Toxoplasmoza - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Toxoplasmoza

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Toxoplasmoza

Genul Toxoplasma cuprinde mai multe specii de paraziti, din care specia Toxoplasma gondii prezinta importanta in patologia umana.Raspandirea parazitului este dependenta de zona geografica, statutul socio-economic si obiceiurile alimentare.
Toxoplasma gondii este un protozoar din clasa sporozoarelor, unicelular, cu o lungime de 6-8 ľ, cu o forma a corpului usor alungita,unul din capete fiind rotunjit, iar celalalt ascutit.
Toxoplasma gondii este un parazit intracelular, care se inmultuteste prin diviziune binara, cunoscuta si sub denumirea de schizogonie. Ciclu schizogonic se realizeaza in celulele intestinale , ciclul complet ( probabil exclusiv) fiind realizat in intestinul pisicilor.Formele chistice rezultate sunt eliminate prin fecale.

Exista trei cai de infectare si anume, una directa prin ingestia de alimente infestate, apa, care au fost contaminate de catre extrementele pisicii, una indirecta prin consumarea de carne infectata si insuficient preparata termic sau infectarea congenitala.a fetusului.
Ingestia parazitilor poate conduce, in anumite conditii, la proliferarea exploziva a acestora in celulele gazda, lizandu-le. Diseminarea in circulatie, via sistemul limfatic, poate sa determine infectarea oricarui tip de celula. In muschi si creier, chisturile formate sunt sferice si au un diametru de 5-100 ľm.
Exista doua forme clinice de toxoplasmoza si anume toxoplasmoza dobandita si toxoplasmoza congenitala.

Toxoplasmoza dobandita poate imbraca o forma acuta cu miocardita, encefalita, hepatita sau o forma subacuta cu hidrocefalie si tulburari oculare.
Toxoplasmoza congenitala este o infectie grava, care are ca simptomatologie hidrocefalie sau microcefalie, calcificare intracraniana si corioretinita cronica.
Infectiile cu Toxoplasma gondii cauzeaza rar toxoplasmoza si de obicei boala este asimptomatica, probleme serioase aparand in cazul in care organismul este imunosupresat si la fetusi.
Numai laboratorul poate stabili un diagnostic de certitudine. Cea mai uzuala metoda de identificare a parazitului este dozarea serologica a anticorpilor Ig M si Ig G din serul uman.

Dat fiind faptul ca toxoplasmoza congenitala este o boala grava, testarea gravidelor pentru aceasta zoonoza a devenit deja rutina. Este bine ca acest test sa se faca chiar inainte de a fi insarcinata.
Ceea ce este bine sa stiti este ca determinarea cantitativa a anticorpilor Ig M se realizeaza pentru confirmarea unei infectii acute, iar dozarea anticorpilor Ig G se efectueaza in vederea decelarii unei infectari mai vechi. Infectia acuta contactata in timpul sarcinii poate fi periculoasa sau fatala pentru fetus, de aceea este important ca acest lucru sa fie cunoscut. De notat este si faptul ca in mai mult de 98 % din cazuri absenta anticorpilor Ig M exclude probabilitatea unei infectari recente. mai mult[1]

Unelte personale