Patru provocari obisnuite pentru un alaptat de succes - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Patru provocari obisnuite pentru un alaptat de succes

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Cuprins

Patru provocari obisnuite pentru un alaptat de succes

Se stie ca expertii recomanda alaptarea bebelusilor. Lapte matern furnizeaza acestora o multime de nutrienti necesari dezvoltarii micutilor.
Este un fapt foarte cunoscut si pe larg acceptat ca alaptatul este cea mai buna modalitate de hranire a bebelusului.

Toti expertii au cazut de acord ca este ideal ca bebelusul tau sa fie alaptat, cel putin pentru primele sase luni de viata.

Pana in anii 1930, toti bebelusii din intreaga lume au fost doar alaptati.


Mai mult ...Aici....

Alimentatia in perioada alaptarii

Multe mamici se intreaba care este alimentatia corecta in timpul alaptarii si mai ales ce alimente au voie si nu au voie sa manance dupa nastere. Vestea buna este ca regimul alimentar in timpul alaptarii este mai putin restrictiv decat cel din timpul in care ai fost insarcinata.

Corpul tau va produce lapte (aproape) indiferent de ce mananci, dar trebuie sa ai grija la cateva grupe alimentare pentru a evita complicatiile.

Mai jos este o lista cu alimente permise si interzise in timpul alaptarii:


Apa


Bea multa apa pentru a-ti mentine nivelul de hidratare si pentru a putea produce lapte suficient. Nu bea prea multa apa carbogazificata pentru ca de obicei contine prea mult sodiu.

Cerealele

Dupa ce dai nastere si apoi in timpul in care alaptezi, poti sa suferi din cauza constipatiei. Apa si cerealele integrale, si o plimbare scurta din cand in cand, iti pot ajuta mult stomacul la acest capitol. Legumele sunt si ele bogate in fibre si sunt bune pentru mamele care alapteaza.

Fructele


Daca nu poti sa iti prepari in fiecare zi o cina, incearca sa mananci macar niste fructe. Ele sunt o sursa buna de fibre, vitamine, apa si cateodata (de exemplu in cazul bananelor) iti pot oferi suficiente calorii pentru a rezista cateodata fara sa mananci cateva ore.

Mancarea picanta


Unele mamici cred ca mancarea picanta le poate provoca bebelusilor dureri de stomac iar altele nu observa vreo modificare semnificativa la acest capitol. Daca observi ca bebelusul tau are probleme cu stomacul dupa ce ai mancat alimente picante si l-ai alaptat, e bine sa le eviti pe viitor.


Mancarea care provoaca gaze


Daca bebelusul tau are o tendinta sa aiba probleme cu gazele sau cu durerea de burtica, este bine sa elimini din alimentatia ta alimentele care pot creste nivelul de gaze din stomac. Evita varza, varza de bruxelles, fasolea si broccoli. Daca bebelusul tau are colici, este bine sa excluzi si laptele de vaca din dieta ta alimentara.

Pestele


Pestele in general este foarte bun pentru ca are acizi grasi omega 3 dar unele tipuri de peste pot contine mult mercur, asa ca este bine sa te ghidezi dupa aceleasi reguli pe care le-ai aplicat si in sarcina atunci cand venea vorba de consumul de peste.

Asta inseamna ca n-ar trebui sa mananci mai mult de 340 de grame de saptamana (sunt unii specialisti care recomanda chiar mai putin decat atat), echivalentul a doua portii normale de ton light de exemplu, sau o portie si jumatate de friptura de peste sau file.

In alte cuvinte, cam doua portii de peste pe saptamana. Specialistii sunt de parere ca somonul, crevetii, somnul si pestele pollack sunt alegeri foarte inspirate pentru o femeie care alapteaza.

La polul opus se afla pestele spada, rechinul sau macroul care au niveluri foarte mari de mercur si care trebuie evitati in aceasta perioada. Friptura de ton contine mai mult mercur decat o conserva de ton light, dar daca limitezi consumul de ton la o portie pe saptamana din oricare fel, ar trebui sa fie in regula.

Cafeina


Se pare ca niveluri mici de cafeina nu iti vor afecta bebelusul in niciun fel. Dar consumul mare de cofeina poate avea un efect advers asupra bebelusului tau, el poate deveni agitat, hiperactiv sau nervos. Ceaiul rosu este o alternativa mai sanatoasa decat cafeaua in aceasta perioada.

Alcoolul


In timpul in care alaptezi, alcoolul poate intra in cantitati mici in laptele tau si poate ajunge apoi la bebelusul tau. Desi acest lucru nu va avea consecinte atat de devastatoare ca un pahar de alcool baut in sarcina, trebuie totusi luate cateva precautiuni in general. Atunci cand bei alcool si alaptezi:


• nu poti sa mai ai grija asa de bine de bebelusul tau

• dormi mai profund decat de obicei, asa ca dormitul cu bebelusul in pat este exclus

• fluxul de lapte este mai slab

• ai reflexe incetinite

Daca vrei totusi sa bei un pahar de vin sau bere, incearca sa o faci cu doua ore inainte sa alaptezi. In acest fel alcoolul nu va mai fi prezent in lapte.
sursa:mai mult[1]


9 Mituri despre alaptare

1. Mama nu ar trebui sa alapteze dupa ce a fost sub influenta razelor X.

FALS! Razele X folosite in mod obisnuit pentru radiografii pulmonare sau dentare nu afecteaza laptele. Mamele pot alapta in continuare fara grija. Mamogramele sint mai greu de citit la femeile care alapteaza, dar nu e imposibil; nu trebuie sa va opriti din alaptat doar pentru asta. Exista alte moduri de a investiga probleme la san, de exemplu tehnici noi ca CT si MRI, absolut fara riscuri. - Dar razele X care folosesc "contrast media" (aici fiind incluse investigatii ca "intravenous pyelogram, lymphangiogram, venogram, arteriogram,myelogram" etc.) ? Cat timp nu e folosit nici un izotop radioactiv, nu exista nici un risc si mama nu trebuie sa "sara" nici macar un alaptat.


Dar investigatiile care folosesc nucleotide radioactive ("scans" de oase, plamani etc.)? Copilul va primi o doza mica de nucleotide radioactive. Dar avand in vedere ca de multe ori aplicam si copilului exact acelasi tip de test si ca pierderea de substante benefice in cazul in care se intrerupe alaptarea este considerabila,mama ar trebui sa continue alaptarea. Cu exceptia scanarii tiroidei. Acest test trebuie evitat de mamele care alapteaza.Exista multe alte moduri de examinare a tiroidei; "scan"area este cu adevarat necesara in foarte putine cazuri si chiar si atunci, de obicei poate fi amanata cu cateva luni.

2. Laptele poate "seca" deodata, pur si simplu.

FALS! Sau daca se intampla, e ceva foarte rar. Productia de lapte poate varia in timpul zilei sau de la zi la zi, dar nu se schimba brusc. Exista insa situatii care fac sa para ca productia de lapte a scazut brusc: o crestere a nevoilor bebelusului, asa numita "growth spurt". Daca acesta este motivul insuficientei aparente a laptelui, cateva zile de hranire mai frecventa vor readuce lucrurile la normal.Incercati sa presati sanul cu mana; aceasta ajuta bebelusul sa ia lapte. o schimbare in comportamentul bebelusului; la aproximativ 5-6 saptamani, in loc sa adoarma la san atunci cand debitul de lapte se micsoreaza, bebelusul incepe sa traga de san sau sa planga. Nu a secat laptele, ci copilul s-a schimbat. Incercati sa-l ajutati sa ia mai mult lapte, prin presarea sanului cu mana. sanii mamei sint moi sau nu par suficient de plini. E normal ca dupa cateva saptamani mama sa nu mai aiba sani plini. Nu exista motiv de ingrijorare atata timp cat bebelusul bea lapte de la san. bebelusul nu se mai hraneste suficient.

Aceasta se intampla deseori pentru ca i s-a dat biberon si deci a invatat un mod nepotrivit de a se hrani. Pilula anticonceptionala poate duce la scaderea rezervei de lapte. Folositi varianta "numai progesteron" sau luati in considerare alte metode anticonceptionale. Daca bebelusul chiar pare sa nu aiba destul lapte, cereti sfatul medicului. Dar nu introduceti biberonul, aceasta va face mai mult rau. Daca este absolut necesar, hrana bebelusului poate fi suplimentata folosind a "lactation aid", care nu va interfera cu alaptarea la san. In orice caz, se pot face mult inainte de a trece la suplimente. Incercati metoda de compresie a sanului cu mana.

3. Doctorii stiu o multime despre alaptarea la san.

FALS! Bineinteles, exista exceptii. Dar se stie ca foarte putini dintre medicii generalisti pregatiti in America de Nord sau vestul Europei au invatat in facultate cate ceva despre alaptarea la san. Inca si mai putini cunosc aspecte practice legate de cum trebuie ajutate mamele sa inceapa si sa continue alaptatul. Dupa absolvirea studiilor, medicii isi iau majoritatea informatiilor despre hranirea copilului mic din reclamele sau de la reprezentantii firmelor producatoare de lapte artificial pentru noii-nascuti.

4. Medicii pediatri, cel putin, stiu foarte mult despre alaptarea la san.

NU! Bineinteles, si aici sint exceptii. Dar in general, in timpul rezidentiatului, medicii pediatri nu invata nimic formal despre alaptatul la san, iar ceea ce "prind" in trecere e deseori gresit. Pentru multi dintre ei, alaptatul la san reprezinta un obstacol in calea unei bune ingrijiri medicale a bebelusilor aflati in spital.

5.Publicitatea facuta laptelui artificial si mostrele gratuite nu influenteaza o mama in hotararea daca si cat timp va hrani copilul natural.

Serios? Atunci de ce investesc firmele producatoare atata efort pentru a se asigura ca proaspetele mame primesc aceste mostre? cu siguranta nu pentru a incuraja alaptatul natural. Aceste firme sustin ca vor doar sa se asigure ca propria lor marca de lapte va fi folosita in cazul in care mama hotaraste sa alapteze artificial. Credeti acest argument atunci cand il auziti folosit de firmele de tigari? Lupta dintre fime devine de fapt o lupta impotriva alaptatului natural.

6. Folosirea simultana a ambelor metode de alaptare poate fi daunatoare copilului.

FALS! Majoritatea copiilor alaptati natural nu au nevoie de supliment artificial. Totusi,daca doriti sau trebuie sa dati copilului si lapte artificial,puteti sa o faceti fara sa opriti alaptarea naturala. Nu exista motive de ingrijorare privitoare la combinarea celor doua tipuri de hranire.

7. Sugarii care sint hraniti la cerere prezinta un risc marit de a avea colici.

FALS! E adevarat ca sugarii cu colici care sint hraniti la san castiga in greutate foarte rapid si uneori trebuie hraniti frecvent.Totusi, multi au colici nu pentru ca sint hraniti frecvent, ci pentru ca nu sug destul lapte bogat in grasimi. In general la alaptare copilul suge foarte bine primele cateva minute, dupa care incepe sa molfaie sanul sau adoarme.Cand i se da celalalt san, va suge bine din nou o vreme, dupa care molfaie sau adoarme.Din aceasta cauza copilul se satura cu lapte sarac in grasimi si va cere sa fie hranit des. Puteti incerca sa il fortati sa suga mai mult (si sa ia in acest fel lapte bogat in grasimi) prin presarea sanului atunci cand co pilul se opreste din supt.

8. Daca mama primeste un vaccin (impotriva hepatitei A sau B, rubeolei, tetanusului etc.), este recomandat sa se opreasca din alaptat pentru o zi (sau 3 zile sau 2 saptamani ..)

FALS! Nu e nici un risc pentru copil, ba chiar e un beneficiu. Cu exceptia cazului cand copilul are o deficienta imunitara; atunci mama nu trebuie sa primeasca un virus viu slab (de exemplu polio oral, dar neinjectabil; sau pojar, rubeola), chiar daca sugarul este hranit artificial.

9. "Confuzia sfarcului" nu exista.

FALS! Un copil hranit numai cu biberonul in primele 2 saptamani din viata, de exemplu, va refuza de obicei sa suga de la san, chiar daca mama produce suficient lapte.Un copil hranit numai la san primele 3-4 luni va accepta greu biberonul. Unii copii au o preferinta pentru sanul stang sau drept.Copiii obisnuiti cu biberonul prefera sfarcul artificial.Preferinta copiilor pentru un anumit sfarc exista. Intrebarea este cat de repede apare.In anumite circumstante, preferinta poate sa apara dupa doar 1-2 biberoane. Daca bebelusul are probleme la supt, nu e o idee buna sa introduceti un sfarc artificial - aceasta va face probabil situatia mai dificila. Doctorii care sustin ca nu exista confuzia sfarcurilor sfatuiesc mamele sa treaca la biberon cat mai devreme, pentru ca bebelusul sa nu-l refuze.sursa:mai mult despre[2]


Alaptarea scade riscul de carii la bebelus

Alaptarea scade riscul de carii

Alaptarea (chiar si o lunga perioada de timp) nu expune bebelusii riscului de carii ale dintilor de lapte (numiti si dinti temporari) sau ale dintilor permanenti. Iata ce au descoperit cercetatorii cand au analizat datele oferite de Centrele de Control al Bolilor din SUA (CDC) despre peste 1500 de copii intre 2 si 5 ani.

Desi unii specialisti au sugerat ca alaptarea pe perioade mai lungi decat 12 luni poate expune copiii la riscul de carii dentare, studiul mentionat nu a gasit vreo dovada ca alaptatul prelungit are vreun efect asupra cariilor dintilor de lapte sau ale dintilor permanenti.
Toate organizatiile medicale importante recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni si continuarea alaptarii pana la 12 luni – si chiar dupa 12 luni – daca si mama si bebelusul doresc asta.

O privire mai atenta asupra cariilor la copiii mici

Medicii stiu ca bebelusii si copiii mici pot avea probleme grave de sanatate a danturii provocate de ceea ce se numeste caria de biberon (sau gura deformata de biberon). Problema apare cand in gura copilului se afla lichide dulci (ca sucurile de fructe, laptele, sau chiar laptele de mama) pentru perioade indelungate (in timpul noptii, in timpul somnului de zi, sau in cazul in care cei mici sorb tot timpul bauturile dulci).

Deci, desi alaptarea in sine nu pare sa provoace carii, faptul ca ii culcati pe cei mici sau ii lasati sa tot soarba dintr-un biberon cu laptele dumneavoastra muls este la fel de nerecomandat ca a face acest lucru cu laptele obisnuit sau cu un suc dulce.
In cazul in care bacteriile si zaharul din bauturi sau alimente nu sunt indepartate prin perierea dintilor, pe dinti se aduna acizi, ce erodeaza smaltul dintilor pana cand formeaza gauri (numite carii).

De regula, nu este nevoie de un dentist pentru a detecta semnele grave ale inceperii formarii cariilor – dintii din fata ai bebelusului sunt de obicei patati, au cavitati sau sunt decolorati. In cazurile grave, este posibil ca micutii nu numai sa aiba carii, ci chiar sa fie necesara scoaterea dintilor lor din fata pana la aparitia celor permanenti.

Iata ce puteti face pentru a reduce la minim cariile pe masura ce cresc copiii:

  • Masati in fiecare zi gingiile copilului cu o compresa textila a umeda.
    * Folositi o periuta de dinti pentru copii sau un tifon pentru a curata dintii copilului pe masura ce apar. Folositi apa fara pasta de dinti sau folositi pasta de dinti pentru copii, fara fluoruri.
    * Nu culcati copilul, nici nu-l lasati sa se plimbe toata ziua cu biberonul in gura sau cu o cana de suc, lapte formula sau lapte muls de la san.
    * Invatati copilul de mic cum sa-si perieze dintii corect (de exemplu, ca perierea corecta a dintilor si a gingiilor se face de jos in sus si de sus in jos in locul miscarii orizontale). Lasati copilul sa exerseze perierea dintilor, dar asigurati-va - periindu-i chiar dumneavoastra – ca dintii raman foarte curati. Lasati copilul sa foloseasca la spalatul pe dinti o cantitate de pasta de dinti cu fluoruri de dimensiunea unui bob de mazare, cam pe la 2-3 ani. Dar este important ca intotdeauna sa il supravegheati cand se spala pe dinti si sa aveti grija ca micutul sa scuipe pasta dupa periaj, nu sa o inghita.
    * Limitati consumul sau evitati sa-i dati suc de fructe si bauturi dulci.
    * Cereti sfatul medicului despre suplimentele de fluoruri (dropsuri, tablete sau vitamine) daca folositi apa de izvor sau locuiti intr-o zona in care apa de la robinet nu contine fluoruri.
  • Programati prima vizita la stomatolog la circa 3 ani (sau mai devreme daca sunteti ingrijorati).
    * Nu fumati – studiile recente arata ca mamele care fumeaza in timpul sarcinii sau in preajma bebelusilor expun copiii unui risc crescut de carii, fara a mai mentiona intreaga gama de probleme de sanatate cauzate de fumat.sursa:

http://www.i-medic.ro/copilul/bebelusul-pana-la-1/alaptarea-bebelusului/alaptarea-scade-riscul-de-carii-la-bebelus


Alaptatul in public

- Te deranjeaza daca stau si eu aici cu voi cand alaptezi?
Eram obosita, nu dormisem decat vreo patru ore in noaptea anterioara si de pe la ora 5.30 dimineata ma cam plimbam cu bebelusul in brate prin casa. Fetita mea avea doar doua luni, era in permanenta sub greutatea normala pentru un bebe de varsta ei, trecusem prin proba laptelui si tot ma incapatanam sa nu ii dau completare de lapte praf, asa ca fiecare masa era de fapt un stress. Si tot ce imi mai lipsea era privirea patrunzatoare a soacra-mii, pe al carei chip se zugravea un mic extaz ori de cate ori se intampla sa fie prin zona la ora mesei.
- Tu nici nu stii ce inseamna pentru mine sa te vad alaptandu-ti copilul…

Marturisesc sincer ca in acele momente as fi preferat sa fiu singura. Dar replica asta din urma m-a induiosat foarte tare. Stiam ca ea nu si-a putut alapta copilul, ca nu a avut destul lapte. Faptul ca eu aveam lapte si puteam sa-mi alaptez bebelusul imi dadea deja un ascendent de care voiam sa ma bucur… In cele din urma sotul meu a pus piciorul in prag si a spus:
- Te rog sa-mi lasi fetele in pace! Nu e normal sa stai in camera cand sotia mea alapteaza.

Bine dar e ceva frumos! Si sunt femeie, nu trebuie sa se jeneze! Daca sunteti pe strada si i se face foame copilului, ce faceti? Lasati copilul sa rabde?

Este sau nu indecent sa iti alaptezi copilul de fata cu alte persoane?

Au trecut mai bine de doi ani de atunci si am ramas cu aceasta intrebare: este sau nu indecent sa iti alaptezi copilul de fata cu alte persoane? Dar in locuri publice? Cum este privit alaptatul in public, in Romania? Dar in alte tari? Ce primeaza? Pudoarea sau starea de bine a copilului?sursa:

http://www.i-medic.ro/copilul/bebelusul-pana-la-1/alaptarea-bebelusului/alaptatul-public


Alaptarea prematurului

Ca sa creasca precum Fat-Frumos, intr-o luna cat altii in trei, micutul tau trebuie sa primeasca cea mai potrivita hrana. Alimentatia naturala (la san) este extrem de importanta.

Laptele matern are compozitia ideala pentru nevoile sugarului, alimentatia artificiala, chiar cu cele mai bune preparate industriale de lapte pentru bebelusi, fiind inferioara calitativ. Mai mult chiar, compozitia laptelui matern variaza in functie de varsta copilului, asa ca tu, mamico, esti cea care poti sa-i asiguri cea mai buna hrana puiului tau! Contraindicatiile alaptarii sunt rarisime.

Chiar daca la inceput nici tu, nici bebelusul tau nu sunteti tocmai niste "asi" in domeniu, cu putina rabdare si atentie veti invata amandoi ce aveti de facut!

  • Nu exista si nu trebuie sa existe un orar fix al meselor. Suptul trebuie sa fie "la cerere". Deh, micutul tau, stapanul tau! Nu are nici o justificare, de exemplu, trezirea bebelusului pentru a fi alimentat! La inceput pot fi necesare 8-10 mese pe zi, dar treptat bebelusul isi va reduce singur "cererea" si numarul de mese.
    * Cantitatea de lapte supta de bebelus poate varia de la o masa la alta, asa ca cel mai bun indicator pentru o alimentatie suficienta este cresterea lui in greutate.
    * In perioada alaptarii trebuie sa ai grija sa consumi cantitati suficiente de lichide (cel putin 2 litri zilnic), sa nu fumezi, sa nu consumi cafea si alcool, sa ai cat mai multa grija de tine insati, pentru ca puiul tau conteaza pe tine! In functie de recomandarile medicului, poti primi si un supliment de vitamine.
  • Alimentatia mixta (pe langa suptul la san, copilul primeste si biberon) trebuie inceputa doar daca sugarul creste in greutate cu mai putin de 250 de grame in doua saptamani. In aceasta situatie, la indicatia medicului pediatru, se folosesc formule de lapte praf adecvate varstei si greutatii, dar in nici un caz lapte de vaca! sursa:
    http://www.i-medic.ro/copilul/bebelusul-pana-la-1/alaptarea-bebelusului/alaptarea-prematurului
Unelte personale