Rubeola
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
|
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Cuprins |
Informatii generale
Rubeola, sau pojarul de 3 zile, este o boala infectioasa produsa de un virus cu A.R.N. din genul Rubivirusurilor, transmis de cele mai multe ori pe cale aeriana, prin picaturile mici de saliva eliminate odata cu stranutul si care contin milioane de agenti infectiosi. Alte moduri de transmitere : prin mancare sau bauturi la comun, prin contactul cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid, iar apoi atingerea zonelor ochilor, nasului sau gurii fara spalarea pe maini in prealabil. Mai putin obisnuit, se poate produce contaminarea si prin contactul cu sange infectat, la nivelul unor leziuni ale pielii sau mainilor daca nu se spala zonele afectate imediat.
Virusul rubeolei poate persista in aer pana la 2 ore, timp in care poate fi inhalat de orice copil pe o raza de cativa metri. |
Afectiunea este tot mai rar intalnita in zilele noastre, datorita administrarii profilactice a vaccinului impotriva virusului care produce boala. Odata cu introducerea vaccinului in anul 1963, numarul cazurilor de rubeola a scazut cu 99%. Inainte de introducerea vaccinului, rubeola aparea in epidemii anuale (la sfarsitul iernii si inceputul primaverii) si producea un numar mare de imbolnaviri (cu o mortalitate de pana 10%). ...mai mult[1]
Simptome
Simptomele tipice de rubeola sunt:
- un rash minor
- edem si sensibilitate la palparea ganglionilor (mai ales cei aflati in spatele urechilor si in partea posterioara a capului)
- febra moderata.
- uneori pot sa apara, mai ales la adolescente sau femeile tinere, dureri articulare (artrita), mai ales la nivelul articulatiilor mici ale mainilor.
- copiii mai mari si adolescentii pot prezenta si febra, dureri oculare, dureri in gat si o stare de rau general; poate sau nu sa apara rash-ul. ...mai mult[2]
Incubatie
Perioada de incubatie (timpul necesar ca virusul sa se multiplice si sa provoace simptome), este cuprins intre 10 si 20 de zile. La poarta de intrare, nazofaringele, virusul se multiplica, urmand ca dupa 5-8 zile sa treaca in sange (viremie).
Orice persoana cu rubeola este contagioasa cu 4 zile inainte si dupa debutul caracteristic al bolii (aparitia eruptiei cutanate).
Complicatii
Rubeola se poate complica la 20-30% dintre pacienti. Dintre complicatiile cel mai frecvent intalnite, amintim:
- diareea cronica si otita sunt cel mai frecvent intalnite, in special la copiii mici
- pneumonia
- meningita (inflamatia foitei care acopera creierul) si encefalita (inflamatia tesutului cerebral) sunt rar intalnite, insa sunt grave si greu de tratat, lasand sechele in majoritatea cazurilor.
- artrita degetelor, incheieturii mainii, genunchilor, la majoritatea pacientilor de sex feminin
- tulburari ale hemostazei (hemoragii), pot determina sangerari la nivelul ochiului sau creierului
Infectia fatului cu virusul rubeolic in primul trimestru este un risc pentru avort spontan, moarte fetala si defecte congenitale ale fatului. Mai mult de 90% din fetii infectati in primele 11 saptamani de sarcina dezvolta sindrom rubeolic congenital. Acest sindrom poate provoca defecte congenitale severe. Tulburarile de auz sunt cele mai frecvente, desi cataracta,glaucomul si alte probleme oculare, defecte de cord, afectiuni cerebrale, retard mintal si psihic (oprirea cresterii) si boli osoase pot de asemenea sa apara.
Complicatiile rubeolei survin cel mai frecvent in randul copiilor cu varste mai mici de 5 ani si la adultii de peste 20 de ani. ...mai mult[1] |
Tratament
In cazul in care exista suspiciunea de rubeola consultul medical de specialitate devine obligatoriu in special daca copilul a intrat in contact cu o alta persoana diagnosticata cu rubeola.
Tratamentul simptomatic
Consta in administrarea medicatiei antipiretice (care scade febra). Medicamentul cel mai des utilizat in acest scop este acetaminofenul (paracetamolul) care se gaseste sub mai multe forma, supozitoare, sirop, comprimate efervescente si tablete orale.
Aspirina nu trebuie administrata la copii deoarece este asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar potential fatala.
Imunoglobulina specifica impotriva virusului care determina rubeola, poate fi administrata tuturor copiiilor, neimunizati anterior, intr-un interval de maxim 6 zile de la expunere. ...mai mult[1]
Profilaxie
Vaccinul antirubeolic contine un virus viu atenuat care stimuleaza sistemul imunitar al copilului avand ca rezultat formarea de anticorpi protectori impotriva virusului, astfel ca in momentul in care persoana intra in contact cu virusul rubeolic nu va face boala sau va face o forma usoara de boala.
Vaccinul este singura metoda eficienta de a preveni boala.
Vaccinul antirubeolic este recomandat sa fie administrat copiiilor intre varsta de 12-15 luni cu revaccinare in jurul varstei de 4-6 ani. Vaccinul antirubeolic poate fi asociat cu cel impotriva rujeolei si oreionului si care poate fi administrat in jurul varstei de 1 an. ...mai mult[1]