Schimbarea scutecelor - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Schimbarea scutecelor

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Ghid pentru schimbarea scutecelor

  • Pasul 1: Descheie ariciurile scutecului in care se afla copilul si incheie-le la loc fara sa asiguri prinderea, pentru a nu se lipi de pielea copilului. Nu indeparta inca scutecul murdar.
  • Pasul 2: Sterge orice urma de materii fecale, fara sa uiti sa acoperi penisul copilului (in cazul in care este baiat) cu o panza curata, din motive sanitare.
  • Pasul 3: Ridica funduletul copilului de pe masa, prinzandu-l de glezne.
  • Pasul 4: Impaturiti scutecul murdar sub copil, cu partea curata deasupra.
  • Pasul 5: Folositi un servetel umed sau o panza umeda pentru a curata pielea copilului foarte bine. In cazul in care aveti o fetita, aveti grija sa curatati din fata catre spate. Astfel nu va exista riscul unei infectii cu diferite bacterii.
  • Pasul 6: Ridicati picioarele copilului si curatati-i funduletul.
  • Pasul 7: Schimbati scutecelul murdar cu unul curat. Partea cu agatatoare ar trebui sa fie dedesubt, iar cealalta sa vina prin partea din fata, printre picioarele copilului, desfacute atat cat sa nu fie inconfortabil pentru el.
  • Pasul 8: Incheiati scutecul la ambele capete si asigurati-va ca se simte confortabil. Scutecul nu trebuie sa fie prea strans pentru a nu-i ciupi pielea.

Strangeti scutecul murdar si puneti-l in punga, apoi la gunoi. In cazul nou-nascutilor incercati sa nu acoperiti cordonul ombilical al copilului cu scutecul.

Puteti procura scutece speciale care au o taietura in acea zona. In cazul baietilor trebuie sa aveti grija ca penisul sa fie asezat in asa fel incat sa nu se ude bebelusul. ...mai mult[1]

Schimbarea scutecelor bebelusului

Asigura-te ca ai toate cele necesare inainte de a schimba scutecul. Odata ce ai inceput sa schimbi scutecul, nu pierde copilul din ochi nici o secunda. Copii se agita si se misca mult si se pot rani sau cadea in orice clipa.

Pentru a schimba scutecele:

  • · Este indicat sa te spali pe maini inainte de a schimba scutecul bebelusului. Spala-te pe maini cu apa si sapun si dupa ce schimbi scutecul.


  • · Aseaza bebelusul pe o suprafata curata. Atunci cand iesi trebuie sa ai la tine o patura sau o placa pentru schimbat scutecele.
  • · Indeparteaza scutecul folosit.

·* Foloseste un prosop inmuiat in apa curata, calduta. Spala zona acoperita de scutec. Spala dinspre spate spre fata pentru a evita infectiile.

  • · De fiecare data cand schimbi scutecele, spala si cordonul ombilical. Foloseste un tampon de panza imbibat in alcool. Sterge-l pana cand ramane uscat. Curata de asemenea si zona din jurul acestuia si burtica bebelusului. Cordonul ombilical se va desprinde dupa o perioada intre 5 si 10 zile. Bebelusul va plange in momentul in care vei atinge cordonul ombilical cu tamponul umed. Fii delicata. Fa un control medical daca bebelusul plange si cu alte ocazii daca ii atingi cordonul ombilical sau daca pielea din jurul acestuia este rosie sau iritata.
  • · Pune un scutec curat. Daca il fixezi cu ace de siguranta, pune mana intre ac si pielea bebelusului. Nu acoperi cu scutecul cordonul ombilical.

Nou-nascutii folosesc cam 10 scutece pe zi. Schimba-le de indata ce se umezesc, pentru a preveni iritatiile. Pune scutecul murdar impreuna cu prosoapele murdare folosite intr-o punga speciala, apoi arunca-le. mai mult[2]


Produse folosite pentru schimbarea scutecelor

Multi parinti sunt adesea surprinsi de cate scutece trebuie sa schimbe intr-o singura zi, insa cu timpul te vei obisnui si vei deveni o adevarata profesionista.

Inainte si dupa schimbarea scutecelor, trebuie sa te speli pe maini, iar atunci cand vine momentul de a-l schimba pe micut, ai grija sa ai la indemana:

  • un scutec curat;
  • servetele umede;
  • o punga de plastic pentru a arunca scutecul murdar;
  • crema pentru funduletul bebelusului;
  • pudra;
  • un schimb de haine atat pentru bebelus, cat si pentru tine. ...mai mult[1]

Sfaturi

Cum se schimba scutecul
  • Foloseste scutece potrivite ca marime pentru a evita disconfortul bebelusului, iritatiile, dar si scurgerea murdariei spre exterior care poate sa apara daca scutecul este prea mare.
  • Bebelusii pot fi alergici la unele substante din servetelele umede, chiar daca pe ambalaj scrie ca sunt hipoalergenice. In primele luni este de preferat sa folosesti unele fara alcool.
  • Foloseste doar creme recomandate de pediatru.
  • Daca trebuie sa folosesti pudra, foloseste pudra speciala pentru acest scop, nu pudra de talc. Studiile spun ca talcul este responsabil de cancerul la plamani si de cancerul genital la fetite.

Nu este foarte complicat sa ii schimbi scutecele bebelusului tau. Cu rabdare si multa practica acest procedeu va deveni unul dintre momentele pe care le veti trece amandoi cu zambetul pe buze. O buna igiena previne raspandirea bolilor, dar te ajuta mai ales, sa ai un bebelus curat, sanatos si fericit. ...mai mult[3]


De ce apar scurgeri de la scutec?

O problema des intalnita si frustranta pentru parinti o reprezinta scurgerile de la nivelul scutecului. Scutecul este responsabil de absorbtia umezelii si mentinerea acesteia pana la schimbarea unui nou scutec. Invelisul scutecului nu este realizat pentru a actiona ca un al doilea strat.

Scurgerile din scutec se pot datora si faptului ca urina nu este apa pura. Urina contine pe langa apa si sare, iar atunci cand un bebelus va uda scutecul, aceasta nu va fi absorbita in totalitate de scutec. Cu cat urina este mai concentrata, cu atat aceasta va contine mai multa sare, capacitatea de absorbtie a scutecului scade si apare riscul de a exista scurgeri de urina din scutec.

Daca observi ca apar frecvent scurgeri din scutec, verifica in primul rand daca aplici corect scutecul copilului, sau poate este cazul sa treci la alta marime.

Daca observati ca scutecul curge de undeva de sus, observa daca nu cumva banda adeziva a scutecului nu impinge hainele bebelusului. Acesta va face ca scutecul sa actioneze ca un tampon si sa ridice umeazeala spre zona superioara, iar de aici inafara scutecului.

Daca scutecul curge pe picioruse in jos inseamna ca scutecul respectiv a fost suprasaturat datorita urinarii frecvente. In acest caz este recomandat sa cauti un scutec cu o putere de absorbtie mai mare sau pur si simplu sa-l schimbi mult mai des. ...mai mult[4]

Ajutor in cazul de iritatie provocata de scutec

Dermatita de scutec

Daca ai grija ca bebelusul tau sa fie uscat si curat, poti preveni eruptiile cutanate provocate de scutece. Cu toate acestea, daca pe funduletul bebelusului apar puncte mici si rosii, piele inflamata sau puncte cu puroi, fa cum te sfatui:

  • La primul semn de piele iritata, aplica o crema, de preferat una cu oxid de zinc. Freaca-i funduletul, dupa ce l-ai schimbat si spalat.
  • Lasa-ti bebelusul sa stea in funduletul gol ori de cate ori ai ocazia.
  • Limiteaza numarul de substante iritante pe care le aplici pe funduletul bebelusului tau. Foloseste sapunul doar o data pe zi si evita sa folosesti servetele umede pana cand ii trece eruptia. Intotdeauna usuca cum trebuie bebelusul dupa ce i-ai facut baie.
  • Gandeste-te sa ii schimbi tipul de scutec – de la cele de unica folosinta la cele din panza sau invers – pana cand ii trece eruptia. Daca folosesti pantalonasi de unica folosinta sau din material plastic, asigura-te ca i-ai pus destul de largi, astfel incat aerul sa poata circula in interiorul scutecului.
  • Daca iritatia sau eruptia nu dispare intr-o zi sau doua, intreaba medicul. ...mai mult[5]
Unelte personale