Primii pasi ai bebelusului - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Primii pasi ai bebelusului

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol


Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Drumul catre primii pasi

Primii pasi
Bebelusul tau isi va da seama singur cum sa lucreze cu el insusi pentru a evolua de la a sta intins pe spate, apoi sa se rasuceasca pe burtica si sa se ridice in sezut in jurul varstei de 9-11 luni. Chiar daca nu se va ridica singur in sezut, cand este ridicat va putea sa ramana in pozitia sezut pentru o vreme.


In jurul varstei de 9-10 luni, bebelusul nu este capabil doar sa stea asezat fara sa cada, dar poate sa se sustina cu o singura mana si sa o foloseasca pe cealalta pentru a ridica jucarii cu care sa se joace.

In urmatoarele 3-6 luni va invata sa se rasuceasca si sa se rostogoleasca, apoi sa se tarasca. Acum este momentul sa ii acorzi dreptul la putina independenta. Lasa-l pe podea in majoritatea timpului. Pentru a incepe sa mearga, are nevoie sa exerseze cat de mult se poate „mersul de-a busilea".

Dupa un timp, va putea sa se ridice sustinut de manute. Ajuta-l sa se ridice si tine-l de manute stand pe loc cateva minute pana va reusi sa isi indrepte putin picioarele si sa isi tina echilibrul.


Dupa ce a invatat sa se ridice, bebelusul tau va descoperi ca este cumva „blocat" in aceasta pozitie pentru ca nu stie sa se aseze altfel decat cazand. Dupa aproximativ o luna de cand a invatat sa se ridice si sa se aseze, bebelusul va face primii pasi.

La inceput nesigur, copilul va invata sa se deplaseze tinandu-se de mobila si miscandu-si manutele in directia in care vrea sa mearga. ...mai mult[1]

Descoperirea limitelor

Ajuta-l sa faca primii pasi
Mersul este o etapa importanta pe plan simbolic. Copilul in picioare intampina lumea, iesind din etapa micii copilarii. De acum poate porni la cucerirea autonomiei sale. Copilul va consuma multa energie pentru acest lucru, iar aceasta lupta pentru independenta va fi marea cucerire al celui de al doilea anisor de viata.


Eliberand mainile, mersul va permite progrese enorme in multe alte domenii. Putand de acum sa plece si sa vina, lumea lui se largeste, iar el vrea sa descopere totul.


Foarte repede insa, micul explorator se va izbi de limite: cele impuse de parintii lui si cele pe care le va simti el insusi. Frustrarile care rezulta de aici vor fi marile dificultati din lunile care urmeaza. ...mai mult[2]

Cum il ajutam?

Un copilas pe care il simtim pregatit sa mearga poate fi ajutat sa se antreneze. Una dintre modalitati consta in furnizarea unui sprijim mobil. Copilul va merge tinandu-se de el cu ambele maini.

O alta modalitate este de a-l incuraja de fiecare data cand il vedeti antrenandu-se. Cade? Nu va repeziti,nu dramatizati, ci incurajati-l sa se ridice. In cursul lunilor care urmeaza, caderile vor fi oricum numeroase. Increderea in capacitatile sale fizice il face sa nu se opreasca la primul obstacol.



Cum sa facem primii pasi?

Bebe se sprijina de mobila
  • 1. Pe marginea patului

Ai ajuns in stadiul in care bebe incepe sa se tina de marginea patului si sa tipe de bucurie cand reuseste sa stea mai mult de trei secunde sprijinit doar intr-o mana. Sunteti pe drummul cel bun.

Da-l jos din pat, amenajeaza un loc de joaca in preajma canapelei si fii cu ochii pe el. In trei-patru zile o va lua la picior de la un capat la altul al mobilei, fara sa aiba prea mare nevoie de tine.

Ham pentru bebelusi
  • 2. Cu fularul

Cand cel mic incepe sa ceara plimbare cu ajutor, te gandesti cu groaza la inca o jumatate de ora cel putin in pozitia aia imposibila, cand tu mergi in spatele lui tinandu-l de subsuori.

O metoda mai buna care sa nu provoace dureri de spate este folosirea unui fular mai lung. Pentru exercitiile de interior, intre usa de la bucatarie si cea de la baie, este foarte practic. Urmeaza sa alegi un ham dragut pentru mersul in parc.

Bebe impinge premergatorul
  • 3. La carut

Inca o metoda este impinsul carutului. Copilului ii place grozav, pentru ca poate merge si se simte si important - face si el ce face mami - , iar tie iti este mai usor.

Atentie mare la viteza insa! De multe ori, impinge mai tare decat merge si te trezesti cu el intins pe jos. ...mai mult[3]

Sfaturi pentru primii pasi

Sfaturi pentru primii pasi
  • Daca esti ingrijorata ca dezvoltarea bebelusului tau este putin intarziata, mergi cu el la pediatru.
  • Nu te ingrijora daca observi ca atunci cand sta in picioare bebelusul pare cracanat. Este perfect normal, avand in vedere ca nu isi poate controla foarte bine genunchii.
  • Da-i bebelusului un motiv sa se ridice, daca tu crezi ca este pregatit sa o faca.
  • Atunci cand incepe sa mearga, bebelusul mai si cade. Nu reactiona exagerat si nu te repezi sa il ridici.
  • Supravegherea este foarte importanta. Asigura-te ca nu are acces la trepte si ca mobila de care se tine nu poate cadea pe el.
  • Nu incalta bebelusul cu pantofiori cand abia invata sa mearga. ...mai mult[1]

Premergatoare

Premergator Hauck
Premergator ILoveBubbles
Premergator leagan
Premergator Team
Unelte personale