Pneumonia - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Pneumonia

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Aparatul respirator
Radiografie copii

Pneumonia si afectiunile tractului respirator inferior sunt unele din cele mai importante cauze de mortalitate in intreaga lume. Pneumonia este una din cele mai frecvent diagnosticate afectiuni, impreuna cu infectiile respiratorii superioare reprezentand peste jumatate din totalitatea afectiunilor de natura infectioasa diagnosticate la copil.

In prezent diagnosticul se pune in functie de imaginile radiologice, dar si de starea clinica a pacientului precum si de ce se poate asculta la examenul fizic.

Pneumonia la copii poate ridica importante probleme, deoarece cauzele si tabloul clinic variaza foarte mult si sunt diferite de cele ale adultilor. Ele sunt in functie de varsta copilului dar si de eventualele stari patologice cu care acesta se confrunta.

Infectiile respiratorii inferioare reprezinta (la nivel international) a doua cauza de deces la copiii cu varsta sub 5 ani. Mortalitatea este cu atat mai ridicata cu cat varsta pacientului este mai mica si cu cat starea sa imuna este mai afectata. ...mai mult[1]


Tipuri de pneumonii

  • Pneumonia pneumococica: (data de Streptococcus pneumoniae) pare sa fie germenele cel mai frecvent implicat in pneumoniile la copii. De obicei, scaderea apararii generale si locale dupa o viroza respiratorie favorizeaza o astfel de infectie bacteriana.
  • Pneumonia cu Stafilococ auriu: este in general severa, rapid progresiva, determina aparitia de abcese multiple la nivelul plamanului.
  • Pneumonia atipica: pneumonia cu Mycoplasma pneumoniae este mai frecventa la copiii de varsta scolara; varful incidentei se afla in jurul varstei de 10 - 15 ani.
  • Pneumoniile virale: se suspicioneaza la un copil care de cateva zile tuseste, caruia ii curge nasul si care este in mijlocul unei comunitati/ familii in care exista persoane racite. ...mai mult[2]

Simptome

Simptomele pneumoniei variaza in functie de varsta copilului si de cauzele aparitiei ei. Citeva cauze obisnuite sint:

  • febra, raceala, tusea;
  • respiratia intensa neobisnuita;
  • respiratia gifaita sau respiratia grea;
  • respiratia fortata care face muschii coastelor unui copil sa se retracteze;
  • voma, dureri ale pieptului, dureri abdominale;
  • reducerea activitatii, pierderea apetitului sau hranirea saraca (la bebelusi);
  • culoarea albastruie sau gri a buzelor sau a unghiilor.

Citeodata, singurele simptome ale unui copil sunt febra si respiratia rapida. Cand pneumonia este localizata in partea de jos a plaminilor, langa abdomen, se poate sa nu fie nici un fel de problema legata de respiratie - doar febra si dureri ale abdomenului.

La copiii mai mari si la adolescenti, pneumonia datorata micloplasmei (pneumonia ambulanta) este recunoscuta pentru cauzarea durerilor de gat si de cap, pe langa simptomele obisnuite ale pneumoniei. La copiii mici, pneumonia datorata Chlamidiei poate cauza conjunctivita (inrosirea ochilor) cu doar o imbolnavire usoara si fara febra.

In pneumonia datorata Pertussis (bacteria care provoaca tusea) copilul poate sa aiba reprize lungi de tuse, sa se invineteasca din cauza lipsei de aer sau sa scoata un sunet ca si cum ar tusi cand incearca sa respire. ...mai mult[3]


Tratament

Tratament pneumonie
In cazul pacientilor suspectati de pneumonie, medicul trebuie sa fie atent la eventualele semne de dezechilibrare a functiei respiratorii. Daca este necesar, se recomanda administrarea de oxigen.

Majoritatea pacientilor cu pneumonie pot fi tratati ambulator cu antibiotice sau antivirale (in functie de agentul etiologic al infectiei). Scopurile terapiei medicamentoase sunt eradicarea infectiei, reducerea morbiditatii si prevenirea aparitiei complicatiilor.

In majoritatea cazurilor se recomanda:

  • Amoxicilina: se poate utiliza ca agent terapeutic de prima linie, in cazul pneumoniilor comunitare necomplicate.
  • Penicilina: este o altenativa a tratamentului cu amoxicilina, in cazul pacientilor la care se suspecteaza infectie cu pneumococ.
  • Cefalosporine si macrolide: sunt variante eficiente ale amoxicilinei. Se pot administra si daca se suspecteaza pneumonie cu Mycoplasma.


Este posibil ca pneumonia sa fie de natura virala, caz in care antibioticele sunt ineficiente si nu fac decat sa stimuleze aparitia rezistentei la tratament. Tratamentul pneumoniilor virale este indicat in situatia in care starea pacientului se poate degrada foarte repede, sistemul imun nu poate face fata infectiei sau apar complicatii. ...mai mult[1]

Profilaxie

Exista vaccinuri pentru prevenirea infectiilor de virusi si de bacterii ce cauzeaza unele tipuri de pneumonie. De exemplu, copiii primesc de obicei imunizare obisnuita impotriva Gripei Haemophilus si Pertussis (tusea), incepand de la varsta de doua luni.

Copiii cu boli cronice, care sunt expusi la alte tipuri de pneumonie, pot sa primeasca vaccinuri suplimentare sau tratament imuno-protector. Doctorii pot da antibiotice preventive pentru pneumonia la copiii care au fost expusi catre cineva cu anumite tipuri de pneumonie.Copiii infectati cu HIV ar putea de asemenea primi antibiotice pentru prevenirea pneumoniei cauzata de Pneumocystis Carinii.

Tratament antiviral este acum disponibil. O data ce pneumonia este cauzata de bacterii sau virusi ce sunt contagiosi, este de preferat sa tinem copiii departe de persoanele care au deja pneumonie sau o infectie a partii de sus a aparatului respirator, care poate duce la pneumonie. ...mai mult[3]

Unelte personale