Vazul la bebelusi - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Vazul la bebelusi

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter


Cum vad bebelusii?

Vazul bebelusilor
Dezvoltarea vazului la bebelusi se petrece gradual, pe parcursul mai multor luni de la nastere. In primele luni dupa nastere vazul bebelusului tau se va "ascuti", pana la sase-opt luni cand va vedea lumea aproape la fel de bine ca un adult. Bebelusilor le place sa priveasca obiecte frumos colorate si chipul mamei lor, pentru ca acest lucru le ofera un sentiment de siguranta.

La nastere vederea bebelusului este foarte neclara, el poate distinge insa lumina, formele si miscarile. Vede apropape numai in tonuri de alb si negru, pana la o distanta de 20, 30 de centimetri, cat sa distinga fata celui care il tine.

Fata persoanelor este cel mai interesant lucru in momentul acesta pentru el, si contrastele puternice dintre alb si negru (o tabla de sah, de exemplu). Dupa doua saptamani bebelusii incep sa vada in culori, desi nu atat de clar ca adultii. Vederea bebelusului tau se va imbunatati treptat pana la opt luni, cand va vedea aproape la fel de bine ca si tine. ...mai mult[1]

Etapele vazului

Prima luna de la nastere, a bebelusului

Nou-nascutul abia poate distinge lumini, vederea lui nu poate diferentia culori, vazand mai mult in umbre. Ii plac contrastele puternice, mai ales intre alb si negru si nu poate vedea mai departe de 20-35 de centimetri, insa este o distanta suficienta pentru a distinge chipul celui care il tine in brate.

Vazul bebelusilor, la doua luni

Bebelusii incep sa diferentieze culorile, preferandu-le in aceasta perioada, pe cele mai deschise, mai pale, celelalte obosindu-le ochii.

Este important sa ii incurajati dezvoltarea vizuala, oferindu-i jucarii colorate si cat mai complexe. Pe bebelusi ii atrag combinatiile multiple de forme si culori.

Vazul bebelusilor, la patru luni

Incepand cu luna a patra, bebelusii reusesc sa perceapa adancimea si distanta la care se afla obiectele de ei. Incep sa aiba mai mult control asupra manutelor lor si asupra atingerilor.

De acum in colo, micutul iti va atinge mai fin fata, stiind cat de aproape sau de departe esti de el. Mai mult, bebelusul incepe sa recunoasca expresiile fetei, mimica, putand sa interpreteze anumite gesturi ale tale si ale celor din jur. De asemenea, ajunge sa inteleaga exprimarea unor sentimente, trairi, emotii.

Vazul bebelusilor, la cinci luni

Bebelusul vede din ce in ce mai bine, iar acum reuseste sa vada mai clar obiectele mici. El incepe sa poata urmari usor obiectele in miscare, abilitate care i se tot dezvolta pana la opt luni.

Acum incepe sa diferentieze mai clar, nuantele culorilor din aceeasi gama cromatica, insa in mod continuu trebuie sa il stimulezi prin jucarii, lumini (ai grija sa nu fie puternice), imagini etc.

Vazul bebelusilor, la opt luni

La opt luni, bebelusii vad la fel de clar si complex ca un adult, ramanand sa capete experienta si in privinta interpretarii imaginilor pe care le percep. Sunt curiosi si doresc sa atinga orice obiect le atrage atentia.

La aceasta varsta, copilul poate recunoaste persoanele cunoscute, chiar daca acestea se afla la distanta, iar culoarea ochisorilor lui este mult mai clara, urmand sa se mai modifice foarte putin de acum inainte. ...mai mult[2]


Intrebari frecvente

1. De ce bebelusul isi incruciseaza ochii din cand in cand?

Inainte de 6 luni (varsta la care e bine sa va puneti intrebarea daca bebelusul are sau nu strabism si trebuie verificat de un oftalmolog), bebelusul va incrucisa ochii de multe ori sau pupilele se vor deplasa fiecare spre marginea exterioara a ochilor. Pana la aceasta varsta ochii bebelusului nu lucreaza in mod sincronizat, parand ca sunt independenti unul de altul, de foarte multe ori. In jurul a 2 luni, ochii bebelusului vor fi mult stabilizati si vor incepe sa lucreze impreuna pentru o perioada mai lunga de timp, fiind capabili sa focalizeze pe cate un lucru la distante mai mari. Vederea binoculara, prin care ambii ochi pot focaliza pe un obiect, este in plina dezvoltare acum, iar asta se poate observa prin incercarile bebelusului de a urmari obiectele aflate in miscare in fata lui.

2. Cat de multe invata si intelege un bebelus prin vizualizare?

Impreuna cu celelalte simturi (miros, auz, atingere), vazul coordoneaza miscarile bebelusului si raspunsurile lui la actiunile exterioare. In acest fel el stie sa gaseasca sau sa identifice o anumita jucarie, pipaind, ascultand-o si apoi peste un timp reuseste ca prin vizualizare sa o regaseasca mult mai usor. Dupa ce va descoperi in jurul a 4 luni si simtul gustului, el va putea sa exploreze totul in jurul lui cu mult mai multa usurinta.

3. De ce nou-nascutul plange fara lacrimi?

Ochii bebelusului sunt suficient de umezi, dar lacrimile cauzate de emotii sunt produse doar de glandele lacrimale, care nu vor intra in functiune inainte de 6 luni, deci pana atunci nu se poate vorbi despre lacrimi (din acest motiv, in cazul bebelusilor cu canalele lacrimale infundate, desfundarea se va face intre 5-6 luni, numai de medicul oftalmolog).

4. Ce sanse sunt ca ochii bebelusului sa ramana de aceeasi culoare ca la nastere?

In general, copiii caucazieni au ochii albastri sau gri-albastrui la nastere, iar cei non-caucazieni, caprui. Culoare permanenta a ochilor unui copil depinde in primul rand de culoare ochilor parintilor, iar ea se fixeaza la sfarsitul primului an de viata. In majoritatea cazurilor, un copil ai carui parinti nu au ochii albastri, va avea in cateva luni ochii caprui sau verzi. In timp ce genele pentru ochii albastri sunt recesive, mai exact aceasta culoare poate trece la caprui sau verde, celelalte niciodata nu vor trece in albastru.

5. Parintii care poarta ochelari vor avea obligatoriu copii care vor purta ochelari?

Daca unul din parinti poarta ochelari de corectie, este posibil ca in viitor copilul sa aiba si el nevoie sa-si corecteze vederea. Totul este legat de forma retinei, prea lunga sau prea scurta si acest lucru se poate transmite genetic de la parinti la copii. In cazul in care ambii parinti poarta ochelari, sansele ca micutul sa poarte ochelari sunt foarte mari. ...mai mult[3]

Unelte personale