Tusea convulsiva - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Tusea convulsiva

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Tusea convulsiva este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este o boala infectioasa si contagioasa, caracterizata zilnic printr-o tuse severa si persistenta, ce dureaza cateva saptamani. Germenul care o produce este un cocobacil numit Haemophiluspertusis sau Bordetella pertusis.

Copilul trebuie izolat pentru a nu contamina alti copii sau bebelusi care nu au fost vaccinati. Copiii vaccinati pot face o forma usoara de tuse convulsiva. Alti copii care fac tuse convulsiva pot face o infectie secundara cum ar fi pneumonia sau bronsita. Aceasta maladie poate fi foarte grava pentru persoanele de orice varsta, chiar mortala pentru sugarii de mai putin de 6 luni.

Izvorul de infectie il constituie bolnavul de tuse convulsiva, care este contagios timp de 6 saptamani de la inceputul bolii. Transmiterea se face direct, prin aer, prin picaturile ce se proiecteaza in timpul tusei. Contagiozitatea bolii este foarte mare.

Gravitatea bolii se datoreaza intensitatii spasmului tusei, bronhopneumoniilor secundare, reactiilor encefalitice. La adulti, boala se intalneste foarte rar. Imbolnavirea lasa imunitate solida si de durata. ...mai mult[1]

Simptome

Simptome tuse convulsiva
Tusea convulsiva evolueaza in trei stadii:
  • Stadiul cataral: caracterizat prin simptomatologie blanda, asemanatoare gripei (o simpla raceala, cu rinoree, lacrimare, stranut, febra si tuse iritativa). Acest stadiu dureaza 1-2 saptamani si bolnavul este foarte contagios in aceasta faza.
  • Stadiul paroxistic: caracterizat de accese de tuse care se termina cu o inspiratie prelungita, zgomotoasa. Datorita lipsei de oxigen copilul devine cianotic. Acest stadiu poate dura 1-6 saptamani, dar se poate prelungi pana la 10 saptamani.
  • Convalescenta: al treilea stadiu este cel de convalescenta, care dureaza 2-4 saptamani si se caracterizeaza printr-o descrestere gradata a simptomatologiei paroxistice. ...mai mult[2]

Complicatii

Complicatiile respiratorii sunt cele mai frecvente: asfixia (mai ales la copii mici), complicatii pulmonare (pneumonia). Complicatiile nervoase pot cauza paralizie, intarziere mentala. Frecvent poate apare otita.

Daca febra depaseste 38,3°C se poate banui o complicatie pulmonara (bronhopneumonie, atelectazii, emfizem mediastinal, diseminarea unei tuberculoze preexistente, bronsiectazie), se pot ivi hemoragii (epistaxis, hemoptizie, hemoragii ale conjunctivelor, hemoragii cerebrale), toate fiind de origine mecanica. Convulsiile (exceptional de rare) pot fi date de asfixie sau de hemoragii cerebrale; pot aparea de asemenea in cadrul encefalitei. Cea mai frecventa cauza de deces este pneumonia. ...mai mult[1]

Tratamente

Consultatia medicului

Consultatia medicului
Prima reactie trebuie sa fie vizita la un medic pediatru. In urma consultatiei, acesta iti va spune ce ai de facut. In cazuri mai grave, tusea convulsiva necesita cateva zile de supraveghere medicala, insa, in general, sunt suficiente doar analize de laborator asupra secretiei nazale si salivei, analize de sange sau raze X.

De asemenea, medicul poate prescrie un antibiotic ( tetraciclina sau eritromicina) pentru a usura accesele de tuse.


Tratarea tusei convulsive acasa

Este extrem de important ca micutului sa i se administreze intocmai tratamentul recomandat de catre medicul specialist. Copilul trebuie sa se odihneasca in pat, iar in camera lui sa fie asezat un umidificator de aer care are rolul de a-l ajuta sa respire mult mai usor.

Camera trebuie sa fie ferita de mirosuri grele, puternice precum parfumuri, deodorante de camera, fum de tigara, mirosul puternic al florilor etc.

In ceea ce priveste alimentatia, exista foarte mari sanse ca el sa manance si sa bea foarte putin. Atentie! Micutul nu trebuie fortat sa manance mult deodata, ci trebuie sa i se ofere mai multe mese usoare pe zi. Si hidratarea este foarte importanta, asa ca trebuie sa aiba mereu la dispozitie o cana cu apa, ceai sau suc de fructe.



Tratamente naturiste

Tratamente naturiste
Pentru usurarea acceselor de tuse, poti apela la cateva tratamente naturiste, printre care:
  • Ceai de iarba mare

Acest ceai este utilizat pe post de expectorat, avand rolul de a elimina secretiile in bronsitele acute si de a imblanzi tusea.

  • Ulei esential de lavanda

O picatura de ulei esential de lavanda pusa intr-un vas cu apa calduta in camera copilului, va avea efect anticonvulsiv, usurand accesele de tuse ale micutului.

  • Sirop natural de muguri de brad

Produsul este eficient in cazul tusei. ...mai mult[3]

Profilaxie

Singura metoda eficienta de prevenire a tusei convulsive o constituie vaccinarea specifica. Pentru diminuarea riscului de infectare se recomanda evitarea contactului cu persoanele infectate.

Imunizarea de baza impotriva tusei convulsive se face in mai multe faze:

  • Prima vaccinare: se face de fiecare data la varsta de doua, trei si patru saptamani.
  • Prima repetare a vaccinului: la varsta de 5-6 ani.
  • A doua vaccinare: se face in intervalul de varsta 11-14 ani.
  • A doua repetare a vaccinului: in intervalul de varsta 9-17 ani.

Uneori se recomanda repetarea vaccinului si in cazul adultilor, deoarece imunitatea oferita de vaccin nu dureaza mai mult de doisprezece ani. Aceasta recomandare ii vizeaza in mod special pe adultii care intra in contact strans cu sugari sau copii mici. ...mai mult[4]

Unelte personale