protectia dorita aproape toate vaccinurile injectate trebuiesc administrate repetat. Cei mai multi copii nu au nici o problema dupa ce sunt vaccinati. Inainte de administrarea vaccinului medicul va verifica starea de sanatate a copilului si tot istoricul imunizarilor anterioare.

Atentie: COPILUL TREBUIE SA FIE PERFECT SANATOS! Daca copilul este bolnav, vaccinarea trebuie amanata.

Uneori, dupa administrarea unui vaccin copiii sunt mai agitati, au putina febra sau o rosata a pielii in jurul locului unde s-a injectat vaccinul. Nu aveti nici un motiv de ingrijorare atat timp cat copilul nu pare bolnav.

In primele 24 de ore dupa administrarea vaccinului DTP este bine sa dati copilului cate o doza pediatrica de paracetamol la fiecare 4 ore, mai ales dupa prima administrare a acestui vaccin. Dupa fiecare administrare de vaccin puneti intrebarile necesare pentru a nu va face griji inutile in cazul reactiilor normale dupa vaccin dar si pentru a sti cum sa actionati in orice situatie deosebita.

5 intrebari despre vaccinuri

Nu poti avea un micut sanatos daca nu-l vaccinezi. Pe principiul ca este mai usor sa previi decat sa-l vindeci.

Iata raspunsurile la cateva dintre cele mai frecvente intrebari legate de imunizare si de avantajele ei incontestabile.
1. Mai este nevoie de vaccinuri in era antibioticelor?

Desigur. Bolile infectioase nu au disparut odata cu aparitia antibioticelor, microbii s-au adaptat, si-au construit mecanisme de aparare la medicamente, lucru care nu s-a intamplat si in ceea ce priveste vaccinurile. Inca nu au aparut germeni "rezistenti" la anticorpii produsi prin vaccinare.
2. De la ce varsta se poate face vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal se poate administra din stadiu de sugar. In fiecare an se schimba compozitia vaccinului in functie de prognoze si de recomandarile OMS. Totusi, daca bebelusul are pana in 6 luni, este bine sa nu-l vaccinezi inca.
3. Un copil racit (sau gripat) poate fi vaccinat?

Nu. Controlul medical inainte de vaccinare este obligatoriu. Administrat in timpul unei boli infectioase acute, vaccinul poate sa induca boala sau, invers, apararea fiind slabita, nu atinge nivelul de anticorpi care sa asigure protectie.
4. Actiunea vaccinului se simte imediat dupa administrare?

Este nevoie de o perioada de timp in care organismul isi sintetizeaza anticorpii si isi instruieste celulele "de paza". Cel putin la prima doza, reactioneaza cu intarziere. Apoi, la rapel, timpul de reactie este mai scurt datorita memoriei imunologice. In medie, nivelurile corespunzatoare de anticorpi apar cam dupa 3 saptamani.
5. Ce se intampla daca nu se face rapelul la data fixa?

O saptamana, doua, nu e nicio problema. Anticorpii nu scad brusc, iar celulele isi pastreaza memoria imunitara. Mai bine astepti o saptamana, pana se face bine copilul, decat sa faci rapelul intr-un moment nepotrivit. sursa: www.mami.ro/copilul-tau/sugar/5-intrebari-despre-vaccinuri.html

Schema vaccinurilor obligatorii si gratuite in ROMANIA 

  • Varsta
  • Vaccin
  • Descrierea vaccinului


  • 0-7 zile
  • BCG – maternitate
  • Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)


  • HB#1 – maternitate
  • Vaccinare impotriva hepatitei B (in maternitate)


  • 2 luni
  • DTP-VP (oral, intramuscular) + BH#2
  • Vaccinare antihepatica B, vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis


  • 4 luni
  • Dtp – vp (oral, intramuscular)
  • Vacciare antipoliomelitica, vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis


  • 6 luni
  • DTP +VP + HB#3
  • Vaccinare antihepatica B, vacciare antipoliomelitica, antitetanica / antipertusis


  • 12 luni
  • AR (se poate opta doar pentru ROR la 12 luni)
  • Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis si vaccinare antipoliomelitica


  • 12 luni
  • R1 DTP + R1 VP (rapel 1) ROR (Priorix)
  • Vaccinare antirujeolica


  • 30-5 luni
  • R2 DTP (rapel 2)
  • Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis


  • 7 ani
  • DT - AR
  • Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica


  • 9 ani
  • VPOT (oral trivalent)
  • Vaccinare antipoliomelitica, vaccinare antihepatita B


  • 14 ani
  • DT - BCG
  • Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetanica


Despre bolile severe ce pot sa apara daca nu respecti calendarul imunizarilor:

Difteria:

Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP.

Rujeola:

Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR.

Tusea convulsiva:

Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular – copilul are crize de tuse “latratoare” care se termina printr-un “horcait”. Acest “horcait” inspirator poate fi in;ocuit printr-un stop al respiratiei. Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Tetanosul:

Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita:
Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPO.

Vaccinuri optionale

Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeoleo. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.

Vaccinul antivaricelos

Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian – care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile ogligatorii in multe tari.

Vaccinul antiurlian

Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare. In unele tari dezvoltate exista un vaccine combinat pentru rujeola, rubeola, oreion – si in unele tari face parte din lista vaccinurilor obligatorii.

Vaccinul antidiareic Rotarix

Rotarix este primul vaccin antidiareic (antirotavirus) pentru copii. In tara noastra este un vaccin optional. Este aprobat in 103 tari (din care 27 din Europa) si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. A fost aprobat in UE in februarie 2006.

Rotavirusul este principala cauza a diareilor si a deceselor datoratei diareilor la bebelusi si copii mici. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza 2 milioane de spitalizari si peste 600.000 de decese datorate diareilor cu acest virus la copii pana la varsta de 5 ani.

Aproape toti copiii fac cel putin o data diaree cu rotavirus pana la 3 ani. Cele mai frecvente simptome sunt durerile de burtica, diareea (6-10 scaune moi/zi) si voma care dureaza mai multe zile. Daca nu este tratata corespunzator, duce la deshidratare si chiar deces.

Aceasta infectie face parte din categoria de boli foarte contagioase. Se transmite prin “mainile murdare”, alimente si apa contaminte. Cel mai adesea determina epidemii mai ales in colectivitati (copii de gradinita). Cu cateva masuri simple de igiena, diareea poate fi prevenita (spalarea mainilor cu apa si sapun dupa schimbarea scutecelor sau dupa folosirea toaletei, pastrarea scutecelor murdare intr-un recipient special cu saci menajeri).

Schema si mod de administrare
Vaccinul Rotarix este sub forma de picaturi. Schema de vaccinare consta in 2 doze. Prima doza poate fi facuta la bebelusi incepand cu varsta de 6 saptamani. Intre doze trebuie sa existe un interval de cel putin 4 saptamani.

Efecte adverse
Cele mai frecvente efecte advserse sunt febra, agitatia, oboseala si scaderea poftei de mancare.

Atentie!
Se recomanda ca vaccinarea sa se incheie inainte de varsta de 6 luni. Eficienta si efectele adverse dupa aceasta varsta inca nu au fost evaluate suficient.


Dr. Diana Gradinaru. sursa: sarcina.pentrumamici.ro/bebelusi/sanatate-bebelusi/vaccinul-antidiareic-rotarix


Prevenar 13, un nou vaccin pneumococic pentru copii

Pe piata vaccinurilor pentru copii cu varste cuprinse intre sase luni si cinci ani, a aparut un nou vaccin pneumococic, Prevenar 13. Noutatea acestui vaccin consta in faptul ca are in compozitie particule din13 tipuri diferite ale bacteriei Streptococcus pneumoniae.

Noul Prevenar 13 este cel mai nou vaccin pneumococcic al companiei Pfizer si este cel mai puternic vaccin existent la ora actuala pe piata farmaceutica de profil. Prevenar 13 urmeaza vaccinului Prevenar 7, imbogatit fiind cu inca sase tipuri ale bacteriei Streptococcus pneumoniae si este indicat pentru imunizarea copiilor cu varste intre sase luni si cinci ani. “In noul vaccin sunt incluse serotipuri foarte importante. Prevenar este indicat pentru copiii care au pana in cinci ani, dar poate fi folosit si pentru vaccinarea celor care au peste cinci ani. Pentru acest vaccin s-au facut studii care au inclus peste 4.800 de sugari si copii din intreaga lume”, a declarat conform Pagina Medicala, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, domnul Adrian Streinu Cercel.

In ceea ce priveste raza de actiune a noului vaccin pneumococic Prevenar 13 acesta protejeaza copiii imunizati impotriva meningitei pneumococice si a pneumoniilor. De asemenea, prin imunizarea copiilor cu Prevenar 13 “…se deschide o noua era in preventia acestor boli”, conform declaratiilor doamnei Doina Plesca, medic primar pediatru in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru copii “Dr. Victor Gomoiu”.

Ca si in cazul imunizarii copiilor cu orice alt vaccin si imunizarea cu Prevenar 13 presupune posibilitatea aparitiei unor efecte negative. “Studiile au aratat ca exista o serie de reactii adverse la Prevenar 13, cum ar fi febra, scaderea apetitului si tulburarile de somn. Ca la orice vaccinare, nu imunizam copilul bolnav. De asemenea, produsul se poate combina cu orice alt vaccin”, a mai declarat Adrian Streinu Cercel. sursa: stiride10.ro/prevenar-13-un-nou-vaccin-pneumococic-pentru-copii/34485

Icterul: tipuri, simptome, diagnostic si tratament

O stare medicala obisnuita in cazul nou-nascutilor, icterul se refera la culoarea galbena a pielii si albul ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange. Bilirubina este produsa de distrugerea normala a globulelor rosii.

In mod normal, bilirubina trece prin ficat si este excretata pe masura ce bila trece prin intestine. Icterul apare atunci cand bilirubina este secretata in cantitati mai mari decat poate fi distrusa de ficatul nou-nascutului si eliminata din corp. Motivele pot fi urmatoarele:

  • nou-nascutii secreta mai multa bilirubina decat adultii, din moment ce au mai multe celule rosii
    * ficatul nou-nascutului, aflat inca in stadiul de dezvoltare, este posibil sa nu fie capabil sa elimine cantitatea adecvata de bilirubina din corp
    * o cantitate prea mare de bilirubina este reabsorbita prin intestine inainte ca ea sa fie eliminata sub foarma de scaun

Nivelurile crescute de bilirubina - de obicei peste 25mg - pot cauza asurzitate, paralizie cerebrala sau alte forme de leziuni cerebrale la unii copii. In cazuri mai rare, icterul poate indica prezenta unei alte afectiuni, cum ar fi o infectie sau o problema cu tiroida. De aceea, medicii recomanda ca tuturor nou-nascutilor sa le fie testat nivelul de bilirubina in primele zile de la nastere.

Tipuri de icter

  • Icterul fiziologic (normal): apare la majoritatea nou-nascutilor, acest icter bland datorandu-se imaturitatii ficatului bebelusului, ceea ce duce la o procesare lenta a bilirubinei. Apare, de obicei, la varsta de 2 - 4 zile si dispare la 1 - 2 saptamani dupa nastere
    * Icterul de prematuritate: apare frecvent la copiii nascuti prematur, intrucat ei sunt si mai nepregatiti in a excreta bilirubina. Icterul la prematuri trebuie tratat la un nivel mai scazut al bilirubinei decat la nou-nascutii la termen, pentru a evita complicatiile
    * Icterul datorat alaptarii: icterul poate aparea atunci cand un copil alaptat nu primeste destul lapte deoarece are dificultati la supt sau pentru ca mamica nu are lapte inca. Nu este cauzata de o problema cu laptele matern insusi, ci pentru ca bebelsusul nu poate suge corect inca
    * Icterul la laptele matern: la 1 - 2 % din copiii alaptati, icterul poate fi cauzat de substantele ce se gasesc in laptele mamei, substante ce pot creste nivelul bilirubinei. Acestea pot impiedica excretarea bilirubinei prin sange. Isi face aparitia in zilele 3 - 5 de viata si incepe sa se elimine peste 3 - 12 saptamani.
    * Incompatibilitate de grupa de sange (sau Rh): daca bebelusul are un tip sangvin diferit de al mamei, mama poate produce anticorpi care distrug globulele rosii ale bebelusului. Aceasta reactie duce la cresterea imediata a nivelului bilirubinei din sangele copilului. Icterul de incompatibilitate poate surveni inca din prima zi de viata. In trecut, problemele de Rh reprezentau cea mai grava forma de icter, insa, in zilele noastre, totul poate fi prevenit cu o injectie de globulina imuna la Rh efectuata mamei in primele 72 ore de la nastere, ceea ce previne formarea anticorpilor ce pot pune in pericol sanatatea copilului.

Simptome si Diagnostic

Icterul apare de obicei in ziua 2 sau 3 de viata. Apare la nivelul capului si progreseaza apoi spre restul corpului. Pielea unui nou-nascut afectat de icter va parea galbena, la inceput pe fata, apoi se va colora pieptul si stomacul, iar la final, picioarele. De asemenea, se poate ingalbeni si albul ochilor copilasului.

Din moment ce acum copiii sunt eliberati din spital inca din primele 2 zile de viata, este bine ca bebelusul sa fie vazut de un doctor in acelasi interval de timp petrecut in afara spitalului pentru a-l verifica de icter. Parintii trebuie, de asemenea, sa fie foarte atenti la semnele ce prevestesc icterul.

Daca observati ca pielea sau ochii bebelusului dvs. se ingalbenesc, contactati pediatrul copilului pentru a verifica daca este vorba despre vreo forma severa de icter.

La cabinetul medical, poate fi testata o mica mostra de sange pentru a verifica nivelul bilirubinei din sange. Unii doctori folosesc masuratori pe baza de intensitate luminoasa si abia apoi recurg la testarea sangelui. Gravitatea icterului depinde de numarul de ore de viata ale bebelusului si de prezenta altor simptome medicale.

Cand trebuie apelat medicul?

Doctorul trebuie chemat imediat daca:

  • icterul apare in primele 24h de viata
    * icterul se raspandeste sau devine prea intens
    * bebelusul face febra (temperatura masurata rectal mai mare de 37.8 grade Celsius)
    * daca bebelusul arata si se comporta bolnavicios

Chemati, de asemenea, doctorul daca culoarea se intensifica, daca bebelsusul nu se hraneste corespunzator sau daca observati ca este mai somnoros decat ar trebui. Este greu de evaluat cat de grav este icterul doar prin simpla observatie a bebelusului, asadar, fiecare copil cu pielea si ochii ingalbeniti ar trebui sa fie vazut de un pediatru.

Tratamente

In cazul nivelurilor blande sau moderate de icter, pana la varsta de 1 - 2 saptamani, bebelusul va avea singur grija de nivelul sau de bilirubina. Pentru icterul mai pronuntat, fototerapia - tratament ce presupune expunerea bebelusului la o lumina speciala care ajuta corpul sa scada nivelul de bilirubina prin alterarea ei sau prin ajutorarea ficatului bebelusului in eliminarea bilirubinei - pot fi de mare ajutor.

Alaptari mai frecvente sau suplimentari cu lapte praf pot ajuta bebelusul sa elimine bilirubina prin scaun. In cazuri rare, poate fi recomandat un transfer de sange pentru a da bebelusului sange proaspat si a-l ajuta sa elimine bilirubina.

Daca bebelusul face icter ce pare a proveni din substantele continute de laptele mamei, doctorul poate recomanda intreruperea temporara a alaptarii. In acest timp, puteti folosi pompa de muls pentru a pastra productia de lapte a sanilor dvs. si puteti alapta odata ce icterul dispare.

Daca cantitatea de bilirubina e mare, copilul poate fi retrimis in spital pentru tratament. Odata ce nivelul bilirubinei scade si tratamentul este intrerupt, este putin probabil sa se revina asupra tratamentului.   sursa: http://www.mamica.ro/copii/nou-nascut/icter.html

Vaccin in maternitate


Vaccinul antihepatic B este un vaccin inclus in programul national de imunizari si este administrat nou-nascutilor in maternitate, dupa nastere. Vaccinul antihepatic B are drept scop imunizarea bebelusului impotriva ...

Test IDR

Testul cutanat la tuberculina (testul Mantoux) este metoda standard de a determina daca o persoana este sau nu infectata cu Mycobacterium tuberculosis. Administrarea tuberculinei si citirea rezultatului necesita o standardizare a procedurilor, antrenament, supraveghere si exersare, potrivit Societatii Romane de Pneumologie.


Cum se administreaza?


Testul IDR la PPD se realizeaza prin injectarea a 0,1 ml de derivat proteic purificat de tuberculina (PPD) pe fata interna a antebratului. Injectia trebuie facuta cu o seringa pentru tuberculina, cu taietura acului indreptata in sus. Testul IDR este o injectie intradermica. Atunci cand este realizata corect, injectia produce o mica ridicatura a pielii (o induratie) intre 6 si 10 mm diametru.

Cum se citeste testul IDR?


Testul cutanat trebuie citit intre 48 si 72 ore dupa administrare. Un pacient care nu vine in 72 ore va trebui replanificat pentru o alta testare. Reactia trebuie masurata in milimetri de induratie (o zona palpabila, ridicata, indurata sau umflatura). Persoana care citeste nu trebuie sa masoare eritemul (roseata). Diametrul induratiei trebuie masurat de-a latul antebratului (perpendicular pe axul lung).

Cum se interpreteaza testele cutanate la tuberculina?



Interpretarea testului cutanat depinde de doi factori:

• masurarea in milimetri a induratiei
• riscul persoanei testate de a fi infectata cu BK si de progresie a bolii daca este infectata
Clasificarea reactiilor cutanate la tuberculina

O induratie de 5 mm sau mai mult este considerata pozitiva la:



• persoanele infectate cu HIV
• un contact recent cu o persoana bolnava de TBC
• persoane cu modificari radiologice pulmonare de tip fibros ca rezultat al unei TBC anterioare
• pacienti transplantati
• persoane care sunt imunosupresate din alte cauze (ex.: cei care primesc echivalentul a mai putin 15mg/zi de prednison timp de o luna sau mai mult, cei care primesc tratament cu antagonisti de TNF-alfa)

O induratie de 10 mm sau mai mult este considerata pozitiva la:



• imigranti recent (mai putin de 5 ani) din tari cu prevalenta mare a TBC
• utilizatorii de droguri injectabile
• rezidenti si angajati ai institutiilor cu risc inalt
• personalul de laborator mycobacteriologic
• persoane cu conditii clinice care-i plaseaza la risc inalt
• copiii mai mici de 5 ani
• copiii si adolescentii expusi adultilor din categoriile cu risc inalt


O induratie de 15 mm sau mai mult

este considerata pozitiva la orice persoana, inclusiv la cei fara un risc cunoscut de TBC. Oricum, programele de screening cutanat tintite ar trebui dirijate doar catre grupurile cu risc inalt

Ce sunt reactiile fals-pozitive?



Unele persoane pot reactiona la testul cutanat chiar daca nu sunt infectate cu M. tuberculosis. Cauzele acestor reactii fals-pozitive pot include, fara a fi limitate la urmatoarele:

• infectia cu mycobacterii nontuberculoase
• vaccinarea BCG anterioara
• metoda incorecta de administrare a tuberculinei
• interpretare incorecta a reactiei
• fiola incorecta cu antigen folosita la testare

Ce sunt reactiile fals-negative?



Unele persoane pot sa nu reactioneze la testarea cutanata chiar daca sunt infectate cu M. tuberculosis. Cauzele acestor reactii fals-negative pot include, fara a se limita la urmatoarele:

• anergia cutanata (anergia este incapacitatea de a reactiona la testarea cutanata din cauza unui sistem imunitar slabit)
• infectie TBC recenta (intre 8-10 saptamani de la expunere)
• varsta foarte scazuta (mai putin de 6 luni)
• vaccinare recenta cu virus viu (ex.: rujeola si variola)
• forma deosebit de severa de TBC
• unele boli virale (ex.: rujeola si varicela)
• metoda incorecta de administrare a testului cutanat
• interpretare incorecta a reactiei

Cat de des poate fi repetat testul cutanat?



In general nu exista nici un risc asociat repetarii testului la tuberculina. Daca o persoana nu revine in 48-72 ore pentru citirea testului, se poate face un nou test cat de repede. Nu exista contraindicatii ale repetarii IDR-ului, in afara cazului in care a existat o reactie severa anterior.

Ce este o reactie amplificata ("booster")?



La anumite persoane infectate cu M. tuberculosis abilitatea de a reactiona la tuberculina poate scadea in timp. Atunci cand li se face un IDR la cativa ani de la infectie, aceste persoane pot avea o reactie fals-negativa. Oricum, testul cutanat poate stimula sistemul imunitar, determinand o reactie pozitiva sau amplificata (efect "booster") la o testare ulterioara. Efectuarea unei a doua testari dupa o prima reactie negativa este denumita testare in doi timpi.

De ce se efectueaza testarea in doi timpi?



Testarea in doi timpi este necesara pentru testarea cutanat initiala a adultilor care urmeaza a fi retestati periodic, precum angajatii din sistemul sanitar sau persoanele institutionalizate. Aceasta abordare in doi timpi poate reduce probabilitatea ca o reactie "booster" la o testare ulterioara sa fie gresit interpretata ca infectie recenta.

Testele cutanate pot fi administrate persoanelor carora li se administreaza vaccinuri?


Vaccinarea cu virusuri vii poate interfera cu reactia cutanata. In cazul persoanelor programate pentru testare cutanata testarea se face astfel:

• fie in aceeasi zi cu vaccinarea cu virusuri vii sau dupa 4-6 saptamani de la administrarea acestora
• dupa cel putin o luna de la vaccinarea impotriva variolei.

Virusul hepatitei B


Vaccinul are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B. Hepatita virala B este o boala severa, cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta infectie poate determina formarea de tesut cicatriceal in ficat, disfunctie hepatica, ciroza hepatica, cancer hepatic (hepatocarcinom) si chiar decesul.

Virusul hepatitei B se gaseste in sangele infectat sau alte lichide infectate ale organismului uman, ca de exemplu sperma sau secretiile vaginale; astfel transmiterea se poate face pe cale percutana (prin transfuzii sangvine cu sange infectat, prin utilizarea seringilor si acelor contaminate, manevre sangerande la stomatologie, manichiura, pedichiura, piercing etc.), pe cale sexuala (contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare a AgHBs) si perinatala (de la mama infectata la nou-nascut).

Din nefericire, mamele pot transmite infectia fatului in momentul nasterii. Nu se cunoaste in totalitate modul de transmitere al virusului hepatitic B la nou-nascut: pana acum exista dovezi ca majoritatea infectarilor perinatale s-au produs in momentul nasterii, dar exista si unele dovezi care sustin ca s-ar putea transmite si in timpul sarcinii (fara a se cunoaste suficient acest mod de transmitere).

Multi dintre copiii infectati cu virus hepatic B vor avea afectare hepatica pe termen lung. In prezent, toti nou-nascutii sunt vaccinati antihepatitic B la nastere si apoi in timpul primului an de viata, majoritatea necontactand virusul. Din pacate, acest lucru este greu de realizat in tarile subdezvoltate.


Dr. Ciprian Pop-Began

este de parere ca "Imunizarea impotriva hepatitei B reduce pe termen lung nu numai incidenta bolii, dar si complicatiile sale cronice, nefiind specificate riscuri privind administrarea acestui tip de produs la femeile care alapteaza."

Vaccinul antihepatic B – inclus in schema nationala de vaccinare


Vaccinarea antihepatitica B a fost introdus in programul national de imunizari obligatorii la copii, fiind vaccinati toti copiii in primele zile de nastere, inca din maternitate.

Vaccinarea incepe imediat dupa nastere, in primele 12 ore, urmatoarele doze se administreaza la 2 si 6 luni, concomitent cu DTP si VPOT. In prezent, pe plan national se utilizeaza un vaccin tetravalent DTP-Hep B, care inlocuieste cele doua vaccinuri administrate la 2 si 6 luni.

Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) a vaccinului antihepatic B este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag.

Efecte secundare si contraindicatii



Efectele secundare sunt putine si tranzitorii: subfebrilitate, dureri abdominale, cefalee, astenie, ameteala, eruptii cutanate, reactii locale usoare.

Contraindicatiile se refera la reactiile anafilactice la drojdia de bere sau alti constituenti ai vaccinului si la boli febrile acute moderate sau severe.

Vaccinul BCG – scurta istorie


Istoria vaccinului antituberculos incepe cu anul 1908, cand Albert Calmette si veterinarul Camille Guérin incep sa lucreze la obtinerea lui, pornind de la un tip de Mycobacterium bovis patogen izolat dintr-o leziune de mastita tuberculoasa a unei vaci. Prin reinjectari la fiecare 3 saptamani, timp de 13 ani pe animale, ei au descoperit ca bacilul isi pierdea virulenta, pastrandu-si insa capacitatea imunogena.

Vaccinul antituberculos cu bacil tuberculos bovin atenuat a inceput sa fie folosit pe oameni in anul 1921, sub denumirea de vaccin BCG (prescurtare de la bacilul atenuat, numit bacil Calmette-Guerin). Folosirea lui incepe sa se practice rapid pe scara larga.

Din pacate, in 1930 se produce un accident teribil la Lübeck, unde 25% din cei 251 de copii vaccinati mor de tuberculoza. Se pare ca ei au fost vaccinati cu un lot de vaccin BCG contaminat accidental in laborator cu bacili tubesculosi virulenti.

Accidentul este urmat de procesul lui Calmette, in care vaccinul BCG a fost incriminat drept cauza a deceselor copiilor. Eroarea a fost eventual descoperita, iar vaccinul BCG a fost reabilitat.

Profilaxia primara a tuberculozei prin vaccinarea BCG



Profilaxia primara a tuberculozei (TBC) se face prin vaccinare cu bacilul Calmette Guerin (BCG), Mycobacterium bovis viu, atenuat.

Vaccinul nu este obligatoriu in toate tarile lumii (de exemplu, in SUA nu se mai foloseste vaccinarea BCG de rutina, pentru ca numarul cazurilor de tuberculoza a scazut drastic).

Din cauza controverselor in care a fost implicat vaccinul BCG si a efectelor secundare ale acestuia, s-a incercat producerea unui nou vaccin impotriva tuberculozei, folosind ADN recombinat (fragmente foarte apropiate de ADN-ul nativ sau chiar micobacterii atenuate). Din pacate, la testarea pe modelele animale, rezultatele obtinute s-au dovedit inferioare celor obtinute cu vaccinul BCG.

Administrare vaccinului BCG



Vaccinarea BCG este inclusa la noi in tara printre vaccinurile obligatorii, potrivit programului national se imunizare. Vaccinul BCG se administreaza in doza unica, intradermic, in regiunea deltoidiana, nou-nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2,5 kilograme, intre varsta de 2-7 zile si 2 luni, daca se poate chiar in maternitate. In clasa a VIII-a (la varsta de 13-14 ani) se poate administra o noua doza de vaccin BCG, daca rezultatul testarii IDR la tuberculina este negativ (sub 9 mm).

Vaccinul nu provoaca decat usoare reactii locale (mica pustula cicatriceala). Acestea evolueaza in mod exceptional intr-o ulceratie sau cu diseminarea leziunii. Bolile de piele si starile de imunodepresie constituie contraindicatii ale acestei vaccinari.

sursa:

http://www.copilul.ro/nastere/vaccin-in-maternitate/

Vaccinul BCG pentru nou-nascuti

Vaccinul BCG (vaccin antituberculos) se face obligatoriu tuturor nou-nascutilor, la noi in tara, fiind inclus in programul national de vaccinari. Vaccinul B.C.G (sigla bacilului lui Calmette si Guerin, inventatorii vaccinului) a fost fabricat plecand de la o cultura de bacili Mycobacterulm tuberculosis bovis, de aceea intra in categoria de "vaccin viu atenuat".

Vaccinul B.C.G permite obtinerea unei imunitati durabile fata de tuberculoza. El mai este utilizat si ca imunostimulant in anumite boli maligne (cancer de vezica sau leucemie).


Vaccinul antihepatic B la nou-nascuti

Vaccinul antihepatic B este un vaccin inclus in programul national de imunizari si este administrat nou-nascutilor in maternitate, dupa nastere. Vaccinul antihepatic B are drept scop imunizarea bebelusului impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B.

In Romania exista un program national de vaccinari obligatorii. Pe langa acestea se poate face imunizarea ocazionala in anumite situatii epidemiologice (cum ar fi epidemiile de gripa, de hepatita A) sau vaccinarea antirabica in cazul muscaturilor de caine.

Virusul hepatitei B

Vaccinul are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B atat inaintea expunerii cat si dupa expunerea la virusul hepatitic B. Hepatita virala B este o boala severa, cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta infectie poate determina formarea de tesut cicatriceal in ficat, disfunctie hepatica, ciroza hepatica, cancer hepatic (hepatocarcinom) si chiar decesul.

Virusul hepatitei B se gaseste in sangele infectat sau alte lichide infectate ale organismului uman, ca de exemplu sperma sau secretiile vaginale; astfel transmiterea se poate face pe cale percutana (prin transfuzii sangvine cu sange infectat, prin utilizarea seringilor si acelor contaminate, manevre sangerande la stomatologie, manichiura, pedichiura, piercing etc.), pe cale sexuala (contact sexual neprotejat cu o persoana purtatoare a AgHBs) si perinatala (de la mama infectata la nou-nascut).

Din nefericire, mamele pot transmite infectia fatului in momentul nasterii. Nu se cunoaste in totalitate modul de transmitere al virusului hepatitic B la nou-nascut: pana acum exista dovezi ca majoritatea infectarilor perinatale s-au produs in momentul nasterii, dar exista si unele dovezi care sustin ca s-ar putea transmite si in timpul sarcinii (fara a se cunoaste suficient acest mod de transmitere).

Multi dintre copiii infectati cu virus hepatic B vor avea afectare hepatica pe termen lung. In prezent, toti nou-nascutii sunt vaccinati antihepatitic B la nastere si apoi in timpul primului an de viata, majoritatea necontactand virusul. Din pacate, acest lucru este greu de realizat in tarile subdezvoltate. sursa: http://www.copilul.ro/nastere/vaccin-in-maternitate/Vaccinul-antihepatic-B-la-nou-nascuti-a6041.html

Ce trebuie sa stii despre VACCINARE

De ce are nevoie copilul meu de atatea vaccinari?

Imediat dupa nastere copiii sunt protejati fata de multe boli infectioase datorita anticorpilor pe care ii au in sange, primiti in viata intrauterina, de la mama. Cantitatea acestor anticorpi se diminueaza in timp si copilul devine vulnerabil la boala. Vaccinarea determina copilul sa-si produca proprii anticorpi care-l vor proteja de boala si in cazul fetelor vor proteja copiii acestora cand vor fi la randul lor mame. Injectia este lucrul care ii sperie foarte tare pe parinti. Dar daca stii ce trebuie sa faci dupa vaccinare, vei putea sa-i diminuezi durerea.


Vaccinarea nou-nascutilor

Vaccinurile sunt in prezent subiectul unei controverse care a cuprins intreaga lume. Daca majoritatea specialistilor considera ca ele ne-au ajutat sa supravietuim si au contribuit la disparitia multor boli care au decimat populatia lumii, exista voci care sustin ca vaccinurile sunt obiectul unei conspiratii modiale.

Oricare ar fi adevarul, cert este ca Romania, ca si multe alte tari, are o schema nationala de vaccinare, in care sunt incluse o serie de vaccinuri obligatorii si gratuite. Inca din primele zile de viata, inainte sa paraseasca maternitatea, nou-nascutului i se administreaza doua vaccinuri, BCG si antihepatic. Vaccinul impotriva hepatitei B se face in primele 24 de ore de la nastere, iar BCG intre a patra si a saptea zi de viata.
Cele doua vaccinuri, oricat de controversate, apara nou-nascutul impotriva a doua boli grave, cu potential letal. Hepatita B este o infectie a ficatului provocata de virusul hepatic de tip B. El se transmite prin contactul cu sangele sau lichidele corporale ale unei persoane infectate. Se ia de 100 de ori mai usor decat HIV si, fata de HIV, se poate transmite prin contactul intim in familie. Odata instalata, boala ataca celulele ficatului. Netratata, se cronicizeaza, ducand, in timp, la cancer hepatic sau ciroza.

Tuberculoza este o boala infectioasa provocata de bacilul Koch (sau mycobacteria tuberculozei), un microorganism foarte rezistent care supravietuieste chiar daca e inghetat, prelucrat cu alcool sau acizi. In schimb este distrus de lumina solara si temperatura inalte, motiv pentru care se imbolnavesc cel mai usor persoanele care petrec mult timp in camere umede, inchise, reci si intunecate. Cel mai adesea, bacilul Koch ataca plamanii, insa poate sa afecteze si oasele, articulatiile, rinichii, pielea, ochii.
Atat hepatita B cat si tuberculoza sunt periculoase si pentru adulti. Nu mai are rost sa spunem ca pot fi letale pentru nou-nascuti, asa ca cele doua vaccinuri pot salva vieti.

Vaccinul antihepatic B se administreaza intramuscular, prima doza fiind in primele 24 de ore dupa nastere. A doua doza va urma la 1-2 luni de la nastere, iar a treia la 6 luni. Peste cinci ani se face a prima doza de rapel, apoi este nevoie de cate un rapel la fiecare cinci ani pentru grupele de risc.

Vaccinul BCG (Bacilul Calmette-Guérin) contine bacilli tuberculosi bovini vii care si-au pierdut virulenta fiind cultivati timp de ani intregi intr-un mediu artificial. In general, vaccinul este eficient in proportie de 80%, putand preveni tuberculoza timp de 15 ani. Prima doza de rapel se face la 14 ani.mai mult...<ref>nou-nascuti.ro</ref>


Vaccinarea femeilor gravide

Riscul pentru un fat in dezvoltare in cazul in care mama este vaccinata este teoretic. Nu exista dovezi ca vaccinurile care contin virusurile ar reprezenta un risc pentru dezvoltarea normala a fatului. Exista insa si beneficii ale vaccinarii femeii gravide care sunt evident mai mari fata de un risc teoretic existent, mai ales in situatii in care femeia gravida poate fi expusa la o boala transmisibila si cand riscul de imbonavire si de transmitere a bolii la fat este mare.

In general, singurele vaccinuri care nu se recomanda pentru vaccinarea femeii gravide sunt vaccinurile care contin virusuri vii atenuate si acesta tot datorita unui risc teoretic de transmitere a acestui virus viu atenuat la fat. In situatia in care un astfel de vaccin este administrat unei femei gravide sau in care o femeie vaccinata cu un astfel de vaccin devine gravida in urmatoarele 4 saptamani, acesta trebuie sa se adreseze medicului specialist (de preferinta epidemiolog sau specialist boli infectioase) pentru evaluarea nivelului de risc pe care il reprezinta vaccinul respectiv pentru buna dezvoltare a fatului.

Oricum, chiar in situatiile enuntate nu se recomanda intreruperea sarcinii. Acesta este motivul pentru care utilizarea vaccinurilor care contin virusuri vii atenuate este bine sa fie planificata din timp pentru orice femeie de varsta fertila care se pregateste si isi planifica o viitoare sarcina.

Este indicat un screening preconceptional pentru anumite boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, ca de exemplu rubeola, hepatita B.

De asemenea lauzia nu reprezinta o contraindicatie pentru nici un vaccin, atit pentru vaccinuri inactive cit si pentru cele care contin virusuri vii; acestea nu afecteaza sanatatea mamei sau a copilului deoarece nu se elimina prin laptele matern.

Mai jos veti gasi o lista cu toate tipurile de vaccinuri si recomandarile de utilizare ale acestora (conform protocol CDC).

  1. Hepatita A: -indicat la femeile cu risc crescut de expunere la acest virus. Securitatea acestui vaccin in timpul sarcinii nu a fost inca determinata, dar este un vaccin care nu contine virusuri vii atenuate; riscul teoretic de afectare a fatului este considerat foarte scazut
    # Hepatita B: este recomandat gravidelor cu risc de infectie
    # Gripal inactivat: este recomandat in orice trimestru de sarcina, mai ales sezonul de gripa
    # Gripal viu atenuat: este contraindicat in timpul sarcinii
    # Rujeolic: este contraindicat in timpul sarcinii
    # Oreion: este contraindicat in timpul sarcinii
    # Rubeola: este contraindicat in timpul sarcinii
    # Polio inactivat: vaccinul trebuie evitat din ratiuni teoretice, dar daca o femeie gravida se afla la risc crescut de a contacta infectia si are nevoie imediata de protectie vaccinarea poate fi efectuatamai mult...<ref>nou-nascuti.ro</ref>

Copiii si injectiile

Majoritatea copiilor primesc cca. 20 de injectii pana la varsta de 3 ani si cei care sufera de alergii, astm sau diabet au mult mai multe experiente de acest gen. Dupa atatea intepaturi de ac nu e de mirare ca vizita la medic a devenit un cosmar pentru copii. Cei mai multi copii sunt atat de speriati de injectii, incat incep sa fie agitati numai cand vad un ac. Parintii pot sa anticipeze aceasta reactie si sa ia masuri pentru a-l calma pe micut. Iata cateva sugestii:

Pentru bebelusi:


# trebuie sa fiti calmi pentru ca primul lucru pe care il simt copii este anxietatea si frica parintilor;

  1. pentru a-l distrage de la nefericitul eveniment luati cu dumneavoastra jucaria sau paturica lui preferata;
  1. tineti-l in brate si vorbiti cu copilul dumneavoastra in timpul injectiei, mangaiati-l si daca este posibil cantati-i melodia preferata pentru ca vocea parintilor ii ofera senzatia de siguranta;
  1. dati-i ceva cu care sa se joace (ex. o sticla).
    1. Pentru copii mai mari:

  2. # cand incepe sa vorbeasca, ii puteti explica rolul protector pe care il au injectiile (explicati-i ca este singura cale de a introduce medicamente in corpul lor pentru a-i proteja de boli);
    1. din cauza ca dor, copiii presupun ca sunt un lucru rau sau chiar o pedeapsa;
    2. fiti sinceri si spuneti-i ca injectia o sa doara dar comparati-o cu intepatura unui tantar si insistati ca nu o sa dureze decat cateva secunde;
    3. asteptati pana in ziua injectiei pentru a-i spune ca va fi intepat (copiii care afla cu mult timp inainte devin obsedati de vizita la medic si sunt coplesiti de frica);
    4. daca nu stiti sigur ca i se va face o injectie, spuneti-i ca medicul va va spune sigur daca este nevoie de o injectie sau nu;
      # Tehnici de distragere a atentiei:


# in sala de asteptare puteti sa cititi cu voce tare sau sa vorbiti;

  1. inainte de injectie insa, trebuie sa ii cereti sa faca urmatoarele lucruri: sa respire adanc si sa sufle in timpul injectiei, sa numere cu voce tare (ii puteti spune ca pana numara pana la 3 injectie se va termina);
  1. sa va stranga de mana la fel de tare pe cat doare intepatura.

Plansul face bine


Majoritatea copiilor plang dupa injectii pentru ca asa fac fata durerii. Nu il certati pentru ca plange. Dupa injectie laudati-l: "Bravo! Te-ai descurcat minunat!". Ati putea chiar sa mergeti undeva pentru a-i rasplati buna purtare la medic.

Unele injectii, in special cele pentru intarirea imunitatii au efecte secundare cum ar fi febra usoara sau dureri de maini. Pentru a reduce intensitatea acestor efecte, inainte sau dupa injectie, ii puteti da copilului acetaminofen (Tylenol) si altele. Doza trebuie administrata corect si de aceea trebuie sa cititi prospectul.

De asemenea, pentru a reduce roseata sau umflatura, puteti pune gheata peste intepatura. Daca starea copilului se agraveaza, luati legatura cu medicul sau chemati salvarea.

Frica de Injectii


Detalii/comanda Sampon organic pentru parul roscat - Hennaplus
Vaccinarile copiilor sunt necesare, dar asta nu linisteste pe nici un copil cand vine vorba de intepat cu acul.
Sugestii referitoare la vaccinare:

  • copilului trebuie sa i se spuna ca toata lumea trebuie sa primeasca raspectivul vaccin pentru a fi sanatos
    * trebuie sa stie ca poate plange, dar ar fi bine sa incerce sa fie curajos
    * stati calmi si relaxati in preajma copilului
    * in timpul administrarii vaccinului, incercati sa cantati impreuna, sa vorbiti sau sa spuneti o gluma. Incercati sa abateti atentia copilului de la vaccin
    * dupa administrarea vaccinului, laudati-va copilul si spuneti-i cat sunteti de mandri pentru comportamentul lui
    * implicati-l intr -o activitate placuta sau oferiti-i un cadou dupa o vizita la doctor. Anuntati-l inainte pentru a avea la ce sa se gandeasca in timpul vizitei la doctor.sursa:

http://www.musetel.ro/articol.php?id=1173

Vaccinarile obligatorii si facultative

Vaccinurile sunt preparate biologice realizate din microorganisme inactivate total sau partial sau prin inginerie genetica care au rolul de a stimula specific imunitatea organismului. Modul de administrare poate fi: injectabil (intramuscular sau subcutanat), oral, intranazal (instilatii, pulverizari).
Vaccinarea este necesara pentru prevenirea unor boli foarte grave, usor raspandibile in populatie, cu mortalitate mare sau complicatii imediate si tardive severe care cer un efort uman si economic substantial. In acest fel s-a reusit reducerea sau disparitia unor afectiuni cum ar fi rujeola, difteria, tetanosul, tusea convulsive, poliomielita, tuberculoza.

Programul national de veccinari obligatorii include imunizarea impotriva unor boli cu importanta medicala si economica deosebita pentru tara noastra: BCG (pentru tuberculoza), antihepatita B, vaccinul antiDTP (diftero-tetano-pertussis), antipoiomielitic, antirujeolic, antirubeolic (la fete, la 14 ani). Tarile vest-europene au inclus in programul obligatoriu si vaccinarea pentru parotidita epidemica, astfel a aparut un trivaccin (RPR) care include imunizarea contra rujeolei, rubeolei si parotiditei, vaccin care se utilizeaza uneori si la noi.

Probabil ca odata ce Romania va intra in Uniunea Europeana, schema vaccinarilor obligatorii se va largi, incluzand si imunizari pentru alte microorganisme cum ar fi virusul urlian (al parotiditei epidemice) sau Haemophilus influenzae tip B. De asemenea, vor deveni obinuite vaccinari impotriva unor boli comune larg raspandite cum este gripa, pentru care in momentul actual populatia nu acorda foarte mare importanta.


Conditiile de utilizare a vaccinurilor sunt diverse, inafara celor din programul national de vaccinare obligatorie.

Vaccinuri utilizate in anumite circumstante epidemiologice sau la persoanele care calatoresc in anumite zone endemice sunt cele pentru: hepatita A, holera, leptospiroza, febra tifoida, pesta, infectii cu pneumococ, meningococ sau streptococ, febra galbena, febra hemoragica, malarie etc. Vaccinari in situatii de urgenta: tetanos, rabie, encefalita.

De asemenea, se poate completa schema vaccinarilor obligatorii cu imunizare contra varicelei, gripei, infectiilor cu pneumococ, streptococ, stafilococ, meningococ, haemophilus.

Lista de vaccinuri poate fi mult largita, indicatiile acestora depind de la un pacient la altul, de la o tara la alta, administrarea lor se face numai la indicatia medicului si sub stricta supraveghere a pacientului deoarece pot exista contraindicatii sau complicatii.sursa:

http://www.pentrufemei.ro/articole/sarcina-si-parintii/bebelusul/ingrijirea-bebelusului/vaccinarile-obligatorii-si-facultative---2266.htm


Vaccinari facultative la copii

Pe langa vaccinurile care fac parte din programul national de imunizare, orice parinte poate solicita, contra cost, o serie de alte vaccinuri, in functie de preferinte si starea de sanatate a copilului. Cei mai multi parinti aleg sa faca celor mici vaccinul antihepatic A, ROR, antigripal, antipneumococic si antivaricela.


Vaccinul antihepatic A


Produce imunizarea fata de virusul hepatic A si este indicat in special copiilor expusi acestui virus. E vorba de copiii institutionalizati, copiii hemofilici, bolnavi de hepatite B sau C sau alte afectiuni hepatice care prezinta risc de cronicizare. Vaccinul asigura protectie numai impotriva hepatitei de tip A. Nu sunt vizate virusurile hepatitelor B, C, E.


Se administreaza intramuscular, incepand de la 12 luni. La copii pana in 18 ani se face o doza pediatrica de 0,5 ml, care va fi repetata peste sase luni. Dozele de rapel se fac la fiecare 10 ani.

Vaccinul este bine tolerat de organism, iar eventualele reactii adverse sunt usoare si dureaza putin, disparand fara tratament.

Contraindicatiile sunt cele obisnuite.


Vaccinul ROR


Este un vaccin combinat care ofera protectie impotriva a trei boli: rujeola, oreion si rubeola. Este indicat in special copiilor care traiesc in colectivitati.

Substanta se administreaza intramuscular sau subcutanat , incepand de la 12 luni. La copiii care fac parte din colectivitati, se poate face imunizarea de la 9 luni, dar in acest caz se va face o doza de rapel la 6 luni dupa prima. Altfel, prima doza de rapel se face intre 3 si 6 ani.

Vaccinul este bine tolerat de catre copii. Eventualele efecte secundare apar la 5 zile de la imunizare si pot consta in febra usoara, eruptii cutanate usoare, simptome respiratorii.

Contraindicatiile sunt: imunodeficienta congenitala sau dobandita, tratamentul recent cu imunoglobulina, alergia la proteinele din ou.


Vaccinul antigripal


Contine in fiecare sezon alte tulpini gripale, in functie de recomandarile OMS. Protectia impotriva virusului gripal apare la 2 saptamani de la vaccinare, deci este indicat ca aceasta sa se faca inaintea sezonului gripal, in functie de recomandarile medicului.

Este indicat copiilor peste 6 luni care prezinta un risc crescut de complicatii. Este vorba in special de copii cu boli cronice (astm, boli de inima, diabet, insuficienta renala, HIV). De asemenea se poate face copiilor care nu prezinta risc crescut de complicatii dar au in familie pe cineva care prezinta risc crecut de complicatii (batrani, persoane cu boli cronice). Pentru ca aspirina administrata copiilor cu infectie virala poate declansa sindromul Reye, vaccinul antigripal se poate administra copiilor aflati sub tratament cu aspirina pe termen lung.

Vaccinul se face intramuscular sau subcutanat, iar doza depinde de varsta: intre 6 si 35 de luni se administreaza 0,25 ml, iar dupa 36 de luni, 0,5 ml. La copiii sub 8 ani care nu au mai fost vaccinati anterior se administreaza o a doua doza la o luna dupa prima.

Ca efecte secundare se pot observa febra, dureri de cap, simptome respiratorii, care dispar rapid fara tratament.


Vaccinul antivaricela


Ofera protectie impotriva virusului varicelo-zosterian si este indicat tuturor copiilor copiilor dupa varsta de noua luni, dar mai ales celor care prezinta risc crescut de complicatii grave (copii cu leucemie, HIV, alte boli cronice grave, aflati sub tratament imunosupresiv, etc).

Doza recomandata este de 0,5 ml, dar schema de vaccinare depinde de varsta copilului. Pana in 12 ani se face o singura doza, iar dupa aceasta varsta este nevoie de 2 doze la un interval de cel putin 6 saptamani. Se pot folosi doze suplimentare la copiii cu risc crescut de complicatii ale varicelei.

Ca efecte secundare se observa uneori febra si foarte rar eruptii cutanate.


Vaccinul antipneumococic


Ofera protectie impotriva a 90% dintre agentii patogeni care declanseaza infectii pneumococice. Se foloseste la copiii mai mari de doi ani, care prezinta risc crescut. Copiii cu risc crescut de a dezvolta infectii pneumococice si complicatii ale acestora sunt cei cu boli cronice sau imunocompromisi (cu infectie HIV).

Este suficienta o singura doza care nu se repeta mai devreme de 5 ani. Exceptie fac copiii foarte expusi riscului de imbolnavire si cei sub tratament de imunosupresie.

Posibilele reacti adverse sunt oboseala, durerea locala, febra, dureri de cap.


Vaccinul Hib


Ofera protectie impotriva Haemophilus influenzae tip B, un agent patogen care poate sa provoace meningita, pneumonie, pericardita si alte afectiuni grave. Nu ofera protectie impotriva altor agenti patogeni care pot duce la memingita sau pneumonie.

Se poate face tuturor copiilor peste 2 luni si este recomandat in special celor ce prezinta un risc crescut. Se poate administra subcutanat, dar este recomandata administrarea intramusculara. Daca se afce in acelasi timp cu alte vaccinuri, injectiile se vor face in zone anatomice diferite.


Doza este de 0,5 ml, iar schema de vaccinare depinde de varsta. Intre 2 si 6 luni, se fac 3 doze la interval de 1-2 luni urmate de un rapel la 12 luni. Intre 6 luni si un an se fac 2 doze la interval de 1-2 luni, urmate de un rapel la 12 luni. Intre 1 si 5 ani se face o singura doza, fara rapel. citeste mai mult[2]

Calendarul de vaccinari

Vaccinarea reprezinta crearea unei imunitati artificiale, prin folosirea unor germeni atenuati omorati sau unor particule antigenice. Vaccinarile previn aparitia unor boli infecto-contagioase. Bolile prevenite sunt extrem de contagioase putand determina cu usurinta epidemii. In acelasi timp prin vaccinare se previne aparitia unor boli grave. In concluzie la nivelul populatiei vaccinarile previn aparitia unor epidemii, iar la nivel individual aparitia unor boli cu potential de evolutie grave (Hepatita B, poliomielita).

Calendarul de vaccinari in vigoare, conform normelor Ministerului Sanatatii in Romania, este urmatorul:

1. intre 24 de ore si 7 zile: Hepatita B/BCG

2. la 2 luni: DTP/Hepatita B, VPO

3. la 4 luni: DTP/VPO

4. la 6 luni: DTP/VPO, Hepatita B

5. la 12 luni: DTP/VPO

6. inter 12-15 luni: RRO

DTP= diftero-tetano-pertusiss

VPO= vaccin antipolio oral

BCG= bacilul Calmette/Guerin

RRO= vaccin Rubeola, Rujeola, Oreion

Vaccinarile se fac de catre medicii de familie.Aveti grija sa va notati datele la care au fost facute vaccinarile; semnalati medicului orice raceala, diaree, sau alta afectiune pe care copilul a avut-o inaintea vaccinarii. Tineti legatura cu medicul dumneavoastra de familie in cazul in care apar febre, eruptii sau alte simptome dupa vaccinare.

N.B.daca vaccinati copilul cu alte tipuri de vaccin decat cele recomandate de Ministerul Sanatatii (la ora actuala unele NU SE GASASC!) va trebui sa stiti ca schema de administrare se poate modifica. NOTATI NUMELE VACCINULUI FOLOSIT SI ANUNTATI MEDICUL DE FAMILIE! sursa:

http://www.pentrufemei.ro/articole/sarcina-si-parintii/bebelusul/ingrijirea-bebelusului/calendarul-de-vaccinari---2280.htm

Noua schema de vaccinare pentru copii (din 2009)

Ministerul Sanatatii a introdus o noua schema de vaccinare, inlocuind o schema care s-a aplicat timp de 10 ani.

schema de vaccinare, vaccin, sanatate

Conform acestei scheme se introduce vaccinarea fetitelor de 10 ani contra cancerului de col uterin (vaccinare pentru HPV, virusul papiloma uman) si se inlocuieste vaccinarea orala anti poliomielita cu vaccin injectabil inclus intr-un vaccin polivalent.

Vaccinul DTPa se va face la varsta de 4 ani, apoi DT la 14 ani, urmand rapeluri la intervale de 10 ani.

Vaccinuri obligatorii pentru copii :
A) In maternitate: in prima zi de viata HB-VAX DNA (pentru hepatita B), din a patra zi pana la a saptea BCG (bacil Calmette-Guerin, pentru tuberculoza) ; vaccinarea in maternitate se face numai la nou-nascutii cu o greutate de peste 2500 grame.

B) La varsta de doua luni se vaccineaza DTPa (difterie, tetanos, pertusis acelular), IPV (vaccin injectabil pentru poliomielita) si AHB (pentru hepatita B).

Varianta in schema de la stat TETRAXIM (DTPa si IPV) si HB-VAX DNA, deci doua intepaturi.
La aceasta varsta se poate vaccina optional pentru Haemophilus Influenzae tip B, vaccinul ActHIB fiind oarecum subventionat de stat, avand un pret de numai 100 RON.

C) La varsta de patru luni se vaccineaza DTPa si IPV, prin TETRAXIM. Daca se vaccineaza si anti-HIB (optional) se poate opta pentru PENTAXIM/PENTACTHIB sau INFANRIX (DTPa, IPV, HIB).citeste mai mult[3]

Unelte personale