Dermatita de scutec - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Dermatita de scutec

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Generalitati

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec este cea mai frecventa forma de inflamatie a pielii sugarului. Se prezinta ca o zona iritata, rosie la nivelul pielii acoperite de scutec (funduletul) a sugarului (eritem fesier).

Majoritatea sugarilor dezvolta la un moment dat acest tip de dermatita. Cel mai frecvent apare la introducerea de alimente solide in alimentatia sugarului, atunci cand mama care alapteaza mananca anumite alimente sau cand copilului i se administreaza antibiotice. Alti factori care pot duce la aparitia dermatitei de scutec sunt mentinerea umeda a pielii sub scutec, schimbarea rara a scutecului, diareea si folosirea unor chiloti din plastic peste scutec.

Dermatita de scutec poate determina ingrijorarea parintilor si il poate deranja pe sugar dar de obicei dispare in cateva zile cu tratament simplu, la domiciliu. ...mai mult[1]

Ce anume cauzeaza dermatita de scutec?

Cat timp bebe este hranit cu lapte matern sau formula de lapte nu ar trebui sa-ti faci griji ca micutul tau ar putea sa faca dermatita de scutec. Odata cu diversificarea alimentatiei si introducerea alimentelor solide, materiile fecale si urina lui bebe devin mai acide si mai iritante pentru pielea lui sensibila.

Pielea sensibila a funduletului in contact frecvent cu umezeala si frecarea scutecului se inroseste si devine susceptibila infectiilor bactreiene. Netratata la timp, iritatia se complica cu infectii locale insotite de febra, ce pot necesita administrare de antibiotice sau chiar internare in spital.

Aceasta afectiune este frecventa pana in jurul varstei de un an, deoarece incepand de la un an pielea bebelusului incepe sa se mai intareasca si sa fie mai rezistenta. ...mai mult[2]


Prevenirea si tratamentul

  • Daca va alaptati copilul la san, acordati atentie meniului dvs., s-ar putea ca vreunul dintre produsele alimentare din hrana dvs. sa provoace afectiunile cutanate sugarului.
  • La imbunatatirea starii copilului pot contribui baile de sezut in infuzii de plante, de 2 - 3 ori pe zi, la o temperatura de pana in 37°C. Luati flori uscate de musetel - 1 lingura la un pahar de apa fiarta sau cateva pachetele de ceai de musetel - opariti-le, lasati-le sa infuzeze, dupa care turnati ceaiul strecurat intr-un lighean, dizolvati-l cu apa rece pana ce lichidul ajunge la temperatura necesara. Benefica este baia cu ceai de musetel in care ati adaugat bicarbonat de sodiu (o lingura de bicarbonat la un ibric de ceai). Cu aceasta solutie alcalina puteti sterge copilul, ori de cate ori ii schimbati scutecul, avand grija ca dupa aceea sa-i uscati pielea. Puteti folosi si uleiuri aromate: puneti o picatura de ulei de lavanda in cadita si scufundati copilul in ea. Lavanda este un excelent remediu pentru orice afectiune a pielii si calmeaza copilul. ...mai mult[3]
  • Cea mai buna metoda de a preveni dermatita de scutec este sa mentii funduletul micutului curat si uscat. Verifica scutecul copilului in fiecare ora si schimba-l imediat daca constati ca este ud sau murdar cu fecale.
  • Cand schimbi scutecul, curata-i micutului funduletul cu un prosop moale imbibat in apa calduta si asteapta ca zona sa se usuce complet. Da-i apoi cu crema protectoare si cu pudra de bebelusi. Este bine sa nu strangi scutecul foarte tare, ci lasa-l mai larg.
  • Ori de cate ori ai ocazia, lasa copilasul fara scutec pentru ca funduletul sa stea cate putin la aer, nu numai strans in scutec.
  • Daca a aparut dermatita, folosesti frecvent pudra pentru bebelusi, care absoarbe umezeala, si o crema cu vitamina A si D sau o crema care sa contina oxid de zinc (cutaden) care reduc semnificativ iritatia si grabesc procesul de vindecare a ranilor.
  • Nu folosi niciodata pudra de talc deoarece este cancerigena si poate provoca pneumonie lui bebe daca acesta aspira particulele de talc.
  • Daca respecti toate aceste sfaturi si observi ca au trecut deja cateva zile, dar iritatia bebelusului nu numai ca nu se vindeca, dar se inrautateste, este indicat sa apelezi la medic. ...mai mult[2]

Sfaturi Academia Americana de Dermatologie

Exista doua forme comune de dermatita de ”scutec” :

  • forma simpla de dermatita de ”scutec” (iritatia)
  • dermatita datorata candidei.

Dermatita iritativa apare atunci cand enzimele fecale, mai ales cand sunt combinate si cu urina, determina inflamatia pielii delicate a copilului daca sunt in contact pentru o perioada lunga de timp. Cel mai sigur mod de a preveni acest tip de iritatie este indepartarea cat mai rapida a scutecului murdar.

Sfaturi recomandate de medicii dermatologi pentru a prevenii si trata iritatia produsa de scutece:

  • scutecele care contin materii fecale trebuie schimbate imediat.
  • materiile fecale de pe pielea copilului ar trebui curatate cu servetele pentru copii, care nu contin substante iritante.
  • pentru tratarea dermatitei de „scutec”, trebuie aplicata o crema cu rol de bariera protectiva care sa contina oxid de zinc.
  • se recomanda evitarea folosirii pudrei pentru copii datorita faptului ca aceasta poate fi inhalata de acestia si poate determina aparitia pneumoniei. ...mai mult[1]
Unelte personale