Sindromul Reye - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Sindromul Reye

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Spuneti NU aspirinei

Aspirina este unul din medicamentele nelipsite din casele sau chiar din gentile noastre. Dar daca ai in casa un copil, acest medicament “minune” devine dintr-o data periculos. Folosirea aspirinei a fost asociata cu sindromul Reye, o boala rara dar foarte periculoasa, care afecteaza copiii si adolescentii aflati in convalescenta dupa o infectie virala.

Sindromul Reye este caracterizat de o umflare a creierului si ficatului. Diagnosticul rapid si tratamentul adecvat pot salva viata copilului bolnav.

Cazurile de sindrom Reye au atins punctul maximul in anii ’70-’80. Astazi cele mai multe cazuri suspectate de sindrom Reye se dovedesc a fi alarme false. Insa prevenirea bolii este in continuare foarte importanta.

Regula de baza este ca cei sub 18 ani sa nu ia aspirina daca nu a fost recomandata de medic!

La copiii cu sindrom Reye glicemia scade brusc, in timp ce creste nivelul de amoniac si aciditatea sangelui. In acelasi timp, ficatul se umfla si acumuleaza depozite de grasime. Se poate umfla si creierul, ceea ce provoaca pierderea cunostintei si convulsii. ...mai mult[1]

Simptome

Sindromul Reye poate aparea in timpul unei infectii virale, dar mai ales la 2 saptamani dupa aparitia acesteia. Daca copilul tau manifesta simptomele descrise mai jos in timpul sau imediat dupa o infectie virala, suna pediatrul, mergi la urgente sau suna ambulanta:

  • Diaree si cateodata voma
  • Dificultati de respirare
  • Ameteala sau letargie
  • Hiperactivitate, agitatie
  • Crize
  • Coma

Desigur, aceste simptome vor fi prezente la orice copil cu o infectie virala. Majoritatea copiilor nu vor avea sindromul Reye, incidenta bolii este foarte rara. ...mai mult[2]

Tratament

Copilul care are acest sindrom trebuie consultat de un medic pediatru. Daca starea lui se agraveaza atunci nu ezitati sa mergeti la urgenta. Tratamentul este menit sa intareasca organismul si nu sa trateze afectiunea.

Medicul trebuie sa aiba grija ca pacientul care sufera de acest sindrom sa se alimenteze corespunzator, sa bea lichide multe si sa respire fara probleme. Daca organismul copilului se afla intr-o stare de echilibru atunci sansele sa se recupereze sunt foarte ridicate.

Este clar ca orice copil va fi monitorizat pe parcursul manifestarii bolii. Uneori este nevoie de introducerea unor cateteri (pe cala nazala sau urinara) pentru a analiza si controla circulatia fluidelor prin corp, compozitia sangelui sau nutritia.

Pacientii nu se alimenteaza pe cale orala ci doar intravenoasa. Substantele sunt administrate sub forma de fluide si asigura un echilibru electrolitic care permite hidratarea corecta a celulelor. Ventilatia poate sa fie necesara daca pacientul nu poate respira normal.

Nu exista nicio analiza specifica sindromului Reye. Uneori este nevoie de analize mai invazive pentru a stabili daca nu cumva exista alte boli care dau aceleasi simptome. Se poate face o punctie lombara pentru a verifica daca exista o meningita sau encefalita, o biopsie a ficatului sau o tomografie computerizata (CT).

Metodele prin care se detecteaza sindromului Reye s-au imbunatatit. Diagnosticarea si tratamentul au redus rata mortalitatii cu aproape 20 de procente in ultimii ani. Cu cat este descoperit mai devreme, cu atat sansele de supravietuire cresc. Copiii care ajung in ultimele stadii ale bolii risca afectiuni permanente ale creierului. ...mai mult[3]

Atentie parinti!

Renuntati sa folositi aspirina la tinerii sub 20 de ani, aceasta putand fi inlocuita cu paracetamol, ibuprofen sau alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Nu va lasati inselati, aspirina nu se gaseste doar ca atare. Ea este si componenta a numeroase produse farmaceutice, de aceea cititi de fiecare data cu atentie prospectul medicamentului, cautati toate denumirile sub care poate aparea aspirina (acid acetil salicilic, acetilsalicilat, salicilat) si la nevoie nu ezitati sa cereti sfatul medicului sau farmacistului.

Mamele care alapteaza trebuie sa evite si ele folosirea aspirinei, care poate trece in lapte si afecta copilul. In foarte rare cazuri (de exemplu boala Kawasaki, poliartrita reumatoidă juvenila), aspirina poate fi eventual folosita, dar numai la recomandarea expresa a medicului. In aceste cazuri, urmati schemele de vaccinare pentru a evita infectiile virale ale copilului. ...mai mult[4]

Unelte personale