Rujeola - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Rujeola

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Informatii generale

Rujeola
Rujeola poate fi definita ca o boala eruptiva cu un grad ridicat de contagiozitate, cu transmitere respiratorie. Agentul patogen care determina rujeola, face parte din clasa Paramyxoviridae.

Rujeola se transmite numai direct, de la un alt copil bolnav, care este contagios timp de 4-5 zile inainte de aparitia eruptiei si pe toata durata eruptiei. Boala se transmite prin aer, prin picaturile de saliva, secretiile nazo-faringiene, pe care copilul le proiecteaza in jurul sau in timpul vorbirii, tusei, stranutului. Copiii intre 1 si 10 ani sunt deosebit de receptivi.

In colectivitatile de copii (crese, gradinite, scoli) boala cuprinde aproape pe toti copiii care nu au suferit in trecut de rujeola sau nu au fost vaccinati. Dupa varsta de 3 luni cand dispar anticorpii transmisi de mama (daca ea a avut boala) copiii pot face pojar la orice varsta. Este de dorit ca un copil sa nu faca pojarul sub varsta de 3 ani, caci pana la aceasta varsta complicatiile sunt frecvente si grave. ...mai mult[1]

Simptome

Petele Kolpik
Cu toate ca exista posibilitatea ca virusul sa nu produca simptome sau sa produca manifestari minime de boala, majoritatea cazurilor de pojar sunt simptomatice.

Dintre simptomele cel mai frecvent inatalnite in rujeola (pojar), aminitim:

  • prodromul respirator, caracterizat prin stare generala proasta, tuse, hipersecretie lacrimala si nazala, coriza. De cele mai multe ori, acest sindrom necaracteristic este confundat cu gripa, mai ales pentru ca este insotit de febra mare (temperaturi de pana la 40 grade celsius).
  • petele Koplik, sunt patognomonice, sunt localizate in mod specific la nivelul mucoasei bucale. Acestea apar ca niste pete alb-albastrui cu dimensiuni de 1-2 milimetri pe un fond rosu aprins.
  • leziuni cutanate rosietice, usor reliefate,fara mancarime, care incep de la nivelul cefei, fetei si se extind apoi catre trunchi si membre.
  • diareea, varsaturile si anorexia (scaderea apetitului).

Incubatia, Invazia, Eruptia

Incubatia : este fixa, de 10-12 zile. La bolnavii care au primit gamma globulina, incubatia se poate prelungi pana la 28 de zile.

Invazia : dureaza 3-4 zile, pana cand apare eruptia. Febra creste treptat, copilul stranuta, tuseste; din nas se scurge o secretie apoasa, abundenta; conjunctivele se inrosesc; pleoapele sunt usor umflate, pe jumatate inchise; ochii lacrimeaza; lumina il supara. Vocea poate deveni ragusita. Pe mucoasa obrajilor apar cateva pete rosii centrate de mici ridicaturi albe. Starea generala se inrautateste; copilul este somnolent, refuza sa manance.

Eruptia: Apare pe piele dupa 3-4 zile de la inceputul bolii. Eruptia de rujeola este formata din pete rosii de diferite marimi, cu forma neregulata, pe alocuri confluente; intre pete raman totdeauna zone de piele sanatoasa. Petele dispar la apasare iar la pipait se simt usor reliefate si catifelate. Dupa 3-4 zile de la aparitia eruptiei, febra incepe sa scada, eruptia paleste si dispare in ordinea in care a aparut.

Perioada de convalescenta este de 6-8 zile de la inceputul bolii. In locul eruptiei, raman niste pete cafenii, apoi apare o descuamatie fina care dureaza aproximativ o saptamana. Tusea si secretia nazala dispar treptat. In 9-10 zile boala se vindeca. ...mai mult[1]

Complicatii

  • pneumonia
  • otita medie, este o complicatie frecventa la copilul mic
  • encefalita, este o complicatie grava a pojarului, apare mai ales la copiii imunodeprimati, avand o mortalitate destul de mare. O parte dintre copiii care dezvolta encefalita raman cu sechele pentru tot restul vietii (epilepsie). Panencefalita subacuta sclerozanta este o forma prelungita, cronica a encefalitei rujeolice, apare mai des in randul copiiilor care au facut rujeola inaintea varstei de 2 ani.
  • convulsiile febrile, sunt destul de frecvente la copiii mici, si trebuiesc deosebite de convulsiile secundare encefalitei rujeolice

Rujeola este o boala care slabeste mult capacitatea de aparare a organismului si deschide, in acest fel, drumul tuberculozei. ...mai mult[1]

Tratament

Rujeola se ingrijeste la domiciliu sub supravegherea medicului. Internarea este necesara daca rujeola a aparut la un copil care suferea deja de o alta boala, daca nu exista conditii pentru ingrijirea in familie sau daca au aparut complicatii.

Tratament igieno-dietetic

In timpul cat este febril si copilul refuza sa manance, i se vor da lichide din abundenta. Imediat ce revine apetitul, i se poate da un regim normal, in functie de varsta si de preferintele sale. Copilul va sta la pat si se va evita contactul persoanele care sufera de alte boli. Camera copilului nu va fi supraincalzita, va fi bine aerisita si se va intretine o atmosfera umeda. Se va atenua lumina prin folosirea de becuri slabe, seara, si tragerea perdelelor la ferestre, ziua. De indata ce a scazut febra, se face din nou baie generala.

Tratament medicamentos

Se vor da medicamente pentru combaterea febrei: Paracetamol (sub forma de supozitoare, sirop sau tablete in functie de varsta copilului) sau supozitoare de Algocalmin de 0,300 g (pentru copii); calmante ale tusei (siropuri expectorante); linistitoare ale sistemului nervos.

In caz de complicatii (bronhopneumonie, otita), se vor administra antibiotice la indicatia medicului. ...mai mult[1]


Profilaxia

Vaccinarea antirujeolica este obligatorie si se practica la varsta de 9-14 luni in companii organizate de dispensarul teritorial. In ultimul timp se practica rapelul. Vaccinul antirujeolic poate fi administrat si in asociere cu cele antirubeolic si anti oreion (RRO = rujeola, rubeola, oreion) sau MRM (Masern, Roteln, Mumps, dupa denumirea germana). ...mai mult[1]

Unelte personale