Plansetul din scaunul masinii - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Plansetul din scaunul masinii

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


{bib}}

Cuprins

Plansetul din scaunul masinii

Scaunele de masina au rolul de a proteja copilul. Dar ce faci atunci cand micutul tau nu sta linistit in timpul calatoriei cu masina?
In vreme ce unii bebelusi adorm chiar inainte de a ajunge pe autostrada, altii nu vor petrece nici macar cinci minute in scaunele lor de masina.


Mai mult ...Aici...

Cum alegem sistemul de monitorizare pentru copilul nostru?


Sistemele de monitorizare pentru copii sunt o inventie destul de recenta. Aceste sisteme iti ofera posibilitatea sa iti faci treburile pe care le ai in casa si in curte fiind insa in permanenta la curent cu ceea ce se intampla cu copilul tau.

Cu ajutorul sistemului de monitorizare poti afla imediat cand copilasul plange si te cheama in ajutor, iar in cazul unui monitor video, poti urmari vizual ce face copilul.

Exista cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le avem in vedere cand achizitionam un asemenea dispozitiv de monitorizare.

Exista sisteme ce se alimenteaza numai la priza, sau sisteme mobile, la care alimentarea, cel putin pentru unitatea parentala se face cu acumulatori si care ofera o mobilitate mai buna. Distanta pe care sunetul este transmis intre unitati variaza intre 100 si 330 m in camp deschis.

Aceasta distanta de transmitere este calculata intotdeauna in camp deschis si se reduce evident in casa, in functie de structura peretilor (lemn, caramida, beton) Cele mai performante monitoare din punct de vedere al distantei de transmisie sunt monitoarele digitale, care transmit pe benzi de frecventa intre 800 MHZ sau 2.4 GHz. Mare atentie in cazul achizitionarii unui monitor din SUA, acestea transmit pe frecventa unor firme de telefonie mobila si te poti trezi cu ANRC-ul in inspectie (pentru perturbarea transmisiei telefonice in zona).

Noile generatii de sisteme digitale au tot felul de functii speciale, cum ar fi: lampa de veghe, masurare si afisare temperatura si umiditate, transmisie bidirectionala (tip walkie-talkie).

Daca bebelusul nu respira 20 secunde, alarma suna si puteti interveni in timp util pentru a-l resuscita. Pentru cele care au trecut deja prin experienta primelor luni ale carierei de mamica, cred ca e familiara experienta trezirii de nenumarate ori pe noapte pentru a verifica daca bebe respira (independent de numarul de treziri obligatorii pentru alaptare). Din punctul de vedere al linistii sufletesti a proaspetei mamici, acest tip de monitoare merita nota 10.


Ultimele sosite pe piata sunt videofoanele. Iarasi trebuie sa acorzi atentie tipului de tehnologie folosit de acestea: analogica sau digitala, pentru ca un videofon analogic transmite imagini si sunete la o distanta in camp deschis de maxim 100 m, iar un videofon digital poate transmite la distante de pana la 300 m in camp deschis.


O categorie aparte, extrem de utila in cazul proaspetelor mamici aflate la primul bebelus sau al mamicilor cu bebelusi nascuti prematur, sunt sistemele de apnee. Aceste dispozitive au un senzor special care se monteaza sub salteluta si care detecteaza miscarile respiratorii ale micutului.

Videofoanele au si ele functii speciale cum ar fi: vedere in infrarosu-utila pentru monitorizarea nocturna, iesire AV pentru a vedea copilul si pe ecranul mare ale televizorului, posibilitatea de monitorizare simultana a mai multor incaperi din casa prin montarea unor camere video adiacente.


In concluzie, pasii de urmat in alegerea unui sistem de monitorizare ar fi urmatorii:

• Tipul locuintei: la bloc, opteaza penru un monitor analogic (pentru ca nu ai nevoie de o raza mare de actiune), iar la casa alege intotdeauna unul digital, pentru a nu avea surprize).

• Varsta copilului: pentru nou-nascut prima optiune ar fi monitorul de apnee de tip Angelcare, sau monitor audio, iar pentru copii mai mari monitor audio, eventual bidirectional sau videomonitor.

• Bugetul alocat si raportul calitate pret: ideal ar fi sa poti testa produsul in casa ta si ulterior sa-l achizitionezi pentru a nu risca sa fii atrasa de un pret mic si sa te alegi cu un produs care nu este util sau nu poate fi folosit.

Produsele din imagini pot fi comandate pe site-ulsursa:mai multe detalii[1]


Care este locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului?

Locul din dreapta este preferat de parinti pentru amplasarea scaunului de masina

Locul cel mai sigur pentru scaunul de masina al bebelusului este in centrul banchetei din spate, nu in lateral, conform rezultatelor unui studiu recent.
Desi pasagerii adulti care folosesc centura de siguranta pot decide unde anume sa stea in masina, cercetatorii subliniaza ca asezarea scaunului bebelusului este determinata de locul in care este instalat sistemul de centuri de siguranta pentru copil. Insa pentru usurinta accesului si pentru a putea supraveghea mereu copilul, cel mai obisnuit loc in care este asezat scaunul copilului este in dreapta banchetei din spate.

Ce spun cercetatorii

Dar un studiu recent a demonstrat ca in cazul copiilor sub 3 ani asezati in mijlocul banchetei din spate, riscul de ranire in cazul unui accident scade la jumatate fata de oricare celelalte doua pozitii laterale.

Centrul banchetei din spate este folosit mai rar de copiii legati cu sistemul de centuri pe masura ce cresc mari, scrie cercetatorul Michael J. Kallan, ce detine titlul de master obtinut la Scoala de Medicina a Universitatii din Pennsylvania (SUA), impreuna cu colegii sai, specializati in pediatrie. Copiii asezati in centrul banchetei din spate au un risc cu 43% mai scazut de ranire decat copiii asezati la una dintre marginile banchetei din spate.
Cercetatorii sustin ca recomandarile roducatorilor de sisteme de siguranta indica centrul banchetei din spate daca pot achizitiona un sistem de prindere a scaunului de masina. Dar aceste recomandari se bazeaza pe studiile efectuate cu un deceniu in urma.

Scaunul din mijloc este locul cel mai sigur pentru copii

Intr-un studiu recent, cercetatorii au cautat sa afle daca recomandarile mentionate mai erau valabile, analizand datele despre ocupantii copii ai vehiculelor cu motor care au fost implicate in accidente intre anii 1998 si 2006, pe baza cererilor de plata a daunelor asigurate si a unui sondaj telefonic.

Analiza a inclus copii intre zero si 3 ani care stateau in diferite vehicule cu motor intr-un sistem de siguranta pentru copii (model din anul 1990 sau mai noi) si care au fost implicati in accidente in 16 state din SUA.

Rezultatele au indicat ca pozitia cea mai populara a scaunului de masina era in locul din dreapta (41%), urmata de cea din stanga (in spatele soferului) (31%) si apoi de cea din mijloc (28%).

Cercetatorii au mai descoperit ca folosirea locului din mijloc scadea pe masura ce copilul crestea. De exemplu, 39% dintre scaunele de masina pentru copiii sub un an erau asezate in mijloc, fata de 18% in cazul copiilor de 3 ani, indiferent daca mai erau si alti pasageri pe bancheta din spate.

Recomandarile producatorilor, validate de cercetari

Conform studiului, copiii asezati in centru aveau un risc de ranire cu 43% mai mic decat cei din oricare pozitie laterala, rezultat prin care cercetatorii valideaza din nou recomandarile actuale ale sistemelor de siguranta de masina destinate copiilor.
Desi plasarea in orice loc pe bancheta din spate ofera o protectie excelenta, sustin certcetatorii, scaunele de masina asezate in mijlocul banchetei au riscul cel mai mic de ranire.

Astfel, recomandarile producatorilor trebuie sa continue sa incurajeze familiile sa instaleze scaunele de masina pentru bebelusi si copii in mijlocul banchetei din spate.sursa:citeste mai mult[2]


Cu bebe la piscina. Ce trebuie sa stim?

Vara este un moment foarte bun pentru a merge cu bebelusul la piscina. Exista insa cateva precautii de care trebuie sa tii cont pentru a evita accidentele si cateva lucruri folositoare de luat la piscina.


De la ce varsta pot merge bebelusii la piscina?

Chiar si piscinele care iti par a fi foarte sigure pot reprezenta un pericol pentru copilul tau. Nu este recomandat sa mergi cu bebelusul mai mic de doua luni la piscina pentru ca este inca foarte vulnerabil la boli.

Piscinele pot fi contaminate foarte usor cu bacterii care cauzeaza diaree, foarte periculoasa la copiii mici. Nici mersul la mare, lac sau ocean nu este recomandat la aceasta varsta.


De asemenea, bebelusii nu isi pot regla singuri temperatura corpului pana la 6-12 luni, asa ca trebuie sa te asiguri ca apa este destul de calda. Tine minte ca daca tie ti se pare ca este un pic rece, cel mic o va percepe de zece ori mai rece.

Apa ar trebui sa aiba intre 29-31 de grade Celsius pentru ca bebelusul sa se simta confortabil. Daca incepe sa tremure, este timpul sa-l scoti din apa.


Si o apa prea calda poate fi o problema, pentru ca bebelusii se pot supraincalzi rapid. O temperatura mai mare de 38 de grade Celsius este foarte periculoasa.

Masuri de siguranta


Tine-l pe bebe intotdeauna in brate cat timp va aflati in piscina.


Intra tu prima in apa si roaga-l pe partenerul tau sa ti-l dea pe cel mic. Nu cobori cu el pe scarile piscinei, ai putea aluneca. Procedeaza la fel si la iesire.


Nu mege prea departe in piscina, trebuie sa ai tot timpul picioarele pe podea.



Cumpara-i bebelusului tau o vesta anti-inec de calitate.



Daca piscina este in aer liber, da-l cu o lotiune de protectie solara de fiecare data cand iesiti din piscina.


Nu sta foarte mult la pisicina exterioara daca este cald si soare, mai ales intre orele 11-18.



Pune-i o palariuta pe cap si imbraca-l cu hainute lejere, dar care sa ii acopere cat mai mult corpul cand nu sunteti in apa.



Nu merge cu bebelusul la piscina daca se simte rau, are diaree sau daca tu esti foarte obosita.

Lucruri pe care trebuie sa le ai cu tine cand mergi cu bebe la piscina:


Scutece;


Lotiune de plaja;


Prosopel separat pentru bebe;


Servetele umede;


Biberonul cu lapte, eventual in gentuta termoizolanta.sursa:

http://www.copilul.ro/sugar/ingrijire/Cu-bebe-la-piscina-Ce-trebuie-sa-stim-a6726.html

Pudra de talc pentru bebelus, riscuri si alternative

Pudra de talc in igiena bebelusilor a fost multi ani la rand litera de lege. Studierea ei in raport cu sanatatea micutilor a creat numeroase controverse ce dau de gandit parintilor in privinta utilizarii ei. In timp ce afectiunile plamanilor reprezinta cel mai mare risc la care sunt supusi, studii recente arata ca utilizarea acestei pudre creste cu pana la 24% riscul de cancer ovarian la fetite, chiar si folosita o singura data pe saptamana.

Atunci cand vine momentul schimbarii scutecelului, igiena locala a bebelusului este obligatorie. Una dintre etapele acestui proces o constituie utilizarea pudrei, dupa ce bebelusul a fost spalat si sters in prealabil. Majoritatea mamicilor aleg sa foloseasca pudra de talc. Ele considera ca pastreaza mai bine pielea micutului uscata decat lotiunile sau cremele (absorbind rapid umezeala) si ca ajuta la evitarea iritatiilor cauzate de frictiunea scutecului cu pielea funduletului, mai ales in timpul verii.

Pericolele din pudra de talc


In decursul timpului au aparut tot felul de studii care au denigrat acest tip de pudra pe motive ca prezinta prea multe riscuri pentru sanatatea bebelusului.

Tumori hepatice - cercetatori americani au descoperit in urina micutilor pe care s-a folosit pudra de talc o concentratie foarte mare de ftalati ( compusi toxici) decat in cea a bebelusilor pe care nu s-a folosit produsul. In urma testelor de laborator, s-a demonstrat ca acestia provoaca tumori hepatice.

Afectiuni grave ale plamanilor - compozitia pudrei de talc este formata din combinatii variate de stereat de zinc, silicat de magneziu si alte tipuri de silicati, iar pulberea este extrem de fina. Dimensiunea particulelor acestor compusi este atat de mica, incat se deplaseaza in aer cu aceeasi usurinta ca praful. Odata ce micutul inhaleaza particule din pudra, plamanii sunt supusi unor riscuri majore: pneumonie, inflamatia cailor respiratorii sau chiar deces.


Cancer ovarian - odata ce a fost descoperita relatia de cauzalitate dintre azbest si cancer, s-a raportat faptul ca pudra de talc reprezinta un important factor de risc. Acest tip de pudra contine silicat de magneziu, un mineral subteran care poate contine urme de azbest, extrem de periculoase daca sunt inhalate de bebelusi. Specialistii au analizat efectele talcului asupra colului uterin al femeilor (in ideea ca este folosita cel mai des in acea zona) si au descoperit ca, folosit doar o data pe saptamana, talcul creste riscul aparitiei cancerului ovarian cu 24%.

Ce alternative ai?

Una dintre alternative ar fi pudra pe baza de amidon de porumb, ale carei particule nu sunt atat de rapid inhalate si nu se depun la fel de repede precum in cazul pudrei pe baza de talc.

Ai putea folosi mai rar pudra in igiena bebelusului, deoarece scutecele moderne sunt create astfel incat sa absoarba foarte rapid si usor umezeala, fara a mai fi necesara utilizarea frecventa a acestui produs.

Nu iti doresti ca bebelusul tau sa inhaleze niciun fel de pudra, de aceea, atunci cand vrei sa il dai cu un astfel de produs, asigura-te ca iti iei toate masurile de siguranta. Toarna-ti[mai intai in mana pudra, cat mai departe de bebelus, apoi aplic-o usor pe pielea sa.sursa: http://www.copilul.ro/sugar/ingrijire/Pudra-de-talc-pentru-bebelus-riscuri-si-alternative-a6825.html citeste mai mult][3]



Scaunele de masa pentru bebelusi

Scaunele de masa pentru bebelusi te pot scapa de cosmarul meselor la care te chinui sa-l prinzi pe bebelus prin casa si sa-l convingi sa manance. Daca-i vei cumpara un scaunel cu tavita si jucarii, e posibil ca cel mic sa primeasca hrana cu placere, fara amenintari sau pedepse.


Astazi exista pe piata multe modele de scaune de masa pentru bebelusi care il vor face pe cel mic sa astepte cu nerabdare ora mesei.


Alege modelul de scaun de masa potrivit pentru bebelusul tau


Puteti alege un scaun multifunctional din lemn cu 2 pozitii de ajustare si cu tavita pentru servirea mesei. Scaunelul este sigur si confortabil, mai ales daca e fabricat din lemn de pin cu o finisare buna (fara noduri).


Un alt model de scaunel de masa pentru bebelusi este cel cu dispozitiv de prins la masa. Acesta este usor de transportat pentru ca este pliabil si nu ocupa mult spatiu. Pretul unui astfel de scaunel este de asemenea foarte avantajos (intre 100 si 150 Ron).


Daca vrei cu adevarat sa-ti rasfeti bebelusul, ii poti cumpara un scaun de masa 2 in 1 care se transforma in balansoar. Prevazut cu tavita pentru servirea mesei si leagan electronic cu mai multe viteze, scaunelul ii va placea cu siguranta bebelusului tau. Acest gen de scaun trebuie sa fie prevazut cu centuri bine pozitionate si o bara fixa pentru evitarea alunecarii bebelusului.

Daca nu vrei sa achizitionezi un scaun de masa din lemn, poti opta pentru un model de scaun metalic cu spatar reglabil si masuta de servire a mesei. Acest gen de scaun este recomandat copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 36 luni. Este usor de manevrat si depozitat, se monteaza si pliaza usor.


Atentie la detalii



Toate scaunele trebuie sa aiba centuri de siguranta, in general bebelusii fiind foarte activi la masa.



Pentru o buna igiena a bebelusului, care in primele luni de viata se murdareste cu mancarea din castronel, este bine ca husele sa fie usor de curatat si intretinut. Daca sunt detasabile, ele pot fi spalate cu usurinta la masina.



Pentru a se adapta nevoilor bebelusului, care e in continua crestere si dezvoltare, un scaun de masa de calitate are doua pozitii pentru sezut.

Ca si celelalte obiecte destinate bebelusului, si scaunelul de masa trebuie ales cu grija, pentru a raspunde tuturor nevoilor acestuia. Atentie! Scaunul trebuie sa fie potrivit pentru greutatea si varsta copilului. In general, scaunele tip balansoar se adreseaza bebelusilor cu o greutate de pana la 12 kilograme, iar celelalte pana la 15 kilograme.


Scaunele trebuie sa fie realizate in concordanta cu normele europene.


Pentru siguranta si confortul bebelusului tau, inainte de a alege un produs, citeste cu atentie recomandarile legate de limitele de greutate si de buna functionare a scaunului de masa.sursa:

http://www.copilul.ro/sugar/ingrijire/Scaunele-de-masa-pentru-bebelusi-a6656.html

Unelte personale