Varsaturile bebelusilor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Varsaturile bebelusilor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Cand vomita bebelusul?

Bebe care vomita

Copilul bea lapte si deodata il vomita. Acest lucru nu este grav, dar trebuie sa acordati atentie sporita acestui lucru atunci cand varsaturile devin dese si dureroase. Statistica spune ca mai mult de 60% din bebelusi vomita cel putin o data pe zi. Acest lucru este normal si frecvent pentru cei mici si nu trebuie confundat cu refluxul esofagian care trebuie reperat si tratat de la caz la caz.

Varsaturile au loc din cauza dezvoltarii imature a zonei de imbinare intre stomac si esofag. In principiu, un sistem muscular in partea de sus a stomacului creeaza blocajul.

La nastere, acest muschi nu este solicitat atat de des si el se destinde, se labarteaza. Aceasta lipsa a tonusului favorizeaza refluxul. Contrar vomei, regurgitarea este o ascensiune pasiva a laptelui din stomac pana la gura. Insoteste adesea bula de aer produsa la inceputul digestiei, faimoasa ragaiala. Aceasta poate sa fie provocata si din cauza ca burtica este prea plina. Este favorizata de alimentatia lichida si pozitia culcat. Ea va inceta cand se va trece la alimentatia solida.

Este indicat ca atunci dupa ce il hraniti pe copil sa-l tineti intr-o pozitie verticala. Atentie, pozitia culcat comprima stomacul si favorizeaza regurgitarea.

Daca regurgitarile sunt repetate sau dureroase, copilul sufera de un reflux gastro esofagian. Poate fi vorba de o inflamatie a mucoasei sau o aciditate prea mare a stomacului. Poate fi si o alergie la proteinele continute de laptele de vaca. Pot aparea complicatii ingrijoratoare. Somnul copilului va fi perturbat de probleme respiratorii. Trebuie sa va ingrijorati cand greutatea stagneaza. Este necesara o examinare a medicului pediatru care, cu siguranta, ii va prescrie copilului un tratament adaptat varstei si greutatii sale. ...mai mult[1]


De ce vomita bebelusul?

Problemele de alimentatie din primele luni.

Varsaturile sunt probabil datorate supraalimentatiei, indigestiei sau unei alergii la proteinele din laptele tau. Poti spune in mod sigur ca vomita atunci cand se elimina o cantitate mare sau chiar tot ce a mancat copilul (uneori si prin mai multe eforturi consecutive). Atunci cand cantitatea eliminata este mica, este vorba de regurgitatie. Varsatura il poate speria pe copil asa ca probabil acesta va plange.

Ce sa faci?

Incearca sa-l hranesti mai des si in cantitate mica. Evita sa te joci cu el imediat dupa masa si tine-l in pozitie verticala (intr-un scaunel de masina sau intr-un scaun cu spatar) aproximativ o jumatate de ora dupa de a mancat, ca sa-si faca digestia.


Regurgitatia

Daca bebelusul tau este sanatos dar imediat dupa ce mananca sau “din senin” vomita , exista sansa sa ca de vina sa fie refluxul gastroesofagian. Refluxul apare atunci cand muschiul dintre esofagul si stomacul copilului tau nu functioneaza corect, permitand continutului stomacului sa “navaleasca” inapoi in gat. Copilul nu-ti poate spune dar s-ar putea sa-l doara burtica si sa simta o arsura sau o iritatie in gat si in piept. Aceasta problema va dispare probabil dupa primul an de viata, atunci cand muschii se vor dezvolta.

Ce sa faci?

Tine bebelusul intr-un scaun semiinclinat cel putin 30 de minute dupa ce mananca. Daca il tii intr-o pozitie perfect verticala presiunea care se va exercita asupra stomacelului sau il poate face sa vomite din nou. Nu-l legana pe genunchii tai si nici nu-l lasa sa fie prea activ dupa ce mananca.

Daca refluxul gastric nu dispare la copilul tau in primul an de viata, spune-i pediatrului.


Probleme stomacale

Daca bebelusul tau are deja cateva luni de viata, un virus digestiv este principala cauza a varsaturilor. Evitati raspandirea microbilor insistand ca toata lumea din casa sa-si spele mainile dupa folosirea toaletei sau dupa ce schimba scutecul copilului. De asemenea pastrati mainile copilului pe cat posibil cat mai curate. In combinatie cu varsaturile , un copil care prezinta virusi stomacali poate avea si diaree, un apetit scazut si febra. Combinatia intre diaree si varsaturi se numeste gastro-enterita. Aceasta boala poate fi extrem de periculoasa, mai ales la sugar si copilul mic, din cauza posibilitatii de deshidratare.

Ce sa faci?

Pentru a preveni deshidratarea, lichidele pierdute din organism prin scaune si varsaturi trebuie inlocuite cat se poate de repede.



Raceala sau alte infectii respiratorii

Acestea pot provoca, de asemenea, varsaturile deoarece se acumuleaza mucus in exces.

Ce sa faci?

Incearca sa-l impiedici sa acumuleze mucus in exces, curatandu-i nasul cu o pompita aspiratoare. Intreaba-l pe medicul pediatru daca ii poti da copilului un descongestionant pentru a reduce cantitatea de mucus produsa.



Plansul sau tusea excesiva

Plansul sau tusea prelungita pot stimula reflexul de a vomita. Asta se intampla daca iti lasi copilul sa planga in exces ( de exemplu daca vrei sa-l inveti sa adoarma singur si nu te duci la el chiar daca acesta plange mult). Nu-l lasa sa planga mult pana ce nu implineste 3-4 luni deoarece bebelusii au nevoie sa fie impacati imediat daca ii supara ceva.

Ce sa faci?

Desi poate fi dificil pentru amandoi, daca vomita in timpul unei crize prelungite de plans, asta nu-i afecteaza cu nimic sanatatea. Atunci cand inceteaza sa verse, spala-l repede, pune-l la loc in patut si incearca sa nu-l lasi sa te impresioneze.



Substantele otravitoare

Copilul tau poate vomita deoarece a inghitit medicamente, plante toxice sau chimicale.

Ce sa faci?

Daca banuiesti ca a inghitit ceva toxic cheama imediat medicul sau du-l imediat la spital. Daca banuiesti ce a inghitit, spune-i medicului.

Infectiile sau bolile mai grave

Uneori varsaturile pot semnala prezenta unei infectii a sistemului respirator, tractului urinar sau a urechilor. Varsatura poate fi de asemenea un simptom al pneumoniei, meningitei sau sindromului Reye (in cazuri rare). Daca copilul pare foarte bolnav sau are oricare din simptomele mentionate anterior, poate fi un semnal ca este foarte bolnav. Ce sa faci?

Cheama imediat doctorul! ...mai mult[2]

Bebelusul pana la sase luni si varsaturile

Evitati apa plata la bebelusi pana la patru-sase luni, ii puteti da numai daca medicul va recomandat acest lucru. Dati micutului cantitati mici de hrana si cat mai des. Doua-trei lingurite de alimente la fiecare 15-20 minute sunt suficiente pentru bebelusul sub sase luni. Solutia orala cu electroliti are rolul de a echilibra pierderile de apa si de saruri din organism si de a preveni voma si diareea.

Nu administrati mai mult de doua-trei lingurite. De la luna la luna puteti creste gradual cantitatea de solutie. Dupa cateva lunii, bebelusii au abilitatea de a nu voma mai multe ore. Micutul poate lua o cantitate de solutie de aproximativ 120 ml pe zi.

Dupa opt ore de la voma, puteti sa-i dati cate putin laptele. 20-30 ml este cantitatea recomandata pentru bebelusul din aceasta situatie. Daca bebelusul consuma alimentele solide, ii puteti da o cantitate mica de cereale.

Daca bebelusul este alaptat la san si varsa imediat, de mai multe ori, alaptati 5-10 minute la fiecare doua ore. Daca continua sa aiba varsaturi, contactati medicul.

Daca bebelusul are pana la o luna si vomita tot ce mananca, apelati urgent la medic. ...mai mult[3]


Bebelusul pana la un an si varsaturile

Daca bebelusul are sub un an poate sa bea apa plata, dar dupa specificatiile medicului. De asemenea, dati cantitati mici de alimente. Daca varsaturile sunt frecvente, oferiti-i solutia orala cu electroliti la 15-20 minute. Bebelusii dupa sase luni inca nu apreciaza gustul.

Nu administrati mai multa solutie deoadata, deoarece bebelusul va simti dureri de stomac si apoi va voma. De asemenea, este bine sa asteptati opt ore dupa varsaturi si apoi sa-i dati alimente. O doza de 30-60 ml de lapte este suficienta pentru bebelus. Hrana solida precum bananele, cerealele sau biscuitii se vor da in cantitati mici.

Daca bebelusul nu mai vomita 24 ore, reveniti la alimentatia normala. ...mai mult[3]

Funny video cu bebelusi care vomita

Unelte personale